Всички категории

14-те Най-Добри Шампоани

Без значение от това какъв тип и цвят коса имате – вероятно на пазара има шампоан, който да е направен специално за нея.

 

Всеки човек има различна коса и си прави различна прическа в зависимост от личните си предпочитания, но смело можем да се съгласим, че всички искаме здрава и блестяща коса.

За постигането на последното обаче се налага да инвестираме малко средства в специализирани козметични продукти. Шампоанът е един от тях. Предназначението на шампоана е не просто да измие косата – именно той се грижи тя да изглежда здрава и сияйна.

Затова е важно да подберем своя шампоан по-внимателно и да вземем предвид някои фактори при избора.

Именно заради това решихме да ви подготвим това кратко ръководство.

След неговото прочитане ще можете много по-лесно да намерите най-подходящия шампоан за своята коса. А в края му дори ще ви представим някои от най-добрите шампоани за различните видове коса и цели.

Основни факти

Основното предназначение на шампоаните е да почистват и да се грижат за здравето на косата ни. Повечето обикновени шампоани просто премахват мръсотията и излишното омазняване от скалпа.

Но има много и различни шампоани, които не са просто средство за почистване на косата и скалпа.

Те имат различно предназначение и характеристики като се отразяват благоприятно на различните видове коса. Също така има шампоани със строго определени свойства. Обикновено съставките на един шампоан определят за какво благоприятства той. Съответно понякога не добре подбраният шампоан може да причини повече вреди, отколкото ползи.

Какви ползи могат да се извлекат от един шампоан


Първата и основна полза е, че шампоанът почиства в дълбочина косата и скалпа. Той спомага за премахването на излишния себум и за отмиването на химикали и съставки от използваната козметика за коса. Добрият и качествен шампоан ще поддържа косата ви здрава и блестяща – и това ще е видимо за околните.

Съставът на различните шампоани се променя, за да имат още по-благоприятни качества за определени типове коса или за постигането на дадени резултати.

Например, много видове шампоани имат съставки, които хидратират косата. Други пък са формулирани така, че да намалят омазняването на косата. Трети пък имат съставки, които намаляват къдренето на косъма, а четвърти пък спомагат именно за по-лесното му къдрене.

Реално на пазара има толкова много и различни видове шампоани, че е почти невъзможно да не откриете точно този, който искате или ви трябва. В днешно време шампоанът е задължителен козметичен продукт, както за жени, така и за мъже.

С негова помощ ще имате здрава, блестяща, благоуханна и приятна на допир коса. Различните типове коса, както и различните хора, имат свои изисквания към шампоана. Именно заради това производителите на козметични стоки предлагат ужасно богат избор от шампоани.

Видове шампоани

На пазара има широка гама шампоани с различни свойства, състав и предназначение. С течение на времето производителите на козметика създадоха безброй видове шампоани за всеки тип коса, скалп и възраст.

Някои от най-често използваните шампоани са тези против пърхот, които помагат за борбата с най-често срещаните гъбички – причинители на пърхота.

Много нови шампоани пък има възможно най-органичен състав и минимално количество химикали. Има шампоани специално направени за бебета – те са изключително нежни и не дразнят бебешката кожа и очите.

Шампоани против пърхот

Съдържат съставки като цинков пиритион, селенов сулфид, катран, салицилати и катоконазол – всички намаляват броя на гъбичките причинители на пърхота.

Естествени шампоаниТова са всички шампоани направени изцяло от естествени продукти (например растителни екстракти) в комбинация с активни измиващи вещества. Тяхната ефективност обаче е доста спорна.

Алтернативни шампоани

Това са продукти с по-ниско съдържание на потенциално вредни химикали, особено сулфати. Те изискват по-честа употреба в сравнение с традиционните шампоани за постигане на един и същ резултат.

Шампоани за бебета

В тях се съдържат много по-малко дразнители на кожата и очите. Освен това те имат по-меки измиващи вещества.

Твърди шампоани

Това са специален вид шампоани, които наподобяват сапун. Те са в твърда форма и косата се измива като се втриват в нея. Обикновено са по-малко ефективни от течните шампоани.

