Всички категории

7-те Най-Добри Вентилатори за Баня

Обичате ли да си вземате дълги и релаксиращи горещи бани, които превръщат банята ви в подобие на спа център?

Знаете ли обаче, че насъбралата се в парата приятна влага всъщност може сериозно да понижи качествата на въздуха?

Последствията от това в никакъв случай не бива да ви тревожат, стига да използвате редовно правилно подбран вентилатор за баня!

С негова помощ със сигурност няма да ви се налага да се лишавате от времето си под душа. Само трябва да го подберете така, че да върши работата си максимално ефективно.

Ако не помислите предварително обаче, може да се окаже, че новоинсталираният ви вентилатор всъщност не действа подобаващо. В този случай ще излезе, че сте вложили средствата си, без на практика да спечелите нещо от това.

Има куп обстоятелства, които трябва да вземете предвид, за да се снабдите с подходящ за условията в банята ви вентилатор.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за вентилаторите за баня. В него ще намерите цялата ключова информация за тези приспособления, която ще ви помогне да направите най-добрия избор.

Най-долу пък ще откриете няколко от най-добрите актуални предложения в областта, които със сигурност ще приковат вниманието ви.

Какви са основните ползи от инсталирането на вентилатор за баня?

Вентилаторите за баня са специално проектирани за вграждане в стената или тавана на влажно помещение. Всичко, за което служат, е да изкарват излишната влага от помещението с помощта на канализационна система.

Ако вашата баня например не разполага с вентилационна система, огромно количество от влагата, която се образува при къпане, ще остава в помещението.

Последствията от изпаряването на топлата вода обаче могат да бъдат наистина сериозни.

Ако не разполагате с вентилатор в банята си, има огромен шанс атмосферата в нея да стане нездравословна.

В случай че нямате прозорец, през който да излезе изпарилата се влага, тя ще се просмуче в стените.

Това с течение на времето ще доведе до образуване на плесен и мухъл. Те, от своя страна, пък не просто ще загрозят атмосферата в банята ви, но могат да бъдат и доста опасни за здравето.

Но дори и прозорецът вероятно няма да ви спаси през студените зимни месеци

Ниските температури могат да се окажат фатални за банята ви, тъй като водата в нея ще замръзне. А замръзването, както сами се досещате, може да доведе до сериозни щети.

Добре подбраният вентилатор за баня е идеалното решение за всички проблемни ситуации.

С негова помощ ще подобрите въздушното състояние на банята си и ще намалите излишната влажност.

Това означава, че няма да има защо да се тревожите за образуването на мухъл и плесен.

Качеството на въздуха в банята ви ще бъде винаги здравословно благодарение на идеалната влажност в нея. Само трябва да бъдете наясно с какво трябва да се съобразите, за да подберете за своята баня възможно най-подходящия вентилатор с лекота…

Какво трябва да съобразите първо, когато си избирате вентилатор за баня?

Разбира се, има куп неща, на които трябва да обърнете внимание, ако не искате да съжалявате за избора си.

В тази секция ще ви запознаем с нещата, които трябва да съобразите, преди изобщо да започнете да разглеждате различните продукти, които се предлагат на пазара.

Размерът на банята

Може би най-важното съображение, което трябва да направите, преди да се сдобиете с вентилатор за баня, е какви са размерите на пространството в банята ви.

В случая става въпрос за обема на цялото помещение. От него се определя минималната мощност на вентилатора, от който имате нужда.

Както сами се досещате, колкото по-голяма е банята ви, толкова по-мощен трябва да бъде и вашият вентилатор. В противен случай може да се окаже, че не издърпва влагата достатъчно добре. Това в крайна сметка би превърнало новата ви придобивка в един лош избор.

Важно е обаче да бъдете наясно и с пространството, което е налично в банята ви за инсталирането на вентилатор.

Добре е да помислите за това предварително, тъй като това може да се окаже определящо както за размера, така също за формата, а и за позицията на бъдещия ви вентилатор.

