Всички категории

10-те Най-Добри Вентилатори

В летните жеги, когато климатикът не е практичен или финансово достъпен вариант, вентилаторите са следващата ни опция.


Понякога именно освежаващия полъх от вентилатора е това, от което се нуждаем в топлото време.

Но какво трябва да знаете когато избирате вентилатор? Просто прочетете нашето кратко ръководство и ще имате необходимите познания, за да направите правилен и информиран избор.

Как да изберете най-добрия вентилатор за вас?

Правилната покупка изисква внимание към няколко неща…

Размер

Важно е да изберете вентилатор, чийто размери са подходящи за помещението, за което ще се използва.

Ако вентилаторът е прекалено малък няма да осигури достатъчен въздушен поток, докато пък по-голям вентилатор ще заема прекалено много място.

Настолните вентилатори са отличен вариант за раздвижване на въздуха когато работите, учите или играете на бюрото.

Вентилаторите на стойка пък са удачни да осигурят въздушен поток в цялата стая, особено когато се въртят.

Високите и тънки вентилатори пък са ефективни в раздвижването на въздуха от най-ниската до по-високите точки в помещението.

С перки или без


Класическите вентилатори с перки са достъпен и ефективен начин за раздвижване на въздуха и охлаждане в домашни условия.

Въпреки това задвижваният от перките въздух може да се усеща ударно по тялото, а освен това има и по-голям риск за безопасността.

Независимо, че има предпазни решетки пред перките, винаги съществува риск коса да бъде захваната от перките, особено ако е по-дълга.

Освен това, ако не използвате вентилатора известно време ще се събере прах по перките, който ако не забършете след това, при включване на вентилатора ще хвръкне из цялата стая.

Почистването на перките може да бъде трудно, особено ако трябва да сваляте предпазните решетки.

От друга страна, вентилаторите без перки насочват въздуха в един единствен и равномерен поток.

Някои хора могат да започнат да спорят, че и тези вентилатори имат перки, но понеже те са напълно затворени вътре в корпуса, реално не представляват никакъв риск за безопасността.

Освен гладките повърхности на тези вентилатори са лесни за почистване.

Разбира се, заради предимствата си вентилаторите без перки са малко по-скъпи от класическите.

Стабилност


Няма нищо по-неприятно от вентилатор, който се тресе по пода или ходи из помещението. Ако вентилаторът е по-шумен от обикновено, вероятно е поставен на неравна повърхност.

Уверете се, че имате равна повърхност, на която ще поставите новия си вентилатор. Изберете модел с добра стойка, която да издържа дори при висока скорост на въртене без да се мърда или движи.

Ако вентилаторът ви е върху неравна повърхност можете да поставите нещо под стойката, за да я изравните.

Друг вариант е да поставите вентилатора върху мека повърхност като килим или гумена подложка – те ще обират вибрациите и не би трябвало да чувате толкова голям шум.

Ако обаче чувате неприятен шум от перките или мотора – тогава проблемът е съвсем друг.

В случай, че вентилаторът е сглобен от вас – проверете дали сте стегнали и смазали всичко.

Никога не се опитвайте да разглобите предварително сглобен вентилатор. Заради това ще изгубите гаранцията. Просто се свържете с производителя или магазина, от където сте го закупили.

Въртяща се глава и функция за накланяне

Повечето вентилатори имат функция за накланяне напред и назад – така можете да насочвате въздушната струя нагоре или надолу.

Също така те имат и функция за въртене на главата, която позволява на вентилатора да охлажда по-големи пространства.

Някои модели имат възможността да се движат и в други посоки.

Настройки на скоростта


Повечето вентилатори могат да движат въздуха с различна скорост в зависимост от това дали искате нежно обдухване или силен въздушен поток.

Въпреки че повечето класически модели имат три скорости – ниска, средна и висока, други по-иновативни са с дигитални контроли за още по-прецизно настройване на скоростта.

Сред настройките им дори има такава, която засилва и забавя скоростта с цел да се чувствате сякаш сте навън сред природата.

Таймер и/или отложен старт

Ако вентилаторът има таймер ще можете да се включва за даден период от време. Моделите с таймер за изключване могат да се самоизключват в зададен час от денонощието.

Подобно на климатиците, някои вентилатори от по-висок клас имат и отложен старт. Това ви позволява да ги програмирате кога да работят и кога не. Така например вентилаторът може да се включва малко преди да се приберете от работа или пък сутрин преди алармата ви.

Дистанционно управление

В зависимост от това как възнамерявате да използвате вентилатора, може да искате да има и дистанционно управление.

Така с дистанционното можете да включвате, изключвате и регулирате всичко необходимо без да е нужно дори да ставате.

Дизайн


Външният вид на вентилатора може да бъде важен фактор за много потребители.

