Всички категории

9 Продукти За По-Екологичен Дом

Всичко, което се случва с околната среда през последните години – климатичните промени, кризата със замърсяването на въздуха, изчезващите животински и растителни видове и т.н., са неизбежни негативни ефекти от прекомерната консумация и големият отпадък, който човечеството ежедневно изхвърля.

Именно затова изобщо не е изненадващо, че темата за воденето на един по-добър и екологичен начин на живот е толкова популярна и широко обсъждана.

A за да променим света, трябва да започнем от себе си…

…и по-точно от своя дом! Сигурно нямате дори идея колко лесно и приятно всъщност може да бъде това, но ние сме тук, за да ви го покажем…

Анализатори открояват, че най-основните причини за задълбочаващия се проблем с екологичната криза, са две – липса на познания сред потребителите за водене на по-природосъобразен начин на живот и липса на желание сред потребителите за промяна на навиците им.

Със сигурност скептично настроените към зеления начин на живот вярват, че всичко това с екологията е просто една измама и че ежедневните малки стъпки няма да доведат до промяна. Уви, всеки носи отговорност и дори и най-скромните действия могат да доведат до бърз и положителен резултат. Въпрос на гледна точка.

Щом сте тук, обаче, е по-вероятно да сте от първата група хора – тези, които искат да се грижат за природата, но не знаят как и откъде да започнат. Тук сме за вас!

Нашият дом е нашата крепост и именно затова промяната следва да започне от там!

Време е да лишите дома си от токсичните продукти, пластмасата и високите разходи. Така ще повлияето положително не само върху природата, но и върху вашия личен живот, здравето и сигурността ви…

В това ръководство ще ви представим 9 продукти, които ще направят дома ви по-екологичен, по-хармоничен и дори една идея по-интересен… заслужава си!

1. Матрак, изработен от екологични материали

Изненадващо или не, първата стъпка, която можете да направите в устрояването на един по-екологоичен дом за вас и вашето семейство, е да подберете нов, по-“зелен” матрак.

В това отношение определено можем да твърдим, че екологичния принос и грижата за здравето ви ще вървят ръка за ръка, а ползите са наистина впечатляващи…

Повечето матраци в домовете ни са изработени от нишки, получени при обработката на петрол – полиуретан, формалдехид и полибромирани дифенилови етери.

Търсенето и закупуването на такива матраци стимулира допълнителното им производство, а този процес е свързан с отделянето на много вредни химикали в атмосферата.

Освен това, тези матраци не са биоразградими или лесно рециклируеми, а изхвърлянето им оставя сериозен отпечатък върху околната среда.

В допълнение, матраците, изработени от петролни нишки, са вредни и за организматрудно се почистват, не са хипоалергенни и задържат влага. Това, пък, налага редовната им подмяна, която, обаче, както намекнахме, е свързана с голяма вреда върху околната среда. Омагьосан кръг!

Тук на помощ идват матраците, изработени от екологични материали.Те се изработват от възобновяеми ресурси, които са естествени и биоразградими, а вътрешността и външността им ви гарантират сигурност и комфорт.

“Зелените” матраци не съдържат токсични елементи, дори повечето модели са хипоалергенни и антибактериални. Освен това се почистват бързо и лесно, а качеството им гарантира по-дълготрайна употреба. Какво по-хубаво?

Матрак Sleepline Bamboo Adaptive Memory

Този матрак е надежден, практичен и екосъобразен! Той е с размери 160х200 см. и разполага с лицево покритие от бамбук. Покритието се откроява със своите хипоалергенни и антибактериални качества и възможността си за контрол върху телесната температура. Вътрешността на матрака, пък, е разработена с триизмерна структурна технология Flex Flow, обещаваща максимално удобство по време на сън.
Купи сега

2. Олекотена завивка с грижа за природата

Смяната на матрак може да ви се струва твърде голяма и сериозна стъпка и инвестиция, особено ако сте нови в грижата за околната среда и все още сте плахи в превръщането на дома ви в по-екологично местенце.

Но има още нещо друго, което можете да направите за своята спалня, с което да покажете отношение към природата – да смените завивката. Подбирайки завивка от еко материали ще сте сигурни, че дори докато спите правите нещо полезно за околната среда… и това е впечатляващо!

Повечето чаршафи, завивки и калъфки за възглавници са изработени или от синтетични влакна, базирани на изкопаеми горива, или от памук. И двете материи всъщност са вредни за природата.

За синтетичните влакна няма дори нужда да коментираме. Но знаете ли, че и памукът не е изобщо екологичен избор? Въпреки, че е естествен материал, при отглеждането му се използват повече химикали, отколкото при която и да е друга култура на планетата.

В допълнение, спалното бельо обикновено се боядисва с агресивни химикали, а остатъците от тях се озовават в атмосферата, в леглото.. и по тялото ви.

