Всички категории

7-те Най-Добри Хамаци

Използването на хамак за почивка на открито може да бъде наистина приятно и завладяващо.


Именно за това много хора предпочитат да сложат хамак в градината или задния си двор и да го използват през топлите месеци на годината. На пазара има голямо разнообразие от хамаци. Можете да намерите всякакви видове, от различни материали и в различни размери. 

Но избирането на подходящия хамак може да бъде по-сложно отколкото предполагате.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно – от това как да изберете хамак до това как да го окачите правилно и да го поддържате чист.

Определяне на подходящия размер

Хамаците се предлагат в различни размери и тегло.

Можете да намерите такива, които тежат от 200 грама до няколко килограма и поддържат тегло от 90 до 230 килограма. Обикновено максималното поддържано тегло от един хамак се дава в статично положение, съответно много мърдане, люлеене и скачане в него не е препоръчително.

Размерите на хамаците откъм ширина варират от 120 сантиметра до 270 сантиметра.

По-широките хамаци могат да поберат до четирима човека, докато по-тесните се препоръчват за един до двама.

Откъм дължина пък можете да очаквате от 270 сантиметра до 430 сантиметра. По-високите хора логично е добре да потърсят по-дълъг хамак.

Идеалната височина за окачване на хамак зависи от няколко фактора. Летвите за закачане, вида на окачване и личните ви предпочитания за височина са сред тях. Стремете се да оставите от 45 сантиметра до 60 сантиметра височина от най-ниската точка на хамака до земята (когато няма човек в него).

Видове хамаци

Платнени хамаци

Идеални са за по-студено време и могат да се използват в такива райони. Осигуряват възможно най-висок комфорт. Различните платове и тъкани им придават по-специфично усещане.

Памук – мек, дишащ, не се поддава на атмосферните влияние (все пак не го оставяйте навън в лошо време).

Канава – най-здравият платнен материал, изключително издръжлив, не изисква особена поддръжка.

Полиестер – съхне бързо, достатъчно здрав, издръжлив на атмосферни влияния.

Сънбрела – патентована платнена тъкан, устойчива на избледняване, издържа на всички атмосферни влияния.

Хамаци за седене

Освен хамаците за лежане на пазара има и модели, които са предназначени за седене. Те са добра алтернатива за хората, които предпочитат да седят на хамака докато си почиват, вместо да лежат.

Съответно хамаците за седене са по-малко склонни към преобръщане, което означава, че са по-стабилни и безопасни. Те се правят от същите материали като тези за лежане.

Въжени хамациИдеални са за горещо и влажно време, както и за използване в такива райони. Въжената конструкция с големи отвори позволява на въздуха да преминава свободно, което ги прави особено проветриви. Можете да очаквате максимален комфорт и хладнина. Разпъват се по естествен начин при по-дълги периоди на ползване.

Не задържат листа, клонки и други отломки.

Правят се от памучни или полиестерни въжета. Хамаците от памучни въжета са по-удобните. Полиестерът пък е по-устойчив на атмосферните влияния за разлика от памука. Съответно можете да очаквате такъв хамак да издържи повече време дори и да е постоянно оставен навън.

Полиестерните въжета не изискват кой знае каква поддръжка и не избледняват от слънцето. Също така няма риск от образуване на мухъл по тях.

Въжени хамаци от дюракорд

Дюракорд е материал за въжета, който е изключително здрав и издръжлив. Това прави въжените хамаци от него много предпочитани. Материалът е устойчив на избледняване, петна от мухъл и плесени, съхне бързо и не попива вода. Освен това той съчетава здравината на полиестера и мекотата на памука.

Въжените хамаци от дюракорд обикновено издържат много по-дълго от останалите видове.

Видове системи за окачване

Един от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на хамак е системата за окачване.

Тя не само, че повлиява външния вид на хамака, но е и особено важна за безопасното му използване. Типичната система за окачване включва карабинери за крепежното оборудване или окачваща рамка прикрепена към самия хамак. За по-голяма гъвкавост за поставяне и окачване хамаците с повече точки за закрепване са по-добрият избор. Найлоновите въжета и паяжинни мрежи са най-често използваните системи за окачване.

Хамаци с вградени ламелиЛамелите за окачване са разположени в двата края по дължина на хамака и определят неговата ширина. Целта им е да поддържат тъканта на хамака изпъната и да създадат възможно най-гладката повърхност за лежане. Ламелите също така пречат на хамака да се усуква и прегъва, както и допринасят за цялостната му визия.

За да си гарантирате, че хамакът няма да е накриво или неравномерно поставен, трябва да бъдете изключително точни при окачването му. След това нагласете ламелите така, че да бъдат на еднакво разстояние и ширина и в двата си края.

Хамаци без ламели

Тези хамаци са пашкуловидни.  Те изискват по-малко точност и опора при окачване. Двата края трябва да са вързани на разстояние, което е равно на две-трети на дължината на хамака. Ако се поставят на по-малко разстояние това трябва да се вземе предвид и съответно пък да се окачи на по-високо – така няма да има прекалено потъване и достигане до земята при сядане или лягане.

Тези хамаци не са подходящи за използване от деца, тъй като те могат да изпитат затруднения с качването и излизането.

