Всички категории

7-те Най-Добри Вани за Бебета

Намирането на подходящата бебешка вана може да бъде голямо предизвикателство за много нови или бъдещи родители.

Позволете ни да премахнем всички притеснения, които имате! Ще ви помогнем да разберете всичко за ваните за бебета и защо ви е нужна такава покупка! Ако сме ви заинтригували, продължете да четете…

Ставайки родители за първи път, има много предизвикателства, пред които ще бъдете изправени. Едно от тези предизвикателства е безопасното къпане на бебето. Макар приятно занимание, това носи и доза стрес – именно затова бебешката вана е от съществено значение..

За някои родители тази бебешка вана наистина не е задължителна, тъй като могат да използват други видове приспособления в къпането. Въпреки това, ако може само да се замислите, висококачествените бебешки вани предоставят много удобство не само на бебето, но и на родителите, и изобщо не са за подценяване.

Къпането, колкото и странно да звучи, е своеобразен начин да се свържете с детето си. Повечето бебета обичат водата, но е важно да сте изключително внимателни и отговорни, защото и рисковете не са малко.

Уви, при закупуването на бебешка вана, може да е трудно да откриете перфектния вариант без да си зададете редица въпроси.. Имате ли нужда от високотехнологичен продукт с индикатор за температура? Колко голямо да е приспособлението? И изобщо имате ли нужда от него? Защо? Колко дълго?

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за ваните за бебета. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват бебешките вани и защо да закупите една и за вашето дете?

За начало на това ръководство, нека погледнем по-задълбочено и отговорим на най-важния въпрос – какво точно представлява ваната за бебе и защо е важно да имате такава вкъщи?

Представете си колко обичате да взимате душ или вана след тежък ден. Вярно е, че бебета надали имат трудни дни на напрежение, но те също се нуждаят от качествено почистване и комфорт!

Бебешките вани улесняват къпането на вашето новородено дете и позволяват на детето ви да се “настани” удобно, изправено или под ъгъл, за правилна позиция и удобство.

Някои родители избират да къпят бебето си в семейната вана, но специално проектираните бебешки вани всъщност са доста по-безопасен вариант.

Други родители предпочитат да се къпят заедно с бебето си, но държането на мърдащо бебе и стоенето под мокър душ също може да бъде рисково предизвикателство.

Съществуват и условия, при които родителите къпят бебетата си в мивка, като използват седалка за вана, която придържа тялото на бебето и добавя опора. Това не е изключено, но може би ще създаде сериозен дискомфорт за вас.

Бебешките вани несъмнено са най-удобният и безопасен вариант! Ако все още се колебаете, нека обърнем внимание на предимствата на бебешките вани…

Безопасност

Бебешките вани са направени с мисъл за безопасността на вашето бебе. Повечето части за вани за бебета имат повърхности против хлъзгане, които могат да помогнат да поддържате бебето ви изправено във ваната.

Тъй като новородените не могат да държат главите си нагоре, наложително е да ги къпете в по-малък съд, който е предназначен да ги поддържа и ситуира по-лесно.

Повърхността и опората против хлъзгане на бебешката вана, пък, ще ви осигурят повече лекота и спокойствие при къпането на бебето, а това е изключителен плюс, защото ще можете да отделите цялото си внимание на малчуганите.

Все пак, винаги се старайте да наблюдавате бебето си през цялото време във ваната. Никога не го оставяйте без надзор във ваната, колкото и безопасна да се води тя!

Комфорт

Всяка нова майка познава болките от раждането. Особено през първите седмици след него, бебешката вана може да направи къпането на бебето лесно и спокойно за младите майки, които ще могат комфортно да стоят над малката вана, вместо да седят неудобно на пода в банята.

Удобството за родителите не е за подценяване, защото, когато те са щастливи, и бебето е щастливо!

Комфортът на вашето бебе е от съществено значение. Повечето бебета обичат водата и приемат ваната като мястото за наслада и игра. А когато ваната е напълно приспособена към нуждите на вашето дете, удоволствието е гарантирано.

Вашето мъниче несъмнено ще се чувства удобно във вана, предназначена за неговите размери, без страх от падане!

Какви видове бебешки вани има?

