Всички категории

8-те Най-Добри Екшън Камери

Уловете всеки миг от преживяването!

Обичате ли екстремните спортове и силните усещания? Тогава вероятно не можете да се наситите на уникалните кадри, които някои спортисти са успели да уловят.

Ако сте любители на фотографията и искате сами да запечатвате в движение различните си преживяванията, една екшън камера със сигурност ще ви свърши страхотна работа.

Сдобиете ли се с един от тези малки приятели на спорта, определено ще го носите със себе си навсякъде. При всякакви условия, повишаващи нивото на адреналин в кръвта ви, екшън камерата ще ви бъде неотлъчен спътник.

Независимо дали скачате с бънджи, или парашут, сърфирате, или се гмуркате, карате колело сами, или просто се разхождате със семейството си, сме убедени, че екшън камерата ви ще бъде винаги включена и наблюдаваща.

Така ви гарантираме, че няма да пропуснете нищо и на сто процента ще се връщате постоянно към любимите си мигове.

Тази технология обаче става все по-достъпна и в крайна сметка това може да затрудни човек в търсенето на най-подходящия продукт. Постарали сме се да подготвим това ръководство, за да ви бъде от максимална полза при избора на точната екшън камера.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения на пазара в момента.

Какво представляват екшън камерите?

Всеки знае какво представлява една видео- или фотокамера, така че ще ви спестим тези обяснения.

Това, което отличава екшън камерите от обикновените камери, обаче е свързано с тяхното приложение. От това следват и отличителните им особености.

Това са много компактни, здрави и устойчиви на най-различни условия цифрови апарати, които се монтират или държат и са предвидени за заснемане на онова, което виждате, когато се гмурнете в някое пътешествие, спортно преживяване или каквото и да е друго динамично събитие.

Освен да се използват като обикновени ръчни видеокамери, екшън камерите обикновено се монтират към различна част от спортната ви екипировка. Много често това се оказва каската ви или дръжката на велосипеда или мотора ви.

Освен това бихте могли с помощта на различни стативи да прикрепите екшън камерата и към гърдите си. Това обикновено се случва, ако искате да заснемете разходката или бягането си, понеже не знаете какво може да уловите.

Каквото и да правите, ако вземете екшън камерата със себе си, ще разполагате с уникални живи кадри на преживяването си.

Днешните екшън камери като цяло са доста мощни и предлагат висококачествени кадри при почти всякакви условия.

Благодарение на специален водоустойчив калъф, който върви към някои модели, например можете да правите страхотни водолазни записи на голяма дълбочина. От друга страна, повечето модели са с повишена устойчивост на удари и това ги прави доста популярни сред по-екстремните колоездачи.

Съществуват по-специализирани модели, които се представят на наистина много високо ниво, но те обикновено са потребни единствено на професионални фотографи.

Голяма част от екшън камерите, които се предлагат на пазара, са достатъчно оперативни и напълно достъпни.

Сдобиете ли се с една, без проблеми ще можете да заснемате както обикновени ежедневни влогове, така и значително по-екстремни преживявания.

Приложенията на екшън камерите са наистина широки, така че това за какво ще използвате своята, зависи единствено от вас.

Кои са основните ползи от екшън камерите?

Независимо за какво искате да използвате своята екшън камера, ви гарантираме, че с нея ще спечелите поне в няколко отношения.

Сигурни сме, че след като ви запознаем с предимствата на екшън камерите, сами ще се убедите колко страхотни са те.

Леки и компактни

Екшън камерите са практически най-портативните камери на пазара в момента.

Отдавна не е нужно да се лишите от високите възможности на една дигитална камера за сметка на нейния размер. С тези малки приятелчета така или иначе можете да разполагате свободно с възможностите на една сериозна и масивна камера.

Сред размерите на екшън камерите обаче също има разнообразие. Изборът на точната камера зависи единствено от това за какво ще я използвате.

