Всички категории

8-те Най-Добри Етажерки

Чудите ли се как възможно най-елегантно да усвоите част от пространството в някоя от стаите в дома си?

Искате ли да съхранявате и същевременно да показвате на гостите си колекция от сувенири, декорация, книги или друго?

Няма проблем! Това може да се случи лесно, удобно и елегантно!

Ако подберете правилната етажерка за точното място в дома си, ще имате възможност да направите всичко това.

Няма значение дали имате нужда от още пространство за съхранение в дневната си, или пък търсите подходящо място на кърпите и останалите принадлежности в банята си. Само трябва да знаете от какво имате нужда и възможностите ще започнат да се появяват сами.

Съвременната интериорна индустрия предлага огромно многообразие от най-различни цветове и форми, независимо за какъв тип мебел става въпрос. Именно това обаче може да бъде объркващо и подвеждащо и в крайна сметка да ви остави с празни ръце.

Ние сме подготвили това ръководство тъкмо за да ви бъдем от възможно най-голяма полза.

В него ще откриете всичко необходимо, което трябва да знаете за съвременните етажерки, така че да можете да изберете най-доброто.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения в областта, които може да откриете в момента.

Какво представляват етажерките и кои са основните им предимства?

Етажерките набират популярност още от 19. век насам и днес са неотменна част от всеки интериор.

Първоначално са се използвали предимно за излагане на колекции от малки предмети, с които определен дом се гордее. Етажерките имат подобно приложение и днес, но това определено не изчерпва техните възможности.

Въпреки наистина неограничените вариации, тези интериорни елементи на практика представляват едно и също.

Това са комплект стоящи на пода или висящи по стените рафтове с различни форми, цветове и размери.

Именно понеже са толкова просто конструирани, етажерките с лекота и стил могат да се впишат и да усъвършенстват всеки интериор.

Обикновено са с малки размери и изработени от здрави, но достатъчно леки материали, така че при нужда често можете бързо и лесно да размените местата им с друга мебел и да организирате наново цялото пространство в стаята си.

Производителите обикновено използват тънки рамки, отворени рафтове и няколко декоративни щриха, така че да създадат елегантен и изкусителен дизайн.

Някои по-екстравагантни модели дори могат да ви предложат неочаквани и интересни форми, в случай че искате да разчупите интериора си.

Прости и функционални – етажерките прекрасно се вписват във всеки дом.

Ако се сдобиете с една, гарантирано можете да си осигурите елегантно пространство, на което да подредите малки декоративни предмети, вази, картини или книги.

Всичко опира до вашите желания, според които да изберете възможно най-подходящия модел.

Ние сме тук, за да ви помогнем да се ориентирате и да си осигурите най-добрата етажерка, от която се нуждаете.

Как да изберете най-добрата етажерка за дома си?

Дяволът е в детайлите. Макар и етажерките по своята същност да представляват едно и също, ако искате вашата да се впише в интериора ви и да го усъвършенства, трябва със сигурност да знаете как да подберете подходящия модел.

В противен случай може да се окаже, че просто разполагате със странен отворен склад в средата на стаята си.

Има няколко основни въпроса, на които трябва да отговорите, за да подберете най-добрата етажерка за дома си.

За какво ще използвате етажерката си?

Както вече уточнихме, етажерките могат да се използват с напълно различни цели.

Трябва да съобразите внимателно от какво точно имате нужда, за да знаете как да подберете точни модел.

Ако просто искате да подредите някъде книгите си, така че да бъдат съхранени и изложени същевременно, вероятно ще имате нужда от една идея повече рафтове.

В този случай може да помислите за нещо, което повече напомня библиотека, по-голямо е и разполага с повече пространство.

Е, разбира се, зависи какво количество книги искате да подредите на етажерката си.

Ако обичате да четете обаче, колекцията ви със сигурност расте със сравнително бързи темпове.

При положение че просто искате да подредите няколко от малките символични подаръци и снимки, които приятелите са ви направили по повод новия дом, вероятно нямате нужда от чак толкова много пространство.

Тъкмо тогава пък може да предпочетете да разчупите малко атмосферата и да привлечете вниманието към предметите, които сте подредили.

В този случай може да си позволите да се снабдите с модел, който е по-интересно оформен и привлича повече внимание.

От друга страна, може би пък имате нужда от няколко рафта в банята. На тях бихте могли елегантно и удобно да съхранявате необходимите хигиенни принадлежности.

