Всички категории

6-те Елемента на Перфектния Hot Pot

Hot pot или “китайското фондю” е изключително популярен начин да хапнете с компания, който от азиатските страни вече се пренася и на запад.

Той включва голямо разнообразие от храни като тънко нарязано месо, зеленчуци, морски дарове, тофу и нудли. Всеки човек на трапезата може да си избере от тези вкусотии и да я потопи в обща тенджера, в която ври вкусен бульон или сос.

Hot pot не е просто хранене, а цяло събитие. То е обща дейност, която сплотява семейството или приятелската компания.

Разбира се, когато този вид хранене се е появил в Монголия преди векове, е съществувал само един начин – рядък бульон и един вид месо.

В днешно време, обаче, hot pot феноменът се е разпространил и в Япония, Корея и Виетнам, както и в САЩ. Интересното е, че с навлизането на азиатската култура, той набира все повече популярност и у нас.

За идеалния hot pot не са важни само продуктите, бульона и сосовете. Тъй като идеята тук е за споделено преживяване, атмосферата също е от голямо значение.

Ако ще сте домакин на подобно събитие, е удачно да съобразите мястото, което трябва да е достатъчно широко, за да побере всички гости. Трябва да разположите храната, приборите и уредите, на удобно разстояние от всички и да обърнете внимание на осветлението и музиката.

След като се уверите, че обстановката е уютна и сте осигурили достатъчно комфорт, е време да пристъпите и към самата същност на hot pot-a.

За ваше улеснение сме ви подготвили наръчник с най-важните елементи, на които да обърнете внимание, за да останат вашите близки сити и доволни.
 

1. Компактният котлон е просто задължителен…

Уредът за готвене е незаменима част от всеки hot pot. Все пак, голяма част от удоволствието идва от приготвянето на храната заедно с останалите.

Да обработите продуктите, да споделите кулинарен опит и идеи, да се наслаждавате групово на ароматите и приятния бълбукащ звук от бульона – всеки детайл от готвенето е от значение.

Няма как да споделите това преживяване с близките си, ако не разполагате с качествен котлон, на който да приготвите храната.

В този ред на мисли, най-често използваните котлони за hot pot са два вида – електрически и газови.

Електрическите котлони са все по-предпочитани, тъй като не са ограничени от количеството газ. Можете да ги използвате колкото време искате, стига да имате достъп до електричество.

Освен това, този тип котлони разпределят топлината по-равномерно. Това означава, че храната ви също ще бъде приготвена добре и всеки ще има възможност да се включи, независимо от коя част на котлона се намира.

От своя страна газовите котлони са доста мощни. Те са доста удобни и се използват най-вече от къмпингари и туристи, които често нямат достъп до електричество сред природата.

Когато купувате подобен котлон, трябва да се уверите, че той е предназначен за употреба в помещение. Газът е възпламеним и може да предизвика пожар, ако не предприемете нужните мерки за безопасност по време на употреба.

Дори и да е предназначен за ползване вътре, помещението трябва да е добре вентилирано, затова тези котлони се срещат във все по-малко домове.

Ако все пак решите да заложите на подобен котлон, може да сте сигурни, че храната ще бъде сготвена изключително добре. Газовите котлони са доста бързи, а освен това се отличава и с лесно управление. Можете да започнете с готвенето почти веднага, след като посрещнете вашите гости.

Керамичен котлон Diplomat DGC A1813K


Един чудесен пример за котлон за hot pot e продуктът на Дипломат, който предлага цели 20 нива на мощност. Освен дигитален дисплей, който ще улесни готвенето по време на самото събитие, котлонът е снабден и с таймер до 180 минути, както и защита от прегряване.

Той е чудесен вариант, ако на събирането ще присъстват много хора. В глъчката може и да не разберете кога котлонът е готов, но той ще ви уведоми със звуков сигнал и светлинен индикатор. Освен това, може да го заключвате на определена степен, за да попречите на палавите деца да сменят температурата докато не гледате.
Купи сега
 

2. Подберете удобен готварски съд…

Hot pot не може да се прави с всякакви видове ястия.

Основната идея е да се приготви един общ сос или бульон, в който всеки гост да топи отделните продукти. За целта, обаче, е нужен подходящ съд, където да държите течността.

