Всички категории

6-те Най-Добри Фотоапарати за Моментни Снимки

Искате ли да запечатвате любимите си моменти със снимки, до които да можете да се докоснете физически на мига?

Ако отговорът ви е “Да”, то определено сте попаднали на правилното място! Фотоапаратите за моменти снимки отново са на мода и непременно трябва да се сдобиете с такъв още сега!

Има нещо много хубаво и носталгично в ретро фотоапаратите. Да знаеш, че трябва да направиш перфектната снимка, защото имаш определен капацитет лента и няма място за грешки.

Замисляли ли сте се защо все повече хора са толкова привлечени от моментите фотоапарати?

Те разбират, че споделянето на снимки не е предназначено само за социалните мрежи. Преоткри се нуждата да поставяш снимката си в рамка или да я сложиш на хладилника си. Да знаеш, че любимият момент, запечатан на лентата, е в ръцете ти, а не в мобилното пространство!

Това прави моменталните камери така популярни и специални, тъй като те предоставят уникалния класически ефект на готовата снимка. Единственото, което се изисква от вас е да заемете перфектната поза и да заснемете момента!

Ако сте заинтригувани от устройството и функциите на този вид фотоапарати, ви съветваме да продължите да четете.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за моментите фотоапарати. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представлява моментният фотоапарат и как точно работи?

Това невероятно устройство е създадено през 1947 г. от Едуин Ланд, основател на Polaroid Company. Той нарича камерата си „Land Camera“ и тя се оказа незабавен хит.

Преди въвеждането на Land Camera правенето на снимки бил отнемащ време и често скъп процес, защото хората е трябвало да изпращат филма си за проявяване, ако нямат тъмни стаи. Ланд искал да създаде евтина камера, която да бъде лесно достъпна и практична за използване. Определено е постигнал целта си!

Моментният фотоапарат е камера, оборудвана с вътрешни механизми за развитие и самопроявяващ се филм. Този филм ви позволява да получите достъп до изображения секунди след като направите снимката.

Освен това, камерата включва всички химикали, които са ви необходими, за да проявите филма, след като го заснемете. Когато щракнете снимката, специализирани ролки изтеглят картината от камерата и добавят развиващите се химикали в този момент.

Моментните фотоапарати са популярни поради тяхната непосредственост и заради уникалния класически ефект на готовата снимка. Всяка снимка, която правите, има емблематичен вид, който определя продукта на мигновена камера.

Нека разгледаме по-подробно целия процес на проявяване на снимката…

Устройство и механизъм на апарата

Мигновеният филм за камера е забележителен, защото има собствено вградено развиващо студио. За да разберете как работи то, трябва да разберете основите на традиционния фотографски филм.

Филмът е пластмасова основа, покрита с частици от сребърни съединения, които са чувствителни към светлина.

Черно-белият филм има един слой сребърно съединение, докато цветният филм има три слоя – горният слой е чувствителен към синя светлина, следващият слой е чувствителен към зелено, а долният слой е чувствителен към червено. Когато изложите филма, чувствителните частици на всеки слой реагират на светлина от този цвят, образувайки метално сребро в този слой. Това ви дава химичен запис на светлинния и цветния модел.

За да превърнете това в картина, трябва да развиете филма. Един химикал за проявяване превръща откритите частици в метално сребро. След това филмът се третира с три различни проявители на багрила, съдържащи свързващи елементи. Трите цвята на багрилото са циан (комбинация от зелена и синя светлина), магента (комбинация от червена и синя светлина) и жълт (комбинация от зелена и червена светлина).

Всеки от тези видове съединители за багрила реагира с един от цветните слоеве във филма. В обикновения филм за печат, съединителите за багрило се прикрепят към частици, които са били изложени. В цветния слайд филм съединителите за багрило се прикрепят към неоткритите зони.

Разработеният цветен филм има отрицателно изображение – цветовете изглеждат противоположни на цветовете в оригиналната сцена. В слайд филма двете багрила, които се прикрепят към неекспонираната област, се комбинират, за да образуват цвета, уловен в експонирания слой.

Процесът на незабавна проява на снимката комбинира цветовете по същия основен начин като слайд филма. Той има същите слоеве от светлочувствителни частици като традиционния филм, всички подредени върху пластмасов лист.

Филмът обаче съдържа и няколко допълнителни слоя. Тези слоеве имат всички необходими химикали за процеса на развитие. Под всеки цветен слой има проявителен слой, съдържащ съединители за багрило.

Всички тези слоеве седят върху черен основен слой, а под слоя с изображението, е времевия слой и киселинния слой. Това подреждане е по същество химическа верижна реакция, която чака да бъде задействана.

