Всички категории

9-те Най-Добри Безжични Слушалки

Намирането на най-добрите безжични слушалки, които да отговарят на вашите нужди може да бъде сложна задача.

 

Преди няколко години изобщо може би нямаше да пишем подобно ръководство, просто защото технологията още не беше така добре развита и не си заслужаваше да се обмисля такава покупка – безжичната свързаност беше лоша, качеството на звука компромисно, имаше и куп други проблеми.

Благодарение на развитието на безжичната технология през последните години и масовото й навлизане в сферата на аудиото сега можете да намерите слушалки, които ще бъдат постоянно свързани към мобилното ви устройство и ще звучат толкова добре колкото и жичен модел.

Очаквано безжичните слушалки струват повече от жичните, но това е напълно оправдано заради свободата на движение, която получавате.

Но какво трябва да вземете предвид когато избирате безжични слушалки?

Като за начало е добре да започнете с начина на прикрепяне към ухото.

Според този фактор слушалките са такива, които покриват изцяло ушната мида (наричани още Over-ear); модели, които стоят върху ушната мида (срещани още като On-ear); и последните са тези, които влизат директно в ушния канал (т.нар. “тапи” или In-ear).

Следващото нещо, което трябва да вземете предвид е типът на слушалките според дизайна.

И не, нямаме предвид как изглеждат цялостно слушалките, въпреки че вероятно и това може да бъде важно за вас. Имаме предвид какъв тип дизайн имат те – дали са отворени или затворени, защото това оказва голямо влияние на звука и на това дали вие ще чувате околните и дали музиката ви ще се чува от тях.

Също така е добре да помислите дали реално имате нужда от безжични слушалки или жичен модел би ви свършил също толкова добра работа.

Марката също може да бъде от особено значение, особено ако искате нещо по-качествено. И въпреки че лидерите в сегмента са Sennheiser, Shure, JBL, Sony, Bose и Audio Technica, някои по-малко известни марки често имат какво да предложат – сред тях са Jaybird, Libratone, Soul и др.

Понякога именно вторите могат да ви дадат нещо също толкова добро, но на по-ниска цена. Ако сте от хората, които имат повече доверие в марката, тогава спокойно можете да изберете нещо на любима или добре позната марка.

При слушалките има множество фактори, които оказват влияние на избора. Именно за това ви представяме нашето ръководство по темата.

След неговото прочитане ще можете много по-лесно да изберете най-подходящите безжични слушалки. Ако пък нямате времето или желанието да четете, но просто искате да вземете добри слушалки за себе си или за подарък на някого – просто прескочете към края на ръководството и ще намерите най-добрите модели като предложения.

Какъв е стилът ви

Първото нещо, за което трябва добре да помислите е какви слушалки искате според начина им на прикрепяне към ухото. Има три основни вида като това кой от тях ще изберете зависи пряко от стила ви и кой би бил най-удобен за вас.

Слушалки, които влизат директно в ушния каналТова са т.нар. “тапи”, но също така се срещат като In-ear. Тези модели са отличен избор ако искате нещо леко и незабележимо, което да не възпрепятства мобилността ви. Обикновено този вид слушалки е доста пренебрегван и избягван, но в повечето случаи заради предубеждения.

Истината е, че ако искате нещо малко, което да ви бъде винаги подръка – тапите са най-добрият ви избор.

Както вероятно се досещате те влизат директно в ушния канал и се прикрепят добре в ухото. Някои имат допълнителни силиконови накрайници, които спомагат за още по-доброто закрепяне към ушната мида. Те са още по-подходящи, особено за спорт.

Но дори и моделите без силиконови накрайници могат да бъдат подходящи за спорт, особено ако самата тапа е по-дълга и влиза надълбоко в ушния канал.

Мобилността с тези слушалки е най-голяма, но за съжаление не са най-удобните.

Истината е, че слушалките, които покриват изцяло ушната мида са най-удобните, а тапите – най-малко удобни. Дори някои модели тапи могат да увредят ушния хрущял, въпреки че това се случва изключително рядко и само ако слушалките се носят нон-стоп.