Хамаци със стойки

Когато нямате условия за окачване на хамак има добро решение. Това са моделите със собствени стойки, което ги прави свободностоящи. Те могат да се поставят навсякъде. Стойките им са издръжливи – обикновено се изработват от метал или дърво.

Тези хамаци обикновено също имат максимално поддържано тегло (за стойките), което достига до 200 килограма.

Както споменахме стойките за тези хамаци се изработват основно от метал или дърво.  Дървените стойки са стабилни и дават естествен вид на хамака. Изискват по-редовна поддръжка. Металните стойки обикновено не изискват сериозна поддръжка.

Те имат прахово покритие, което ги пази от корозия. Те са стабилни, леки, евтини и се местят лесно.

Как се окачва хамак

Окачване на дърво

Изберете жизнени дървета, чийто стволове имат диаметър от поне 30 сантиметра. Така ще знаете, че тези дървета са здрави и ще издържат теглото ви когато сте в хамака.

Най-добрата дължина от дърво до дърво трябва да е точно или малко по-голяма от дължината на самия хамак, плюс 30 сантиметра. Например хамак с дължина от 210 сантиметра ще трябва да се окачи на две дървета, които са на 240 сантиметра едно от друго.

Окачване на греди или стълбове

Добре е да се спрете на основа за окачване, която няма да се разпадне или повреди с течение на времето. Ако е дървена греда се уверете, че тя се поддържа и обработва редовно.

Препоръчително е основата да е с диаметър над 15 сантиметра и забита в земята на дълбочина от поне 60 дори 90 сантиметра. Така ще си осигурите стабилна основа за окачване на хамака.

Ако нямате вече поставени греди или стълбове, просто решете къде ще окачите хамака и изкопайте достатъчно дълбоки дупки за всеки. Твърда почва с гъста консистенция е идеална за забиване на греди или стълбове за хамак.

Изсипете цимент в дупките, монтирайте избраната основа за окачване и оставете 48 часа до пълно изсъхване. След това можете да окачите хамака и да го използвате.

Как се пази и поддържа хамак

Препоръчително е да изберете сенчесто място за поставяне на хамака. Ограничаването на слънчева светлина може да удължи живота му.

Не превишавайте максималното тегло, което се дава за хамака и не скачайте върху него. Това може да го разтегне и дори системата за окачване да се повреди.

Разпределете теглото равномерно върху целия хамак.

Не сядайте и не лягайте в края на хамака, тъй като може да се преобърне.

Почистването на въжен хамак става изключително лесно – използвайте разтвор от препарат и топла вода. Можете да накиснете хамака в него и използвайки твърда четка да го изчистите. При по-сериозни замърсявания направете разтвор от четири части препарат с вода и една част белина. Прострете хамака след почистване. Докато съхне той може да се свие леко, но ще се разпъне отново когато легнете на него.

Дръжте ламелите за окачване далеч от вода.

Периодично почиствайте и поддържайте ламелите или стойките на хамака – така няма да се износват и повредят.

През зимните месеци е препоръчително да демонтирате хамака и да го съхранявате на сухо и проветриво място. Колкото по-малко излагате хамака на атмосферните влияния – толкова по-дълго време ще ви служи.

Най-добрите хамаци

Ако все още изпитвате трудности с избора на подходящ хамак – няма за какво да се притеснявате. Нека ви предложим някои от най-добрите хамаци, които към момента могат да се намерят на пазара.

1. Хамак със стойка Kring BruxellesХамакът е изработен от полиестер и има стоманена конструкция. Подходящ е за един човек с максимално тегло до 150 килограма.

Дизайнът му е червен – многоцветен.
Купи сега

2. Висящ стол Amazonas Hang SoloТова е хамак за седене или наричан още висящ стол. Може да се използва само от един човек с максимално тегло до 150 килограма. Дължината му е 55 сантиметра, а ширината 48 сантиметра. Дизайнът е в бял и зелен цвят.
Купи сега

3. Хамак LaSiesta КолибриКомпактен двоен хамак и плажно одеяло изработен от парашутна коприна. Има калъф и джоб за бутилка. Закрепя се посредством две 3-метрови въжета.

Има регулатор на дължината. Подходящ е за двама души.
Купи сега

4. Градински хамак Potenza XXLТози хамак е изработен от памук и е подходящ за двама души като осигурява комфортна почивка. Лесен и бърз за монтаж е благодарение на включените аксесоари в комплекта и ясни инструкции. Има напречни греди, които са изработени от твърда и здрава дървесина.

Рамката му е изработена от стомана с прахово покритие против корозия. Максималното поддържано тегло е 200 килограма.
Купи сега

5. Хамак Omega AmazonasХамакът е за един човек с максимално тегло до 150 килограма. Има конструкция от стомана. Дължината му е 160 сантиметра, а ширината 130 сантиметра.

Дизайнът е многоцветен.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Хамак CraftenwoodС този модел ще можете да придадете усещане за уют и оригиналност на вашия дом. Дизайнът е в бежов, бял и кафяв цвят.

Материалите на изработка са памук и полиестер, а конструкцията е от стомана.
Купи сега

7. Хамак HeinnerХамакът е за един човек и поддържаното максимално тегло е до 120 килограма. Дизайнът му е в кафяв и бежов цвят. Използваните материали са полиестер и памук.

Размерите на модела са дължина 200 сантиметра и ширина 80 сантиметра.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!