Всички категории

8-те Най-Добри Вентилатори

В летните жеги, когато климатик не е практичен или финансово достъпен вариант, вентилаторите са следващата ни опция.


Понякога именно освежаващия полъх от вентилатора е това, от което се нуждаем в топлото време.

Но какво трябва да знаете когато избирате вентилатор? Просто прочетете нашето кратко ръководство и ще имате необходимите познания, за да направите правилен и информиран избор.

Размер

Важно е да изберем вентилатор, чийто размери са подходящи за помещението, за което ще се използва. Ако вентилаторът е прекалено малък няма да осигури достатъчен въздушен поток, докато пък по-голям вентилатор ще заема прекалено много място.

Настолните вентилатори са отличен вариант за раздвижване на въздуха когато работите, учите или играете на бюрото.

Вентилаторите на стойка пък са удачни да осигурят въздушен поток в цялата стая, особено когато се въртят.

Високите и тънки вентилатори пък са ефективни в раздвижването на въздуха от най-ниската до по-високите точки в помещението.

С перки или без


Класическите вентилатори с перки са достъпен и ефективен начин за раздвижване на въздуха и охлаждане в домашни условия.

Въпреки това задвижваният от перките въздух може да се усеща ударно по тялото, а освен това има и по-голям риск за безопасността.

Независимо, че има предпазни решетки пред перките, винаги съществува риск коса да бъде захваната от перките, особено ако е по-дълга.

Освен това, ако не използвате вентилатора известно време ще се събере прах по перките, който ако не забършете след това, при включване на вентилатора ще хвръкне из цялата стая.

Почистването на перките може да бъде трудно, особено ако трябва да сваляте предпазните решетки.

От друга страна, вентилаторите без перки насочват въздуха в един единствен и равномерен поток.

Някои хора могат да започнат да спорят, че и тези вентилатори имат перки, но понеже те са напълно затворени вътре в корпуса, реално не представляват никакъв риск за безопасността.

Освен гладките повърхности на тези вентилатори са лесни за почистване.

Разбира се, заради предимствата си вентилаторите без перки са малко по-скъпи от класическите.

Стабилност


Няма нищо по-неприятно от вентилатор, който се тресе по пода или ходи из помещението. Ако вентилаторът е по-шумен от обикновено, вероятно е поставен на неравна повърхност.

Уверете се, че имате равна повърхност, на която ще поставите новия си вентилатор. Изберете модел с добра стойка, която да издържа дори при висока скорост на въртене без да се мърда или движи.

Ако вентилаторът ви е върху неравна повърхност можете да поставите нещо под стойката, за да я изравните.

Друг вариант е да поставите вентилатора върху мека повърхност като килим или гумена подложка – те ще обират вибрациите и не би трябвало да чувате толкова голям шум.

Ако обаче чувате неприятен шум от перките или мотора – тогава проблемът е съвсем друг.

В случай, че вентилаторът е сглобен от вас – проверете дали сте стегнали и смазали всичко.

Никога не се опитвайте да разглобите предварително сглобен вентилатор. Заради това ще изгубите гаранцията. Просто се свържете с производителя или магазина, от където сте го закупили.

Въртяща се глава и функция за накланяне

Повечето вентилатори имат функция за накланяне напред и назад – така можете да насочвате въздушната струя нагоре или надолу.

Също така те имат и функция за въртене на главата, която позволява на вентилатора да охлажда по-големи пространства.

Някои модели имат възможността да се движат и в други посоки.

Настройки на скоростта


Повечето вентилатори могат да движат въздуха с различна скорост в зависимост от това дали искате нежно обдухване или силен въздушен поток.

Въпреки че повечето класически модели имат три скорости – ниска, средна и висока, други по-иновативни са с дигитални контроли за още по-прецизно настройване на скоростта.

Сред настройките им дори има такава, която засилва и забавя скоростта с цел да се чувствате сякаш сте навън сред природата.

Таймер и/или отложен старт

Ако вентилаторът има таймер ще можете да се включва за даден период от време. Моделите с таймер за изключване могат да се самоизключват в зададен час от денонощието.

Подобно на климатиците, някои вентилатори от по-висок клас имат и отложен старт. Това ви позволява да ги програмирате кога да работят и кога не. Така например вентилаторът може да се включва малко преди да се приберете от работа или пък сутрин преди алармата ви.

Дистанционно управление

В зависимост от това как възнамерявате да използвате вентилатора, може да искате да има и дистанционно управление.

Така с дистанционното можете да включвате, изключвате и регулирате всичко необходимо без да е нужно дори да ставате.

Дизайн


Външният вид на вентилатора може да бъде важен фактор за много потребители.

Черен, бял, никелиран, хромиран – има множество опции за избор на цвят, покритие и цялостен външен вид. Дори когато не използвате вентилатора, ако той е на видно място в помещението трябва да се слива с обзавеждането – затова обърнете внимание и на дизайна.

Изпарителни охладители

Изпарителният охладител е нещото, което се получава като се кръстосат вентилатор и климатик. Въпреки че подобен уред няма как да охлажда дома ви като климатик, то той се справя по-добре и от обикновен вентилатор.

