8-те Най-Добри Уреди за Кисело Мляко
Българското кисело мляко е известно по целия свят.
Е, нищо не ви спира да си го приготвите и у дома!
Може би мнозина от вас си спомнят домашно приготвеното кисело мляко на баба и дядо от детството.
Голяма част от българите все още редовно си ходят на село и често правят както буркани за зимнина, така и вкусни месни и млечни продукти като суджуци и сирене.
Този вид продукти все още са част от нашата култура и са високо ценени както от самите нас, така и от чужденците.
Ако и вие сте от почитателите на домашните продукти и цените автентичния им вкус, то най-вероятно търсите начин да си ги приготвите и в градски условия.
За щастие, в днешно време на пазара се предлагат доста уреди и машини, които да съкратят готварския процес и да ви улеснят в кухнята.
Едно от тези модерни съоръжения е уредът за кисело мляко.
С него ще можете да приготвяте киселото мляко по своя рецепта от удобството на вашата кухня.
Ако за първи път чувате, че съществува такъв уред, не се притеснявайте!
В следващите редове ще откриете всичко най-важно, което трябва да знаете за него, както и съвети за избора на перфектния уред за вас!
Да започваме!
Какви са ползите от домашното кисело мляко?
Както вече споменахме, българското кисело мляко е световно признато.
Има причина българите толкова да се гордеем с него – все пак бактерията Lactobacillus bulgaricus, на която се дължат ферментацията и полезните свойства, е открита именно от българин.
Доста често се дискутира какво отличава киселото мляко по български стандарт от другите подобни млечни продукти по света като йогурт, скир или кефир.
Основната разлика е, че при нашето кисело мляко концентрацията на българската бактерия е по-високa. Заедно с още една бактерия, Streptococcus thermophilus, двете съставят симбиотична връзка, в която се поддържат взаимно. Именно от тази връзка се състои закваската на българското кисело мляко.
Освен това, нашето кисело мляко е по-леко и за разлика от гръцкия йогурт или исландския скир, не минава през процес на отцеждане или сгъстяване.
Разбира се, много производители избират да обогатят киселите млека, затова и на пазара ще откриете такова разнообразие от продукти. Всички те са с различен процент на масленост или с добавени плодове или ядки.
Ако и вие искате да имате такава свобода и да контролирате процеса по производство, значи трябва да се снабдите с уред за кисело мляко.
А ползите от домашно приготвеното кисело мляко със сигурност ще ви убедят в нуждата от този продукт.
Спестяване на средства
Ако сте от хората, които винаги следят за промоции и оферти в магазина, то със сигурност ще се зарадвате на уреда за кисело мляко.
Вместо постоянно да купувате нови и нови кофички от супермаркета, може просто да си приготвяте киселото мляко у дома с прясно мляко и закваска. В даден момент чрез инвестицията ще започнете да “избивате” вложените средства и ще излезете на печалба.
Освен това, не е тайна, че цената на доста продукти по магазините продължава да се покачва. Сред тях е и киселото мляко.
Е, домашно приготвените продукти ще ви помогнат да тръгнете срещу тази тенденция и да не натоварвате джоба си излишно.
Здравословни продукти
До голяма степен, купешките кисели млека са чисти и здравословни.
Въпреки това, в някои от тях има добавени вещества, плодови мармалади или захаросан мед.
Уредът за домашно производство ще ви позволи да контролите конкретните вещества, които консумирате, както и тяхното количество.
В случаи, че стриктно четете етикетите на всеки продукт в магазина или не желаете да консумирате прекалено много захар, то устройството за кисело мляко е точно за вас.
Разбира се, тук трябва да споменем, че можете да контролирате и количеството на самия продукт, който ще приготвяте.
В повечето магазини киселото мляко се продава в разфасовки от 400 грама до 1 кг.
Доста често ни се налага да купуваме повече кофички, защото трябва да приготвим ястие за повече гости.
От друга страна, ако живеете сами, може би ви се е случвало да трябва да изхвърлите поне една кофичка, тъй като не сте успели да изядете всичко навреме.
Е, в такива случаи най-добре е да имате уред, с който да приготвите точното количество, което ви е необходимо. Така няма да разхищавате средства и няма да ви се налага да ходите до магазина по няколко пъти, защото не ви стигат вече купените кофички.
Домашното кисело мляко обикновено е годно в рамките на една до две седмици след приготвянето, което означава, че ще можете да си направите точна сметка колко количество ви трябва за този период.