За едно мъничко човешко същество, бебето може да направи някои истински големи бъркотии. И както повечето родители ще потвърдят, почистването на малко, гъвкаво, хлъзгаво новородено не е без предизвикателства.

Бебешка вана, както многократно споменахме, може да улесни ситуацията. Вероятно ще трябва да разчитате само на бебешка вана, докато мъничето не навърши около 6 месеца или докато не стане способно да седи.

И така, готови сте да започнете да използвате бебешка вана… но коя трябва да изберете? Правилната бебешка вана или столче за къпане зависи от това на колко години е вашето бебе, къде можете да го къпете и колко място имате.

Има безброй модели, от които да избирате. Но повечето от тях попадат в 6 категории…

Бебешки вани за мивка

Детските вани за мивка са продукти с пяна, които можете да поставите в мивката си, за да създадете защитено пространство за къпане на бебето.

Те са полезни, защото можете да стоите изправени, когато къпете бебето си, вместо да се налага да клекнете отстрани на ваната.Освен това, когато не се използват, те могат да се сгъват за лесно съхранение.

Бебешки вани за баня, които се поставят в мивката, са подходящи за новородени до бебета до около шест месеца. Tе са изключително малки и компактни, но и разполагат с достатъчно голяма опора, за да почиствате вашето мъниче добре, без да се притеснявате.

Бебешки вани “люлка”

Този тип вана е проектирана да седи на плота, на пода или дори във вашата голяма вана.

Люлката често е пластмасова и ви дава голяма гъвкавост относно това къде да къпете детето си.

В този тип бебешки вани могат да се настаняват и по-големи бебета до етапа на навършване около две годишна възраст.

Вани, които растат с бебето

Не всички бебета са готови за вана за големи деца и това е мястото, където преходната вана може да помогне. Функции като подвижни вложки за бебета и регулируеми позиции на легнало положение могат да отведат бебето през целия път на къпането.

Конвертируемите вани са регулируеми и могат да растат заедно с вашето бебе!

Те се превръщат се от място, което поддържа напълно вашето новородено, когато не е в състояние да държи главата си нагоре, в по-голяма вана, която позволява на вече осъзнато бебе да седи изправено.

Почти всички конвертируеми вани имат подвижен слинг, който се използва за задържане на новородените по-високо във водата. След това можете да свалите слинга, когато бебето ви стане твърде голямо за него и то може да седи самостоятелно.

Обикновено този тип вани са по-скъпи, но предлагат и най-голямо удобство, тъй като можете да ги използвате дълго време.

Твърди пластмасови вани

Твърдите пластмасови вани обикновено са без много функции по отношение на характеристиките. Те представляват пластмасова вана с устойчива на плесен възглавница от пяна и дренажна тапа в основата си.

Това, което им липсва във функциите се компенсира чрез тяхната лекота на почистване – това определено е основното предимство на този тип модели.

Класическа, обикновена и сигурна – пластмасовата вана е отличен и доста бюджетен вариант.

Сгъваеми вани

Тези вани също са изработени от пластмаса, с огромното предимство, че могат да се сгъват и да се съхраняват навсякъде! Това ги прави по-удобни за съхранение и пренасяне!

Единственият минус, който бихме изтъкнали е, че те не са толкова твърди и здрави като обикновените предложения.

За щастие, те са добър вариант, който да вземете със себе си по време на пътуване. Но ако не пътувате много, обикновена твърда пластмасова вана е по-солиден и подходящ вариант.

Бебешка вана „СПА“

Тези вани включват акумулаторно захранващо устройство, което създава въртяща се вода и мехурчета. Някои включват мини дюза за душ, която ви позволява да изплакнете бебето си с прясна вода от резервоар.

Спа ваната не е нещо, от което вашето бебе ще има неизменна нужда, така че ще трябва да решите дали смятате, че ще му хареса достатъчно, за да оправдае разходите. Някои мъничета, например, се смущават от бълбукането на водата.

Функцията за душ е безопасна, защото натискате бутон на главата на душа, за да я активирате, елиминирайки опасността от удавяне, свързана с непрекъснато течаща вода. А резервоарът елиминира риска от опарване, свързан с душовете с маркучи, които се прикрепят директно към кран.

Резервоарът ви позволява да изплакнете бебето си с прясна вода, вместо да използвате чаша, за да загребете вода от ваната. Определено това е истински СПА лукс за едно малко създание!

