Всички категории

7-те Най-Добри Кани за Филтриране на Вода

Искате да си вземете първата кана за филтриране на вода или пък да обновите старата?


В такъв случай сте попаднали на правилното място.

Наличието на източник на чиста питейна вода е задължително за покриване на една от основните човешки нужди. Но имате ли представа всъщност колко чиста е чешмяната вода? Ако отговорът е “не” по-добре ще е да използвате именно кана за филтриране на водата.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за филтриращите кани и как да изберете най-добрата според бюджета и предпочитанията си.

Също така ще споменем защо е по-добре изобщо да използвате кана за филтриране вместо бутилирана вода и какви предимства имат първите.

След прочитането на ръководството ще можете да направите информирана покупка, която ще е и най-подходящата за вашето домакинство.

Какво представляват каните за филтриране на водата


Каните за филтриране са съдове с филтър, които произвеждат напълно чиста и годна за пиене вода. Обикновено в каната се налива течаща вода като обемът й зависи от количеството вода, което каната е способна да приеме. То е различно за различните модели.

Повечето кани имат капак и работят с един или два филтъра, под които са разположени контейнери за филтрираната вече вода.

Независимо от това колко чиста вода смятате, че пиете от чешмата, често в нея се съдържат примеси и химикали, които не трябва да попадат в тялото ви.

Филтрирането на чешмяната вода драстично намалява тези примеси и химикали.

На пазара обаче има хиляди марки и модели кани за филтриране и избирането на правилната може да бъде сложна задача.

Какво да имате предвид при избора на кана за филтриране на вода

Всъщност има не малко неща, които трябва да вземете предвид преди да дадете парите си за даден модел кана.

Нека започнем с няколко въпроса, на които може би бихте искали да си отговорите преди да продължите:

Знаете ли какво точно се съдържа в чешмяната ви вода?Колкото и да не ви се вярва, всъщност има как да разберете какво точно се съдържа във водата, която тече от чешмата ви. Обикновено най-лесно това може да стане като се свържете с водоснабдяване и попитате.

Още един вариант е като дадете проба от водата за изследване.

Ако във всеки от случаите наученото не ви допадне – задължително си вземете кана за филтриране на водата.

Колко голямо е домакинството ви?

Това не е за пренебрегване и е добре да го имате предвид. Все пак каните за филтриране на вода могат да пречистят различно количество в зависимост от марката и модела. Колкото по-голямо е домакинството – толкова повече вода ще изпивате.

Съответно малка кана едва ли ще ви свърши толкова добра работа и в даден момент може да решите, че имате нужда от още една. Също така ще трябва по-често да сменяте филтъра, защото той е направен да пречисти по-малко количество вода при по-малките модели кани.

Какъв е максималният ви бюджет за кана?Избирането на кана за филтриране на вода не е по-различно от всяка друга покупка. Вероятно ще имате максимален бюджет и предварително ще знаете до каква сума сте готови да отделите за това.

Въпреки това по-скъпите кани предлагат по-добро филтриране и по-голям обем, което означава, че може би ще си заслужава да надвишите бюджета си при нужда.

От кого ще се използва най-често каната?

Някои модели кани за филтриране могат да бъдат доста тежки дори когато са празни. Представете си колко ще тежат ако са пълни и с вода. Ако имате деца вкъщи и те ще използват каната често – тогава тежък модел едва ли би бил най-подходящ.

Същото важи изобщо за всеки човек, който не е достатъчно силен физически.

Затова най-добре подръжте избраната кана в магазин докато е празна и преценете дали се държи достатъчно лесно и комфортно.

Колко дълга гаранция получавате от производителя?

Гаранцията е от съществена важност – някои кани идват с доживотна гаранция, а други с ограничена. Но каквато марка и модел да изберете, уверете се, че получавате достатъчно дълга гаранция.

Дизайнът има ли значение?

Освен от естетична гледна точка, дизайнът може да има и по-голяма важност. Уверете се, че сте избрали кана с ергономична дръжка, за да предотвратите разливания и изпускане. Също така погледнете ръба за наливане на каната – някои модели имат капаче, което да го покрива.

Това капаче и основният капак отгоре предотвратяват замърсяването на водата преди и след филтриране.

Основни характеристики на каните за филтриране


Всички кани за филтриране имат една основна функция – да филтрират водата, за да бъде възможно най-чиста и приятна за пиене. Въпреки това различните марки и модели кани имат различни характеристики, които могат да бъдат, или пък не, подходящи за вас.

Затова и ще ви представим най-важните спецификации, на които вероятно също така и ще попаднете докато търсите кана.

Възможност за отстраняване на замърсявания

Всички кани за филтриране на вода са създадени, за да премахват вредните частици и химикали от чешмяната вода. Въпреки това някои модели могат да правят и повече от това. Ще срещнете кани, които според производителя премахват над 90% от флуорида във водата.

Други пък могат да премахнат много по-дълъг списък със замърсители.

