Всички категории

6-те Най-Добри Точила за Ножове

Без значение колко много ни се иска, за жалост, нищо не трае вечно. Сезоните се сменят, автомобилите се повреждат, дрехите се износват, ножовете се затъпяват

Благодарение на подходящото точило обаче ще можете да държите ножовете си винаги остри!

Абсолютно всяка кухня се нуждае от добре наточен нож. Това превръща ножовете в задължителен елемент от всяко домакинство.

Е, да, но с течение на времето и използването остриетата се затъпяват все повече.

А трябва да бъдем наясно, че тъпият нож със сигурност може да бъде по-опасен от острия.

Тъкмо затова всяка кухня трябва да разполага с подходящо точило, което да обслужва ножовете в нея.

По време на търсенето си със сигурност ще попаднете на твърде много различни предложения. Прекаленото разнообразие обаче неизбежно ни обърква и затруднява избора.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви помогнем да се ориентирате сред множеството продукти на пазара в момента. В него ще откриете всичко необходимо, което трябва да знаете за точилата за ножове, така че да можете да подберете точния за себе си инструмент.

А най-долу, за да улесним избора ви, специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения в областта

Какви са основните видове точила за ножове?

По време на търсенето си при всички обстоятелства ще попаднете на най-различни видове точила за ножове. Независимо от вида всички те се свеждат в общи линии до едно и също – наточването на вашия нож.

За да върнете възможностите на своето острие, задължително се нуждаете тъкмо от един подобен инструмент.

Наточването се случва благодарение на плъзгането на острието по повърхността на твърда и груба повърхност (обикновено някакъв камък) или гъвкава повърхност с твърди частици по себе си (като шкурка например).

При точната комбинация между ъгъл и бързина на плъзгане, както и подходящо точило резултатът е идеално остър нож.

Различните ножове се заточват по различен начин. Винаги обаче за да се постигне остър ръб, от затъпеното острие трябва или внимателно и постепенно да се отнеме материал така, че да се получи необходимия резултат, или ръбът да се подгъне отново в подходящия ъгъл.

В този случай пътищата към постигането на целта не са особено различни. Механизмите на работа, от друга страна, са и тъкмо затова в тази секция искаме да ви запознаем с най-често използваните видове точила за ножове.

Брус

Наточването с помощта на брус е най-традиционният метод за подостряне на ножове.

Брусовете се наричат още маслени камъни или японски водни камъни. Независимо под какво име ще ги срещнете, това представляват песъчливи правоъгълни камъни, чиято повърхност става подходяща за точене при комбинация с вода или масло.

Някои хора предпочитат синтетичната повърхност на японските водни камъни, докато други намират естествените камъни за по-добри. Независимо какви са вашите предпочитания със сигурност ще останете доволни и от двата варианта.

Брусовете така или иначе постигат желания резултат, като връщат формата на съществуващия ръб на ножа. Това означава, че ако използвате брус, няма да се налага при наточване да отнемате материал от острието, за да създадете нов ръб с подходящ наклон.

За правилното използване на тези камъни, е необходимо да държите ножа си под правилния ъгъл, докато го плъзгате по бруса.

Вероятно ще отнеме няколко минавания, преди да постигнете идеално остър нож, но резултатът със сигурност ще бъде налице.

Не е случайно, че брусовете са толкова предпочитан начин за наточване на ножове. Благодарение на тези камъни постигате желаната острота лесно и ефикасно, докато междувременно съхранявате ножовете си за възможно най-дълго време.

Ръчни и електрически точила

Този тип точила значително се различават от брусовете. За разлика от тях те използват V-образен прорез, благодарение на който успяват да издълбаят нов ръб във вашето острие.

Резултатът е бърз и ефикасен, но ви струва част от острието. Това на свой ред означава, че постепенно ще износите ножа и от един момент нататък вече няма да можете да го ползвате пълноценно.

От друга страна, тези точила наистина добре си вършат работата. Често, за да постигнете желания резултат, от вас се изискват само няколко прекарвания на ножа през V-образния прорез.

Освен това ъгълът на подостряне при тези инструменти е предварително зададен. Това със сигурност ще ви спести тревогите, че не държите ножа по правилния начин. Резултатът винаги ще бъде налице.