Свобода на избор
Това, че можете да си приготвяте киселото мляко у дома, означава, че можете да добавяте и допълнителни съставки, за да променяте вкуса му.
В случаи, че обичате сладко, можете да добавяте захар или мед, а ако обичате плодовете, можете да смесите киселото мляко със сезонни продукти.
В повечето държави, йогурта се асоциира именно със сладкото. Именно затова за някои чужденци е странно, че в България киселото мляко често се консумира подсолено или като гарнитура към основното ястие.
Е, с уреда можете да контролирате колко солено и кисело да бъде млякото.
Разбира се, остава и вариантът да запазите автентичния млечен вкус и да използвате продукта като основа за таратор или смутита.
Как работи уредът за кисело мляко?
Противно на очакванията, уредът за кисело мляко е изключително лесен за използване.
Първо трябва да затоплите прясното мляко, което ще ви служи за основа.
Някои уреди разполагат с вграден контейнер за загряване на млякото, но други разполагат само с контейнери за ферментация. Във втория случай ще се наложи да подготвите млякото в отделна тенджера.
След като се затопли до около 85 градуса, млякото се оставя да изстине до около 40-45 градуса, а след това към него се добавя закваската.
Тя трябва да съдържа поне двете основни бактерии, които вече споменахме, а именно – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
На пазара ще намерите готови бактериални стартерни култури, предназначени точно за тази цел.
В случай, че не желаете да ползвате подобни продукти, можете просто да добавите лъжица от някое готово кисело мляко от магазина. Все пак, в него вече има наличие на закваската, която ще се разпространи и в млякото, което обработвате.
След като сте подготвили млечната основа и сте я захранили със закваската, трябва да разпределите сместа в контейнерите на уреда. На пазара ще откриете както продукти с един голям контейнер, така и съоръжения с повече на брой, но по-малки контейнери.
Предназначението им е да поддържат определена температура, подходяща за ферментацията на млякото. Обикновено този процес отнема около 8 до 12 часа.
Последната стъпка е да охладите готовия продукт.
Препоръчваме ви да оставите киселото мляко за поне три часа в хладилника, преди да го консумирате.
Как да подберете идеалния уред за кисело мляко?
Вероятно се досещате, че освен разнообразието от кисели млека, на пазара има и разнообразие от уреди, с които да ги приготвяте.
Подходящата машина за вас зависи от личните ви нужди, както и от средствата, с които разполагате.
Ако се чудите на кои характеристики трябва да обърнете внимание при избора, значи следващите ни съвети със сигурност ще са ви от полза.
Размер
Както вече споменахме, уредите за кисело мляко се разделят на два вида – единични и такива с повече контейнери.
Трябва внимателно да обмислите какво количество искате да приготвяте наведнъж, тъй като големината на уреда е свързана и с капацитета му.
В случай, че живеете сами, най-вероятно ще ви трябва машина, с която да приготвяте по-малко количество, а именно – единичните уреди.
Някои от вас вероятно трябва да изхранват по-големи семейства, затова е по-добре да се спрат на големи уреди с няколко различни контейнери.
Капацитетът на уредите за кисело мляко обикновено се измерва в милилитри.
Повечето продукти на пазара разполагат с повече контейнери, а отделния капацитет на всеки от тях най-често е между 150 и 300 милилитра.
Единичните контейнери обикновено са с по-голям капацитет, който може да варира между 500 милилитра и 1 литър.
Когато избирате колко голям да е уреда, трябва да помислите и за съхранението му.
Ако разполагате с голяма кухня или килер, където да помещавате машината, можете да си позволите по-обемен уред.
А на тези от вас, които споделят кухнята със съквартиранти или пък не разполагат с толкова място, препоръчваме да се спрете на по-малък, но компактен уред.
Материали
Всички уреди за кисело мляко разполагат с два основни компонента – корпус и контейнери за ферментация.
Да започнем от контейнерите.
Те обикновено са изработени от стъкло, тъй като то не задържа бактерии, но е издръжливо на по-високи температури.
Препоръчваме ви да се спрете на уред със стъклени контейнери, ако държите на добрата хигиена и високото качество.
Що се отнася до корпуса, той може да е от пластмаса и по-конкретно – от ABS.
ABS пластмасата е издръжлива на топлина и студ, както и на външни удари.
В същото време, пластмасата е по-лека, в сравнение с други материали, което прави самия уред по-компактен и лесно преносим.
Разбира се, може да заложите и на по-издръжлив корпус, изработен от инокс.