Най-общо казано, повечето хора лесно свикват с усещането за слушалки в ушния си канал. Очаквайте ако изберете такъв модел да свикнете за не повече от няколко дни употреба.

Слушалки, които стоят върху ушната мидаМоделите от този вид често се срещат и изписват и с по-краткото On-ear.

За тях можем да кажем, че са златната среда откъм мобилност и удобство. Ако не искате да правите компромис с малки слушалки, но пък нямате намерение да носите и прекалено големи – това е вашият избор. Формата на този вид слушалки наподобява тази на моделите, които покриват изцяло ушната мида – това обаче не трябва да ви обърква.

Обикновено те са по-малки, по-леки и имат възможността да се сгъват за по-лесно пренасяне.

Повечето хора, които се спират на този вид слушалки го правят заради по-голямото удобство при носене и по-доброто качество  на звука заради значително по-големите говорители в корпуса. Но темата за говорителите и качеството на звука ще засегнем по-напред в ръководството.

Тъй като обикновено слушалките от този вид се спрягат за по-удобни от тапите, може би трябва да поясним нещо. Понеже наушниците стоят върху ушната мида, нещата не опират само до тяхната мекота. Удобството идва от това колко силно стягат самите слушалки.

Ако са прекалено стегнати няма да можете да ги носите дълго време без да ви заболят ушите. Ако пък са прекалено хлабави ще трябва често да ги намествате и има риск от падане при по-резки движения или при спорт.Но нека не оставяме погрешни впечатления, много модели са направени както трябва и хващат златната среда откъм удобство като някои от тях са идеални и за спорт. 

Слушалките, които стоят върху ушната мида са идеални за хората, които искат нещо сравнително леко и мобилно, но искат нещо по-удобно от тапи или пък не желаят да правят компромис с качеството на звука.

Слушалки, които покриват изцяло ушната мидаМогат да се срещат често и с по-краткото описание Over-ear.

Тези модели предоставят невероятен комфорт и качество при звучене, но пък са най-малко преносими от всички видове. Това може и да не е проблем за хората, които търсят възможно най-добре звучащите слушалки за вкъщи, но ако ще ги използвате основно в движение – тогава може и да ви бъдат малко по-големи и груби.

Както подсказва името им, те изобщо не докосват ушната мида. Вместо това наушниците обхващат ухото и лежат директно на черепа. Така се чувствате комфортно дори и след дълги часове слушане – все пак ушните хрущяли са много по-податливи на дискомфорт спрямо черепа.

Една от причините слушалките, които покриват изцяло ушната мида да звучат толкова добре е, че са по-големи и съответно има повече място за поставянето на по-големи говорители. Но ще засегнем това малко по-напред в ръководството.

Отворени и затворени безжични слушалки

Много хора се бъркат когато става дума за дизайна на едни слушалки – обикновено смятат, че това се отнася до вида им. Всъщност обикновено дизайнът се споменава когато се определя дали самите слушалки са отворени или затворени. Повечето модели на пазара са затворени, но някои насочени към аудиофилите или по-качественото звучене са отворени.

Защо обръщаме внимание на това – защото разликата в звученето между двата вида е огромна.

Затворени безжични слушалки

Преди всичко фактът, че са затворени спомага за изолирането на външните шумове. Повечето модели на пазара ще са именно от този тип. Самият корпус на тези модели е така направен, че да е изцяло затворен и съответно звукът се запазва вътре в слушалките, докато външните шумове си остават отвън.

Затворените слушалки имат своите предимства и недостатъци.

Те са по-удачен избор за хората, които искат слушалки за навън, както и за тези, които ще слушат своята музика в помещение с още хора и не биха искали да ги притесняват.

Основният недостатък е качеството на звука – при отворените слушалки той е много по-естествен и неподправен.

Това в никакъв случай не означава, че затворените слушалки имат некачествен звук. Всъщност някои от най-добре звучащите слушалки са именно затворени.  Това, което се опитваме да обясним е, че при затворените модели самият звук не е толкова естествен и неподправен като при отворените, но реално много хора дори не биха забелязали нещо подобно.

