Всички категории

7-те Най-Добри Влагоабсорбатори за 2024

Излишната влага може да превърне любимия ви дом в неприятна среда, криеща редица потенциални опасности за вашето здраве.

От лоша миризма, през образуване на мухъл до занижено качество на въздуха и повредени вещи – високото ниво на влажност в дома означава само едно: хаос!

За щастие, тук на помощ идва един забележителен съюзник – влагоабсорбаторът…

В следващите редове ще навлезем в света на влагоабсорбаторите, разкривайки техните качества, възможности и ползите, които носят в ежедневието ни.

Независимо дали се борите с постоянна влага, алергии или просто искате да подобрите цялостното качество на въздуха у дома, изборът и покупката на най-подходящия за вас влагоабсорбатор е отговорна задача, към която трябва да се отнесете с много внимание.

Влагата е сериозна опасност, на която стотици хиляди семейства са изложени всеки ден, но която често бива подценявана докато не стане твърде късно.

Съсипани вещи, влошено здраве, поява на вредители – това са само част от “бедствията” в дома, които можете да избегнете с лекота с помощта на един компактен, но високоефективен влагоабсорбатор!

Знаем, че разнообразието е голямо, а изборът – труден. Ние искаме да ви улесним максимално!

В това ръководство ще обърнем внимание на ключовите фактори, които трябва да имате предвид при покупката на влагоабсорбатор, като ще ви споделим и някои от водещите продуктови предложения на българския онлайн пазар.

Какво представляват влагоабсорбаторите и как работят?

Влагоабсорбаторите са уреди, предназначени за намаляване и контрол на нивата на влажност в закрити помещения.

Както и наименованието им ясно описва, те работят като извличат излишната влага от въздуха и по този начин създават по-удобна и по-здравословна среда за живот.

Влагоуловителите обикновено се състоят от компресор, хладилен агент, намотки, вентилатор и резервоар за събиране на вода (или дренажна система).

Процесът на обезвлажняване започва, когато вентилаторът засмуква влажния въздух от помещението, прекарва го през студените серпентини на влагоуловителя и го кондензира. Тези капчици се събират върху намотките на уреда или се оттичат в резервоар за събиране на вода, в зависимост от модела.

Вече изсушеният въздух, загубил значителна част от влагата си, се нагрява отново, докато преминава през топлите серпентини на изсушителя и след това топлият, сух въздух се освобождава обратно в помещението.

Разбира се, всеки модел има своите специфики и характерности, но в най-общ план този кратък и ефективен процес, се крие в основата на пълноценната работа на влагоабсорбаторите.

Какви видове влагоабсорбатори съществуват?

Основно разпознаваме три основни вида влагоабсорбатори: охладителни, десикантни и термоелектрически.

При избора на тип абсорбатор за вашия дом е важно да вземете предвид вашите лични нужди, климата, в който живеете, и размера на пространството, което искате да изсушите.

Охладителни влагоабсорбатори

Това са най-често срещаните и универсални модели влагоабсорбатори на пазара.

Те са изключително популярен и подходящ избор за ситуиране в условия на топъл климат и са приспособими във всякаква среда – малки и големи жилищни или търговски помещения с различни нива на влажност.

Познати още като компресорни, те се открояват с положителни качества като висока енергийна ефективност, охлаждащ ефект, прецизност и детайлност в абсорбирането.

Сред негативите им, обаче, попадат по-шумен режим на работа, по-високи разходи за поддръжка и занижена продуктивност в студени помещения.

Десикантни влагоабсорбатори

Този вид влагоабсорбатори са също много популярен избор и мнозина ги категоризират като по-високоефективен вариант, тъй като в някои аспекти превъзхождат охладителните модели.

Те отлично се справят при работа и при по-ниска температура, отличават се с по-тих режим на работа и разполагат с по-лек и преносим дизайн.

Уви, и този тип модели имат и своите немалки негативи. Сред тях са по-високата консумация на енергия, ограничен капацитет на работа (не са приложими при по-големи помещения) и занижен охлаждащ ефект в помещението.

