Всички категории

8-те Най-Добри Сушилни за 2024

Търсите ли начин да си спестите част от домашните задължения?

Е, в такъв случай новата сушилня със сигурност ще ви бъде от полза!

Прането несъмнено е едно от най-досадните и трудоемки задачи за всеки домакин или домакиня.

От самото изчистване на дрехите в пералнята, през простирането, изглаждането и грижливото сгъване, целият процес отнема доста дълго време.

Предвид натовареното ежедневие, мнозина търсят начин да оптимизират поне част от домашните си задължения, за да посветят свободното си време на заслужена почивка.

Именно тук идва на помощ сушилнята. Също както пералнята замества прането на ръка, така тази полезна машина може да ви спести часове и дори дни в сушене на чистите ви дрехи.

Добре подбраната сушилня ще бъде вашето спасение когато спешно трябва да изперете определена дреха за даден повод или събитие, но нямате време да я чакате да изсъхне.

Тя ще спаси платовете ви от суровите климатични условия през зимата и ще е перфектното решение, ако не разполагате с достатъчно място за простиране у дома.

Ако се чудите как да изберете най-подходящата машина, имате късмет!

В този наръчник сме подбрали най-важната информация, с която трябва да се запознаете преди да направите вашия избор. В края, пък, сме подготвили и някои от най-добрите сушилни на българския пазар, които да разгледате.

Какви са предимствата от домашната сушилня?

Сушилнята вече често се среща в модерните домакинства и е един от първите уреди, с които се обзавежда всяко ново жилище.

Разбира се, причината за нейната популярност се крие в множеството ползи, които тя предлага.

В случай, че все още не сте се убедили в нуждата от подобен уред за вашия дом, ви препоръчваме да обмислите следните предимства на сушилнята.

Практичност

Както става ясно, главното предназначение на сушилнята е да спестява времето, което е нужно на дрехите ви да изсъхнат след пране.

Това означава, че повече няма да се налага да кроите планове кога ще ви трябват определени дрехи, нито да пускате специална пералня няколко дни по-рано.

Сушилнята позволява да сушите дрехите си по всяко време на деня, независимо от метеорологичните условия, които иначе биха попречили на дрехите за изсъхнат на обикновен простир.

Така може да сте сигурни, че ще можете да облечете любимата си рокля или костюм дори и да сте поканени на събитие в последния момент. Ще си спестите и много излишни главоболия, ако сте забравили да пуснете пералнята на предния ден, а нямате какво да облечете за работа в следващите дни.

Сушилнята е една от най-практичните машини за всяко домакинство, тъй като съкращава времето за пране и свежда дългия процес до няколко часа.

Чистота

Голяма част от населението вече живее в градска среда, където мръсния въздух е редовен проблем.

Поради ред причини, сред които изпаренията от превозните средства и струпването на хора, въздухът е изпълнен с прах, бактерии и вредни частици.

Освен, че жителите на населеното място вдишват замърсения въздух, той полепва и по дрехите и аксесоарите. Именно затова се препоръчва добра лична хигиена, редовното миене на ръце и почистване на дрехите.

Мнозина, обаче, не се замислят за възможността по чистите им дрехи да полепнат мръсни частици още преди да са ги облекли.

Именно това се случва когато простирате дрехите си на терасата и в отворено пространство. Там те са изложени на външни условия в продължение на дни и поемат част от бактериите и праха, налични в градския въздух.

Така чистите ви дрехи всъщност далеч не са толкова чисти, когато дойде време да ги облечете.

Е, сушилнята ще предотврати този неприятен проблем.

С нейна помощ дрехите ви няма да имат досег с мръсната среда навън, поне докато не ги облечете след пране. Само за няколко часа те ще изсъхнат вътре в сушилнята, след което ще можете спокойно да ги приберете в гардероба, без да се притеснявате, че разнасяте бактерии из дома.

Комфорт и грижа

Само хората, които вече притежават сушилня, познават приятното чувство от допира на току-що изсушените дрехи.