В този случай най-подходяща ще се окаже обикновена метална етажерка, която да се впише цветово спрямо детайлите в банята ви. Дървото не е особено добра идея, когато става въпрос за влажни помещения.

И все пак всичко е ситуативно. Ключовото е да бъдете съзнателни за какво искате да използвате етажерката си и така със сигурност ще изберете най-добрия модел.

В какъв стил е проектиран домът ви?

Ако просто искате нещо, което да ви върши работа, вероятно и сами можете да си сковете няколко рафта за съхранение.

Етажерката обаче трябва да се вписва в интериора на стаята и дори да го допълва и усъвършенства. При всички обстоятелства тази мебел ще бъде детайл, акцент в дома ви, който допринася за цялостната атмосфера в него.

Тъкмо затова е необходимо да сте съзнателни как е проектиран домът ви. Тъкмо тогава със сигурност ще бъдете наясно как най-добре да впишете етажерката си в него.

Интериорният дизайн може да се сведе до няколко ключови елемента, от които зависи излъчването му. Това са материалите, цветовете и формите на мебелите.

Може би най-простото и елегантно решение за постигането на балансиран дизайн е да следвате с известно постоянство определен модел, който периодично да разчупвате с различни компоненти.

Именно етажерката, тъй като не представлява безусловно задължителен елемент от всяка стая, може да се окаже подобна точка на разчупване. Това е и причината някои производители да си позволяват да проектират нестандартни откъм цветове и форми модели.

Подбирайте внимателно! Ако целият ви хол е съставен от черни и бели мебели, вероятно не е добра идея да сложите дървена етажерка. Само си представете как ще стои тя някъде в средата на стаята!

Естествено изглеждаща етажерка, от друга страна, би се вписала идеално при по-традиционен интериор, който разполага с известно количество дървени елементи.

Нещата зависят от случая. Помислете внимателно и така ще изберете най-доброто за дома си.

Къде и как ще поставите етажерката си?

Това е още нещо, което трябва да вземете предвид, за да си подберете възможно най-добрата етажерка. Ако не съобразите предварително мястото и начина, по който ще я инсталирате в дома си, тя може да се окаже нефункционална пречка, вместо елегантен и удобен детайл.

На първо място, трябва да сте наясно с какво място разполагате. Ако мебелите ви вече са подредени на гъсто, вероятно не е добра идея да позиционирате сравнително висока библиотека между тях.

В този случай може да помислите за висяща етажерка, която лесно можете да прикрепите към стената. Така хем ще усвоите от пространството, хем няма да задушите стаята си.

Висяща етажерка инсталирайте обаче само когато сте уверени, че стената ви е подходяща за това! Освен това е желателно да не натоварвате прикрепена към стената етажерка с твърде тежки предмети. Тя със сигурност няма да бъде толкова здрава, стабилна и издръжлива като някой модел, поставен на пода.

От друга страна, ако разполагате с изцяло гола стена, която искате да усвоите, дори може да помислите за позиционирането на няколко различни етажерки, които да я превърнат в интересна и стилна част от дома ви.

Етажерките се предлагат в наистина огромно многообразие от размери, форми и начини за инсталиране. От вас се изисква само да помислите и да сте наясно точно от какво имате нужда.

Така със сигурност ще успеете да подберете най-доброто.

Етажерка от какъв материал да подберете?

Вече сте съобразили етажерките със собствения си дом. Сега обаче е необходимо да се запознаете и със самите етажерки, така че да подберете най-добре.

Когато става въпрос за етажерки, трябва да бъдете наясно, че производителите често използват различни материали за рамката и за рафтовете.

При всички обстоятелства трябва да имате предвид и двете, за да изберете точната етажерка за дома си.

Материал на рамката

Материалите за рамката могат да бъдат наистина различни. Тъй като на нейната основа се крепи цялата конструкция обаче, те при всички обстоятелства трябва да бъдат достатъчно стабилни.

Металните рамки гарантират, че конструкцията ще бъде достатъчно устойчива за дълъг период от време. Те са прикрепени стабилно към рафтовете и им осигуряват пълноценна защита.

Дървените рамките също са доста добър избор, понеже отново са стабилни и устойчиви. Със сигурност обаче ще се налага да ги чистите една идея по-често, за да предотвратите образуването на мухъл.

Някои производители пък предпочитат да работят с пластмаса за изработката на рамките. Това не е никак лош избор, тъй като пластмасата често може да предложи повече атрактивност откъм цветове и форми.

