Всички категории

8-те Най-Добри Перфоратори

Когато ви се наложи да работите по голям проект и част от него е да пробивате дупки в зид или бетон ще се уверите, че обикновената бормашина не е достатъчно подходяща за подобно натоварване.


Ударна бормашина може и да се справи с няколко по-малки дупки, но с много на брой и по-големи и тя бързо ще достигне лимита си.

Именно затова за подобни работи на пазара има друг вид електрически инструменти – перфораторите.

С един такъв ще можете бързо и лесно да пробивате големи дупки всеки ден. Освен при пробиването, перфораторите се представят отлично и при къртене. С подходящата приставка можете да превърнете своя перфоратор в мощен къртач за бетон, плочки и дори за раздробяване на силно втвърдена почва.

Понеже пазарът е залят с различни марки и модели перфоратори и изобщо електрически инструменти, може да ви бъде по-трудно от обикновеното да се спрете на подходящ перфоратор.

В това ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за перфораторите – така ще можете да направите по-информиран избор.

Освен това в края ще намерите и конкретни предложения с някои от най-хубавите модели на пазара, от които можете да си изберете.

Перфоратор или ударна бормашина


Лесно можете да объркате перфоратора с ударна бормашина – те изглеждат почти еднакво.

Още повече, че и двете машини имат пистолетна дръжка и могат да работят със свредла. И перфораторът и бормашината имат пробивна функция с удар. Последната прилика е, че и двете машини могат да бъдат с кабел или без.

Разликите също обаче не са за пренебрегване.

Като изключим очевидната, че перфораторът може да пробива по-големи дупки и в много повече повърхности (дори бетон и зид), има разлика и в това как се прилага ударната сила към свредлото.

Ударни бормашини

Този тип бормашини имат подобрено пробиване и първоначално прокарване на свредлото благодарение на двата набраздени диска, разположени един срещу друг.

Тези дебели дискове са асиметрично разположени, което позволява при всяко завъртане единият от тях да се издигне бързо нагоре и след това да се върне надолу докато другият се издига. Именно тези движения добавят ударна сила към патронника и позволяват вкарването на по-дълги свредла в по-твърди материали да става по-лесно отколкото с обикновена бормашина.

Също така заради ударната функция могат да се използват по-малки свредла за по-бързо пробиване в зидове и бетон.

Ударните бормашини реално са бормашини с добавено ударно действие.

Перфоратори

Перфораторите имат по-мощен удар, който не се осъществява от два набраздени диска.

Това е и причината, поради която те са много по-добри за целта от ударните бормашини – вътре в основата им има бутало, което компресира въздух и по този начин създава силен удар.

Съответно при перфораторите по-голямата част от силата на удара идва от буталото и по-малко от въртенето. Перфораторите не могат да завъртят свредлото толкова бързо колкото бормашина, но имат много по-мощен удар. Всъщност много модели имат функция само за удар, което им позволява да работят без завъртане на патронника.

По-просто казано перфораторът е като малък къртач, който има и възможност за пробиване.

Избиране на перфоратор според нуждите ви


Добрите перфоратори са тези, които се представят отлично ден след ден при всякакви задачи, например пробиване в бетон или зид.

Но за да изберете най-подходящия перфоратор за вас, то трябва да прецените за какво ще се използва.

Може би просто ще пробивате, или пък ще ви се налага и да къртите с него?

Ако пък не сте сигурни, най-добре е да се насочите към най-мощния модел, който попада в рамките на бюджета ви. По-големите и мощни перфоратори могат да издържат на всекидневна тежка употреба и по този начин ще ви спестят пари в дългосрочен план.

Перфораторите с кабел варират ценово от 300 до 800 лева.

По-малките модели очаквано са към долния край на ценовия диапазон, докато по-мощните могат да достигнат горната му граница. Разбира се, не е изключено да намерите и по-евтини перфоратори, но вероятно ще са на непознат производител и съответно с недоказано качество.

Имайте предвид обаче, че най-големите и мощни перфоратори обикновено са направени и оптимизирани за много по-тежка работа.

Така един обикновен перфоратор може да има функция само за пробиване, което ще ви позволи да го използвате без удар. При по-големите модели обаче едва ли ще намерите подобно нещо и функцията за удар винаги ще работи.

