Всички категории

7-те Най-Добри Зарядни Станции за Електрически Автомобили

Станете част от движението на света към бъдещето!

Електрическите автомобили навлизат все по-активно и неизбежно в ежедневието ни.

Много от съвременните големи автомобилни производители се преориентират и започват да създават модели, разчитащи на електрическата енергия. Откъде обаче се набавя тя?

Електрическите автомобили не набавят “горивото” си толкова лесно от контакта. За да се движат, тези превозни средства имат нужда от специална зарядна станция, която “да напълни резервоара им”.

Останалите горива може и да се изчерпят в един момент, но електрическата енергия може да се набави дори и от възобновяеми енергийни източници. Човечеството неизбежно върви по посока на един по-природосъобразен живот, който ще гарантира неговото оцеляване.

Разбира се, с един електрически автомобил ще си осигурите несравнимо по-екологично придвижване по пътищата. Освен това, не бива да пропускаме колко по-изгодна е електрическата енергия на фона на различните горива.

Съвременните технологии предлагат страхотни възможности, събрани в едно електрическо превозно средство. Тъкмо затова много хора днес заменят старите си автомобили с електрически.

Какво обаче се случва, след като си закупите електрически автомобил? Как всъщност да го зареждате? Как изобщо да подберете точната зарядна станция за себе си?

Отговорите на тези и много други ключови въпроси ще откриете в това ръководство. В него е събрано всичко, което трябва да знаете за зарядните станции за електрически автомобили. Това, разбира се, включва не само тяхното закупуване, но и употреба.

За да ви бъдем от максимална полза при избора, най-долу ще споделим с вас и някои от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

Какво представляват зарядните станции за електрически автомобили?

Всички автомобили, които се задвижват с помощта на електричество, имат нужда от редовно презареждане. Тъкмо затова заедно с електрическите автомобили върви и зарядно, което може да се включи директно към 120-волтов домашен контакт.

Тези зарядни обаче зареждат автомобилите прекалено бавно. С 20-часово зареждане например можете да си осигурите заряд за около 200 км.

Това е основната причина много хора да предпочитат специално проектираните за зареждане на електрически автомобили зарядни станции. Тези зарядни станции се продават отделно, но доста често се закупуват заедно с електрическия автомобил.

Зарядните станции изискват малко по-сложна инсталация.

Те се свързват към 240-волтов контакт и могат да заредят електрическия автомобил до в пъти по-бързо.

Това е така, тъй като работят една идея по-различно от съпътстващите зарядни към различните електрически автомобили.

Батериите винаги трябва да се зареждат с постоянен ток.

Тъкмо затова повечето електрически автомобили разполагат с вграден преобразувател.

Той ви позволява да използвате променливия ток, с който е снабдено домакинството ви, като го превръща в постоянен.

Това обаче е бавна и тромава процедура. Тъкмо за да ви осигурят по-бързо зареждане, зарядните станции от второ ниво разполагат с по-големи преобразуватели.

Преобразувателите трансформират тока и зареждат батериите на автомобила ви директно с постоянен ток.

Много подобни зарядни станции вече можете да откриете на публични места в по-големите градове.

Въпреки това обаче, ако разполагате със своя собствена, определено ще можете да осигурите на електрическия си автомобил по-удобно и спокойно зареждане.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на зарядна станция за електрически автомобили?

Подбирането на точната зарядна станция може да бъде една нелека задача особено ако не знаете точно какво търсите.

Тъкмо затова в тази секция ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тези приспособления.

Така ще имате възможност да подберете лесно и удобно точната зарядна станция за своя електрически автомобил.

Мощност на зареждане

Някои електрически автомобили се зареждат по-бързо от други. Скоростта на зареждане зависи преди всичко от вграденото в превозното средство зарядно.

В зависимост от това необходимата мощност за зареждане на една зарядна станция може да варира между 3,7 kW и 22 kW.

Естествено, ще можете да заредите 3,7-киловатовия си електрически автомобил на всяка по-мощна станция. Това обаче ще се случва с максимална мощност от 3,7 kW.

Предполагаме, че вече и сами си давате сметка – мощността, която ви е необходима от една зарядна станция, е най-добре да отговаря на особеностите на автомобила ви.

Ако капацитетът на зареждане на вашия електрически автомобил е по-голям, тогава би било най-добре да се насочите към по-мощните зарядни станции. Те ще свършат работата възможно най-бързо и пълноценно.

