Всички категории

13-те Най-Добри Шампоани

Без значение от това какъв тип и цвят коса имате – вероятно на пазара има шампоан, който да е направен специално за нея.


Всеки човек има различна коса и си прави различна прическа в зависимост от личните си предпочитания, но смело можем да се съгласим, че всички искаме здрава и блестяща коса.

За постигането на последното обаче се налага да инвестираме малко средства в специализирани козметични продукти. Шампоанът е един от тях. Предназначението на шампоана е не просто да измие косата – именно той се грижи тя да изглежда здрава и сияйна.

Затова е важно да подберем своя шампоан по-внимателно и да вземем предвид някои фактори при избора.

Именно заради това решихме да ви подготвим това кратко ръководство.

След неговото прочитане ще можете много по-лесно да намерите най-подходящия шампоан за своята коса. А в края му дори ще ви представим някои от най-добрите шампоани за различните видове коса и цели.

Какво представляват шампоаните за коса?

Основното предназначение на шампоаните е да почистват и да се грижат за здравето на косата ни. Повечето обикновени шампоани просто премахват мръсотията и излишното омазняване от скалпа.

Но има много и различни шампоани, които не са просто средство за почистване на косата и скалпа.

Те имат различно предназначение и характеристики като се отразяват благоприятно на различните видове коса. Също така има шампоани със строго определени свойства. Обикновено съставките на един шампоан определят за какво благоприятства той. Съответно понякога не добре подбраният шампоан може да причини повече вреди, отколкото ползи.

Какви ползи могат да се извлекат от един шампоан?


Първата и основна полза е, че шампоанът почиства в дълбочина косата и скалпа. Той спомага за премахването на излишния себум и за отмиването на химикали и съставки от използваната козметика за коса. Добрият и качествен шампоан ще поддържа косата ви здрава и блестяща – и това ще е видимо за околните.

Съставът на различните шампоани се променя, за да имат още по-благоприятни качества за определени типове коса или за постигането на дадени резултати.

Например, много видове шампоани имат съставки, които хидратират косата. Други пък са формулирани така, че да намалят омазняването на косата. Трети пък имат съставки, които намаляват къдренето на косъма, а четвърти пък спомагат именно за по-лесното му къдрене.

Реално на пазара има толкова много и различни видове шампоани, че е почти невъзможно да не откриете точно този, който искате или ви трябва. В днешно време шампоанът е задължителен козметичен продукт, както за жени, така и за мъже.

С негова помощ ще имате здрава, блестяща, благоуханна и приятна на допир коса. Различните типове коса, както и различните хора, имат свои изисквания към шампоана. Именно заради това производителите на козметични стоки предлагат ужасно богат избор от шампоани.

Какви видове шампоани съществуват?

На пазара има широка гама шампоани с различни свойства, състав и предназначение. С течение на времето производителите на козметика създадоха безброй видове шампоани за всеки тип коса, скалп и възраст.

Някои от най-често използваните шампоани са тези против пърхот, които помагат за борбата с най-често срещаните гъбички – причинители на пърхота.

Много нови шампоани пък има възможно най-органичен състав и минимално количество химикали. Има шампоани специално направени за бебета – те са изключително нежни и не дразнят бебешката кожа и очите.

Шампоани против пърхот

Съдържат съставки като цинков пиритион, селенов сулфид, катран, салицилати и катоконазол – всички намаляват броя на гъбичките причинители на пърхота.

Естествени шампоани


Това са всички шампоани направени изцяло от естествени продукти (например растителни екстракти) в комбинация с активни измиващи вещества. Тяхната ефективност обаче е доста спорна.

Алтернативни шампоани

Това са продукти с по-ниско съдържание на потенциално вредни химикали, особено сулфати. Те изискват по-честа употреба в сравнение с традиционните шампоани за постигане на един и същ резултат.

Шампоани за бебета

В тях се съдържат много по-малко дразнители на кожата и очите. Освен това те имат по-меки измиващи вещества.

Твърди шампоани

Това са специален вид шампоани, които наподобяват сапун. Те са в твърда форма и косата се измива като се втриват в нея. Обикновено са по-малко ефективни от течните шампоани.

Сухи шампоани

Това са шампоани под формата на дезодоранти, които се пръскат върху суха коса. Те премахват омазняването в по-проблемните зони като корените без нуждата от къпане на самата коса.

От какво се правят шампоаните?

Това е въпрос, който може да получи напълно различен отговор за всеки отделен шампоан. Различните шампоани имат различен състав. Но въпреки това според основните съставки шампоаните могат да се групират в осем категории.

Основната съставка във всички шампоани е измиващата. Именно тя произвежда пяната и почиства косата и скалпа.

Останалите съставки са консерванти, киселини, балсами, аромати, етерични масла и други подобни.

И въпреки широката гама от различни съставки, която имат шампоаните, всички те споделят една основна цел – те трябва да измият и почистят ефективно косата. Също така в техният състав не трябва да има химикали, които да увреждат или дразнят кожата. Също така по възможност трябва да са биоразградими.

Какви специфични свойства могат да имат шампоаните?

