Всички категории

6-те Най-Добри Яйцеварки

Обичате ли сварени яйца? Истината е, че освен много вкусни, те са и изключително полезни!

Целият този процес по приготвянето им, обаче, често е сред основните причини, които отказват хората да ги включват в хранителната си рутина..

Омръзнало ли ви е всеки път да “треперите” над яйцата по време на варене докато станат готови?

Е, ние сме тук, за да разрешим този ваш казус! Яйцеварите са идеалният избор за всеки дом!

Тези компактни, но много надеждни за употреба домакински уреди, всъщност ще направят варенето на яйца бързо, лесно и дори неусетно преживяване.

Благодарение на тях, вие съвсем спокойно можете да кажете “Сбогом!” на тенджерите, котлона и постоянното наблюдаване на процеса по приготвяне, и да кажете “Здравей!” на други свои задължения, докато приятното хапване стане готово.

Всички знаем рисковете от грешки при конвенционалното варене – недостатъчно добро приготвяне, пукане на яйцата, изкипяване на водата и нужда от постоянен личен контрол.

Е, може да оставите всички тези притеснения настрана, закупувайки функционален яйцевар още сега!

В това ръководство ще ви представим всичко важно, което трябва да знаете за яйцеварите, като по-долу дори сме ви подготвили някои от най-добрите предложения за такива на българския пазар в момента.

Какво представляват яйцеварите и кои са основните им предимства в кухнята?

Най-просто казано, яйцеварите са компакти уреди за готвене на пара.

Всеки модел разполага с нагревателна плоча в основата и специално обособено пространство за зареждане на вода.

Така, слагайки яйцата и включвайки уреда, водата се нагорещява и нейните изпарения съответно започват процеса по варене на вкусните и полезни хранителни изкушения.

Действително сигурно сте забелязали факта, че има много полюсни мнения относно този тип уреди.

Някои потребители, например, открояват яйцеварите като “безсмислени” или “ненужни”, тъй като и обикновеното варене с класическа тенджера не е чак толкова сложно.

Други, пък, ги описват като “тяхното спасение” за приготвяне на полезна храна, дори и през най-натоварените дни.

Все още не сте формирали своето собствено мнение? Е, тук сме представили някои от най-ключовите предимства на яйцеварите, които не трябва да подценявате при избора…

Удобство

Употребата на яйцевар определено може да се обвърже с гарантирането на спокойствие и сигурност по време на готвене.

Всеки е преминавал през това постоянно наглеждане на яйцата по време на варене и следене на условията, в които се случва това.

Е, яйцеварите имат за цел максимално да ви отменят в този аспект. Позволявайки ви да отделите време за нещо друго, докато любимото ви хапване стане готово, те са отличен избор за всеки дом.

Впрочем, яйцеварите са и изключително опростени и лесни за използване. Това ги прави напълно безпроблемни и практични за всеки човек, дори и такъв с минимални умения в кулинарията.

Бързина

Интелигентните функции на яйцеварите им позволяват да регулират и следят температурата на приготвяне на яйцата.

Това, от своя страна, всъщност гарантира и много по-бързото им приготвяне в по-интензивни условия.

Този факт определено е отлична новина за тези от вас със забързано ежедневие. А и генерално – какво по-хубаво от това хапването ти да става готово за няколко минутки?

Сигурност и перфектни резултати

Варенето на яйца по конвенционален път крие множество рискове от грешки. Спукването  на яйцата, изкипяването на водата и недостатъчно доброто сваряване са само част от тях…

Е, при употребата на яйцевар, шансът за допускането им е минимален. Това, пък, ще ви гарантира увереност, че ще се сдобиете с идеални варени яйца (или апетитни задушени ястия) по най-надеждния път.

Разбира се, това зависи и от закупуването на качествен уред. Колкото по-ниско е неговото ниво, толкова по-голям е шанса да не даде изцяло прецизни резултати.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на яйцевар?

Изборът на яйцевар, както вече намекнахме, не е детска игра.

Недобрата покупка крие рискове да останете недоволни, да си създадете допълнителен дискомфорт или просто да направите процеса по варене по-труден и тежък, отколкото би трябвало да е.