Благодарение на компактността им можете да носите една екшън камера в джоба си или пък да я монтирате където и да е, след което изобщо да забравите за нейното съществуване.

Така ще изживеете момента си, без изобщо да мислите за заснемането му, и все пак ще можете да се насладите на страхотните кадри впоследствие.

Снимки и видео с високо качество

Много от съвременните екшън камери имат възможност да правят както видео, така и снимки.

Когато си избирате каквато и да е камера, в крайна сметка искате от нея преди всичко да запечатва качествени кадри. Благодарение на съвременните технологии вече до голяма степен сме престанали да пълним паметта на апаратите си с размазани изображения.

Изискванията към екшън камерите са още по-високи, тъй като те са проектирани именно за записване на по-динамични обстоятелства.

Независимо колко се клатите, нито колко бързо се движите, съвременните екшън камери ще успеят до голяма степен да уловят всеки момент от преживяването ви, какъвто го виждате.

Някои модели дори могат да правят видеа с 4K резолюция, което означава, че със сигурност впоследствие ще можете да се насладите на кристално ясна и жива картина.

Издръжливост

Екшън камерите са създадени именно за да бъдат издръжливи на почти всякакви условия. Именно затова са толкова предпочитани от любителите на екстремните ситуации.

Корпусът на екшън камерите винаги е изключително здрав, което му позволява да остане цял дори при някои доста сериозни падания.

Вътрешните елементи на тези устройства също са изработени така, че да се справят с почти всякакви условия на натоварване.

Независимо дали става въпрос за плаж, сняг, мръсотия или вода, вашата екшън камера със сигурност ще се справи. За целта често са нужни специални аксесоари, разнообразието от които обаче е толкова голямо, че обслужва практически всяка необходимост.

Едни от най-популярните аксесоари са водоустойчивите калъфи, които допълнително повишават издръжливостта на екшън камерата под вода, дори на значителна дълбочина.

Тук-и-сега

В крайна сметка всички тези преимущества на екшън камерите работят в една и съща посока. Те успяват да ви гарантират, че ще запечатате всеки един момент от преживяването си, независимо какви са условията.

Именно защото са толкова малки и удобни, можете на практика да позиционирате екшън камерите почти навсякъде, без да ги мислите.

Тяхната издръжливост ви гарантира, че каквито и да са обстоятелствата, те ще оцелеят. Така ще могат впоследствие отново и отново да ви разкриват нови страни от онова, което вече ви се е случило.

И не на последно място – благодарение на високата им резолюция няма да се чудите какво гледате, а ще виждате всеки детайл кристално ясно.

Какво трябва да имате предвид при покупката на екшън камера?

Сами виждате колко широки възможности предлагат екшън камерите на своите притежатели.

Когато решите да се сдобиете с една екшън камера обаче, има няколко ключови неща, които трябва да вземете предвид. В тази секция сме се постарали да съберем всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор.

Дизайн и форма

Екшън камерите определено предлагат голямо разнообразие в дизайна и формата си.

Най-често обаче се срещат в три основни форми – куб, кутия и куршум. Всяка от тези форми има различно приложение и съответно изборът на една от тях зависи преди всичко от вашите потребности.

Кубичните и правоъгълни камери в кутия като цяло са най-популярни. Те са съвместими с почти всички допълнителни аксесоари, които бихте могли да си набавите.

Освен това заради специфичната им форма обикновено биват предпочитани при позициониране на гърдите.

От друга страна, екшън камерите с форма на куршум няма как да бъдат прикачени към гърдите ви заради формата си.

Тези камери са най-удобни за монтиране на кормило на велосипед или мотор, но доста често се прикрепят както към каски, така и към различни видове бордове.

Размер и тегло

Екшън камерите поначало са с доста малки размери и ниско тегло.

В повечето случаи те се прикрепят към каска или нещо друго, което се използва при практикуването на определен спорт. Именно затова не бива да затрудняват физическата дейност.