Днес на пазара се предлагат много чаршафи, които са изработени от органичен памук или бамбук и са оцветени с естествени багрила.

Естествените материи се открояват с редица предимства – отлична топлорегулация, вентилация, антибактериално въздействие и абсорбация на влагата. Това, пък, естествено носи и редица ползи за здравето и качеството на съня.

Олекотена завивка Green Future Nature

Фина, нежна и изработена от бамбук – тази олекотена завивка определено ще привлече вниманието ви. Моделът е с изчистен дизайн, размери 140×200 и плътност от 200 гр/м², приспособима към всички 4 сезона. Завивката има хипоарлергичен и антибактериален състав и е изключително лесна за поддръжка и почистване.
Купи сега

3. Душ слушалка, която гарантира икономия на водата

Намираме се в разгара на глобална водна криза. Едва 1% от водата, достъпна за хората, е годна за пиене, а дори има кътчета от света, в които хората имат ограничен достъп до това иначе неограничено и жизненоважно благо.

Икономията на водата е една от основните и важни точки в грижата за природата и изграждането на по-екосъобразен дом. Това може да се постигне по много начини, а закупуването на икономична душ слушалка е добро начало.

Снабдени със специални системи за регулация на водния поток, повечето модерни и икономични душ слушалки имат за цел именно да контролират водната струя и да ви осигуряват пълноценно къпане без изразходване на излишно количество вода, която дори да не е докоснала тялото ви.

Тези системи най-често са сформирани от микро дюзи, отговорни за постепенното и равномерно разпръскване на водата. Същевременно, чисто технологично, някои от най-икономичните модели, предлагат и възможност за филтрация на водата с цел запазване на вашето здраве.

В допълнение, повечето модели са изработени от материали, чиято обработка не оставя сериозен отпечатък в природата, а това е от изключително значение за комфорта и сигурността ви.

И макар, че често този тип слушалки в повечето случаи са си сериозна инвестиция, стойността им определено ще се възвърне за вас.

Икономията на водата, освен важна за природата, ще се усети положително и във вашия бюджет – по-ниско потребление и съответно по-ниски сметки. Това определено е предимство, което ще се усети трайно в домакинството!

Душ слушалка Idrobic Relax

Тази душ слушалка с хромирано покритие ще ви гарантира наслада, спокойствие и релаксация без излишно разходване на вода. Моделът разполага с филтър за примеси и функция против варовик. Разполага и 3 нива на филтриране на водата за максимален комфорт. Слушалката е снабдена и с дифузер за неръждаема стомана с микро-дюзи, които увеличават налягането на водната струя и осигуряват икономия на вода.
Купи сега

4. Универсален сапун без опаковка

За съжаление много от почистващите продукти, които понастоящем се използват в повечето домакинства из целия свят, са запалими, токсични и опасни. Това се отнася и до някои козметични предложения, което е наистина шокиращо.

За да спестите на природата и на организма си вредите от токсичните материали, най-добре заложете на естествени почистващи продукти. А ако ги закупите без опаковка, която да оставя следа след себе си, още по-добре!

Амоняк и белина- това са само някои от най-често срещаните елементи в продуктите за почистване… вредни за кожата и здравето ни, като цяло.

Производството на препарати с тях в състава им е тежък и отделящ вредни емисии в природата процес, а употребата им директно застрашава вашия личен комфорт и сигурността ви.

И преди да сте казали, че може да са вредни, но поне се справят отлично в домакинството и/или грижата за красотата, бързаме да ви споделим, че всъщност съществуват и някои екологични почистващи продукти, които се справят не по-малко добре от класическите такива.

В тях срещаме съставки като сода за хляб, оцет, лимонена киселина и етерични масла, а качеството им е гарантирано.

Интересен факт е, че именно естествените почистващи продукти можем да наречем “универсални”. Те са приложими и върху кожата, без да крият каквито и да е рискове и опасности.

А относно темата за продукти без опаковка, сапуните са едни от най-популярните предложения в областта и да снабдите дома си с такива определено е добра идея.

Те могат да се закупуват “насипно”, вместо опаковани в найлонови пликчета или картонени кутийки, а след употребата и изразходването им това да не оставя абсолютно никакъв боклук или отпечатък след себе си. Не е ли впечатляващо?

Вече дори съществуват шампоани, душ гелове, пяни за бръснене и барчета за лице и тяло в твърда форма, които лесно могат да бъдат закупени и използвани без следа върху околната среда.

