Всички категории

8-те Най-Добри Бебешки Легла / Кошари

Няма съмнение, че избирането на бебешка кошара далеч не е бързо и лесно.


Изисква се известно време за намиране на идеалната кошара за вашето бебе. Именно тя е сред най-основните неща, в които детето ще опознава света, ще расте здраво и ще прекарва време в пълноценен сън.

Знаем, че бебето е най-важното в едно младо семейство и съответно родителите винаги ще се стремят да му осигурят възможно най-доброто.

Можете да започнете като изберете най-подходящата бебешка кошара, с което ще ви помогнем в това ръководство.

Видове бебешки кошари

Вълнението около едно бебе може да бъде наистина голямо, особено ако е първото. Въпреки това трябва да запазите спокойствие и да се опитате да направите най-добрите избори що се отнася до детето.

Родителите с повече опит и брой деца едва ли ще имат особено много дилеми що се отнася до неща като бебешката кошара. Но ако вие не спадате към тях – позволете да ви помогнем с каквото можем.

Ако се питате каква точно кошара да изберете – нека ви представим основните видове.

Така ще знаете какво може да ви предложи всеки от тях и ще можете да започнете отнякъде.

Стандартни кошариТези кошари са статични – като всяка друга мебел в дома.

Не могат да се мърдат и пренасят в сглобено състояние.

Отличават се с особено висока безопасност за бебето тъй като са най-стабилни и издръжливи. В една подобна кошара може спокойно да спи новородено чак до петгодишна възраст (според модела).

Люлеещи се кошари

Тези кошари са като люлки и съответно са с много по-малки размери от статичните.

Основната им идея е да бъдат по-лесно преносими и в тях да се приспива и люлее бебето.

Те са идеален избор за малки жилища и помещения, както и ако ще ви се налага често да местите бебето. Някои модели дори могат да се сгъват за по-лесно пренасяне и съхранение.

Кошари за пътуване

Името издава каква е целта на този вид бебешки кошари.

Те са предназначение за заетите майки и татковци, които често са на път.

Ако имате динамично ежедневие или пътувате често – такава кошара би била отличен избор. Отличават се с това, че са леки и лесно преносими, но не са изработени от толкова здрави материали, въпреки че идеята зад това е да се избегне увеличаването на теглото им.

Мултифункционални кошариТези кошари могат да се използват за абсолютно всичко, свързано с едно бебе.

Обикновено освен място за спане и игра, имат и вградени чекмеджета и плот за преобуване на бебето.

Отличават се с това, че са по-обемни и заемат повече място. Най-добре е да обмислите подобна кошара само ако има отделна детска стая с достатъчно свободна площ.

Преобразуващи се кошари

Тези кошари също така са универсални.

Те могат да бъдат благоприятни за семейния бюджет защото могат да се преобразуват от бебешки кошари в детски креватчета в последствие.

Преносими кошари

Този вид кошари не е толкова подходящ при пътуване. Идеята им е да бъдат по-лесни за съхранение. Често младите семейства нямат достатъчно място в дома си и всеки квадратен сантиметър е от значение.

Преносима кошара, която може да се сгъва и заема малко място за съхранение би била отличен избор именно за тези семейства.

Също така при нужда ще можете лесно да пренасяте подобна кошара от една стая в друга.

Кога се налага покупката на бебешка кошара


Не е задължително да вземате кошара за новородено бебе. Може първоначално да предпочетете то да спи в детска люлка или креватче, а може би с вас.

Въпреки това на възраст около четири-пет месеца вероятно ще ви се наложи покупката на кошара.

Стандартните кошари обикновено са най-добрият избор. Може би ще се запитате защо? Те са най-сигурни и няма как бебето да изпадне от тях. Освен това има достатъчно място, че да му бъде комфортно докато спи или играе. Идеята на бебешката кошара е да бъде максимално безопасна за бебето и да предотврати всякакви рискове от нараняване или задушаване.

Можете лесно да поставите бебефон на кошарата – така ще можете да реагирате веднага ако бебето има нужда от вас. Подобна кошара ще ви служи добре в продължение на години.

В един момент вероятно ще предпочетете детето да има свое креватче и ще я смените.

Обикновено повечето родители решават да заменят кошарата с креватче в следните случаи:

 • Когато детето навърши пет години;
 • Когато детето стане по-тежко и надвишава препоръчителното тегло за кошарата;
 • Когато кошарата вече не е практична за детето;
 • Когато детето започне да се катери и може да излезе само от кошарата.

