Всички категории

7-те Най-Добри Мини Фурни

Имате нужда от нова фурна, а пространството ви е ограничено? Все по-често забелязвате колко са разпространени мини фурните, не сте сигурни дали те са достатъчно функционални за вас?

Не се тревожете, попаднали сте на правилното място! Ще отговорим на всичките ви въпроси за мини фурните, още преди да сте си ги задали!

Мини фурната е често срещан електрически уред, който набра особена популярност през последните години.

Това се дължи на факта, че размерът им е изключително компактен, което съвсем не е за сметка на функционалността!

Те всъщност са заместители на големите фурни и обикновено са предпочитани от хора, които живеят сами.

Популярни са и сред онези, които искат допълнително място за готвене и са широко използвани от хора, които имат дом на колела, като кемпер или каравана.

По същество мини фурните са малки, конвекционни фурни, които могат да се поберат на всеки кухненски плот.

Те са невероятно лесни за използване и почистване, като крият и други, многобройни предимства във всяко едно отношение.

E, в това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за мини фурните.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват мини фурните и кои са основните им предимства?

Ако търсите малка фурна, но нямате възможност да изберете вградена такава, мини фурната е идеалното решение.

Тя е самостоятелно устройство с компактен размер, което можете да ситуирате лесно върху хладилника си, на плота или на кухненски шкаф.

Още от своето изобретение в началото на 20. век, мини фурните са много популярен уред, практичен за всеки дом.

Малките им размери ги правят енергийно ефективни и удобни за съхранение и в най-малките пространства, а функционалността им ги прави способни да спомагат приготвянето на разнообразни храни с много добро качество.

За тези, които живеят в малки домове, апартаменти, студентски квартири или пък сами и не се нуждаят непременно от голяма фурна, мини фурната е перфектният уред!

Това, обаче, не изключва употребата на такава и в по-големи пространства, ако интериорът ви изисква това.

С напредването на технологиите, обаче, сега може да откриете наистина висококачествена мини фурна, която използва същия метод на отопление като класическите модели.

Именно затова, тези предложения са все по-често използвани и се считат за стандарт в много домакинства. С тях може да се готви по-бързо и лесно, което е приоритет в забързания ни свят.

Начинът на работа на мини фурните е с цифрови или механични настройки.

И двете настройки ще разполагат с нагревателни елементи с бърза реакция, които могат да готвят храна, използвайки лъчист пренос на топлина, конвекция и проводимост едновременно.

Относно стила им на нагряване- някои модели разполагат със стандартна, а други разполагат с конвекционна намотка..

Конвекционното готвене, например, често е по-предпочитано, тъй като включва циркулация на горещ въздух или лъчиста топлина в самата малка фурна. Това ускорява процеса на препичане, като затопля всички части на храната ви едновременно и създава по-равномерна топлинна температура в уреда.

Но кои са най-ключовите предимства на мини фурните, освен разбира се практичността им, които ще ви убедят, че са отличен избор? Нека разберем…

Функционалност

Самостоятелните мини фурни често съдържат комбинация от няколко системи за приготвяне на храната…

Горното загряване, например, е полезно, когато горната част на вашата храна все още не е сготвена и искате да я изпечете равномерно.

Долното загряване, от своя страна, е полезен избор в много рецепти, особено за приготвяне на сладкиши, при които се изисква повече прецизност в дълбочина.

Едновременно горно и долно загряване, пък, гарантира равномерно и фино изпичане. Все пак какво по-хубаво от идеално приготвена домашна пица?

Грил функцията е подходяща за печене на месни изделия на висока мощност.

Горещият въздух, пък, също гарантира равномерно приготвяне на храната отвсякъде, придавайки й повече мекота и лекота..

Парата, възможно най-здравословният начин за приготвяне на вкусна храна.

Икономичност

Мини фурните ви спестяват пари от сметки за електричество, тъй като те използват между 1200 и 1800 вата, което е наполовина по-малко от това на обикновените фурни.

Няма нужда да готвите малко ястие в голяма фурна и да хабите излишно количество енергия, нали така?

Ако сте по-малко домакинство, мини фурната е чудесна алтернатива на голямата печка. С нея ще вършите същата работа, като същевременно ще плащате малко ток!

Освен това, мини фурните също имат допълнителното предимство – загряват доста по-бързо от обикновените фурни. Това автоматично намалява времето за приготвяне на ястието, благодарение на което се намалява и разходът на електроенергия.