Термоелектрически влагоабсорбатори (Пелтие)

Този тип модели, както се подразбира и от името им, работят с помощта на ефекта на Пелтие, който включва пренос на топлина между две различни електрически връзки.

Влагоабсорбаторите Пелтие често са предпочитан избор за по-малки пространства – килери, бани или каравани. Отличават се с качества като енергийна ефективност, компактност, преносимост и тиха работа.

Недостатъци на този тип влагоуловители са твърде ограничения им капацитет за отстраняване на влага (обсужват по-малки пространства дори и от десикантните предложения), по-бавният им режим на работа и занижената им продуктивност при по-топъл климат.

Кои са основните сигнали, че имате нужда от влагоабсорбатор?

Както вече многократно намекнахме, прекомерната влажност в дома ви може да доведе до редица проблеми, засягащи както комфорта, така и здравето ви.

Разпознаването на признаците, които показват необходимост от влагоабсорбатор, може да ви помогне да предприемете навременни стъпки за създаване на по-приятна жизнена среда.

Ето и някои от основните признаци, които подсказват, че е време да помислите за закупуване на влагоуловител…

Постоянен конденз

Ако постоянно забелязвате кондензация по прозорци, огледала или други повърхности, това е ясна индикация за високи нива на влажност във вашия дом или офис.

Влагоабсорбаторът може да помогне за контролиране на влагата във въздуха, като намали кондензацията и предотврати потенциални щети на вашия дом.

Поява на мухъл и плесен

Наличието на мухъл или плесен по стени, тавани или други повърхности във вашия дом или офис е силен признак за висока влажност.

Тези гъбички виреят във влажна среда и крият сериозни рискове за здравето. С помощта на влагоуловител можете значително да попречите на растежа на мухъл и плесен, като предпазите дома си и защитите здравето си.

Мирис на “застояло”

Задържащите се миризми на мухъл или застояло във вашия дом, особено в помещения като мазета или бани, често показват, че живеете в условия на прекомерна влага.

Изсушителят може ефективно да намали влажността, да елиминира тези неприятни миризми, създавайки по-свежа и приветлива атмосфера, и да предотврати рисковете от развитие на дълбок, черен мухъл.

Повишена активност на вредители

Вредителите като хлебарки, сребърни рибки и прахови акари виреят във влажна среда. Ако сте забелязали внезапно навлизане на тези вредители в средата около вас, това може да е знак за прекомерна влажност.

Като намалите влажността с влагоуловител, можете да обезсърчите активността на вредителите и да създадете по-малко гостоприемна среда за тези нежелани посетители.

Изкривяване или повреждане на дървени повърхности

Прекомерната влага във въздуха може да причини изкривяване, подуване или гниене на дървесината с течение на времето. В тази връзка, ако забележите изкривени дъски, мебели или врати, това вероятно е резултат от висока влажност.

Инсталирането на влагоабсорбатор може да стабилизира нивата на влага, защитавайки вашите дървени конструкции и запазвайки тяхната цялост.

Симптоми на алергия

Ако вие или членовете на вашето семейство изпитвате чести симптоми на алергия като кихане, кашлица, сърбеж в очите или респираторни проблеми, това може да се дължи на висока влажност.

Влагоуловителят може да помогне за намаляване на тези алергени, осигурявайки облекчение и подобрявайки качеството на въздуха в помещенията.

Дискомфорт при дишане и трудности при заспиване

Знаете ли, че високата влажност може да накара дома ви да се чувства задушен и неудобен? Освен това може да наруши съня ви, което води до неспокойни нощи и влошено здраве.

Влагоуловителят може да създаде по-комфортна среда за живот за вас и вашето семейство, което пък ще ви позволява да спите по-добре и да се събуждате освежени.

Кои са най-големите предимства на влагоабсорбаторите?

Тези удобни уреди за абсорбация предлагат множество предимства, когато става въпрос за подобряване на комфорта, здравето и цялостното качество на нашите домове.

Тук селектирахме някои от основните предимства от използването на влагоабсорбатор в дома и/или офиса…

Предотвратяване на развитието на мухъл и плесен

Както вече споменахме, високите нива на влажност създават идеална среда за размножаване на мухъл и плесен, които могат да повредят стени, мебели и други вещи.

