Всички категории

8-те Най-Добри Храни за Кучета

Когато става въпрос за избиране на кучешка храна то има много различни неща, които трябва да се вземат под внимание.


На пазара има толкова много и различни видове кучешки храни, че може да бъде същински кошмар да се избере най-добрата марка и вид за вашия домашен любимец.

Храненето при кучетата трябва да бъде добре балансирано.

Чрез храната четириногото трябва да си набавя достатъчно въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали ако искате то да бъде в добро здраве.

По темата какво точно трябва да ядат кучетата се спори отдавна и няма едно мнение. Това за съжаление изобщо не прави нещата по-лесни.

Затова най-добре е да храните кучето си така, както вие самите намирате за правилно. За целта обаче ще трябва да намерите подходящата кучешка храна – тази, която вие намирате за изгодна откъм цена и е в съответствие с хранителните нужди и храносмилателната система на домашния ви любимец.

С цел да ви улесним в тази иначе сложна задача създадохме това кратко ръководство.

В него ще ви представим всичко по-важно относно избирането на кучешка храна като в края дори ще намерите конкретни предложения.

Етапи на развитие


Първото важно нещо, което трябва да вземете предвид е на какъв етап на развитие е вашето куче.

Различните етапи изискват различно хранене откъм протеини, мазнини и фибри. Имайте предвид, че тези етапи и хранителни нужди могат да се различават малко или много според породата на кучето и нивата му на физическа активност.

Палета

Това са кучетата на възраст до една година. Храната им трябва да е с правилно съотношение на протеини и мазнини. Само така ще сте сигурни, че кучето ви расте здраво и процесът няма да бъде забавен или ускорен, което пък се отразява на развитието на ставите и костите.

Млади кучета

В тази категория попадат домашните любимци на възраст от една до шест години. Храната им трябва да има правилно съотношение между мазнини и протеини. Така ще сте сигурни, че кучето ще бъде достатъчно енергично и няма да има риск от затлъстяване.

Физически активни кучета

Спортът и физическата активност не са нещо рядко срещано дори и при кучетата. Ако и вашият домашен любимец спада към тази категория, то тогава чрез храната той трябва да си набавя достатъчно протеини, антиоксиданти и мазнини. Това ще помогне допълнително с поддържането на нормално тегло и за общото му благосъстояние.

Възрастни кучета

В тази категория влизат всички четириноги на възраст над шест години. Храненето им трябва да бъде с по-малко протеини и мазнини, но повече фибри. По този начин се поддържа нормално тегло въпреки по-занижената физическа активност.

Глюкозаминът се препоръчва за поддържането на здрави стави.

Поддържане на нормално тегло


Ако кучето ви е над препоръчителното тегло за породата и възрастта си, то тогава то трябва да приема с храната по-малко мазнини и протеини и повече фибри, които дават чувство за ситост.

Състав на кучешката храна

Уверете се, че в избраната кучешка храна има поне два източника на месо сред основните съставки.

Такива източници могат да бъдат говеждо, сьомга, агнешко, пилешко и пуешко.

Най-добрите кучешки храни съдържат основно месо и то два вида.

Следващото нещо, за което трябва да обърнете внимание в състава на храна са зърнените култури. Те са добър източник на въглехидрати. Кучетата ги усвояват бързо и те им дават енергия. Според някои обаче, приемът на зърнени култури с храната при кучетата може да доведе до възпаления в тялото и след време да се развие рак или сърдечно заболяване.

Затова има и вариант да се избере кучешка храна без зърнени култури. Смята се, че тази храна е по-близо до това, което кучетата си набавят по естествен път.

Храната без зърнени култури също така се смята за подходяща за кучетата, които имат хранителни алергии или по-чувствителни стомаси. Ако изберете кучешка храна без зърнени култури, то тогава се уверете, че в състава й има много месо и сладки картофи. Такава храна може да се намери както в консервирана, така и в суха форма.

Някои ветеринари подкрепят кучешката храна с добавени пълнозърнести култури защото в тях няма много протеини, минерали и фибри. Недостатъкът е, че тази храна често е по-скъпа в сравнение с останалата.

Често използвани термини при кучешката храна


Някои производители на кучешки храни пишат на опаковката, че те имат “отворена формула”, което реално означава, че нямат конкретни съставки. Така в съставът на такава храна може да пише “месо”, но реално никъде няма да е упоменато какво точно е то и в какъв процент спрямо останалите съставки.

