Всички категории

7-те Най-Добри Спални Чували

Спалните чували са много по-практични и удобни, отколкото може би досега сте смятали…

Бихте искали да отидете на къмпинг в планината? А защо не и на такъв, в близост до красиво море?

Е, ние ще ви помогнем да откриете най-подходящите предложения за вас и вашите семейство и приятели!

Силно нарастващо през последните години е предпочитанието към ваканции, прекарани сред природата.

Именно затова се произвеждат все по-интересни и различни видове приспособления, гарантиращи надеждност и удобство за максимално добро прекарване в тези нови, по-диви условия.

Едно от най-важните такива, обаче, са най-класическите продукти от първа необходимостспалните чували

Те се превръщат в неотменна част от вашето пътуване, тъй като подсигуряват не само комфорта, но и здравето на вашето тяло, за да се върнете отпочинали у дома, със спомен за хубаво и пълноценно време навън.

В това ръководство ще получите информация за цялостното приложение на спалните чували, както и предимствата и недостатъците на всеки отделен вид.

В допълнение сме ви представили и някои от най-добрите модели на пазара, сред които може да откриете перфектния избор за вас.

Ако сте набелязали вашата бъдеща дестинация, да започваме с приключението…

Какво представляват спалните чували и кои са основните ползи от употребата им?

Спалният чувал сам по себе си представлява затварящо се с цип походно одеяло, което можете да използвате ако спите в палатка или на открито.

Широко приложим е при провеждане на къмпинги, излети или походи сред природата.

Спалните чували имат за основна цел да осигуряват на първо място топлина!

Освен това, те гарантират сигурност, удобство и мекота, с грижа за вашата кожа и цялостното ви здраве, независимо от вида туризъм, който сте избрали.

Спалните чували са бързи и лесни, откъм адаптация при употреба.

Осигуряват термална изолация по време на сън, която да ви защити при променлив климат или неочаквани метеорологични условия като вятър, дъжд и силен студ.

В случай при липса на друг вид подслон, те са универсален вариант за всеки любител на природните усещания.

Спалните чували са отговорна инвестиция, която, обаче, определено си струва!

Качествените модели са на доста високи цени, тъй като са с много фина изработка от наистина устойчиви материали.

Уви, обаче, възвращаемостта ви е сигурна, а балансът между качество и бюджет е на лице.

Какви видове спални чували разпознаваме?

На първо място в избора и покупката си трябва да се съобразите именно с това от какъв вид спален чувал имате нужда.

В този аспект, моделите се класифицират най-вече по отношение на дизайна си…

Класически спален чувал

Този вид наподобява голямо, квадратно или правоъгълно одеяло със страничен цип за по-лесно и надеждно закопчаване.

Този тип спални чували осигуряват добро пространство като в тях можете да се движите сравнително свободно.

Устроени по такъв начин, че да бъдат използвани както за къмпинг, така и за всякакви други цели, те са универсален избор за всеки човек.

Този тип спален чувал ви дава възможността да го сгъвате, навивате и превързвате с въжета или дори ремъци двойно и тройно, за повече практичност.

По този начин той е удобен и лесно преносим, което ще ви свърши чудесна работа за оборудването на съвършения къмпинг.

Тези модели със сигурност ще ви впечатлят, но, уви, не са достатъчно подходящи при екстремни ситуации или сериозно застудяване на климата, тъй като свободата, която обещават, може да не ви гарантира максимално пълноценни термо свойства.

Спален чувал тип “мумия”

Този тип чували действително наподобяват формата на мумия или по друг начин казано – имат трапецовидна форма, обгръщаща човешкото тяло, но без да го пристяга прекалено.

Тези модели са напълно подходящи за студено време, тъй като е по-стеснен на местата, които са предвидени за краката и главата, за да внася допълнително топлина, създаваща сигурност и уют за вас и вашето здраве.

Дизайнът на спалния чувал тип “мумия”, пък, идва и със специална качулка за глава, която може да бъде регулирана по ваш избор, за да ви е удобно, докато спите.

Интересен факт е, че част от този вид спални чували са направени персонално за структурата на женското тяло, други пък, за мъжкото.

По-често срещано е, моделите от типа мумия, да нямат свойството да се разкопчават до долната част на чувала, където е зоната за краката, което ги прави страхотен изолационен избор, освен ако не страдате от клаустрофобия.

Хибриден спален чувал

Този тип спални чували са функционални и ще ви стоплят добре при ниски температури, за да бъде възможно най-качествен съня ви.

Те представляват одеяло в издължена форма, което е лесно сгъваемо при преход – прегъвате го на две, поставяте го в туристическата си раница и готово.