Преценете всичко това и със сигурност ще започнете да отсявате продуктите, на които попадате, доста бързо.

Дизайнът на банята

В никакъв случай не трябва да оставяме естетическата страна на нещата на заден план!

Да, вентилаторите за баня имат по-скоро практическа, отколкото естетическа функция, но все пак не искаме да се окажат грозно и невписващо се в банята ни петно, лепнато на стената или тавана.

Тъкмо затова, докато търсите подходящия вентилатор, трябва постоянно да си представяте как би се вписал той в банята ви. Мислете за дизайна на банята си и за това как ще му се отрази потенциалната ви нова придобивка.

Определящи могат да се окажат както цветовете, така и формите на предметите в банята ви.

Ако сте се оборудвали с преобладавщо бели детайли като например тоалетна, мивка, шкафове и пр., един бял вентилатор вероятно ще се впише идеално сред останалото оборудване в банята ви.

Може би обаче вашият случай не е такъв. Ако в банята ви преобладават сивкаво-черните цветове, може да помислите за тъмен вентилатор, който няма да бие на очи.

Така или иначе това рядко са най-естетичните предмети в една баня. Тъкмо затова в повечето случаи искаме от тях да се впишат добре и да не правят впечатление. Това, разбира се, като цяло означава да се сливат със стените, тавана или пък с останалите предмети в банята.

Помислете, естествено, и за формите, които преобладават в банята ви. Не ви препоръчваме вентилаторът да бъде единственият кръгъл предмет в банята ви. Това ще привлича вниманието към него.

Подобен уред обаче може да се впише добре в компанията на други кръгли предмети.

Производителите на вентилатори за баня са се погрижили да произведат достатъчно разнообразни продукти. Със сигурност ще успеете да намерите най-подходящия за себе си.

Само трябва да бъдете достатъчно съзнателни и да прецените добре дали определен продукт ще се впише в банята ви подобаващо.

Вашите нужди

Важно е да съобразите и доколко всъщност се нуждаете от вентилатор за банята си.

Ако например във вашия случай влагата разполага с прозорец или друг път навън от помещението, един вентилатор може да служи по-скоро като помощник за по-ефикасно регулиране на влажността.

Това означава, че може да си позволите да се задоволите с по-слаб уред, стига той да ви върши достатъчна работа.

В случай че за влагата в банята ви няма друг път навън, вероятно ще ви се наложи да се сдобиете с нещо по-мощно.

Това важи особено в случаите, в които банята ви е сравнително голяма, а се използва често. При тези обстоятелства е силно вероятно в нея да се съдържа по-голямо количество влага, което съответно трябва да бъде изкарано. В противен случай може да се окаже зловредно както за помещението, така и за вас самите.

Помислете си внимателно колко често се използва банята ви, както и какви са навиците на домакинството ви под душа.

Ако всички, които използват банята, се къпят набързо и със сравнително хладка вода, вероятно отново ще можете да задоволите нуждите си дори и с по-маломощен вентилатор.

Всеки дребен навик в банята може да се окаже определящ, когато става въпрос за употребата на вентилатор.

Съобразете добре с какво и колко често трябва да се справя новата ви придобивка. Така със сигурност ще канализирате избора си по-прецизно и ще вземете правилното решение.

За какво друго трябва да помислите, преди да си купите вентилатор за баня?

След като внимателно сте преценили определящите обстоятелства в банята си, търсенете на най-подходящия уред вече може да започне.

Има още няколко основни неща, за които трябва внимателно да помислите при покупката на вентилатор за баня. Ако се запознаете добре с тях и се подготвите предварително, гарантирано ще направите най-добрия възможен избор.

Размер

Размерът на един вентилатор за баня се оказва определящ за много от от характеристиките на даден продукт.

Именно затова е от основно значение да подберете точния размер вентилатор в зависимост от размерите на банята си.

Само така ще имате възможност да осигурите на помещението си възможно най-добрата вентилация.

Вентилаторите за баня обикновено се оразмеряват и оценяват според способностите им да движат въздуха с кубични фута в минута (CFM).

