Всички категории

13-те Най-Добри Еспресо Машини

Кафето като напитка се разделя на два основни вида – обикновено шварц и еспресо.


Истината е, че много хора не правят разлика между тях, но любителите на кофеиновата напитка никога не биха си позволили дори да ги сравнят.

При еспресото се използват кафени зърна с високо качество, а при самият процес на приготвяне се запазват наситеният аромат и вкус на кафето.

Добре приготвеният еспресо шот има гъст горен слой, който се нарича каймак и може да се пие абсолютно чисто, със захар или добавки според вкуса на всеки.

Ако след прочитането на тези няколко изречения все още не ви потичат лигите и не ви се е припило хубаво еспресо, то вероятно не сте чак толкова големи любители на кафето и можете спокойно да си вземете обикновена кафеварка или кафемашина. 

Но ако мисълта за черно, гъсто, наситено откъм аромат и вкус еспресо ви допада – то тогава еспресо машината е сред задължителните допълнения за вашето домакинство.

Какво може да се приготвя с еспресо машина

Някои хора дори не предполагат, че много от любимите им кофеинови напитки се приготвят именно чрез помощта на еспресо машина. Повечето кафенета използват такава машина и след това приготвят различните напитки, чиято основа е именно еспресото.

Нека разгледаме по-подробно какво можете да си приготвите вкъщи с помощта на еспресо машина и малко свободно време.

Единично, дълго или двойно еспресоТова е добре познатото ароматно и силно кафе, което излиза директно от машината без никакви добавки. Според това колко силно го предпочитате, то може да е единичен шот, дълго или двоен шот.

Макиато

Това е еспресо шот с малко мляко на пяна, с чиято помощ се омекотява силния вкус и аромат.

Капучино

Много наподобява макиато, но има повече мляко вътре. Капучиното е една от най-популярните и предпочитани напитки от любителите на кафето.

Лате

Напитката е подобна на капучино, но съдържа още повече мляко. Завършва с тънък слой от млечна пяна.

Мока

Представлява капучино, но с добавен шоколад.

Обикновено за приготвянето на тези популярни кафени напитки си има определени стандарти, но това по никакъв начин не означава, че не можете да си експериментирате и да си правите всякакви други различни комбинации и напитки на базата на еспресо.

Това обаче няма как да стане без еспресо машина, така че ако обичате еспресо, кафе като цяло или изброените по-горе кофеинови напитки и техните вариации – определено имате нужда от една.

Видове еспресо машини

На пазара има четири основни вида еспресо машини. Всички те могат да приготвят хубаво еспресо, но разликата е в това как и колко лесни са за използване.

Ръчни еспресо машиниРъчните машини са подходящи за хората, които нямат нищо против да си направят еспресото сами от първата до последната стъпка. Тази допълнителна работа обикновено се отплаща, тъй като ръчните еспресо машини ви позволяват да контролирате всяка стъпка от процеса на приготвяне и съответно ако знаете какво правите – можете да си приготвите перфектния шот.  Но това колкото е предимство, толкова е и недостатък.

Шансовете да оплескате нещата и да не направите еспресото си правилно са също толкова големи, но с времето няма как да не се научите.

Най-отличителното нещо при ръчните машини е ръчката им.

При някои модели тя е с пружинно-бутален механизъм, а при други притиска кафето директно. Ръчните еспресо машини често са предпочитани и заради естетическия си вид. Когато не се използват стоят много добре във всяка кухня и определено допълват дизайна.

Противно на очакванията, тези машини са скъпи, но това е оправдано заради огромния контрол върху приготвянето, който позволява постигането на перфектното еспресо.

Предимства:

 • Ръчните машини приготвят невероятно добро и качествено еспресо.
 • Позволяват максимален контрол при приготвянето.
 • Имат атрактивен дизайн, който подхожда на всяка кухня.
 • Здрави са издържат изключително дълго време дори при редовна употреба.

Недостатъци:

 • Обикновено са скъпи като цена.
 • Използването им е трудно, особено от начинаещи.
 • Препоръчват се за опитни баристи и ценители на еспресото.

Полуавтоматични еспресо машиниПолуавтоматичните еспресо машини имат електрическа помпа, което веднага ги прави по-лесни за използване от ръчните.

При този тип машини се предлага  контрол като при ръчните в съчетание с по-лесно използване заради помпата. Всъщност полуавтоматичните еспресо машини са най-популярните на пазара към момента.

