Всички категории

8-те Най-Добри Хидрофорни Помпи

Водата вече ще се подчинява на вашата воля!

Имате ли проблеми с водното налягане? Искате ли да използвате безпроблемно пълния потенциал на кладенеца си? Чудите ли се как да обслужвате басейна си?

Независимо за кой от тези случаи става въпрос, една хидрофорна помпа е това, от което имате нужда.

Водоснабдяването понякога може да бъде твърде претенциозно. Със сигурност неведнъж ви се е случвало да не можете да измиете съдовете си или да не успеете да минете през банята на спокойствие. Да не говорим за ситуациите, в които разполагате със собствен кладенец, чиято вода не можете да ползвате.

Дори и да изключим потенциалните проблеми по водопроводната система, ако живеете на някой от високите етажи или далече от централните водоснабдителни системи, вероятно поне веднъж сте страдали от слабо водно налягане.

Ако търсите независимост и сигурност в това отношение, ви съветваме при всички положения да си набавите стабилна хидрофорна помпа.

Постарали сме се да подготвим това ръководство, за да ви е от максимална полза при търсенето на подходяща хидрофорна помпа. В него ще откриете всичко най-важно, което трябва да знаете за тези уреди, преди да се сдобиете с един.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения на пазара в момента.

Какво представляват хидрофорните помпи и кои са основните ползи от употребата им?

Всички видове хидрофорни помпи служат за едно и също нещо – да преместват вода от точка А до точка Б. Точка А би могла да бъде река, мазе или кладенец, а точка Б – градина, септична яма или къща.

Независимо от къде, водата или се всмуква индиректно от помпата (когато става въпрос за потопяема помпа), или с помощта на специална смукателна тръба (в случай на повърхностна помпа).

След това изпомпаната вода се извежда през изпускателна тръба до мястото, на което ви е нужна.

Всички помпи работят благодарение на двигател с ротор, който задвижва едно или повече работни колела. Именно те изтеглят и после изпускат водата.

Мощността, налягането и дебитът са си взаимно пропорционални и трябва да бъдат съобразени с конкретните изисквания за изпомпване. Повече по този въпрос може да откриете по-долу в текста.

Така или иначе в зависимост от вида на помпата, както и гореспоменатите характеристики една помпа би могла да се захранва или от електричество, или от различни видове гориво.

Работещите с помощта на електричество двигатели могат да бъдат еднофазни и трифазни, а тези с вътрешно горене – 2-тактови или 4-тактови.

Нека обаче засега да оставим тези подробности настрана. Вероятно ви интересуват приложенията на една хидрофорна помпа, нали? Е, те са наистина разнообразни!

С помощта на един такъв уред можете да черпите вода практически почти отвсякъде.

Бихте могли да изпомпвате вода както от близкото езеро или река, така и от различни междинни водни хранилища.

Ако пък земята при вас е богата на подземни води, благодарение на сонда и хидрофорна система бихте могли да си осигурите необходимото водоснабдяване в общи линии изцяло от тях.

Осигурената чрез хидрофорната помпа вода пък на свой ред може да се използва за какво ли не. С нея не само ще поливате градината си, но до голяма степен ще обслужвате и всичките си битови потребности.

Какви видове хидрофорни помпи съществуват?

След като сами виждате колко широки са приложенията на една хидрофорна помпа, сме сигурни, че вече искате да научите какви са разликите между различните видове.

Типът помпа, от който имате нужда, зависи, на първо място, от това какво искате да правите с нея.

За изпомпването на вода от кладенец, за източването на наводнено мазе или подаването на дъждовна вода до различни точки от дома ви при всички положения ще ви трябват различни помпи.

Потопяеми помпи

Ако искате да източите наводнено мазе, септична яма или плувен басейн, ще ви бъде необходима тъкмо потопяема помпа.

Този вид помпи са специално пригодени за потапяне под вода и повечето модели могат да се използват дори за изпомпването на така наречената сива вода. Ако искате да изпомпвате вода от кладенец с дълбочина над 7 метра, също ще имате нужда тъкмо от такава помпа.

При този вид помпи единствено изпускателната тръба и захранващият кабел остават над повърхността.

Някои потопяеми модели дори разполагат с извънредно тесен диаметър. Това е така, защото те са специално пригодени за употреба при значително по-дълбоки сондажи.

