Всички категории

5-те Най-Добри Добавки с Бабини Зъби

Съвременните медицина и фармацията стават все по-иновативни от година на година.

Много от методите, на които стъпват те, обаче така или иначе се основават на традицията и познатите ѝ средства за лечение, като голяма част от популярните съвременни медикаменти и хранителни добавки се произвеждат от отдавна познати на народната медицина растения.

Такъв е случаят и с билката, позната у нас като Бабини зъби.

Бабините зъби се използват от векове насам, тъй като осигуряват на хората серия от здравословни ползи.

Това растение спомага за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола и балансиране на променливите хормонални показатели.

При много хора ефектът дори е свързан с повишаване на либидото и подобряване на сексуалната функция.

Ако имате определен недостиг и разпознавате себе си в някой от горните случаи, може би не е лоша идея да помислите дали да не започнете да приемате Бабини зъби.

Така или иначе това са само част от ползите от приемането на тази билка, а полезните тайни, които тя крие, са много повече отколкото може би очаквате…

В това ръководство ще откриете най-важната информация за Бабините зъби. Ще научите всичко необходимо за това растение, здравословните му ефекти, както и дали и как да го приемате като хранителна добавка.

Стоките на различните производители обаче могат да се различават. Тъкмо затова най-долу сме подбрали и някои от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Какво представляват Бабините зъби и защо са важни за вашето здраве?

Растението Бабини зъби (Tribulus terrestris) се използва в народната медицина от векове.

То представлява едногодишно малко тревисто листно растение, познато още като трабузан, което расте на много места по света, включително Европа, Африка, Азия и Близкия Изток.

Бабините зъби като цяло са топлолюбиви, тъкмо затова у нас се срещат най-вече в Южна България и по Черноморието.

Както корените, така и плодът на билката се използват в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа, а употребата на растението е обвързано със серия потенциални полезни ефекти.

Освен регулиране на кръвната захар, холестерола и хормоналните нива в организма, приемът на растението включва и повишаване на либидото, поддържане на здрави пикочни пътища и намаляване на отоци.

Именно затова днес Бабините зъби са една от най-разпространените хранителни добавки за хората по цял свят.

Те се приемат с общи здравословни цели и освен в изброените горе случаи присъстват и в състава на някои продукти, за които се твърди, че повишават нивата на тестостерон.

И понеже ползите, които носят за организма ни, са толкова разнообразни, а вреди в общи линии не съществуват, приемането на Бабини зъби е толкова популярно.

Растението е важно за цялостното здравословно състояние на всеки един човек и определено играе съществена роля в подкрепянето му.

Искате ли да научите по-подробна информация относно медицинските полезни свойства на Бабините зъби? Е, продължавайте да четете…

Какви са основните здравословни ползи от употребата на Бабини зъби?

Както сами виждате, твърди се, че Бабините зъби могат да донесат множество разнородни ползи на един човешки организъм. Дали обаче това действително е така и доколко, предстои да видим.

В тази секция ще ви запознаем с някои от най-популярните здравословни ползи, които тази билка носи… или поне се смята, че е така.

Ще развенчаем и някои митове около положителното влияние на Бабините зъби и ще ви дадем интересна информация относно проведените с нея изследвания.

Влияние върху сърцето и кръвната захар

Въпреки че в много от случаите хората приемат Бабини зъби заради потенциалните ефекти на билката върху сексуалната функция и тестостерона, тя има някои по-съществени от здравословна гледна точка влияния.

Съществува изследване, което проучва ефекта от Бабини зъби сред 98 жени с диабет тип 2. Всички те трябва да приемат по 1000 мг Бабини зъби всеки ден. Само част от жените обаче приемат билката в действителност, докато останалите само си мислят, че го правят.

След три месеца резултатите са следните: жените, които са приемали добавката в този период, са имали по-ниски нива на кръвната захар и холестерола в сравниение с онези, които са били оставени в ръцете на плацебо ефекта.

Правени са и множество изследвания върху животни. Те също показват, че Бабините зъби в действителност понижават нивата на кръвната захар. Освен това предпазват от увреждане на кръвоносните съдове и помагат за предотвратяване на повишаването на холестерола.

Въпреки че резултатите от изследванията изглеждат наистина обещаващо, определено са необходими още такива сред хората. Едва на по-нататъшен етап билката може да започне да се препоръчва като медикамент, регулиращ кръвоносната система на организма.

Повишаване на тестостерона

Дори едно бързо проучване за Бабини зъби в интернет ще ви покаже, че много хранителни добавки, в чийто състав влиза растението, се използват за повишаването на нивото на тестостерона.