Какво да имате предвид, когато купувате вана за бебе?

Време е за първото къпане – сигурно го очаквате с нетърпение, но и се страхувате от него в същото време. Някои бебета мигновено се отпускат във водата, докато на други им отнема време, за да се адаптират към това ново изживяване – но има бебешка вана за всеки.

За да ви помогнем да вземете решение за идеалната бебешка вана за вашето малко дете, сме ви подготвили селекция от различни характеристики, които трябва да съобразите, за да добиете представа от какво имате нужда…

Размер

Възрастта и размерът на вашето бебе ще ви послужат като ръководство за размерите и характеристиките на бебешката вана.

На колко месеца е детето ви?

Ваните за новородено до малко дете са най-универсалните. Освен това, тези модели биха се използвали и по-дълго време.

Съществуват и предложения за по-големи деца, но те често се доближават по-скоро до предложенията за възрастни и не се открояват с допълнителни условия за сигурност.

Искате ли да му гарантирате допълнителен комфорт и безопасност?

Някои бебешки вани се предлагат със слинг за вана или мрежест слинг, който може да се сваля. Предимството на закупуването на бебешка вана със слинг е, че можете да осигурите много по-мека повърхност за вашето бебе от твърдата пластмаса. Слингът е идеален за първите няколко седмици от живота на бебчето. След като то порасне малко, може да свалите слинга и да къпете бебето директно във ваната.

Ако изберете бебешка вана със слинг, не забравяйте да я регулирате така, че бебето да е частично потопено във водата и поставете топла кърпа върху гърдите му. В противен случай може да му е студено.

Все пак не бива да пренебрегвате и пространството, с което разполагате у дома!

Тъй като най-удобното място за разполагане на бебешката вана е в банята, помислете какво място бихте могли да предвидите там. Ако банята ви е по-малка, може би най-добрият избор за вас ще е сгъваема вана.

Ваните за новородени обикновено са малки и включват зона за накланяне за бебета, които не седят правилно. Тези характеристики може да са неудобни за по-големите деца, които вече могат да седят сами и да си играят с водата.

Почистване

Ваната на вашето бебе непременно се нуждае от добро почистване, за да се гарантират максимално хигиенични условия при къпане. Именно затова подберете модел, който е лесен за поддръжка и ще ви спести много време и нерви.

Никога не използвайте агресивни химикали върху бебешката вана или върху играчките към нея, защото ако не се изплакнат ефективно, това може да навреди на кожата на бебето.

Повечето бебешки вани са направени от пластмаса, така че са относително лесни за почистване като редовното и добро поддържане на приспособлението трябва да се превърне в закон за отговорния родител.

За най-качествено почистване, ви съветваме да поставите бебешката вана в основната си вана. Напълнете я с гореща вода и добавете 2-3 чаши бял оцет. Оцетът действа като дезинфектант и е най-нетоксичният разтвор, който можете да използвате за бебешки продукти. Оставете я да кисне около 5-10 минути и отмийте.

Впрочем, не забравяйте да почистите и стойката на бебешката вана!

Дизайн и функции

Някои вани за бебета имат по-интересни дизайни и функции, които правят къпането още по-прецизен процес. Някои от тях не са особено необходими на първо време, но пък са доста полезни в генерален план.

  • Източване с прикрепена тапа – това може да улесни изпразването на ваната, отколкото преобръщането й, когато е пълна с вода.
  • Индикатор за температура – някои модели вани имат температурна лента, която променя цвета си, когато водата е твърде гореща за бебето. Други имат цифрови показания. Индикаторите могат да бъдат полезни, но най-добре е да проверите отново температурата, като тествате водата с предмишницата си, преди да поставите бебето вътре. Трябва да се чувства комфортно топло. Предмишницата ви е по-чувствителна от ръката ви, така че ще ви даде по-добро усещане дали температурата на водата е в добър диапазон за чувствителната кожа на вашето бебе.
  • Кука или дръжка за лесно съхранение – някои модели имат полезна дръжка или кука на гърба, за да окачите ваната за източване или съхранение. Но можете също така просто да обърнете всяка бебешка вана в обикновената си вана, за да я оставите да се отцеди и изсъхне, преди да я съхранявате.
  • Гладка основа и ръбове – те улесняват носенето на пълна с вода вана, разбира се, без вашето бебе в нея! Освен това ви предпазва от остъргване на кожата на вашето бебе, докато го поставяте вътре.
  • Нехлъзгаща повърхност – все повече бебешки вани се правят с неплъзгаща се повърхност на дъното. Това е особено полезно изобретение, особано ако поставяте малката вана във вашата обикновена вана.

