Всички категории

6-те Най-Добри Банциги

Независимо дали сте професионалисти, или сте просто обикновени майстори любители, за да си свършите работата, се нуждаете от правилните инструменти.

Когато става въпрос за рязането на различни видове плоскости, на пазара можете да откриете наистина сериозно разнообразие от разнотипни триони.

Кое тогава отличава банцигите и ги прави по-добрия избор?

Тези машини ви предлагат наистина огромно разнообразие от опции. Разбира се, различните модели си имат както своите силни, така и своите слаби страни.

Всички те обаче са идеални така нареченото “повторно рязане”. Това е процесът, при който дървото се нарязва на по-малки парчета.

Това, което истински откроява банцигите на фона на останалите триони обаче, са възможностите им по отношение на неравномерните срезове. Няма друга подобна машина, която да ви позволи с такава лекота да се движите по желаните линии.

Чистата мощност и лекотата на движението са едни от най-сериозните предимства на тези инструменти. Тъкмо затова банцигите успяват да се справят с извитите разрези безпроблемно и независимо от дебелината на обработвания материал.

Разбира се, подобна машина може да ви служи и за други типове рязане, но по отношение на извитите срезове тя определено е в стихията си.

Как обаче да изберете точния за себе си банциг? На пазара в момента се предлага наистина широко разнообразие от модели, всеки от които си има своите особености. Едни се справят добре в определени ситуации, докато други – не чак толкова.

Ние сме тук тъкмо за да се погрижим, че ще направите възможно най-добрия избор. Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете, преди да изберете точния за себе си банциг.

А за максимално улеснение най-долу дори ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални предложения в областта…

Какво представляват банцигите?

Е, вече сте наясно с най-силната страна на банцигите. Какво обаче изобщо представляват тези машини и как постигат подобни резултати?

Банцигите са популярни още като “лентови триони” и на практика са много подобни на “циркулярните триони”.

Те имат подобни възможности, що се отнася до изрязването на любопитни шарки и прецизността на самото рязане. Приликите обаче спират до тук.

Банцигите са много по-мощни от своите циркулярни конкуренти. Тъкмо поради тази причина те могат да се използват за рязането на много по-сериозно разнообразие от материали.

Със сигурност ще ги познаете по техния специфичен дизайн, който трудно може да се сбърка с този на друг тип режеща машина.

Обикновено банцигите разполагат със сравнително дълго острие, което се задвижва от специализиран мотор. Острието се движи между колела с висока скорост и сериозна мощност и по този начин успява с лекота да прави различни разрези.

Естествено, различните модели се открояват по своята функционалност. В същото време те могат да бъдат захранвани по различни начини и съответно да ви осигурят различни възможности.

При всички положения, когато става въпрос за рязане, трудно ще откриете по-мощна машина от банцига.

Тъкмо неговите възможности го правят толкова популярен. В много от професионалните работилници банцигът е един от задължителните работни инструменти.

Какви видове банциги съществуват?

За да изясним съвсем въпроса за това какво представляват банцигите, ще ви запознаем с особеностите на различните видове подобни машини. Естествено, всички те си имат както своите предимства, така и своите недостатъци.

Така или иначе обаче банцигите могат да бъдат групирани основно на два вида: свободно стоящ (или още настолен) банциг и компактен банциг.

Необходимо е, на първо място, да си изясните за каква точно работа се нуждаете от банциг. Важно е също да си уточните при какви условия и в комбинация с каква настройка ще използвате новата си придобивка.

Това със сигурност ще стесни избора ви и ще ви помогне да се спрете на точния за себе си модел.

Свободно стоящ банциг

Този вид банциг е познат още като “настолен” банциг. Можете да ги откриете под формата на шкаф, свободно стояща и невъобразима машина заедно с работен плот, който можете да прикрепите към маса или пейка.

Настолните банциги са изключително мощни трионни машини, които се използват както за професионална, така и за лична употреба. При наличието на невероятните възможности за повторно рязане и потенциала за използване при различни проекти не е изненада, че свободно стоящите банциги са толкова популярни.

При тях обаче е просто задължително да поддържате работния плот в перфектно състояние. Всякакви отломки, стърготини или повреди при всички положения ще повлияят върху качеството на вашата работа.

В повечето случаи рамките на свободно стоящите банциги се изработват от наистина здрави и издръжливи материали. Това обикновено означава чугун или стомана.

Едно от ключовите неща, за които да следите при плотовете на тези банциги е размерът на така нареченото “гърло”.