Ще ви синтезираме ревю, което анализира 12 различни големи проучвания за ефектите на Бабини зъби при мъже и жени между 14- и 60-годишна възраст.

Проучванията са продължили между 2 и 90 дена. В състава на участниците са били включени както здрави хора, така и такива, които имат сексуални проблеми.

В крайна сметка резултатите показват, че Бабините зъби в действителност не повишават тестостерона.

Други проучвания пък показват, че подобен ефект може да се срещне при животните. Така или иначе обаче същият резултат не е налице при хора.

Подобряване на либидото

Въпреки че Бабините зъби може да не повишават тестостерона при хора, те все пак могат да подобрят либидото.

Изследвание сред мъже с понижени сексуални желания показват обещаващи резултати. Когато мъже приемат между 750 и 1500 мг. трабузан всеки ден в продължение на 2 месеца, либидото им скача значително. Резултатите показват цели 79% повишаване на сексуалните желания.

Освен това 67% от жените с понижено либидо изпитват повишаване на сексуалните желания, след като са приемали между 500 и 1500 мг. Бабини зъби в продължение на 90 дена.

Други изследвания на хранителни добавки, съдържащи билката, показват сходни резултати. Според тях сексуалното желание, възбудата и удоволствието при жени, приемащи Бабини зъби, значително се подобряват.

От друга страна обаче, изследвания при мъже с еректилна дисфункция показват смесени резултати.

Някои изследвания показват, че ежедневното приемане на хранителни добавки, съдържащи трабузан, не допринася особено ефективно за подобряването на подобна ситуация. Това се отнася до случаите, при които се приемат 800 мг. всеки ден.

Други доклади обаче показват значително подобряване на еректилната функционалност и сексуалното удоволствие при ежедневна доза от 1500 мг. например.

Както сами виждате, крайните резултати са колебливи. Определено може да се твърди, че Бабините зъби имат благоприятен ефект по отношение на сексуалната функция сред мъжете и жените. При всички положения обаче са необходими още изследвания, преди това да бъде гарантирано.

Подобряване на физиката и ефикасността при упражнения

Активните индивиди често приемат хранителни добавки, съдържащи Бабини зъби, със спортни цели. Често те го правят, за да подобрят тялото си, увеличавайки мускулатурата си и понижавайки нивата на мазнини в организма.

Това може би се дължи на репутацията на билката по отношение на повишаването на тестостерона. Както вече знаете обаче, проучвания показват, че подобни ефекти като цяло не се срещат.

Изследванията за това дали билката подобрява тялото или представянето по време на тренировка, са доста ограничени

Едно от тях проучва как добавките, съдържащи трабузан, влияят върху представянето на елитни ръгби играчи мъже.

Мъжете приемат добавките в продължение на 5 седмици тренировки с тежести. В крайна сметка не се наблюдават разлики в представянето на спортистите, които действително приемат добавките, и онези, които са оставени на плацебо ефекта.

Друго изследване пък показва, че дори след 8 седмици няма подобряване на състава на тялото, силата или мускулната издръжливост.

За жалост, все още няма изследвания за ефекта от Бабини зъби при трениращи жени. Очаква се обаче резултатите да бъдат аналогични.

Други потенциални ефекти

И макар че има твърдения за ползи, които не са достатъчно надеждни, съществуват и такива, които в действителност са реалистични.

В добавка на разгледаните дотук потенциални здравословни ефекти от приемането на Бабини зъби, можем да синтезираме и още много.

Твърди се например, че тази билка да действа като диуретик и да повиши произвеждането на урина.

Изследвания при мишки пък показват серия потенциални ефекти от приемането на Бабини зъби.

От една страна, е доказано, че активността на имунната система при плъховете се повишава, когато приемат добавката. Освен това високите дози от Бабини зъби при плъховете може да доведат и до облекчение на болка.

От друга страна, включена в състава на други хранителни добавки, давани на мишки, тази билка показва и антидепресантни резултати.

Проучвания на Бабините зъби в лабораторни условия пък на свой ред показват потенциални антивъзпалителни ефекти. Някои изследвания в епруветка дори сочат потенциални противоракови ползи от това растение.

Така или иначе обаче всички тези изследвания са правени върху животни или в епруветки. Дори при тези условия доказателствата са сравнително ограничени.

За да се установи дали Бабините зъби имат подобни здравословни ефекти, са необходими още множество изследвания не само върху животни, но и върху хора.

Под каква форма можете да приемате Бабини зъби?

Е, вече сме сигурни, че познавате добре ползите от Бабините зъби, но сте наясно и с митовете около използването на това специално растение.