Ще намерите и настолни електрически точила, които вместо обикновен прорез използват въртящо се колело за издълбаването на новия ръб.

С кой от двата типа подобни точила ще ви бъде по-удобно да работите, зависи единствено от вашите собствени предпочитания.

Хонинговаща стомана

Хонинговащата стомана по своята същност на практика изобщо не представлява точило за ножове. Тя е просто дълъг прът или тръба, който понякога е покрит с керамично покритие.

Прокарването на ножа от двете страни на пръта помага за изправяне на огънато острие, без да се откъсва от метала. Тъкмо правото острие обаче означава именно по-добро рязане!

Ако използват по-скъпи ножове, със сигурност трябва да притежавате подобна хонинговаща стомана. С нейна помощ ще имате възможност да държите остриетата изправени между остренията.

Повечето професионални готвачи знаят колко е важно да се грижат за ножовете си и използват хонинговащата си стомана всеки ден.

Това не им струва почти нищо. Така или иначе отнема само няколко секунди да прекарате острието на ножа си по пръта и да постигнете желания резултат.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате точило за ножове?

Е, вече познавате основните видове точила за ножове и техните функции. Сигурни сме, че имате предположение с кой от тях ще ви бъде най-удобно да работите и от какво имате нужда.

Видът на точилото обаче не казва всичко за него самото. Има още куп фактори, които трябва да съобразите, когато си избирате подходящо точило за ножове.

Подготвили сме тази секция, за да ви запознаем с ключовите характеристики на тези инструменти. При всички обстоятелства искаме да изберете най-доброто за себе си.

Песъчинки

Независимо какъв е видът на точилото, тези инструменти се предлагат с огромно разнообразие от гъстота на песъчинките.

Повечето брусове така или иначе имат две страни, а ръчните и електрическите точила често разполагат с повече от една функция.

Гъстотата на песъчинките, от която се нуждаете, зависи от състоянието на ножа. В зависимост от това каква част от метала е отнета от острието по време на точене, ще имате нужда от различен брой песъчинки върху точилото.

Едрият брус (означен още като “1000 или по-малко” при японските водни камъни) трябва да се използва при повреден нож. Това включва случаите, при които по острието на ножа има отчупвания или стружки.

Средната гъстота на песъчинките се отнася до всичко между 1000 и 3000. Тъкмо такава гъстота на песъчинките ви е необходима за стандартното заточване на повечето ножове, които нямат никакви повреди.

Финият (или ситният) брус, от друга страна, е доста подобен на хонинговащата стомана. Той се използва за изправяне на ръба на ножа и прецизното му връщане към нормален вид. При него броят на песъчинките е някъде между 4000 и 8000.

Размер

Размерът на точилото, макар и да не е фактор за качеството на самото острене, определено е от значение.

От размера на точилото, от една страна, зависи доколко ще ви бъде удобно да го използвате за остренето на собствените си ножове, а, от друга страна, доколко ще ви бъде удобно да го съхранявате спрямо пространството в кухнята си.

Имате ли място за съхранение на голямо електрическо точило? Ако кухнята ви разполага с по-ограничено пространство, вероятно не е добра идея да се снабдявате с подобно.

Повечето ръчни точила и брусове на свой ред са достатъчно малки, за да им намерите спокойно място в някое чекмедже. Всичко, разбира се, зависи от пространството, с което разполагате.

Съветваме ви да вземете предвид кухнята си и да съобразите размера на точилото си най-вече с нея. Всякакви инструменти ще успеят да ви свършат добра работа. Въпросът е какво предпочитате и кой от тях ще ви бъде най-удобен за използване.

Време на работа

В общи линии всяко читаво точило ще ви свърши добра работа и ще подостри ножовете ви подобаващо. Някои от инструментите обаче се справят по-бързо от други и, разбира се, това ги прави предпочитани от потребителите.

Професионалните готвачи или запалените любители вероятно нямат нищо против да прекарат 5 минути, въртейки един от ножовете си нагоре-надолу.

Един брус със сигурност ще ви помогне да върнете острието към живот по-прецизно, но това определено ще изисква повече усилия и внимание от ваша страна.

Ако нямате кой знае какво желание да се занимавате прекалено дълго с ножовете си, това вероятно обаче не ви засяга.