Ако обаче капацитетът на зареждане на автомобила ви възлиза на 3,7 kW, няма защо да инвестирате в зарядна станция с мощност на зареждане от 22 kW.

В крайна сметка няма изобщо да имате възможност да използвате целия капацитет на новата си придобивка. Това единствено ще натовари излишно разходите ви.

Проучете особеностите на електрическия си автомобил и съобразете закупуването на зарядна станция с тях. По този начин веднага ще отсеете на кои предложения си заслужава да обърнете внимание, и кои да подминете.

Конектор

Въпреки че съществуват различни видове конектор за зареждане, в Европа най-разпространени са два. Те са познати като конектор тип 1 и конектор тип 2.

Конекторите от първия тип са еднофазови. Това им позволява да достигнат мощност на зареждането от 7,4 kW. Този тип конектори се използват в Азия и затова в Европа по-рядко се открива нещо подобно.

Конекторите от втория тип обаче са значително по-популярни на континента, тъй като Европа е основната им зона на разпространение.

Те са трифазови и да достигнат мощност на зареждане от 22 kW за тях не представлява проблем. Същевременно някои публични зарядни станции могат да ви осигурят дори 43 kW мощност на зареждането.

В повечето случаи публичните зарядни станции са оборудвани с контакт от втори тип. С него можете да свържете повечето стандартни кабели с конектор тип 2.

Както и сами се досещате, ако електрическият ви автомобил се зарежда с помощта на конектор от втория тип, няма как да захраните превозното средство с конектор от първия тип.

На практика това може да се случи, но с помощта на специални приставки, които са ненужно скъпи.

Съветът ни отново е същият. Проучете внимателно особеностите на автомобила си и ще знаете точно кои зарядни станции отговарят на вашите потребности и заслужават внимание.

Брандове и качество

Когато става въпрос за зарядни станции за електрически автомобили, най-добрият гарант за качеството на определен продукт се оказва брандът, който го произвежда.

Препоръчваме ви, когато си избирате зарядна станция, да проучите внимателно кой стои зад производството ѝ. Това може да ви каже много и да ви гарантира пълноценна и дългосрочна употреба.

Независимо дали става въпрос за KEBA, или за някой друг, доброто име не е случайно. Популярните брандове са се налагали на пазара с течение на години и са доказали, че създават наистина качествени продукти.

Освен това, като се доверявате на определен производител, вие на практика му се доверявате за години напред. Именно към него ще се обърнете, когато ви липсва някоя част, имате нужда от обслужване, ремонт или подобрение на зарядната си станция.

Повярвайте ни, качеството не е нещо, с което искате да правите компромис в случая. Нестабилната зарядна станция просто няма да си върши работата подобаващо и ще се превърне в един излишен разход на средства.

Проучете различните доказали се производители предварително и внимателно. Вижте дали предлагат онова, от което имате нужда. Едва когато събудят доверието ви и имат всичко, от което се нуждаете, следва да се сдобиете с техен продукт.

Не забравяйте – една зарядна станция не е малка инвестиция. Тъкмо затова трябва да се погрижите да бъде добра.

Инсталация

Инсталацията на една зарядна станция за електрически автомобили далеч не е подходяща работа за всеки. Това вероятно не е нещо, което можете да направите просто разбирайки от електричество и електротехника.

Именно затова инсталацията на подобни приспособления трябва да се извършва само от оторизирани специалисти. Далеч не всеки електричар е наясно със стандартните и изискванията, които трябва да се покрият при инсталирането на една зарядна станция.

Особено у нас е просто задължително баш майсторите да не се захващат с нещо подобно. Потърсете квалифициран и сертифициран професионалист. Той ще се погрижи за всичко.

Електрическото снабдяване на дома ви трябва да бъде добре проверено, преди да използвате обикновен домакински контакт. Особено в старите сгради контактите и окабеляването трябва да бъдат внимателно проверени.

Само така може да се гарантира, че електрическата енергия може да се изнася от инсталацията ви на пълна мощност в продължение на няколко часа, защото тъкмо такива са изискванията на вашия автомобил.

Естествено, инсталирането на една зарядна станция ще ви наложи да отделите малко повече средства от тези за първоначалната ѝ покупка.

Определящи за цената могат да бъдат множество фактори. Колко далече е мястото ви за паркиране от централното захранващо табло? Ще се наложи ли да се прибегне до пробиване на стени или копане? Може ли зарядната станция да бъде монтирана към стена, или ще се наложи да ѝ се осигури отделен пиедестал?