Веднага след като ги извадите от машината, платовете са все още топли и меки. Малко неща могат да се сравнят с уюта и комфорта, който ще изпитате, ако облечете дрехите си веднага след изсушаване.

Правилно подбраната сушилня може да свърши чудеса за вашето облекло, да спомогне платовете да се запазят здрави и меки за по-дълго и да ви спести излишни разходи за нови дрехи.

Ако сте човек, който обръща специално внимание на своя гардероб и държите на качествените материи, то тогава множеството програми и опции на сушилнята ще ви бъдат от голяма полза.

Какви видове сушилни се предлагат на пазара?

Разбира се, всеки домакин има нужда от различен вид машина, за да задоволи своите лични нужди.

В магазините ще срещнете няколко различни вида сушилни, затова е важно да правите разлика между тях и да подберете най-подходящата за вашия дом.

Сушилни с вентилатор

Ако търсите бюджетен вариант, то сушилнята с вентилатор е подходящ избор.

Тя затопля въздуха и го пуска при дрехите в барабана. Когато той поеме влагата от платовете и вече стане неизползваем, сушилнята го изпуска в помещението и вкарва нова доза.

Това означава, че трябва да позиционирате този тип сушилни в добре вентилирана стая. В противен случай рискувате сушилнята да предизвика пожар.

Едно от предимствата на този вид машини е, че са подходящи за монтиране на стена. За сметка на това, обаче, около тях често може да се образува мухъл, поради честото изпускане на влажен въздух.

Сушилни с кондензатор

За разлика от машините с вентилатор, този тип сушилни преработват влажния въздух, като го изсушават наново и го пускат обратно в барабана. Те изсмукват влагата и я изцеждат като кондензирана течност в отделен контейнер или директно в тръбите.

Те работят доста бързо, но са и по-тежки, което може да ги направи по-малко гъвкави и трудни за преместване и вграждане в помещението. Този тип машини могат да поберат и доста повече пране, което ги прави идеален вариант за големите домакинства.

Сушилни с термопомпа

Този вид машини са подобни на сушилните с кондензатор, тъй като също преработват въздуха и не го изпускат в помещението.

Те затоплят въздуха, след което го оставят да изстине, за да премахнат излишната кондензация. След това го затоплят отново и така продължават процеса, докато дрехите не изсъхнат напълно.

По този начин може да сте сигурни, че около машината и в с помещението няма да се натрупа излишна влага, която да предизвика образуване на мухъл или разпространение на бактерии.

Това ги прави и подходящи за по-малки апартаменти, тъй като сушилните с кондензатор не изискват добра вентилация.

Те работят на по-ниски температури, което означава, че опасността платовете да се повредят е далеч по-малка.

Газови сушилни

Една доста популярна опция са сушилните, които използват газ, за да затоплят барабана.

Тъй като не ползват електричество, те се считат за по-бюджетни в дългосрочен план. Освен това, те са и една идея по-бързи в затоплянето и изсушаването на дрехите.

Бъдете внимателни, тъй като този тип сушилни изискват много добра вентилация в помещението. В никакъв случай не ги монтирайте в тесни пространства, иначе рискувате да предизвикате пожар. В тази връзка, те не са подходящи за малки апартаменти, независимо от броя на прозорците и вентилационните шахти в него.

Какво трябва да обмислите преди да изберете сушилня?

Всяко домакинство разполага с различни условия и средства. Освен това, нуждите на отделните жители на дома също може да се различава значително.

Именно затова е необходимо добре да обмислите ситуацията, в която се намирате преди да се запътите към магазина и да изберете своята нова сушилня.

Количество пране

На първо място е добре да предвидите колко дрехи ще сушите наведнъж.

Това зависи главно от броя на членовете на вашето семейство или броя на съквартирантите, с които живеете.

Ако често перете дрехите си заедно, вероятно ще имате нужда и от по-голяма сушилня, която да побере цялото пране.