Именно затова трябва да следвате няколко основни стъпки в избора. Съобразявайки ги със собствените си нужди, интереси и желания, няма начин да сгрешите…

Капацитет

Капацитетът е първото нещо, което трябва да имате предвид при покупката на яйцевар.

Може на пръв поглед да ви се струва доста повърхностна характеристика, но в действителност много от грешките, водещи до неудовлетвореност от покупката, са именно в резултат на пренебрегване на този аспект.

Капацитетът на различните модели варира сериозно. Съществуват предложения с място за 2-3 яйца, съществуват и такива с условия за приготвяне на над 15 яйца и за задушаване на много други видове храни.

В това отношение е добре да съобразите това колко често и за колко хора планирате да използвате уреда.

Ако търсите нещо компактно и практично, което да използвате по време на път, или което да не заема много място в дома ви, когато живеете сами, предложение с капацитет до 2-3 яйца би ви свършило отлична работа.

Разбира се, ако сте голямо семейство и имате нужда да приготвяте бързо и лесно по-голям брой яйца (та и други задушени изкушения), по-добре подберете модел с по-голям капацитет. Да, той несъмнено ще заема повече място в дома ви, но ще ви гарантира максимален комфорт.

Съобразете внимателно и намерете баланса!

Прекалено големите модели биха били ненужни за малък брой хора или сам човек, тъй като няма да се използват на максимум.

Прекалено малките предложения за приготвяне на повече яйца, пък, определено могат да затруднят процеса, тъй като постоянно ще трябва да заржедате нови и нови.

Мощност

Мощността на уреда дава явен знак за това колко качествен и бърз ще бъде процесът по приготвяне на яйцата.

Моделите варират с мощност между 200 – 400 W, като в зависимост от нуждите, целите и цялостния капацитет на устройството, ще може да прецените кой е най-добрия за вас.

Идеята им е максимално да доближат ефективността си до тази на конвенционалното варене, та дори и да я надминат!

Ако планирате да не използвате уреда постоянно или да го използвате често, но за приготвяне на по-малък брой яйца, то съвсем спокойно може да подберете предложение с мощност около 200 – 300 W.

За по-често готвене на по-голям борй яйца, аналогично, подберете вариант с мощност между 300 и 400 W.  В тази връзка, тъй като има модели, предназначени и за поширане, приготвяне на омлети, задушаване на зеленчуци и риба – добре е изборът ви с подобни функции да е също с по-голяма мощност.

Функции

Както вече многократно намекнахме, все по-популярни са прелдоженията за яйцевари, които приготвят не само варени яйца, но и поширани предложения, омлети и т.н. Освен това има много модели, които допълнително са супер удобни  за приготвяне на задушени зеленчуци, риба и дори месни деликатеси.

С други думи, ако желаете да се насладите на уреда в много и различни аспекти, е добре да потърсите и подберете вариант, спциализиран за приготвянето им.

Тук е важно да отбележим, че относно това колко яйца можете да поширате, колко омлета да приготвите или колко грама зеленчуци или други храни да задушите, не трябва да следите класическия капацитет на яйцевара.

С други думи – модели, които могат да варят 10 или 12 яйца, например, може да са склонни да пошират само 4 яйца или да приготвят 2-3 омлета.

Именно затова, ако закупувате яйцевар, търсейки именно функционалността му за приготвяне и на други храни,  е важно да съобразите капацитета му на приготвянето и на тях.

Други ключови функции, освен тези пряко свързани с приготвяне на ястия, са тези с програмиране за улесняване на процеса на готвене. Това например са температурния контрол, автоматично изключване, таймер, светлинни и звукови индикатори, незалепващо покритие, сензори и т.н.

Освен, че ще ви гарантират по-приятна употреба на уреда, тези функции ще направят и още нещо – ще следят за по-прецизното приготвяне на храната.

Дизайн

Няма как да не отбележим и дизайна на уреда като ключов аспект от закупуването му.

За да е максимално комфортен, приятен и удовлетворяващ за вас, той трябва идеално да се връзва с обстановката в кухнята ви.

