Всички категории

8-те Най-Добри Пудовки

Тренировките с пудовки са перфектен избор за тези от вас, които освен покачване на мускулна маса, целят и подобряване на баланса и координацията си.

Съществуват наистина много известни ползи, които произтичат от упражненията с пудовки.

Известно е, че те подобряват общата сила, баланс, гъвкавост и координация, като в същото време топят мазнини и извайват здрави и чисти мускули.

Това се дължи на факта, че теглото на този тип тежести не се разпределя равномерно (както при дъмбелите, например), а това, от своя страна, създава необходимост от уравновесяване и стабилизиране на тялото по време на упражнения.

Така тренировката ви се превръща в комбинация от динамични и статични мускулни контракции в опит да контролирате този непостоянен център на масата.

Привлякохме ли интереса ви вече? Е, това са само някои от предимствата на пудовките!

Останете с нас, за да разберете всичко необходимо за тях и защо е нужно да ги използвате в тренировката си.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво е пудовка и как точно се използва?

Пудовката възниква за първи път в Русия през 18 век и представлява топка от чугун с „рога“, оформени в дръжка. Дръжката е това, което се използва най-много, но рогата са полезни, когато са необходими различни задържания, най – вече при клекове.

Популярността на това фитнес приспособление през последните няколко години се възражда с все по голяма сила, а това можем да забележим в лицето на многобройните тренировъчни класове, видеоклипове и книги, свързани с използването му..

Причина за уникалността на пудовките е фактът, че предлагат различен вид тренировки!

Използвайки динамични движения, насочени към почти всеки аспект на фитнеса – издръжливост, сила, баланс, пъргавина и кардио, те гарантират перфектни тренировки за всички, които обичат предизвикателствата и най-вече – ефективността.

Идеята при използването им е да задържите пудовката в едната или двете си ръце и да преминете през различни упражнения, като люлеене с две ръце, подмятане, носене и силно дърпане.

Някои движения ви карат да променяте тежестта от едната в другата ръка, докато теглото се люлее нагоре или докато се движите странично, което изисква от вас да стабилизирате тялото и да ангажирате ядрото по съвсем нов начин.

Другите движения, пък, изискват сила от краката и ханша, за да преместите тежестта, като ви дават интензивни упражнения за цялото тяло, които често липсват при други видове тренировки.

Тренировките с пудовки учат тялото ви как да се пребори с постоянно променящия се център на тежестта

По дизайн, центърът на тежестта се намира на няколко сантиметра от захвата ви, което възпроизвежда силите, с които ще се сблъскате в спорта и ежедневните дейности.

Тази функция на пудовката ще помогне да подобрите спортните си постижения.

Освен това, голямо тяхно предимство е, че притежават доста по-дебела дръжка, отколкото други силови уреди, поради което развивате по-голяма сила в предмишницата си.

Благодарение на това, дизайнът на пудовката има още един уникален компонент за вашата тренировка – сцепление.

Въпреки че външно си приличат, пудовката и дъмбелът са доста различни.

Това, което прави пудовката различна е начинът, по който е оформена.

Отвън може да изглежда като много други тежести, но u-образната дръжка всъщност променя начина, по който теглото работи с тялото ви.

С дъмбела центърът на тежестта лежи в ръката ви, но с пудовката центърът е извън нея, което означава, че може да се промени в зависимост от това как държите уреда и го движите.

Инерцията на много от движенията с пудовка създава центробежна сила, фокусирайки повече внимание върху мускулите, използвани за забавяне и стабилизация. Този тип многопосочно движение имитира движения от реалния живот.

Дъмбелите са чудесни за изграждане на мускули и сила с бавни, контролирани движения, докато тренировката с пудовка включва цялото тяло и се фокусира върху издръжливостта, силата и динамичните движения.

Какви са най-добрите качества на тренировките с пудовки?