Отворени безжични слушалкиКакто вече споменахме, това е по-добрият избор за хората, които търсят възможно най-естественият звук. И докато затворените слушалки са направени, че да изолират добре и да държат външните шумове отвън и звукът вътре, при отворените модели нещата са точно обратни.

Ако се питате защо, отговорът е много прост – така се получава много по-естествен звук. Звукът има откъде да излезе от слушалката и съответно ехото от звука не резонира в затворения обем. По този начин се получава много по-широка и отворена сцена.

Отворените слушалки имат и своите недостатъци.

Преди всичко след като са отворени звукът излиза навън, което ги прави най-удачен избор ако се слуша вкъщи. Също така звукът отвън лесно влиза в слушалките, съответно не се препоръчва да се използват в шумна среда. Още един недостатък е липсата на физическа преграда между външния свят и електрониката в слушалките, което означава, че влагата може лесно да ги повреди.

Ако искате безжични слушалки за слушане в домашни условия, които да ви дадат възможно най-естествения звук и няма риск да притеснявате околните с музиката си – отворените слушалки са отличен избор.

Полуотворени безжични слушалки

Реално има и трети вид слушалки и това са полуотворените. 

Както вероятно се досещате те са нещо средно между затворените и отворените модели. Съответно дизайнът им е почти изцяло затворен, но има отвори позволяващи на малко количество въздух да влиза и съответно излиза.

Компромисът е, че този тип слушалки имат предимствата на отворените, като например по-естествено звучене (но все пак не напълно естествено). Отново те имат същите недостатъци като отворените слушалки като например, че звукът отвътре се чува навън, както и външните шумове се чуват вътре.

Отново полуотворените слушалки се препоръчват най-вече за хората, които искат по-естествен звук и ще слушат най-вече вкъщи, но пък не искат да притесняват околните с музиката си.

Имате ли реална нужда от безжични слушалки


Безжичните слушалки несъмнено са по-удобният вариант, но реално жичните пък предлагат по-качествен звук.

Освен това безжичните модели имат вградена батерия, която трябва да зареждате и ако тя падне или забравите да я заредите няма как да продължите да слушате.

Разбира се, за много хора удобството на безжичните слушалки е несравнимо и затова и не биха обмислили друг вариант. Въпреки това нека все пак разгледаме какво могат да предложат жичните и безжичните модели – така ще можете да прецените от какво точно имате нужда.

Жични слушалки

Въпреки масовото навлизане на безжичните слушалки на пазара, жичните им събратя все още не са демоде. Много вероятно е те да поизчезнат от пазара в следващите години, но за сега се намират ужасно много модели.

Има много хора, които все още предпочитат покупката на жични слушалки, тъй като те имат доста предимства. Поне засега те все още са по-евтиният вариант спрямо безжичните, въпреки че вече се намират и сравнително евтини модели от вторите.

Основното предимство на жичните слушалки е, че качеството на звучене е много по-добро.

Това е така защото те използват вградения усилвател от източника вместо нискокачествените, които се вграждат в корпуса на безжичните модели.

Освен това благодарение на кабела можете да включите жичните слушалки в отделен усилвател, което може да подобри още повече усещането при слушане.

Безжични слушалкиЯсно е, че те предлагат невероятно удобство откъм мобилност.

Ако този фактор е по-важен от качеството на звученето, тогава вероятно наистина имате нужда от безжични слушалки.  Освен ако не сте аудиофил, който обича възможно най-естественото звучене и може да хване всяко изменение в звука на любимите си песни, то тогава не би трябвало да забележите каквито и да било недостатъци в звука на безжичните слушалки.

При свързване със смартфон или компютър можете спокойно да се отдалечите на около 10 метра от източника без да губите връзка. Ако слушалките използват най-новия стандарт за безжично свързване Bluetooth 5.0 то тогава можете да очаквате чувствително по-голям обхват.