В случай, че живеете самостоятелно и перете единствено собствените си дрехи, голямата сушилня може да се окаже излишна. Ако това условия се отнася за вас, то ви препоръчваме да заложите на по-малка сушилня, която да пасва на вашите лични нужди.

Честота на употреба

Подходящата сушилня за вашия дом зависи и от това колко често възнамерявате да я използвате.

Замислете се дали ще включвате машината през цялата година или ще се възползвате от слънчевото време през лятото, за да спестите от сметката за електричество и да сушите дрехите си навън.

Вземете предвид и това дали купувате сушилня за вашия собствен дом, където често пускате пране, или за допълнително жилище, което не обитавате през цялото време.

Подобна разлика може да е ключова за изработката на вашата сушилня, както и за нейните функционалности.

В случай, че машината ще бъде използвана рядко, вероятно ще ви е необходимо само основната функция. Ако, обаче, ще я включвате редовно, ви препоръчваме да заложите на такава, която предлага много повече опции и гъвкавост.

Бюджет

Не на последно място е редно да обмислите и средствата, които сте готови да вложите в подобна машина.

Ако скоро обмисляте цялостно обновление на домакинските уреди или преместване в друго жилище, вероятно ще се наложи да се отървете от сегашната си придобивка.

В такъв случай ви препоръчваме да не влагате голяма сума в покупка, която не възнамерявате да използвате в далечното бъдеще.

Ако, обаче, това ще бъде основното ви средство за сушене на дрехи през следващите години, то най-удачно е да инвестирате повече средства за сметка на качеството. Така ще сте сигурни, че машината няма да ви предаде в най-неподходящия момент и ще можете да разчитате на нея задълго.

На кои характеристики на сушилнята трябва да обърнете внимание при закупуването?

В магазините за домашна техника ще откриете широко разнообразие от сушилни, които се различават значително една от друга.

Всеки продукт предлага конкретни функции и е предназначен за определени условия.

Именно затова е важно да обмислите следните спецификации на избраната от вас сушилня, преди да направите финалната стъпка.

Капацитет

Количеството дрехи, които сушилнята ви трябва да побира, е една от най-важните характеристики, на които да обърнете внимание.

Ако не обмислите добре тази част рискувате да се сдобиете с машина, която няма да отговаря на вашите нужди и ще бъде на практика неизползваема.

Капацитетът на повечето продукти на пазара варира между 4 и 10кг., като в повечето случай се има предвид теглото на дрехите след тяхното изсушаване.

Препоръчваме ви капацитетът на вашата сушилня да бъде двоен на този на пералнята, за да сте сигурни, че тя ще може да поеме цялото количество пране.

Вземете предвид и членовете на вашето домакинство.

Ако живеете сами или с още един човек, то тогава сушилня с капацитет под 5 кг ще ви свърши чудесна работа.

В случай, че живеете с деца или още двама-трима съквартиранти, то машината трябва да побира около 5 до 7 кг. пране. Ако, пък, става дума за голямо домакинство с над 5 души, сушилнята ви трябва да е пригодена за над 7 кг. дрехи.

Програми

Всяка модерна сушилня разполага с поне няколко програми за сушене. Те често са пригодени за определен тип плат или за конкретни дрехи.

Ако разполагате с широк набор от облекла и сте почитатели на модата, то тогава ви препоръчваме да заложите на сушилня с повече програми.

Така ще сте сигурни, че машината ще може да се погрижи за всеки вид плат и няма да се притеснявате, че ще навреди на дрехите ви по време на сушене.

В случай, че в гардероба ви преобладават спортни артикули или пък синтетични материи, може да заложите и на по-скромна сушилня, която да задоволи нуждите ви, без излишно да източва джоба ви.

Функции

Освен вградените програми за работа, повечето сушилни предлагат и допълнителни функции, които да улеснят работата ви.

Голяма част от машините могат да се изключват автоматично след като приключат с изсушаването на дрехите. С подобен уред няма нужда да бдите зорко или да засичате времетраенето на програмата – можете спокойно да се излегнете, а сушилнята ще свърши работата вместо вас.