Иноксът е известен със своята здравина и стабилност, а това го превръща в идеален материал за всеки уред, който редовно ще използвате.
Функции
Модерните уреди за кисело мляко са предназначени именно да ви спестят време и усилия.
Нашите баби и дядовци са произвеждали кисело мляко по традиционния начин, а някои дори са предали знанията си и на вас.
Това, обаче, не означава, че не можете да се възползвате от модерните технологии и всички полезни функции на уреда за кисело мляко.
Функции като автоматично изключване и таймери за засичане ще ви помогнат да държите нещата под контрол по време на ферментацията.
От своя страна, някои уреди ви позволяват да настройвате температурата, на която да ферментира млякото.
Така може да контролирате и консистенцията на готовия продукт.
Когато избирате новия уред, трябва да помислите и за контролния панел.
В случай, че сте “на ти” с технологиите, ви препоръчваме да се спрете на уред с вграден LCD дисплей, който да ви дава подробна информация във всеки един момент.
А ако приготвяте уреда като подарък за по-възрастен близък, вероятно се нуждаете от машина с прост контролен панел с бутони и копчета.
Някои уреди са доста семпли и разполагат само с един бутон за включване, което прави целия процес изключително лесен и достъпен за всеки.
Безопасност
Като стана дума за функции, задължително трябва да споменем и тези за безопасност.
Все пак, при всеки кухненски уред могат да възникнат проблеми, затова трябва да сте сигурни, че уредът няма да се окаже опасен за вас и вашите близки.
Съветваме ви да потърсите уред, който да разполага с противоплъзгаща система. Така машината ще бъде стабилна и няма да имате повод за притеснения.
Разбира се, за да не подлагате здравето си на риск, трябва да се поддържате уреда изряден и чист.
Някои машини разполагат с функции, които да ви улеснят в почистването.
Най-удачно е да подберете уред с регулиеруеми части, които лесно може да разглобите и дезинфекцирате прилежно.
Винаги грижливо почиствайте всяка част от машината след употреба, за да не задържат материалите лоша миризма.
Разбира се, винаги трябва да се съобразите с указанията от производителя, но почистването на уреда в повечето случаи е изключително лесно.
Достатъчно е просто да измиете частите на ръка с топла вода и щадящ сапун, а след това да изплакнете и подсушите уреда.
Що се отнася до корпуса, можете да го избършете с влажен парцал и да го оставите да изсъхне.
Когато не използвате уреда, най-добре е да го приберете на сухо и проветриво място, като го приберете в кутия или го покриете, за да не събира прах и бактерии.
Така ще предотвратите всякакви евентуални инфекции и ще запазите уреда в добро състояние възможно най-дълго.
Принадлежности
Повечето уреди се продават самостоятелно, но със сигурност ще откриете и такива, които идват в комплект с допълнителни аксесоари.
Ако разполагате с повече средства, ви препоръчваме да ги вложите в подобен комплект, защото така ще си спестите доста труд и време, а и ще разширите възможностите на уреда.
Доста уреди идват с допълнителна цедка, за да можете да отцедите киселото мляко от излишната течност. Така ще можете да приготвяте и йогурт, който е известен по цял свят със своята плътност.
В други комплекти, пък, ще откриете готови бактериални стартери, с които да заквасите млякото.
Препоръчваме ви да заложите и на комплекти с резервни части и допълнителни контейнери за съхранение на вече готовото кисело мляко след ферментация.
Допълнителните черпаци и мерителни чаши, както и наръчници с рецепти за вариации на киселото мляко, също никога не са излишни, затова се оглеждайте и за подобни комплекти, когато избирате уреда.
Как да приготвите перфектното кисело мляко?
Най-вероятно имате конкретни предпочитания, що се отнася до киселото мляко.
За щастие, уредът ще ви помогне да контролите гъстотата и вкуса и да приготвите млякото точно така, както ви харесва най-много.
Като за начало може да използвате прясно мляко от различни източници като основа.
Освен пастьоризирано краве мляко, може да заложите и на козе мляко или на веган опции като бадемово, соево или кокосово мляко.
Това със сигурност ще окаже влияние на вкуса на крайния продукт.
Препоръчваме ви да се съобразите с указанията на производителя, тъй като всеки вид прясно мляко изисква различна обработка, както и различни бактериални култури.
Що се отнася до маслеността, тук трябва да обърнете внимание на масления процент на основното мляко.
Колкото по-висок е процентът, толкова по-гъсто ще е киселото мляко накрая.