Марсилски сапун Plastic Free Life

Приготвен в Марсилия, Франция, този сапун е със 100% натурален веган състав от органичен зехтин, кокосово масло и морска сол – без пластмаси, палмово масло и токсини. Сапунът се доставя до крайния потребител без опаковка, изключително икономичен е и е дълготраен, а след изразходване не оставя следа в природата. Подходящ е както за употреба в домакинството, така и при козметична грижа.
Купи сега

5. LED-крушки за ниска консумация на енергия

Когато говорим за екологична инициатива, несъмнено в съзнанието ни изниква образът на електрическа крушка, генерираща т.нар. “зелена енергия”. Но какво означава това?

Всъщност нещо лесно и удобно, което можете да направите като стъпка в създаването на по-екосъобразния дом е именно да замените конвенционалните крушки в дома си с LED варианти, гарантиращи значително по-ниска консумация на електроенергия.

Но защо ви е да пестите електроенергия? За съжаление, количеството енергия, която човечеството използва, се повишава с всяка година.

От една страна, това се дължи на все по-големите нужди на потребителите, свързани с наличието на нови технологии. От друга, обаче, се дължи и на неправилното и излишно използване на енергията.

Всички приемаме електроенергията за даденост и рядко се замисляме колко голям отпечатък върху природата оставя всъщност производството й.

И докато напълно се наложи упторебата на възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия, се налага да правим икономии в домовете си, за да бъдем екологично адекватни и енергийно отговорни.

LED-крушките предлагат добро осветление в дома с ниска енергийна консумация. Те издръжат над 25 пъти по-дълго от класическите предложения с нажежаема жичка и използват 75% по-малко енергия от тях.

Макар и по-скъпа инвестиция първоначално, те са доста оптимален вариант, който ще ви се отплати в бъдеще. Предимството, разбира се няма да е само за природата. Сметките ви за ток значително ще намалят стойността си, а това определено ще се отрази благоприятно на вашия бюджет.

Крушки LED Star-Light E27

Ниска консумация на енергия и отлична ефективност, обещаваща пълноценно осветление – с тези LED крушки определено няма да сгрешите. Те са със светлинен поток от 1350 лумена, студена светлина и автономия от над 20 000 часа. Дизайнът е класически с фасунга Edison и цокъл E27, а мощността е 11W.
Купи сега

6. Индукционен котлон за вкусни храни с минимален разход

Готвенето е неизменна част от всяко едно домакинство, която е свързана с много хубави моменти на наслада, но и с един голям недостатък за околната среда – прекомерно висок разход на електроенергия.

Както при крушките, обаче, и тук има алтернатива. В случая я срещаме в индукционните котлони, които са създадени по интелигентна технология за висока ефективност с минимален разход.

Индукционните котлони, накратко казано, работят на принципа на магнитната индукция. Те не използват открит пламък или електрически нагревател, отделят минимална топлина извън готварския кът и съответно са доста по-енергийноефективни.

Интересен факт е, че индукционните котлони се открояват коефициент на полезно действие около 84%, а за сравнение класическите модели бележат стойности около 60-70%.

За да са именно толкова пестеливи откъм енергия, индукционните котлони са с интелигента система, която не позволява тяхната работа, ако върху тях не е поставен съд. С други думи, при сваляне на съда от котлона, той се изключва. А това гарантира допълнителна икономия на енергия.

Както вече споменахме, когато ви разказвахме за крушките – пестенето на електрическа енергия е от изключително значение за това да живеем в по-екологичен свят.

Производството на електроенергия е свързано със сериозно замърсяване, и всяко “късче” работа на котлона извън използването му, е неблагоприятно за околната среда.

И да, действително индукционните котлони са малко по-скъпи и специфични от останалите, но средствата, които ще ви спестят в бъдеще, и приносът им към природата, докато приготвяте вкусни ястия, са гарантирани.

Индукционен котлон AEG

Този индукционен котлон ще ви гарантира бързо и лесно приготвяне на вкусни домашни изкушения с минимален разход. Моделът разполага със сензорен контрол, интелигентна система и функции за безопасност и пестене на енергия. В дизайнерски план, предложението е елегантно, изчистено и приспособимо към всеки дом.
Купи сега

7. Машина за газирана вода за наслада без пластмасов отпечатък

Една от най-важните стъпки във воденето на една идея по-екосъобразен начин на живот, е да създавате и приготвяте повече неща у дома. Това е особено приложима стъпка и в създаването на домашни карборирани напитки – пестите пари, пестите време и опазвате природата от пластмаса.

Машините за газирана вода са доста интересно допълнение към всеки дом, в който живеят любители на напитките с мехурчета или хора, посрещащи често гости и организирайки събития и събирания.

Свикнали сме да консумираме газирани напитки от кенчета или пластмасови бутилки. Наслаждаваме се, освежаваме се и след това изхвърляме опаковката. Но осъзнавате ли какъв отпадък всъщност остава след всяко вкусно преживяване?

