Всички категории

9-те Най-Добри Катерушки за Котки

Ако имате нов четирикрак член на семейството у дома или просто искате да зарадвате своя любимец и да го накарате да се чувства максимално добре – ще трябва да се погрижите за доста неща.

Котките определено са много сладки и красиви, но и претенциозни. В този смисъл, за да е глезено едно коте, ще се наложи сериозно да се постараете.

След като вече сте му осигурили основните купички за храна, вода и тоалетна, идва ред да “изградите” и неговото царство.

Специално предназначените катерушки за котки ще ви бъдат верен помощник в това отношение!

С тях несъмнено любимецът ви ще се чувства специален и обгрижван, ще има възможност да се забавлява и да задоволява своите вродени инстинкти, а именно да драска.

А и вие също ще сте доста доволни, защото ще успеете да запазите вашите мебели и тапицерии здрави.

Катерушките са перфектното място, на което вашата котка може да се оттегли ако пожелае.

Освен това ще практикува любимото си занимание, а именно да наблюдава всички от високо, на изолирано и защитено място.

Ако искате да научите още за катерушките за котки, да разберете какви са ползите им и как да подберете най-добрия избор за вашия любимец, продължавайте да четете.

За по-любопитните собственици, пък, по-долу сме подготвили и най-добрите модели, с които определено няма да сгрешите!

Какво представляват котешките катерушки и какви основните им предимства?


Повечето хора са с възприемането, че котките са мързеливи и мудни животни, които обичат само да спят.

Всъщност, колкото и странно да ви се струва, те се нуждаят от непрекъснато движение.

Както знаете техните прадеди са диви животни, което на практика, подсказва за тяхната жажда за активност.

Ако съвсем скоро сте се превърнали в собственик на малко котенце, то нашият съвет е да побързате да го изненадате с подарък, който идеално ще се впише в нуждите му.

Класическите котешки катерушки имат сравнително проста конструкция.

Те представлява дебел ствол, обвит с влакна от сизал или агаве. Този материал е особено издръжлив и безпроблемно устоява на постоянното дращене на животното.

Те са своеобразни просторни кули за котки, където вашият космат приятел може да се разполага. Той може да лежи, да се люлее и да се разхожда по свое желание.

Колкото по-голяма е катерушката на котката, толкова повече “спални” отделения и гледки, през които да наблюдава, ще има тя.

Както намекнахме, този тип съоръжения спомагат не само за поддържането на вашата котка в добра физическа форма, но и за предоставянето на нейно лично място.

Това място, тя да припознава като своя територия, маркира я със своята миризма и да я обозначава със своите драскотини.

Котешките катерушки са ватирани или подплатени, изработени са от тъкани като килим, руно или велур, което също ги прави отлични котешки драскалки.

Предимствата от закупуването на такава катерушка за наистина множество на брой, като тук сме синтезирали някои от най-специалните от тях..

Здраве

На първо място е важно да мислите за здравето на вашият нов четирикрак член в семейството.

Едно от предимствата, които ще получите, закупувайки катерушка, ще ви помогне именно за поддържането на здравословното му състояние.

И по-точно, с този вид аксесоар, вашият малък приятел ще бъде предпазен от затлъстяване и проблеми със ставите.

Може и да ви звучи странно, но когато има възможност за пълноценни игри и движение, със сигурност това ще му подпомогне в бъдеще.

Освен това, по време на играта върху дървото, се тренират и мускулите на котката и се подобрява нейното кръвообращение.

Естествена грижа

Това да закупите катерушка ще допринесе и ноктите ноктите на котката ви да бъдат здрави и винаги да са подострени, според техните специфични нужди.

Тъй като те са от съществено значение за равновесието й, помагат й да отскача и да се приземява правилно, дори в ситуации които застрашават живота й, не е добра идея да ги изрязвате.

Тогава сигурно се питате как да ги поддържате? Ами чрез драскане…

Съществуват два основни типа драскане – хоризонтален и вертикален.

При хоризонталният котката ви отстранява горният ненужен слой на ноктите си с няколко придрасвания.

Вертикалното драскане, пък, служи за маркиране на територия. Него стопаните може да забележат по мебелите и стените си.

При правилно поставяне на катерушката в домът ви успешно ще задоволите точно тези инстинкти и ще предпазите условията около себе си.

Забавление

Сред най-добрите играчки за котки се нареждат имненно и тези катерушки.

Те разнообразяват ежедневието на любимците като същевременно внасят удобство в иначе пригодените за хора жилища.

Котките обожават да се катерят, да седят на високо и да използват ноктите си. С тези функционални катерушки ще получите всичко това в едно.