В този смисъл, трябва да е в удобен размер и да отговаря изцяло на нуждите и очакванията ви.

Друг важен фактор е и формата на уреда. Съществуват наистина разнообразни варианти – кръгли, елипсовидни, правоъгълни, кеадратни, триъгълни и т.н. Отново и тук – подберете спрямо нуждите си.

Формата и размера на уреда, обаче, разбира се не са единствените важни аспекти от дизайна. Това от какъв материал е изработен яйцевара също трябва да наблюдавате внимателно.. Най-често предложенията са с корпусна основа, изработена от инокс или стомана.

Не пренебрегвайте и капака на уреда. Ако искате да наблюдавате процеса на приготвяне на яйцата, ви препоръчваме да подберете модел с прозрачен капак. Ако това няма значение за вас и предпочитате уреда ви да изглежда една идея по-изискано, подберете такъв с плътен, метален, непрозрачен капак.

Цена и качество

Вече ви намекнахме фактът, че за да сте доволни от яйцевара си на 100%, е добре той да бъде внимателно подбран и качествен.

Този тип уреди не са особено скъпи. Именно затова дори и най-висококачествените и надеждни предложения не би трябвало да натежат на вашия бюджет.

Друг важен аспект, който трябва да съобразите в това отношение, е и гаранцията на уреда. Електрически нагревател и вода – за вашата сигурност е от ключово значение да заложите на модел с наистина добра гаранция.

В това отношение, част от производителите предлагат възможност за 30-дневен тест период с право на връщане.

Но дори и това да не се предлага от бранда, на който се заложили, е добре да следите яйцеварът ви да има поне 1 година гаранция. В противен случай няма да имате никаква сигурност при евентуална повреда – лошо…

Как да използвате яйцевара си максимално пълноценно?

Яйцеварите действително са много прости и лесни за използване.

Това, обаче, не изключва някои основни правила, към които трябва да се придържате, за да се грижите за уреда си максимално добре по време на употреба.

Почистете преди първото използване.

Важно е да почиствате уреда си и отвътре, и отвън още преди първата му употреба.

Може да ви се струва, че няма как да пропуснете тази стъпка, но повярвайте- вълнението от новия ви уред може да замагли съзнанието ви. Именно затова ние ви я припомняме, тъй като е от ключово значение за здравето и сигурността ви.

За първото почистване може да използвате обикновена навлажнена кърпа без нанесен препарат по нея. Ако устройството ви позволява, може дори да пуснете тавичките му в съдомияна, за да сте по-сигурни в доброто му почистване.

И все пак, тъй като на този етап няма да се изисква кой знае каква прекалено прецизна поддръжка. Дори и най-лекото забърсване на ръка ще ви свърши отлична работа.

Ако искате, пък, разбира се, може да заложите и на почистващ препарат – добре е, обаче, той да е максимално лек и неагресивен към покритието.

А ако планирате веднага да започнете употребата на уреда след това първоначално почистване, не пропускайте да го подсушите внимателно. В противен случай, както се досещате, може да се изложите на сериозен риск.

Използвайте само на закрито.

Това също е доста важен фактор, който не трябва да пренебрегвате в никакъв случай.

Във външни условия, яйцеварът може да се пренагрее от слънчева светлина, да се навлажни, ако е в близост до водни пространства, да даде накъсо заради вятър и още много други фактори.

Също така, избягвайте контактът на уреда с животни, защото и това крие известни рискове за неговата, тяхната и вашата сигурност.

Позиционирайте устройството винаги върху чиста и равна повърхност.

Избягвайте контакта на корпуса на яйцевара с вода или други химикали.

Както се досещате, тези два аспекта крият множество рискове не само за качеството на устройството, но и за вашето лично здраве.

Именно затова, винаги предоставяйте на яйцевара си суха, добре почистена повърхност, върху която той да може да работи максимално пълноценно.

Използвайте единствено оригиналните части към уреда!

Никога не използвайте части от други яйцевари или други домакински уреди към сегашното ви устройство.