Влагоуловителите работят усърдно, за да извлекат излишната влага от въздуха, като значително намаляват риска от развитие на мухъл и предпазват домовете ни от скъпи ремонти и потенциални опасности за здравето.

Борба с вредителите

И тук няма да ви изненадаме. Както акцентирахме по-рано, много вредители виреят във влажни условия.

Като намаляват нивата на влажност, влагобсорбаторите обезсърчават нашествията на тези малки неканени гости, а с това предпазват цялостното състояние на вашия дом и поддържането на добра хигиена в него.

Защита на мебелите и вещите

Високата влажност може да причини повреда на дървени мебели, електроника, книги, документи, снимки, произведения на изкуството, електроника, домакински уреди и други предмети, чувствителни към влага.

Изсушителите спомагат за запазването на целостта и дълготрайността на нашите вещи. Те поддържат оптимално ниво на влага, което предотвратява изкривяване, ръждясване, избледняване и други форми на щети, свързани с влагата.

Грижа към конструкцията на дома

Излишната влажност може постепенно да отслаби структурната цялост на нашия дом – без значение дали живеем в къща или в апартамент. Това води до проблеми като гниене, изкривени греди и т.н.

Влагоуловителите играят решаваща роля за предотвратяване на такива щети, като поддържат влажността на оптимални нива, запазвайки дългосрочната стабилност на дома.

Контрол на кондензацията

Прекомерната влага във въздуха може да доведе до нежелан конденз по прозорци, огледала и други повърхности.

Влагоабсорбаторите помагат за контролиране на кондензацията и така предотвратяват натрупването на вода и потенциално увреждане на рамките на прозорците, стените и други уязвими зони.

Пестене на енергия

Как? Прост пример… Във влажен климат климатиците често работят по-усилено, за да охладят влажния въздух, което води до увеличено потребление на енергия и по-високи сметки за електроуслуги.

Като намаляват нивата на влажност, влагоуловителите могат да облекчат и натоварването на климатичните системи, което води до спестяване на енергия и по-ефективно охлаждане.

Облекчаване на алергии и астма

Както вече споменахме, праховите акари и спорите на плесените са често срещани алергени, които виреят във влажна среда.

Като поддържат оптимални нива на влажност, влагоабсорбаторите помагат за смекчаване на тези прояви, осигурявайки така необходимото облекчение за страдащите от алергия и астма.

По-добро качество на въздуха

Влажните условия могат да допринесат за лошо качество на въздуха в помещенията, тъй като прекомерната влага подпомага растежа на бактерии, вируси и гъбички.

Абсорбаторите действат като предпазна мярка. Те ограничават разпространението на тези потенциални замърсители и подобряват цялостното качество на въздуха, който дишаме.

Приятен аромат в дома

Мирисът на влага е един от най-задушаващите и потискащи аромати. Той се провокира от високи нива на влага в дома, но за щастие влагоабсорбаторите се борят и с този проблем.

Интересен факт е, че много от модерните уреди разполагат и с функция за пречистване на въздуха. Така те го правят не само по-малко влажен и опасен за здравето, но и много по-свеж, придавайки на дома или офиса ухание на чистота.

Спокойствие и комфорт за всички

Прекомерната влажност може да накара домовете ни да се чувстват някак лепкави, неудобни, неуютни. Това, както вече споделихме с вас, пречи на личния ни комфорт, на съня и спокойствието ни.

Влагоабсорбаторите доказано създават по-благоприятна среда за живот в дома, а това се отразява в много аспекти – повече енергия, по-добро настроение, по-голяма продуктивност и т.н.

Какво трябва да имате предвид при покупката на влагоабсорбатор?

След като се запознахте със същността, спецификите и предимствата на влагоабсорбаторите, е време да обърнем внимание и на конкретните характеристики, които трябва да съобразите при избора на най-добрия модел за вас.