Подобряване качеството на чешмяната вода

Освен пречистване на водата, някои кани могат да я обогатят допълнително в полза на вашето здраве. Така можете да намерите кани за филтриране, които обогатяват водата с минерали или я правят по-питателна.

Напомняне за смяна на филтъра

Ще срещнете модели, които по един или друг начин ще ви покажат или напомнят когато е настъпил моментът за смяна на филтъра.

Скорост на филтриране

Някои кани имат филтри с невероятно добри възможности за пречистване на водата, но в същото време това става много бавно. Много вероятно е да изпитате подобен проблем с кана, която има само един, а не два филтъра.

Брой филтри

И като сме на темата – има кани, които работят с повече от един филтър. Обикновено те са с два, които филтрират водата едновременно. Това е особено удобно и прави пречистването на водата много по-бързо. Имайте предвид, че подобни кани са най-подходящи за използване само при филтриране на чешмяна вода.

Източници на по-мръсна вода могат лесно да задръстят филтрите и да се изисква честата им смяна.

МатериалиВероятно един от най-високите ви приоритети ще е здравината на каната. Има модели, които са изработени от стандартни материали. Можете обаче да намерите и такива от по-здрави и премиални материали. Пластмаса, стъкло и биоразградими материали – на пазара вероятно ще срещнете кани, изработено от почти всичко, което е подходящо за задържане на вода.

За кого са подходящи каните за филтриране на вода

Пиенето на възможно най-чиста вода е важно за здравето на всеки човек. Намирането на начин за допълнителното пречистване на чешмяната вода трябва да е сред топ приоритетите на всеки човек.

Използването на кани за филтриране на вода има много ползи и всеки би трябвало да се замисли за използването на подобен продукт. Въпреки това ако все още изпитвате колебания дали да инвестиране в кана за филтриране, нека ви помогнем във вземането на решение.

Бихте имали полза от кана в следните случаи:

Харчите прекалено много за бутилирана вода

Филтрирането на чешмяната вода ще намали драстично разходите ви за вода. Освен това тя ще е винаги прясна и съхранявана правилно.

Имате децаФилтрираната вода е най-добрият начин да защитите децата си от приемането на вредни частици и химикали чрез чешмяната вода.

Искате да водите по-здравословен начин на живот

Човешкото тяло е съставено от над 90% вода. Това означава, че качеството на приеманата в него вода се отразява пряко на физическата и психическата ни форма.

Искате да спестите място вкъщи

Огромните бутилки минерална вода, диспенсерите за вода и други подобни заемат прекалено много място. Дори и да се използват по-малки бутилки, отново заемат място и генерирате допълнително отпадъци за изхвърляне. Каната за филтриране на вода е малка и компактна и стои почти незабележимо в кухнята без да заема каквото и да било излишно място.

Защо да използвате кана за филтриране на водата

Има множество причини за използването на кана. Най-важната е, че ще пиете по-чиста и полезна за здравето ви вода. Друга причина е, че водата от чешмата обикновено не е толкова чиста, колкото повечето хора смятат.

Тя минава през километри стари, мръсни и ръждясали тръби преди да потече от мивката. И дори водата да е особено чиста в пречиствателната станция, докато достигне до вас вероятността да е вече замърсена е голяма. В старите тръби могат да се срещнат всякакви замърсители – бактерии, тежки метали, гъбички, микроорганизми и вредни химикали.

Каната за филтриране на водата е евтино и добро решение на този проблем. При наливане на чешмяна вода след няколко минути вече имате чиста и полезна вода.

Често задавани въпроси

Какво означава обозначението BPA Free?

Когато избирате кана за филтриране от пластмаса, обозначението BPA Free означава, че използваната пластмаса не съдържа каквито и да било вредни химикали, които в последствие ще се изпуснат в пречистената вода.

Колко често трябва да сменям филтъра на каната?

Целта на филтъра е да извлече замърсяванията от водата. Кога той ще се нуждае от смяна зависи основно от това колко е мръсна водата и колко често пиете. Ако водата е изключително замърсена – филтърът ще се запуши бързо и ще трябва да го смените.

Обикновено при наливане на чешмяна вода един филтър издържа от 2 до 3 месеца, но ако пиете повече вода – може и по-малко.

Как да разбера кога да сменя филтъра?

Най-лесният начин е да си отбележите на коя дата сте сложили нов филтър и да засечете един, два или три месеца от тогава. На колко време се сменя филтъра обикновено може да се види на кутията му.

Също така можете да смените филтъра по ваша преценка – ако водата се пречиства по-бавно от обикновено, ако има по-различен вкус или просто ако сметнете, че е време.

Най-добрите кани за филтриране на вода

За да ви помогнем допълнително и да улесним избора ви – нека ви предложим някои от най-добрите кани на пазара. Бъдете сигурни, че която и от тях да изберете – няма да съжалявате.

1. Кана за филтриране на вода Brita Marella XL


Каната има изключително компактен дизайн, който я прави подходяща и за съхранение на рафтовете в хладилника. Капакът й е снабден със система за предупреждение с ръчна настройка, която указва кога е време за смяна на филтъра.