Друга доста често срещана функция е опцията за отлагане на програмата.

Това означава, че можете да поставите мокрите дрехи в барабана, но да настроите машината за по-късен час. Така тя ще се включи през късните часове на нощта, когато електричеството е по-евтино, например.

При доста от сушилните ще срещнете и вградени филтри.

Тяхното предназначение е да улавят всички мръсотии, бактерии или отделени от платовете частици, които иначе биха останали по дрехите.

Разбира се, не забравяйте и режима за енергоспестяемост.

Самата машина би трябвало да е снабдена с етикет, който указва какъв клас на енергоспестяемост представлява по европейските стандарти.

Дизайн

Когато купувате сушилнята е редно да обмислите и самото оформление на съоръжението.

Тук става въпрос както за естетика, така и за практичност.

Като за начало обмислете дали сушилнята ще се намира на видимо място в кухнята или ще бъде скрита от погледите на гостите в пералното помещение.

В случай, че тя ще бъде на показ, е добре да я съчетаете с останалата част от обзавеждането в помещението. Ако съоръжението ще се намира в кухнята, вземете под внимание от какъв материал са изработени повечето уреди и се опитайте да подберете сушилня в същия стил.

Освен всичко друго е редно да обмислите и някои детайли по външния вид на сушилнята.

Доста важна характеристика е посоката, в която се отваря вратичката.

В зависимост от мястото където ще поставите вашата сушилня, може да се наложи да подберете продукт, който се отваря наляво или надясно.

В тази връзка е добре да предвидите и отварянето на останалите разделения, ако машината разполага с такива. Замислете се дали сушилнята е направена така, че да имате лесен достъп до контейнера с кондензирана вода, например.

Лесна употреба

Главното предназначение на сушилнята е да улесни вашето ежедневие.

Именно затова не бива да закупувате машина, чието управление може да затрудни вас или член на домакинството ви.

Когато подбирате сушилнята задължително проверете контролния панел.

Той може да включва както копчета, така и колела, чрез които да избирате програмите и да настройвате температурата, времето и допълнителните функции.

Главна роля тук играе дисплеят.

При голяма част от модерните сушилни ще се натъкнете на електронен дисплей. Той позволява да видите всички най-важни данни и стойности, които да ви помогнат в управлението на машината.

Светещите дисплеи често са предпочитани, тъй като с тяхна помощ може да видите колко време остава до края на програмата, както и на каква температура се сушат вашите дрехи дори в тъмното.

Не на последно място обмислете и колко достъпна е машината за почистване.

Някои сушилни предлагат програми за автоматично изплакване и освежаване. Ако подберете уред без подобна функция, обърнете внимание дали барабанът е достатъчно широк и удобен за поддръжка.

Как да полагате грижи за вашата сушилня?

След като сте избрали и закупили новата си придобивка идва ред и на нейната поддръжка.

Правилната грижа за сушилнята е ключова, ако искате да я използвате в продължение на години.

Като за начало я използвайте само и единствено за пране.

Не се изкушавайте да сушите в нея кърпи или дрехи, които са се намокрили по други причини. Избягвайте да поставяте платове, които не са минали през пералнята, тъй като те ще замърсят барабана и могат да задръстят самата сушилня.

Отделяйте нужното време за редовно почистване на машината.

Поне веднъж месечно избърсвайте външния корпус на сушилнята.

Ако имате навика да поставяте върху нея все още влажните дрехи, преди да ги пуснете за изсушаване, по уреда може да останат следи от сапун, които да предизвикат корозия. За щастие, едно минаване с чист парцал може да предотврати подобна опасност.

Оглеждайте се за остатъчни частици и редовно сменяйте филтрите.

При изсушаването на дрехите, от платовете често се отделят миниатюрни частици и влакна, които полепват по вътрешността на барабана. Ако машината ви разполага със специален филтър, който да улавя тези боклуци, то се погрижете той да е винаги чист и свеж.