Това е термин, който отличава всеки настолен банциг от другия. Отнася се до пространството зад острието, което достига до най-отдалечената точка на работната маса.

В повечето случаи това пространство варира между 20-ина см и 50-ина см. Естествено, с колкото повече пространство разполагате, толкова по-масивни плоскости можете да си позволите да обработвате.

Освен това моделите от този вид в повечето случаи ви предоставят различни възможности за накланяне на работния плот. Обикновено става въпрос за накланяне наляво или надясно под ъгъл от 45 градуса.

Питате се защо бихте имали нужда от нещо подобно? Ами защото то ще ви даде възможност да разширите диапазона на опциите си за рязане. Различните типове наклон са идеални, в случай че ви се налага да режете определена плоскост под ъгъл например.

Това при всички обстоятелства си е предимство, когато си говорим за гъвкавост на рязането. Вариациите от форми, които можете да постигнете с подобна машина, просто стават по-богати.

Компактен банциг

Компактните банциги са специално проектирани по-малки и подвижни банциги, които обикновено се захранват с помощта на батерии. Тъкмо това ги прави любимци на повечето майстори, които работят, така да се каже, на чужд терен.

Всъщност основното, което ги отличава от настолните банциги, е фактът, че тяхната мощност се генерира от акумулаторна батерия. Въпреки че могат да изглеждат като миниатюрна версия на свободно стоящите машини (главно заради размера си), тези банциги всъщност разполагат с абсолютно конкурентни силови възможности.

Целевата група на производителите на компактни банциги се свежда до работещите при различни условия професионалисти. Тъкмо поради тази причина тези машини се произвеждат с мисълта за дългосрочна издръжливост.

Те могат да се справят с наистина тежки условия на работа и в много от случаите предлагат сериозно разнообразие от функции за удобство на своите потребители.

Въпреки това най-важната им отличителна особеност може би си остава тяхната акумулаторна батерия.

Именно тя се грижи за захранването на инструмента и позволява на неговия потребител да го използва при различни условия. Това е достатъчен фактор, който да превърне компактния банциг в едно от любимите притежания на всеки професионалист или направи-си-сам майстор.

Както е в много случаи обаче, най-голямото предимство на един продукт често се превръща и в най-слабото му място.

За разлика от други машини, които се захранват с помощта на батерии, компактните банциги не са лишени от постоянните високи мощности на своите кабелно захранвани конкуренти.

Те обаче си остават зависими от живота на батерията. При всички положения ще трябва да съобразявате работните си сесии с нейното зареждане. За щастие обаче, повечето батерии за компактни банциги издържат поне за няколко часа последователна и непрекъсната работа.

Освен това някои съвременни производители са се погрижили различните батерии да могат да се използват при различни инструменти от всякакви типове. Не забравяйте – винаги можете да си осигурите резервна батерия под ръка!

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате банциг?

И сами се досещате, че това да си изберете определен вид банциг, в никакъв случай няма как да бъде достатъчно. И двата вида подобни машини разполагат с куп характеристики и особености, на които трябва да обърнете концентрирано внимание.

Без да сте наясно с техните специфики, изборът на сносен модел би бил по-скоро късмет. В тази секция обаче ще откриете цялата необходима информация, която ще ви позволи да подберете точния за себе си банциг.

Острие

Ако имате какъвто и да е опит с режещи инструменти, със сигурност си давате сметка колко важно е тяхното острие. Ситуацията с банцигите в никакъв случай не е по-различна.

В зависимост от материала, който искате да прережете, остриетата на банцигите могат да ви предложат сериозно разнообразие от форми. Също толкова определяща за скоростта и качеството на рязането обаче си остава и гъстотата на зъбите на острието.

Остриетата на банцигите са може би най-дългите остриета на триони. Това е така, понеже то се завърта, за да образува лента.

За жалост, няма едно универсално острие, което да се справя във всяка възможна ситуация. Различните видове се различават най-вече според особеностите на зъбите си и са подходящи за различни дейности.

Зъбите тип “кука” например са сравнително големи и се справят с рязането на материали изключително бързо и свирепо. Те са особено подходящи за рязането на дебела дървесина, някои метали и пластмаса.

Някои остриета ви предлагат по-голямо разстояние между зъбите. Те са проектирани специално, за да се предотврати натрупването на смола или други подобни вещества. Подобни остриета са идеални за рязането на цветни материали, мека дървесина, но се справят подобаващо и с пластмаса.

Съществуват, естествено, и такива остриета, които са предвидени за рязане на всичко. Те обаче се справят най-добре с рязането на тънки и фини материали и изостават, когато става въпрос за рязането на специализирани материали.