Удобство
не само за котката, но и за вас!

Вие също ще бъдете облагодетелствани, благодарение на тези аксесоари.

Знаем, че сте положили много труд в обзавеждането на вашият дом и сте вложили немалко средства.

Всеки държи на благосъстоянието на своите мебели, пердета, щори, килими и т.н. , а всеки един елемент е важен за дизайна, които сами сте създали и се стараете да го поддържате на ниво.

В повечето случаи, хората са негативно настроени към вземането на животно именно поради този факт. Е, в днешно време за абсолютно всичко си има решение.

Благодарение на тези катерушки успешно ще запазите вашият дом в перфектното състояние, в който е бил и досега.

Съвсем нормално е вашето коте да се катери по мебелите или да събаря разни предмети, но ако му осигурите специално предназначен кът това няма да се случва.

Вашият проблем ще бъде разрешен, защото любимецът ви ще може да изразходва пълноценно енергията си на новата си катерушка, а вашите мебели, пердета и аксесоари ще се запазят в пълния си блясък.

За какво трябва да помислите преди да закупите катерушка?

За да разберете точно от какво има нужда вашият любимец на първо място трябва да опознаете самия него. След това всичко ще е много по-лесно и сигурно.

Има редица фактори, които трябва да вземете предвид. Един от тях и може би най-важният е породата на котката. Тя говори много за нея и нейния характер.

Порода и характер на котката

Начинът, по който котката се държи, зависи от комбинацията от генетичните ѝ характеристики и преживяванията, на които е била изложена през периода на социализиране.

Породата се създава чрез селективно кръстосване за установяване на определени физически характеристики: например дълга козина, форма на главата и ушите или опашката.

Тази селекция също така влияе на характера и поведението. Ето защо чертите на характера на отделната порода обикновено са добре оформени.

Много по-трудно е да се отгатне характерът на осиновено или спасено котенце, а феновете на смесените породи ще ви кажат, че в това се крие чарът им.

Повечето любители на котки от чистокръвна порода, пък, са привлечени не само от красотата на животното, но и от характера му.

Уви, може би не сте се замисляли, но е добре да съобразите избора на катерушка и с породата на вашия любимец, за да сте сигурни, че му гарантирате всичко най-нужно.

Американската късокосместа котка, например, е доста спокойно животно, което обича да прекарва време със своите стопани. За щастлив живот на представителите на тази порода са необходими само няколко играчки и високо място.

Бирманската котка, пък, е ласкав домашен любимец, който не изисква много място.
Тези спокойни писани искат просто да бъдат там, където са любимите им хора, така че размерът на къщата им не е от особено значение.

Британската котка е изключително адаптивна порода, която без проблем може да живее в апартамент. Те обичат да се излежават, но имат приливи на енергия. Подберете им средна по размер катерушка с играчки.

Персийските котки
са може би най-разпространени у нас. Те разбират стойността на разпускането и почивката и се нуждаят от широко пространство за активна почивка.

Съществуват и още десетки породи, а изборът ви трябва да е внимателно съобразен с техните нужди.

Бъдете внимателни! Обърнете специално отношение на характера на любимеца си, за да го задоволите напълно!

Активност на коткатаВъпреки, че повечето котки сигурно ви се струват мързеливи, те също имат нужда от изразходване на енергията си.

Катеренето, драскането и играта са вродени инстинкт
и за тях, от които не могат да избягат.

Ако надрасканите места са широко разпространени в дома ви,особено около вратите и прозорците, тогава е вероятно котката ви да сигнализира за общо чувство на несигурност.

Дали надраскването представлява поддръжка на нокти, маркиране или и двете зависи от динамиката на вашето котешко домакинство, модела на местата и различни други фактори.

Дори ако нивото на надраскване е нормално за вашата котка, ако не и осигурите необходимите условия за изпълнение на нейните основни нужди, най-вероятно ще настъпят и по-големи вреди.

Като например съсипване на килима, мебелите или завесите.

За да избегнете тези лоши последици, ще трябва да осигурите на вашата котка специално приспособление за извършване на всички нейни активности, съобразен разбира се с нивото й на любопитство и енергия.

И да… ако досега си мислехте, че вашето вечно спящо на дивана котенце, не се нуждае от специално място за активност – определено грешите.

Предпочитания на коткатаДизайнът на катерушката трябва да е съобразен с изискванията на вашето коте.

Ако котката ви е по-игрива, любопитна и готова за нови авантюри – изберете по-функционален модел.

Такъв, който предлага различни занимания, разполага с интересни аксесоари и възможност за много игри.

Ако е по-мързелива, пък, подберете нещо семпло и изчистено, което просто да е нейното лично пространство за комфорт.