Тъй като мини фурните са малки уреди, те не предизвикват затопляне на кухненското помещение. Вашата кухня ще остане прохладна, тъй като се изразходва само минимална топлинна енергия.

Универсалност

Можете да използвате мини фурните за различни цели. Повечето от тях имат широк температурен диапазон и невероятни готварски способности, благодарение на които могат да се справят с различни ястия.

По-висококачествените модели са снабдени с допълнителни тави за печене и сензорни екрани.

Някои мини фурни дори идват с допълнителен нагревателен елемент отгоре, който ви позволява не само да готвите, но и единствено да затопляте храната си.

Качествената фурна трябва лесно да се справя с вашите нужди, започвайки от размразяване на храната до препичане, печене и варене.

Както споменахме, мини фурните се загряват много бързо. Само трябва да я включите непосредствено преди да сте готови да я използвате, тъй като много от тях ще се загреят до 180 градуса само за три минути. Това я прави универсален избор дори и в забързаното ежедневие.

Лесна поддръжка

Няма съмнение, че почистването на фурната може да бъде трудна задача, включваща много упорита работа.

Благодарение на по-малкия си общ размер и лекотата на сваляне на различните стелажи и тави, определено ще можете да почиствате вашата мини фурна с много по-голяма лекота.

Тъй като всяка част на този уред се сваля и слага лесно, ще можете да забърсвате разливанията веднага, без да се тревожите колко време ще ви отнеме!

А за да сте сигурни, че сте напълно подготвени и за този важен за вашето здраве и цялостта на фурната ви процес, тук сме ви предложили и някои от най-лесните стъпки за качествено почистване на вашата мини фурна…

Бюджетност

В крайна сметка, закупуването на нов електроуред е решение, което трябва да вземете въз основа на вашето кухненско пространство и вашите нужди за готвене. Не по-малко важен, обаче, е бюджета ви.

Ако имате доста ограничено кухненско пространство, мини фурните могат да се окажат полезно и универсално оборудване.

По същия начин, ако имате ограничен бюджет, можете да инвестирате в този уред без притеснение.

Благодарение на по-малкия им размер, цената им е доста по-изгодна и постижима за всяко домакинство.

Друго предимство, за което вече ви споменахме, е и сумата, която ще спестите от сметките си за ток.

Благодарение на високото им ниво на енергийна ефективност, те са страхотен вариант за всеки семеен бюджет.

Какво да имате предвид, когато купувате мини фурна?

Когато купувате мини фурна, има много фактори, които трябва да вземете под внимание. Има различни видове мини фурни, произведени в голямо разнообразие от стилове и от производители.

Когато избирате мини фурна, ще трябва да помислите какво изисквате от уреда. Много мини фурни се предлагат с допълнителни функции, които биха могли да ви бъдат от полза.

Размерът на вашия бюджет също е много важен аспект, тъй като ще играе роля при определянето на големината и марката на вашата покупка. Решаването кои функции ще бъдат полезни за вас също е специална част от процеса на подбор.

Но за да не ви объркваме и стресираме, нека обърнем по-подробно внимание на нещата, които задължително трябва да обмислите преди покупката…

Големина

Когато решавате какъв размер мини фурна да вземете, има две важни неща, които трябва да имате предвид – мястото, на което ще готвите, и нещата, които искате да готвите.

Преди да започнете да пазарувате, вземете рулетка и запишете пълните размери на зоната, в която планирате да използвате новата ви фурна.

Най-често срещаните размери на мини фурни варират между 35 и 55 см. ширина и 20 до 30 см. височина.

Именно затова е и отличен вариант за хора с малки кухни, или такива, които желаят да спестят място и средства.

Мини фурната също така е чудесна алтернатива на фурна в пълен размер, ако вашата се нуждае от поправка или кухнята ви е в ремонт.

Някои мини фурни могат да се монтират в кухненски шкаф или към стената на кухнята, подобно на монтирана микровълнова печка. Но най-често срещаният модел е самостоятелният.

От съображения за безопасност, всички мини фурни имат указания за минималното пространство, което е необходимо да осигурите между уреда и горните шкафове, стените и заобикалящите предмети по време на употреба.

Впрочем, мини фурните обикновено са леки и могат лесно да се поберат в по-голям шкаф, когато не се използват.

Повечето хора обаче предпочитат редовното им използване и затова най-честата им и практична локация за разположение е кухненския плот.

