Всички категории

8-те Най-Добри Ъглошлайфи

Имате нужда от ъглошлайф, но не знаете какъв точно ви е необходим и откъде да започнете търсенето?


Не се тревожете – това ръководство ще ви помогне с избора на нов ъглошлайф.

Ако попитате във всяка работилница – майсторите веднага ще ви насочат към ръчните ъглошлайфи, които са универсални машини за всякакви видове рязане и оформяне на повърхности.

В случай, че ви предстои работа с дърво, метал или камък – ъглошлайф с подходящите дискове ще улесни работата ви значително, а освен това се счита за една от задължителните машини, които всеки професионален и домашен майстор трябва да има под ръка.

Пазарът е залят с хиляди модели ъглошлайфи, а интернет е пълен с тонове информация, която понякога може да е доста объркваща – вероятно ще се чудите откъде да започнете с избора си. Вече е ясно, че всеки домашен или професионален майстор има нужда от ъглошлайф – но на кой от всички модели да се спрете?

Не се тревожете защото в това ръководство ще разгледаме именно основните неща, които трябва да знаете за ъглошлайфите.

Така накрая ще можете да направите информирана и правилна покупка.

Безопасността е от изключителна важност

Ъглошлайфът е много мощна машина въпреки размерите си – дисковете могат да се въртят със скорост до 8000 оборота в минута.

Винаги носете защитни очила защото при рязане или шлайфане хвърчат искри и частици от материала с висока скорост.

Не напразно повечето ъглошлайфи имат странични предпазители, но и самите вие трябва да се пазите при работа с подобна машина. Безопасността ви трябва да е топ приоритет при работа с ъглошлайф – затова инвестирайте и в защитни очила и антифони.

Ъглошлайфи, прави шлайф машини и мултифункционални шлайфове


Има няколко различни вида шлайф машини, но ние ще разгледаме трите основни, за да имате по-добра идея какво представлява всеки от тях и съответно да прецените кой би бил най-подходящия за работа.

Ъглошлайфи

Името идва от това, че главата и дискът са под 90-градусов ъгъл когато се държи машината в ръката. Все пак има различни шлайф машини и те трябва да се различават по някакъв начин.

Прави шлайф машини

В сравнение с ъглошлайфът правият шлайф може да се ползва за рязане и шлайфане на външни и вътрешни части с поставянето на различни дискове.

Заради правият ъгъл този тип машини могат да се ползват в различни задачи където ъглошлайф не би се справил.

Мултифункционални шлайфове

Тези шлайф машини са много подобни на правите, но вместо абразивни дискове те използват абразивни камъни. Обикновено камъните са много по-малки като размер от дисковете и съответно могат да влизат в по-тесни пространства.

За какво може да се използва ъглошлайфът?

Ъглошлайфите първоначално са направени за използване с абразивни дискове, но заради своята гъвкавост и популярност производителите ги адаптират с цел повече приложения.

Шлайфането, разбира се, си остава основното им приложение. Дисковете, които се монтират на ъглошлайфа ви позволяват да шлайфате метални заварки, остри ръбове и всички други шлайф задачи, за да пригодите дадена основа да бъде безопасна за използване.

Шлайфане и подготовка на основата са именно нещата, за които най-често се използват ъглошлайфите.

Ако се монтира диск за шлайфане можете много бързо и ефективно да премахвате боя от повърхности или да загладите дефекти и грубости по повърхността.

Шлайфането излиза много евтино, тъй като дисковете не са скъпи.

Рязането е друга задача, с която ъглошлайфите се справят отлично – разбира се, ако монтирате правилният диск за рязане.

Според дискът ще можете да режете през зидария, плочки, бетон, метал, дърво, пластмаса и PVC.

Има дискове за полиране, които с малко полирпаста могат да превърнат ъглошлайфа в идеалната машина за довършителни работи.

Можете да монтирате и телена четка за премахване на ръжда или придаване на матов завършен към гланцова повърхност.

С правилният заточващ диск пък можете да използвате машината си за острене на ножове и други метални повърхности.

Избиране на правилния ъглошлайф

Ъглошлайфите са сравнително евтини машини и на пръв поглед повечето изглеждат еднакво – това може да ви изкуши да отидете в магазина и да вземете най-евтиния и да започнете работа.

Въпреки сходствата на различните марки, трябва да вземете предвид, че вероятно ще работите с машината дълго време без прекъсване.

Ако сте наясно, че няма да ползвате ъглошлайфът за бърза и кратка задача, шансовете да работите с него в продължение на часове означава, че трябва да се спрете на здрав и издръжлив модел.

Имайте предвид, че ако купите най-евтиният и малък модел – вероятно няма да издържи дълго време на натоварването, освен рискът от повреда, може да се окаже, че изобщо няма да ви върши работа ако е прекалено малък като размер.

Като споменахме размера – нека разгледаме различните размери ъглошлайфи по-подробно.