Уверени сме, че сте наясно – нищо не е вечно. Още по-малко остриетата на банцигите, които по време на работа биват излагани на страхотен стрес. Те могат да се огъват и чупят подобно на всеки друг подобен работен елемент.

Тъкмо затова е добра идея да се оглеждате за онези банциги, които ви предлагат опция за проследяване износването на острието. Това ще ви помогне да следите износването на остриетата си и да предприемете смяна преждевременно.

Мотор

Независимо за какъв банциг става въпрос, неговият мотор е неговото сърце. Именно наличието на мотор превръща банцига от обикновена ръчна ножовка в мощна и ефективна машина.

Както при настолните, така и при компактните банциги, мощността на двигателя се измерва във ватове. Естествено, колкото по-мощен е един мотор, толкова по-ефективно ще се справя машината с рязането на различни видове материали.

На пазара ще откриете всякакви продукти, чиято мощност може да варира между няколко десетки и няколко стотин вата.

По-важно е обаче да обърнете внимание на работната скорост, която даден мотор ви осигурява. Естествено, по-мощните модели ще ви предложат по-високи скорости.

Работната скорост на банцигите се измерва в обороти в минута и се отнася до броя на завъртанията, които острието им може да направи за единица време. Разбира се, колкото повече – толкова по-добре.

Така или иначе обаче ще откриете двигателите на банцигите основно в две разновидности: мотори с четка и мотори без четка.

Моторите с четка съществуват от много време насам и са изключително популярни при всички подобни електрически инструменти. Това, което ги отличава, е начинът, по който пренасят електрическата енергия в двигателя.

Те съдържат два ключови елемента – четки и комутатор. Четките осъществяват контакта, а комутаторът се грижи за предаването на енергията вътре в двигателя на машината.

Като всяка друга част обаче и въглеродните четки се износват с времето. След известен период те дори могат да започнат да се късат. Това постепенно ще намали ефективността и производителността на вашата машина.

При безчетковите мотори пък въглеродните четки и комутаторът са заменени от малка електронна платка, която диктува доставката на енергия. Платката регулира износа на енергия, което означава, че има възможност да не изчерпи цялата енергия, създадена предварително за определена задача.

Безчетковите мотори обикновено са по-мощни, тъй като елиминират излишното триене и създават постоянен енергиен поток, който не е ограничен от физически компоненти.

Аксесоари и функционалност

Надали ще ви изненадаме, ако ви кажем, че повечето банциги така или иначе ще ви свършат добра работа. Трябва да имате предвид обаче, че различните модели, на които ще попаднете по време на търсенето си, при всички положения ще се различават по своята функционалност.

Техните различия, от една страна, зависят от работните им възможности, т.е. от вида, мотора и острието на машината. От друга обаче, удобството и функционалността на един банциг може да бъде модифицирана и спрямо наличието или отсъствието на определени допълнителни екстри и аксесоари.

Различните производители са се погрижили да снабдят своите продукти с всичко необходимо, което може да направи работата на техните производители по-лека и приятна. Някои от аксесоарите са толкова необходими, че дори се превръщат в задължителни.

Така например при настолните банциги изключително често се срещат модели с фиксирана или регулируема светлина. Тя се излъчва от различни лампи и определено допринася за качеството на работния процес.

Лампата ви осигурява по-добра светлина върху заобикалящата ви среда. Преди всичко обаче тя ви дава по-добра видимост върху обработвания обект.

Освен това трябва да си дадете сметка, че някои материали са по-претенциозни от други. Особеностите на материала могат да бъдат определящи, но значение има също и неговата дебелина.

В много от случаите стандартизираната работна скорост няма да ви свърши добра работа. Тъкмо тук на помощ идва възможността за регулиране на работната скорост на машината. Благодарение на нея можете да подберете най-подходящата скорост за рязане според спецификите на обработвания материал.

Подобно на ситуацията при настолните банциги, компактните модели също ви предлагат разнообразни осветителни възможности. В повечето случаи става въпрос за различни LED светлини, които ви позволяват да използвате инструмента си в по-тъмна среда.

Някои модели дори ви осигуряват зрителни линии за рязане и правят работния процес много по-ефективен. Много компактни банциги също ще ви осигурят възможност за регулиране на скоростта.

Качество и цена

За каквато и покупка да става въпрос, винаги ще търсим идеалното съотношение между цена и качество. Всеки иска да се сдобие с възможно най-качествения продукт на най-ниската допустима цена. Намирането на баланса обаче е невинаги лека задача.