Както многократно намекнахме, пудовките се отличават с много положителни страни и висока ефективност…

Подобряват координацията и пъргавината ви

Те значително развиват и силовата ви издръжливост, което означава, че подсигуряват способността ви да имате сила за продължителен период от време и да поддържате бързи мускулни контракции.

Грижат се за здравето и комфорта ви

Доказано е, че чрез редовно изпълнение на упражнения с пудовки, с лекота може да постигатнете по-добра, изправена стойка.

Интересно проучване установява дори, че тренировките с пудовки предлагат и някои уникални модели на натоварване, които не виждаме при традиционните силови тренировки и които гарантирано намаляват болките в гърба.

Освен това,упражненията с такъв тип тежести спомагат и за увеличаване на костната плътност и поддържане на тялото ви в тонус.

Спестяват време

Тренирате множество фитнес компоненти в една и съща сесия, включително кардио, сила, баланс, стабилност и издръжливост.

Функционалност

Благодарение на пудовките ставате по-ефективни и при изпълнение на други видове упражнения.

Чрез тренировките с пудовки може да избегнете доста спортни наранявания, тъй като доста от тях се случват, когато се движите бързо и трябва да спрете рязко.

Упражненията с пудовки обаче тренират тялото в ексцентрично забавяне, което може да доведе до по-здраво, по-силно тяло на корта или на терена.

Лекота, спокойствие и увереност

Упражненията с пудовки не са сложни, a дори напротив – ясни и приятни.

В изпълнението им се нуждаете само от пудовка, въпреки че може да ви трябват различни тежести, с които да разнообразявате фитнес рутината.

Какви видове пудовки има?

В голямото многообразие от фитнес тежестите има два основни типа пудовки, които трябва да различавате, независимо дали ги използвате често или епизодично.

Чугунена пудовка

Това е най-стандартно изглеждащата пудовка, която обикновено има дръжка, по-широка от самата сфера.

Този модел е често срещан във фитнес залите, защото е много универсална опция за всякакви видове тренировки.

Материалът, от който е изработена, може да се различава от чугун, но формата остава неизменяема.

Този тип пудовки са най-подходящи за хора, които тренират за развлечение и хора, които небрежно използват пудовки в тренировките си.

Препоръчват се и за хора, които искат да правят движения с две ръце като махове и клекове.

По-начинаещите във фитнес средите, които може да не са свикнали да хващат такъв вид дръжки за дълги периоди, се нуждаят от пудовка с по-голяма ширина на дръжката.

Състезателна пудовка

Състезателните пудовки са малко по-различни от стандартните чугунени такива поради няколко причини.

Първо, тези тежести имат по – малък диаметър на дръжката. За повечето състезания с пудовки се изисква диаметър от 35 мм, а някои компании правят състезателни пудовки с диаметър на дръжката 33 мм.

Второ, размерите на състезателните пудовки са регулируеми и дръжката ще се подравни с долната част на сферата. Благодарение на по-тънката дръжка се достига до по-добри и безпроблемни движения с една ръка в състезанието.

Състезателните пудовки са подходящи за напреднали фитнес любители и спортисти.

Не е препоръчително да ги използвате, ако все още нямате нуждата развита физическа сила и умения за целта.

Освен разликата в предназначението на пудовките, обаче, съществуват и някои различия в тяхната конструкция, които не са за пренебрегване…

Извън двата вида пудовки е добре да знаете някои основни характеристики в конструкциите на всеки тип.

На първо място пудовките се различават откъм вида материал, който е използван за направата им.

Повечето модели се изработват от желязо, но не цялото желязо е създадено еднакво.

Например, единична чугунена пудовка обикновено е по – добра от тази, която е създадена с множество видове.

Покритието на тежестите също може да варира.

Например, някои от най – популярните покрития на пудовки са недовършено желязо, каучук, прахово покритие и други. Всички те се различават по усещане и дълготрайност.

Обикновено праховото покритие и каучукът имат по – дълготрайна издръжливост, тъй като са по – устойчиви на преждевременно ръждясване и разрушаване.