В този случай ви препоръчваме да се снабдите с обикновено ръчно или електрическо точило. Благодарение на него от вас ще се изискват само няколко прекарвания на ножа през прореза.

Така ще разполагате с идеално наточен нож само за няколко секунди. Всичко, разбира се, зависи от собствените ви предпочитания и нужди.

Цена

Цените на точилата за ножове могат да варират от под 10 до няколко стотин лева. Разнообразието на пазара е наистина голямо, така че ви препоръчваме да отделите малко време и да помислите за това.

Трябва да съобразите бъдещия си инструмент с това, което искате от него, както и със средствата, с които разполагате. Когато си направите сметката добре, ще можете да подберете най-доброто точило спрямо вашия собствен ценови диапазон.

Ако прекарвате доста време в кухнята и планирате да използвате точилото си всяка седмица или месец, инвестицията вероятно си заслужава. В този случай сигурно ще предпочетете да се снабдите с модел от по-висок клас, който гарантира значително дълголетие.

От друга страна, ако се развихряте само по повод и искате ножовете ви да са в идеална форма за конкретен ден, вероятно не си заслужава да инвестирате кой знае колко в някой от по-скъпите модели. Едно обикновено точило ще ви свърши също толкова добра работа.

Качество

Подобно на ситуацията с цената, претенциите към качеството на бъдещето ви точило трябва да бъдат съобразени със собствени ви бюджет.

Неизбежно е. Цената често е гарант за качеството на даден продукт, особено когато знаете как да прецените това.

По-скъпите точила обикновено са по-прецизни, изработени са от по-скъпи и издръжливи материали и са по-удобни за употреба.

Всяко точило обаче ще ви свърши добра работа и ще подостри ножа ви. Тъкмо затова, ако не държите особено на качеството, не проявявате кой знае какви претенции към този инструмент и го използвате сравнително рядко, вероятно не си заслужава да инвестирате в някое от по-скъпите предложения на пазара.

От друга страна, ако използвате точилото си често и цените високо ножовете си, вероятно е по-добре да помислите дали не си заслужава да отделите повече средства, за да се грижите за остриетата им.

Всичко зависи преди всичко от собствените ви желания и потребности. Избирайте съзнателно и мъдро.

Как да се грижите за новото си точило най-пълноценно?

Е, вече в общи линии знаете всичко необходимо за точилата за ножове. Сигурни сме, че спокойно можете да прецените и да изберете онзи инструмент, който е най-подходящ за вас и вашите нужди.

Ние обаче искаме да сме ви от максимална полза. Тъкмо затова сме ви подготвили няколко съвета как най-добре да се грижите за новото си точило. При внимателна поддръжка вашият инструмент ще ви върши възможно най-пълноценна работа.

Брусовете могат да бъдат доста чупливи!

Тъй като брусовете в повече случаи са изключително чупливи, трябва да бъдете много внимателни при употребата им. Това, че са камъни, не означава, че ще издържат на падане.

Внимавайте да не ги изтървате, понеже биха могли да счупят дори и върху плота ви или дъската за рязане. По-силен натиск с ножа под определен ъгъл вероятно също може да предизвика счупване.

Грижете се за тях внимателно, докато ги използвате. В противен случай може да се окаже, че сте ги повредили невъзвратимо.

Не прекалявайте с мокренето!

Брусовете работят най-добре, когато предварително внимателно се намокрят или омазнят.

Ако прекалите обаче, резултатът ще бъде тъкмо противоположният. Прекаленото накисване значително ще понижи възможностите на камъка и ще направи точенето наистина трудно.

Да не говорим за вредите, които прекалената влага може да донесе на бруса ви.

Поддържайте брусовете си сухи и ги съхранявайте внимателно!

След заточване е добре да забършете бруса си внимателно и да го оставите да изветри.

Определено е за предпочитане да съхранявате тези камъни в суха кърпа. Ако приберете бруса мокър в неподходяща обстановка, това може да доведе до образуване на мухъл.

Мухълът пък на свой ред може да отслаби камъка и да предизвика напуквания или дори счупвания.

Когато става въпрос за точене на ножове, влагата може да бъде приятел, но и враг.

Погрижете се за износването!