Макар и привлекателни обаче, тези рамки обикновено не са така издръжливи като металните и дървените си конкуренти.

Съществуват дори рамки, изработени от стъкло. Те определено са изключително елегантни и правят видими дори страните на рафтовете.

Въпреки че стъклените рамки със сигурност са доста интересно решение, трябва да бъдете по-внимателни с тях. Стъклото си остава чуплив материал. За щастие обаче, надали ще ви се налага да местите етажерката си особено често.

Ако нямате щуреещи наоколо деца, етажерка със стъклени рамки си остава един страхотен избор.

Материал на рафтовете

Както вече уточнихме, не е задължително рамките и рафтовете да бъдат изработени от един и същи материал.

Както се досещате, рафтовете също могат да бъдат изработени от метал. Ако изберете метални рафтове обаче, проверете внимателно дали материалът е устойчив на ръжда.

Колкото и да са устойчиви металните материали, ако не сте подбрали правилния, с времето рафтовете неизбежно ще се износят.

Въпреки че металът като цяло е по-тежък материал, не е необходимо да се тревожите за цялостното тегло на етажерката си. Производителите на подобна мебел се стараят да правят моделите си максимално леки и удобни за инсталация.

Ако предпочетете дървени рафтове обаче, отново няма да успеете да се спасите от проблемите при мокрене. Въпреки че са естествени и елегантно подчертаващи една колекция от книги например, дървените материали не са особено издръжливи на влага.

Много хора решават да разчупят библиотеката си като поставят някое растение между книгите. Избягвайте да правите това, понеже при поливане има сериозна вероятност да разлеете наоколо. Това със сигурност постепенно ще повреди рафтовете ви.

Пластмасовите рафтове пък отново предлагат разнородни форми и цветове, което ги прави привлекателни от дизайнерска гледна точка. При всички обстоятелства обаче трябва да проверите дали пластмасата е достатъчно издръжливи.

В противен случай, след като натрупате книгите си върху рафтовете, библиотеката след миг може да се окаже на земята.

Въпреки че днес се произвеждат доста здрави стъклени елементи, ако изберете стъкло за своите рафтове, трябва да бъдете особено внимателни при поставянето и премахването на предмети по него.

Стъклените рафтове са много елегантни и могат почти да изчезнат под предметите ви, но огледалните рафтове са нещо съвсем друго. Можете да получите наистина интересни ефекти при правилно композиране на предметите върху огледален рафт.

Огледалото обаче е също толкова чупливо като стъклото, така че при всички обстоятелства трябва да внимавате при боравенето с него.

Какво друго трябва да вземете предвид, когато си избирате етажерка?

Материалите, от които е изработена вашата етажерка, определено играят ключова роля за цялостната привлекателност на даден продукт.

Извън тях обаче има още куп неща, които трябва да съобразите, за да имате възможност да изберете най-доброто.

За да ви бъдем максимално полезни, сега ще ви запознаем с останалите ключови характеристики на тази мебел.

Размер

По-горе вече коментирахме колко ключово е да съобразите размера на една етажерка, преди да я закупите. Сега обаче искаме да направим картината още по-ясна.

Преди да си изберете най-подходящата етажерка, трябва внимателно да сте взели мерките в дома си. Тъкмо тогава ще знаете точно с какво пространство разполагате и ще можете да съобразите избора си с това.

Размерите на една етажерка се отнасят до трите измерения – височина, ширина и дълбочина. Много хора допускат грешка и си мислят, че височината и ширината са всичко, което трябва да вземат предвид.

За нещастие, така пропускат ключов компонент от оразмеряването и се оказва, че когато инсталират етажерката си на желаното място, тя неприятно се подава с няколко сантиметра спрямо мебелите наоколо.

Два пъти мери – веднъж купи. Вземете мерките внимателно и съобразително и със сигурност ще си осигурите възможно най-добрата етажерка.

Рафтове

Разбира се, това е може би едно от най-важни съображения, които трябва да направите, преди да си изберете етажерка.

В случая всичко опира до това колко обемно количество предмети искате да подредите върху етажерката си. Ако говорим за книги например, често може да става въпрос за доста обемни и постоянно растящи библиотеки.

Тогава вероятно ще имате нужда от повече пространство на етажерката си, което като цяло означава по-голямо количество рафтове.