Другото ключово различие между пудовките е видът на дръжката им…

Дръжките се различават по диаметър и по усещане. Някои пудовки, например, имат захвати, които са много по-широки от сферите им, което ги прави по-трудни за употреба, но по-ефективни откъм натоварване в тренировката..

Последният аспект на конструкцията, който ще отбележим, е краят на пудовката в долната ѝ част.

За повечето спортисти най-добре ще им послужи тежест с плоско дъно. Това означава, че пудовката е напълно сплескана с помощта на машина, за да се получи такава, която стои равномерно на пода.

Какво да имате предвид, когато купувате пудовка?

Изборът на фитнес уреди е голяма инвестиция и не бива да се подхожда към него лекомислено.

За радост ние сме тук, за да ви помогнем да направите най-правилния избор в това към кои пудовки да се насочите и как да вложите средствата си разумно.

Тежест

Естествено е на първо място теглото на пудовката да е от ключово значение за вашия избор. Всеки човек има различни способности и различни нужди, когато става дума за тренировки.

За да ви улесним максимално, сме ви приготвили информация за препоръчителната тежест спрямо индивидуалното ви усещане…

За начинаещи между 12 – 16 кг за мъже и 8 – 12 кг за жени обикновено са достатъчни.

За междинни потребители биха били подходящи 16 – 20 кг за мъже и 12 – 16 кг за жени.

Опитните потребители могат да се справят по-добре с 20 – 24 кг за мъже и 16 – 20 кг за жени.

Материал на изработка

Пудовките се предлагат основно в два материала – чугун и стомана.

Чугунените пудовки са по-достъпни и се предлагат в различни форми и размери.

Стоманените пък се използват в състезания и са с еднаква форма и размер за всички тежести. Те са по-трайни от чугунените.

Има и други материали като винил и пластмаса, но теглото при тях е разпределено неравномерно.

Размер на дръжката

Чугунени пудовки обикновено имат дръжки с размери от 31 мм до 38 мм в диаметър.

Ако ви е трудно да увиете дланите си около тежки гири, изберете модел с дръжка под 35 мм. Ако не можете да намерите тежки пудовки с по-тънка дръжка, обаче, ви съветваме да изпробвате състезателен модел, тъй като от този тип предложения има варианти с 33 милиметрови захвати.

Материал на дръжката

Дръжката на пудовката трябва да е ергономична, така че да не се изплъзва от ръката ви.

Дръжката обаче също трябва да е гладка и удобна за държане. Грубите дръжки могат да увредят ръцете ви и обикновено са признак, че пудовката е с по – лошо качество.

Най – препоръчително е да подберете това предложение, предлагащо най-точен баланс на сцепление и плавност.

Как да използвате пудовките най-пълноценно в тренировките си?

Можете да използвате пудовки за почти всички видове упражнения, от HIIT тренировки с висока степен на натоварване, този тип тежести са много добри и за сложни движения като махове и клекове.

Ще ви предложим някои от най – популярните упражнения с пудовка, които да опитате и вие. Не се тревожете дали ще се справите, защото тези тренировки са подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали любители на фитнеса!

Залюляване

Първото упражнение, което ще ви предложим е залюляване с пудовка.

Застанете изправени с крака, малко по-широки от ширината на раменете. Хванете дръжката на пудовката с двете си ръце с дланите си към вас и ръцете пред тялото.

Приклякайки леко, залюлейте между бедрата си пудовката. Стойте в тази позиция, след което експлозивно се върнете до първоначална поза, изтласквайки пудовката до нивото на очите.

Сумо клек

Хванете пудовката за дръжката между краката ви с две ръце. Краката ви трябва да са разположени по – широко от ширината на раменете и да сочат леко навън.

Дръжте гърба си изправен, а гърдите нагоре. Избутайте бедрата назад и сгънете коленете си, за да клякате толкова ниско, колкото ви позволява обхватът на движение.

Прокарайте петите и изтласкайте бедрата напред, за да се върнете в изходна позиция.