Дори и да са съвместими и на пръв поглед да ви се струва, че си пасват идеално – тези експерименти тип “франкенщайн” са изключително опасни.

Освен, че може да се окажат недостатъчно ефективни за вашия уред, външните части действително могат да доведат до неговата трайна повреда. Категорично избягвайте това!

Грижете се с внимание и за захранващия кабел…

Винаги трябва да гарантирате максимално добри условия за кабела на вашия яйцевар. Не забравяйте, че той работи пряко с електричество, а това само по себе си, крие рискове.

Ако кабелът е прекъснат, не използвайте уреда под никакъв аспект. Независимо дали поставен под определен ъгъл, той все още ви върши отлична работа, прекъснатият кабел е сериозна опасност и е по-добре изцяло да го замените при техник.

Освен това, винаги обезопасявайте кабела и не го изглайте на прекалено високи температури, пламъци, силен вятър/течение или вода. Излишно е да споменаваме до какво може да доведе това…

Винаги използвайте яйцевара си според инструкциите!

Някои устройства имат вградени индикатори, които улесняват употребата им, но все пак винаги имайте едно наум.

Най-доброто решение е преди употреба да се запознаете подробно с приложените инструкции, тъй като различните модели имат различни специфики.

На въпроси като: Колко време трябва да изчакам, докато водата загрее? Как да знам кога яйцата са готови? и прочие, отговорите със сигурност ще откриете в инструкциите за използване. Именно затова не ги пренебрегвайте!

Следете водата в уреда!

Най-важното условие, обаче, което трябва да следите винаги, е нивото на водата в уреда.

Бъдете внимателни то да е достатъчно, тъй като в противен случай яйцеварът ви може да даде накъсо или просто да спре да работи.

Впрочем, и самото добавяне на водата трябва да е максимално прецизно – най-добре с мерителна чашка.

Ако излеете течност извън уреда, тя може да попадне някъде, където не трябва, и това също да доведе до повреда.

Как да се грижите за поддръжката на своя яйцевар?

Яйцеварите, както всеки друг домакински уред, също имат свои собствени специфики за поддръжка. Те не са нищо особено и често може да ви се иска да ги пренебрегвате.

Не забравяйте, обаче, че липсата на внимание в това отношение може да доведе до рискове от сериозна повреда или бързо амортизиране на уреда.

Внимателно почиствайте яйцевара след всяко използване!

Излишно е да споменаваме колко голямо значение не само за цялостта на уреда, но и за вашата хигиена, има навременното му почистване.

На първо място, обаче, бъдете сигурни, че яйцеварът ви е изключен и напълно обезопасен.

След това, изчакайте всички негови приставки да изстинат напълно, за да си гарантирате максимална безопасност и сигурност при почистване.

Когато вече уредът е напълно охладен, може да извадите отделните му приставки и аксесоари и да ги почистите с фини, спокойни движения.

Залагайте на леки и неагресивни продукти за почистване.

Никога не забравяйте, че преди всичко, този уред е пространство, в което приготвяте собствената си храна.

Не прекалявайте с агресивната химическа грижа за него, тъй като в действителност този тип уреди нямат нужда от това.

За да го предпазите от натрапчиви замърсявания, най-добре мийте яйцевара си със средно топла, дестилирана вода и фини, сапунообразни препарати.

Не оставайте пасивни в борбата с котления камък!

Където има постоянна работа с вода, там е и раят за развитието на котлен камък.

Всички знаем колко много вреди може да носи със себе си той, така че противопоставянето му е от изключително значение.

Колкото по-прецизна е грижата ви за яйцевара, толкова по-малък е шанса от развиване на котлен камък. Когато той се появи, обаче, не изпадайте в паника и не се поддавайте на употребата на прекалено силни препарати.

Заложете на традиционен домакински вариант – разтвор от оцет и вода.

С нежни движения, без прекалено натрапчиво търкане, почистете вътрешността на уреда с разтвора и го оставете за няколко минутки.

След това с хладка вода, по възможност дестилирана, изплакнете внимателно и оставете да изсъхне.

Съхранявайте отговорно!