Мощност на нагряване

Мини фурните разполагат с два електрически нагревателни елемента, един отгоре и един отдолу.

Това им позволява да се нагряват изключително бързо, благодарение на което готвенето се превръща в изключително лесна задача.

Мини фурните са известни с това, че са комфортни за използване, но качеството и скоростта им на нагряване зависи най-вече от тяхната мощност.

Обикновено тя варира между 800 и 1500 вата, като 1200 вата е най-често срещаният вариант.

Разбира се, съществуват и модели с по-ниска мощност, които се предлагат на по-ниски цени, както и такива с доста по-висока мощност, които обаче не са достатъчно енергоикономични.

Допълнителни аксесоари

Препоръчваме ви да проучите какъв тип аксесоари са включени в покупката на новата ви мини фурна.

Хубавото на допълнителните аксесоари е, че знаете, че са проектиран да се поберат специално във вашата мини фурна.

Ето и списък на някои от най-често срещаните и важни допълнителни аксесоари:

 • Тава за печене: Метална тава с размер за вашата мини фурна, която може да се използва за печене.
 • Решетка за печене: Метална решетка, която се побира в тавата за печене. Тя повишава нивото на храната ви по време на готвене и позволява на тигана да работи като тиган за готвене на меса.
 • Подвижна тава за трохи: Тавата за трохи улавя ронливи трохи и други остатъци, които могат да паднат на дъното на вашата мини фурна. Тавата трябва да бъде подвижна и да се плъзга, за да можете лесно да я избършете или изтъркате, ако е необходимо. Препоръчваме ви да потърсете табла, която може да се сваля отвън, без да се отваря вратата.
 • Тава за пица: Кръгла метална тава за печене, предназначена за печене на пици.
 • Дъска за рязане: Горната част на мини фурната се загрява много по време на употреба. Някои производители продават специално проектирани дъски за рязане, които ще се поберат върху вашата фурна със силиконови крачета за издигане/въздушен поток. Тези дъски осигуряват зона за охлаждане, могат да се използват при поставяне на храна на маса за сервиране, и разбира се, можете да накълцате всякакви продукти върху тях.

Практичност

Живеем в модерен свят и колкото по-функционален е готварския ви уред, толкова по-удобен за вас би бил той.

Някои модели, например, включват вграден таймер и вътрешен източник на осветление.

Също така, трябва да определите дали искате мини фурната ви да има само копчета и циферблати или да съдържа интелигентен цифров дисплей.

Допълнителни функции

От конвекционни вентилатори до интериорни светлини и ротационни повърхности, многообразието от специални функции, които влагат в мини фурните, е безкрайно.

Но кои са най-отличителните и за какво трябва да “хвърляте по едно око”? Нека разберем…

 • Вентилатор: Той подава топъл въздух във вашата малка фурна за по-бързо и равномерно приготвяне на храни.
 • LCD екран: Показва функции за избор и настройки на температурата. В някои случаи екранът ще промени цвета си по време на предварително загряване или когато ястието стани готово.
 • Вътрешна светлина: Отварянето на вратата за проверка на храната може да намали драстично вътрешната температура на мини фурните. Светлината ви позволява да следите състоянието на храната си, без да отваряте вратата. Потърсете такива фурни, при които крушката е достъпна и лесна за смяна.
 • Таймер: Таймерът ще обяви края на времето за готвене, а в някои случаи и края на цикъла на предварително загряване. Някои таймери включват и функция за автоматично изключване, за да изключите фурната след готвене, а някои модели ви позволяват да контролирате нивото на звука на звуковия сигнал.
 • Множество позиции на стелажите: Различните позиции на стелажите ви позволяват да преместите съдовете си по – близо или по – далеч от различните нагревателни елементи по време на готвене. Ако искате да готвите с повече от един тиган наведнъж, потърсете мини фурни, които се предлагат с няколко стелажа.
 • Бутон за Фаренхайт/Целзий: Дава ви възможност да изберете как да се изписват градусите – по Фаренхайт или Целзий.
 • Бутон за размразяване: Позволява на мини фурната да знае, че готвите нещо замразено, така че може да добави допълнително време (въз основа на артикула) за размразяване и готвене на вашата замразена пица, франзела или препечен хляб.
 • Сензор за температура: Позволява ви да готвите храната си до желаната зададена вътрешна температура, като използвате температурен сензор, който се прикрепя към мини фурната. Той се поставя във вашия хранителен продукт и предава вътрешната температура обратно към фурната.