Малки ъглошлайфи

Обикновено малките модели са най-компактни и преносими и могат да поемат дискове с диаметър от 18 сантиметра или по-малко. Те се използват за различни видове рязане и шлайфане, особено когато преносимостта и маневреността са важни за извършване на работата.

Това са и най-често срещаните видове ъглошлайфи. Двата най-популярни размери са 10 и 11.5 сантиметра.

Обикновено дължината им е малко над 30 сантиметра и тези ъглошлайфи имат най-голям избор от опции за захранване. Има електрически варианти (с кабел), модели без кабел и дори пневматични (работещи на сгъстен въздух).

Малките ъглошлайфи могат да поемат диск с диаметър до 18 сантиметра, като най-компактните модели могат да работят с 8-сантиметрови дискове.

Какво да търсите в един малък ъглошлайф

Безчетковите мотори при ъглошлайфите премахват нуждата от смяна на четките след време. Освен това така безкабелните модели са по-ефективни, по-хладни и с по-дълъг живот.

Аварийната спирачка спира моментално дискът ако усети, че ъглошлайфът не е хванат добре и ходи на различни страни.

Двустепенното пускане пък изисква да натиснете копче преди да се отключи спусъкът, с чието натискане започва да се върти ъглошлайфът. Така рискът от инциденти е намален значително.

Контролът на вибрациите спомага да работите по-дълго време без да ви изтръпва ръката. Така и работата с машината е по-удобна и приятна, особено ако я ползвате по-продължително.

Контролът над скоростта ви позволява да определяте с каква скорост да се върти дискът според това колко силно натискате спусъка.

Кабелни, безкабелни и пневматични ъглошлайфи

Кабелни ъглошлайфи

Както се предполага тези ъглошлайфи са с кабел и се захранват от електрическата мрежа, за да работят. Предимството им пред останалите видове е ясно – непрекъсната работа и постоянна мощност когато ви потрябва.

Тези ъглошлайфи също така са по-леки в сравнение с безкабелните, обикновено са и по-евтини.

Разбира се, трябва да имате наблизо контакт или удължител, за да захраните машината. Също така внимавайте да не срежете погрешка захранващия кабел при работа.

Безкабелни ъглошлайфи

Безкабелните, наричани още акумулаторни ъглошлайфи се захранват от вградената презареждаема батерия с корпуса. Този вид ъглошлайфи може да бъде полезен на хората, които имат нужда от свобода на движение при работа.

Благодарение на съвременните безчеткови мотори и литиево-йонни батерии, безкабелните ъглошлайфи издържат достатъчно дълго време на работа с едно зареждане.

Технологиите за бързо зареждане също се развиват и не малко модели се зареждат особено бързо. Въпреки това за прилично заредена батерия от 6 ампер/часа очаквайте поне половин час време за зареждане. Също така безкабелните ъглошлайфи са по-тежки заради вградената в корпуса акумулаторна батерия.

Пневматични ъглошлайфиПневматичните ъглошлайфи наподобяват кабелните, но не се захранват от електрическата мрежа. Те се нуждаят от връзка с компресор за сгъстен въздух, но пък за сметка на това са най-леките от всички видове.

Те нямат батерии, електрически мотори и други тежки части и се захранват единствено от въздушното налягане.

Освен това тези ъглошлайфи са сред най-евтините на пазара и ако имате компресор – покупката си заслужава.

Средни и големи ъглошлайфи

Ъглошлайфите, които работят с 18-сантиметрови дискове се считат за средни по размер, а тези които могат да поемат до 23-сантиметрови дискове спадат към големите.

Тези ъглошлайфи са направени за по-дълбоко рязане и за шлайфане на по-големи повърхности – съответно са по-мощни.

Повечето средни и големи модели са кабелни с много силни мотори за иначе малкия си корпус. Един добър среден по размер ъглошлайф трябва да има мотор с мощност от 3 конски сили или повече.

Големите ъглошлайфи обикновено имат мотори над 5 конски сили и някои от тях са доста тежки.  Така един малък ъглошлайф може да тежи не повече от 2.5 килограма, докато големите са около 7 килограма и дълги над 50 сантиметра.

Допълнителни функции

Защитата от претоварване пази мощния мотор на ъглошлайфа от повреда при по-тежко натоварване и продължителна работа.

Тъй като големите ъглошлайфи имат четкови мотори, функция за автоматично изключване на машината при нужда от смяна на четките може да предпази мотора от повреда.

Регулируемите или подвижни странични дръжки позволяват да нагаждате машината, за да е удобна за работа дори и в тесни пространства.

Приставката за прахосмукачка ви позволява да свържете такава с ъглошлайфа, за да изтегля прах и други частици.

Как да сравнявате различни ъглошлайфи

Има няколко основни неща, които да използвате когато сравнявате различните модели.