Запомнете, че изборът ви трябва да е внимателно съобразен с условията в дома ви и навиците в ежедневието ви. Помислете в какво помещение планирате да ситуирате уреда, имате ли домашни любимци, колко често перете/миете и т.н. и още куп детайли от вашия живот…

Размер и капацитет

Изберете влагоуловител с подходящ капацитет за пространството, в което планирате да го разположите. Повечето модели разполагат с конкретно описание на условията си на работа, така че обърнете внимание на това при покупката.

Запомнете, че твърде големите абсорбатори са също толкова неефективни за дома, колкото твърде малките. Не залагайте на принципа “по-добре повече”, а по-скоро внимателно проучете обхвата на уреда или се консултирайте със специалист, който да ви насочи.

Енергийна ефективност

Помислете за енергийната ефективност на влагоуловителя си. Не искате да живеете в комфортна среда, но на твърде висока цена, нали?

Потърсете сертифицирани модели, които отговарят на строги указания за енергийна ефективност и могат да помогнат за намаляване на потреблението на енергия и оперативните разходи.

Ниво на шум

Вземете предвид нивото на шума на влагоуловителя, особено ако планирате да го използвате в оживено жилищно пространство, офис, спортна зала или спалня, например.

Ако пазарувате онлайн, ви съветваме, освен да проверите спецификациите за шум, да погледнете и отзивите на клиентите, които вече разполагат с такъв модел абсорбатор у дома.

Поддръжка и смяна на филтър

Преди покупката разгледайте и изискванията за поддръжка на влагоуловителя. Определете колко често трябва да се почистват или сменят филтрите, както и всички други задачи по поддръжката. Така удобно ще калкулирате разходите си и ще можете да прецените дали този модел абсорбатор е “по вашия джоб”.

Освен това, филтрите с лесен достъп и удобните за потребителя процеси на поддръжка могат да направят вашето изживяване по-приятно. С други думи, този детайл от избора изобщо не трябва да се пренебрегва.

Обърнете внимание и на моделите със светлинен индикатор за филтър. Той ще ви напомнят, когато е време да почистите или смените филтъра. Това, пък, ще ви помага да поддържате оптималната производителност на уреда с лекота.

Преносимост, инсталация и съхранение

Планирате да местите влагоабсорбатора между стаите или да го съхранявате в някое конкретно помещение, когато не се използва?

В такъв случай потърсете лек и компактен модел с дръжки или колелца за по-лесно преместване, инсталиране и съхранение.

Контрол на нивото на влажност

Потърсете влагоабсорбатор, който ви позволява да настроите и контролирате желаното ниво на влажност според личните ви предпочитания.

Някои модели предлагат регулируеми хигростати или вградени хигрометри, които ви позволяват да поддържате оптимално ниво на влажност за вашия комфорт и здраве.

Цифрови контроли и дисплей

Имате нужда не само от качествен и ефективен, но и от максимално практичен уред. Затова потърсете изсушител с удобни цифрови контроли и лесен за четене дисплей.

Тези функции осигуряват удобен достъп до настройки, мониторинг на нивото на влажност и друга важна информация.

Филтриране на въздуха

Някои влагоуловители се предлагат с вградени системи за филтриране на въздуха, като филтри, които могат да се мият, или такива с активен въглен.

Тези филтри помагат за премахване на частици във въздуха, алергени и миризми и допълнително подобряват качеството на въздуха във вашия дом.

Интелигентно свързване

Някои влагоуловители предлагат интелигентни опции за свързване. Това ви позволява да контролирате и наблюдавате уреда дистанционно чрез приложение за смартфон.

Тази функция може да бъде удобна за регулиране на настройките, проверка на нивата на влажност и получаване на известия при нужда.

Таймер

Функцията на таймера ви позволява да програмирате влагоуловителя да работи за определени интервали от време.

Тази функция може да ви помогне да спестите енергия и да приспособите графика за обезвлажняване към вашите нужди.

Автоматично изключване

Функция за автоматично изключване изключва влагоабсорбатора, когато резервоарът за вода е пълен, предотвратявайки преливане и потенциално увреждане на уреда.