Черен, бял, никелиран, хромиран – има множество опции за избор на цвят, покритие и цялостен външен вид. Дори когато не използвате вентилатора, ако той е на видно място в помещението трябва да се слива с обзавеждането – затова обърнете внимание и на дизайна.

Изпарителни охладители

Изпарителният охладител е нещото, което се получава като се кръстосат вентилатор и климатик. Въпреки че подобен уред няма как да охлажда дома ви като климатик, то той се справя по-добре и от обикновен вентилатор.

Изпарителните охладители издърпват горещия въздух от помещението, който преминава през напоени с вода филтри чиято влага охлажда същия този въздух и след това той се връща обратно в помещението.

Тъй като самият въздух се овлажнява при охлаждащия процес, един изпарителен охладител би бил по-малко ефективен при вече влажен въздух, например както е в дъждовни или мъгливи дни. Можете да очаквате най-добро представяне от подобен уред когато въздухът е горещ и сух.

Освен това ще трябва да допълвате резервоара за вода от време на време, тъй като филтрите трябва да се напояват и съответно попиват водата.

Вентилатори с водна мъгла


Те са подобни на изпарителните охладители и представляват вентилатор, който може да разпръсква вода освен въздух.

Има резервоар, в който се пълни вода, която след това се разпръсква на миниатюрни капки пред вентилатора и той я разпръсква наоколо.

В зависимост от конкретния модел вероятно ще имате възможност да използвате двете функции едновременно или независимо една от друга.

Подобно на изпарителните охладители, вентилаторите с водна мъгла работят най-добре с горещ и сух въздух.

Вентилатор с топъл и студен въздух

Някой вентилатори имат и вграден нагревател, който им позволява да издухват и топъл въздух. По този начин можете да ги използвате за отопление през зимата.

Тези вентилатори са много подобни на конвекторите, но най-малкото раздвижват повече въздуха в стаята.  Те обикновено имат опции за обдухване със студен или затоплен въздух.

Имайте предвид, че ако използвате подобен уред за отопление през зимата – консумацията му на електроенергия ще е по-висока заради работещия нагревател.

Кои са най-добрите вентилатори?

Вентилаторите съществуват от десетилетия и са сред най-използваните уреди за борба с летните горещини. От базов и евтин модел до скъп от висок клас – всичко зависи от вашите лични предпочитания и бюджет.

В случай, че се затруднявате в избора си ще ви представим и някои от най-добрите вентилатори откъм цена и качество, които можете да откриете към момента на пазара.

Бъдете сигурни, че който и да изберете – няма да съжалявате.

1. Rowenta Turbo Silence Extreme+ VU2730F0


Като за начало ще споделим с вас един чудесен свободно стоящ вентилатор. Rowenta Turbo Silence Extreme+ VU2730F0 е модел, който ви предлага страхотна оперативност на доста прилична цена. Устройството работи при мощност от 40 W. Това му позволява да ви предложи максимален въздушен обем до 45 кубични метра в минута. В същото време имате възможност да регулирате неговата интензивност в три различни степени. Ако не искате перката да ви шуми прекалено, разполагате и с функция за тихо охлаждане, което също е доста ефективно. За извънредните жеги пък разполагате с функция турбо. Съветът ни обаче е, когато я включите, да се поотдалечите от машината. Въздушното течение наоколо става наистина страхотно.
Купи сега

2. Xiaomi Mi Smart Standing Fan 2 Pro BHR5856EU


Xiaomi освен всичко друго произвеждат и прекрасни вентилатори. Моделът, който ви предлагаме, е с глава, позиционирана на еднометрова стойка. Устройството е чудесно и доста ефикасно. Работи страхотно при различни обстоятелства. Мощността му възлиза на 24 W, които произвеждат невероятно въздушно течение. Можете да изберете най-подходящата измежду цели 100 различни степени на скорост. При най-високата степен обаче е добре да имате наум, че машината започва да произвежда по-сериозен шум. Устройството работи на акумулаторна батерия.
Купи сега

3. Sapir SP 1760 USB4S


Sapir SP 1760 USB4S е един прекрасен настолен вентилатор на невероятно ниска цена. Този продукт е идеален за вас, ако искате да внесете малко повече въздух на работното си бюро. Устройството е високо едва 13 см и работи при мощност от 2,5 W. Имате възможност да го включите с USB към компютъра си или пък към някоя преносима батерия. Този модел е лек и удобен за употреба, което го прави подходящ за използване в динамична обстановка. В същото време обаче стойката му е изключително стабилна и надеждна. Метална решетка пък изолира перката, така че да не срещнете случайно пръстите си с нея.
Купи сега