Ако искате вашата потопяема помпа да работи пълноценно, не забравяйте да проверите максималната дълбочина, на която може да я потапяте!

Повърхностни помпи

Една повърхностна помпа може да се използва за изпомпване на вода от кладенец с дълбочина до 7 метра. Освен това тя би могла да служи за изпомпване на вода от река или резервоар за събиране на дъждовна вода.

Както може би се досещате от името им, този вид помпи се поставят над повърхността. При тези обстоятелства се налага водата да се изтегля с помощта на специален смукателен маркуч.

След като водата вече е усвоена, може да я използвате за напояване на градината или обслужване на домашните си потребности.

Двигателни помпи

Както потопяемите, така и повърхностните помпи обикновено работят на ток. Съществуват обаче и по-мощни модели, чиято дейност се осъществява благодарение на двигател с вътрешно горене.

Те се задвижват от различни горива като дизел или бензин и могат да се срещнат в 2-тактов и 4-тактов вариант.

Двигателните хидрофорни помпи като цяло разполагат с повече сила и издръжливост и това ги прави подходящи за изпомпване на по-големи количества вода за по-продължителни периоди от време.

Точните характеристики на помпата, която ви трябва, обаче зависят преди всичко от ситуацията, в която ще я използвате.

Усилватели и системи за повишаване на налягането

Причините за ниското налягане на водата в дома ви могат да бъдат различни, но често са свързани с неефективното разпределение.

Независимо дали искате да се справите с ниското налягане в дома си, или просто искате да увеличите налягането на хидрофорната си помпа, можете да се снабдител със специален усилвател и резервоар под налягане.

По този начин ще си направите собствена система за повишаване на налягането. С нейна помощ не само ще съумеете да увеличите ефективността и издръжливостта на помпата си, но и ще спестите средства.

Подемна станция за отпадъчни води

Ако сте твърде далече от канализационната система или пък къщата ви е под нивото на канализационната мрежа, вероятно ви се налага да измислите как да се справяте с отпадъчните води.

Една подемна станция може не само да реши този проблем, но и да ви помогне да усвоявате пълноценно дъждовната вода.

Тези станции се справят с източването на отпадъчните води на места, на които няма как да се използва гравитационна система.

Подемната станция се състои от една или повече помпи за мръсна вода и резервоар за съхранение. Освен това за повече деликатност една такава станция за отпадъчни води може да се инсталира и под земята.

Кои са ключовите характеристики, за които да следим при закупуването на хидрофорна помпа?

Вече познавате основните видове хидрофорни помпи и техните функции, затова сме сигурно, че знаете точно от какво имате нужда.

За да сме ви от максимална полза в търсенето на най-подходящата за вас, сега ще ви запознаем с ключовите характеристики на тези уреди. Не забравяйте обаче, че изборът на точната хидрофорна помпа зависи преди всичко от това за какво ще я използвате.

Дизайн

Дизайнът на една хидрофорна помпа, както и материалите, от които е изработена, са от базово значение, когато става въпрос за надеждността и трайността на работата ѝ.

При преценката на качеството на определена помпа трябва да вземете предвид материалите, използвани за изработката на корпуса на помпата, корпуса на двигателя, вала, работното колело и всички други възможни приспособления на уреда.

Хидрофорните помпи могат да бъдат едностепенни или многостепенни. Едностепенните модели работят с помощта на едно работно колело, което изсмуква и изпомпва водата. Многостепенните, както се досещате, напротив използват няколко работни колела.

Основното предимство на многостепенните помпи е, че налягането на водата се повишава постепенно с всяко работно колело. Освен това този модел помпи предлагат по-голяма хидравлична ефективност, а и са по-здрави, което ги прави по-надеждни.

Заради начина си на работа, тези помпи се наричат още “центробежни помпи”. Именно високата скорост на въртене на работните колела предизвиква засмукването на водата.

Освен това хидрофорните помпи се делят и според захранването си на еднофазни и на многофазни модели.

Различните модели имат различни нива на мощност в зависимост от специфичните си характеристики. Именно затова някои помпи се нуждаят от еднофазно, а други – от трифазно захранване.

Някои модели разполагат и със специална функция за самозасмукване, която им осигурява по-лесно започване на работа.

Други пък разполагат с механизъм за отчитане на нивото на водата, благодарение на който помпата се изключва, когато липсва водоснабдяване.