В много от случаите ниските цени на определени продукти се превръщат в прекалено примамливо изкушение. Когато обаче инструментът, с който сме се сдобили, не си върши работата, се оказва, че привидно добрата сделка се оказва просто лоша инвестиция, лишена от потенциал за възвръщаемост.

Тъкмо затова е важно в никакъв случай да не правите компромис по отношение качеството на бъдещия си банциг. Независимо дали сте се спрели на свободно стоящ или компактен модел, винаги се стремете към възможно най-доброто.

В много от случаите това означава да вложите една идея повече средства. Това е така, понеже в изработката на по-висококачествените машини обикновено се влагат повече производителни средства.

Качеството на материалите, които се използват, отделеното за изработката на определен елемент време, всичко това неизбежно повишава цената на определени продукти.

Тъкмо затова обаче в много от случаите цената може да се превърне в гарант за качеството на даден модел. Поради същата причина можем да ѝ се доверим като на верен съветник, който ни насочва в правилната посока.

Възможностите на всеки обаче са различни. Ако не сте склонни да отделите повечко средства за покупката на даден банциг, най-добре си помислете внимателно от какво можете да спестите.

Ако нямате намерение да обработвате особено прецизно кой знае колко претенциозни материали, вероятно и по-обикновена машина ще ви свърши прилична работа. В много от случаите обаче тя ще се представя зле, когато става въпрос за по-специфичен тип работа.

Преценете внимателно точно от какво се нуждаете и така при всички положения ще направите възможно най-добрата сделка. Идеалното съотношение между цена и качество със сигурност е постижимо.

Как да се грижите за банцига си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за банцигите и сме сигурни, че ще направите възможно най-добрия избор. Имайте предвид обаче, че покупката на подобна машина далеч не е всичко. Работата с нея и грижите за нея тепърва започват.

Пълноценните грижи за вашия банциг ще гарантират не само неговата ефективност и производителност, но и вашата собствена безопасност. Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко ключови съвета и насоки във връзка с това как най-добре да се грижите за своята нова придобивка.

Следете за състоянието на остриетата!

Острието на тези банцигите се движи непрекъснато и не спира, докато вие не решите. Естествено е с течение на времето острието на вашата машина да се износи или дори повреди. За жалост в много от случаите това се дължи и на небрежност от страна на потребителите.

По-рано ви обърнахме внимание на това колко важно е да следите износването на остриетата си. Тъкмо затова специалната опция за проследяване на износването често може да се окаже просто задължителна.

Благодарение на нея ще знаете кога да почистите и кога да смените острието си.

Ако се погрижите да следите за състоянието на острието си и вземете необходимите мерки преждевременно, ще избегнете риска от потенциално счупване в процеса на работа. Бъдете внимателни и съобразителни, грижете се за машината си и тя ще ви се отблагодари с висока ефективност и добри резултати.

Почиствайте остриетата си редовно!

Един от най-големите врагове на банциг остриетата е ръждата. Тя може да се появи извънредно и със сигурност ще навреди на острието ви, ако не я третирате преждевременно. Ръждата, естествено, изисква специални грижи.

Ако обаче сте проверили цялото си острие и по него няма следи от ръжда, следващата стъпка следва да бъде неговото почистване. Пълноценно почистеното острие ще ви гарантира гладки и непрекъснати разрези.

Въпреки че има много начини да почистите острието на банцига си, в повечето случаи процедурата е сравнително проста.

Можете да използвате обезмасляващ агент или пък да накиснете острието си в сапунена вода. Почистващите препарати за фурна също се оказват доста ефективни.

Така или иначе това ще премахне всякаква смола или други зловредни вещества, които неизбежно се натрупват с времето при обработката на различни материали.

Ако определени материали са се наслоили между зъбите на вашето острие, след почистване със сигурност ще откриете разликите. Вашият банциг при всички обстоятелства ще стане доста по-ефективен и ще преодолява препятствията с много по-голяма лекота.

Как да процедирате със счупените остриета?

Острието на един банциг може да се счупи поради много причини. Общото износване е само един от факторите. Много по-определяща за състоянието на вашето острие може да се окаже липсата на необходимите грижи, непочистването и пр.

Счупеното острие обаче не означава задължително да тичате до най-близката железария и да си търсите ново. Ако разполагате с всички подходящи инструменти, бихте могли и сами да поправите острието си. Доброто заваряване със сигурност ще го върне към живот и ще ви даде повторен шанс за работа с него.