Ще ви се наложи ли да използвате нови кабели? Още куп въпроси се нуждаят от отговори, които надали ще успеете да намерите сами.

Дори и да ви струва някой лев в повече, приемете зарядната си станция като една дългосрочна инвестиция, която ще ви се изплати с времето. Така ще видите, че не е толкова страшно да се потърси специализирана помощ за нейното инсталиране.

Функции

Разбира се, зарядните станции за електрически автомобил имат една основна функция – да осигурят електрическа енергия на превозното ви средство. Ще се изненадате обаче колко по-удобен и контролиран може да бъде този процес само с помощта на няколко функции.

Ако сте инсталирали зарядната си станция на сравнително публично място, може би не е лоша идея да помислите за методите за фактуриране. Така можете да осигурите достъп до електрическа енергия на различни хора, без вие да сте тези, които плащат за нея.

Много съвременни компании и различни хотели се възползват от тази възможност. Фактурирането може да се случи по различни начини в зависимост от случая на приложение.

Самата зарядна станция има функция за редовно отчитане на разходите. В много от случаите обаче хората предпочитат да се възползват от удобните услуги за автоматично фактуриране посредством доставчик.

Доста често различни хотели, обществени, частни и бизнес паркинги също разполагат с инсталирана зарядна станция за електрически автомобили. Тъкмо при такива обстоятелства обикновено се налага ограничение на достъпа до електрическата енергия, която станцията ви осигурява.

Регулирането на достъпа често е наложително. За целта има два основни варианта.

Първият е да се използва ключов превключвател. Вторият обаче е далеч по-удобен и функционален и изисква наличието на специална карта за достъп, която можете да си закупите допълнително.

Тези специални карти са предпочитани в повечето случаи, понеже ви дават възможност за различна употреба. С една и съща карта можете да зареждате автомобила си на различни зарядни станции. Същевременно можете да отваряте врата на офиса си и да извършвате куп други дейности.

Как се случва това ли? Кодът от картата е предварително съхранен в системата на зарядните станции. Ако офис вратата ви използва същата система за разпознаване, можете да използвате същата карта.

Това е лесен и удобен начин да си спестите разнасянето на множество карти или ключове.

Аксесоари

Извън ключовите и удобни функции, които една зарядна станция може да ви предложи, с малко допълнително проучване можете да откриете колко удобни аксесоари можете да си осигурите.

Ако живеете максимално природосъобразно и икономично например, има голяма вероятност освен с електрически автомобил, да разполагате и с фотоволтаична система от соларни панели.

В този случай имате възможност да използвате самогенерирана електрическа енергия за захранването на автомобила си. Условията за производство и употреба на електрическа енергия стават все по-гъвкави в съвременния свят.

С помощта на специално мениджър устройство и смартфон приложение можете да разполагате с излишната слънчева енергия, както намерите за добре. Естествено, можете да я използвате за зареждането на електрическия си автомобил, като междувременно контролирате консумацията ѝ.

От друга страна, с допълнителен модул можете също да си осигурите оптимално разпределение на натоварването. Много зарядни станции са съвместими с подобен модул и ви дават възможност за по-добра регулация.

Мощността на зареждане ще се намали драстично, ако електрическата връзка не е подобаващо настроена. Това се отнася до случаите, при които един и същи автомобил се зарежда на различни зарядни станции и/или много автомобили се зареждат на една и съща.

Ако един автомобил се зарежда само на една станция, цялата мощност на зареждане ще бъде налична. Зареждате ли повече от един автомобил обаче, е добре да се погрижите за регулацията на енергията.

Освен това, ако вашата зарядна станция не разполага със закачалки за кабелите, погрижете си и си купете такива като аксесоар.

С тяхна помощ можете да се уверите, че кабелите ви висят прилежно и спретнато на станцията. Това ще предотврати възможността по невнимание да минете през тях и да ги увредите невъзвратимо.

Аксесоарите към зарядните станции за електрически автомобили не спират дотук, но оставяме проучването на останалите във вашите собствени ръце.

Как да инсталирате и да използвате своята зарядна станция за електрически автомобили?

Е, вече знаете всичко необходимо за зарядните станции за електрически автомобили, както и за техните допълнителни аксесоари и функции. Сега сме уверени, че сте наясно как да подберете точния за себе си продукт.