Вероятно вече се досещате, че той трябва да бъде достатъчно голям, че да побира храна за голяма група от хора. Освен това, той трябва да бъде и максимално достъпен за всички гости, независимо от коя страна на масата стоят.

Да започнем с видовете съдове, на които може да се спрете…

Тенджерата е класиката в жанра и е най-често срещания съд за hot pot. Причината е, че в нея можете както да варите, така и да запържвате или да задушавате продуктите. С други думи, тя позволява голяма свобода що се отнася до самото готвене.

От друга страна, обаче, тя е доста дълбока и може да се окаже неудобна за ползване от всички. Особено трудно ще бъде на гостите, които са в най-отдалечените краища на масата, тъй като може да не стигат до дъното на тенджерата.

Ако, обаче, сте планирали hot pot за по-малко души, бъдете сигурни, че тенджерата няма да ви предаде. На пазара вече се предлагат доста подобни съдове, които са с две разделения, за да помещавате повече от един сос или бульон. Така ще предложите на гостите си още по-богата трапеза и разнообразие от продукти.

Друг предпочитан уред е тиганът. Той се използва много често, когато готвим напълно сурови продукти и искаме да ги изпържим добре.

Тиганът може да е обикновен или грил, за да приготвите гриловани зеленчуци или месо. Макар да не е подходящ за бульони, в него се получават чудесни сосове, дори да не са в промишлени количества.

Предимството на тигана е, че е с нисък ръб и е леснодостъпен за всички. За сметка на това, обаче, трябва добре да предвидите за колко души ще готвите, както и дали няма да ви е необходима тенджера за варене.

Добра алтернатива е така нареченият уок, който става все по-популярен у нас. Неслучайно той произлиза именно от Азия. Уокът е перфектният компромис между тенджерата и тигана, тъй като в него можете както да пържите, така и да варите и задушавате продуктите.

Освен всичко друго, той се отличава и с характерната си форма, която ще побере доста голямо количество храна, достатъчно да засити дори голяма компания.

Независимо кой уред изберете, трябва да помислите и за неговата изработка…

Повечето модерни съдове са изработени от неръждаема стомана. Тя е лесна за почистване и доста издръжлива. Освен това разпределя топлината равномерно, за да сте сигурни, че всички продукти ще бъдат приготвени добре.

Чугунените съдове също не са за подценяване. Те са предназначени за по-бавно готвене, което доста често е и далеч по-хранително и вкусно.

Бавната обработка на по-ниска температура позволява на всички полезни вещества в храната да се запазят, а вкусовете имат достатъчно време да се смесят добре, за да получите перфектното ястие.

Този вид съдове също са здрави и задържат топлината за дълго време, което ги прави и една идея по-икономични.

Подходящи са и добре познатите ни керамични съдове. Те са предпочитани от хората с хранителни проблеми, тъй като не изискват много мазнина при готвене. Те също са и доста лесни за почистване, освен ако не ги оставите мръсни задълго, защото тогава храната ще залепне по тях.

Разбира се, винаги трябва да сте внимателни, когато използвате керамични съдове, и да не ги поставяте на вече нагорещен котлон. В противен случай има опасност материалът да се напука.

У нас са доста популярни и съдовете от боросиликатно стъкло, още познато като “йенско”. Макар то да не се използва толкова в азиатския hot pot, е вариант, който си струва да се обмисли.

Освен, че е издръжливо на надраскване и издържа температури до 500 градуса, този материал не влиза в никаква реакция с храната.

Още едно негово предимство е, че е прозрачен. Това означава, че гостите ви ще могат да виждат точно какво се случва в съда и да приготвят храната си доста по-лесно и удобно, дори да са в най-далечния край на масата.

Тенджера Schmitter


Подходящ съд за hot pot е керамичната тенджера на Schmitter. С размери от 24 на 7,5 мм, тя е достатъчно малка, че да пасне на котлона на масата, но и достатъчно голяма, че да побере храна за няколко души. Капакът на тенджера е термоустойчив и прозрачен, за да виждате добре какво се случва по време на готвене.