В зависимост от това къде искате да инсталирате своята помпа, може да помислите и за нивото на произвеждания шум. Това не се отнася до потопяемите помпи, тъй като звуковите вълни там биват абсорбирани и приглушени от водата.

Можете да откриете различни модели в зависимост от нивото на децибелите.

Разнообразието сред хидрофорните помпи, предлагани на пазара в момента, е наистина голямо.

Дебит

Дебитът на една хидрофорна помпа се отнася до количеството вода, което може да се изпомпва за определен период от време.

Той обикновено се измерва в литри в минута или кубични метри в час. За да ви ориентираме по-добре – 6 кубични метра в час съответстват на 100 литра в минута.

Налягане

Налягането се измерва в барове и благодарение на него на практика се преценява силата, с която се изпомпва водата.

Важно е обаче да запомните, че налягането до голяма степен зависи от напречното сечение на тръбата. Колкото по-малко е напречното сечение, толкова по-голямо е налягането на водата, независимо какъв е дебитът.

Пълна напорна височина

Пълната напорна височина на една помпа се отнася до височината на водния стълб, която тя трябва да осигурява.

Пресмята се, като се съберат геодезичната напорна височина и геодезичната смукателна височина. Геодезичната напорна височина се отнася до разстоянието от помпата до изпускателните уреди, а геодезичната смукателна височина се свежда до максималната дълбочина на засмукване на помпата.

След събирането на двете височини трябва да се извадят от общата им дължина загубите поради неизбежните понижавания на налягането. Тези загуби зависят не само от вида, дължината и диаметър на тръбите, но и от различните съпротивления, които водата среща по пътя си.

Качеството на водата

От изключителна важност е да се извърши внимателен анализ на водата, с която бъдещата ви хидрофорна помпа ще работи.

Различните видове помпи са предвидени за работа с различен тип вода и може сериозно да се повредят, ако им се наложи да взаимодействат с някой от другите типове.

Качеството на водата е прието да се класифицира в три категории спрямо размера на съдържащите се в нея частици. Тези три категории са, както следва, чиста, сива и черна вода.

Чистата вода съдържа в себе си частици с размер под 5 милиметра. Сивата и черната вода, от друга страна, съдържат твърди частици със значително по-големи размери. Сивата вода може да съдържа частици с размер до 20 милиметра, а черната – до 25 милиметра.

Как да използвате помпата си максимално ефективно?

След като вече ви запознахме с всичко най-важно, което трябва да знаете, преди да се сдобиете с хидрофорна помпа, искаме сега да ви дадем няколко ключови съвета, които да оптимизират начина, по който използвате новата си придобивка.

Следете за степента на водонепропускливост!

Различните видове помпи имат различни степени на водонепропускливост. Те се определят с помощта на система за класификация на защитата от проникване.

Някои хидрофорни помпи дори имат манометър за измерване на работното налягане.

По възможност се снабдете с необходимите уреди, за да можете да следите пълноценната работа на своята хидрофорна помпа.

Бъдете съзнателни за резервоара си!

Когато си избирате хидрофорна система с резервоар под налягане, не забравяйте, че на практика само една трета от резервоара е пълна с вода. Останалите две трети са заети от въздух под налягане.

Това означава, че трябва да съобразите резервоара си внимателно спрямо обема на водата, която искате да съхранявате в него.

Освен това, ако възнамерявате да използвате резервоара си под налягане за съхранение на питейна вода, проверете спецификациите на резервоара предварително, за да сте сигурни, че той е подходящ за това.

Осигурете си всичко необходимо!

Силно препоръчително е да си набавите специален възвратен клапан, който предотвратява потенциалните загуби на вода.

Освен това би ви било от значителна полза, ако монтирате в края на смукателната си тръба специален смукателен филтър. Благодарение на него ще можете да удължите живота на своята помпа, понеже няма да я товарите с излишно едри частици.

Пазете от претоварване!

Препоръчваме ви силно да пазите хидрофорната си помпа от токови удари.

Можете да инсталирате специална защита от термично претоварване на електрическата си мрежа. Така ще предотвратите опасността от късо съединение, ако се получи някаква неизправност при работата на помпата ви.

Обезопасете през зимата!

Тъй като работят с вода, хидрофорните помпи и резервоарите под налягане изискват специални грижи срещу замръзване.

Ако няма да използвате помпата си през зимата, се уверете, че сте я източили напълно. След това ѝ осигурете добро покритие или по възможност дори я приберете на сухо и топло място.