Набелязването на най-доброто предложение и покупката му обаче далеч не са всичко. Тепърва ви предстои да се погрижите за инсталацията на зарядната си станция, както и да започнете да я използвате редовно.

Ние искаме да сме ви от максимална полза. Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки, които засягат инсталирането и употребата на тези приспособления.

Мислете за бъдещето!

На първо място, съветваме ви да се погрижите зарядната ви станция да отговаря подобаващо на възможното бъдеще.

Най-добре би било кабелите, които се полагат, да бъдат с подобаващо напречно сечение, подходящо за максималната мощност от 22 kW.

По-добре е предварително да инвестирате в нещо подобно, вместо след няколко години и смяна на автомобила да ви се налага да прекарвате нови кабели.

Погрижете се за безопасността си!

Не забравяйте, че всичко, което засяга електрическата ви безопасност, е от ключово значение. Всяка зарядна станция за електрически автомобили трябва да разполага с индивидуална електрическа верига, защитена с прекъсвач и устройство за утечителен ток.

Устройството за утечителен ток така или иначе е интегрирано в много от зарядните станции, на които ще попаднете. Това може да ви спести допълнителните разходи по закупуването на нещо подобно.

Неговото присъствие в електрическата система обаче е от ключово животоспасяващо значение!

Настройте се психически!

Цялата инсталация вероятно ще ви излезе между няколко стотин и няколко хиляди лева.

Това е така, тъй като има много фактори и дейности, които трябва да бъдат внимателно съобразени. Само така можете да си гарантирате, че всичко ще бъде наред както с вас самите, така и с новата ви придобивка.

Не забравяйте – зарядната станция е дългосрочна инвестиция, затова я мислете като такава. Свържете се със специалисти и ги оставете да си свършат работата.

Забавете темпото!

Всеки цикъл на зареждане изтощава батериите и така с течение на времето те постепенно губят възможностите си.

Въпреки че електрическите автомобили могат да бъдат доста пъргави, препоръчваме ви да се придържате към по-ниските скорости.

Така ще успеете да съхраните батериите си за по-големи разстояния, което означава по-рядко зареждане. По-рядкото зареждане от своя страна гарантира на батериите на автомобила ви по-дълъг живот.

Не зареждайте на максимум!

С литиево-йонните батерии винаги е по-добре да заредите на около 80%, вместо да ги “пълните догоре”.

Непълното зареждане оставя възможност на регенеративно спиране да преобразува кинетичната енергия в използваема. Това обаче се случва само когато в батериите ви е останало място за това.

Не презареждайте!

Дори и да ви се налага да отсъствате от града, в никакъв случай не оставяйте автомобила си включен към зарядната станция.

Батериите на автомобилите не е добре да се презареждат. Това не само ще намали живота им, а може да предизвика и потенциални опасни ситуации.

Ако нямате възможност да изключите автомобила от зарядната си станция, ви препоръчваме да я настроите за автоматично изключване при достигане на 50% от капацитета на батериите.

Сенките са за предпочитане!

Най-добре е да не държите електрическия си автомобил на пряка слънчева светлина и да го излагате на високи температури. Батериите на електрическите превозни средства никак не обичат жегата.

Тъкмо затова, когато използвате зарядната си станция, е за предпочитане автомобилът ви да бъде на сенчесто и сравнително прохладно място.

Ограничавайте бързото зареждане!

Много от зарядните станции, на които ще попаднете, разполагат с функция за бързо зареждане на автомобила. Тя е чудесен начин да му вдъхнете бързо живот особено когато това е наложително.

Избягвайте да го правите редовно обаче! Всеки път, когато заредите прекалено бързо авотмобила си, животът на батерията му ще намалява по малко. Особено ако температурите са студени, това не е за предпочитане.

Ако намалите употребата на бързото зареждане, със сигурност ще удължите живота на автомобила си в дългосрочен план.

Избягвайте прекомерното изтощение на батериите!

Не е добра идея да изтощавате електрическия си автомобил изцяло всеки път. Това постепенно ще вреди на батериите му и ще съкрати живота им.

Ако батерията ви падне до около 30%, ви препоръчваме да се насочите към зарядната си станция и да я заредите.

Настройте времето за зареждане!

Много хора предпочитат да оставят електрическия си автомобил включен към зарядната станция за през нощта. Това е идеален вариант на следващия ден да имате напълно заредено превозно средство изцяло на свое разположение.