Цена и качество

Важно е да закупите мини фурна от реномирана компания, а не просто първата, на която попаднете.

Покупката на брандиран продукт обикновено означава, че ако уредът ви се повреди, можете лесно да се свържете с производителя за помощ.

Запомнете, че добрият производител не означава непременно много по-скъпа цена!

На пазара има доста производители на мини фурни и с малко повече внимание в търсенето ще можете да намерите най-добрата за вашите нужди на разумна цена.

Впрочем, материалът на мини фурната също може да бъде значим за някои хора и повечето предпочитат неръждаема стомана. Този вариант гарантира перфектния баланс между качество и стил.

Как да използвате вашата мини фурна по най-добрия и безопасен начин?

Правилното използване на уреда е от съществено значение за вашата сигурност и неговата пълноценна цялост…

Използвайте уреда според предписанието…

Мини фурните от различни марки имат различни възможности и характеристики. Затова не забравяйте да прочетете изчерпателно ръководството за употреба на вашата фурна, за да разберете правилно функционирането на уреда.

След като добиете основна представа за това как работи устройството, ще бъдете по-добре информирани за различните рискове, свързани с използването му.

Винаги изключвайте устройството, когато не го използвате.

Много домакинства не спазват това златно правило, което ги излага на риск от токов удар и изгаряния.

Изключването на мини фурната е най-сигурният начин да защитите себе си и семейството си (особено малки деца), които може да се опитат да използват уреда без надзор от възрастни.

Ситуирайте мини фурната си с внимание…

Освен от редовно почистване, фурната има нужда и от възможност за циркулация на въздуха.

Винаги оставяйте малко място около вашата фурна при разполагането й. Фурните са склонни да се нагряват дори и след употреба, което може да се окаже неблагоприятно за останалата част от кухнята ви.

Също така, избягвайте поставянето на предмети (предимно запалими вещества) върху уреда. Така ще предотвратите риска от пожари, експлозии и ред други аварии.

Как да почиствате вашата мини фурна най-пълноценно?

Всеки домакински уред в дома ви заслужава грижа и добра поддръжка. Мини фурната не е по-различна!

С точното почистване ще си гарантиране по-дълготраен живот и издръжливост на уредите.

Гарантирайте си сигурност!

Винаги проверявайте мини фурната след използване.

Така ще се уверите, че храна не е паднала върху или близо до нагревателния елемент, но дори и да се е случило ще предотвратите аварии. Впрочем, в такъв случай изчаквайте, докато нагревателният елемент се охлади напълно, преди да се опитате да премахнете нещо край него.

В тази връзка, никога не използвайте метални прибори вътре в устройството, особено когато е нагрято.

Простият навик с проверката, също така ще предпази евентуалното изпичане на мазнини във вътрешността на вашата фурна. Това не крие сериозен риск за здравето ви, но прави почистването на уреда много сложна задача.

Бъдете внимателни и прецизни в действията си!

Макар компактна и не прекалено мощна, мини фурната все пак работи на висок градус, а конструктивно крие много специфики, които трябва да имате предвид.

В допълнение към лекото й почистване след всяка употреба, трябва да планирате дълбоко почистване веднъж седмично, ако я използвате ежедневно.

Ще ви трябват няколко парцала, сапун за чинии и малка четка за почистване (например стара четка за зъби).

И не забравяйте, че трябва да бъдете отговорни към всяка стъпка от процеса по поддръжка…

Изключвайте уреда преди почистване!

Изключете мини фурната от контакта и се уверете, че е изстинала, преди да започнете почистването.

Компактността й позволява да я поставите на място, където почистването е удобно, например в близост до мивката или на плота.

Имайте предвид, обаче, че никога не трябва да потапяте уреда си във вода или да впръсквате почистващия разтвор директно в него.

Отделете стелажите за по-голям комфорт…

Извадете всички тави и стелажи, рафтове или тави внимателно и ги накиснете в сапунена вода.

Добър съвет е да напълните мивката си с топла вода и няколко капки сапун за чинии, след което поставете подвижните тави и стелажи на фурната вътре.

Ако мивката ви не е достатъчно голяма, опитайте вместо това да използвате пластмасова кофа, леген или вана.

След няколко минути, извадете тавите и стелажите от накисващия им разтвор и изтъркайте останалата мръсотия.

Накисването трябва да направи лесно отстраняването на всякакви залепнали замърсявания.