Когато яйцеварът ви изсъхне напълно,  сглобете отделните му части  внимателно и го ситуирайте на сухо, сенчесто място.

Така ще подготвите яйцевара си за следващите ви кулинарни приключения, а самите вие ще сте спокойни, че максимално сте се погрижили за качеството и пълноценността му.

 

Е, представихме ви всичко най-важно, което трябва да знаете за яйцеварите.

Тези удобни устройства са все по-популярни напоследък, а разнообразието от предложения на пазара е наистина отличително.

А за да направите най-добрия избор, тук специално сме подбрали някои от най-надеждните предложения на българския пазар в момента…

1. Яйцевар ClatronicСтилен, компактен, удобен, функционален – този яйцевар е универсален избор за всеки дом.

Моделът е с кръгъл корпус, изработен от инокс, механичен контролен панел и стоманен нагревател с мощност 400 W.

Вместимостта му е 7 яйца, а програмите му включват електронен регулатор за твърдост на сваряване и температурен контрол.

Впрочем, устройството има вградена индикаторна светлина и акустичен сигнал за по-голям комфорт и сигурност по време на употреба.
Купи сега

2. Яйцевар Caso ED10Този яйцевар е мечтата на всяка домакиня, тъй като идеално обединява мултифункционалност, отлично качество на парно готвене и удобен дизайн.

Моделът е с квадратен корпус, изработен от стомана, механичен контролен панел, прозрачен капак и надежден нагревател с мощност 400 W.

Програмите му включват възможност за варене на яйца, поширане, приготвяне на омлет или задушаване на зеленчуци или риба на пара.

Уредът е снабден и с електронен регулатор, температурен контрол. звуков и светлинен индикатор, две тавички и мерителна кана с уред за пробиване на яйца.

Купи сега

3. Яйцевар SeverinСъс своите компактност, практичност и отлично качество на работа, този яйцевар несъмнено ще привлече интереса ви.

Моделът е с кръгъл корпус, изработен от метал, прозрачен похлупак и оптимален нагревател с мощност 350 W.

Вместимостта му е до 6 яйца, а управлението му е лесно и удобно, благодарение на комфортен механичен контролен панел.

Към яйцевара е включен и полезен аксесоар – мерителна чашка за още по-голяма прецизност при употреба.
Купи сега

4. Яйцевар StebaПрактичност и качество – с тези две думи можем най-ясно и точно да опишем този модел яйцевар.

Предложението е с квадратен корпус, изработен от стомана, механичен контролен панел и отличен, надежден нагревател с мощност 400 W.

Моделът е снабден с 3 тави и 3 зони за приготвяне на яйцата, а функционалността му включва електронен регулатор за нивото на водата, температурен контрол и множество индикатори.

Той има и вградена индикаторна светлина, звуков сигнал и широка гама от аксесоари – мерителна чашка, приставка за поширане на яйца и игла за пробиване на яйца.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Яйцевар Caso E9Този електрически яйцевар определено ще ви впечатли с отлично качество и богата функционалност.

Моделът е с правоъгълен стоманен корпус, прозрачен капак, механичен контролен панел и нагревател с мощност 400 W.

Уредът може да се използва за сваряване на до осем яйца, за поширане на четири яйца или за приготвянето на два малки омлета като програмите му включват възможност за прецизен контрол над процеса на готвене.

Яйцеварът има и вградена индикаторна LED-светлина, звуков сигнал и специален аксесоар – мерителна чаша с проспособление за пробиване на яйца.
Купи сега

6. Яйцевар UnoldТърсите идеалният яйцевар, който да можете да пренасяте навсякъде със себе си? Е, това предложение с компактен стил е отличен избор за вас!

Моделът е с продълговат, заоблен корпус, изработен от инокс и пластмаса, противозалепваща основа и скромна, но ефективна мощност от 210 W.

Вместимостта му е 2-3 яйца, а откъм функции е снабден с отличен температурен контрол и звуков сигнал след завършване на програмата.

Устройството е леко, но приспособимо към всякакви условия. Предлага се в комплект с удобна мерителна чашка.
Купи сега

4/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!