Как да използвате бебешката вана най-добре?

Бебетата не се страхуват да правят бъркотия. Поради това времето за къпане може да отнема много време.

Все пак, преди да къпете бебето си, добра идея е да се научите как да го правите безопасно и лесно.

Поставете ваната на безопасно място!

След като изберете бебешка вана, ще трябва да се уверите, че се използва на безопасно място. В идеалния случай ще поставите ваната ниско до земята или върху стабилна и здрава повърхност. Уверете се, че тя няма да се движи по време на къпане.

Впрочем, колкото и да е стабилна, не поставяйте ваната близо до ръбове или области, от които може да падне. Уверете се, че повърхността под ваната е гладка и няма да позволи изместване по време на къпане.

И не на последно място – ситуирайте ваната на място, което ви позволява да имате пълен контрол над бебето. В противен случай – рисковете са на лице…

Вземете всички принадлежности за къпане преди да започнет!

Препоръчваме ви да се подготвите напълно за къпането на вашето бебе, преди да започнете банята.

Това ще ви позволи да се съсредоточите върху задачата, да я улесните и за двама ви и да направите времето за къпане безопасно и приятно.

Всеки един предмет, който ще използвате, трябва да се намира до бебешката вана!

Така всичко ще бъде на една ръка разстояние, когато ви потрябва и няма да налага да се отделяте от детето си и за миг.

И все пак – не поставяйте предметите прекалено близо, за да не се добере до тях мъничето и да си навреди неумишлено.

Преценете температурата и количеството вода…

Уверете се, че температурата на водата е безопасна.

Бебетата са много чувствителни както към топлина, така и към студ. В резултат на това ще трябва да се уверите, че водата за баня на вашето бебе е с правилната температура.

Никога не използвайте гореща вода – тя трябва да бъде само топла! Смесете водата, за да премахнете всички студени или горещи зони. Трябва да тествате водата с китката или вътрешната страна на лакътя, както и да се уверите, че стайната температура също е подходяща.

Важно е да прецените и точното нужно количество вода.

Ако тя е твърде много, това може да представлява опасност за вашето дете. Ако е прекалено малко, пък, ще ви причини дискомфорт при къпането.

За новородени и много малки бебета е препоръчително да напълните ваната само с около 5 см вода. По-големите бебета и деца могат да напълнят ваната до нивото на кръста си, когато са седнали.

Най-важните правила при къпане са никога да не оставяте бебето си във ваната с течаща вода, както и никога да не го изпускате от поглед!

Бъдете прецизни в къпането!

Родителите трябва да измият лицето на бебето с чиста, влажна кърпа, като внимателно избърсват клепачите от вътрешния ъгъл навън. За всяко око и за почистване на носа, ушите и устата трябва да се използва различна част от кърпата.

Нежният сапун трябва да се нанесе върху кърпа и след това да се използва за измиване на тялото и скалпа на бебето. Ако бебето има достатъчно коса за шампоан, една капка може да се нанесе директно върху косата му и внимателно да се образува пяна. Чиста, мокра кърпа може да изплакне косата и да помогне за предпазване от пяна и вода от лицето им.

След като бебето ви е чисто, можете да го извадите от ваната и да го увиете в кърпа, за да го подсушите незабавно.

Първото къпане на малчугана може да бъде доста изнервящо и стресово за вас, като е напълно нормално да не е перфектно! Опитът, обаче, ще си каже думата. Просто не се притеснявайте! Ежедневното къпане на бебето не е необходимо, въпреки че е препоръчително. Най-мръсните части на повечето бебета са лицето и областта от кръста надолу.