Съвет: Ако са особено замърсени, опитайте да ги накиснете за една нощ и да повторите процеса на почистване на следващия ден.

Старателно почистете фурната отвътре…

Извадете трохите от всички повърхности на вашата мини фурна, избърсвайки вътрешността й със суха кърпа. След това използвайте малка четка за почистване, за да отстраните всички замърсявания, заседнали в ъглите на уреда.

Относно по-детайлното почистване на уреда, ви съветваме да заложите на влажна сапунена кърпа, с която да избършете незалепващата вътрешност на вашата фурна.

Препоръчваме ви да не използвате почистваща тел, тъй като това ще нарани вътрешността на фурната.

Трябва внимавате особено при почистването на нагревателните елементи на мини фурната. Бъдете сигурни, че устройството е изключено и всичко в него е напълно охладено, не използвайте почистващи препарати върху елементите и не ги търкайте твърде силно.

Забършете нагревателите леко с влажен парцал, а ако има храна по тях, я премахнете с мека четка и паста от сода за хляб. Не забравяйте да изсушите добре елементите след почистване..

Когато сте почистили вътрешността пълноценно, поставете тавите и стелажите обратно в мини фурната. Подсушете всеки от тях с чист и сух парцал, преди да ги ситуирате обратно във вашия уред.

Грижете се за мини фурната си не само отвътре, но и отвън!

За външната част на устройството използвайте парцал, навлажнен с универсален почистващ препарат или топла вода с веро.

Ако искате да използвате почистващ препарат за стъкло или друг спрей върху вратата или външната страна на фурната, не забравяйте да нанесете почистващия препарат върху кърпата си, вместо да го напръсквате директно върху уреда. След това изсушете със суха кърпа.

 

С толкова много мини фурни, от които да избирате, закупуването на най – добрия модел може да бъде трудно.

Важното е да намерите такъв, който да отговаря на вашите специфични нужди и предпочитания. Надяваме се, че тези съвети са ви помогнали за това!

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за мини фурни на пазара в момента…

1. Мини фурна MUHLER MN-1009Тази мини фурна има обем от 10 литра и се загрява до 230 градуса. Състои се от кварцови нагреватели и таймер. Въпреки че е мини фурна, тя се загрява за секунди и приготвя ястията изключително бързо. Белият ѝ цвят я прави много желана за кемпери, а компактният ѝ размер позволява лесно преместване.
Купи сега

2. Мини фурна MUHLER MN-1009Този модел мини фурна идва, за да измести всеки друг, който сте имали преди това! Кварцовите нагреватели осигуряват изключително бързо загряване и приготвяне на храната. Има топлоизолирана вратичка с двойно стъкло и допълнителни аксесоари за готвене.
Купи сега

3. Мини фурна CROWN MTO-10Мини фурната Crown се състои от 10 – литров обем и механично управление. Има таймер за ваше улеснение. Размерите ѝ позволяват лесно преместване и разполагане в малки пространства. Идеална е за кухни в каравани или кемпери за семейства, които са винаги на път!
Купи сега

4. Мини фурна ELDOM 204 VNТази мини фурна има сравнително голям обем – цели 38 литра. Благодарение на вграденото ѝ осветление, готвенето никога не е било толкова лесно. Има изключително стилен дизайн, който ще подхожда на всяко кухненско помещение, без значение дали е в апартамент или в студентско общежитие.
Купи сега

5. Мини фурна Jata HN936Този модел мини фурна идва при вас и с допълнителна приставка за грил! За любителите на хубаво сготвеното месо, този електроуред е всичко, което някога сте търсили. Съчетава в себе си удобство, функционалност, практичност и не на последно място – изискан дизайн. Има вътрешно осветление и подвижна тава, които гарантират изключително лесно почистване.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Мини Фурна Neo Ov-422B SmfrТази мини фурна има цели 5 функции за готвене! Тя определено е истинско бижу за всеки любител готвач. Предоставя ви качествен материал и икономично пространство, така че да се впише във всяко кухненско помещение. Изключително мощен и стилен уред, който всеки заслужава да има у дома.
Купи сега

7. Мини фурна Zilan ZLN-4328Тази мини фурна може да е по-малка, но съвсем не е по – некачествена! Предоставя ви бързо загряване и лесна употреба. Идеална е за хора, които живеят сами и нямат нужда от големи фурни за готвене! Изключително подходяща е и за студенти, които тепърва започват да готвят сами и им трябва нещо практично, икономично, но и качествено!
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!