Обърнете внимание и на тръбите и шахтите, през които преминават въздухът и водата.

Те също имат нужда от прочистване. Ако не премахнете мръсотията и остатъците от платовете, натрупалите се частици могат да попречат на въздуха да преминава и на водата да се оттича.

Освен, че ще намали ефикасността на самата машина и ще се наложи тя да работи по-дълго, подобно натрупване може да предизвика и доста по-сериозен проблем, като пожар или наводнение.

 

Е, надяваме се този наръчник да ви бъде от полза при избора на вашата нова сушилня.

Ако все още се колебаете и не знаете от къде да започнете, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения

1. Сушилня Bosch WTR87TW0BY


Тази сушилня с термопомпа предлага общо 15 програми за работа, сред които такива за деликатни материи и спортни артикули. Машината е от енергиен клас А+++ и е с капацитет за зареждане от 8 кг, което я прави подходяща дори за големи домакинства.

Съоръжението разполага с вратичка, която се отваря надясно, както и с удобен електронен дисплей. Сред функциите, които уредът предлага, са системата от сензори за влажност, опцията за отложено програмиране и филтърът за лесно почистване.
Купи сега

2. Сушилня Beko B3T67110


Следващото ни предложение е кондензационна сушилня с капацитет от 7 кг. Машината е от енергиен клас В и е с механичен контролен панел.

Тя предлага общо 15 програми за работа, като тази за синтетични платове или ежедневно изсушаване. Освен тях, тя е снабдена и с няколко удобни функции – отложено програмиране, автоматичен анти-сифон и опции за нагласяне на нивото на сушене.
Купи сега

3. Сушилня за дрехи Samsung DF60R8600CG/LE


Този продукт е компактна сушилня с термопомпа и цифров инверторен двигател. Контролирането става лесно и бързо с електронния дисплей с тъчскрийн, чрез който може да избирате между общо 6 програми на работа.

Капацитетът на машината е 3,3 кг., а сред функциите за улеснение има и опция против набръчкване на платовете, както и филтър, който премахва всички натрупани миризми и оставя дрехите ви свежи и готови за обличане.
Купи сега

4. Сушилня Whirlpool FFTM1182BEE


Тази сушилня с термопомпа е от енергиен клас А+++ и разполага с капацитет от 8 кг. Снабдена е с дигитален дисплей и инверторен мотор, който минимизира вибрациите и шума.

Машината е клас А++ и предлага няколко програми за работа, както и множество полезни функции, сред които FreshCare, която поддържа дрехите ви свежи, и системи за безопасност.
Купи сега

5. Сушилня Haier HD80-A3959-S


Още една сушилня с термопомпа и инверторен мотор, която обаче е клас А+++ и разполага с троен филтър за събиране на влакна и фибри. Машината е с капацитет от 8 кг. и предлага общо 11 програми за работа.

Уредът е снабден и с електронен дисплей и връзка с Wi-Fi, за да можете да управлявате сушилнята дори и от разстояние чрез мобилно приложение. Барабанът е обработен с цинкови йони против бактерии и е със специален дизайн, който позволява на дрехите да се плъзгат по-лесно без да се повреждат.
Купи сега

6. Сушилня Hotpoint Natis Reload NTM1182SKEU


Следващото ни предложение е сушилня с термопомпа, цифров дисплей и капацитет от 8 кг. Машината работи тихо, благодарение на инверторния мотор, и е от енергие клас А++.

Предлага общо 13 програми на работа, както и няколко функции – систем за активна грижа, опция против намачкване на платовете и настройки за нивото на сушене.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Сушилня Arctic DAPLH732PB


Този продукт представлява сушилня с термопомпа от енергиен клас А++ с 15 програми за работа. Сушилнята побира до 7 кг. пране и предлага множество функции за улеснение и грижа за платовете.