Проявяване на снимките

Компонентът, който задвижва процеса на проявяване, е реагентът – смес от замъгляващи средства, алкали, бял пигмент и други елементи. Реагентът се намира в слой точно над светлочувствителните слоеве и точно под слоя на изображението.

Преди да направите снимката, целият реагентен материал се събира в петна на границата на пластмасовия лист, далеч от светлочувствителния материал.

След като щракнете снимката, филмовият лист излиза от камерата през чифт ролки. Ролките разпръскват реагентния материал в средата на филмовия лист, точно като точилка, разстилаща тесто. Когато реагентът се разпръсне между слоя на изображението и светлочувствителните слоеве, той реагира с другите химически слоеве във филма.

Реагентните химикали се движат надолу през слоевете, променяйки откритите частици във всеки слой в метално сребро. След това химикалите разтварят проявителя. Металните сребърни зони на всеки слой – частиците, които са били изложени на светлина – хващат багрилата, така че те да спрат да се движат нагоре. Само багрилата от неекспонираните слоеве ще се придвижат нагоре към слоя с изображението.

Например, ако зеленият слой е бил експониран, пурпурно багрило няма да стигне до слоя на изображението, но циан и жълто ще го направят. Тези цветове се комбинират, за да създадат полупрозрачен зелен филм върху повърхността на изображението. Светлината, отразяваща се от белия пигмент в реагента, блести през тези цветни слоеве, по същия начин, по който светлината от крушка блести през предметно стъкло.

В същото време тези реагентни химикали действат надолу през светлочувствителните слоеве, други реагентни химикали работят през горните слоеве на филма. Киселинният слой във филма реагира с алкалите и помътняващите вещества в реагента, което прави помътняващите средства прозрачни.

Когато гледате как изображението във фото филм се появява в полезрението, вие всъщност виждате тази последна химическа реакция. Изображението вече е развито отдолу – вие просто наблюдавате как киселинният слой изчиства помътняващите вещества в реагента, така че снимката да стане видима.

Кои са предимствата на моментните фотоапарати?

Тези дни живеем в дигитален свят на фотоалбуми в социалните мрежи и документиране на дестинации за пътуване с хаштагове. Но затова може да е хубаво да си правите почивка от време на време с добрите старомодни печатни снимки.

Чувството да видиш любимия си момент върху лист хартия е нещото, което го прави по-запомнящ се. Има доста предимства в използването на моменти фотоапарати и сме сигурни, че ще ви заинтригуваме с тях…

Забавление

Нима има нещо по-приятно от забавен момент с любими хора? Може би не, затова е и важно забавлението да не спира!

Снимките са голямо развлечение за всяка компания, особено когато се правят с моментен фотоапарат!

Всеки знае, че има ограничен брой за снимане и трябва да се получи перфектната снимка от първия път. Това доста често може да бъде комично преживяване!

Когато се снимаш с телефона си, знаеш, че можеш да заснемеш 100 еднакви кадъра, докато не се получи някой добър. Това малко или много отнема от тръпката и забавлението в снимането. Но когато кадрите са например пет и всеки може да получи само по един, позирането и смехът са гарантирани!

Добри снимки

Снимките, заснети от моменти фотоапарати, имат доста високо качество. Да, не могат да се сравнят с професионалните камери, но кой има нужда от професионални фотосесии постоянно?

Важна е случката, запечатана в снимката, а не нейното качество!

Когато заснемете излизане навън с приятели с моментен апарат, определено ще получите добра снимка, която да сложите в портмонето си или в рамка!

Идеални за пътешествия

С моментните камери ще можете да заснемате по-лични пощенски картички. Получаването на изненадваща поща винаги е по-вълнуващо от получаването на онлайн съобщение.

Забравете за закупуването на онази скъпа пощенска картичка в магазина за сувенири. Вместо това заснемете своя собствена снимка, подобна на пощенска картичка с мигновена камера. Бъдете креативни, като напишете свои собствени лични бележки отпред или отзад.

Хората, които срещате по време на пътуванията си, са също толкова важни за запомняне, колкото и самата дестинация. Когато срещнете някой специален, запазете спомена в снимка и му го дайте, за да го държи в портфейла си, докато продължава по пътя.

Други ползи

Може би най-голямото предимство на моментният фотоапарат е, че фотографът веднага ще може да види резултата.

Такъв тип фотоапарати се използват в модната фотография, за да добиете представа и да проверите как се представя снимката, преди да отидете за основния кадър на обикновен фотоапарат.