Освен това, трипластовото дъно на тенджерата предполага равномерно разпределение на температурата, както и по-трудно прегаряне и залепване на продуктите.
Купи сега
 

3. Черпаци, бъркалки, прибори и пръчици за хранене…

При hot pot-а е важно всеки гост да разполага със свой личен набор от прибори, за да може лесно да приготвя храната си и да не пречи на останалите.

В зависимост от продуктите, които ще приготвите, може да заложите на нашите традиционни прибори – вилица, лъжица и нож. Така ще избегнете неудобните ситуации, ако някой ваш гост не умее да борави с клечки за хранене.

Имайте предвид, че това не е традиционният начин за организация на hot pot.

Както знаете, в Азия се яде предимно с клечки, с които се захващат отделните продукти. Разбира се, често се ползват и лъжици, с които да се загребва малко бульон или сос.

Можете да подберете и пръчици и шишчета, на които всеки да набожда храната си, преди да я потопи в общата тенджера. Пръчиците са удобен вариант, който не изисква умения за боравене с друг вид прибори и може да се използват от всички.

Разбира се, независимо кой вид прибори изберете, винаги внимавайте да не се нараните. Дръжте острите ножове и шишчета далеч от деца и винаги бъдете подготвени, ако някой все пак се пореже или изгори.

Редно е да предоставите на гостите си и малък съд, в който да държат своите продукти. Дълбоките чинии и купичките ще свършат чудесна работа. В тях всеки ще може да подрежда храната си и да си прехвърля бульон, без да се намесва в ястието на останалите.

В този ред на мисли е удачно да подготвите и черпак или бъркалка, с които да разпределяте бульона в общия съд.

Така ще сте сигурни, че никой няма да бърка в ястието с прибори, с които вече е ял.

Полезни ще ви бъдат и всякакви други продукти за готвене, като мрежи и щипки, с които да обирате определени части от яденето при нужда.

Комплект прибори за готвене Ofenbach 100902


Когато се подготвяте за hot pot е най-удачно да заложите на цял комплект от прибори, за да сте сигурни, че ще разполагате с всичко необходимо. Ofenbach предлагат комплект от скимер, черпак, прорезна лопатка, както и три лъжици за различни храни.

Приборите са изработени от пластмаса и са с дръжки от неръждаема стомана. След като приключите можете лесно да ги измиете в съдомиялната машина.
Купи сега
 

4. Пригответе продуктите…

Характеристиката на hot pot-a, която го прави толкова специален, е разнообразието от храни за консумация.

Макар да споделяте една обща тенджера с бульон или сос, в него може да разпределяте всевъзможни продукти. Това позволява да съберете на една маса хора с различни хранителни навици, тъй като всеки може да хапне само каквото му харесва.

Удачно е да подготвите поне по един продукт от следните категории: месо, морски продукти, зелено растение, зеленчук, гъба и подправки.

Протеинът е най-важната част от ястието за повечето хора, така че е редно първо да обмислите него.

Мнозина залагат на свински ребра, телешки слайсове или агнешки котлети. Независимо кое месо предпочетете, е важно то да бъде размразено предварително, за да е готово за приготвяне на място.

Ако работите с по-големи парчета месо, е редно да ги нарежете на кубчета или на тънки резени, които бързо ще минат през топлинната обработка.

Що се отнася до морските дарове, те са незаменима част от азиатската кухня, затова заслужават място и във вашия hot pot.

Често предпочитани са скаридите, които трябва да почистите, осолите и изплакнете добре преди събитието.

Друг вариант са мидите, които също изискват почистване и накисване.

Зеленчуците и растенията са изключително важни, за да се постигне баланс между продуктите.

Започнете със зелените растения – зеле, спанак или маруля. Накиснете ги добре и ги изплакнете хубаво, а след това ги нарежете на средни по големина парчета, които лесно може да се захващат.

Българският пазар изобилства от традиционни зеленчуци като лук, моркови и тиквички. Ако искате да заложите на нещо по-екстравагантно, ви препоръчваме да заложите на тиква, таро или корени от лотос.

Ако се чудите защо гъбите са отделна категория в менюто за hot pot, причината е в азиатската кухня.

Там те присъстват в почти всяко ядене – или като съставка, или като допълнително “мезе” отстрани.