Сухи шампоани

Това са шампоани под формата на дезодоранти, които се пръскат върху суха коса. Те премахват омазняването в по-проблемните зони като корените без нуждата от къпане на самата коса.

От какво се правят шампоаните

Това е въпрос, който може да получи напълно различен отговор за всеки отделен шампоан. Различните шампоани имат различен състав. Но въпреки това според основните съставки шампоаните могат да се групират в осем категории.

Основната съставка във всички шампоани е измиващата. Именно тя произвежда пяната и почиства косата и скалпа.

Останалите съставки са консерванти, киселини, балсами, аромати, етерични масла и други подобни.

И въпреки широката гама от различни съставки, която имат шампоаните, всички те споделят една основна цел – те трябва да измият и почистят ефективно косата. Също така в техният състав не трябва да има химикали, които да увреждат или дразнят кожата. Също така по възможност трябва да са биоразградими.

Какви специфични свойства могат да имат шампоаните

За мазна коса – премахват излишното омазняване от косата и скалпа.

Против косопад – заздравяват косъма и предотвратяват по-нататъшна загуба на коса.

За суха коса – осигуряват по-добра хидратация на косъма.

За защита на цветовете – предназначени са за боядисана коса и спомагат за запазването на цвета й по-дълго време.

За алкално-киселинен (pH) баланс – спомагат за поддържането на нормалното pH.

За овлажняване – възстановяват сухата и недостатъчно добре хидратираната коса.

За обем – спомагат за допълнителния обем на косата.

За изправяне – спомагат за укротяването на непокорна и къдрава коса, която не иска да се изправя.

Критерии при избор

Когато избирате своя шампоан трябва да се ръководите по определени критерии. Ще ви представим някои от най-важните съображения, които не трябва да забравяте когато избирате своя нов шампоан.

Състав

Съставките в един шампоан са изключително важни. Именно от тях зависи колко добре ще действа шампоанът, как ще се отрази на косата ви и дали ще изпитате нежелани ефекти. Съответно е важно да разгледате и анализирате съставките в избрания шампоан преди да се спрете окончателно на него.

Освен това, в зависимост от типа на косата ви, може би бихте искали да потърсите шампоан, който е разработен специално за него. Така борбата със сухата коса или пърхота ще бъде много по-целенасочена. Също така ако имате алергии – проверете в състава на избрания шампоан за алергени или конкретни съставки, към които имате непоносимост.

Тип косаОще едно важно нещо е да се спрете на шампоан, който е подходящ за вашия тип коса. Съставките на един шампоан се съчетават именно според типа коса, за който е предназначен той. Разбира се, трябва да знаете какъв тип коса имате и какво очаквате от своя шампоан.

Например, ако искате по-права коса – изберете шампоан против къдрене или за права коса. Също така има шампоани направени специално за боядисана коса – те поддържат цвета по-дълго време и защитават косъма от вредните химикали в боите. Изтощената и суха коса пък се нуждае от шампоан, който да я подхрани и хидратира.

В крайна сметка сами ще се уверите, че на пазара има шампоани буквално за всеки тип коса и всяка цел.

Желани резултати

Добре е да си изясните какви резултати очаквате от вашия шампоан и да потърсите именно такъв, който може да ви ги даде. Освен почистване на косата, един шампоан може да ви помогне и с други неща. Реално всеки един ще почисти и измие косата ви до една степен, но какво друго очаквате?

Например може би искате косата ви да не се къдри толкова лесно – то тогава това е целта ви и вероятно бихте взели шампоан против накъдряне. Или пък ви измъчва сърбеж и пърхот – то тогава вероятно очаквате шампоанът да облекчи това или да го премахне напълно и съответно ви трябва шампоан против пърхот.

Възраст

Много хора пренебрегват фактора за възрастта и как той се отразява на нуждите на косата им. Децата и възрастните например имат коренно различни нужди що се отнася до шампоана. Децата имат по-чувствителна кожа и имат нужда от продукт без вредни и тежки химикали, които често се намират в шампоаните за възрастни.

Детските шампоани имат свойствата да не дразнят излишно кожата и очите.