Можете да намерите такава машина в ценовия диапазон от сто до няколко стотин лева, но върховите модели могат да достигнат цена от хиляди левове.

Предимства:

 • По-лесни са за използване в сравнение с ръчните машини.
 • Все още предоставят голям контрол при приготвяне.
 • Правят хубаво и ароматно еспресо.
 • Има достатъчно бюджетни модели, които правят повече от добро еспресо.

Недостатъци:

 • Някои модели могат да бъдат много скъпи.
 • Не са толкова лесни за използване колкото автоматите за еспресо.

Еспресо автомати

Това са напълно автоматизирани машини за еспресо, които освен електрическа помпа имат и система за дозиране на кафето и водата.

В резултат на това използването им става изключително лесно – само с натискането на няколко бутона. Това обаче може и да не е предимство за любителите на еспресо, които предпочитат да имат пълен контрол.

Подобно на полуавтоматичните машини, и тези варират доста ценово. Можете да намерите добър автомат за няколко стотин и дори няколко хиляди лева.

Предимства:

 • Изключително лесни за използване.
 • Намират се добри автомати на повече от приемливи цени.

Недостатъци:

 • Повече електроника означава по-голям шанс за дефектиране с времето.
 • Някои модели могат да бъдат много скъпи.
 • Не предлагат толкова голям контрол при приготвяне на еспресото.

Супер автоматични еспресо машини

Както се предполага от името, тези машини правят приготвянето на еспресо толкова лесно, че дори и малко дете би се справило.

Идеята зад тях е да се прави еспресо изключително бързо и лесно, само с добавянето на кафени зърна и натискането на един бутон.

Тези машини са идеални за хората, които искат да се насладят на хубаво еспресо вкъщи или в офиса, но нямат време или желание да се занимават с настройки, вкусове и т.н. Ако времето никога не ви стига, но в домакинството ви се пие еспресо често – то супер автоматична машина е правилният избор.

Предимства:

 • Най-бързото и лесно средство за приготвяне на еспресо.
 • Има вградени екстри като автоматична мелачка и предварително зададени програми.
 • Цялостна и опростена система, която може да се ползва от всички в дома или офиса.

Недостатъци:

 • Не позволяват почти никакъв контрол – избира се само от предварително зададените програми.
 • Ценово супер автоматичните машини са по-скъпи от останалите.

Какво да вземете предвид при избора на еспресо машина


Различните потребители имат различни очаквания и изисквания към една еспресо машина, съответно на пазара се предлагат всякакви опции и конфигурации.

За да намерите най-подходящата и добра машина за вас е силно препоръчително да вземете предвид следните основни фактори.

Използване

Сложността при използване е фактор, който е добре да се съобрази. Преценете от кого ще се използва най-често машината и съответно какви предпочитания има той за контрола при приготвяне на еспресото. Ако се предпочита бързата направа на кафе с натискането на един бутон, то тогава автомат или супер автоматична машина е най-добрият избор. Сред тях се намират и такива, които освен еспресо, имат програми за капучино, лате и т.н.

Удобството от тези машини е несравнимо, а освен това спестяват време – все неща, които може да са особено важни за някои потребители. Ако пък сте любител на еспресото и кофеиновите напитки и искате пълен контрол, то тогава можете да заложите на по-сложните за използване ръчни и полуавтоматични машини.

Почистване

Ако изберете лесна за използване еспресо машина, която обаче се чисти изключително трудно – то тогава удоволствието от покупката няма да е пълно. Затова е добре преди да се спрете на конкретен модел, да проверите как се почиства и да прецените до колко това ще ви ангажира или затрудни. Обикновено колкото повече компоненти и екстри има една еспресо машина, толкова по-дълго и трудно се почиства.

ЦенаЦеновият диапазон, в който се предлагат еспресо машини е наистина огромен като редица фактори са определящи за това каква ще е цената на даден модел. При машини от високия клас се плаща повече за здравината и качеството на използваните материали.

При някои обаче високата цена може да е и заради допълнителните екстри. Понякога пък се плаща повече за това, че използването на самата машина е опростено максимално. Обикновено скъпите еспресо машини комбинират изброените по-горе.