Въпреки това обаче имайте предвид, че не всяка рана може да зарасне толкова лесно. В някои случаи счупеното не може да бъде поправено и тогава ще ви се наложи да замените острието си. Препоръчваме ви да се снабдите с няколко резервни остриета за извънредните случаи.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Банциг Einhell TC-SB 200/1


Банцигът Einhell TC-SB 200/1 е една сериозна машина, която разполага с 250-ватов мотор. Максималната скорост, която може да достигне в процеса на работа, възлиза на 1400 оборота в минута. Масата ѝ може да се накланя под ъгъл между -2 и 45 градуса. Лентата за рязане на този банциг е с дължина от 140 см и ширина от 7 мм. В същото време този продукт ви предлага дълбочина на рязане от 8 см. С този банциг имате възможност да регулирате височината на рязане, така че да я настроите към най-удобното за конкретната ви задача положение. В същото време стабилизаторът на машината също може да се регулира. Този настолен банциг дори ви предлага опция за свързване към прахосмукачка с диаметър 36 мм.
Купи сега

2. Банциг Total Industrial


Представяме ви още един свободно стоящ банциг, която е доста подобен на предходния. Мощността на неговия мотор обаче възлиза на 350 W. Работната маса на Total Industrial е с оптимизирани размери и ви предлага възможност за регулиране на ъгъла на рязане между 0 и 45 градуса. Машината работи при една скорост от 11,6 метра в секунда. Дължината на лентата ѝ възлиза на около 150 см, а ширината – на малко повече от 6 мм. Острието, което върви заедно с този банциг, ви предлага гъстота на зъбите от 6 TPI (т.е. 6 зъба на инч). Инструментът е предназначен най-вече за прецизно рязане и оформяне на дървени материали.
Купи сега

3. Банциг vidaXL


Споделяме с вас още един настолен банциг, който е изработен преимуществено от стомана, като плотът му е алуминиев. Моторът на този модел може да работи при 420 W и при 550 W и му осигурява скорост от цели 3000 оборота в минута. Максималната му височина на рязане възлиза на 120 мм, а максималната ширина – на 245 мм. Работният плот на машината може да се накланя при ъгъл между 0 и 45 градуса. Дължината на острието възлиза на цели 1790 мм, а ширината му може да бъде между 6 и 13 мм. С тази сериозна машина без особени затруднения можете да постигнете до 6,5 см дълбочина на рязане при обрабтоката на дърво.
Купи сега

4. Банциг Scheppach BASA1


Scheppach BASA1 е един доста стабилен и функционален свободно стоящ банциг. Размерите на работната му маса възлизат на 32 на 31 см, а тя самата може да ви осигури налкон на рязане между 0 и 45 градуса. 300-ватовият мотор на машината и дава възможност да достигне до максимална скорост от 1355 оборота в минута. Дължината на лентата ѝ е от порядъка на близо 150 см, а ширината ѝ възлиза на 8 мм. Банцигът върви заедно с острие, чиито зъби са разположени при гъстота от 4 бройки на инч. Всичко това позволява на тази машина да достигне до дълбочина на рязане при дърво от цели 10 см.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Банциг GBS 300 GUDE


Представяме ви и един банциг от най-висок клас. GBS 300 GUDE е сравнително скъпа машина, която обаче със сигурност ще ви гарантира невероятни условия за работа. Моторът ѝ разполага с мощност от цели 750 W, а самата тя може да достигне до скорост от 15,7 метра в секунда. Режещата ѝ лента е с дължина от 2240 мм и ширина от 12,7 мм, което гарантира наистина ефективното представяне на този модел. Ъгълът на рязане може да се регулира благодарение на подвижната маса и да варира между 0 и 45 градуса. Банцигът разполага със смукател и предпазен ключ. Машината е наистина сериозна и със сигурност ще привлече вниманието на всеки уважаващ себе си майстор.
Купи сега


6. Банциг GÜDE GBS 200


GÜDE GBS 200 е нещо като миниверсията на GBS 300 GUDE. Този настолен банциг разполага с 250-ватов мотор, който позволява на режещата му лента да достигне до скорост от 15,7 метра в секунда. Дължината на лентата възлиза на 1425 мм, а ширината ѝ – на 205 мм. Корпусът на машината е изработен от метал, а ролката ѝ е алуминиева. Подходяща е за право и ъглово рязане, като ъгълът на рязане може да варира в зависимост от наклона на масата между 0 и 45 градуса. При рязане на дърво с този банциг може да достигнете до дълбочина от цели 8 см. Машината в никакъв случай няма да ви разочарова.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!