Също така са използвани и в археологията, документиране на местопрестъпления, записване на необичайни находки в природата и много други. Това е била и редовна гледка на партита през 50-те години.

Известно е също, че повечето мигновени камери имат по-добра устойчивост на температурата от обикновените камери.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате моментен фотоапарат?

Незабавните камери са наистина забавни за използване като получавате физическа снимка в ръцете си за няколко минути.

Те са страхотни добавки за събития като рождени дни, сватби и други подобни. Освен това са и чудесни идеи за подаръци, особено по време на празничния сезон.

Но все пак трябва да вземете предвид фактори като цена на филма, качество на снимката, размер, наред с много други неща.

Нека разгледаме какво трябва да проверите, преди да купите такъв тип фотоапарат, за да сте подготвени да направите най-добрия за вас избор!

Качество и размер на снимката

Едно от първите неща, които трябва да имате предвид, когато купувате моментен фотоапарат, е, че качеството на снимките няма да бъде близко до снимките, отпечатани от лазерен принтер или други принтери, като цяло.

В зависимост от камерата, отпечатаните снимки могат да бъдат малко по-тъмни или по-малко наситени.

По-важното е, че те не са толкова остри като обикновените цифрови снимки. Въпреки това има няколко камери за моментални снимки, които правят почти естествено изглеждащи снимки, независимо от вида на филма.

Второ, ще трябва да вземете предвид и размера на снимките. Снимките са малко по-големи от обикновените кредитни карти и са идеални за лексикони, табла за обяви или магнетизирани предмети за хладилника.

Филмите за моментите фотоапарати се предлагат в три размера – мини, квадратни и широки. Ако говорим за цифри, мини-филмът е с размери 5,50 x 8,50 см. Ако пък искате доста по-големи разпечатки, тогава камерите Polaroid са тези, които биха ви свършили по-добра работа.

Технология на филма

Технологията на филма е друг фактор, който трябва да имате предвид, когато купувате моментна камера. Засега има три вида филми, използвани в популярните камери.

Гамата камери Instax на Fujifilm използва Integral film, обикновено наричан Instax films, докато камери като Kodak Smile използват фотохартия Zink. Полароидните камери пък използват i-Type филм.

Каква всъщност е разликата между тях?

Интегралните филми имат емулсия и проявяващи багрила върху листа, докато химикалите за проявяване и фиксиране се съхраняват на дъното на филма. Ето защо филмите на Instax имат дебели граници.

От друга страна, фотохартия Zink (или Zero Ink) държи слоеве мастило върху самата хартия. Когато се натисне бутона на снимане, процес, базиран на натиск, мастилото се смесва, за да създаде снимките.

За разлика от снимките на Instax, отпечатъците от Zink наподобяват традиционните отпечатъци и нямат плътна рамка около тях. Въпреки това, снимките отнемат време, за да се развият. Освен това, базираните на Zink моментални камери са по-бавни от камерите Instax. От друга страна, фотохартията Zink е издръжлива, водоустойчива и устойчива на размазване и са склонни да имат по-широка гама от цветове.

Polaroid използва различна технология за отпечатване на i-Type филм за снимки с леко приглушени цветове. Въпреки това, Polaroid филмите се влияят от температурата. Ето защо някои камери имат дълъг защитен филм, който се разгръща, когато щракнете за снимка. В същото време полароидите се развиват по-дълго. От друга страна, те носят у дома ретро атмосферата.

Накратко, вашият избор на моментен фотоапарат ще диктува вида на филма, който ще получите.

Допълнителни функции

Важно е да проверите и допълнителните функции, когато купувате моментен фотоапарат. Днес повечето модели са камери за насочване и снимане, което улеснява работата, особено ако планирате да купите моментална камера за вашето дете.

Въпреки това допълнителните функции като автоматичен контрол на експозицията, вградена светкавица, автофокус и таймер за селфи допринасят за изживяването. Освен това някои камери се предлагат и с разширено съхранение, ако искате да имате цифрово съхранение.

Например камери със самоснимачка ви позволяват да правите доста добри селфита. Забавното е, че тези камери съдържат и страхотно огледало за селфи.

Друга функция, за която трябва да внимавате, е автоматичният контрол на експозицията. Това означава, че няма да се налага ръчно да променяте настройките на експозицията. Апаратът ще е способен сам да избере нужните настройки, съобразявайки се с облачното или слънчевото време навън.

Диск за регулиране на яркостта

Някои мигновени камери се доставят със специален диск за регулиране на яркостта, който не само ще ви помогне да постигнете безупречни снимки, но също така ще напътства потребителя в процеса на създаване на снимки.

