Всички категории

8-те Най-Добри Комплекти Тенджери

Независимо дали искате да замените старите и захабени тенджери или просто искате да навлезете в по-професионалната кулинария с комплект качествени тенджери – информираната покупка и избирането на най-доброто ще ви даде сигурност, че дълго време ще се наслаждавате на готвенето.


С голямо разнообразие от марки, избирането на подходящите тенджери може да се превърне в объркващо и трудно.

Добрият и качествен комплект тенджери ще ви позволи да готвите дълги години без никакви грижи или проблеми – без повече падащи и хлъзгащи се капаци, без изтъркано покритие, без каквито и да било главоболия по време на готвене.

Преценете какво ви трябва

Прегледайте внимателно тенджерите и тиганите в кухнята си – така ще видите какво има нужда от подмяна и какво ви липсва. Отделни части, т.е. различни по размер тенджери, тигани, касероли и т.н. се намират лесно. Ако трябва да смените само издраскан и захабен тиган, няма нужда да купувате цял комплект.

Просто търсите подходящ тиган за заместител. Т.нар. холандски тенджери например са универсални и могат да се ползват както на котлон, така и във фурната.

В подобна тенджера можете да варите, печете, задушавате и пържите. Тези тенджери са високи и изработени от емайлиран лят чугун, който задържа топлината и съответно те са подходящи дори за дълбоко пържене.

Обмислете какво ще готвите


Когато избирате тенджери и тигани преди всичко трябва да обмислите какво най-често приготвяте в кухнята – това ще повлияе върху избора на материали за изработка.

Например ако запечатвате месо често, неръждаема стомана без покритие ще ви докара равномерно покафеняване.

Ако предпочитате бавно приготвени доматени или сметанови сосове ще трябва да избягвате медни съдове, които могат да придадат на сосовете ви горчива нотка.

Помислете за плота или готварската печка

Последно, но не и по важност – не забравяйте как ще се вържат тенджерите и тиганите в плота за вграждане в кухнята ви или готварската ви печка.

Тиганите с плоско дъно са най-популярни и често срещани, но те са идеални само за равни котлони и загряващи повърхности. Тиганите със заоблено дъно пък ще паснат добре на металния ринг над газовите котлони.

Ако пък ползвате индукционни котлони – тенджери и тигани с магнитни свойства са задължителни. В подобни ситуации можете да си носите магнит със себе си в магазина. Ако той се захваща за дъното – дадената тенджера, тиган или комплект ще работят с индукционните ви котлони.

Направете добре подбран комплект

Ако ще си правите комплект от тенджери и дори тигани за готвене от нулата и искате да изберете всяка част отделно, трябва да помислите какви съдове ще ползвате най-често, какво ще готвите, как ще готвите, за колко хора ще готвите.

Обикновено ще ви трябват различни по размер тенджери и тигани, касероли и разбира се – капаци. Когато комплектите са предварително направени от производителя, обикновено капаците се броят за отделна част и в повечето случаи те пасват на повече от една тенджера или тиган.

Събирането или покупката на комплект за кухнята от много части може да не е удачен вариант за вас, ако използвате само няколко вида тенджери и тигани и готвите рядко или за малко хора.

Така рискувате да похарчите много повече пари за неща, които няма да използвате и само ще ви заемат допълнително място в кухненските шкафове.

Стъклени капаци

Стъклените капаци са много полезни, защото ви позволяват да виждате какво се случва в тенджерата докато готвите и не е необходимо да вдигате капака и по този начин да излиза топлината. Но имайте предвид, че заради материала на изработка (стъкло) те са чупливи, което може да е проблем за по-непохватни домакини или пък ако имате деца и се притеснявате за тяхната безопасност.

От котлона във фурната

Винаги преди да пъхнете даден съд от тигана във фурната – проверявайте дали това е безопасно. Обикновено повечето тенджери и тигани имат написано на кутията или в упътването дали могат да се използват и във фурна и до каква температура.

Някои съдове могат да се слагат във фурна на до 180 градуса, докато други могат да издържат до 260 градуса.

Разбира се, може да има и такива, които изобщо не трябва да се слагат във фурна.

Видове съдове за готвене

Изберете самите съдове и материалите, от които да са направени според техниките за готвене, които използвате. Например ако пържите ще ви трябват тигани, които загряват бързо и разпределят топлината равномерно, за задушаване е добре да изберете тигани и тенджери, които задържат топлината по-дълго време, а ако правите сосове – не трябва да избирате съдове от мед или алуминий, защото съставките за соса ще реагират с метала.

Неръждаема стоманаИздръжлива и устойчива, това е класика при съдовете за готвене. Неръждаемата стомана е отличен избор за пържене и задушаване.