Ако вече сте решили, че искате да го приложите в рутината си обаче, трябва да бъдете наясно с начините, по които можете да го приемате максимално пълноценно.

Трабузанът може да се приема по много различни начини. Тъкмо затова е добре да си помислите кой от тях предпочитате вие самите.

Таблетки

Може би най-популярният начин за приемане на всяка хранителна добавка е под формата на таблетки.

Това определено е удобно, тъй като дозата е премерена предварително, а приемането става бързо и лесно. Всяка сутрин или вечер можете просто да вземете дозата си за деня, без да се ангажирате особено.

Продуктите на таблетки се предлагат в множество различни разфасовки и дозировки, така че е добре да проучите въпроса предварително.

Таблетката ви предлага съдържателната част от билката във възможно най-синтезиран вариант. В този случай не трябва да се грижите за нищо друго освен за редовното ѝ приемане.

В крайна сметка защо пък да не се възползваме от възможностите на съвременната фармакология?

Чай

Ако обаче обичате да пиете чай и предпочитате да приемате билки по установения от векове начин, нямате повод за тревога.

Не е нужно да ходите по полето или в гората, за да търсите Бабини зъби, които след това да сушите. В повечето аптеки, а и вероятно в някои био магазини или магазини за хранителни добавки ще намерите готов чай от Бабини зъби.

От вас ще се изисква единствено да го сварите и след това да се насладите на пиенето му.

Този вариант определено е подходящ за хора, които обича да бъдат близо до природата и разполагат с достатъчно време, за да се погрижат за здравето си.

За жалост, забързаното градско ежедневие рядко ни дава тази възможност. Това обаче не означава, че не можем да си я осигурим сами.

Имайте предвид обаче, че в случая с чая със сигурност ще ви бъде по-трудно да прецените точната доза. Разбира се, с малко повече проучване и внимание, това не следва да представлява проблем, но определено създава известно неудобство.

Сироп

Бабините зъби могат да бъдат превърнати дори и в сироп.

Ако сте фенове на сладкото, този вариант може би ще ви изкуши. Той в известен смисъл комбинира добре удобството от приемането на таблетките с по-естествената форма на чая.

Освен това тук възможностите за формата на приемане се разширяват значително. Бихте могли просто да примете определена доза от сиропа с лъжица например. От друга страна обаче, бихте могли да го разтворите във вода или да го използвате като мед, който да намажете върху филия хляб или пък да разбъркате в киселото си мляко.

Стига вкусът и усещането от сиропа да ви харесват, може би тъкмо това ще се окаже най-подходящата за вас форма.

Имайте предвид обаче, че проблемът с дозировката в този случай остава на лице. Трябва внимателно да проучите как точно да отделяте необходимата си доза Бабини зъби.

Как да приемате Бабини зъби най-безопасно?

Щом вече добре познавате Бабините зъби и формите, под които могат да се приемат, редно е да бъдете наясно и как точно трябва да ги приемате.

Трабузанът си остава билка, която оказва влияние върху човешкия организъм. Тъкмо затова в тази секция ще се опитаме да ви запознаем с въпроса за дозата и потенциалните странични ефекти.

При всички положения трябва да бъдете наясно как безопасно да приемате Бабини зъби и разбира се, винаги да четете предписанието към добавката или да се консултирате със специалист.

Дозиране

Различните изследователите използват голямо разнообразие от дози по време на изследванията си. Целта в крайна сметка е да се оценят адекватно ефектите от приемането на Бабини зъби.

При изследванията, проучващи потенциалното понижаване на кръвната захар обикновено се използват по 1000 мг. на ден. В случая с изследванията за повишаване на либидото обаче се използват дози от 250 до 1500 мг. всеки ден.

Някои учени пък се стремят към това да предпишат точната дневна доза спрямо теглото на човек. Няколко различни проучвания са използвали между 10 и 20 мг. на един кг. телесно тегло.

В този ред на мисли, ако тежите например 70 кг., дневната доза Бабини зъби, която трябва да приемате, може да бъде между 700 и 1400 мг.

Във всеки случай избягвайте да прекалявате с дозировката. От направените изследвания така или иначе можем да съдим, че трабузанът до голяма степен действа благодарение на натрупване в организма.

И все пак, за да сте максимално прецизни в дозирането му, най-добре е да се консултирате със специалист.

Сапонини при Бабините зъби

Сапонините са химични съединения, съдържащи се в Бабините зъби. Смята се, че тъкмо те са отговорни за здравословните ползи от употребата на билката.