За мазна коса – премахват излишното омазняване от косата и скалпа.

Против косопад – заздравяват косъма и предотвратяват по-нататъшна загуба на коса.

За суха коса – осигуряват по-добра хидратация на косъма.

За защита на цветовете – предназначени са за боядисана коса и спомагат за запазването на цвета й по-дълго време.

За алкално-киселинен (pH) баланс – спомагат за поддържането на нормалното pH.

За овлажняване – възстановяват сухата и недостатъчно добре хидратираната коса.

За обем – спомагат за допълнителния обем на косата.

За изправяне – спомагат за укротяването на непокорна и къдрава коса, която не иска да се изправя.

Кои критерии при избор трябва да имате предвид?

Когато избирате своя шампоан трябва да се ръководите по определени критерии.

Ще ви представим някои от най-важните съображения, които не трябва да забравяте когато избирате своя нов шампоан.

Състав

Съставките в един шампоан са изключително важни. Именно от тях зависи колко добре ще действа шампоанът, как ще се отрази на косата ви и дали ще изпитате нежелани ефекти. Съответно е важно да разгледате и анализирате съставките в избрания шампоан преди да се спрете окончателно на него.

Освен това, в зависимост от типа на косата ви, може би бихте искали да потърсите шампоан, който е разработен специално за него. Така борбата със сухата коса или пърхота ще бъде много по-целенасочена. Също така ако имате алергии – проверете в състава на избрания шампоан за алергени или конкретни съставки, към които имате непоносимост.

Тип коса


Още едно важно нещо е да се спрете на шампоан, който е подходящ за вашия тип коса. Съставките на един шампоан се съчетават именно според типа коса, за който е предназначен той. Разбира се, трябва да знаете какъв тип коса имате и какво очаквате от своя шампоан.

Например, ако искате по-права коса – изберете шампоан против къдрене или за права коса. Също така има шампоани направени специално за боядисана коса – те поддържат цвета по-дълго време и защитават косъма от вредните химикали в боите. Изтощената и суха коса пък се нуждае от шампоан, който да я подхрани и хидратира.

В крайна сметка сами ще се уверите, че на пазара има шампоани буквално за всеки тип коса и всяка цел.

Желани резултати

Добре е да си изясните какви резултати очаквате от вашия шампоан и да потърсите именно такъв, който може да ви ги даде. Освен почистване на косата, един шампоан може да ви помогне и с други неща. Реално всеки един ще почисти и измие косата ви до една степен, но какво друго очаквате?

Например може би искате косата ви да не се къдри толкова лесно – то тогава това е целта ви и вероятно бихте взели шампоан против накъдряне. Или пък ви измъчва сърбеж и пърхот – то тогава вероятно очаквате шампоанът да облекчи това или да го премахне напълно и съответно ви трябва шампоан против пърхот.

Възраст

Много хора пренебрегват фактора за възрастта и как той се отразява на нуждите на косата им. Децата и възрастните например имат коренно различни нужди що се отнася до шампоана. Децата имат по-чувствителна кожа и имат нужда от продукт без вредни и тежки химикали, които често се намират в шампоаните за възрастни.

Детските шампоани имат свойствата да не дразнят излишно кожата и очите.

В тях често има и съставки, които правят разресването и грижата за косата много по-лесни. На пазара има шампоани, които се водят подходящи за всяка възраст. Често тези продукти нямат нищо специално в състава си и се ползват основно за измиване на косата.

Кожни болести или алергии

Последният фактор, който да вземете предвид при избора на шампоан е дали имате кожни заболявания или алергии. Някои шампоани са създадени да се борят с кожни заболявания като например гъбички причинители на пърхот.  Други пък са хипоалергенни или имат неутрално pH с цел да се избегне обостряне на някои алергични състояния.

Хора с чувствителна кожа или определени заболяния също така могат да бъдат по-склонни към изпитването на странични и нежелани ефекти от някои шампоани. Това е важно и трябва да се вземе предвид при избирането на подобен продукт.

Кои са най-добрите шампоани?

Дойде и моментът да ви представим някои от най-добрите шампоани на пазара. Имайте предвид, че за по-голямо удобство сме ги разделили в основни категории. Просто изберете този, който смятате, че най-добре отговаря на вашите изисквания и тип коса.

1. Kérastase Résistance Bain Extentioniste


Този шампоан е подходящ за всички типове коса. Неговата формула стимулира растежа на косата, като същевременно подсилва структурата на косъма.

Шампоанът е предназначен за такива състояния на косата, при които има накъсване на косъма и цъфтящи краища. Основната съставка на продукта е кератинът, който прониква в косъма и го укрепва.

Сред активните съставки на шампоана са таурин и липиди, които регенерират скалпа и се грижат за неговото здраве.
Купи сега

2. Redken Extreme Length


Шампоанът Redken Extreme Length може да се използва върху всички типове коса и скалп.

Продуктът ефективно измива косата и кожата на главата, като същевременно изглажда и хидратира косъма.