Тази функция може да бъде особено полезна, ако планирате да използвате влагоуловителя за продължителни периоди без непрекъснат дренаж.

Автоматично рестартиране

Тази функция позволява на влагоуловителя автоматично да възобнови работата с предпочитаните от вас настройки след прекъсване на захранването.

Така той ще ви осигури сигурност и непрекъснат контрол върху влажността без необходимост от ръчна намеса.

Цена

На пазара разнообразието е наистина голямо и съществуват предложения в различни ценови категории. Именно затова, преди да тръгнете на пазар си задайте бюджетен диапазон за покупката на вашия влагоабсорбатор.

Сравнете цените, характеристиките и отзивите на клиентите, за да намерите модел, който предлага най-добрата стойност за вашите пари.

Как да разположите своя влагоабсорбатор възможно най-пълноценно?

Знаете ли, че всъщност именно разположението на вашия влагоуловител е от решаващо значение за неговата ефективност при контролиране на нивата на влажност във вашия дом…

На първо място запомнете най-важното: централно разположение и стабилна, равна повърхност!

Разположете влагоабсорбатора на централно място в зоната, която искате да изсушите. Това позволява по-добра циркулация на въздуха и по-ефективно отстраняване на влагата.

Също така, поставете влагоуловителя върху стабилна, равна повърхност. Това помага за предотвратяване на вибрации и осигурява правилното функциониране на уреда.

Влагоабсорбаторът се нуждае от пространство!

Оставете достатъчно пространство около влагоуловителя си за оптимален въздушен поток. Това позволява на уреда да засмуква влажен въздух с лекота и без проблем да изхвърля сух въздух.

Дръжте влагоабсорбатора си далеч от “препятствия”! Ситуирайте го далеч от стени, мебели, завеси или всякакви други препятствия, които биха могли да ограничат въздушния поток или да блокират всмукателните и изпускателните отвори. Така няма да спестите много място, но пък може да направите уреда неефективен.

Вземете предвид приоритетните зони в дома си!

Ако има конкретна зона с висока влажност (като мазе или баня, например) поставете влагоуловителя наблизо, за да го “насочите” към тази конкретна зона.

Това може да помогне за ефективно справяне с локализирани проблеми с влагата.

Избягвайте директната слънчева светлина!

Директната слънчева светлина може да повлияе на работата на влагоуловителя и потенциално да прегрее уреда.

Поставете го на сенчесто място или използвайте завеси или щори, за да блокирате пряката слънчева светлина.

Понякога един влагоабсорбатор не е достатъчен!

В по-големи домове или пространства с множество стаи може да се нуждаете от повече от един влагоуловител за ефективен контрол на влажността в цялата област.

Помислете за стратегическо разполагане на отделни единици, за да покриете различните части от вашия дом по най-добрия начин.

И не забравяйте – четете инструкциите!

Не забравяйте да се консултирате с указанията на производителя и инструкциите, специфични за вашия модел влагоабсорбатор, за всякакви допълнителни препоръки за поставяне.

Редовно следете нивата на влажност и коригирайте разположението на влагоуловителя, ако е необходимо, за да постигнете желаното ниво на влажност и да поддържате оптимален комфорт и качество на въздуха във вашия дом.

 

Улеснихме ли ви в избора?

Е, за да сме ви още по-полезни, тук сме селектирали някои от най-добрите актуални предложения за влагоабсорбатори на българския пазар…

1. Влагоабсорбатор TESY


Този влагоабсорбатор е отличен избор за всеки дом. Моделът е с мощност 245 W, предназначен е за обработка на помещения до 15 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 10 л. и воден резервоар с вместимост 2 л. Функциите му включват таймер, контрол на нивото на влажността, сензори и автоматично размразяване. Дизайнът е компактен, лек, елегантен и с ниско ниво на шум от 46 dB.
Купи сега

2. Влагоабсорбатор AlecoAir


Това високоефективно и екологично устройство е специално създадено за жилищни пространства и за бързо и ефективно премахване на прекомерната влажност в тях. Моделът е предназначен е за обработка на помещения до 18 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 12 л. и воден резервоар с вместимост 1,9 л. Функциите му включват часовник и автоматично рестартиране. Моделът е снабден с цифров дисплей за по-голямо удобство при работа с него и ниво на шум 40 dB.
Купи сега