Ако сте придирчиви към вкуса на еспресото или пък за това колко време ще ви отнема приготвянето му, то тогава е по-добре да изберете машина в по-високия ценови сегмент. Ако пък подобни неща не са важни за вас, а просто искате да имате средство за приготвяне на еспресо – то тогава можете да се спрете и на по-евтина машина.

Лични предпочитания

Всеки по-запален любител на кафето ще ви каже, че за него най-доброто еспресо се прави по различен начин. Съответно това какво еспресо ще предпочетете вие е изцяло въпрос на лични разбирания и вкус.

Ако нямате опит в правенето на еспресо в домашни условия, то тогава няма защо да се притеснявате за детайлите около това. При моката и капучиното вкусът на еспресото играе важна роля, но ако пиете чисто еспресо – вероятно всяка машина би ви свършила работа.

Ако наистина държите на вкуса и искате да експериментирате с цел неговото подобряване, то тогава има доста неща, които да имате предвид.

Например колко нагревателя има дадена машина може да даде голяма разлика (повече нагреватели е по-добре), дали се използва пара под налягане при приготвянето (не се препоръчва), до какви температури се загрява водата в машината и т.н.

Но тъй като всеки човек харесва еспресото си по различен начин, една машина според спецификациите може да е напълно неподходяща за един, но пък идеалната за друг. Ако нямате голям опит с еспресото и не сте сигурни какво би ви харесало и какво не – можете да се насочите към хубава машина от средния клас.

За любителите на кафените напитки, които държат на вкуса, то е силно препоръчително да се насочат към еспресо машина от високия клас.

ПоддръжкаОбикновено при повечето потребители еспресо машините се смятат за дългосрочна инвестиция.  Съответно е добре да издържат максимално дълго време без да повреда или дефект. Понякога обаче се налага помощ относно набавянето на консумативи, части и дори информация при евентуални въпроси и проблеми.

Затова е добре избраната марка и модел еспресо машина да идва и с поддръжка от производителя или негов официален представител/вносител за съответната страна.

И в това число не влиза само гаранционна такава, ами дори възможност за оказване на помощ и даване на информация било то по имейл, телефон или чат.

Здравина

Повечето еспресо машини от високия клас идват с удължена гаранция към производителя, което е знак за здравина и качество. Но това колко здрава е дадена машина може да се провери лесно чрез интернет търсене за мнения относно марката, модела и ревюта.

Също така материалите на изработка могат да разкрият здравината при еспресо машините. Съответно метален модел очаквано ще е по-издръжлив от пластмасов и т.н.  Имайте предвид, че колкото по-автоматизирана е една машина – толкова повече електроника и механични части има, а те могат да се износят и повредят с времето или при неправилно ползване.

Размери

Някои еспресо машини могат да бъдат доста обемни откъм размери, особено автоматите. Ако пространството ви е ограничено, може да изпитате затруднения с поставянето на по-голяма машина. Затова е добре да прецените къде ще разположите новата си придобивка и съответно с колко място разполагате там, а след това съобразете с размерите на избраната машина.

Допълнителни екстри


По-скъпите еспресо машини имат и допълнителни екстри, които за някои потребители могат да бъдат от полза.

Вградена кафемелачка

Прясно смляното кафе може да е разликата в аромата и вкуса на еспресото. Вградената кафемелачка в машината ви дава по-голямо удобство и ви спестява още разходи за купуването на отделна.

Воден филтър

Твърдостта и чистотата на водата могат да повлияят на вкуса на еспресото. Съответно машините с воден филтър подобряват качествата на водата и така крайният резултат е по-добро еспресо.

Затопляне на чашите

Ако искате еспресото ви да остане топло за по-дълго време, то тогава опцията за затопляне на чашите ще ви бъде от полза.

Персонализирани настройки

Предварително зададените програми в някои еспресо машини са полезни, но с времето може да ви се прииска сами да персонализирате приготвянето на своето кафе. Моделите, които ви дават опцията сами да настроите процеса по приготвяне са за предпочитане в такива случаи.

Аксесоар за пяна

Повечето еспресо машини имат опцията да правят пяна, тъй като някои кафени напитки на основата на еспресо изискват мляко на пяна.

Най-добрите еспресо машини

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите еспресо машини на пазара.

Просто изберете тази, която най-добре отговаря на вашите предпочитания, изисквания и бюджет.

1. Еспресо машина Breville Prima Latte VCF045X-01Машината е ръчна и може да приготвя еспресо, капучино и лате макиато. Работи с мляно кафе и дози. Има една дюза за кафе и едно ниво за температура на водата.