За щастие, не се налага да се тревожите за това. Производителите така или иначе искат да отговарят на потребностите на всички потенциални клиенти. Тъкмо затова на пазара се предлагат модели с най-различно количество рафтове, така че ще можете да подберете най-подходящата етажерка безпроблемно.

Друго нещо, което също трябва да съобразите, е на какво разстояние да бъдат рафтовете един от друг. Ако имате намерение да поставите върху етажерката си по-високи вази или пък по-едри книги, вероятно ще имате нужда от повече пространство между рафтовете.

Повечето етажерки се предлагат със стандартно разстояние между рафтовете, но някои варианти предлагат разнообразие.

Съществуват дори модели се предлагат с регулируеми рафтове. Можете да помислите за подобна етажерка, която ще ви даде свободата да композирате рафтовете, както намерите за добре.

Съобразете внимателно какво точно искате да съхранявате на етажерката си и така ще знаете тъкмо от какви рафтове имате нужда.

Стабилност

Със сигурност искате стабилна етажерка, а не някоя, която има опасност да се стовари по средата на стаята ви. Тъкмо затова трябва да съобразите два ключови фактора, които ще ви гарантират стабилна етажерка.

От една страна, трябва да помислите за теглото ѝ. Когато говорим за висяща етажерка, колкото по-лека е – толкова по-добре.

Ако етажерката не стената ви тежи повечко и не е достатъчно здраво захваната, има сериозна вероятност да падне. От друга страна, ако нямате особено намерение да местите стоящата на пода си етажерка, може да си позволите по-тежък модел.

По-голямото тегло дори ще направи етажерката ви по-стабилна, в случай че е добре балансирана.

Доброто балансиране, от друга страна, зависи от стабилните крака. Повечето наземни модели със сигурност разполагат с крака, които да им осигурят достатъчно стабилно позициониране на пода.

Уверете се, че етажерката, която сте си избрали, задължително разполага със здрави крака, които могат да се настройват. Така ще успеете да си осигурите достатъчно стабилна и добре балансирана етажерка, чието потенциално сгромолясване няма да ви притеснява.

Краката на етажерката ви обаче трябва да бъдат и особено щадящи за подовата настилка. Това се отнася особено до случаите, при които се случва от време на време да местите етажерката си.

Съществуват и модели, които са предвидени за местене, така че те са специално оборудвани с колелца. Те със сигурност не са прекалено стабилни, но няма да срещнете масивна етажерка, която седи на подвижна основа.

Само се погрижете колелцата да могат да се заключват, за да имате възможност при нужда да ограничите движението на етажерката.

Цялостен дизайн

На няколко пъти вече споменахме, че производителите на етажерки предлагат наистина сериозно многообразие от различни модели.

Това означава, че можете да попаднете на етажерки с всякакъв дизайн. Спектърът от предложения е наистина широк.

Някои модели залагат на доста класически проект от дърво, което със сигурност им печели естествен външен вид. Съществуват и такива, които пък са проектирани от гланцирани плоскости и създават усещане за съвременен лукс.

Някои дизайнери експериментират и в търсенето си може да попаднете на модели с футуристични особености или пък някои нестандартни комбинации от форми и цветове.

Въпреки че преди всичко искаме етажерката да ни върши работа, със сигурност искаме и да се вписва добре в интериора ни и да го допълва.

Бъдете смели в идеите си и обстойни в търсенето си. Така със сигурност ще откриете точния за себе си модел.

Качество и цена

Качеството на една етажерка зависи от много фактори.

На първо място, трябва да отбележим, че е ключово от какви материали е изградена. От друга страна, определящи са и начините, по които отделните компоненти са прикрепени един към друг.

Ако пък искате да прикрепите етажерката си към стената, със сигурност има значение каква е крепежната инсталация.

Със сигурност искате вашата етажерка да бъде възможно най-издръжлива и да краси дома ви възможно най-дълго. Особено когато става въпрос за компонент от дома ви, който искате да го съпътства през цялото му съществуване, е желателно да не правите компромиси по отношение на качеството.

Много евтини модели със сигурност ще ви свършат добра работа, но надали ще бъдат така устойчиви като някои от по-скъпите.

Ако обаче тъкмо сте се нанесли в нова квартира, надали имате нужда от чак толкова стабилна мебел. В този случай евтините предложения са за предпочитане – те така или иначе ще ви предложат достатъчно разнообразие.