Стремете се към възможно най-малката и лека екшън камера, тъй като искате от нея да бъде възможно най-удобна за употреба.

Ще се изненадате обаче, че дори при принципно малките размери и леко тегло на екшън камерите съществуват мини варианти. Мини екшън камерите са специално проектирани, за да бъдат оптимално гъвкави в това отношение.

Резолюция и честота на кадрите

Що се отнася до качеството на картината, резолюцията и честотата на кадрите са от базово значение.

Резолюцията се отнася до количеството пиксели, с което оперира една камера. Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-изчистени и ясни ще бъдат образите.

От друга страна, честотата на кадрите се грижи за това колко гладко се движи видео материалът. Отново – колкото повече кадъра в секунда – толкова по-плавни ще бъдат заснетите кадри.

Съвременните екшън камери като цяло вече се представят доста подобаващо по отношение на тези видео параметри.

Зрително поле

Зрителното поле на една екшън камера се свежда до общата зрителна площ, която камерните лещи осигуряват във всеки конкретен момент.

Това на практика представлява един зрителен ъгъл, който се измерва в градуси. Колкото повече са градусите на зрителния ъгъл, толкова по-широк обхват на заснемане ще има вашата екшън камера.

В зависимост от спорта, който практикувате, може да ви се налага да улавяте повече от пространството около себе си. В този случай вероятно ще искате да се стремите към камера с възможно по-голямо зрително поле.

Батерия

Както се досещате, ако батерията на вашата екшън камера не е особено издръжлива, на практика няма да имате възможност да правите особено дълги записи.

Батериите на повечето екшън камери обикновено издържат поне няколко часа.

Това обаче няма да бъде достатъчно ефективно, ако сте на няколкоседмично приключение извън цивилизацията например.

За ваш късмет съществуват преносими зарядни, с които можете да захраните батерията си. Освен това имате възможност да си закупите няколко батерии, които може да сменяте в движение.

Памет

Съвременните дигитални апарати като цяло използват карти с памет за съхранение, тъй като те са изключително удобни и предлагат доста голям капацитет.

Екшън камерите в повечето случаи работят с micro SD карта. Само по изключение някои екшън камери се предлагат с по-голямата стандартна SD карта.

Надали искате, след като сте се потопили в някое приключение, знаейки, че след това ще го имате записано, да се окаже, че всъщност не разполагате с никакви кадри поради липса на място в картата с памет.

Отново – за по-дълготрайни преживявания ви препоръчваме да се снабдите с няколко карти с памет, които да може да използвате.

Свързване

Разбира се, надали искате да снимате със своята екшън камера заради самото снимане. Вероятно ще искате след това да разполагате свободно с направените кадри и може би да ги споделите с приятелите си.

В такъв случай е за предпочитане да се снабдите с някоя от по-съвременните екшън камери, които имат опции за безжично свързване с различни устройства.

Така ще можете само с няколко кликвания да качите всички направени записи на телефона си или на компютъра си.

GPS

Много от съвременните екшън камери имат вградена GPS система.

Това определено е предпочитана екстра, тъй като благодарение на GPS системата на вашата екшън камера ще можете да разполагате с точните координати на направените кадри.

Някои сайтове дори предлагат опция за споделяне на GPS координатите при споделяне на видео или снимкови материали. Ако не сте оборудвали екшън камерата си с GPS система обаче надали ще успеете да се възползвате от тази опция.

Аксесоари

Както вече на няколко пъти споменахме, можете да набавите най-различни аксесоари за своята екшън камера. Всичко зависи преди всичко от това за какво искате да я използвате.

Почти задължително е да се снабдите с необходимите системи за прикрепване. Освен това, макар че екшън камерите като цяло са ударо- и водоустойчиви, можете да си набавите допълнителни удароустойчиви и водоустойчиви калъфи, които да подобрят издръжливостта на вашия апарат.