В тях често има и съставки, които правят разресването и грижата за косата много по-лесни. На пазара има шампоани, които се водят подходящи за всяка възраст. Често тези продукти нямат нищо специално в състава си и се ползват основно за измиване на косата.

Кожни болести или алергии

Последният фактор, който да вземете предвид при избора на шампоан е дали имате кожни заболявания или алергии. Някои шампоани са създадени да се борят с кожни заболявания като например гъбички причинители на пърхот.  Други пък са хипоалергенни или имат неутрално pH с цел да се избегне обостряне на някои алергични състояния.

Хора с чувствителна кожа или определени заболяния също така могат да бъдат по-склонни към изпитването на странични и нежелани ефекти от някои шампоани. Това е важно и трябва да се вземе предвид при избирането на подобен продукт.

Най-добрите шампоани

Дойде и моментът да ви представим някои от най-добрите шампоани на пазара. Имайте предвид, че за по-голямо удобство сме ги разделили в основни категории. Просто изберете този, който смятате, че най-добре отговаря на вашите изисквания и тип коса.

1. Шампоан L’Oreal Professionnel Serie Expert Pure Resource

Най-добър за всички видове коса

Това е пречистващ шампоан, който е подходящ за нормална до мазна коса. Формулата му е базирана на пречистена вода и цитрамин. Резултатите след измиване са чист скалп и изпълнена с жизненост и блясък коса.

Продукт предназначен за професионална грижа за косата. Нанася се равномерно върху мокра коса и се масажира в скалпа, след което се изплаква обилно с вода.
Купи сега

2. Шампоан Vichy Dercos Neogenic

Най-добър при косопад

Това е първият в света шампоан със стемоксидин – патентована молекула, която сгъстява косата и има благоприятен ефект при косопад. Видим ефект и въздействие върху всичките пет параметъра за сгъстяване на косата – обем, устойчивост, здравина, гъстота и плътност.

В състава му няма парабени и е напълно хипоалергенен. Формулата му е с много лека текстура, обогатена със стилизиращи съставки като по този начин се осигурява защитно покритие на косата.

Пяната е лека и лесна за отмиване, а косата след това е блестяща и лесна за стилизиране.
Купи сега

3. Шампоан Loreal Vitamino Color

Най-добър за боядисана коса

Шампоанът е за професионална и домашна употреба. Формулата му е специално създадена за да фиксира и запазва цвета на боядисаната коса. Също така можете да разчитате на неговото деликатно измиване, което ще я остави винаги чиста и блестяща. Производителят на този продукт несъмнено е един от най-реномираните в световен мащаб.

Всички продукти на Лореал, включително и този шампоан, са от най-ново поколение и използват иновативни и крайно ефикасни формули.
Купи сега

4. Schwarzkopf Professional Mad About Curls

Най-добър за къдрава коса

Този шампоан почиства ефективно кожата на главата и измива до блясък косата като възстановява естествената й красота. Формулата му се грижи за къдриците като им придава безупречен обем и форма, а косата е интензивно хидратирана.

Нанася се с леки масажиращи движения върху мокра коса и след обилно разпенване се изплаква добре с вода.

За оптимален ефект и грижа за къдриците може да се комбинира с други продукти на производителя от същата линия.
Купи сега

5. Шампоан за мазна коса Vichy Dercos Oil Control

Най-добър за мазна коса

Продуктът съдържа ексклузивен анти-себум комплекс от четири добре балансирани вещества. По този начин се ограничава разпространението на себум по дължината на фибрите и се запазва естествения баланс на скалпа.

Формулата на шампоана е хипоалергенна и няма никакви парабени или силикон. След измиване можете да очаквате по-лека коса с видимо повече обем и по-малко омазняване.

Подходящ е за честа употреба. Нанася се без натиск в скалпа, за да не се стимулират излишно мастните жлези в зоната.
Купи сега

6. Revlon Professional Pro You Anti-Dandruff

Най-добър против пърхот

От този шампоан можете да очаквате ефективно почистване на кожата на главата, отлично измиване на косата и възстановяване на естествената й красота като я лишава напълно от нежелания пърхот.

Формулата му отстранява ефективно пърхота, регенерира и подхранва косъма и придава обем и блясък на косата.

