Всички категории

7-те Най-Добри Парочистачки 2019-2022

Парочистачките са сравнително ново попълнение на пазара в категорията за почистване на дома.


Те могат да се използват не само за почистване на под и килими, но и за мека мебел и каквото още намерите за добре.

За много хора едно от най-големите предимства на парочистачките е, че предлагат по-здравословен и екологичен начин за почистване. Ако се притеснявате от химикалите, които има в почистващите препарати – една парочистачка може да ви реши проблема.

Всичко, което ви трябва, за да работи тя е вода.

Универсалното приложение заедно с отличното почистване в дълбочина оправдават инвестицията в парочистачка. От кухненски подове до килими и мека мебел, та чак до прозорци – добрата парочистачка може да почисти всичко.

В това ръководство ще ви представим всичко, което трябва да знаете за парочистачките, за да можете да направите правилен и информиран избор.

Видове парочистачки

Парочистачките могат да се използват за почистване на различни повърхности и предмети, но някои видове са по-подходящи за специфични задачи от други.

Има няколко основни вида парочистачки – запознайте се с тях и преценете кой от тях би бил най-подходящия за вашите нужди.

Портативни парочистачкиПортативните парочистачки са малки, леки и по-достъпни ценово от останалите видове.

Цените им варират, но обикновено средно вървят около 200 лева, въпреки че могат да се намерят и по-евтини модели на пазара.

Компактните размери на тези парочистачки ги правят изключително удобни за ползване и съхранение. Отлични са за премахване на малки петна и замърсявания от килими или за бързо почистване на прозорци и щори, но не са особено практични за чистене на големи площи.

Заради размерите си те са най-удобни за почистване на по-малки площи и труднодостъпни места.

Предимства:

 • Достъпни ценово.
 • Вършат чудесна работа при по-леки задачи.
 • Идеални за почистване на труднодостъпни места.
 • Удобни за съхранение – не заемат много пространство.
 • Леки и изключително лесни за използване.

Какво да имате предвид:

 • Не са особено подходящи за почистване на по-големи площи.
 • Не почистват толкова добре колкото по-големите парочистачки.

Подови парочистачкиКакто подсказва името, този вид парочистачки са създадени специално за почистване на под и килими. На външен вид наподобяват прахосмукачка – изправени са, лесно се използват и са сравнително леки.

Резервоарът за водата или е прикачен към корпуса или към дръжката.

Подовите парочистачки са много по-лесни за използване от стандартен моп или подочистачка, но и са много по-ефективни откъм почистване и хигиенизиране на пода.

Въпреки че различните модели имат различни характеристики, общото между тях е, че парата почиства в дълбочина и убива ефективно всички микроби, бактерии и паразити.

Тъй като чистите пода с пара, а не с химикали, след това не е необходимо да изплаквате с чиста вода – така спестявате време при почистване.

Подовите парочистачки също са много достъпни ценово, като обикновено струват малко повече от портативните модели. Разбира се, цените им варират според марката, моделът, мощността и други фактори.

За една средностатистическа домакиня подова парочистачка би била отличен избор. Използва се лесно, почиства напълно екологично и не се отразява негативно на семейния бюджет.

Предимства:

 • Почистват екологично и са достъпни ценово.
 • Леки и лесни за използване.
 • Справят се отлично с почистването и хигиенизирането на под и килими.
 • Изправени са и заемат малко място при съхранение.
 • Ефективно елиминират всякакви бактерии, микроби и паразити.
 • Не се налага използването на препарати или вредни химикали.

Какво да имате предвид:

 • Не са подходящи за почистване на плотове, ъгли и други труднодостъпни места.
 • Може да ви трябва допълнителна приставка за почистване на килими.
 • Може да ви се наложи често да пълните резервоара с вода при почистване на по-големи площи.

Цилиндрични парочистачкиТози вид парочистачки е по-голям от портативните и подовите модели. Понеже цилиндричните модели са по-тежки и обемни – боравенето с тях и съхраняването им може да бъде малко по-трудно.