Разбира се, можете да намерите почти всички допълнителни аксесоари из интернет пространството. Много от екшън камерите на пазара обаче се предлагат в комплект със специални приспособления.

Хубаво е да знаете от какво се нуждаете, и ако попаднете на подходяща оферта, да се възползвате от нея.

Как да използвате екшън камерата си най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за екшън камерите, което ще ви помогне да изберете онази, която е най-подходяща за вас.

Ние обаче искаме да сме ви от максимална помощ. Именно затова сме подготвили няколко съвета, които да ви помогнат да използвате новата си придобивка възможно най-пълноценно.

Играйте си със зрителните ъгли!

Много от съвременните екшън камери предлагат опции за снимане от различно зрително поле.

Можете да изберете между широко, средно и тясно зрително поле спрямо това колко от околната среда искате да уловите. Изпробвайте различни варианти, за да се научите да разпознавате ситуациите, в които определено зрително поле се представя най-ефикасно.

Освен това при някои спортове е за препоръчване да правите по няколко кадъра с различна позиция на екшън камерата.

Ако обичате колоезденото например, можете да прикрепите екшън камерата си веднъж към каската си, после към кормилото си, както и към гърдите си. Пробвайте да снимате една и съща част от трасето от различен ъгъл, за да видите кой ъгъл е най-подходящ, а и за да имате разнообразие от кадри, с които да работите.

Ако екшън камерата е прихваната към кормилото ви, вероятно ще получите доста разклатени кадри. Ако обаче снимате от гърдите си, резултатът вероятно ще е много по-плавен.

Проучете внимателно възможностите за прикрепване!

Много хора предпочитат да закрепят екшън камерата си с изолирбанд, понеже това е евтино решение. Това обаче рядко е особено ефективно и в крайна сметка, докато спортувате, в един момент се случва да откриете, че екшън камерата ви вече не е с вас.

На пазара в момента се предлагат достатъчно разнообразни приспособления за прикрепяне на различните екшън камери.

Най-често те са предвидени за прикрепяне към каска или към гърди, но има и специални уреди, които ви позволяват да прикрепите екшън камерата си на специален прът, за да можете да снимате от по-различна гледна точка.

Единственото, което се изисква от вас, е да проверите дали въпросното приспособление за закрепване е съвместимо с вашата екшън камера.

Поддържайте екшън камерата си чиста!

Екшън камерите се използват при най-различни условия и често се оказват сериозно замърсени след спортната ви сесия.

Погрижете се за внимателното почистване на екшън камерата си винаги когато се замърси неприятно. Така ще избегнете натрупването на замърсяване, което в някакъв момент може съвсем да възпрепятства възможността ви да снимате.

Освен това имайте предвид, че ако използвате екшън камерата си при извънредно мръсни условия, лещата ѝ може да се замърси и в крайна сметка да не успеете да направите никакви кадри.

Ако е възможно, можете периодично да прибърсвате екшън камерата си, докато снимате.

Светлината има значение!

Екшън камерите са доста малки, което прави и лещите им сравнително дребни. Това означава, че те няма да могат така добре да събират светлина като лещите на камера с по-големи размери.

За да се справите с този недостатък, бихте могли да увеличите чувствителността на сензора или да забавите скоростта на затваряне. Бавното затваряне обаче замъглява снимките, докато по-високата чувствителност на сеонзора обикновено разваля качеството на изображенията.

Препоръчваме ви, за да получите възможно най-пълноценни кадри, да използвате екшън камерата си най-вече на дневна светлина.

Опознайте екшън камерата си!

Като всяка технология, екшън камерите също биват усъвършенствани с всяко следващо поколение.

Новите екшън камери продължават да разширяват различните си опции, затова ви препоръчваме внимателно да проучите своята. Ако познавате функциите ѝ, ще можете да я ползвате с максимална лекота и ефективност.