Често подобни кухненски съдове се предлагат в цели комплекти. Можете спокойно да ги експлоатирате и да бъдете сигурни, че ще ви помогнат при всяка задача.

Предимства: Здрави, не изискват специални грижи, материалът не реагира с храната. Бързо и равномерно загряване. Често съдовете са магнитни и съвместими с индукционни котлони.

Могат да се мият в съдомиялна и дори да се слагат във фурна (в зависимост от какъв материал са дръжките).

Недостатъци: Понякога се почистват по-трудно. Ако изберете съдове от неръждаема стомана без покритие някои храни може да залепват и съответно ще ви трябват и един-два тигана и тенджери с незалепващо покритие.

Незалепващо покритие

Издръжливите незалепващи покрития позволяват лесното премахване на деликатни храни от съдовете, включително яйца и палачинки. При тези съдове не се изисква мазнина, което ги прави отличен избор за хората, които готвят с малко или без никаква мазнина.

Предимства: Изключително лесни за почистване. Трябва по-малко или никаква мазнина при готвене. В зависимост от основния материал на изработка, тези съдове могат да бъдат идеални за всички видове котлони, включително и индукционни.

Повечето могат да се слагат във фурна на температури до 260 градуса, но все пак проверете от какъв материал са дръжките.

Недостатъци: Някои, но не всички, незалепващи съдове вече могат да се използват и със метални прибори за готвене без да се драска покритието им. Но въпреки това е разумно да използвате дървени прибори ако искате да удължите живота им.

Повечето могат да се мият в съдомиялна машина. Храната не получава толкова хубав кафеникав загар в съдовете с незалепващо покритие.

Емайлиран чугунПодобни съдове за готвене са отличен избор ако се запечатва, пържи, сотира и запича храна. Тях можете спокойно да преместите от тигана към фурната. Съдовете с капак могат да бъдат идеални за варене, бавно готвене и задушаване.

Предимства: Загряват се бавно и равномерно, задържат топлината. Покритието е здраво и издръжливо, не реагира с кисели съставки. Могат да се мият в съдомиялна, не корозират и могат да се използват във фурна до 260 градуса.

Недостатъци: Съдовете са тежки и стават още по-тежки когато ги напълните с храна. Малките дръжки могат да направят пренасянето от котлона във фурната по-трудоемко. Емайлът може да започне да се лющи.

Чугун

Отлична алтернатива на съдовете с незалепващо покритие. Чугунените съдове за готвене заради естеството на материала са незалепващи.

Чугунът е изключително здрав и може да се загрява до температури, които мигновено ще направят месото кафяво. Също така може да издържи на температури над тези, на които издържат съдовете с незалепващо покритие.

Предимства: Здрави и добре познати класически съдове. Холандската тенджера, която държи храната топла за дълго време, е полезен съд, който е добре да има във всяка кухня.

Недостатъци: Някои чугунени тигани могат да готвят неравномерно. Съдовете са трудни за почистване и непрактични за ежедневна употреба. Не могат да се мият в съдомиялна. Трябва да се поддържат, ако искате да готвите с тях дълги години.

Ръждясват ако се държат на влажни места.

Въглеродна и синя стоманаТези съдове са фаворитите във всяка професионална кухня защото са изключително здрави и ефективни, изработени специално за тежко и непрекъснато готвене.

Предимства: Идеални са за всякакви котлони, дори индукционни.  Чистят се изключително лесно само с хартиена кърпа, т.е. може да не се мият.

Недостатъци: Често една тенджера или тиган може да се ползва само за едно нещо. Не могат да се мият в съдомиялна. Трябва да се поддържат, за да не ръждясат. Мият се ръчно само с малко вода и сапун и мека гъба.

Мед

Истинските медни съдове за готвене предоставят бързо и равномерно готвене, изстиват бързо и ви дават максимален контрол. Ако искате здрави и надеждни съдове – търсете по-дебели модели.

Предимства: Отлични за всичко – от пържене на висока температура, сотиране и варене до направата на фини сосове. Имат красив външен вид. По-тежките модели с дръжки от стомана или месинг могат да се използват и във фурна.

Недостатъци: Скъпи са. Могат да се изкривят сравнително лесно. Медта е метал, който реагира с дадени съставки. Затова и някои медни съдове имат покритие от нереагиращ материал като например калай или неръждаема стомана. Не могат да се използват на индукционни котлони.

С времето върху медта може да се образува патина, която ще изисква премахване с паста.  Съдовете се мият само на ръка.

АлуминийАлуминият е отличен проводник на топлина, лек и на разумна цена. Въпреки това тези съдове могат да се оцветят и да премахнат от цвета на светлите храни като сосове, както и да придадат по-горчив вкус. Анодизираният алуминий има покритие, за да се премахнат подобни нежелани ефекти.