Нека това не ви плаши, защото тези парочистачки са най-ефективни откъм почистване и хигиенизиране.

Основно по-големият резервоар за вода ги прави по-обемни и тежки. Но пък това ви позволява да почиствате по-големи площи без нуждата да допълвате вода в резервоара.

Цилиндричните парочистачки обикновено имат в комплекта различни приставки за почистване на различни повърхности – това ги прави наистина универсални. С тях можете да почистване плотове, под, килими, стъкла, завеси и пердета, щори и дори дрехи.

Цените варират според марката, модела и приспособленията в комплекта, но този вид парочистачки са по-скъпи от портативните и подовите.

За някои хора по-високата цена е оправдана от предимствата на цилиндричните парочистачки и тяхната универсалност.

Предимства:

 • Универсални – могат да се използват за почистване на почти всичко в един дом.
 • Голям резервоар за вода – не трябва да се допълва често.
 • Не се налага използването на препарати или вредни химикали.
 • Ефективно елиминират всякакви бактерии, микроби и паразити.
 • Обикновено в комплекта има включени приспособления и аксесоари.

Какво да имате предвид:

 • Най-скъпите като вид парочистачки.
 • По-големите размери ги правят по-трудни за съхранение.
 • Не е най-добрият вариант ако се търси мобилност.

Какво да вземете предвид при избора на парочистачка

Размер и теглоСпоред вида на парочистачката и нейното предназначение варира й нейните форма, размер и тегло. Всичко ще зависи от това какво самите вие ще изберете.

Все пак преди да се спрете на конкретен вид и модел не забравяйте да проверите размерите и теглото.

След като сте се запознали с тях сами можете да прецените дали ще можете да боравите с толкова обемен и тежък уред или пък ще ви е по-добре да изберете нещо по-леко и преносимо. Ако не сте от хората, които предпочитат да дърпат или носят тежка парочистачка, изборът на такава може да се окаже лоша инвестиция защото няма да я ползвате или ще е по-рядко от очакваното.

Освен, че ще носите или дърпате парочистачката, трябва да вземете предвид, че ще ви се налага и да я съхранявате някъде.

Отново – вземете предвид размерите й и се уверете, че имате подходящо място за нейното съхранение когато не се използва.

Повечето домакини ще предпочетат да я държат извън полезрението на останалите членове на семейството и гости – например в килер.

Цена

Какъв вид парочистачка ще изберете ще има пряко влияние върху цената, която ще платите. Портативните модели и подовите парочистачки могат да се намерят на много поносими цени, които няма да почувствате като голяма инвестиция.

Някои модели цилиндрични парочистачки обаче могат да бъдат доста скъпи, но пък за сметка на това с тях можете да почиствате много повече неща, т.е. ще ви спестят пари и време в дългосрочен план.

Много от марките в ниския и средния клас се справят повече от прилично със задачите, но според бюджета можете да заложите и на нещо от високия клас.

Но всичко опира най-вече до това как смятате да използвате парочистачката.

Ако ще се ползва често и за почистване на много и различни повърхности – по-добре е обмислите покупката на нещо по-скъпо и качествено.

Приставки и аксесоариПовечето парочистачки имат няколко основни приставки в комплекта, които служат за почистване на различни повърхности.

Някои от по-големите марки предлагат допълнителни приставки и аксесоари, които могат да се закупят отделно (или да са в комплекта на някои по-скъпи модели).

Ако искате универсална парочистачка, която да използвате за почистването на максимално много неща – тогава задължително разгледайте всички приставки и аксесоари, които са включени в комплекта на избраните от вас модели.

Уверете се, че каквато и парочистачка да купите, то тя ще ви върши работа в почистването на всичко, което искате.

Все пак какъв е смисълът да инвестирате в парочистачка, с която можете да почиствате само едно нещо, ако имате нужда от универсална за всичко?