Често задаван въпрос е могат ли две котки да използват една катерушка? Ако те се разбират и са свикнали да делят и други предмети заедно, следва да няма проблем.

Хубаво е, обаче, в такива случаи да изберете по-голям модел, за да може всяка от тях да има своето лично пространство.

Какво още трябва да вземете предвид при покупката на катерушка за котка?

Има още някои неща, които всъщност са от доста голямо значение при избора.

Обърнете специално внимание на тези особености и се съобразете с тях, преди да направите покупката…

Размер

Дървото за драскане трябва да е закрепено стабилно, да не се клати и да е достатъчно високо, така че котката да може свободно да се опъне по него.

Стъблото му трябва да е с поне 10 см. по-високо от дължината на изпъналата се котка.

Катерушките, сами по себе си, се предлагат в най-различни размери.

Освен с красивия си дизайн различните модели печелят предпочитанията на потребителите и със своята функционалност.

Ако има нужда дървото да е особено стабилно, добре е да се спрете на модел, опиращ в тавана или поне надхвърлящ 160 см.

Средновисоките модели са предпочитан, пестящ място вариант, подходящ за повечето видове котки.

За котенца и за по-дребни котки се предлагат и съвсем малки модели, които обаче бързо ще надрастат и ще трябва да подмените.

Ако имате повече от една котка, пък, както намекнахме, може да се окаже по-разумно да се снабдите с няколко дървета за драскане или поне едно доста по-голямо.

Материал

Дебелото влакно от натурален сизал е най-подходящият материал за вертикални повърхности за драскане.

Ако, обаче, си падате повече по модерния дизайн, за вас най-добрият избор могат да бъдат драскалките от вълнообразен картон.

Наред с красивия си външен вид те печелят почитатели и със своята функционалност.

Ако, пък, дървото трябва да е особено стабилно, защото котето ви е по-тежко или по-енергично, то тогава е най-добре то да е изработено от натурална дървесина.

Моделите от този материал се отличават не само със своята здравина и естествен вид, но също така са и с дълготрайността си.

Ако предпочитате природните материали, катерушките, изработени от бананови листа или воден хиацинт, са отлична алтернатива.

При тях изисканият дизайн се среща с природосъобразните изискания – мечта!

И тъй като знаем, че почистването също ви вълнува. Особено лесно е почистването на дърветата за драскане със свалящи се възглавници и тапицерии, които могат да се перат. Наблюдавайте и за това при избора.

ДизайнКакто вече ви показахме, катерушките за котки се предлагат в многообразни изпълнения и от най-различни материали.

Човек наистина може да се обърка от цялото това изобилие, затова много често стопаните на котки решават на база на външния вид и купуват специални дизайнерски мебели за драскане.

Има обаче обективни критерии, които следва да се съблюдават при покупката на дърво за драскане.

Добрата катерушка е снабдена с удобно място за лягане, място за драскане, различни варианти за катерене и пещера, предлагаща кътче за оттегляне и усамотяване.

Освен това, стволът на катерушката трябва да е с удобна форма и, разбира се, да е изработен от здрав материал, съобразен с нуждите на любимеца ви.

Аксесоари

Някои модели катерушки се предлагат с различни допълнителни аксесоари, които ще направят дните на котката ви още по-приятни.

Има предложения, които предлагат различни играчки (топчета, въжета и т.н), хамаци, къщички, кошници и други.

Можете да срещнете много различни варианти, а изборът ви зависи от предпочитанията на котенцето ви и пространството в дома ви.

БюджетПокупката на катерушка определено е разумен избор и си струва да инвестирате в нея, защото по този начин ще спестите много средства.

Как? Ами ще заделите някой лев от купуването на нови мебели, защото старите са били разрушени от любимеца ви.

Цените на катерушките са различни и в повечето случаи става въпрос за съотношение цена – качество.

Разбира се, че по-големите и функционални модели са с по-висока стойност. Има и такива, обаче, които биха били посилни за всеки семеен бюджет.

Котешките катерушки са инвестиции в бъдещето.

Те са доста здрави и издръжливи и ще са с вас и вашата котка дълго време. Накратко казано – определено няма да останете разочаровани.

Защо да изберете котка за домашен любимец?В края на това ръководство искаме да ви дадем няколко специални наставления, ако все още се чудите дали това да си вземете котка е добро решение.

С една дума – ДА! Разбира се, това трябва да е съобразено със състоянието на дома ви, семейството и здравето ви.

Подбирането на любимец не е шега работа и трябва да го направите само тогава, когато сте напълно готови за това.