Помислете колко дълго ще използвате кошарата

Няма нужда да се охарчвате прекалено за бебешка кошара, особено ако ще я ползвате само една година. Според възрастта на детето, плановете ви за бъдещето и евентуално детската стая можете да прецените колко време ще се използва кошарата.

Ако ще е с години – тогава може би си заслужава да инвестирате повече пари, но и в двата случая ще трябва първо да изберете вида й.

Насоки за безопасност при бебешките кошари


Безопасността е най-важна за кошарите, а комфортът се нарежда плътно след нея на второто място.

Нека ви дадем някои насоки, които ще ви помогнат да подберете най-безопасната бебешка кошара.

Предпазни дъски

В даден момент бебето ще прояви любопитство и ще започне да разглежда кошарата от всяка страна. Затова е важно да се уверите, че предпазните дъски няма да представляват опасност за него.

Ако в даден момент те не могат да издържат теглото на детето и то се надвеси на тях – има риск да поддадат или да се счупят и то да падне.

Освен това те трябва да са достатъчно близо една до друга, за да не може детето да мине през тях или да заклещи част от телцето си.

Използвани материали

Всяко бебе се изкушава да ближе и смуче повечето неща, които му попаднат пред очите.

Затова е добре да се уверите, че кошарата е изработена от безопасни материали.

Ако използваните за изработката й материали са безопасни за новородено – то тогава няма никакъв проблем. Същото важи за производствените процеси, които са използвани за дадения модел кошара.

Изтегляне от пазара

Стандартите за безопасност при бебешките кошари са доста сериозни, което е много добре. В резултат на това често се случва бебешки продукти да се изтеглят от пазара от производителите, чийто продукти не покриват тези стандарти.

Преди да изберете кошара се уверете, че продуктите за бебета на този производител (най-вече настоящи и по-стари модели кошари) не са изтегляни от пазара поне през последните години.

Кошари с падаща преграда

Този тип кошари вече не се произвеждат и дори повечето модели са изтеглени от пазара защото не покриват стандартите за безопасност.

Въпреки това все още могат да се намерят в някои складове, магазини или ако търсите употребявана кошара. Препоръчваме изобщо да не обмисляте покупката на кошара с падаща преграда.

Те не се смятат за напълно безопасни за бебета и малки деца.

Употребявани бебешки кошари


Има ред причини, поради които може да искате да си закупите употребявана бебешка кошара. Ограниченият бюджет и по-достъпната цена вероятно са сред основните фактори.

Или пък може би искате да ползвате кошара, която е използвана в семейството за отглеждането на ваш близък.

Независимо от детайлите най-важното е отново да се уверите, че кошарата е напълно безопасна. Уверете се, че моделът не е изтеглян от пазара от производителя (вероятно е по-стар и лесно ще намерите подобна информация) и също така, че не е с падаща преграда.

Също така по-старите модели кошари вероятно няма да са толкова хубави колкото новите, но тук най-важното е да са безопасни.

Ако имате ограничен бюджет просто преценете дали е по-добре да вземете нова, но евтина кошара или употребяване, но по-качествена.

Все пак имайте предвид, че употребявана кошара:

 • Може да е модел, който е изтеглен от пазара заради недостатък или проблем;
 • Може да не е сглобена правилно от предишния собственик и съответно да има допълнителен риск за безопасността на бебето;
 • Ще ви е по-трудно да забележите и определите дали има износвания и потенциал за повреди;
 • Може да липсват важни части, които да представляват риск или допълнителна предпоставка за счупване.

Вероятността употребявана бебешка кошара да има гаранция е почти нулева. Съответно ако нещо се счупи ще трябва да платите от джоба си за ремонта и това ако изобщо успеете да намерите резервни части.

Все пак ако ще купувате употребявана кошара е препоръчително да й направите щателна проверка – ако няма никакви видими проблеми и недостатъци можете да сте по-спокойни.

Не всяка употребявана кошара може да изложи безопасността на бебето ви на риск. Просто бъдете разумни и избирайте внимателно.

Защо някои кошари имат идентичен дизайн, но са с голяма разлика в цената


В даден момент може да се запитате защо една кошара е по-скъпа от друга, въпреки че и двете изглеждат еднакво.

Отговорът е прост – всичко опира до качеството.

Не всеки дървен материал е еднакво здрав и устойчив.

По-скъпите кошари вероятно са изработени от по-дебел и здрав дървен материал, например дъб. Те могат да издържат експлоатация в продължение на години и затова си оправдават цената. Кошари, които са изработени от бор се срещат често и са много по-евтини, но не толкова здрави.