Когато я опознаете напълно, ще разберете на какво наистина е способна вашата екшън камера.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за екшън камерите, както обещахме, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента…

1. Екшън камера GoPro Hero8


Това е един от най-популярните модели екшън камери в момента. GoPro са се доказали като производители на изключително качествени и функционални продукти. Тази Hero8 екшън камера разполага с гласов контрол, детектор за движение и GPS система. Освен това дисплейът ѝ е тъчскрийн, а възможностите на резолюцията ѝ се простират до цели 4К пиксела. В комбинация с 60 кадъра в секунда, тази екшън камера гарантирано ще ви осигури записи със страхотно качество.
Купи сега

2. Екшън камера VERTEX H163CR


Тази екшън камера има възможност за WiFi, micro USB и HDMI свързване. Освен това е водоустойчива и разполага със специална функция за видео стабилизация. Има зрително поле от цели 170 градуса и осигурява кадри с висока дефиниция и плавно движение благодарение на 30те кадъра в секунда. Върви в комплект с micro SD карта с размер 32 GB.
Купи сега

3. Екшън камера GoPlus SP1080p


Тази GoPlus екшън камера отново е водоустойчива и разполага с HD резолюция. Сравнително малка е, но записите, които прави, са наистина качествени. Осигурява възможност за всякакъв тип връзка, а в момента се предлага и в комплект с една допълнителна батерия, която може да използвате, ако искате да запишете повече от няколкодневното си приключение.
Купи сега

4. Екшън камера ActionCameraBG


Тази екшън камера е произведена от ActionCameraBG и е композирана от страхотен Panasonic mn3411 сензор и Ambrella 12s чипсет. Има уникален подводен режим, който осигурява високо качество на подводните кадри. Резолюцията ѝ възлиза на 4K пиксела, а честотата на кадрите е от порядъка на 30 кадъра в секунда. В комплекта освен камерата влизат и специален воден кейс, както и серия от адаптери за различни прикрепвания.
Купи сега

5. Екшън камера SJCAM SJ7 Star


Екшън камерата SJCAM SJ7 Star е изработена с метален корпус, който я прави изключително устойчива. Качеството на изображенията е страхотно заради високата резолюция и честота на кадрите в секунда. Освен това тази екшън камера има най-различни функции. Разполага например с Gyro стабилизатор, който да ви помогне да правите по-плавни кадри. Освен това има функция за видео в забавен каданс и регулируем ъгъл на заснемане, благодарение на които можете да направите някои наистина зашеметяващи записи.
Купи сега

6. Екшън камера OEM


Тази 16-мегапикселова екшън камера предлага Ultra HD резолюция както и 170 градуса зрително поле. Издържа под вода до близо 30 метра и ви позволява WiFi и HDMI връзка. В комплекта са включени micro SD карта с памет с обем цели 64 GB, както и специално дистанционно. Освен това камерата върви и с две батерии, които да може да подменяте, а не бива да забравяме и специалната стойка за глава.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Екшън камера ActionCameraBG 9067 Starter Kit


Освен сравнително голямата екшън камерата на ActionCameraBG, която разполага с 12 мегапиксела, 4K резолюция и 24 кадъра в секунда, в комплекта са включени още куп приспособления. Има нагръден колан и челник със специални механизми за закрепване на камерата, които да ви осигурят възможност за снимане от различни перспективи. Освен това камерата върви заедно със специално куфарче за екшън камери, което да улесни транспортирането ѝ.
Купи сега

8. Екшън камера Xblitz Move


Екшън камерата Xblitz Move се управлява безжично и върви заедно със специален воден кейс. Резолюцията ѝ е Full HD, което означава 4K пиксела, а освен това видео движението е плавно благодарение на 30те кадъра в секунда. Батерията на тази екшън камера е сравнително мощна, което означава, че ще можете да я ползвате безпроблемно. Освен това тази камера разполага с два екрана, които работят в синхрон – единият е 2 инча, а другият – 0,66 инча.
Купи сега

4/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!