Всичко опира до вашите собствени потребности и желания. Сами преценете доколко инвестицията си заслужава. Ако потърсите внимателно и съобразите всичките си изисквания, със сигурност ще намерите точното предложение на пазара.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за етажерките, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения в областта…

1. Етажерка Kring Positano


Тази етажерка с колелца е универсална и подходяща за почти всяко помещение в един дом. Разполага с три рафта, разстоянието между които възлиза на 30,5 см. Те са стабилни благодарение на рамка около себе си, която предпазва предметите в тях. Етажерката е изработена от метал и бамбук, което като цяло успява да ѝ придаде доста естествен вид. Моделът е сравнително компактен и достатъчно лек, а само сега върви в комплект с 6 водни чаши Uniglass Alexander Superior 325 мл.
Купи сега

2. Етажерка METALTEX PISA


Тази метална етажерка на колелца е оборудвана със специално покритие от полиетилен с ниска плътност, което е висококачествено и меко на допир. Доста компактна, лека, мобилна и удобна, тази етажерка е идеална за баня, защото може да бъде постоянно там, където ви е потребна. 4-те ѝ рафта са по-скоро кошообразни, което е особено подходящо за съхранение на кърпи и други хигиенни принадлежности.
Купи сега

3. Етажерка Yotin Furnitures Йотин 4


Сами виждате, че етажерката на Yotin Furnitures Йотин 4 е един страхотен дизайнерски модел. Интересните ѝ форми и изчистено ламинирано покритие я правят доста екстравагантна и същевременно елегантна, така че може идеално да се впише в най-различни помещения. Сравнително обемна е, но достатъчно плитка, за да се слее със стената, към която решите да я прикрепите. Изработена е от ПДЧ материал и може да поддържа предмети с тегло до 14 кг. Това означава, че етажерката е по-подходяща за подреждане на различни предмети, отколкото на по-обмени книги.
Купи сега

4. Етажерка Sani Оак


Етажерката Sani Оак определено е една класическа етажерка за книги с доста класически външен вид. Изработена е от ПДЧ, което имитира дъб, което със сигурност я прави стабилна и елегантна. Разполага с 5 рафта, които могат да поберат значително количество книги, а същевременно е по-скоро висока, отколкото едра. Сравнително тежка е, но този модел надали спада към етажерките, които имате намерение да местите често. Веднъж поставена в която и да е стая, тя просто ще пасне идеално и ще освежи пространството.
Купи сега

5. Етажерка D.M.N R10


Тази правоъгълна тройна алуминиева етажерка е висяща и идеална за банята. Монтира се безпроблемно и е достатъчно стабилна, за да поддържа хигиенните ви принадлежности. Сравнително компактна е, но същевременно ви осигурява напълно достатъчно място. А кошниците ѝ ви гарантират, че всичко ще остане тъкмо там, където сте го поставили поначало.
Купи сега

6. Етажерка TEKNO-TEL BK 009


Етажерката TEKNO-TEL BK 009 е още един правоъгълен модел, проектиран специално за някоя от стените в банята ви. Монтирането е стабилно и се осъществява посредством дюбели. Етажерката е изработена от метал и разполага с три рафта с преграда, които да поддържат спокойно всичко, което поставите в тях. Горните два са по-плитки, но третият разполага с повече дълбочина и е подходящ за съхранение на по-обемни предмети.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Етажерка Iris UB-6035


Тази етажерка пък може да функционира като библиотека, нощно шкафче и обикновен модул. Благодарение на нея можете деликатно да декорирате някое от кътчетата в която и да е стая, както сами си прецените. Сравнително компактна е и може да се комбинира с различни кошове за по-изолирано съхранение, както и много допълнителни етажерки. Изработена е от бели и кафеви ПДЧ плоскости, което ѝ позволява да се впише почти навсякъде. Разполага с два рафта, които са достатъчно обемни, така че могат да съберат и по-високи предмети.
Купи сега

8. Шкаф библиотека vidaXL


Шкафът библиотека vidaXL е още едно страхотно дизайнерско решение. Разполага с еднообразни и изчистени бели форми, които позволяват да го декорирате по най-различни начини. Моделът може да се постави както изправен, така и легнал в зависимост от мястото, с което разполагате и начина, по който искате да го използвате. Определено е подходящ по-скоро за дневната, но пък със сигурност може да я раздвижи, независимо в какъв стил е проектирана. Изработен е от ПДЧ, бор и метал и може спокойно да поддържа голямо тегло. Освен това етажерката разполага с наистина достатъчно пространство, така че спокойно можете да подредите значително количество от предметите си върху нея.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!