Всички категории

8-те Най-Добри Флаш Памети (USB Флашки)

Най-добрите флаш памети (флашки) съчетават в себе си голям капацитет за съхранение на данни, бързи скорости на запис, добър и здрав дизайн и отлична преносимост.


Живеем в модерни времена и рано или късно всеки от нас изпитва нуждата да има под ръка преносима флаш памет – било то за работа, учене, споделяне на файлове и т.н. Но избирането на добра флаш памет обикновено не е толкова лесно.

Освен, че на пазара има ужасно много различни марки и модели, трябва да намерите такава, която ще ви служи вярно дълго време и няма да  има потенциален риск от загуби на записаната информация в следствие на повреда или дефект.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно за преносимите USB флашки като целта е накрая да направите възможно най-информиран избор.

В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-доказалите се и добри модели на пазара.

Какво представляват флаш паметите

Флаш паметите са преносими устройства за съхранение на данни, с чиято помощ същите могат да бъдат преместени и прехвърлени бързо и лесно, както и да ви бъдат винаги под ръка.

Освен флаш памети се наричат още флашки, USB памети, преносими памети и др. Характеризират се с универсална съвместимост и преносимост, могат да имат голям капацитет за съхранение и са сравнително евтино решение.

Откъм капацитет преносимите памети могат да бъдат 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB и т.н. 

Обикновено вече повечето потребители предпочитат памети с по-голям капацитет и съответно модели от по 4GB, 8GB и дори 16GB се намират трудно и повечето производители дори вече не ги произвеждат. Това е в следствие на достъпните цени, които имат флаш паметите с обем от 32GB и нагоре.

Но ако ви трябва флашка, на която да съхранявате само документи свързани с работа или училище, то вероятно и модел с 4GB или 8GB памет ще ви бъде напълно достатъчен. Както споменахме, тези флаш памети вече се намират по-трудно, но не е невъзможно.

Освен това цената на подобна памет ще бъде повече от символична, обикновено около 10 лева.

Капацитет


Първото и най-важно нещо е да прецените флаш памет с какъв капацитет ще ви трябва. Това ще определи пряко колко данни можете да запишете на нея под формата на файлове и папки. Ако изберете флашка с прекалено малък капацитет, то няма да можете да поберете всичките си данни на нея.

Съответно при прехвърляне на данните ще трябва да ги качвате на части на флаш паметта, да ги изтриете след като са свалени, да качите нова част и т.н.

Подобно нещо може да бъде крайно изнервящо и времеемко.  Но ако сте подбрали флаш памет с достатъчно капацитет – подобни действия няма да са необходими.  Някои потребители биха предпочели да вземат флашката с възможно най-голям капацитет за бюджета, който имат. Ако и вие смятате така, то се уверете, че избраният модел не ви дава много памет за сметка на компромисно качество и скорости на запис.

Когато решавате USB флашка с какъв капацитет да си вземете, преценете добре за какво ще се ползва и съответно колко памет би ви стигнала.

В случай, че искате да се презастраховате за годините напред, можете да изберете флашка с по-голям капацитет, но съобразете и останалите й характеристики.

Скорости

Скоростите на запис и четене при преносимите памети също са от голямо значение. Обикновено, колкото по-бърз USB интерфейс поддържа една флашка – толкова по-бърза откъм скорости е тя. Но реално два фактора определят какви скорости ще има една флашка – USB порта и компонентите на самата памет.

Така ако вземем за пример два различни модела флаш памети  на една марка- и двете на USB 3.0 и с капацитет от 64GB, но със значима разлика в цената.

Вероятно ще попитате защо е тази разлика като привидно са еднакви? Отговорът се крие в качеството на използваните компоненти, съответно при по-скъпия модел можете да разчитате на по-високи скорости при запис и четене, както и на по-дълъг живот на паметта.

Но като цяло ако сравняваме скоростите според интерфейса, трябва да запомните, че USB 3.0 е много по-бърз в сравнение с USB 2.0. 

Ако обаче нямате USB 3.0 слот на компютъра си, то тогава няма да можете да се възползвате от по-високите скорости на интерфейса и флашката ще чете и пише с максималните скорости, поддържани от USB 2.0.

Видът на паметта и използваният контролер са вътрешните компоненти, които също определят скоростите. Това означава, че колкото по-качествена памет и контролер има в една флашка – толкова по-високи скорости при запис и четене ще поддържа същата. Освен това няма да има риск от загуба на данни при дефект или повреда на тези части.

Производителност


При преносимите памети цялостната производителност зависи от три основни неща: Използваният интерфейс, контролерът за паметта и самите чипове памет.

Повечето флашки на пазара използват стандартен USB 2.0 или 3.0 интерфейс или т.нар. тип “А”, но има и някои на най-новия USB 3.1 или т.нар. тип “С”. 

При флаш памет на USB 2.0 производителността е ограничена и максималните скорости са от порядъка на 40MB/s.  Съответно флашките на USB 3.0 могат да достигнат скорости до 625MB/s, а моделите на USB 3.1. до 1250MB/s.