Размер на резервоара за вода

Подобно на ютиите с пара, парочистачките ще произвеждат пара докато има вода в резервоара. При портативните и по-малки модели това означава, че ще трябва често да доливате вода, особено ако чистите по-големи площи.

От друга страна по-големите резервоари ще ви позволят да чистите по-дълго време без да ви се налага да наливате вода.

Разбира се, самите вие трябва да решите какво точно искате и предпочитате и според личните си нужди и предпочитания да изберете обема на резервоара.

Портативните и подовите парочистачки са с по-малки резервоари, но пък загряват по-бързо, докато цилиндричните имат големи резервоари и ще ви се налага да доливате вода по-рядко.

Налягане и температураДва други важни фактора, които вървят ръка за ръка са температурата на парата и нейното налягане. Парочистачките с по-висока температура на парата имат по-суха пара и по-високо налягане – това означава почистване в по-голяма дълбочина, унищожаване на повече микроби и по-голяма цялостна ефективност при чистене.

Температурата и нивото на налягане, които парочистачката може да достигне са важни, но също и поддържането им.

Ако даден модел не може да поддържа еднакви налягане и температура – тогава няма да почиства с еднаква ефективност навсякъде.

В повечето случаи парочистачките с по-висока температура и налягане са по-скъпи, но ако по-сухото почистване в дълбочина е по-важно за вас от цената – тогава покупката на подобен модел е напълно оправдана.

Нива на шум

Парочистачките обикновено са по-тихи от прахосмукачките, но няма как да работят напълно безшумно.

Имайте предвид, че някои модели могат да бъдат сравнително шумни.

Ако шумът представлява проблем за вас, тогава е добре да проверите какви нива на шум има всеки от избраните модели.

Обикновено нивата на шум могат да се намерят сред техническите характеристики и са в децибели. Така ще имате добра идея колко шумен може да бъде даден модел и съответно дали е подходящ за вашето домакинство.

УпотребаВ повечето случаи по-леките парочистачки ще са по-лесни за използване, но пък по-големите модели могат да ви дадат по-дълбоко почистване.

Това е нещо сравнително очевидно, но трябва да се спомене в случай, че е важно за някого.

Ако се притеснявате от дискомфорт при продължително използване на по-голяма или тежка парочистачка, тогава по-добре изберете по-малък и компактен модел.

Ако обаче искате наистина дълбоко почистване – тогава по-голямата парочистачка е по-добрият вариант.

Допълнителни

Непрекъснато зареждане

Някои парочистачки имат функция за непрекъснато зареждане, което означава, че имат допълнителен воден резервоар и по-този начин осигуряват много по-дълго време на работа без нуждата от доливане на вода.

Комбинирани модели

Можете да намерите парочистачки, които комбинират две неща в едно – например портативен модел с възможност за почистване и на пода или пък парочистачка с възможност за работа като прахосмукачка.

Подобен избор може да е подходящ за хората, които искат да имат по-малко уреди за почистване вкъщи или просто нямат достатъчно място за съхранение.

Най-добрите парочистачки

Ако все още не знаете какъв вид парочистачка да изберете и какви характеристики да има тя – ще ви улесним допълнително. Ще ви предложим някои от най-добрите модели, които можете да намерите към момента на пазара.

1. Rowenta Clean & Steam RY7557 – за сухо и мокро почистване


Две в едно уред подходящ за сухо и мокро почистване.

Мощността е 1700 вата и има възможност за регулиране на парата. Резервоарът за вода е с обем от 0.7 литра, а контейнерът за отпадъци е с капацитет от 0.4 литра.

Ако искате да изпитате перфектната комбинация от вертикална прахосмукачка и моп за дълбоко почистване с пара – това е идеалният модел за вас. Системата за почистване с пара елиминира доказано до 99% от бактериите и микробите по пода – и това само с вода от чешмата.

