Всички категории

8-те Най-Добри Безжични Wifi Адаптери

Дълги години потребителите с настолни компютри трябваше да използват единствено кабел за връзка с интернет.


За щастие обаче през последните години навлезе едно много по-гъвкаво решение – безжичните адаптери. Те са с формата на малка флашка и се включват директно в USB порта на компютъра и посредством тях последният може да се свърже по безжичен път с интернет подобно на лаптоп.

Но не всеки безжичен адаптер предлага една и съща функционалност. Именно поради тази причина сме приготвили това кратко ръководство.

В него ще ви представим всичко по-важно като информация за безжичните адаптери – така ще можете да направите по-информирана и подходяща покупка.

В края на ръководството ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите безжични адаптери на пазара.

Как да изберете безжичен адаптер

Предпочитанията и изискванията към безжичния адаптер зависят от потребител до потребител. Затова и ще разгледаме всички по-важни характеристики при безжичните адаптери и в следствие на прочетеното ще прецените кой би ви свършил най-добра работа.

Скорост на интернет връзката

Първото и най-важно нещо когато избирате безжичен адаптер е скоростта на интернет връзката, която той предлага. Има две основни неща, които да вземете предвид:

  • Дали адаптерът поддържа интернет скоростта, която ползвате;
  • И дали адаптерът може да се справи и с по-високи скорости, ако решите в бъдеще да ползвате по-бърз интернет.

В първия случай почти всеки безжичен адаптер би се справил, просто защото повечето хора използват интернет за дома със скорост до 100 мегабита. Но ако използвате оптичен интернет, чиято скорост може да достигне 1000 мегабита или планирате в бъдеще да използвате по-бърз от сегашния, то тогава задължително ще ви трябва безжичен адаптер, който поддържа подобни скорости.

Във втория случай нещата са сходни – дори и да използвате по-бавен интернет към момента, може да е добро решение да вземете адаптер, който поддържа по-високи скорости с цел използването му възможно най-дълго време. Обикновено от безжичен адаптер не може да се очаква бърза и стабилна връзка като с кабел, но по-сериозните модели предлагат почти безкомпромисно качество с минимални загуби.

Стандарт на безжичната връзкаТъй като безжичната свързаност към интернет се е превърнала в нещо нормално, едва ли вече има интернет доставчик, който не предлага безжичен рутер в оборудването за крайния клиент.  Но това, че един рутер е безжичен не е основното. Всъщност трябва да се вземе предвид и безжичният стандарт, по който работи той.

Съвременните рутери използват един от следните два стандарта за безжична връзка – 802.11ac и 802.11n. Също така трябва да се вземе предвид и дали рутерът има единична или двойна честотна лента, тъй като това може да повлияе на скоростта за предаване на данни.

Безжични стандарти 802.11ас и 802.11n

И двата стандарта са напълно съвместими с по-старите, така че ако изберете безжичен адаптер, който работи на някой от тях то няма да има проблеми същият да работи с по-стар рутер. Добре е да вземете предвид и максималните скорости, които тези два стандарта поддържат.

Максималната скорост при 802.11ac стандарта е до 1300 мегабита, докато при 802.11n е едва 450 мегабита. Това също е важно, особено когато обмисляте дали избраният безжичен адаптер ще може да отговори на скоростта на интернет връзката. Не забравяйте, че тези скорости са максимални и реално едва ли някой от двата стандарта ги поддържа непрекъснато.

Единична или двойна честотна лента

Нещата са подобни като при горната точка и отново фокусът е върху скоростта на предаване на данни. Рутерите с единична и двойна честотна лента са взаимно съвместими. Разликата е, че при тези с единична лента (с честота от 2.4 гигахерца) скоростите са много по-ниски в сравнение с моделите с двойна лента (работят на две честоти – 2.4 и 5 гигахерца).

Съответно ако изберете безжичен адаптер, който поддържа гигабитова свързаност по двойна честотна лента, но рутерът ви е с единична лента – то адаптерът ще получава сигнал само от 2.4-гигахерцовата лента, а 5-гигахерцовата ще остане неизползвана или казано накратко скоростта на интернета ще е значително по-бавна въпреки бързият адаптер.

Връзка с компютъраСледващото нещо, което трябва да вземете предвид е как безжичният адаптер ще се свързва с компютъра ви. Според начина на свързване адаптерите биват вътрешни и външни. Външните се включват директно в USB порта на компютъра, а вътрешните се свързват към дъното, обикновено към свободен PCIe слот.

Съответно ако имате лаптоп с неработеща безжична връзка и ви трябва адаптер, то тогава логично трябва да се спрете на външен.

Външните безжични адаптери могат да бъдат на интерфейс USB 2.0 или 3.0 като разликата между двата е, че по-новият е по-бърз откъм скорост, но освен това е обратно съвместим с предходния. Интерфейсът USB 2.0 поддържа скорости до 480 мегабита, докато USB 3.0 поддържа до 5 гигабита.