Това сравнение в никакъв случай не означава, че трябва да купите най-скъпата бебешка кошара. Просто намерете модел, който отговаря на вашия бюджет и очаквания за използване през годините.

Какво да търсите в една добра бебешка кошара

Грешка, която много хора правят е да се избира даден модел според едно единствено нещо. Така например някои родители биха избрали бебешка кошара само според това как изглежда тя. Да, добре е да обмислите как дадена кошара ще изглежда в детската стая, но все пак това не е единственият фактор.

Тя трябва да е достатъчно безопасна за бебето дори и когато то поотрасне.

Също така трябва да вземете предвид дали леглото ще е достатъчно удобно за детето.

Нека разгледаме по-подробно какво трябва да предлага една наистина добра бебешка кошара.

Матрак

Бебешката кошара не е просто място за игра и сън. Въпреки това не трябва да пренебрегвате комфортът за бебето когато то спи. Съответно изберете кошара с достатъчно мек матрак, който е изработен от изцяло безопасни материали.

ВисочинаКогато бебето спи в кошарата то трябва да можете да го достигнете лесно. Съответно е добре да съобразите височината на кошарата – така няма да напрягате кръста си при всяко вземате и оставяне на бебето.

Можете да обмислите и модел с възможност за регулиране на височината. Така когато бебето порасне ще може само да слиза и да се качва.

Най-добре е да се спрете на кошара, която ще е удобна не само за детето, но и за вас като родители.

Безопасност

Несъмнено безопасността на бебето е основен приоритет за всеки родител. Реално за невръстно бебе всичко може да представлява опасност. Затова трябва да дадете най-доброто от себе си за избиране на възможно най-безопасната бебешка кошара.

Модели със остарял дизайн и падаща преграда са потенциално опасни и не трябва да се предлагат изобщо.

Кошарите, в които са отглеждани нашите родители или баби просто не са подходящи в съвремието.

Препоръчваме ви да направите следната проверка за безопасност на избраната кошара:

 • Дъските на преградата трябва да са достатъчно здрави;
 • Рамката на кошарата не трябва да се огъва прекалено;
 • Матракът не трябва да се накланя на една страна;
 • Ъглите на кошарата трябва да са квадратни;
 • Използваните за изработката материали трябва да са нетоксични и напълно безопасни.

Също така е добре да избягвате допълнителни аксесоари като възглавници, омекотяващи части, тежки одеяла и други подобни – така ще избегнете увеличен риск от задушаване на бебето.

Дизайн на кошарата

Добрата бебешка кошара трябва да има дизайн, който едновременно съчетава естетика и функционалност. Повечето майки предпочитат да изберат кошарата според това как дизайнът й ще пасне на детската стая.

Това е напълно разбираемо, но не трябва да е единственият фактор. Също така е добре да се вземе предвид и това колко функционален е даден дизайн.

Размери


Бебешките кошари се предлагат в различни размери, както всяка мебел. Има по-компактни модели и дори преносими такива, които са подходящи за по-малки жилища. Изберете размерът на бебешката кошара така, че тя да не заема прекалено много площ в детската стая.

Какъвто й размер да е най-подходящ, можете да бъдете сигурни, че ще намерите достатъчно модели на пазара.

Използване на бебешката кошара

Бебешките кошари имат различни предназначение. Някои модели са строго определени за новородени докато не навършат годинка. Други пък имат по-дълъг живот и могат да се ползват с години докато детето не порасне прекалено.

Ако имате ограничен бюджет най-добре е да се спрете на кошара, която ще използвате с години.

Най-добрите бебешки кошари

След прочитането на нашето ръководство избирането на бебешка кошара не би трябвало да е толкова сложно. Ако въпреки това изпитвате определени колебания или затруднения, не се тревожете.

Ще ви улесним допълнително като ви представим някои от най-добрите бебешки кошари на пазара.

1. Дървено детско креватче Mamo-Tato Regal


Детско креватче с многофункционално приложение и модерен дизайн. Изработено е от борово дърво с ретро покритие. Лесно се преобразява от бебешка кошара в детско креватче и дори красиво канапе – така ще служи на детето ви дълго време. Разполага с голямо чекмедже и три позиции за височина.

Цветът на креватчето създава топла и спокойна атмосфера в детската стая. Проектирано е съгласно всички стандарти за безопасност, а за покритието е използвана боя на водна основа.