Хибридния спален чувал разполага с цип отстрани, подобно на класическите модели, но има качулка за глава, която внася още повече топлина, подобно на типа “мумия”.

При повишаване на температурите, пък, имате възможността да я свалите, за да не ви стане горещо и да бъде колкото се може по-комфортно, за вас самите.

Прекрасен и за къмпинг на открито и перфектно се вмества във всяка палатка.

Двоен спален чувал

Този тип спални чували също са с правоъгълна форма и качулка за глава, но са предвидени за двама души.

Какво по-хубаво от топлина, уют и комфорт до любимия човек или близък роднина или приятел?

В дизайнерски план тези чували са изключително стилни и удобни, циповете им отново са странични, а при пренасяне са комфортни за сгъване и прибиране.

Детски спален чувал

Както и името си подсказва, този тип чувал е специално направен за деца.

По дизайн детските спални чували не отстъпват на тези за по-големите, но просто са в компактни размери, които са най-често с дължина до 140 см.

Този тип чували са допълнително подсигурени и съдържат двупосочни ципове, които са създадени така, че да няма риск от разкопчаване.

Така през цялата нощ, детето ще бъде затоплено, а щом се събуди на сутринта, ще е отпочинало и заредено с нови сили.

Какво друго трябва да имате предвид при покупката на спален чувал?

След като сте преценили от какъв вид приспособление имате нужда е време да обърнете малко по-подробно внимание и към някои други характеристики…

Пълнеж

Това от какво е изпълнен спалният чувал отвътре има най-голямо отношение към това колко комфортен ще бъде той за вас. Съществуват различни пълнежи за спални чували!

Спалният чувал от естествен пух, например, е удобен и лек.

Той изолира най-добре, а натуралния му произход гарантира допълнителна топлина.

Моделите с такъв пълнеж ще ви карат да се чувствате така, сякаш сте в топла завивка, осигуряваща мекота за вашата кожа. Това е така, защото самият пух е съставен от множество фини перца, които концентрират топлинната енергия и я задържат.

За да запазите тези плюсове и да използвате дълготрайно чувала с естествен пълнеж, го съхранявайте в специална текстилна опаковка, чрез която материята му да диша. Така ще остава винаги сух.

Запомнете! Спалните чували от пачи или гъши пух, са точно приспособени и напълно необходими при оборудването за къмпинг, ако сте в екстремни условия.

Пълнежът от памук също е добър избор, който е много по-универсален и лесен за поддръжка от естествения пух.

Много подходящ за начинаещи къмпингуващи, при добри температурни условия. Освен това е добър за спане на открито или пък, в палатка, стига тежестта на самия чувал, да не се явява пречка за вас.

Памукът впрочем се използва и за подплата на спалния чувал. Обикновено се обособява в комбинация с полиестер и гарантира добра изолация и водоустойчивост.

Спалните чувал със синтетичен пълнеж, пък, са наистина много устойчиви.

Те са водоустойчиви и гарантират максимална топлина, тъй като благодарение на синтетичните материали ще бъдете изолирани по най-добрия начин.

Освен това, в чисто ценови план също се открояват с изключителна достъпност.

Уви, обаче, тези предложения са по-обемни и трудни за сгъване, което ги прави не особено подходящи за планински преходи.

Подплата

Подплатата на спалния чувал има допълнителен принос към неговите топлоизолационни свойства.

Подплатата от памук, например, е устойчива на вода и вятър и осигурява пълноценна топлина.

Найлонът също е устойчив, дори лек, но самата му материя е студена, затова не е особено комфортен.

Покритие

Покритието на спалния чувал също има директно отражение върху неговото цялостно качество.

Ако покритието е от памук, например, то ще бъде здраво, но в действителност доста по-тежко.

От друга страна, така наречената Ripstop материя е най-издръжлива и комфортна, но моделите с нея често са доста скъпи.

Найлоновите и синтетични покрития, пък, се открояват с изключителна лекота. Техен недостатък, обаче, е ниското им качество.

Сезонност

Едносезонните спални чували са леки и компактни. Чудесни са за употреба по време на горещите летни месеци или ако отивате на почивка, в някоя от страните с по-топъл климат.

Двусезонните модели също са идеални през късната пролет и ранната есен. Впрочем, те са наистина комфортни за семейно къмпингуване.

Трисезонните са подходящи за използване през ранната пролет, късната есен, а също и в меки, зимни условия. Препоръчват се по време на пътешествия и експедиции, организирани за ученици.