Преди употреба трябва да бъдете уверени, че вашият брус е винаги идеално плосък. При по-често използване камъните неизбежно ще започнат постепенно да се износват.

За щастие, има специални инструменти, които могат да се погрижат за това. Благодарение на тях с лекота можете да върнете бруса си към необходимото идеално плоско състояние.

Вдлъбнатото място се превръща в нежелана слаба точка. Продължителната употреба на вдлъбнат камък не само ще огъне острието на ножа ви, но в един момент вероятно ще се окаже и фатална за камъка.

Навлажнявайте правилно!

Брусовете с различна гъстота на песъчинките трябва да се намокрят по различен начин. Уверете се, че знаете какво правите, освен ако не искате да останете без инструмент за точене.

По-грубите брусове, както и тези със средна гъстота на песъчинките трябва да се накиснат във вода преди употреба. Това ще освободи възможностите им.

Оптималното време за киснене е между 10 и 15 минути. Тъкмо то ще направи бруса максимално ефективен.

От друга страна, ако накиснете по-фин брус във вода за твърде дълъг период от време, вероятно ще предизвикате напукването му. Когато използвате такъв, трябва просто периодично да пръскате вода върху камъка по време на самия процес по точене.

Ако работите с двустранен брус, при всички обстоятелства се погрижете само по-едрата страна да бъде напоена във вода.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза и да ви осигури оптимално остри ножове!

Време е да ви представим и някоии от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Диаматен брус Yato


Това ръчно точило за ножове е поставено върху доста стабилна стоманена плоча. Инструментът определено е доста компактен и може да служи за фино сухо и мокро заточване. Песъчинките му са с едрина 600, но събрани върху малката му площ, те го превръща в един наистина прецизен инструмент. С него със сигурност ще можете да поддържате всичките си ножовете добре и правилно заточени.
Купи сега

2. Точило за ножици и ножове за бормашина Vorel


Това ръчно точило за косачни ножове, лопати, ножици, градински ножици и други режещи инструменти е извито и подходящо за фино заточване. Размерите му са доста компактни и оптимизирани за употреба и съхранение. Въртящото му колело може да достигне скорост на въртене от цели 4500 оборота в минута, така че този инструмент със сигурност ще наточи всичко, което пожелаете, бързо и ефикасно.
Купи сега

3. Точило за ножове Tefal Fresh Kitchen


Ръчното точило за ножове Tefal Fresh Kitchen е изключително добро решение за потребностите на всяка една кухня. Инструментът разполага с три прореза за различни типове заточване, така че можете да подберете най-подходящия за своите ножове. Удобно и ефикасно, от вас се изисква да прекарате ножа през някой от прорезите само няколко пъти, за да постигнете желания резултат.
Купи сега

4. Електрическо точило за ножове Valensia-96


Това електрическо точило за ножове разполага с опции за фино и средно точене на метални, керамични и дори назъбени ножове. Въпреки че изисква повече пространство, този инструмент все пак остава доста компактен и идеално се вписва във всяка кухня. От вас се изисква само да прилепите точилото, където ви е удобно, да го включите и да се захванете за работа, за да получите желаните резултати бързо и удобно. Инструментът разполага със специален контейнер за стружки и при правилна употреба ви гарантира дълготрайна и вярна служба.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Точило за ножове BRIO


Точилото за ножове BRIO е страхотен инструмент, който разполага с три V-образни прореза за грубо, средно и фино точене на метални и керамични ножове. При употреба от вас се изисква да налеете малко вода в отвора на точилото, който използвате, за да подсигурите ефикасната му и безопасна работа. След употреба трябва само да го изплакнете с вода, да подсушите и можете да го приберете почти навсякъде. Точилото е изключително лесно за употреба и удобно за съхранение.
Купи сега

6. Многофункционално точило Ambition Shark


Като предходното, и това ръчно точило за ножове разполага с три V-образни прореза, които служат за различни типове точене. Изключително удобно и ефикасно за употреба е, вие трябва само няколко пъти да прекарате ножа през правилния прорез, за да постигнете желаните резултати. Точилото е компактно и лесно за съхранение, така че не е необходимо да се грижите и да му осигурявате специално място в кухнята си. Просто го извадете от чекмеджето, когато ви е нужно, и след употреба го почистете и приберете обратно.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!