По-малките и слаби вентилатори обикновено движат въздуха с по-малко кубични фута в минута. Именно затова те са идеални за по-малоразмерните влажни помещения.

Ако обаче разполагате с по-голяма баня, със сигурност ще ви се наложи да се снабдите с по-мощен вентилатор.

Институтът за вентилация на дома (HVI) е организация, която сертифицира представянето и ефикасността на продукти за домашна вентилация. Тази организация е подготвила определено ръководство за оразмеряване на вентилатор за дадена баня.

Първо, трябва да изчислите обема на банята си в кубични футове. След това умножавате обема по 8 смени на въздуха на час и полученото число разделяте на 60 минути. По този начин ще можете да пресметнете точно колко кубични фута в минута трябва да изминава въздуха в банята ви.

Освен това обаче Институтът за вентилация на дома препоръчва да добавяте по още 50 кубични фута в минута за всяка тоалетна, както и комбинация от тоалетна и душ или вана.

Дизайн и инсталация

Различните модели вентилатори за баня могат да бъдат монтирани както на стена, така и на таван. В комплекта обикновено биват включени и адаптери за канали, които се свързват с въздушните канали в дома ви.

Влагата все пак трябва да излезе извън дома ви, а не да остане някъде в него. Тъкмо затова е желателно да инсталирате вентилатора си около най-близкия въздухопровод.

Когато си избирате вентилатор за баня, на първо време, трябва да помислите дали предпочитате и дали можете да го инсталирате на таван или на стена. Едва след това идва ред на моделите, сред които можете да подберете онзи, който най-много ви допада.

Разбира се, размерът на адаптера му за канали също трябва да бъде подходящ за вашия частен случай.

Вашият вентилатор има нужда от електрическо захранване, за да работи. Тъкмо затова помислете дали не си заслужава да го инсталирате над някое осветително тяло в банята си, за да се възползвате от вече съществуващото окабеляване.

Отсега ви предупреждаваме да избягвате инсталирането на вентилатора си над душ или вана. Може да си позволите нещо подобно единствено с продукти, които са сертифицирани за безопасна инсталация на такова място.

Комбинацията от влага и електричество в едно пространство при всички обстоятелства може да доведе до опасни ситуации. Инсталацията на един вентилатор за баня не е особено сложна процедура. Въпреки това обаче ви препоръчваме да извикате специалист, който разбира от подобна работа.

Приспособления

Въпреки че основната функция на вентилаторите за баня си остава една, съвременните производители са снабдили тези уреди с доста широко разнообразие от допълнителни функции, които помагат използването им да бъде по-удобно и ефективно.

Много модели например разполагат с интегрирано осветление. Те могат безпроблемно и ефикасно да заменят някое от вече съществуващите осветителни тела в банята ви или пък просто да ви осигурят допълнително осветление.

Някои вентилатори дори разполагат със специални нощни светлини за по-смекчено осветяване през нощта.

Ако пък живеете на по-хладен климат и температурите в дома ви обичайно са по-ниски, можете лесно да ги повишите. Съществуват и такива вентилатори за баня, които вървят заедно с вграден нагревател. В повечето случаи подобен уред безпроблемно ще ви спечели няколко градуса в банята.

В случай че искате да си осигурите максимален комфорт, имате възможност да се снабдите с почти автоматичен вентилатор. Някои модели са проектирани с вградени сензори за влажност и движение.

Тези устройства могат да засичат нивото на влажност в помещението и да се включват само ако то премине определена граница. Сензорът за движение пък позволяват на вентилатора да се активира автоматично при засичане на нечие движение в банята.

С подобно устройство няма да ви се налага да се тревожите, че сте забравили да включите вентилатора в банята си. Той бъде на линия винаги когато е необходима неговата помощ.

Моделите, които разполагат с повече функции, обикновено вървят с удобен контролен панел за лесно и удобно регулиране на необходимите настройки. В този случай можете да използвате само функциите, от които имате нужда, или пък да активирате всички тях наведнъж.