Четирисезонните спални чували, обаче, са най-универсални. Те са дебели и изключително добре изолирани. Използват се през зимата, когато е възможно температурите да паднат под нулата. Тези предложения влизат в приложение при провеждане на експедиции на високо в планината и по време на екстремно студени температури.

Температурна граница на обхват

Важно е да отбележим,че в Европа има четири температурни граници, с които е нужно да бъдете наясно. Те биват граница ”комфорт”, екстремна, горна и долна температурна граница.

При границата на име „комфорт” се явява температура, която за една така наречена стандартна жена – на 25 години, с тегло от 60 килограма и височина 1.60 метра, би била хубаво стоплена, без каквито и да било признаци от простудяване, докато лежи в отпусната поза.

Екстремната граница е крайната точка за физическото оцеляване на един стандартен мъж, намиращ се в условия на силен студ, като при наличието на такава екстремна ситуация, една стандартна жена може да издържи в продължение на шест часа, без опасност от получаване на хипотермия. По друг начин казано телесната температура попада в неблагоприятни условия и се понижава под 35 °C.

Има и две междинни температурни състояния – горна и долна граница. Горната е най-високата температура, при която един стандартен мъж на 25 г., тежащ 70 кг. и висок към 1.73 метра, ще има концентриран и спокоен сън,без изпотяване. Долната граница пък е най-ниската температура, при която стандартният тип мъж ще се наспи добре.

Не забравяйте, че е от значение да наблюдавате своята телесна температура и структурата на вашето тяло!

Така ще разберете най-точно кой модел на спален чувал е най-добър за вас.

По отношение на температурните характеристики съществуват няколко основни вида предложения: комфорт -5 градуса, комфорт 0 градуса, комфорт +5 градуса, комфорт +10 градуса, комфорт +15 градуса.

Стандартният вид спален чувал е предвиден за температури между 10 и 15 градуса.

Спалните чували, които могат да се използват в рамките на два сезона са проектирани за условия между 0 и 10 градуса.

Чувалите с трисезонен обхват варират в граници между -10 и 0 градуса, а пък зимните спални чували за екстремни студове попадат между -35 и -20 градуса.

Изработка

Спалният чувал трябва да бъде изработен по такъв начин, че изолационните му свойства да не намаляват с времето, а дори напротив – да остават дълготрайни.

Освен това е отлична опция за вас да подберете такъв модел, който може да се пере безпроблемно в пералня.

С други думи – търсете качеството. То може да се разпознае по цялостната кройка на дизайна, плътността на конците му и целостта на шевовете.

Закопчаване

При покупката обърнете специално внимание и на циповете на спалния чувал.

Имайте предвид, че е добре те да бъдат по цялата дължина на спалния чувал, защото така ще имате възможността да го използвате и като завивка.

Двойните циповe, пък, са много надеждни, тъй като минимизират риска от разкопчаване, а и ако единият се повреди, ще може да ползвате другия.

Аксесоари

Допълнителните аксесоари създават пълноценността и комфорта. Бъдете прецизни и в това отношение, за да сте сигурни, че изборът ви е достатъчно подсигурен.

  • Постелка. Под спалния си чувал може да поставяте постелка – тя е лека и пести място, някои от нейните модели, дори могат да се надуят с въздух, за ваш личен комфорт.
  • Походно легло. То наистина е обемисто, но с него ще се наспивате отлично, без значение дали сте на равен или по-неравен терен.
  • Надуваемо легло. Надуваемото легло ще ви спести много от бюджета, но ако е некачествено, може през нощта да започне да изпуска въздух и ще трябва да ставате, за да го напомпате.
  • Компресионен сак. Той намалява обема на спалния чувал, за да го направят по-практичен при пренасяне. В него може да ситуирате също кърпи, възглавници, дрехи и завивки. Така ще оптимизирате цялостно багажа си.
  • Олекотена суха торба. Тя предпазва от намокряне дрехите и спалните чували. Най-често е изработена от найлон, със залепени шевове и широка приложимост.
  • Чаршаф за спален чувал. Направен е в повечето случаи от полиетилен и памук и е с правоъгълна форма. Подсигурява допълнително топлина и когато го закупите, няма да се налага често да перете спалния си чувал, което и без това не е препоръчително, а ще перете самият чаршаф.

Как да се грижите за спалния си чувал възможно най-пълноценно?

След като сте подбрали перфектният спален чувал за вас, обаче, идва задачата да се грижите за неговата цялост и вашия комфорт.

Използвайте чувала с отношение и отговорност!

Не е нужно да дърпате излишно циповете му. Движете ги плавно, което и по принцип е по-практично, за да ги запазите.

Също така, го позиционирайте в комфортна среда и избягвайте екстремности, които да го излагат на риск от накъсване или протриване.