Тази функция определя най-добрата атмосфера за правене на снимки по отношение на яркостта и осветлението. Камерата ще завърти диска за настройка в позиция, която смята за най-подходяща.

Светкавица

Почти всяка моментна камера има вградена светкавица отпред. Много от тях няма да ви позволят да контролирате колко ярка да е светкавицата и директната светлина, които могат да оставят портретните обекти да изглеждат измити.

Някои от тези камери автоматично ще изберат най-добрата експозиция и ще променят настройките на светкавицата и скоростта на затвора вместо вас, докато други ще ви дадат повече контрол и ще ви позволят да изберете дали да включите или изключите светкавицата.

Време за обработка на снимките

В моментните фотоапарати картината се произвежда почти в момента, в който е заснета. Въпреки това, на снимката трябва да се даде достатъчно време, за да бъде обработена и изсушена без никаква намеса.

Начинът на изсушаването ѝ има пряк ефект върху качеството на картината. Обработката на снимките може да отнеме между десет и четиридесет минути. Също така е обичайно да видите петна върху снимките, но те изсъхват скоро, в рамките на 24 часа.

Как да направите перфектната снимка с моментен фотоапарат?

С моментните камери, които се завръщат, сега е чудесното време да създадете връзка с тази ретро фотографска тенденция.

Независимо дали изтривате праха от моментния фотоапарат, който вече притежавате, или искате да покажете своите фотографски умения на следващото парти, тези съвети и трикове ще ви помогнат да правите снимки като професионалист.

Огледайте терена…

За разлика от цифровите камери и камерите за смартфони, повечето моментни камери не ви позволяват да правите неограничени снимки. Те използват касети или хартия, които ще ви дадат между осем до десет кадъра, преди да се нуждаят от смяна, така че ще трябва да сте внимателни към снимките, които правите.

Някои – но в никакъв случай не всички – мигновени камери ви позволяват да изберете кои изображения искате да отпечатате, така че ключът е да се уверите, че сте напълно уверени в кадъра, който правите, когато го направите.

Препоръчително е да отделите малко време за кадриране на снимка, преди да натиснете бутона на отвора на камерата. Много мигновени камери вече имат огледало отпред, което ще ви помогне да направите идеалното селфи!

Снимайте в близък план…

В сравнение с най-новите цифрови фотоапарати, снимките от моментни камери губят много детайли на фона на пейзажните снимки. Когато можете, съветваме ви да се приближавате до обекта възможно най-много. Това, на своя страна, ще доведе до по-ясна снимка.

Ако вашата незабавна камера има настройка за макро, която е чудесна за заснемане на цветя или области с детайли в близък план, използвайте я.

Внимавайте къде поставяте пръстите си…

При по-малките моментни фотоапарати виждането на краищата на пръстите, навлизащи в кадъра, е често срещано оплакване. Това се случва, тъй като на камерата липсва прилична дръжка и няма много места, където да поставите ръцете. Въпреки това, този недостатък лесно се избягва с опит.

Все пак бъдете още по-внимателни и проверявайте дали правилно сте позиционирали ръката си! Моментните снимки не могат да се изтрият и ще е жалко ако трябва да изхвърляте “развален” кадър, поради невнимание.

Контрастирайте обекта с фона..

Празен, бял или светъл фон често е предпочитаният избор за портретна снимка. Може обаче да разчупите това, за да добавите контраст и да избегнете изчезването на обекта на фона.

Например, човек в тъмно или богато на детайли облекло, ако фонът е светъл или еднороден, или алтернативно – субект в светло облекло, ако фонът е богат – да речем тухлена стена.

По какъвто и начин да завъртите настройката, искате обектът ви да се откроява, поради което е добра идея да задействате светкавицата, ако обектът ви е на открито. В противен случай те могат да бъдат изобразени в силует.

Понякога пък може да откриете, че деактивирането на светкавицата и използването само на естествена светлина ще доведе до резултати с по-добър контраст и дефиниране на обекта.

Почистете ролките…

След като натиснете бутона на затвора, вашето изображение ще премине през две метални ролки във фотоапарата, които разпределят проявителя между негативната и положителната част на снимката. Ако вашите ролки са замърсени, химията може да не се разпредели равномерно по изображението и върху изображенията ви могат да се образуват дефекти.

За да извлечете най-доброто от моментните фотоапарати, уверете се, че почиствате ролките си редовно.