Перфораторите са по-тежки и по-скъпи от обикновените бормашини. Мислете за тях като за инвестиция, която ще ви спести много време в моментите когато трябва да пробиете много дупки, особено ако са по-големи и пробивате в бетон или зид.

За колкото повече неща възнамерявате да използвате перфоратора – толкова по-скъп модел ви съветваме да си изберете.

Какво да търсите в един перфоратор


Функцията за контрол на вибрациите е особено важна когато работите с перфоратора по цял ден. Обикновено вибрациите се обират от гумена подложка и допълнителен омекотяващ слой.

Режимът за права и обратна ротация на патронника ще ви позволи да изваждате свредлото от дълбоките дупки по-бързо и лесно.

Също така с него ще можете да отвивате и завивате винтове, болтове, крепежи и каквото още се сетите.

Функцията за къртене ви позволява да работите с перфоратора само на удар, без завъртане. По този начин с прикрепянето на различни приставки към патронника ще можете лесно да къртите всичко, което поискате.

Функцията за контрол автоматично изключва мотора на машината в случай, че свредлото заседне. По този начин се предотвратява завъртането на целия перфоратор и изпускането му от ръцете ви. Подобна функция може да е полезна за някои или нежелана за други.

Възможността за промяна на скоростта ви позволява да изберете колко бързо да се върти патронникът.

Това обикновено става с чувствителния на натиск спусък. Някои модели дори имат заключващ механизъм, който ви позволява да не държите спусъка постоянно, но да пробивате с нагласената скорост.

Функцията за бавен старт пък завърта патронника на перфоратора бавно и постепенно увеличава оборотите. Това е изключително полезно от гледна точка на безопасност и също така ако ще пробивате в по-чупливи материали.

Вградените светодиоди в някои перфоратори пък ще ви позволят да виждате по-добре къде пробивате, особено при работа на слабо осветено място.

Екстракторите за прах ви позволяват да събирате прахът и фините частици, които падат при пробиване. Обикновено това става във вградена в перфоратора торбичка или чрез приспособление за прикачване на прахосмукачка. Някои производители предлагат и допълнителни аксесоари за своите перфоратори, които обикновено се купуват отделно при нужда.

Безчетковите мотори при перфораторите са по-ефективни и по-хладни, което позволява да издържат по-дълго време на постоянна работа и също така позволява вграждането на допълнителни функции в машината.

Моделите с бутон за удара ще ви позволят да изключите ударната функция когато не се нуждаете от нея и по този начин можете да използвате перфоратора като бормашина.

Акумулаторен или кабелен перфоратор да изберете

Перфоратори с кабелМоделите с кабел се захранват директно от електрическата мрежа и ще ви позволят да работите непрекъснато.

Обикновено те имат достатъчно дълъг кабел, който да не възпрепятства нормалната работа.

Перфораторите с кабел също така са и малко по-евтини от акумулаторните, особено ако трябва да купувате допълнителни аксесоари като още батерии, зарядно и т.н.

Акумулаторни перфоратори

Тези модели са по-лесни за използване, тъй като можете да ги вземете навсякъде и нямат кабел, който да ви се пречка и да ви ограничава. Акумулаторен перфоратор би свършил идеална работа ако ви се налага да работите на стълба или скеле.

Батериите, които се намират в качествените марки перфоратори могат да издържат достатъчно работа с един заряд. Обикновено от 6 ампер/часа батерия може да очаквате да пробиете около 200 дупки в бетон с един заряд.

Какво да търсите в един акумулаторен перфоратор

Моделите с бързо зареждане могат да ви спестят ценно време, което иначе трябва да прекарате в чакане батерията да се зареди.

Акумулаторните перфоратори идват с различни по размер патронници, затова имайте и това предвид когато избирате.

Също е добре да проверите аксесоарите, които идват в комплекта и можете ли да си купите още в последствие.

Безчетковите мотори и тук са по-ефективният вариант защото ще ви позволят да свършите повече работа с едно зареждане на батерията.

Налични приспособления за перфоратори


Перфораторите, особено тези с ударна функция, могат да използват специални приспособления, чрез които да стават и за друго освен пробиване на дупки в бетон.