В магазините вече можете да откриете характерните за Япония гъби еноки и ши:таке, които трябва също да почистите добре, преди да им се насладите.

Не на последно място са допълнителни продукти, които добавят акцента във вашия hot pot.

Такива са например рибните топки или парчетата тофу, както и обичаният от всички рамен. Всички тях препоръчваме да обработите, като следвате указанията на опаковките.

Кухненско ренде NICER DICER QUICK 5 in 1 Madaru


Голям помощник в организацията на всеки hot pot е кухненското ренде, което ще ви спести доста време и усилия в подготовката на продуктите. Този продукт е изключително компактен и разполага с контейнер от едва 7 см.

Предлага три степени на рендосване – екстра фино, нормално и дебело, и разполага с бутон за заключване, който го прави безопасен за употреба дори около деца.
Купи сега
 

5. Организирайте трапезата…

След като сте се снабдили с нужните уреди, съдове и продукти, идва ред и на подредбата на самата трапеза.

Както вече споменахме, е редно да предвидите място за всички гости, както и да се уверите, че всеки ще може да стига до общия съд без проблем.

Разпределете хранителните продукти по групи в отделни чинии или плата, а в центъра сложете котлона и съда, в който ще готвите. Ако разполагате с отделна скара за гриловане, поставете я близо до главния котлон.

Разбира се, хубаво е да имате и отделна масичка, на която да сложите резервни чинии, прибори и чаши.

Подгответе и салфетки, както и допълнителни кутии, в които да приберете яденето, ако остане недоизядено.

Помислете и за тематиката на вашето събитие.

Голяма част от хората на запад виждат hot pot-a като специално събитие и му придават определена визия.

Можете да следвате примера на азиатците, които се водят по сезоните, и да декорирате трапезата и помещението с пролетни цветя или зимни мотиви.

Сервиз за хранене Bormioli Prometeo


За да улесните максимално организацията на hot pot–a, ви препоръчваме да заложите на готов комплект от съдове. Така ще сте сигурни, че всички гости ще разполагат с еднакви прибори и чинии за хранене и няма да се чувстват пренебрегнати.

Този комплект включва 6 плоски чинии с диаметър от 27 см, 6 дълбоки чинии с диаметър 23 см и 6 чинии за десерт от по 22 см. Съдовете са с елегантна изработка и ще бъдат акцент на трапезата ви, а освен това са подходящи за употреба в микровълновата фурна и можете да ги почиствате в съдомиялната.
Купи сега
 

6. Имайте предвид тези няколко “трикчета” за по-добро преживяване…

Разбира се, организацията на hot-pot-а зависи само от вашето въображение и усилия. Събитието далеч не се изчерпва само с храната или подходящата тенджера.

На първо място, то е споделено преживяване с любимите ви хора, затова е редно като домакин да обърнете внимание най-вече на тях.

Макар в днешно време хората да сядат заедно на трапезата само по празници, храненето заедно е израз на близост и често включва определен етикет на поведение.

В Азия, където вече имат богат опит с hot pot-a, е прието да разпределяте храната в чиниите на останалите. Когато видите, че парче месо или даден зеленчук вече е готов, но не го искате, не го оставяйте на котлона.

Помислете кой ваш близък на трапезата е ял по-малко или обича този вид храна и поставете внимателно продукта в чинията. Подобна грижа и внимание се счита за проява на добро възпитание на домакина и ще бъде оценена високо.

Последен съвет от нас – не забравяйте напитките.

Покрай цялата организация на храната, може да пропуснете тази важна част от цялото преживяване.

Дори приятелите ви да не са почитатели на алкохола, е редно да им предложите поне една или две безалкохолни напитки, с които да прочистват гърлото си.

Независимо къде организирате вашия hot pot, най-удачно е да вземете и пречиствателна кана, тъй като прясната вода винаги е най-предпочитаната напитка.

Книга Едно на Джейми Оливър


Ако искате да разберете още трикчета за организацията на съвършения hot pot, можете да се обърнете за съвет и към гурутата на световната кулинария. Един от тях, Джейми Оливър, е написал цяла книга за ястията, които се приготвят само в един съд.

В нея той предлага на читателите рецепти за любими hot pot ястия и разкрива тайните техники, с които да впечатлите гостите си на следващото събиране.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!