Корпус от алуминий и инокс. Функция за автоматично почистване. Налични са подвижна тава за отичане и контейнер за мляко.

Налягането на помпата е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.5 литра, а на този за мляко 0.5 литра.
Купи сега

2. Еспресо машина DeLonghi EC221.BРъчна еспресо машина, която работи с мляно кафе и дози. Може да приготвя еспресо и капучино. Разполага с две дюзи за кафе. Корпус от пластмаса и инокс. Има противокапкова система, автоматично изключване, индикаторна лампа и програма за пестене на енергия.

Налични са тава за сушене и сваляем резервоар за вода. Мощността на модела е 1100 вата, а налягането на помпата 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1 литър.
Купи сега

3. Еспресо машина Electrolux EEA111Машината е ръчна и работи с мляно кафе. Може да приготвя еспресо и шварц кафе. Разполага с една дюза. Корпусът й е от пластмаса.

Налична е функция за автоматично изключване.

Мощността й е 1250 вата, а налягането на помпата 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.25 литра.
Купи сега

4. Кафеавтомат Philips EP3221/40Автоматична еспресо машина, която работи с мляно кафе и на зърна. Може да приготвя шварц кафе, еспресо, дълго еспресо, американо и чай (гореща вода). Разполага с две дюзи и ръчна система за мляко. Вградената керамична мелачка има 12 нива на смилане, а нивата на температура са три. Красив сензорен екран за избиране на напитка.

Машината има система против хлъзгане, подвижна тава за течности, възможност за регулиране височината на дюзите за кафе, филтриране на водата и разнообразни настройки.

Налягането на помпата й е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, на този за кафе – 275 грама, а на контейнера за отпадъци – 12 кафета.
Купи сега

5. Еспресо машина DeLonghi Scultura ECZ351.BKРъчна машина, която работи с мляко кафе и дози. Може да приготвя еспресо, капучино и чай (гореща вода). Разполага с две дюзи за кафе.

Корпус изработен от инокс. Автоматичен термостат и изключване. Възможност за поддържане топлината на чашите. Подвижна тава и сваляем резервоар за вода.

Мощността на модела е 1100 вата. Налягането на помпата му е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.4 литра.
Купи сега

6. Кафеавтомат De’Longhi Caffe Magnifica ESAM4000-BАвтоматична машина за еспресо, която работи с кафе на зърна и мляно. Може да приготвя еспресо и капучино. Разполага с две дюзи за кафе.

Сред функциите й са автоматично изключване, автоматично почистване, настройка на температурата, настройка за количеството кафе, настройка на мелачката и поддържане чашите топли. Налични са подвижна тава и сваляем резервоар за водата.

Мощността на машината е 1450 вата, а налягането на помпата е 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, а на отделението за кафе – 200 грама.
Купи сега

7. Еспресо машина Rohnson R972Ръчна машина, която работи само с мляно кафе. Може да прави шварц кафе, еспресо, капучино и чай (топла вода). Две дюзи за кафе, които позволяват правенето на две кафета едновременно. Моделът има защита против прегряване.

Мощността му е 850 вата, а налягането на помпата 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.6 литра.
Купи сега

8. Еспресо машина DeLonghi Distinta ECI341CPМашината е ръчна и може да работи с мляно кафе и дози. С нейна помощ можете да приготвите еспресо и капучино. Има две дюзи за кафе.

Сред функциите й са автоматичен термостат, автоматично изключване, подгряване на чашите и програма за капучино. Моделът има мощност от 1100 вата.

Налягането на помпата е 15 бара, а капацитетът на водния резервоар 1 литър.
Купи сега

9. Кафеавтомат Philips EP1200Автоматична еспресо машина, която може да работи само с кафе на зърна. Програмите й позволяват да приготвя шварц кафе и еспресо. Разполага с подвижна тава и сваляем воден резервоар. Мощността й е 1500 вата. Налягането на помпата е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра.
Купи сега

10. Еспресо машина Bosch Tassimo Vivy II TAS1407Еспресо машина, която работи само с капсули. С нейна помощ и според капсулите можете да приготвяте кафе, еспресо, горещ шоколад, лате макиато, мляко, чай, крем кафе и др.