Размер на диска

Размерът на диска определя дискове с какви размери можете да използвате с дадения ъглошлайф и колко дълбоко може да реже той. Така дискове с диаметър от 18 сантиметра и повече ви позволяват да режете по-дълбоко и да шлайфате по-големи повърхности.

Мощност

Мощността на един ъглошлайф обикновено е във ватове (W) и обикновено се посочва максималната, която може да се достигне.

За кабелните модели входящата мощност е в ампери (А), докато при безкабелните е във волтове (V).

При средните и големи ъглошлайфи мощността може да се дава и в конски сили (HP). За да ви улесним при преобразуването – 1000 вата са 1 киловат или 1.34 конски сили.

Скорост

Когато сравнявате скоростта между различни модели имайте предвид, че ъглошлайфите с по-малки дискове могат да развиват по-висока скорост от тези с по-големи. Завъртанията в минута (RPM) на ъглошлайфите често се дават без товар, т.е. при свободно въртене.

Средните по големина ъглошлайфи имат мотори, които могат да развият над 8000RPM, а големите модели са по-бавни и развиват около 6000RPM.

Най-добрите ъглошлайфи

Независимо дали ще режете, шлайфате, заостряте, шкурите, почиствате или полирате повърхности – вероятно ще намерите добро приложение за своя нов ъглошлайф.

Ако изпитвате затруднения в избирането на подходящия модел, нека ви представим някои от най-добрите ъглошлайфи, които към момента можете да откриете на пазара.

1. Ъглошлайф Bosch Professional GWS 750


Моделът е за професионално ползване и се захранва кабелно от електрическата мрежа. Подходящ е за всички видове повърхности. Дръжката е регулируема.

Мощността на мотора е 750 вата, а максималната скорост на въртене е 11 000 оборота в минута. Теглото на машината е 1.8 килограма.
Купи сега

2. Ъглошлайф Makita GA5030


Машината е подходяща за професионално ползване и се захранва от електрическата мрежа посредством кабел. Може да се използва за всички видове повърхности.

Дисковете са с размер от 125 милиметра. Мощността на мотора е 720 вата, а максималната скорост е 11 000 оборота в минута.

Теглото на ъглошлайфа е 1.8 килограма.
Купи сега

3. Ъглошлайф Einhell TE-AG 125


Ъглошлайфът е подходящ за ходи и домашни майстори. Захранва се посредством кабел от електрическата мрежа.

Може да се използва за метални, бетонни, каменни и керамични повърхности. В комплекта има чанта за пренасяне, диск за рязане на камък и бетон, диск за рязане на фаянс и предпазители. Работи с дискове с диаметър от 125 милиметра.

Мощността на мотора е 1100 вата, а максималната скорост е 12 000 оборота в минута. Теглото на машината е 2.45 килограма.
Купи сега

4. Ъглошлайф BOSCH GWS 20-230 H Professional


Модел за професионална употреба с кабел и захранване от електрическата мрежа. Може да се използва за рязане и шлайфане на всички видове повърхности.

Работи с дискове с диаметър от 230 милиметра. Мощността на мотора е 2000 вата, а максималната скорост е от 6600 оборота в минута.

Теглото на машината е 5.1 килограма.
Купи сега

5. Ъглошлайф Dewalt DWE4215


Ъглошлайфът е подходящ за професионално и полупрофесионално ползване. Захранва се с кабел от електрическата мрежа.

Може да се използва за рязане и обработка на метални повърхности. Дисковете са с диаметър от 125 милиметра. Мощността на мотора е 1200 вата, а максималната скорост е 11 000 оборота в минута.

Теглото на модела е 2.2 килограма.
Купи сега

6. Ъглошлайф STATUS SA230SF


Машината е подходяща за професионално ползване и се захранва посредством кабел от електрическата мрежа. Подходяща е за работа върху всички видове повърхности.

Има функция за софт старт, която не позволява завъртане на диска на максимални обороти при натискане на спусъка. Мощността на мотора е 2400 вата, а максималната скорост е 6000 оборота в минута.

Теглото на ъглошлайфа е 5.6 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Ъглошлайф Heinner VPU002


Моделът е за хоби и домашна употреба и е кабелен – захранва се от електрическата мрежа. Може да се използва за рязане и обработка на метал, камък и керамика.

Диаметърът на дисковете, с които работи е 125 милиметра. Мощността на мотора е 900 вата, а максималната скорост е 12 000 оборота в минута.
Купи сега

8. Ъглошлайф Hitachi G13SR4


Машината е за професионална употреба и е от кабелните модели, които се захранват от електрическата мрежа. Особено подходяща за работа с метални, бетонени и керамични повърхности.

Дисковете, с които работи са с диаметър от 125 милиметра.

Моторът на ъглошлайфа е с мощност от 750 вата, а максималната скорост е 10 000 оборота в минута.
Купи сега

3.3/5 - (15 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!