Вие обаче вече знаете, че презареждането на батериите никак не е препоръчително. В повечето случаи зарядните станции разполагат с възможност за настройка на таймер.

Ако вашият случай е такъв, възползвайте се от възможностите на устройството и го настройте така, че да се изключи, когато автомобилът е почти зареден.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за зарядните станции за електрически автомобили, тяхното инсталиране и употреба, е време да споделим с вас и няколко от най-добрите предложения в областта, които подбрахме специално…

1. Зарядна станция Keba KeContact P30


Зарядната станция KeContact P30 е произведена от Keba – един от доказалите се брандове в областта. Може да бъде монтирана както към стена, така и на пиедестал. Конекторът и е Type 2, което я прави подходяща за повечето електрически автомобили, разпространени в Европа. 4-метров кабел се грижи за пренасянето на еднофазени трифазен ток. Еднофазното зареждане ви осигурява мощност от порядъка на 3,6 kW, докато трифазно – 11 kW. Необходимото захранващо напрежение на тази зарядна станция възлиза на 220 V.
Купи сега

2. Зарядна станция ZEVS


Тази зарядна станция лесно може да се монтира или на земята, или към стена. С негова помощ можете да заредите всеки електрически автомобил или хибрид, който изисква конектор от втори тип. 5-метров кабел се грижи за зареждането на вашия автомобил. То самото отново се осъществява при две различни мощности – 7,4 kW при еднофазно зареждане и 22 kW при трифазно. LCD дисплей ви дава пряка информация за консумацията на електрическа енергия. Същата обаче можете да получите и при опционална връзка със смартфон устройство. Опционално се предлага и RFID карта за достъп.
Купи сега

3. Зарядна станция LEKTRI CO Joy 2.0


Това зарядно устройство отново работи с конектор тип 2, което го прави подходящо за повечето електрически и хибридни автомобили в Европа. Максималният еднофазен ток, който 5-метровия кабел може да ви осигури, възлиза на 7,4 kW. Трифазният от своя страна може да достигне до 22 kW. Този продукт ви предлага софтуер за контрол на достъпа, както и възможност за онлайн мониторинг на доставената енергия. Устройството е подходящо за монтиране към стена или друго подобно приспособление.
Купи сега

4. Зарядна станция Besen BS-B10-BA


Зарядната станция Besen BS-B10-BA представлява фиксирана зарядна станция, разполагаща с конектор тип 2. С нея можете да получите еднофазен ток с максимална мощност 7 kW. Междувременно съвременен LCD дисплей ви държи информирани за мрежовото напрежение, захранващия ток, времето за зареждане, както и абсорбираната енергия. Устройството е проектирано със защита от атмосферни влияния и е подходящо за външно и вътрешно монтиране към стена или на пиедестал.
Купи сега

5. Зарядна станция AMPEVO GS322T2GC-CP


Тази зарядна станция е подходяща за монтиране към стена, както и на пиедестал. Устройството ви предлага трифазен ток с максимална мощност от 22 kW при захранващо напрежение от 400 V. Конекторът ѝ е стандартният тип 2, а 5 метров кабел се грижи електрическата енергия да достигне до автомобила ви безпроблемно. Към този продукт имате достъп и с мобилно приложение за Android или посредством блутут връзка. Приложението ви дава възможност да конфигурирате тока. В комплекта са включени и два броя карти за достъп.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Зарядна станция iHunt EV Power


Зарядната станция iHunt EV Power е проектирана за монтиране към стена на открито и закрито. Конекторът ѝ е от втори тип, а максималната мощност на зареждане може да достигне до 22 kW при трифазен ток. Необходимото захранващо напрежение на това устройство възлиза на 380 V. В комплекта е включен страхотен 6-метров кабел, който ще се погрижи за безпроблемното зареждане на автомобила ви. Тази зарядна станция в никакъв случай няма да ви разочарова.
Купи сега


7. Зарядна станция EV-Mag GS107T2GC-DN


Тази зарядна станция, произведена от EV-Mag ви предлага възможност за еднофазно зареждане с максимална мощност от 7 kW. Тя е подходяща за монтиране към стена и на открито. Конекторът тип 2 я прави пригодна за повечето електрически и хибридни автомобили в Европа. Специален LED дисплей се грижи цялата необходима информация да стигне до вас. А когато не използвате 5-метровия кабел, той удобно и прилежно ще ви чака на закачалката си.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!