Изпарителните охладители издърпват горещия въздух от помещението, който преминава през напоени с вода филтри чиято влага охлажда същия този въздух и след това той се връща обратно в помещението.

Тъй като самият въздух се овлажнява при охлаждащия процес, един изпарителен охладител би бил по-малко ефективен при вече влажен въздух, например както е в дъждовни или мъгливи дни. Можете да очаквате най-добро представяне от подобен уред когато въздухът е горещ и сух.

Освен това ще трябва да допълвате резервоара за вода от време на време, тъй като филтрите трябва да се напояват и съответно попиват водата.

Вентилатори с водна мъгла


Те са подобни на изпарителните охладители и представляват вентилатор, който може да разпръсква вода освен въздух.

Има резервоар, в който се пълни вода, която след това се разпръсква на миниатюрни капки пред вентилатора и той я разпръсква наоколо.

В зависимост от конкретния модел вероятно ще имате възможност да използвате двете функции едновременно или независимо една от друга.

Подобно на изпарителните охладители, вентилаторите с водна мъгла работят най-добре с горещ и сух въздух.

Вентилатор с топъл и студен въздух

Някой вентилатори имат и вграден нагревател, който им позволява да издухват и топъл въздух. По този начин можете да ги използвате за отопление през зимата.

Тези вентилатори са много подобни на конвекторите, но най-малкото раздвижват повече въздуха в стаята.  Те обикновено имат опции за обдухване със студен или затоплен въздух.

Имайте предвид, че ако използвате подобен уред за отопление през зимата – консумацията му на електроенергия ще е по-висока заради работещия нагревател.

Най-добрите вентилатори

Вентилаторите съществуват от десетилетия и са сред най-използваните уреди за борба с летните горещини. От базов и евтин модел до скъп от висок клас – всичко зависи от вашите лични предпочитания и бюджет.

В случай, че се затруднявате в избора си ще ви представим и някои от най-добрите вентилатори откъм цена и качество, които можете да откриете към момента на пазара.

Бъдете сигурни, че който и да изберете – няма да съжалявате.

1. Вентилатор – кула Rowenta Classic VU6140


Вентилаторът е с модерен дизайн тип кула и е подходящ за домашна употреба. Има функции за осцилация и вграден таймер. Разполага с три скорости на въртене. Нивото на шум е между 50 и 59 децибела.

Моделът се захранва от електрическата мрежа и има мощност от 35 вата.

Висок е 81 сантиметра, а дължината на кабела е 1.8 метра.
Купи сега

2. Вентилатор със стойка Beko EFS5100W


Моделът е за домашна употреба на закрито. Разполага със стойка с регулиране на височината.

Вграден таймер и функция за осцилация. Вентилаторът има три скорости на въртене, а нивото на шум е 63 децибела. Захранва се с кабел от електрическата мрежа и има мощност от 50 вата.

Висок е 135 сантиметра, а дължината на кабела е 1.8 метра.
Купи сега

3. Въздушен циркулатор Ravanson KR-2011


Вентилаторът е за под и е предназначен за домашна употреба. Има функции за овлажняване на въздуха и йонизация. Скоростите на въртене са три.

Захранва се от електрическата мрежа посредством кабел. Мощността на модела е 75 вата и има вграден четиричасов таймер.

Капацитетът на резервоара за вода е 4 литра.
Купи сега

4. Вентилатор с водна мъгла Omedia – 26 инча


Вентилаторът е със стойка и е подходящ за домашна употреба както на закрито, така и на открито. Има функция за овлажняване и водна мъгла.

Регулиране на посоката на въртене и три скорости. Нивото на шум е 60 децибела.

Мощността на вентилатора е 260 вата. Висок е 170 сантиметра.
Купи сега

5. Вентилатор Art Flame ART-FL306WD


Моделът е за домашна употреба на закрито и може да се ползва като настолен и за стена. Има вградена функция таймер и осцилация.

В комплекта има и дистанционно управление. Скоростите на въртене са осем. Вентилаторът се захранва от електрическата мрежа посредством кабел.

Мощността му е 26 вата, а височината 37 сантиметра.
Купи сега

6. Вентилатор Classic Compact Rowenta VU1930F0


Предназначението на този вентилатор е за домашна употреба на закрито. Той е настолен и има функция за осцилация. Степените на въртене са три, а нивото на издаван шум е 54 децибела.

Захранва се от електрическата мрежа посредством кабел.

Мощността на модела е 45 вата. Висок е 55 сантиметра, а дължината на захранващия кабел е 1.8 метра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Вентилатор ELITE EFS-0444


Моделът е за домашна употреба на закрито. Той е за поставяне на пода и има защита от деца. Разполага с три степени на въртене и мощност от 90 вата.

Изработен е от здрав и издръжлив метал, а диаметърът на перката е 40.5 сантиметра.
Купи сега

8. Вентилатор – кула Orion OTF-35A


Вентилаторът е за домашна употреба на закрито. Моделът е тип кула и е много модерен и стилен. Има функция за осцилация и регулиране посоката на въздуха.

Разполага с три степени на въртене.

Захранва се с кабел от електрическата мрежа. Мощността му е 45 вата, а височината 80 сантиметра.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!