Този шампоан премахва начупването на косата и е идеален за дамите, които искат безупречно права коса.
Купи сега

3. Moroccanoil Hydration


Този шампоан може да се използва без проблем за всеки тип коса и скалп. Този продукт е предназначен за хидратация и подхранване на косата.

Формулата му съчетава полезните качества на аргановото масло, червените водорасли, витамини А и Е. Всички те правят косата да изглежда гладка и блестяща.

Употребата на този шампоан улеснява последващо оформяне на косата. Продуктът придава страхотен свеж аромат на косата и не оказва никакво влияние върху цвета ѝ.
Купи сега

4. Ducray Anaphase +


Шампоанът предоставя на косата несравнима грижа – стимулация на растежа, ревитализация и регенерация. Продуктът е подходящ за всеки тип коса и кожа на главата.

Неговата формула е подходяща за подобряване на състоянието на коса, която е увредена и оредяваща.

Шампоанът придава обем на косата и е много ефективен при наличие на косопад.
Купи сега

5. Uriage DS HAIR Anti-Dandruff Treatment Shampoo


Този продукт е подходящ за различни типове коса и има благоприятно действие върху чувствителен или сърбящ скалп, или за скалп с пърхот.

Употребата на шампоана редуцира сухия и мазния пърхот, като по този начин се облекчава състоянието на скалпа. Продуктът прави косата блестяща и красива.

Съставките на този шампоан предотвратяват развитието на гъбичките Malassezia, които ускоряват процеса по образуване и разпространение на пърхота.
Купи сега

6. Wella Professionals Fusion


Шампоанът е предназначен за всички видове коса и скалп. Той предоставя хидратация, регенерация и подхранване. Продуктът е подходящ за увредена коса.

Употребата на този шампоан подобрява състоянието на косата, като намалява накъсването на косъма. Той възвръща загубената еластичност на косъма.

Формулата на шампоана съдържа аминокиселини и микронизирани липиди. След използването на този продукт косата е гладка и блестяща.
Купи сега

7. Matrix High Amplify


Шампоанът е подходящ за фина коса и може да се използва за всеки тип скалп. Продуктът придава обем на косата и я прави да изглежда много по-гъста.

Активните съставки на този шампоан са протеини и пантенол, който нежно измиват косата и укрепват косъма. Тази формула е лека и подхранва скалпа в дълбочина.

Шампоанът не съдържа силикони, които да утежняват косата.
Купи сега

8. L’Oréal Professionnel Serie Expert Pro Longer


Този продукт може да се използва за всеки тип коса и за всеки тип скалп. Шампоанът има подхранващ ефект и превръща косата в перфектно изглеждаща коса с плътност и обем.

Формулата му почиства нежно скалпа и косата, обновява структурата на косъма и уплътнява изтънелите краища. Употребата на този шампоан намалява накъсването на косата и цъфтящите краища.

Активните съставки на продукта се грижат да укрепят структурата на косата, като в същото време ѝ придават неустоим блясък.
Купи сега

9. Alfaparf Milano Keratin Therapy Lisse Design


Шампоанът е подходящ за всички типове коса и скалп. Този продукт е предназначен за грижа за суха, увредена и натоварвана коса.

Активните съставки на шампоана са кератин, масло от бабасу, растителен колаген и пр., които отлично почистват косата, и ѝ придават блясък, дефиниция и защита.

Формулата на този продукт ревитализира увредената коса, увеличава нейната стегнатост, придава ѝ гладък вид и улеснява разресването ѝ.
Купи сега

10. Garnier Botanic Therapy Oat Delicacy


Шампоанът е подходящ за употреба за всеки тип коса, но е конкретно предназначен за чувствителен скалп.

Неговата употреба има успокояващо действие; той хидратира и почиства отлично косата и скалпа.

Формулата му не съдържа силикони, които да дразнят кожата на главата. Шампоанът придава нежен аромат на косата.
Купи сега

11. CHI Infra


Основното предназначение на този шампоан е да хидратира кожата на главата и косъма. Той е подходящ за всеки тип коса и скалп.

Продуктът нежно отстранява замърсяванията. Той ревитализира, подхранва и хидратира косъма, като в същото време предотвратява начупването и наелектризирането на косата.

Шампоанът оставя косата чиста и с приятно ухание.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

12. Milk Shake Volume Solution


Шампоанът е подходящ за всеки тип коса и скалп. Той създава обем на косата, като по този начин ѝ придава форма.

Продуктът повдига косата в корените; той не утежнява косъма, а му придава сила и виталност. Този шампоан е подходящ за провиснала, безжизнена коса.

Неговата формула съдържа деривати от захарна тръстика, протеини, екстракти от плодове, UV филтри и пр.
Купи сега

13. OGX Brazilian Keratin Smooth


Този продукт придава блясък и мекота на косата. Употребата му укрепва косъма, което пък прави косата плътна и жизнена.

Шампоанът е подходящ за всеки тип коса и скалп. Той почиства косата, като в същото време я хидратира и регенерира.

Този продукт е обогатен с кератинов комплекс, който прави косата изключително мека и гладка.
Купи сега

3.5/5 - (27 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!