В категорията на безжичните слушалки спадат прекалено много различни модели. Разбира се, сред тях ще има представители най-вече на слушалките, които покриват изцяло ушната мида и тези, които стоят върху ушната мида. 

Напоследък обаче особена популярност добиха и “истински безжичните” слушалки като например AirPods на Apple.

Обикновено този тип слушалки са изключително малки и компактни и могат да работят независимо една от друга. Имат си кутийка, в която се поставят когато не се използват и от която се зареждат. Този вид безжични слушалки тепърва навлиза на пазара, но имайки предвид колко предпочитан и популярен е – очакваме да бъде силно развит през идните години.

Има още едно нещо, което трябва да вземете предвид когато избирате безжични слушалки – това е животът на батерията.

Колко ще издържи даден модел с едно зареждане зависи изцяло от вида му. За добър живот на батерията при истински безжични слушалки се счита всичко над 4 часа непрекъснато слушане. Имайте предвид, че кутийката за зареждане ще ви даде още допълнителни часове работа.

Останалите видове безжични слушалки обикновено трябва да имат около 8-10 часа живот на батерията. Обикновено тези, които покриват изцяло ушната мида издържат от 15 до 25 часа и повече. Моделите, които стоят върху ушната мида пък трябва да предлагат около 15 часа или повече.

Качество на звука


Въпреки че споменахме някои фактори, които могат да окажат влияние върху качеството на звученето на слушалките, като например това дали са отворени или затворени, има и други неща, на които трябва да се обърне внимание.

Истината е, че може би трябва да вземете предвид следващите фактори по-скоро ако сте прекалено взискателни и искате възможно най-доброто качество на звука – ако това не е така, можете спокойно да не задълбавате в тях.

Честотен обхват

Отнася се до честотната характеристика, която говорителите в слушалките могат да възпроизведат и съответно дали можете да очаквате пълна звукова картина.

Човешкото ухо чува от 20 херца до 20 килохерца, въпреки че повечето възрастни не могат да чуват над 17 килохерца.

Повечето слушалки имат честотен обхват именно от 20 херца до 20 килохерца, но това по никакъв начин не означава, че звучат добре или обратното.

Съответно този фактор не е от най-съществените. Просто не избирайте слушалки, които имат по-малък честотен диапазон и всичко ще бъде наред.

Говорители

За да възпроизвеждат звук слушалките имат вградени високоговорители – поне по един от всяка страна за ляв и десен канал. Именно тези говорители възпроизвеждат звуците и движат въздуха в обемите.

Нека започнем с динамичните говорители, които се срещат най-често в слушалките от потребителския клас. Тези говорители са най-евтини за производство, но това в никакъв случай не означава, че звучат зле. Всъщност те се справят отлично във възпроизвеждането на твърд бас дори и без нуждата да се усилват прекалено.

Недостатъкът им е, че изкривяват звука когато се усилят повече.

Балансираните говорители се срещат основно в тапите и работят по различен начин от динамичните. Те могат да се настроят на определени честоти. Затова и повечето тапи обикновено имат по два чифта от тези говорители настроени на различни честоти.

Понякога пък се слага по един брой балансирани говорители и един брой динамични на канал – така се постига още по-равномерна честотна характеристика.

Плоските магнитни говорители обикновено се намират в слушалките от високия клас. Те имат големи размери и се смята, че възпроизвеждат много по-добър звук. Те не изкривяват толкова лесно като динамичните говорители и имат невероятно точен бас. За съжаление те изискват отделен слушалков усилвател, за да бъдат захранени както подобава.

И последни, но не и по важност, са електростатичните говорители, които работят по коренно различен начин от изброените дотук. Те могат да възпроизведат силен и естествен звук без изкривявания и с широка сцена. Честотната им характеристика също е много приятна и естествена.

Недостатъците са по-високата цена, изискването за слушалков усилвател и големите размери.

Импенданс

Импедансът индикира съпротивлението на говорителите.  Той обикновено варира от 8 ома до стотици омове при слушалките от висок клас.