Самият филтър комбинира в себе си иновативна технология с йонообменна смола и активен въглен.

Вторият абсорбира хлор, органични замърсители и пестициди като същевременно подобрява вкуса на водата и отстранява миризми и промени в цвета й. Филтърът съдържа и инхибитор, който предотвратява развитието на бактерии във филтрираната вода.

Йонообменната смола пък отстранява причинителите на котлен камък и намалява нивата на вредни метали във водата като мед и олово. В резултат на това получавате чиста вода с подобрени в полза на здравето качества. Каната е с капацитет от 3.5 литра за чешмяната вода и филтрира до 2 литра.

Изработена е от пластмаса, която не изпуска никакви замърсявания и химикали в пречистената вода.
Купи сега

2. Кана Аквафор Аметист


Моделът е с оптимално съотношение между общ и полезен обем и именно това позволява да се използва максимално добре пространството в кухнята, особено ако то никога не е достатъчно.

Филтърът запазва здравето като осигурява високо ниво на пречистване на водата. Той премахва от водата седименти като пясък, ръжда, полени и кал, също така тежки метали като живак, мед, олово, алуминий и желязо. Пречиства още хлор и други органични съставки, както и химикали, феноли и бактерии. Каната има механичен индикатор за ресурса на филтъра, който показва кога е време същият да бъде сменен с нов.

Всички части на каната са подходящи за контакт с храни и напитки и не съдържат токсични или химически елементи. Капацитетът на каната е 1.6 литра, а с един филтър може да се пречисти до 200 литра вода.

Филтърът е с активен карбон, а в комплекта получавате четири филтъра. Каната е изработена от безвредна пластмаса и може да се мие в съдомиялна машина.
Купи сега

3. Кана за филтриране на вода Brita Style XL


Филтриращата кана е със съвременен и стилен дизайн и позволява пречистването на завидните 3.6 литра вода. Капацитетът на филтриране с един филтър е 150 литра.

Самият филтър е с технология от активен въглен и йонообменна смола. Активният въглен абсорбира хлор, органични замърсители и пестициди като същевременно подобрява вкуса на водата и отстранява миризми и промени в цвета й.

Филтърът съдържа и инхибитор, който предотвратява развитието на бактерии във филтрираната вода. Йонообменната смола пък отстранява причинителите на котлен камък и намалява нивата на вредни метали във водата като мед и олово.

В резултат на това получавате чиста и полезна за здравето вода с подобрени качества. Каната е изработена от пластмаса, която е напълно безвредна и не замърсява по никакъв начин филтрираната вода.
Купи сега

4. Кана за филтриране на вода Laica Spring Violet


Каната има капацитет на филтриране от 3 литра и с един филтър може да пречисти до 150 литра вода.

Филтърът пречиства водата през пет етапа като по този начин отстранява от нея мед, цинк, олово и хлор.

С използването на този модел ще намалите драстично тежките метали, пестицидите и хербицидите от водата, която консумирате и ще запазите себе си и близките си в по-добро здраве.
Купи сега

5. Кана за филтриране на вода BWT PENGUIN


Тази филтърна кана за вода е с патентована функция за обогатяване на водата с магнезий. Има обем от 2.7 литра чешмяна вода и може да пречисти до 1.6 литра вода. Има система за лесно пълнене на вода от чешмата без нуждата от сваляне на капака.

Формата й позволява да се поставя лесно и удобно на вратата на хладилник. Разполага със здрава и удобна клапа за изливане на водата. Конструкцията на каната не позволява да попадат прах или нефилтрирана вода при чистата.

Моделът има и съвременен електронен индикатор, който отчита броя наливания и дните на използвания филтър, съответно сигнализира кога той трябва да се смени.

Изработена е от висококачествена пластмаса, която по никакъв начин не влияе на пречистената вода.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Кана за пречистване на вода SINGER PURIFY WP04


Този модел филтрира водата посредством филтър с активен карбон. Така водата след пречистване е лишена от всякакви вредни примеси, химикали и тежки метали и същевременно запазва отличния си вкус без излишно обогатяване.

Капацитетът на каната е 2.5 литра. Изработена е от висококачествена пластмаса, която по никакъв начин не изпуска вредни химикали в пречистената вода.
Купи сега

7. Кана за филтриране на вода Aquaphor Prestige


Филтрираща кана подходяща за големи семейства с капацитет от 2.8 литра. С един филтър може да пречисти до 300 литра вода.

Филтрирането на водата става чрез активен карбон, който я лишава от хлор, химикали, пестициди и тежки метали.

Каната е съвместима с няколко модела от филтрите на Аквафор – B5, B6 и А5. Размерите й са 26 сантиметра дължина, 12 сантиметра ширина и 26 сантиметра височина.
Купи сега

4.1/5 - (21 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Румяна пише

    Предлатате ли стъклени кани?

  2. Георги Жеков пише

    Защо не споменавате изобщо Hygea Energy аз мисля че са по добри от Брита !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!