Представете си да можете да консумирате любимите си напитки с балончета без това да оставя следа в природата. Ежедневното изхвърляне на пластмаса е сред най-големите причини за замърсяването на околната среда.

Всеки изпит литър напитка е равен на една пластмасова бутилка, която ще се разгражда в природата десетки, та дори стотици години. Приготвяйки напитки у дома, обаче, ще се наслажавате на пресни и свежи изкушения без опаковка, което е наистина впечатляващо.

Машините за газирана вода работят бързо и лесно – с няколко прости стъпки, с един бутон и без нужда от електричество. Освен това, те предоставят редица възможности – след карбориране, към водата винаги можете да добавите плодове, сиропи или сокове.

Да, машините са си все пак инвестиция, която обаче може да ви спести доста средства в бъдеще. А дори няма да коментираме колко впечатляващо е удобството да можеш да приготвят свежи напитки винаги и навсякъде.

Машина за газирана вода Gaziro

Ако обичате напитки с балончета и често консумирате такива, то тази машина за газирана вода сериозно ще намали количеството на вашите пластмасови отпадъци. С тази машина превръщате обикновената вода в газирана, след което можете да добавите към нея любими вкусове с лекота.
Купи сега

8. Метални сламки за удобство в многократната употреба

Продуктите за еднократна употреба определено са един от най-добрите начини за грижа за околната среда. А знаете ли, че можете да се доверите на такива и у дома?

Пластмасовите сламки за еднократна употреба са в топ 10 на най-събираните отпадъци в океана. Металните им еквиваленти, обаче, са удобни, екологични, лесни за почистване и нека бъдем честни – стилно допълнение към всеки дом.

Сламките определено правят консумацията на напитки много по-лесен, интересен и дори приятен процес. Именно това ги прави голямо изкушение за всяко домакинство, особено ако често посрещате гости, или имате малки деца.

Пластмасовите предложения за сламки са най-евтини и се продават в големи количества, а употребата им е еднократна – ползваш и изхвърляш.

За мнозина това звучи доста лесно и удобно като вариант. И може би наистина е. Не се занимаваш с почистване, съхранение и т.н., а просто изваждаш от пакета, използваш и се отърваваш от отпадъка.

Уви, този отпадък остава в околната среда стотици години, не се разгражда и вреди на почвата, водите, растенията и животните. А дори има доказани негативи от консумацията през пластмаса и за човешкия организъм.

Именно затова през последните години толкова популярни са сламките за многократна употреба – дървени, стъклени или метални. Те са практичен избор и малка и лесна стъпка за вашия дом, която определено ще го направи много по-екологичен и полезен за околната среда.

Метални сламки Autoexpress AG371A

Тези сламки за многократна употреба са изработени от висококачествена неръждаема стомана. Комплектът включва прави модели и такива с прегънат дизайн, ленена чанта за съхранение и четки за детайлно почистване. Стилът им е семпъл и приспособим към всеки дом и повод.
Купи сега

9. Кош за компост, обещаващ по-малък отпадък

Един от най-големите проблеми за околната среда днес е огромното количество отпадъци, които произвеждаме. Сметищата замърсяват земята, водата и въздуха прекомерно, а обемът на отпадъците, които изпращаме към тях, нараства постоянно.

Е, всъщност можете да ограничите този проблем във вашия дом, особено що се отнася до органичните отпадъци, само с една единствена стъпка – закупуването на компост контейнер.

Знаете ли, че органичните отпадъци са повече от половината от боклука на всяко средностатистическо семейство в света? Малцина, обаче, осъзнават, че остатъците от храна могат да се “рециклират” пълноценно чрез компост.

Това е много интересна екологична мярка, която може би не е по вкуса на всеки, но определено е ключът към по-осъзнатия начин на живот в един дом.

Компостирането, най-общо казано, е събиране (а не изхвърляне) на хранителните отпадъци с цел понататъшното им оставяне да изгният в почвата и да я заредят с активни и полезни естествени вещества.

Това, разбира се, не може да се случва постоянно и навсякъде, но можете да го правите ако имате двор или градина, или с помощта на специално приспособен “кош за компост” във вашия дом.

Кошът за компост наподобява обикновените кошчета за боклук, но има за цел да съхранява конкретно хранителните ви отпадъци.

Той е изолиран, за да не се усеща неприятна миризма от гниенето и т.н., и същевременно осигурява достатъчно пълноценна среда за храната, с което я прави “годна за изхвърляне” в почвата. Интересно, нали?

Кош за компост Nature

Този кош за компост е практичен, стилен и висококачествен. Моделът е изработен от изолационен полипропилен и е снабден с удобна система с панти и сгъваема конструкция. Вместимостта на контейнера е 400 литра, а дизайнът му е изчистен и пасващ на всяка домашна среда.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!