Тренировка с една ръка

Поставете пудовката пред краката си. Направете голяма крачка назад с левия крак и хванете пудовката в лявата си ръка, подпирайки дясната си ръка на дясното коляно.

Издърпайте гирата до бедрото и след това я спуснете, докато непосредствено докосне пода с напълно протегната ръка.

Дръжте гърба си във фиксирана позиция през цялото време.

Руско усукване

Седнете на пода с краката пред себе си. Хванете пудовката до гърдите си със свити ръце и повдигнете краката си от пода, като ги държите във въздуха.

Започнете с усукване от едната страна на другата и ако сте по-напреднали, докоснете пудовката до пода от всяка страна на бедрата си.

Поставете си за цел да направите поне 15 – 20 повторения.

Не забравяйте да загрявате преди всяка тренировка!

Когато се подготвяте да правите упражнения с пудовка, уверете се, че загрявате и се разтягате добре преди да започнете, за да не се нараните.

Съветваме ви да гледате видеа, за да сте сигурни, че правите упражненията качествено и вкъщи и да усъвършенствате всяко движение, за да извлечете най-доброто от всяко упражнение.

Комбинирайте горните движения, за да създадете гъвкава рутинна тренировка с пудовки, която е забавна и ефективна.

А сега е време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за пудовки на пазара в момента…

1. Пудовка Tunturi 8 кгТази пудовка е част от колекцията на Tunturi и е подходяща за трениране на цялото тяло. Каучукът осигурява приятен захват, а също така предотвратява повреждане на пода. Подобрява мускулната сила, координацията, гъвкавостта и стабилността. Идеална е за бързо отслабване и за укрепване на тялото, а също така предлага множество възможности за упражнения за силна и интензивна тренировка. Освен това е приспособена за стабилно стоене на земята, благодарение на формата ѝ.
Купи сега

2. Пудовка LiveUp 6 кгТази шест килограмова пудовка е подходяща за силови тренировки и кардио. Дръжката е широка и е удобна за упражнения с едва или две ръце. Тази пудовка може да се използва и от по-начинаещи спортисти, за да тренира вашата издръжливост, сила и скорост.
Купи сега

3. Пудовка DHS 12 кгТази пудовка е стоманена и се препоръчва за малко по-напреднали спортисти. Благодарение на тежестта ѝ ще може да тренирате мускулите си максимално добре, вместо да сменяте различни уреди във фитнес залата. Пудовката ще развие силата и мускулатурата ви и предлага богато разнообразие от упражнения.
Купи сега

4. Пудовка Proud 10 кгПредставяме ви една гумирана пудовка с хромирана дръжка. Подходяща за функционални тренировки в домашни условия и спортни зали. Тя е идеалният уред за тонизиране на цялото тяло и може да се използва, както от начинаещи в спорта, така и от професионалисти.
Купи сега

5. Пудовка Sidea 20 кгТази 20 килограмова пудовка е с допълнително винилово покритие и желязна дръжка. Ако искате да подарите на тялото си добро натоварване и тонизиране, това е тежестта за вас. Препоръчваме ви първо да сте опитвали тренировки с пудовка преди да преминете на този по-тежък вариант.
Купи сега

6. Пудовка Easy 24 кгТази значително по-тежка пудовка е изработена от желязо. Подходяща е за по-опитни спортисти. Може да се използва у дома или във фитнес залата, тъй като е идеална за тренировка на цялото тяло.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Пудовка Technogym 12кгТази пудовка може да се използва и от начинаещи фитнес любители. Тежи 12 килограма, което е напълно достатъчно за качествена тренировка на различни групи мускули като гърди, гръб, рамене, бицепс, трицепс, седалищни мускули, корем, както и цялостна тонизация.
Купи сега

8. Пудовка Maxima 20 кгТази пудовка е с гумирано покритие и хромирана ръкохватка с тегло 20 кг. Има удобна широка ръкохватка. С нея може да правите най – разнообразни упражнения, като мъртва тяга, напади, преса, подскоци, протягане с една ръка и други.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!