Машината има функции за автоматично почистване и декалцифициране. Мощността й е 1300 вата, а налягането на помпата 3.3 бара, което е напълно достатъчно за модел с капсули.

Капацитетът на водния резервоар е 0.7 литра.
Купи сега

11. Кафеавтомат Melitta® SoloАвтоматична машина за еспресо с елегантен и отличаващ се дизайн. Разполага с иновативна система за обогатяване аромата на кафето. Може да приготвя класическо еспресо и крема кафе. Възможност за избиране количеството на вода и кафе.

Електронен дисплей, който показва настоящите настройки на приготвяне. Вградени програми за почистване и отстраняване на котлен камък.

Вградена кафемелачка, тава за отичане и воден резервоар. Мощността на модела е 1400 вата. Налягането на помпата му е 15 бара. Резервоарът за вода събира 1.2 литра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

12. Кафемашина Gaggia Viva Style RI8433/11Ръчна кафемашина, която работи с мляно кафе и дози. Може да приготвя еспресо и чай. Разполага с две дюзи. Корпусът й е изработен от алуминий и пластмаса. Функция за пара.

Мощността на модела е 950 вата. Налягането на помпата е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1 литър.
Купи сега

13. Еспресо машина Krups Calvi XP3440Машината е ръчна и може да работи с мляно кафе. С нейна помощ можете да приготвите еспресо и капучино. Разполага с две дюзи. Корпусът е изработен от инокс. Моделът се отличава с подвижен воден резервоар.

Мощността му е 1460 вата. Налягането на помпата е 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.1 литра.
Купи сега

4.1/5 - (15 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Георги Христов пише

  Здравейте,
  Без да се заяждам, статията е написана с повече ентусиазъм, отколкото с познания в сферата на кафето и кафените напитки. Няма да коментирам селекцията от машини, а ще се фокусирам основно върху малко фактология:
  1. Разделението в подзаглавието е абсолютно погрешно и силно ограничаващо-директно изхвърлихте зад борда турското кафе(джезве кафе), кафето, приготвено на френска преса и неаполитанската(позната в българия като “кубинска”) кафеварка. Разликата е в технологията на приготвяне и изпозваната суровина(главно различната едрина на смилане на кафето).
  2.Говори се за приготвяне на еспресо, а същевременнно въобще никъде не се споменава машините използващи САМО подчета(монодози, дозети или както някой е решил да ги преведе на български език). За хората, желаещи да консумирата добро еспресо с ПОСТОЯННО качество, това е един добър вариант, без да е необходимо да стават опитни баристи. Комбинираните машини, които имат приставка за монодози(има няколко от тях в класацията) няма как да дадат добър резултат, заради геометрията на камерата за екстракция(цедката и главата на машината).
  3. От начина по който са описани не става ясно разликата между автоматични и суперавтоматични машини. Тя и без това е ефимерна като каймака на кафе втора цедка.
  4. Броят нагреватели в машината не е определящ за нищо. Броят бойлери или топлообменници от друга страна, вече прави разлика(при висок клас машини има отделни бойлери за приготвяне на кафе и за гореща вода и/или използване на пара).
  5. Вградената мелачка е неделима част от автоматичните и “суперавтоматичните” машини, а не екстра. Тук е редно да се спомене за читателите, че за предпочитане е мелачката да е с конични а не с плоски ножове, защото имат много по-голям ресурс и по-голяма дължина на режещия ръб, което при смилане предотвратява прекомерното загряване на кафето и загубата на вкус и аромат.
  В заключение да добавя, че при избор на машина, освен изброените в статията параметри и съображения е хубаво да се обърне внимание най-вече на нещата, които имат пряко отношение върху качеството в чашата, а именно:
  -Възможност за прецизен контрол върху температурата на водата- половин градус може да е от съществено значение!
  -Възможност за прецизен контрол върху едрината на смилане и количеството смляно кафе.
  -Възможност за почистване на мелачката- с времето се натрупва дъх на гранясало, който се пренася и в напитката.
  Съзнателно пропускам налягането на помпата, защото при над 90% от машините на пазара, то се осигурява от вибрационна помпа, която дава около и над 15 бара налягане, което е над изискваните за еспресото 9.
  Ако все още някой чете, благодаря за отделеното внимание и на добър час с избора на машина!

 2. Емил пише

  Благодарим ви за коментара, ще вземем предвид забележките, които се отправили при следващо редактиране на нашето ръководство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!