Нанася се върху мокра коса и се масажира в нея до обилното му разпенване, след това се изплаква обилно с вода.
Купи сега

7. Шампоан L`Oreal Professionnel Serie Expert Nutrifier

Най-добър за суха коса

Шампоанът е подходящ както за професионална, така и домашна употреба. Формулата му е специално създадена за да подхранва и хидратира сухата и изтощена коса.

Също така можете да разчитате на неговото деликатно измиване, което ще я поддържа винаги чиста и блестяща. Производителят на този продукт несъмнено е един от най-реномираните в световен мащаб.

Всички продукти на Лореал, включително и този шампоан, са от най-ново поколение и използват иновативни и крайно ефикасни формули.
Купи сега

8. Шампоан Syoss Keratin

Най-добър за цъфтящи краища

Този шампоан почиства ефективно кожата на главата, измива отлично косата и възстановява естествената й красота. Формулата му има регенериращи и подхранващи свойства като подсилва косъма и предотвратява цъфтежа.

Нанася се върху мокра коса и се втрива с нежни движения до пълно разпенване, след което се изплаква обилно с вода.

Може да се използва с други продукти на производителя от същата серия за оптимален ефект.
Купи сега

9. Професионален шампоан L’Oreal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Gold Quinoa

Най-добър за силно увредена коса

Този продукт е професионален и е подходящ за домашна употреба от хора със силно увредена коса. Формулата му подхранва и регенерира косъма като същевременно измива косата и скалпа и придава блясък.

Възстановя кожата на главата и има охлаждащ ефект.

Производителят на този продукт несъмнено е един от най-реномираните в световен мащаб. Всички продукти на Лореал, включително и този шампоан, са от най-ново поколение и използват иновативни и крайно ефикасни формули.
Купи сега

10. Шампоан за коса с чесън BIOBLAS ORGANI CARE

Най-добър с чесън

Този шампоан е с органично масло от чесън, който се използва против косопад и за по-бърз растеж на косъма. Това е естествен турски продукт за третиране на болни и проблемни коси и скалпове. Формулата му е специално за лечение на изтощени, проблемни, капещи и болни коси при жени и мъже.

Измиването с него премахва вредните токсини от скалпа и подобрява структурата на косъма като го укрепва.

Чесънът спомага за подобряване кръвообращението на кожата на главата, което води до по-здрав корен и цялостна структура на косъма.
Купи сега

11. Шампоан Vichy Dercos Densi-Solutions

Най-добър за тънка коса

Формулата на този продукт е специално разработена за тънка и мазна коса като има сгъстяващ ефект. Измиването с шампоана ще ви даде по-здрава и ревитализирана коса.

Нанася се върху мокра коса и се масажира до пълното си разпенване, след което се изплаква нежно.

Препоръчително е измиването да се повтори за по-добро действие на формулата в корените на косата.
Купи сега

12. Schwarzkopf Professional Blondme

Най-добър за изрусена коса

Формулата на шампоана е за изрусена коса като ефективно почиства скалпа, отлично измива косата, възстановява естествената й красота и увеличава трайността на русия цвят.

За видимо по-гладка и подсилена коса. В състава на продукта няма сулфати. Нанася се върху мокра коса и след обилно разпенване се изплаква.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

13. TRESemmé Keratin Smooth

Най-добър за непокорна коса

Шампоанът е за ефективно почистване на кожата на главата, отлично измиване на косата, възстановяване естествената й красота и най-вече да я прави по-гладна и податлива на фиксиране.

Отличава се с невероятно приятен и фин аромат след измиване. Продуктът се нанася върху мокра коса и с нежни масажиращи движения се разпенва добре, след което се изплаква обилно с вода.
Купи сега

14. Шампоан Gliss Oil Nutritive

Най-добър за коса без обем

Продукт с невероятно добра формула, която освен, че измива косата до блясък и се грижи за скалпа, успява да подхрани косъма и да му придаде обем – това, което много хора искат.

Шампоанът е подходящ за ежедневно ползване. Нанася се върху мокра коса и се втрива с нежни движения докато не се разпени добре, след което се изплаква обилно с вода.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!