Вентилаторът ви така или иначе ще си свърши работата.

Ниво на шума

Когато си избирате вентилатор за баня, е силно вероятно да искате да сте наясно с шума, който той ще произвежда. Уредите, които звучат като реактивни двигатели, определено могат да развенчаят усамотеното ви спокойствие под душа.

Когато си подбирате подходящ продукт, ви препоръчваме внимателно да потърсите маркерите за нивото на шума. В повечето случаи на българския пазар това ниво ще бъде измервано в децибели.

И сами сте наясно, че колкото по-малко са децибелите, толкова по-тихо ще работи определен модел. Преценете доколко ви пречи страничното бучене и доколко цените комфорта в банята си и съобразете избора си спрямо това.

Възможно е в описанието на някои продукти да присъства и различен начин за означение на шума. Ако не можете да прецените за какво става въпрос, най-добре е да се консултирате с предлагащия продукта.

Ефикасност

Ефикасността зависи от всички характеристики на даден продукт. Тъкмо затова тя в крайна сметка се оказва най-важното съображение, което трябва да направите, преди да се сдобиете с определен вентилатор за баня.

За щастие, съвременните вентилатори в действителност са станали по-ефикасни от всякога.

Разбира се, има някои, които са по-добри от други. При всички обстоятелства обаче повечето от тях работят с висока мощност и същевременно използват минимално количество електрическа енергия.

Освен това в повечето случаи шумовото замърсяване е сведено до минимум, което ги прави тихи и верни борци срещу влагата.

Ако пък икономичността на определен уред ви тревожи, определено ви препоръчваме да се снабдите с полуавтоматичен вентилатор, който разполага със сензори за влажност. Така си гарантирате, че устройството ще работи единствено тогава, когато е необходимо. То в никакъв случай няма да натежи на сметките ви.

Бюджет и качество

Естествено е всеки човек да разполага с различен бюджет. Имайте предвид обаче, че в никакъв случай не си заслужава да пестите, що се отнася до вентилаторите за баня.

Това като цяло не са особено скъпи уреди, което означава, че така или иначе няма да успеете да спестите кой знае колко от тях.

Ако обаче решите да направите компромис по отношение на вентилатора си, при всички обстоятелства ще съжалявате. Едно устройство, което не върши работата си достатъчно качествено, в крайна сметка ще ви причини множество неприятности.

Борбата с мухъла и плесента, както и ремонтът на банята със сигурност ще ви излязат доста по-солено. Няма да отваряме дума за цената, която може да ви се наложи да заплатите вследствие на нездравословната атмосфера в банята.

Вместо да се задолявате с евтини, но некачествени и неефикасни продукти, ви препоръчваме да помислите по отношение на какво можете да направите компромис.

В крайна сметка основната функция на вентилатора за баня е една – да освобождава пространството от излишната влага. Тъкмо затова вероятно можете да си спестите останалите допълнителни функции, които правят даден продукт по-удобен, но със сигурност го и оскъпяват.

Освен това може да помислите за комбиниране на вентилатор и осветително тяло. Така на практика ще успеете да си спестите закупуването на едното от двете, тъй като ще ги получите наведнъж. Само проучвайте внимателно всеки продукт и бъдете уверени, че е достатъчно качествен и ефикасен.

Ако подбирате внимателно, при всички обстоятелства ще останете доволни от избора си. С малко повече проучване и търсене със сигурност ще успеете да намерите продукт с идеалното съотношение между цена и качество.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за вентилаторите за баня, ще ви представим няколко от най-добрите предложения на пазара в момента…

1. Вентилатор за баня Turbionaire ARTE 100 SW


Този вентилатор с диаметър на връзката 100 мм е един страхотен, ефикасен и икономичен избор, подходящ за както за баня, така и за всяко друго помещение, от което трябва да се изсмуква излишната влага. Въздушният поток се движи с 80 кубични метра в час, а работата на уреда отделя шум със сила от 33 dB. Вентилаторът е със страхотен минималистичен дизайн и се монтира на стена. Инсталацията разполага не само с възвратен клапан, който предотвратява навлизането на външен въздух и насекоми, но и IPX4 защита срещу водни струи, както и изсмукване в периметъра.
Купи сега