Не излагайте хидрофорната си помпа на отрицателни температури или на влажност! В противен случай ще повредите уплътненията ѝ или ще предизвикате преждевременна корозия.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

Време е да споделим с вас и някои от най-добрите предложения за хидрофорни помпи на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Хидрофорна система GRUNDFOS Scala2


Тази хидрофорна система е предвидена за обслужване на потребностите на всяко едно домакинство и гарантира наистина ниски нива на шум. Работи на еднофазен ток, а дебитът ѝ възлиза на 50 литра в минута. Освен хидрофорната помпа и микро напорен резервоар, тази система разполага и със сензор за налягането, както и специален блок за управление, който успява автоматично да регулира налягането в зависимост от потреблението на вода.
Купи сега

2. Хидрофорна помпа Einhell GC-WW 6538 Set


Хидрофорната помпа Einhell GC-WW 6538 работи на еднофазно електрическо захранване. Разполага с максимален дебит от цели 3800 литра в час и функционира нормално при максимална температура на водата до 35 градуса. Предвидена е за жилищна употреба, а към този специален комплект върви и 7-метров смукателен маркуч с клапан.
Купи сега

3. Хидрофорна помпа Gardena 4000/5Е


Тази хидрофорна помпа не изисква почти никаква поддръжка благодарение на специалния кондензатор в мотора си. Изработена е върху основа от каучук, което редуцира излишния шум до минимум. Освен това помпата разполага със възвратен клапан и филтър с голям капацитет, което я прави изключително подходяща както за дома, така и за градината. И не на последно място – специален електронен пресостат задейства тази помпа само когато има необходимост от вода.
Купи сега

4. Хидрофорна помпа PREMIUM


Градинската хидрофорна помпа PREMIUM е предвидена за ежедневна работа с чиста вода, но пренасянето на питейна вода по нея е строго забранено! Максималният ѝ дебит възлиза на 3000 литра в час, а моторът ѝ работи на ток. Изключително мощна е и осигурява доста голяма пълна напорна височина, а освен това в момента продуктът се предлага с две години гаранция.
Купи сега

5. Хидрофорна помпа RTR MAX


Тази термоустойчива хидрофорна помпа се отличава с това, че е подходяща за работа със слънчеви панели. Предвидена е за напояване на паркове, тревни площи и зеленчукови градини и може спокойно да изпомпва вода от всякакви източници. Помпата работи с температура на водата до цели 75 градуса и е изключително здрава и устойчива.
Купи сега

6. Хидрофорна помпа IBO AJ50/60


Тази самозасмукваща хидрофорна помпа пък е изключително мощна и същевременно безшумна. Дебитът ѝ е от порядъка на цели 3600 литра в час, който се равнява на 60 литра в минута. Оборудвана е с вградена термична защита, а максималният ѝ напор възлиза на цели 50 метра. Това осигурява на тази помпа изключително широки възможности за работа.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Хидрофорна помпа GUDE HWW 3400


Корпусът на хидрофорната помпа GUDE HWW 3400 е изработен от пластмаса и е удароустойчив. Освен това помпата разполага с термозащита и превключвател за защита на двигателя, както и специален манометър за измерване на работното налягане. Изключително мощна е и върви заедно с резервоар, чийто капацитет възлиза на цели 19 литра. Предназначена е за работа с чиста вода.
Купи сега


8. Хидрофорна помпа Omnigena MHI 1100/24


Тази хидрофорна помпа разполага с автоматична система за водоснабдяване от кладенци и е подходяща за най-разнообразни дейности. Резервоарът ѝ има специална мембрана, а обемът му възлиза на 24 литра. Изработена е от чугун, което я прави изключително здрава и издръжлива. Освен това е със сериозна мощност, а дебитът ѝ може да достигне близо 100 литра в минута. Максималното ѝ налягане може да се покачи до впечатляващите 5 бара и всичко това прави възможностите на тази помпа огромни.
Купи сега

3.2/5 - (12 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Ваньо Душанов пише

    Здавейте! Източника ми е кладенец с дълбочина 20 м.Желая да използвам хидрофорна система с потопяема помпа,и резервоар на повърхноста извън кладенеца,за битови нужди в три крайни източника.
    Моля за вашето мнение,и предложение за окомплектоване на системата с надеждно и качествено обурудване! Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!