3. Влагоабсорбатор Turbionaire Senso


Високоефективен и практичен – този модел влагоабсорбатор е перфектен избор. Моделът е с мощност 185 W, предназначен е за обработка на помещения до 20 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 12 л. и воден резервоар с вместимост 2 л. Сред фукциите му открояваме таймер, заключване, индикатор за влажност, електронно управление, автоматично спиране, автоматично изсушаване, слийп моуд, автоматично рестартиране, електронен хидростат и непрекъснат дренаж. Дизайнът е снабден с удобен LED-дисплей и абсолютно тих режим на работа от едва 36 dB.
Купи сега

4. Влагоабсорбатор TWE DYD-S10A


Практичен стил, широк обхват и висока функционалност. Този влагоабсорбатор е с мощност 155 W, предназначен е за обработка на помещения до 40 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 10 л. и воден резервоар с вместимост 2,6 л. Функциите му включват таймер, автоматично спиране и сушене на пране. Нивото на шум на този модел е 36 dB.
Купи сега

5. Влагоабсорбатор Meaco


Тих влагоуловител с висока ефективност и икономичен режим на работа? Възможно е. Този модел е с мощност 165 W и ниво на шум 41 dB. Функциите му включват таймер, защита от деца, сензори и дигитален дисплей. Дизайнът е висококачествен, компактен, лек и стилен, което го прави перфектно приспособим към всякакви условия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Влагоабсорбатор Homa


Добра функционалност и изчистен, практичен дизайн – това е влагоуловител за всеки дом или офис. Моделът е предназначен е за обработка на помещения до 30 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 20 л. и воден резервоар с вместимост 4 л. Удобно може да се прилага и като пречиствател за въздух, а нивото му на шум на работа е едва 45 dB.
Купи сега

7. Влагоабсорбатор Trotec


Ако търсите модел с висок обхват на работа, то този влагоабсорбатор е за вас. Предложението е предназначено е за обработка на помещения до 50 кв.м., разполага с капацитет за изусшаване 24 л. и воден резервоар с вместимост 5,5 л. Функциите му включват таймер и възможност за сушене на дрехи. Дизайнът е изчистен, филтрите са лесни за подмяна, а нивото на шум – 48 dB.
Купи сега

3.5/5 - (73 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
5 Коментари
 1. Атанас Събев пише

  Искам да разбера кои влагоабсорбатор са по добри, тези на пелтие или тези с компресор?

 2. Петър Петров пише

  Влагоабсорбаторите с Пелтие имат разход около половин литър за киловат електроенергия (като пример TWE MO-500P е с 0,34 l/kW, Klarstein Drybest 2000 2G е с 0,42 l/kW.) но са по-ефтини и с по-малко екстри и доста бавно абсорбират влагата.
  С компресор са за по-големи помещения и имат разход от около 2 литра на киловат. Т.е.4 пъти по-ефтини като разход при висока цена на закупуване. (TESY DHF 10 CEL е с 1,7 l/kW, a Invertor EVP-Wf16L EVA IIPro WIFI с 2,7 l/kW) а и доста екстри, Важи принципа “Не съм толкова богат, че да купувам ефтино”:П)

 3. Александър пише

  От 1 година ползвам влагоабсорбатор TESY DHF 10 CEL. Не съм доволен от него. Използвам го за спалнята и е прекалено шумин дори по-шумен от климатика. По производствени характеристики е 46dB, но ми се струва, че надхвърля тези нива на шум. Бих предпочел да го сменя по тих модел.

 4. Гергана ПЕТРОВА пише

  Здравейте, за сега нямам асорбатор но мой познати имат на Маеко и са много доволни от него безшумен и икономичен е. Поръчах си от него чакам да ми дойде. Ще пиша пл късно за резолтат та

 5. Александър пише

  Здравейте, може ли да споделите кой модел на Maeco поръчахте и от кой сайт. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!