Кучешките храни с фиксирана формула имат описани подробно всички съставки и процентът съдържание.

Така ще можете по-добре да прецените какво получавате срещу парите си.

При храните “от А до Я” има всичко и обикновено те набавят ключови съставки и хранителни вещества за здравето на кучето. Тези храни съдържат въглехидрати, мазнини, протеини, минерали, витамини и т.н.

Миксовете и смесените кучешки храни се използват между основните хранения и засищат глада като им липсват някои от основните хранителни вещества.

Те съдържат основно зърнени култури и се използват за подобряване хранителния режим на кучетата. Ако възнамерявате да купувате скъпа и висококачествена кучешка храна и искате да намалите разходите, то можете да добавяте миксове към нея за да я поразредите или просто да слагате по-малко и след това да правите междинни хранения с миксове.

Консервирана и суха кучешка храна

Още едно от нещата, които ще трябва да решите е дали да давате на своето куче консервирана или суха храна. Нека разгледаме основните неща около всеки вид.

Консервирана кучешка храна

Консервираната или наричана още мокра храна е подходяща за кучета, които имат нужда от повече мазнини и вода. Тя е богата на протеини и издържа по-дълго време стига да не е отворена. Тази храна в повечето случаи е подходяща за всички кучета. Всъщност повечето кучета предпочитат именно нея пред сухата. Това се дължи на по-привлекателния аромат и по-добрия й вкус.

Недостатъкът на консервираната храна е, че се състои от 80% вода и 20% хранителни съставки. Също така докато се храни кучето ви може да нацапа доста с нея.

Съдържанието на мазнини и протеини в консервираната храна обикновено е по-високо. В резултат на това някои кучета могат да качат килограми, особено ако ги храните само с такава храна.

Суха кучешка храна


Сухата храна се счита за по-добрата за всички породи кучета. Това е така защото подобрява зъбната хигиена на кучетата при дъвченето и е с ниско съдържание на мазнини. Храната се измерва и съхранява лесно, сравнително евтина е и води до по-твърди изпражнения.

Въпреки това някои кучета може да не се радват особено на сухата храна и да не я искат, тъй като тя не е толкова апетитна колкото консервираната.

Качествени и евтини кучешки храни

Винаги по-добрият избор е качествената и съответно по-скъпа кучешка храна в сравнение с евтините алтернативи. В скъпата храна съставките са много по-качествени и полезни за здравето.

Във висококачествената кучешка храна има от 40% до 60% протеини, докато в евтината съдържанието им е едва от 10% до 20%.

В бюджетните храни използват евтини съставки и пълнеж за обем и в резултат крайният продукт е с много по-ниско качество.

След като изберете конкретна кучешка храна се придържайте към препоръките на производителя. Така ще сте сигурни, че кучето ви получава правилното количество храна и хранителни вещества.

Имайте предвид, че различните производители препоръчват различно количество и ако смените храната е добре да прочетете отново препоръките. Неспазването на същите тези препоръки може да доведе до затлъстяване при домашния ви любимец.

Най-добрата кучешка храна

За повечето от нас кучето е част от семейството и затова искаме най-доброто за него, включително да се храни здравословно и да бъде в добра форма и здраве. Именно поради тази причина е важно да избираме само най-добрата и правилна кучешка храна. 

Затова и ще ви представим някои от най-добрите кучешки храни на пазара – просто изберете тази, която отговаря най-добре на вашите изисквания и бюджет.

1. Суха храна за кучета Royal Canin Maxi Adult


Пълноценна суха храна, която се препоръчва за възрастни кучета над 15 месеца и тегло от 26 до 44 килограма. Подпомага оптималното храносмилане благодарение на формулата с много и качествени протеини и фибри.

Има повишени вкусови качества и удовлетворява вкуса дори на най-капризните кучета.

В състава си има царевица, птичи протеин, животински мазнини, царевично брашно, свински и говежди протеин, минерали, рибено масло и други.
Купи сега

2. Суха храна за кучета Bosch, агнешко с ориз


Суха храна с вкус на агнешко с ориз, която се препоръчва най-вече за възрастни кучета. Тя е изключително балансирана и с деликатно действие върху кучешкия стомах.

Концентрирана формула богата на протеини. В състава й има птиче месо, ечемик, царевица, пшеница, агнешко, ориз, пшенично брашно, животински мазнини, протеини, риба, рибено масло и други.