Опцията против набръчкване на дрехите се включва автоматично два часа след приключване на програмата и върти платовете на всеки 10 минути, за да не се образуват гънки. Уредът разполага и с опции за отложен старт, както и заключване за достъп на деца.
Купи сега

8. Сушилня Electrolux EW8H358S


Последното ни предложение е сушилня с капацитет 8 кг., която е от енергиен клас А++. Съоръжението има общо 14 програми на работа и разполага с инверторен мотор и сензорен LCD дисплей.

Освен опция за отложен старт на сушенето, машината предлага и опции за определени платове като коприна, вълна, спално бельо и прочее.
Купи сега

3.2/5 - (170 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
10 Коментари
 1. Анна пише

  ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ ВЬПРОС ДАЛИ КОМБИНИРАНА ИЛИ ПООТДЕЛНО???? ЗАЩО КАЗВАТ,ЧЕ КОМБИНИРАНИТЕ НЕ СА ДОБРИ НАЙСТИНА ЛИ Е ТАКА.

  1. Емил пише

   Здравейте Анна,

   имаме статия където сме писали за плюсовете и минусите на пералните със сушилни. Можете да я разгледате тук: https://besto.bg/naj-dobri-peralni-sys-sushilni/

   Емил

 2. Виждан Рамаданова пише

  Не си купувайте комбинирана пералня със сушилня,. Аз си купих и много съжалявам! Сега се налага да си купя отделно и сушилня

  1. Емил пише

   Здравейте,

   можете ли да дадете повече информация, какъв точно модел сте си купили и какви са причините да съжалявате?

   Емил

  2. Владимирова пише

   Здравейте.Донесоха ми сушилня Zenker WPK9211.7,но нямам книжка с програмите.На немски език са програмите.Къде и как да прочета указанията за употреба, програмите?

  3. krupueto пише

   Здравейте И аз също си купих комбинирана пералня със сушилня Индезит 7кг на пране 5 на сушене и моята съпруга не е доволна изобщо.Казва че дрехите когато ги пусне на пране и сушене си ги изкарва мокри.

   Сега в момента си търся отделно сушилня.
   За съжаление остана ми само набутването от комбинираната пералня със сушилня. Взех я от някакъв сайт на цена около 750 лв 2019г.
   Сега съм се насочил към сушилня beko 2020 година сме три пъти клас А 8 килограма за 950 лв Технополис на промоция и ме устройва като параметри.

 3. Галя пише

  Здравейте, интересувам се има ли сушилни с по- малки размери? Дълбочината да е около 45 см., защото мястото не ми достига!

 4. мариан тодоров пише

  Не купувайте нищо от mcm.bg… ако не искате неприятности и разочарование…. Продават ви стока / сушилня в моя случай /, не я доставят в уговореното време, отказват да ми върнат парите, защото сме били в извънредно положение и те били в невъзможност да изпълнят договора помежду ни. Опрадвават се с “Частично прекъсване, спиране и забавяне на производствените вериги и доставки, както и на изпълнение на договори с контрагенти, доставчици и партньори…Щели да ми я доставят като се отмени извънредното положение и възтановяли нормалния си ритъм на работа.Т.е. след1-2-3 месеца. Три дни ме размотаваха да звъня на телефони на които никой не отговаря и да пиша съобщения на пощата им преди да ми отговорят официално. След разговор с официалния вносител на MIELE за България разбрах, че всъщност техният партньор “Миле центар макс” трябва само да вземат от техния работещ склад платеният от мен уред и да ми го доставят…Няма никакви “прекъснати производствени вериги или доставки”. В условията на същототова извънредно положение миле бг, техномаркет и техномикс продължават да продават и доставят същата марка “MIELE'” . А “миле център макс” е май единствената в София фирма от този бранш която е неспособна да осигури един шофьор и един бус за да изпълни договор за който е взела парите преди 28 дни…28 дни не могат да доставят един уред от София до София…

 5. Габриела пише

  Здравейте,може ли да ми обясните,защо е за предпочитане и пералнята и сушилнята да са една и съща марка.

 6. Даниел Вутов пише

  Здравей те да ми кажете нещо за този модел
  BEKO B5T 68243 Beko A+++.мнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!