Парата се регулира за паркет, теракот, мокет и т.н. Благодарение на големия капацитет на резервоара за вода можете да почиствате с пара до 40 минути или повърхности с площ до 100 квадратни метра без нужда от доливане на вода.
Купи сега

2. Парочистачка Karcher SC1


Компактна парочистачка с мощност от 1200 вата и три бара налягане. Резервоарът за водата е 0.2 литра, като при включване тя е загрята само за 3 минути.

Особено подходяща за почистване на прозорци, тапицерия и паркет. В комплекта ще намерите кръгла четка, мерителна чашка, предна дюза и изходна дюза.

Парочистачката е изключително лека и удобна за използване, напълно портативна.
Купи сега

3. Парочистачка Dirt Devil Aqua Clean Steam


Парочистачката е на лидер в производството на уреди за почистване на дома и офиса с мощност от 1600 вата и резервоар за водата с обем от 0.28 литра.

Има и допълнителен резервоар за препарат с вместимост от 0.15 литра. Теглото й е едва 3.5 килограма, което я прави лека и удобна. Можете да почиствате всякакви повърхности. Максималната температура на парата е 100 градуса, а времето за загряване на водата е 20 секунди.

В комплекта има включени маркуч, два микрофибърни мопа, приставка за почистване на килими, концентратор, приставка за малки части, стъргалка, метална четка, пластмасова четка, приставка за прозорци и калъф за всичките аксесоари.
Купи сега

4. Парочистачка Karcher SC4


Тази парочистачка е цилиндрична и има мощност от 2000 вата и налягане на парата от 3.5 бара. Резервоарът й е с вместимост от 0.8 литра и водата загрява за 4 минути.

Изключително удобна за работа и почистване на всичко в дома. Разполага с двустепенно регулиране на парата според повърхността, която се чисти и степента на замърсяване.

Отстранява 99.99% от микробите и бактериите.

Има включени аксесоари в комплекта, с които можете да почиствате дори плочки, готварски печки, абсорбатори и малки вдлъбнатини.

Парочистачката може да глади – има включена приставка, която я превръща в парна ютия като по този начин намалявате времето за гладене наполовина.
Купи сега

5.Парочистачка Ariete Vaporì Jet 4139


Тази парочистачка е предназначена за домашна употреба и е изключително портативна и лека. С нея можете да почиствате в дълбочина тапицерия и всякакви други повърхности.

Мощността й е 900 вата, а резервоарът за вода е с обем от 0.25 литра. Налягането на парата е 3.5 бара.

В комплекта има три накрайника и пет допълнителни аксесоара.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Електрически моп Karcher FC5


Парочистачката е подходяща за почистване на под и има мощност от 460 вата.

Капацитетът на резервоара за вода е 400 милилитра, като има и резервоар за мръсната вода с обем от 200 милилитра.

С едно пълнене може да се почисти под с площ от 60 квадратни метра. Скоростта на въртене на мопа е 500 оборота в минута, като подът е напълно сух едва две минути след третиране.
Купи сега

7. Парочистачка Concept CP1000


Две в едно парочистачка с мощност от 1500 вата и резервоар за водата с обем от 0.4 литра.

Има допълнителен резервоар за добавяне почистващ препарат с обем от 0.15 литра. Изключително подходяща за почистване на пода. В комплекта има включени десет на брой различни аксесоари за почистване на всяка повърхност. Формата на парочистачката е ергономична, а налягането на парата е 3 бара.

При почистване унищожава 99% от всички бактерии и микроби.

Моделът разполага с предпазен клапан, осветителна сигнализация и може да работи непрекъснато 20 минути с едно пълнене на резервоара за вода.
Купи сега

Заключение

Много домакини успяват да поддържат домовете си чисти без да използват парочистачка – съответно може и да смятат, че подобен уред е излишен.

Истината е, че за максимално добро почистване в дълбочина парочистачката няма аналог.

С нея цялостното почистване на дома става много по-бързо и лесно, не се използват вредни химикали и препарати, а самото ниво на чистота е много по-добро, отколкото ако се използва моп или подочистачка.

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!