Притежателите на настолни компютри могат да изберат както външен, така и вътрешен безжичен адаптер. Както вече споменахме, вътрешните се включват директно към дъното на компютъра, обикновено към свободен PCIe слот. Предимството им е, че предлагат по-стабилна безжична връзка към интернет.

Но ако решите да вземете вътрешен адаптер, то задължително проверете дали имате свободен слот на дъното и дали даденият адаптер ще влезе, защото понякога други компоненти ограничават свободното място в кутията, например видео картата.

Сила на сигнала

Последно, но не и по важност – силата на сигнала. Независимо колко бърз интернет ползвате, ако сигналът не е достатъчно добър и стабилен – ще изпитвате прекъсвания и забавяне на скоростта.

Първото нещо е да проверите дали избраният безжичен адаптер ползва външна или вградена антена и дали тя е една или няколко.

Вградената антена се намира вътре в самия адаптер, което води до по-изчистен дизайн и дава възможност за по-лесно пренасяне на адаптера. Външната антена се прикрепя към основата на адаптера и може да се насочва. Някои безжични адаптери поддържат повече от една антена, което подобрява силата на сигнала.

Има два основни фактора, които могат да повлияят на сигнала – разстоянието и стените.

Ако безжичният рутер е прекалено далеч, логично и силата на сигнала отслабва. Същото важи ако той е в друго помещение, защото стените отслабват безжичния сигнал.

Накратко, ако компютърът ви е в близост до рутера и не ги разделя повече от една стена, то спокойно можете да изберете адаптер с вградена антена.

Но ако рутерът се намира сравнително далеч от компютъра или ги делят няколко стени, то тогава задължително изберете безжичен адаптер с външна антена – една, дори по възможност две или три, защото само така няма да имате проблеми със сигнала.

Най-добрите безжични адаптери

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите безжични адаптери. Просто изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания, нужди и разбира се – бюджет.

1. Безжичен адаптер Asus USB-AC56Стилен външен безжичен адаптер, който поддържа всички безжични стандарти до 802.11ac. Работи с двойна честотна лента на 2.4 и 5 гигахерца и съответно поддържаните скорости са 300 и 867 мегабита. Моделът има две вградени антени и една външна.

Използва интерфейс USB 3.0 за свързване с компютър.
Купи сега

2. Безжичен адаптер D-LINK DWA-171Изключително малък (нано) безжичен адаптер, който поддържа безжични стандарти до 802.11ас. Работи с двойна честотна лента на 2.4 и 5 гигахерца като съответно максималните му скорости са 150 и 433 мегабита.

Включва се към USB порта на компютъра.
Купи сега

3. Безжичен адаптер AC600 TP-Link Archer T2UБезжичният адаптер поддържа безжичните стандарти до 802.11ас, който е три пъти по-бърз от предходния 802.11n. Включва се изключително лесно към всеки компютър – трябва ви само свободен USB слот. Позволява едновременна връзка към двете честотни ленти и максималните скорости са 150 мегабита за 2.4 гигахерца и 433 мегабита за 5 гигахерца.

Изключително минималистичен, тънък и елегантен дизайн, който позволява лесното му пренасяне.
Купи сега

4. Безжичен адаптер TP-LINK Archer T6EМоделът поддържа безжичните стандарти до 802.11ас и работи с двойна честотна лента на 2.4 и 5 гигахерца. Адаптерът е вътрешен и се свързва към дъното през свободен PCIe слот.

Към него в последствие могат да се включат до две външни антени, които са включени в комплекта.
Купи сега

5. Безжична карта GIGABYTE AORUS X200Безжичен адаптер от висок клас, който дава на всеки компютър възможност за безжична свързаност към интернет и Bluetooth. Поддържа безжичните стандарти за интернет до най-новия, както и за Bluetooth до версия 5.0. Скоростта на връзката може да достигне пик от 2400 мегабита.

Адаптерът се свързва към дъното чрез свободен PCIe слот и има високопроизводителна антена с два приемника и два излъчвателя.
Купи сега

6. Bluetooth адаптер Asus USB-BT400Този безжичен адаптер може да даде Bluetooth свързаност на всеки настолен компютър или лаптоп, при който такава липсва.

Поддържа Bluetooth версия 4.0 и стандарт за ниско потребление на енергия. Използвайки този адаптер към компютъра си ще можете да свържете безжично всякакви устройства, които имат Bluetooth, включително телефони, слушалки, безжични колонки, клавиатури, мишки, контролери, принтери и др.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Адаптер wireless EDIMAX EW-7811UNВъншен безжичен адаптер, който се свързва към компютъра посредством интерфейс USB 2.0. Поддържа безжичен стандарт до 802.11n и работи на една честотна лента от 2.4 гигахерца.

Съответно максималната поддържана скорост е 150 мегабита.
Купи сега

8. Безжичен адаптер Linksys WUSB6300Външен двулентов безжичен адаптер, който поддържа безжичните стандарти до 802.11ас. Свързва се към компютъра посредством USB 3.0. При работа на двете ленти едновременно на 2.4 гигахерца достига до 300 мегабита и на 5 гигахерца достига до 867 мегабита скорост.

Разполага с две антени, които са вградени във корпуса.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!