Повечето модели от потребителския клас имат нисък импеданс и съответно могат лесно да се захранят от смартфон или компютър. Слушалките с висок импеданс от друга страна изискват отделен слушалков усилвател, за да работят и звучат както трябва.

Ако планирате да използвате слушалките си със смартфон или компютър – всички модели с импеданс до 250 ома трябва да ви свършат работа.  В случай, че имате слушалков усилвател или планирате да си вземете – тогава спокойно можете да изберете слушалки с по-висок импеданс.

ЧувствителностЧувствителността определя колко силно ще свирят говорителите при определена подадена мощност. Измерва се в децибели. Обикновено стойностите се дават измерени на подаден 1 миливат.

Така че ако определени слушалки имат чувствителност от 115 децибела за миливат, това означава, че произвеждат толкова силен звук при подадена мощност от 1 миливат.

Разбира се, 115 децибела е прекалено много и го даваме просто като пример. Реално не се препоръчва да слушате музика прекалено силно, защото в този примерен случай ще увредите слуха си само след 15 минути слушане.

Обикновено слушалки с чувствителност между 90 и 120 децибела за миливат са напълно достатъчни.

Активно шумопотискане

През последните години много модели безжични слушалки се сдобиват и с активно шумопотискане.

Това е много сложна технология, която използва микрофони за да анализира шумовете около вас и след това възпроизвежда обратни на тях честоти с идеята да ги заглуши и да не ги чувате. За съжаление няма стандартна мярка за определяне на това колко добро е активното шумопотискане на даден модел.

Обикновено марки като Sony, Bose и Audio Technica имат отлично шумопотискане, което обаче не означава, че модели на други марки не могат също да предложат нещо добро.

Технологията за активно шумопотискане има един недостатък и той е, че често качеството на звука, дори и малко, се променя към по-лошо.

Така понякога можете да чуете паразитни звуци от определени честоти или може да ви се промени честотната характеристика в зависимост от това какви шумове се опитват да филтрират слушалките.

Има и друг начин да се изолира външния шум и това е добре познатия метод за пасивното шумопотискане. То се получава когато наушниците изолират толкова добре ушите, че едва долавяте външните шумове.  Има много модели слушалки, които са проектирани да предлагат невероятно пасивно шумопотискане.

Реално ако изберете подобен модел няма да има нужда да се притеснявате за недостатъците на активното шумопотискане и разбира се по-скъпата цена при моделите, които го имат.

Най-добрите безжични слушалки

Ако все още изпитвате затруднения в подбирането на правилните безжични слушалки – няма за какво да се притеснявате.

Нека ви представим някои от най-добрите модели на пазара. Просто изберете този, който отговаря на вашите изисквания, нужди и бюджет.

1. Слушалки Sony WH-1000XM3S


Несъмнено едни от най-добрите over-ear слушалки с активно шумопотискане. С тях можете да разберете какво е да останете сами с любимата си музика и нищо наоколо да не ви притеснява. В корпуса е вграден специален процесор, който се грижи за шумопотискането и звукообработката на слушалките.

Подобрена технология за безжично предаване на данни, която позволява да се обработят три пъти повече данни и съответно да се наслаждавате на музика с много по-високо качество. Поддръжка на редица популярни гласови асистенти.

Възможност за провеждане на телефонни разговори.

Сензорни панели, които ви позволяват да регулирате всичко, за което може да се сетите докато сте навън и слушате музика или провеждате разговор. Вградени 40-милиметрови говорители, които възпроизвеждат целия честотен обхват до 40 килохерца – така на музиката няма да й липсват нито баси, нито вокали, нито пък детайл. Дълбока и голяма ергономична и лека структура за подобрен комфорт и адаптиране към ушите.

Функция за бързо зареждане за получаване на до 5 часа възпроизвеждане на музика само за 10 минути зареждане.

Свързване посредством Bluetooth, 3.5-милиметров аудио жак и USB-C. Съпротивлението е 16 – 47 ома. Максималният обхват на сигнала е 9 метра. Времето за пълно зареждане на батерията е до 3 часа като след това получавате до 30 часа време на възпроизвеждане.