Предимства: Достъпни ценово, леки и издръжливи.

Недостатъци: Могат да обезцветят някои храни и да им придадат по-горчив вкус.

Най-добрите тенджери и комплекти за готвене

Ако все още не знаете какво точно да изберете за своята кухня, нека ви улесним допълнително като ви представим някои от най-добрите тенджери, тигани и цялостни комплекти за готвене.

1. Комплект Tefal Simpleo


Комплектът се състои от девет части и съдържа един тиган, четири тенджери и четири капака. Може да се използва на газови, електрически, халогенни, индукционни и стъклокерамични котлони.

Подходящ за миене в съдомиялна машина. Материалът е инокс, а цветът е сребрист.

Диаметърът на тенджерите е 24, 22, 20, 18 сантиметра, а този на тиганът е 28 сантиметра.
Купи сега

2. Комплект тенджери с тиган от мраморно покритие BACHMAYER BM 1202


Комплектът се състои от тенджери и тиган – всички с мраморно покритие. Дизайнът е елегантен и наистина впечатляващ.

Дъното на всеки от съдовете е многослойно, което осигурява максимална топлопроводимост и оптимално разпределение на топлината. Тиганът има стъклен капак. Всичките съдове от комплекта са изработени от висококачествена неръждаема стомана и имат нитовани дръжки – това гарантира дълготрайна употреба и нулево взаимодействие с храната.

Комплектът може да се ползва на всички видове котлони. Тенджерите са с капак и имат вместимост от 6.5, 3.9, 2.9 и 2.1 литра.

Тиганът е с размери от 24 на 7.5 сантиметра и вместимост от 3.4 литра.
Купи сега

3. Комплект тенджери Tefal Intuition


Комплектът се състои от шест части като всички съдове са изработени от неръждаема стомана и са в красив червен цвят.

Сплавта се състои и от 10% никел и 18% хром за още по-голяма издръжливост. Тенджерите могат да се ползва с всеки тип котлон. Имат индикатор за температурата, който става изцяло червен когато се достигне най-добрата температура за готвене.

Тенджерите имат и капаци като всички части от комплекта могат да се мият и в съдомиялна машина.
Купи сега

4. Комплект  Heinner Gisela


Този комплект е изработен от пресован алуминий и има керамично покритие. Дръжките пък са покрити със силиконов слой за максимално удобство и никакви хлъзгане.

Комплектът се състои от касерола с капак, тенджера с капак и тиган. Може да се използва на газови, електрически, халогенни и стъклокерамични котлони и плотове. Подходящ за миене в съдомиялна машина.

Капаците са изработени от термоустойчиво стъкло.
Купи сега

5. Комплект тенджери DUKA ESSENTIAL


Комплектът включва три тенджери с вместимост от 5.4, 3.1 и 1.6 литра. Всяка тенджера има и капак от термоустойчиво стъкло.

Изработени са от неръждаема стомана и са подходящи за всички видове готварски печки и котлони. Могат да се мият в съдомиялна машина.
Купи сега

6. Комплект тенджери Bonera Vogue


Състои се от седем части – един тиган, три тенджери и три капака. Може да се използва на котлони и плотове на електричество и газ.

Комплектът е изработен от алуминий отвън и гранит отвътре, има красив дизайн в червен цвят. Капаците са от термоустойчиво стъкло.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Комплект тенджери Heinner Aleida


Комплектът е от осем части – една тенджера, три касероли и четири капака. Може да се използва с котлони на газ, електричество, халогенни, индукционни и стъклокерамични. Основата на съдовете е изработен от пет слоя.

Всички части могат да се мият в съдомиялна машина. Тенджерата и касеролите са изработени от инокс в сребрист цвят и имат силиконово покритие по дръжките.

Капаците са от термоустойчиво стъкло. Диаметърът на съдовете е 16, 18, 20 и 24 сантиметра.
Купи сега

8. Комплект тенджери Oliver Brown OB 1210 KI8B


Този комплект тенджери съчетава три важни неща – качество, изтънченост и практичност. Съдовете са изработени от висококачествена неръждаема стомана, от която вкусът на ястията не се променя дори след като престои в тях.

Комплектът е от осем части – четири тенджери с различни размери и четири капака за всяка от тях, които са изработени от термоустойчиво стъкло и имат отвор за пара.

Дръжките на тенджерите са нитовани и също са от неръждаема стомана за допълнителна здравина и стабилност. Комплектът може да се мие в съдомиялна машина.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Tcvetelina пише

    Благодаря Ви!
    Много сте изчерпателни!👏🏻

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!