4. First AUSTRIA Fa-5560-2


За тези от вас, които са привърженици на алтернативните решения, представяме First AUSTRIA Fa-5560-2. Това е един колонен модел висок малко над метър, който работи повече от чудесно. Струята излиза от него благодарение на 60-ватова мощност. Тялото обаче разполага идеален предпазен капак в случай на аварии. С това устройство нямате възможност да регулирате наклона на струята. За сметка на това обаче с помощта на дистанционно управление можете да изберете една измежду 3 степени на скорост в зависимост от предпочитанията си. Устройството се захранва мрежово и поддържа относително ниски нива на шум. Поне до последната си работна степен.
Купи сега

5. Heinner HMSF-3WH


Heinner ви предлагат вентилаторът HMSF-3WH. Този модел се предлага на стойка с регулируема височина. Можете да изберете измежду три нива, най-високото от които поставя перката на малко над метър над земята. Машината работи при мощност от близо 50 W. Освен височината ѝ обаче, разбира се, можете да регулирате и работната ѝ сила. Имате възможност да изберете измежду цели 8 различни степени. За максимално удобство можете да осъществите промените през интелигентно устройство за дистанционно управление. Информацията се изписва върху елегантен LED дисплей, благодарение на който постоянно знаете всичко за вентилатора си. Можете също така да въртите течението наляво-надясно. За максимално удобство разполагате и с функция таймер, която ви позволява да настроите вентилатора да работи за определен период от време. Имайте предвид, че горната граница стои на 8 часа.
Купи сега

6. ESPERANZA


Вентилаторът ESPERANZA е едно страхотно, семпло и достъпно предложение. Устройството стои на височина от малко над метър, а перката ѝ е с диаметър от 40 см. Мощността на машината възлиза на точно 50 W. Благодарение на нея имате възможност да регулирате скоростта на работа измежду 3 различни степени. Вентилаторът е проектиран с автоматичен хоризонтален ъгъл на завъртане от 90 градуса. Разбира се, разполагате с функция за регулиране на ъгъла. Конструкцията е стабилна и надеждна. За максимална безопасност на ваше разположение е предоставена и система за защита от прегряване. устройството се управлява ръчно.
Купи сега

7. MUHLER MF-1677


Представяме ви едно страхотно и висококласно устройство, произведено от MUHLER. MF-1677 е модел, който освен въздушна струя разнася и приятна водна мъгла, произведена лично от себе си. Можете да изберете измежду 3 различни степени на работа. На ваше разположение са предоставени както статична, така и осцилираща функция. В същото време за максимално удобство можете да настроите и степента, в която се разпръсква мъглата. Разбира се, ще се налага периодично да презареждате устройството с вода. За целта разполагате със специален контейнер, чийто капацитет възлиза на 3,2 литра. Ако искате да се възползвате максимално от функционността на този вентилатор, можете да го настройвате и през страхотна таймер система.
Купи сега

8. Cecotec ForceSilence 8090 Skyline


За вас имаме още едно интересно колонно предложение. Cecotec ForceSilence 8090 Skyline е вентилатор, който може да се позиционира фино и елегантно в ъгъла на някоя от стаите ви. Специалната му технология ви позволява веднага да усетите чист и свеж въздух при максимален комфорт. Разполагате с три различни функции за регулация на въздушния поток. Можете да изберете онази от тях, която отговаря на нуждите ви. Моторът е ефективен, икономичен и в същото време идеално обезопасен. На ваше разположение е предоставена и функция за таймер с настройка до 2 часа. Устройството се мести лесно, стабилно и надеждно е и се използва с невероятна лекота.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. Perfect FM-3235


Представяме ви още един семпъл вентилатор на стойка с регулируема височина. Продуктът е изключително изгоден, а в същото време дизайнът му е доста оригинален. Perfect FM-3235 разполага с 40-ватов мотор, който е икономичен и надежден. Перката разпръсква въздушна струя под ъгъл от 90 градуса. В същото време обаче главата може да се върти настрани и в осигурява до 30 градуса корекция на ъгъла. Можете да изберете най-удобната измежду 3 степени на работа. Свежият въздух направо ще нахлуе в стаята ви при най-силната от тях.
Купи сега

10. Lehmann Carlini


Това е последният вентилатор, който ще споделим с вас. Lehmann Carlini е още един страхотен колонен модел. А цената му е повече от ниска за това, което той е готов да ви предложи. Енергийната консумация на устройството възлиза на не повече от 50 вата на час. В същото време то работи при доста ниски нива на шум. Можете да изберете най-подходящата измежду 3 различни степени на охлаждане. Можете да изберете и измежду 3 скорости, така че да оптимизирате въздушния поток. Конструкцията е стабилна и надеждна. Нейната елегантност обаче включва и елегантен сензорен LED дисплей, на който се изобразява скоростта на въздушната струя. За максимално улеснение имате възможност и за дистанционно управление. На ваше разположение е предоставен и таймер с максимална настройка от цели 15 ч. Само се чудим какво още чакате…
Купи сега

3.7/5 - (21 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!