Изключително лесен монтаж. Изключително устойчива предпазна решетка.
Купи сега

2. Сгъваема кошара Lionelo Sven Plus


Бебешката кошара е сгъваема с две нива и система за люлеене и музика. Подходяща е както за момичета, така и за момчета. Дизайнът й е модерен и ще пасне идеално на всяка детска стая.

Може да се използва от деца до 3 години и с максимално тегло от 15 килограма. Пристига разглобена с инструкции за монтаж.

В комплекта са включени матрак, мрежа за насекоми, музикална кутия, сенник, масичка и дъвкалка.
Купи сега

3. Детска дървена кошара Wunderkid Sleigh


Кошарата е дървена и с мултифункционален дизайн. Тя е модерна и атрактивна, но същевременно запазила класическата визия. Изработена е от борово дърво. Лесно може да се превърне в легло за по-голямо дете и в последствие и в диван за детската стая – така може да се използва дълги години.

Разполага с просторно чекмедже. Може да се позиционира на три нива на височина. Стабилна и сигурна – отговаря на стандартите за безопасност.

Изисква матрак с размер 140 на 70 сантиметра. Препоръчва се за деца до пет години.
Купи сега

4. Кошара с две нива Graco Contour Electra Watney


Кошарата е подходяща за използване от новородено до навършване на три години или 15 килограма (което настъпи по-скоро). Има регулиращ височината механизъм, който е много практичен за майките, особено през първите няколко месеца на бебето, тъй като улеснява достъпа до него.

Разполага с поставка за повиване, която е лесна за поставяне и премахване. Устройство за леки вибрации, музика за люлеене и лампа за наблюдение.

Моделът е оборудван с две колела за по-лесна подвижност. Разполага с допълнителни джобове за съхранение не аксесоари при транспортиране. Кошарата е идеална за постоянно използване или при пътуване.
Купи сега

5. Кошара с подвижна страница Chipolino Близо до мен


Моделът е с подвижна преграда, която позволява да бъде прилепен към леглото на родителите. Конструкцията е алуминиева, което я прави лека и същевременно издръжлива.

Дъното на леглото може да се остави в наклонена позиция – така ще се предотврати повръщане на бебето. Височината на кошарата също може да се регулира в пет различни позиции.

Две колела за лесна подвижност и две крачета с противоплъзгаща се повърхност. Механизъм за люлеене и възможност за сгъване за по-лесно съхранение и пренасяне.
Купи сега

6. Кошара Nanna Kikka Boo Light Green Melange Aluminium


Бебешката кошара е подходяща за новородени до 6-месечни деца. Има функция за фиксиране към родителското легло – така можете да спите в непосредствена близост до бебето.

Изработена е от здрав и лек алуминий. Възможност за регулиране на височината в седем позиции.

Позиция с наклон на дъното против повръщане на бебето. Включен в комплекта е мек и дишащ матрак. Мрежести страници от двете страни за по-добро проветрение.

Отстраняема предна част. Четири колела за максимално лесно придвижване. Разполага с кош за съхранение на бебешкия багаж и комарник.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Детско креватче BabyNeeds Ola


Креватчето е с очарователен и модерен дизайн, който ще добави елегантност към детската стая. Изработено е от борова дървесина и пресовани дървени частици, което го прави удобно, издръжливо и много стабилно. Може да се използва от раждането на бебето до навършване на четири години.

Употребявани са само екологични бои и лакове на водна основа, за да може да отговаря на всички изисквания за безопасност. Моделът разполага с една плъзгаща се страна като по този начин предлага лесен достъп и допълнително удобство за родителите.

Матракът позволява да бъде нагласен на три различни нива. Горното ниво (50 см) е препоръчително от раждането, докато детето започне да седи самостоятелно. Междинното ниво (35 см) се използва от момента, в който бебето се научи да седи, докато започне да се изправя.

Ниското ниво (20 см) се използва от момента, в който бебето започне да се изправя само. Имайте предвид, че матракът не е включен в цената.
Купи сега

8. Легло модел Next Barbabebe BC9039


Това многофункционално бебешко легло предлага елегантен и стилен дизайн. Цветовете са подбрани така, че да излъчват уют и чистота в детската стая.

Моделът е изработен от масивна дървесина и е с лесен монтаж. Може да се прикрепя към леглото на родителите, за да спи бебето в непосредствена близост до тях.

Възможност за закупуване на допълнителни колелца, които дават опцията за по-лесно придвижване на леглото из помещенията. Регулиране на височината на осем различни нива.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!