Много производители на хранителни добавки, съдържащи трабузан, посочват препоръчителната доза заедно с процента на сапонините, които се съдържат. Този процент се отнася до количеството на добавката, което е съставено от тези химични съединения.

Обичайно е добавките от Бабини зъби да съдържат между 45 и 60% сапонини.

Така или иначе това е важно, тъй като от нивото на сапонините зависи и самата дозировка. По-големият процент сапонини означава, че трябва да се използва по-ниска доза, тъй като добавката е по-концентрирана и съответно мощна.

Това също трябва да се вземе предвид, когато се съобразява дозирането на Бабините зъби.

Минимални странични ефекти

Що се отнася до безопасността при приемането на Бабини зъби, в общи линии няма какво да ви тревожи особено.

Няколко проучвания, използващи различни дозировки, съобщават за минимални странични ефекти без опасения за цялостната безопасност. Много рядко се докладва за случай на леки стомашни спазми или рефлукс като страничен ефект от приемането на Бабини зъби.

Едно проучване сред плъхове обаче повдига опасения от потенциално увреждане на бъбреците, което трабузанът може да причини. Освен това има един докладван случай на токсичност при мъж, приемал Бабини зъби за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Като цяло повечето проучвания не показват кой знае какви странични ефекти от приемането на добавки, съдържащи билката. Определено е важно обаче да вземете предвид всички потенциални рискове и нежелани ситуации, които могат да настъпят.

Ако сте решили да използвате Бабини зъби, още веднъж ви напомняме да се консултирате предварително със здравно компетентно лице. Само така ще може да се прецени точната доза за вас, дали и как е подходящо да приемате подобни добавки.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за Бабините зъби и начина, по който се приемат, както обещахме, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения в областта…

1. Хранителна добавка VemoHerb® Bulgarian Tribulus


Тази хранителна добавка представлява екстракт от Бабини зъби с 60% съдържание на сапонини. Във флакона се съдържат 90 доста наситени капсули, спрямо които можете да регулирате внимателно дозировката си. Производителят посочва използване на добавката сред бодибилдинг спортисти, тъй като се твърди, че тя повишава представянето им, общия тонус и физическата издръжливост на организма. Хранителната добавка може да се използва както от мъже, така и от жени.
Купи сега

2. Чай ТАЛОДЕРМА Бабини зъби


Аптека Витания предлага доста изгоден и добре подготвен чай от Бабини зъби. Опаковката е удобна и съдържа 40 гр. изсушени и стрити Бабини зъби, така че чаят да бъде готов за приготвяне и употреба. Това е удобен вариант, тъй като можете да регулирате грамажа в зависимост от дозата, която трябва да приемате дневно. Този вариант е идеалн за онези от вас, които искат заедно с грижите за здравето си да се насладят на чаша топъл и ароматен чай.
Купи сега

3. Чай БИОПРОГРАМА Бабини зъби


Онези от вас, които нямат достатъчно време и подходящи условия за приготвянето на определена доза чай, пък могат да се насладят на пакетирания вариант. Пакетът съдържа 20 бр. пакетчета без конец по 1,5 гр. В този случай дозировката може би ще ви затрудни една идея повече, но за сметка на това няма да ви се налага да се тревожите особено за приготвянето на чая. Само си затопляте достатъчно вода и сте готови за наслада.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

4. Сироп от Бабини зъби АМБРОЗИЯ


Ето, че сред предложенията ни се появява и сиропиран вариант за приемане на Бабини зъби. Удобното бурканче на Амброзия съдържа 410 гр. сироп и се препоръчва да се приема два пъти дневно в дози от по 10 мл. Ако следвате този модел, със сигурност ще почувствате благоприятните ефекти. Сиропът оказва благоприятно влияние върху мъжкото либидо и женската менопауза. Освен това поддържа холестерола в нормални граници, действа добре на вегетативната нервна система и има цялостен тонизиращ ефект.
Купи сега


5. Хранителна добавка OstroVit Tribulus Terrestris 90


Хранителната добавка OstroVit Tribulus Terrestris 90 се препоръчва за трениращите активно професионалисти и спортисти любители. Опаковката съдържа 60 капсули със съдържание на сапонините от 90%. За да се постигнат оптимални резултати производителят препоръчва приемането на 1 или 2 капсули дневно в продължение на 4 седмици. Поради високото съдържание на сапонини капсулите представляват изключително концентрирани и мощни 1000-милиграмови дози. При регулирана употреба се очаква добавката да ви донесе цялостен ободряващ и имуностимулиращ ефект.
Купи сега

3.7/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!