А относно предимствата на това да имаш коте, те в най-общ план са няколко…

Децата, които растат в семейство, имащо котка, прекарват по-малко дни болни отколкото децата в семейства, които нямат домашен любимец.

Доказано е, че да сте стопанин на котка помага за понижаване на стреса.

Стопаните на котки като цяло имат и по-ниско кръвно налягане от хората, които нямат домашни любимци.

Ще можете да се радвате на по-силна имунна система и да се възстановявате по-бързо от заболявания в сравнение с хората, които нямат домашни любимци.

Котките могат да помогнат на стопаните си да се възстановят по-бързо от емоционални травми, например при загуба на близък човек.

И има още куп вълнуващи позитиви от това да отглеждате коте у дома.

Впрочем, за бъдете и вие полезни, подарете на някое коте това, от което се нуждае то – да се чувства спокойно и щастливо в новото си семейство!

 

Надяваме се, че нашето ръководство също ви е било от полза…

Ако е така, разгледайте и топ предложенията ни за котешки катерушки на българския пазар в момента!

1. Катерушка за котки Mellow MariФункционална катерушка подходяща за всички потребности на вашата котка. Може да се използва за спане, драскане и игра. С нея безпроблемно ще успее да стимулира активния си живот. Катерушката е здрава и издръжлива, изработена е от сизал и МДФ (дървесно влакнести плоскости със средна плътност). Освен това е лесна за монтиране, с размери 30-40-71 см.
Купи сега

2. Катерушка за котки Kerbl CreativСтрахотен модел, подходящ за повече от една котка. Разполага с места за сън, стълбичка, хамак, аксесоари за игри и др. С нея ще получите всичко, от което има нужда вашият домашен любимец в едно. Дизайнът е изключително стилен и в страхотни цветове ( синьо, черно и бяло). Катерушката е здрава и устойчива във времето, защото е изработена от сизал и плюш, който ще осигури и комфорта на вашето коте. С височина 150 см, за да може да се наслаждава на страхотни гледки от безопасно място.
Купи сега

3. Катерушка за котки Mellow ChloeАко вашата котка вече е с по-големи размери, то това е перфектният модел за нея. Тя ще осигури здравина и стабилност за безопасни игри и забавления. На нея ще може да се отдава на спокоен сън и да драска на воля. Въжето с което са увити стълбовете се произвежда от сизал, което естествено привлича котките. Останалата част е направена от пластмаса, МДФ и текстил. С размери 164-60-50 см, в страхотни цветове – червен и крем.
Купи сега

4. Котешка драскалка vidaXLТова е висококачествено котешко дърво, на което котките ви могат да изпълняват всички свои нужди. Повърхността е тапицирана с плюш, а стълбовете за драскане са увити с въже от сизал. Получавате висяща топка – играчка, платформи за наблюдение и зони за релакс. Основата е здрава и стабилна и спокойно може да се използва от няколко котки. Лесно за сглобяване, с размери 65-30-30 см.
Купи сега

5. Катерушка за котки Pet ParadiseТози котешки рай комбинира място за почивка с драскало. Изключително здрав и удобен модел, подходящ за всички породи. Отличава се с модерния си дизайн и красивите си цветове (черен и сив). Изработен е от плюш и сезал, което ви гарантира голяма устойчивост. С удобни размери 57-57-72 см.
Купи сега

6. Катерушка за котки All4pet ShopТази катерушка е подходяща както за игра, така и за сън. Удобна и компактна, в страхотни цветове, подходящи за всеки дизайн. Здрава и мека – изработена от сезал и плюш, с размери 94-30-30 см.
Купи сега

7. Катерушка за котки Pet Expert Thorben TeddyТази катерушка е подходяща както за къща, така и за място за игра на вашия пухен приятел. В нея той ще се чувства комфортно и безопасно, в комплекта е в включена и играчка. Този модел позволява да се използва от повече от една котка. Катерушката е изработена от дърво, плюш и сезал, което трябва да ви говори, че е изключително здрава и стабилна. В страхотен кафяв цвят и размери – 127-58-58 см.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Котешка драскалка vidaXLМногофункционален модел, който предлага на вашите котки – сън, игра и драскане. Разполага със хамак, къщичка и катерушка. Всичко нужно за пълноценния живот на вашето коте. Изработен е от плюш и сизал и с размери 105-30-30 см.
Купи сега

9. Катерушка за котки Iso TradeОгромен модел, който ще позволи на котката ви да се вихри с часове на него. Разполага със стълби, тераси и къщи където може да си почива на спокойствие. Стабилната основа и голямото пространство правят опората подходяща дори за няколко котки. Катерушката е изработена от сизал, за да бъде здрава и издръжлива, а височината е цели 170 см.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!