Освен това, когато разположите палатката си за къмпинг, е добре веднага след това да разопаковате и спалния чувал.

По този начин, той ще достигне пълния си изолационен потенциал и вечерта, щом си легнете, ще ви бъде топло и приятно.

Грижете се и за собственото си здраве!

Съветваме ви да имате винаги още един, допълнителен чифт чорапи. Те ще осигурят още повече топлина за краката ви, докато сте в спалния чувал.

Ако сте зиморничави, пък, дори вземете със себе си и допълнителна завивка, която да се побира в спалния чувал, когато сте в него.

Предпазвайте спалния си чувал от замърсяване…

Как звучи само, нали? Не е ли идеята на чувала да създава тази защита именно?

Е, обаче, действително ако слагате постелка под спалния си чувал, ще го предпазите от онези прекалено наситени замърсявания, които ще го засекат и изхабят значително.

И особено при къмпингуване през зимата, тази постелка ще играе роля на допълнителен слой изолация 2 в 1, нали?

Проветрявайте и съхранявайте спалния чувал внимателно…

Сутрин, по време на къмпинг, обръщайте спалния си чувал навън, за да се проветри.

Ако продуктът е влажен – било то от пот, роса или дъжд, при първа възможност старателно го изсушете. Така няма да рискувате да се появи мухъл или плесен по него.

Чрез проветряването се запазват също толинните и изолационните свойства на продукта, възможно най-дълго.

Освен това винаги помнете, че преди прибиране чувалът също трябва да бъде сух.

Бъдете прецизни и в прането!

Когато поставите спалния чувал вътре в пералнята, по възможност може да добавите няколко топки за тенис, които да спомогнат по-ефективното му почистване.

За перфектни резултати, настройте пералнята на 30-градусов цикъл без центрофугиране, след което изсушете спалния чувал на въздух.

Имайте предвид, обаче, че спалните чували с пълнеж от пух и целофибър, трябва да се носят на химическо чистене, за да бъдат добре поддържани!

 

Радваме се, че стигнахте дотук…

Време е да ви представим и някои от най-добрите спални чували на пазара в момента!

1. Спален чувал VANGO Tranquility 250Чудесен е за лагери и ваканции през лятото и пролетта.

Можете да го разкопчавате докрай, за да го използвате и като топла завивка, а ципът му е направен така,че да не се отваря, при въртене, докато спите.

Има опция да проветрява краката ви, ако температурите са по-високи, както и джоб, в който да поставяте необходими и ценни за вас вещи.

Идва в комплект с калъф, а в долната си част има две халки, за да го закачате, докато изсъхва през деня.
Купи сега

2. Спален чувал MAXIMA 600143Този модел може да бъде използван и като завивка.

Подходящ е за къмпингуване през пролетта, лятото и есента.

Външният му слой и подплата са от полиестер, а пълнежа от синтетични влакна.

Практичен е и ще ви спести място.
Купи сега

3. Спален чувал ZeltenАко отивате на планински поход в хладно време или пък на море, този спален чувал тип “мумия” ще ви даде удобство и спокоен сън.

Той е лек, а пълнежът му е от целофибър, съответно трябва да се носи на химическо чистене, за да бъде добре поддържан.

Има интересна опция – отваря се от три страни и по този начин се превръща в одеяло за двама човека.
Купи сега

4. Спален чувал The North Face Blue KazooТой е сигурен вариант за вас, през всичките четири сезона.

Има хубав, надежден и практичен дизайн.

Материалът му е от найлон и е подходящ за къмпингари.

Лесно сгъваем е и спестяващ много място.
Купи сега

5. Спален чувал Bo-Camp Bronx 3D hollow fibreПрекрасен е за къмпинг и подходящ за употреба през есента и зимата.

Пълнежът му е от памук, заедно с това е и термоустойчив. Следователно докато спите, той ще продължава да ви топли.

Сгъва се бързо и лесно.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Спален чувал Dutch Mountains 101186Удобен е и оборудван със специална система за затваряне с цип. Така ако имате още един спален чувал, можете да ги комбинирате и използвате поотделно за двама души.

Изработката му е от висококачествен полиестер и е перфектен за употреба през пролетните и летните месеци.

Бързо и практично сгъваем е.
Купи сега

7. Спален чувал Trespass EchotecЧетирисезонен модел е, което ви улеснява допълнително.

Достатъчно голям е и ще се чувствате удобно, докато спите в него.

Пълнежът му е от полиестер, а подплатата освен от полиестер, включва в себе си и памук, което осигурява двойна защита и топлина за вашето тяло, в същото време е водоустойчив.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!