2. Вентилатор за баня Cata U Comfort-10


Стилният черен вентилатор с квадратна форма Cata U Comfort-10 е подходящ за монтиране на стената или тавана в банята ви, но може да бъде монтиран и към тръба. Размерите му са оптимизирани и сравнително големи, така че максималният му дебит възлиза на цели 110 кубични метра в час. Същевременно уредът работи при мощност само от 8 W и отделя едва 26 dB шум. Този вентилатор е един страхотен избор за всяка сравнително стандартна баня. Стига да се вписва в атмосферата на вашата, определено ви го препоръчваме.
Купи сега

3. Вентилатор за баня MMotors


Този дизайнерски вентилатор за баня е страхотен избор, ако искате малко да разчупите атмосферата в помещението. Ефектният проект е квадратен и разполага с монтиран челен стъклен и метален хромиран панел. Същевременно производитят се е погрижил да осигури на продукта си максимално дълъг живот. Уредът може да се монтира на стена, таван, окачен таван и дори вътрешни стени. Сравнително голям е и изсмуква въздуха от помещението с 105 кубични метра в час. Същевременно моделът остава сравнително икономичен и безшумен.
Купи сега

4. Вентилатор за баня MUTULSAN


Противоположно на предходния продукт това е един най-обикновен вентилатор за баня. Същевременно обаче уредът си остава оптимизиран и достатъчно ефективен, така че да задоволи вашите нужди. Не блести с дизайнерска иновативност, но за сметка на това разполага с максимален дебит от 100 кубични метра в час. Освен това няма да яде кой знае колко от сметката ви за ток, а и няма да ви досажда с особено високи нива на шума. Това е страхотен избор за онези от вас, които не държат толкова на естетическата страна на нещата, а просто искат нещо, което да върши работата си подобаващо.
Купи сега

5. Вентилатор за баня Elicent E-style 100


Вентилаторът за баня Elicent E-style 100 е подходящ за монтиране както на стена, така и на таван. Устройството разполага със защита срещу водни пръски IPX2 и възвратен клапан, който изолира външния въздух и нахалните насекоми. Устройството работи при мощност 14 W и произвежда максимално ниво на шума от 31,4 dB. Максималният поток на въздуха, който този вентилатор ще ви осигури, е от порядъка на 90 кубични метра в час, което го прави подходящ за сравнително по-малки влажни помещения.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Вентилатор за баня MM Motors WE100


Представяме ви още един вентилатор за баня на MM Motors. За разлика от сродника си обаче този продукт не блести с високи естетически качества. За сметка на това е влагоустойчив (клас IPX4) и разполага с възвратна клапа. Същевременно работи при ниво на шума до 33,7 dB и мощност от 11 W. Максималният дебит на това устройство възлиза на 95 кубични метра в час. Производителят отново гарантира на продукта си страхотна издръжливост с гаранция за безпроблемна работа в период от три години.
Купи сега


7. Вентилатор за баня IDEA Ø100 Red Dark-White Pure K-3004-9003


Този вентилатор за баня е сравнително шумен спрямо предходните продукти, които ви показахме. За сметка на това обаче е изключително интересен от дизайнерска гледна точка. Ако смятате, че ще се впише в банята ви, това си остава един страхотен избор. Сравнително голям е и успява да ви осигури максимален поток на въздуха, възлизащ на цели 110 кубични метра в час. Същевременно обаче вентилаторът си остава сравнително икономичен, а производителят му дава гаранция за безпроблемна работа в период от 5 години. Подходящ е за монтиране на стена, таван, тръба или дори врата.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Стефан Бистреков пише

    https://ventilator.bg/product/3225/silent-100-cz-ventilator-za-banya.html
    Това е най-добрият вентилатор за баня предлаган на българският пазар 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!