Процентът на животински протеин е поне 23.6.
Купи сега

3. Суха храна за кучета Brit Premium Light


Препоръчително е да не се минава директно на нея, а в началото да се смесва със старата храна докато кучето свикне и постепенно да се премине напълно към новата.
Купи сега

4. Суха храна за кучета Taste of the Wild Pacific Stream


Пълноценна суха храна за кучета без съдържание на зърнени култури. Минава най-високите стандарти за чистота и качество. Сред основните съставки на храната са прясна пушена сьомга, сладки картофи и грах.

Има и добавени плодове и зеленчуци за набавяне на естествени антиоксиданти.

Продуктът отговаря на хранителните нужди на всяко куче – независимо от етапа на развитие и хранителните навици. Съдържа мастни киселини, които поддържат здрава кожата и козината.
Купи сега

5. Суха храна за кучета Amity Premium, сьомга и ориз


Премиум суха храна за кучета с вкус на сьомга и ориз. В състава й има ориз, месен протеин, мазнини от птиче месо, грах, фибри, дрожди и цикория.

Храната представлява една изцяло нова концепция в храненето на домашните любимци.

Производителят се стреми да предлага най-доброто на пазара след като обединява опита на четири водещи марки в бранша.
Купи сега

6. Суха храна за кучета Dr.John Titanium


Суха храна за кучета от премиум класа, която съдържа пилешко месо, сос от морски дарове и миди. Разбито откъм хранителни вещества с нея кучето ви ще си набавя 25% протеин и 15% мазнини. Допълващи формулата са ориз, микс от билки, екстракт от раци и омари.

Храната съдържа високи нива на витамини и минерали.

Изключително подходяща е за активни кучета в тренировъчен етап, както и за капризни откъм храна такива.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Суха храна за кучета CHAMP Premium Breed Pup


Още една премиум суха храна, която е особено подходяща за палета и подрастващи кучета. С нея вашето куче ще расте по възможно най-добрия начин. Формулата й има всичко необходимо за силни и здрави кости, еластични сухожилия, здрави мускули и правилна структура на тялото.

Също така предпазва кучетата от бързо и преждевременно израстване.

Храната е идеалният начин за старт на едно куче и за неговата подготовка за по-сериозни физически натоварвания впоследствие при работните породи кучета.
Купи сега

8. Суха храна за кучета Pedigree Adult, телешко и птиче месо


Достъпна и предпочитана суха храна за пораснали кучета с вкус на телешко и птиче месо. Спомага за по-доброто храносмилане и има формула, която се грижи кучето да бъде в добро здраве като си набавя всички необходими хранителни вещества.

Само след няколко седмици хранене с този продукт ще забележите, че вашето куче се чувства и изглежда по-добре. За една по-добре балансирана диета от нея то ще си набавя протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини и фибри.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Мирослав пише

  Бихте ли ми препоръчали суха храна за подрастващ голдън на 3месеца ,няколко вида ,ако може?

 2. Фаня пише

  В класацията си може да добавите и husse. Аз съм много доволна от тях, защото кучо е с чувствителен стопах и тази гранула му подейства много добре. Малко по-висок клас е от Brit и покриват почти всички категории кучета и котки. Хубавото при тях е, че дават и консултация за храната спрямо нуждите на кучето.

 3. Надя пише

  Ротвайлер на 3 месеца. Коя храна е за предпочитане? Мога ли да давам и суха и консервирана храна? Предложете ми марка.Благодаря!

 4. Панайотова пише

  Здравейте! Бихте ли ми препоръчали най-доброто за възрастно куче на 13 години с наднормено тегло, сърдечна недостатъчност, събира течност в дробовете и със заболявания на костите. От две години е на диетични гранули, но няма резултат. Най-важното ми е да свали килограми, защото заболяванията му най-вероятно са в следствие на наднорменото тегло, което се получи след кастрацията му на 3-годишна възраст.

 5. Stoykova Velikova пише

  Здравейте на пазара има много кучешки храни, изборът е труден, защото рекламата е на нива за повечето. Бихте ли ме посъветвали за голдън ретривър на 4,5 м качествена храна, ако може няколко вида!
  Благодаря Ви предварително!

 6. Петър пише

  Здравейте,имам мини пинчер на 3м.с какво е най-добре да я храня ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!