Когато завършите пакет филм, извадете старата касета и проверете ролките. Ако по тях има някакви нечистотии, използвайте влажна кърпа, за да я избършете внимателно. Дори и да няма никакви остатъци по тях, добър навик е да ги избърсвате на всеки две или три опаковки. Уверете се, че ролките са сухи, преди да поставите нов пакет филм.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за моментни фотоапарати на пазара…

1. Фотоапарат за моментни снимки Polaroid Now, I-TypeТози модел Polaroid е истинска класика сред моментните фотоапарати! Невероятният му дизайн ни връща в ретро киното, а функциите му са достойни за съществуване наред с модерните камери. Апаратът има вградена светкавица, осигуряваща безупречна светлина за снимките. Някои от допълните му функции включват таймер и мултиекспонация. Именно благодарение на таймера бихте могли да сте част от всяка снимка, а не само човек зад обектива! Свързва се с USB, а форматът на фото филма му е i-type. Снимките, които прави, са с чудесно качество и несъмнено са едни от най-добрите сред подобните модели.
Купи сега

2. Цифров фотоапарат Fujifilm Instax mini 11, Sky BlueТози моментен фотоапарат привлича окото веднага, тъй като има много модерен и практичен дизайн. Вградената светкавица позволява снимки в тъмни помещения. Захранва се с батерии, а издръжливостта им е цели 100 кадъра! Има опции за заснемане на снимка тип панорама, както и портрет. Размерът на снимките, които прави този апарат, са също толкова компактни, както е и самият той – 46 x 62 см. Филмът, необходим за захранване, е Instax mini. За да се разпечати кадъра след заснемане, е необходима само около една минута! Това го прави и толкова предпочитан вариант, особено за пътувания с приятна компания.
Купи сега

3. Фотоапарат за моментни снимки Polaroid Originals OneStep2 Stranger ThingsПредставяме ви още един страхотен Polaroid, този път с малко по-различен дизайн. Наподобява оригиналния модел от 1977 год., само че доста осъвременен! Вградената му светкавица е изключително силна, способна да освети цялото помещение за идеалната снимка. Снимането ще е лесно за всеки, благодарение на лесно разположения бутон. Апаратът е съвместим с филм i-Type и 600 Film. Ако сте любители на класическите модели фотоапарати и ценители на хубавия дизайн, то този определено е за вас.
Купи сега

4. Фотоапарат за моментни снимки Kodak, Smile ClassicТази комбинация камера-принтер се свързва с безплатното, лесно за използване приложение KODAK SMILE Classic 2-в-1 за камера и принтер. То се предлага с функции за редактиране, филтри и технология за разширена реалност, за да оживеят вашите снимки. Всичките ви снимки се отпечатват за по-малко от минута върху устойчива на размазване, водоустойчива фотохартия KODAK ZINK с лепкава подложка с по-голям размер от който и да е фотоапарат. Също така е лесно преносим и изключително компактен, тежи само 450 гр. С лекота би се превърнал в незаменим аксесоар във вашето всекидневие. Размерът на снимките, които прави, е 3.5 x 4.25 см. Този модел е високотехнологичен и разполага с LCD дисплей, а освен това се свързва към Wi-Fi. Има вграден таймер, който ви позволява да правите снимки от разстояние, без да се налага да докосвате апарата! Снимките се отпечатват само за една минута, а резултат, който ще видите, е зашеметяващ!
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Моментален фотоапарат LOMO Scuare Glass ComboТази ретро червена камера идва с всичко необходимо, за да правите супер експериментални снимки. Това е първата в света двуформатна мигновена камера със стъклени лещи. Превключете между квадратен и мини филм Instax за секунди!
Автоматично регулира скоростта на затвора, блендата и мощността на светкавицата и гарантира, че вашите снимки са перфектно експонирани. Дизайнът му е сгъваем и ви позволява да намалите апарата до една трета от размера му. Освобождаване на затвора с дистанционно управление е още една страхотна функция! Режимът на дълга експозиция поддържа капака отворен до 30 секунди, за да можете да разгърнете креативността си в картини с луда светлина.
Купи сега

\

6. Фотоапарат за моментни снимки Fujifilm Instax Wide 300, ToffeeТози фотоапарат има нещо, което го отличава от останалите и го прави неповторим! А именно по-широк формат на снимките, което позволява снимка на цялата компания, без да има никой изрязан. Състои се от обектив за близък план за снимки до 40 см от обекта. Придружаващият обектив за близък план разширява обхвата на фото заснемането. Има много лесни за използване функции, като автоматична светкавица за снимане при слаба светлина. Тя оптимизира луминесценцията в съответствие с разстоянието. Фотоапаратът има и контрол за осветление-затъмнение, който ви позволява да получите точното настроение. С удобния за потребителя интерфейс и LCD екран, монтиран отзад, снимането никога не е било толкова лесно!
Купи сега

3.2/5 - (17 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!