Обобщено казано – поддържайте добрата хигиена на детето си и го правете с много любов и старание…. и с любезното съдействие на най-добрата бебешка вана.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-отличителните предложения за бебешки вани на българския пазар в момента…

1. Cangaroo BubbleТази невероятна бебешка вана осигурява максимално удобство при къпане на вашето бебе. Анатомичната ѝ форма допринася за комфорта и безопасността на детето. Също така има място за оттичане на вода, което улеснява поддръжката, както и обособено място за хигиенни продукти, като шише за шампоан и сапун. Има 2 зони/позиции, една за бебета от раждането до шест месеца и една за деца на 6+ месеца, като има предвид характеристиките на растежа на децата. Размерите на ваната са 90 x 43 x 88 см и е произведена от 100% безопасни материали.
Купи сега

2. Moni SantoriniПредставяме ви още една страхотна вана за вашето малко създание. Бебешка вана Санторини разполага с термометър, за да сте сигурни, че водата никога няма да е прекалено гореща! Оборудвана е с малки бутилки за шампоан и душ гел/ бебешки сапун. Също така има подвижна анатомична подложка и отвор за оттичане на вода, които несъмнено ще улеснят почистването след баня. Ваната е подходяща за новородени бебета до навършването им на 4 години. Размерите на този артикул са 90 x 50 x 22 см и тежи 2,16 кг, позволяващи лесно и безпроблемно съхранение и преместване.
Купи сега

3. SterkТази бебешка вана е един чудесен и бюджетен вариант, който върши страхотна работа! Благодарение на устойчивия ѝ дизайн, никога няма да се тревожите от местене по време на къпане. Бебето ви ще бъде в безопасност и ще се чувства комфортно! Размерът на ваната е 18 х 74 х 35 см. Изработена е от здрава пластмаса, която може лесно да се почиства. Това че няма допълнителни притурки, позволява на ваната да се използва и за други предназначения! Може да перете разни неща вътре, тъй като несъмнено е по-удобна от леген! В този случай плащате за един артикул, а получавате доста повече предимства!
Купи сега

4. Tega Baby BearsТази бебешка вана идеално приляга на тялото на вашето бебе. Дълга е 86 см и разполага със специален маркуч за удобно източване на водата. Металната стойка позволява на родителите да къпят бебето си удобно и безопасно. Безопасна е, тъй като крачетата ѝ са снабдени с противоплъзгащи се подложки. Анатомично адаптиран и анатомично оформен, той продукт осигурява високо ниво на комфорт при къпане. Ваната е декорирана с незаличима графика, за да радва вашето мъниче! Благодарение на стабилното положение и сигурното задържане, бебетата свикват бързо да контактуват с вода и не си създават страхове преди къпане. Ваната е лесна за почистване – просто избършете с влажна кърпа или гъба.
Купи сега

5. Onda Slim OkBabyТази бебешка вана има място за разполагане на бебешките крачета, за да може да се използва в две седящи позиции. Това позволява на бебето да поддържа добра стойка, докато расте (0-6 месеца и 6-12 месеца). Снабдена е със здрави заключващи се опори с противоплъзгащи се контактни точки, които гарантират отлично ниво на стабилност. Има отвор, предназначен за бързо и ефективно оттичане на водата. Тъй като тази вана е сгъваема, след като се затвори става изключително компактна – само 9 см! Може да се съхранява в чекмедже, в килер или да се закачи на стената. Размерите ѝ са 81,2x48x9 см.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Cangaroo CarribeanПредставяме ви поредния страхотен бебешки продукт! Това е нехлъзгаща се бебешка вана Cangaroo. Тя е сгъваема, което я прави идеална за пренасяне по време на пътувания с малко дете! Също така разполага с дръжки, за още по-голямо удобство. Ваната е подходяща за къпане, както на новородени, така и за деца до 2 годишна възраст. Има отвор за източване на водата, гарантиращ лесното почистване след баня. Размерите на ваната са 82 х 22 х 47 см и тежи 2 кг.
Купи сега


7. Pilsan 7512И за финал ви представяме още един страхотен и бюджетен вариант за бебешка вана, а именно Pilsan! Изработена е от качествена пластмаса, която няма да се износи бързо. Подходяща е за новородени, както и за по-големи бебета. Разполага с място за поставяне на почистващи продукти, прикрепено за нея. Максималното допустимо тегло, което може да побере, е 10 кг. Ваната е лека и лесна за пренасяне, въпреки, че не се сгъва.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!