Но тези скорости са теоретични и максимални, обикновено реалните са по-ниски и така например флаш памет на USB 3.1 има средна скорост от 440MB/s. Като цяло преносимите памет на USB 3.0 и USB 3.1 са много по-производителни и бързи от тези на USB 2.0, който е вече стар и бавен интерфейс.

Контролерът за паметта и самите чипове памет също могат да бъдат лимитиращ фактор що се отнася до производителност. В зависимост от използваните компоненти някои флашки дори на USB 3.0 и USB 3.1 могат да достигат скорости до 300MB/s, а понякога и още по-ниски – до 200MB/s и 100MB/s.

Допълнителни съвети

Ако се придържате към гореописаните неща има голям шанс да си изберете най-малкото прилична флаш памет. Но ако възнамерявате да ползвате флашката дълги години и искате да инвестирате парите си в нещо наистина качествено, то тогава избягвайте непознати марки и бюджетни модели.

Вместо това заложете на маркова преносима памет на някой от лидерите в бранша. И дори тогава не разчитайте само на марката, а преди да пристъпите към покупка прочетете мнения за конкретния модел в интернет или поне разгледайте няколко ревюта.

Най-добрите флаш памети


Добрата и качествена флашка ще ви даде сигурен начин за съхранение и пренос на данни.  Независимо дали ще се ползва за работа, учене или удоволствие – флаш паметта е нещо, от което всеки от нас има нужда в даден момент.

Можете бързо и лесно да качите информация на флашката и същата да ви бъде под ръка навсякъде и по всяко време.

Ако все още не знаете от къде да започнете с избора си на преносима памет, нека ви улесним допълнително като ви представим някои от най-добрите на пазара. Просто изберете тази, която най-добре отговаря на личните ви предпочитания и бюджет.

1. USB Flash памет Kingston DataTravelerФлаш паметта е съвместима с интерфейс USB 3.0. Скоростите при четене достигат до 100MB/s, а при запис до 10MB/s. Моделът разполага с технология DT100G3 за по-бързо и сигурно прехвърляне и съхранение на данните.

Налични модели с различен капацитет – от 32GB до 128GB.
Купи сега

2. USB Flash памет SanDisk Cruzer ForceТази памет е съвсем обикновена и работи на интерфейс USB 2.0. Съответно от нея не трябва да се очакват кой знае какви скорости при четене и запис.

Предлага се в модели с капацитет от 16 до 64GB.

Отличен избор за съхранение и пренос на документи, презентации и др. подобни файлове.
Купи сега

3. USB Flash памет SanDisk UltraФлашката работи на интерфейс USB 3.0. Скоростите й при четене достигат до 100MB/s, а при запис до 10MB/s. Капацитетът варира според различни модели и може да достигне 128GB.

Идеална е за съхранение на по-големи файлове, включително цели филми.
Купи сега

4. USB Flash памет Kingston DataTraveler SE9Още един по-обикновен модел, който е на интерфейс USB 2.0 и съответно има по-ниски скорости при четене и запис.

Капацитетът според избрания модел може да бъде до 64GB. Флашката е идеална за непретенциозно домашно ползване, за работа и за учащи.
Купи сега

5. USB Flash памет SanDisk Ultra FitВисок клас флаш памет, с която бързо и лесно ще можете да качите, свалите и съхранявате своите файлове. Работи на интерфейс USB 3.1, което означава отлична производителност и максимални скорости при четене и запис.

Реално този интерфейс е 15 пъти по-бърз от вече остарелия USB 2.0. Флашката се отличава с особено малък и компактен дизайн, съответно може да стои постоянно свързана към компютър или друго устройство.

Реалните скорости при четене са до 130 MB/s, а при запис до 16MB/s. С паметта може да се използва и софтуера на SanDisk, който е наречен SecureAccess. Той позволява 128 битово AES криптиране за защита на файловете.

Наличен е и софтуер наречен RescuePro, който пък ви позволява да възстановите случайно изтрити файлове от флашката.
Купи сега

6. USB Flash памет TRANSCEND JetFlash®370Още едно предложение за непретенциозните потребители. Паметта работи на интерфейс USB 2.0 и има скорост при четене до 16MB/s и при запис до 6MB/s.

Може да се ползва за работа, учене или прехвърляне на сравнително малки файлове. Предлага се според модела с капацитет до 32GB.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. USB Flash памет ADATA UV220Флашката работи на интерфейс USB 2.0 и съответно не предлага кой знае каква производителност и бързи скорости при четене и писане.

Въпреки това е напълно достатъчна за средностатистическия домашен потребител, както и за пренос и съхранение на работни документи, училищни материали и др. подобни.

Според избрания модел с предлага с капацитет до 64GB.
Купи сега

8. USB памет Samsung USB 3.0 Flash DriveУлтра малка флаш памет, която се отличава с модерен и красив дизайн и добра производителност. Работи на интерфейс USB 3.0, което означава до 15 пъти по-високи скорости в сравнение с USB 2.0 стандарта. Скоростите при четене достигат до 150MB/s.

Според избрания модел флашката може да има капацитет до 128GB.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!