Времето за ферментация също оказва влияния на вкуса.
Ако искате по-кисело мляко, оставете сместа за повече време в уреда.
Разбира се, не бива да забравяте и за допълнителните вкусове, които може да добавите.
В случай, че вече ви е писнало от обикновеното кисело мляко, опитайте да разнообразите продукта, като го обогатите с пресни плодове, подправки, билки или сиропи.
Е, надяваме се наръчникът ни да ви е бил от полза и вече да сте наясно с всичко най-важно за домашното кисело мляко.
А ако все още се колебаете кой продукт да изберете, може би перфектният уред за вас е сред нашите предложения.
1. Уред за кисело мляко ADLER
Първото ни предложение е уредът на ADLER, който разполага със 7 контейнера за приготвяне на кисело и прясно мляко. Боравенето с този продукт става изключително лесно, само с натискане на едно копче. Всяко отделение е с капацитет от 200 милилитра и е изработено от стъкло, а прозрачният капак ви позволява да следите процеса на ферментация през цялото време.
Купи сега
2. Уред за кисело мляко First Austria FA-5120-2
Този продукт е с корпус от инокс и е със стилна визия, подходяща за всяка модерно обзаведена кухня. Снабден е с 8 отделения, като всяко е с капацитет от 190 милилитра. Освен функционалния LCD дисплей, уредът разполага и с регулируем таймер, опция за настройване на температурата, както и функция за автоматично изключване. Това го прави подходящ както за начинаещи, така и за напредналите в кухнята, които искате да контролират всяка стъпка от готварския процес.
Купи сега
3. Уред за кисело мляко Zilan
Уредът на Zilan ще стане вашия най-добър приятел в кухнята, тъй като е едновременно семпъл и функционален. Осемте стъклени буркана за приготвяне на кисело мляко са с капацитет от 180 милилитра, а LED дисплеят ще ви дава информация по всяко време на процеса на обработка. Продуктът е снабден и с регулируем термостат между 22 и 55 градуса, както и с таймер между 1 и 48 часа за максимален контрол на ферментацията.
Купи сега
4. Уред за кисело мляко Hausberg HB-2191
Следващото ни предложение е уредът на Hausberg, чийто стабилен корпус е изработен от алуминий, а седемте отделения за кисело мляко са от здраво стъкло и всяко побира по 200 мл. Продуктът има два режима на работа, като може да регулирате времето за ферментация между 1 и 12 часа. Освен LED дисплей за удобен контрол, уредът има и автоматична аларма, която да ви извести когато киселото мляко е готово.
Купи сега
5. Уред за кисело мляко Clatronic
Уредът на Clatronic е снабден със седем буркана с капацитет от 160 милилитра, за да можете да си приготвите до 1,1 литра кисело мляко наведнъж. Освен семплия контрол само с един бутон, машината е с прозрачен капак, който ви позволява да следите състоянието на млякото през цялото време.
Уредът разполага само с една програма на работа, което значително улеснява процеса и позволява дори на начинаещите в кухнята да приготвят домашно кисело мляко.
Купи сега
6. Уред за кисело мляко Decakila
Ако искате машина, която да е едновременно лесна за използване, но и да ви върши добра работа и да изглежда добре на плота в кухнята, то уредът на Decakila е точно за вас. Той разполага със седем отделения с капацитет от 200 милилитра, както и с пластмасов корпус с дигитален дисплей. Освен това, продуктът е снабден със светлинен индикатор, както и с таймер, който може да настройвате с точност до минутата.
Купи сега
7. Уред за кисело мляко Rommelsbacher
Този продукт със сигурност ще заеме централно място в кухнята ви, тъй като позволява огромна свобода и разнообразие от опции. С цели 4 зададени програми за работа, той е подходящ за приготвяне на кисело мляко, сирене или напълно веган продукти. Корпусът на уреда е изработен от пластмаса и стомана, а бурканите вътре са от стъкло.
В допълнение, продуктът е снабден с дигитален контролен панел, както и с редица функции като автоматично изключване, регулиране на температурата, таймер и защита против прегряване.
Купи сега
8. Уред за кисело мляко Innovagoods Yogu Maker
Последното ни предложение е единичен уред за кисело мляко с капацитет от 1 литър. Корпусът на машината е изработен от ABS пластмаса, а контролният панел е механичен и разполага само с едно копче за включване. Съоръжението е снабдено с анти плъзгаща система за максимална безопасност и се изключва автоматично след като времето за ферментация изтече.
Купи сега