Слушалките тежат едва 255 грама.
Купи сега

2. Аудио слушалки Bose 700


Страхотни over-ear слушалки с безжична Bluetooth свързаност и USB конектор за зареждане. Има вградени микрофони и функция за активно шумопотискане.

Връзка с популярни гласови асистенти. Максималният обхват на сигнала е 9 метра.

Времето за пълното зареждане на вградената батерия е 2.5 часа като след това получавате до 20 часа време за възпроизвеждане.

Теглото на слушалките е 250 грама.
Купи сега

3. Слушалки Bose QC35 II


Компактни on-ear слушалки, които се свързват посредством 3.5-милиметров жак, Bluetooth и NFC. Имат вградени микрофони и активно шумопотискане.

Свързват се с популярните гласови асистенти. Напълно заредени могат да издържат до 20 часа непрекъснато възпроизвеждане.

Теглото им е 310 грама.
Купи сега

4. Слушалки AKG N60NC


Безжични on-ear слушалки от затворен тип. Могат да работят жично (с откачащ се кабел) и безжично. Имат вграден микрофон и функция за активно шумопотискане.

Слушалките са сгъваеми за по-лесно пренасяне. Честотният им обхват е от 10 херца до 22 килохерца.
Купи сега

5. Слушалки Apple AirPods


Изключително популярни слушалки, които едва ли имат нужда от представяне. Те са пример за удобство и напреднали технологии в невиждан синхрон.

Свързването на слушалките със смартфони, таблети и други устройства на Apple става почти мигновено и изключително лесно. Вграденият чип предоставя безпроблемна връзка и възможно най-качествен звук като същевременно съхранява батерията и позволява до 5 часа възпроизвеждане само с едно зареждане от кутийката.

Вградени микрофони за провеждане на разговори в движение. Обхватът на слушалките е 10 метра.
Купи сега

6. Слушалки Jabra Elite Active 65T


Този in-ear модел предоставя до 5 часа възпроизвеждане с едно зареждане и до 15 часа допълнително от зарядната кутийка.

Поддържат всички популярни гласови асистенти и ви позволяват бързо и лесно да отговорите на входящо повикване и да проведете своя разговор.

Обхватът на слушалките е 10 метра. Теглото им е едва 67 грама.
Купи сега

7. Блутут слушалки Jabra Elite


Моделът е с активно шумопотискане и е проектиран за невероятни музикални изживявания, безжични разговори и пълна изолация от околния шум. Звукът при възпроизвеждане е невероятно чист и ясен благодарение на специално разработените говорители.

Лесна връзка с едно докосване до популярните гласови асистенти. До 32 часа живот на батерията с включено шумопотискане.

Слушалките са over-ear и имат обхват от 10 метра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Слушалки Sony WHCH500B.CE7


Слушалките са over-ear и се свързват посредством Bluetooth и NFC. С тях ще можете да слушате любимата си музика през целия ден без никакво прекъсване.

Животът на батерията е до 20 часа с едно зареждане. Наушниците могат да се завъртат и слушалките да бъдат плоски за по-лесно поставяне в чанта или транспортиране.

Моделът разполага с 30-милиметрови говорители за отличен и детайлен звук без компромис в ниските честоти. Възпроизвеждат от 20 херца до 20 килохерца. Възможност за провеждане на разговори и поддръжка на гласови асистенти.

Теглото им е 140 грама.
Купи сега

9. PowerLocus PLX1


Невероятни in-ear слушалки, които възпроизвеждат както дълбоките баси, така и ясни и кристални вокали и високи честоти.

Имат обхват от 10 метра и могат да се свържат безжично с всяко Bluetooth устройство. Те имат гъвкав дизайн и са водоустойчиви.

Вграден микрофон и контроли за силата на звука също са налични. Могат да се използват не само за музика, но и за провеждане на разговори. За пълното им зареждане са нужни около 2 часа, а времето на работа след това е до 30 часа.

Теглото на модела е едва 100 грама.
Купи сега

3.8/5 - (24 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!