Така например приспособление за премахване на плочки ще ви помогне да изчистите стена от плочките много бързо и лесно. По този начин перфораторът се превръща в отличен избор за ремонти на бани.

Приспособление за къртене пък може лесно да превърне перфоратора в малък къртач, с който да обработвате дори бетон и зид.

Можете да намерите всякакви приспособления за перфоратори, дори и такива, които да ви помогнат със заглаждането на различни повърхности и дори разбиване на силно втвърдена почва.

Как да сравните различни модели перфоратори

Вероятно след като си търсите перфоратор вече имате някакви идеи за какво ще се използва най-често той. За да изберете подходящия размер и модел перфоратор е добре да прецените и какви дупки ще пробивате с него.

Колкото по-големи ще са те – толкова по-мощен модел ще ви трябва.

Също така преценете колко често ще използвате машината. Ако планирате да я използвате веднъж или два пъти за ремонтни дейности в дома ви – вероятно по-малък и евтин модел би ви свършил работа.

Ако обаче си изкарвате хляба със строителна дейност и перфораторът ще се ползва често – тогава не се колебайте да изберете модел от високия клас.

Номинална мощност

Това е реалната мощност на мотора, която се измерва във ватове. Много често обаче производителите дават входящата мощност, която е по-голяма от изходящата. Това е така защото фактори като пробиван материал, използвани приспособления и т.н. се отразяват пряко върху мощността на мотора по време на работа.

Мощността на кабелните модели се дава и в ампери, докато на акумулаторните във волтове. При акумулаторните перфоратори може да се изчисли и средното време на работа от показателя на батерията, който обикновено се дава в ампер/часове.

Удар и скорост

Като повечето електрически инструменти с удар и перфораторите имат спецификация за силата на удара. Тя обикновено се дава от производителите под формата на джаули и колкото повече са те – толкова по-мощен е ударът.

Номиналната скорост на въртене пък се дава в обороти в минута и в сравнение с бормашините, перфораторите са по-бавни и се въртят със скорост под 1000 оборота в минута. По-ниската скорост всъщност е по-добър показател когато става дума за перфоратор.

Това, че даден модел е по-бавен означава, че ударът му е по-силен, което обикновено е по-важното. Скоростта на удара пък се дава под формата на удари в минута и обикновено перфораторите могат да достигнат до 4000 или повече.

Диаметър на пробиванеОтново е важно да проверите този показател, тъй като вероятно искате перфораторът да ви върши добра работа когато пробиване. Обикновено максималният диаметър на пробиване се дава в милиметри.

Често производителите дават различен диаметър според това в каква повърхност ще се пробива, например зид, дърво, метал, бетон и т.н.

Най-добрите перфоратори

Ако все още изпитвате затруднения в избирането на правилния перфоратор – няма за какво да се тревожите. Ще ви представим някои от най-добрите модели перфоратори на пазара, които можете да намерите към момента.

1. Перфоратор Bosch Professional GBH 2-24 DRE


Перфораторът е за професионална употреба и се захранва с кабел от електрическата мрежа. Подходящ за пробиване в бетон, зид, пластмаса и дърво. Патронник тип SDS+.

Мощността на мотора е 790 вата, а максималната скорост е 930 оборота в минута.

Максималният въртящ момент е 2.7 нютон/метра, а ударите в минута са 4200. Машината тежи 2.8 килограма.
Купи сега

2. Перфоратор Makita HR2470


Моделът е подходящ за професионална употреба и се захранва с кабел от електрическата мрежа. Подходящ е за пробиване на бетон, метал, зид и дърво.

Патронник тип SDS+. Номиналната мощност на мотора е 780 вата, а нивото на шум при работа е 101 децибела.

Максималната скорост на въртене е 1100 оборота в минута, а ударите са 4500 в минута. Енергия на удар – 2.4 джаула. Перфораторът тежи 2.9 килограма.
Купи сега

3. Перфоратор със SDS plus DeWALT D25133K


Перфораторът е подходящ за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа посредством кабел. Той е универсален и може да пробива всякакви повърхности. Патронникът е тип SDS+.

Мощността на мотора е 800 вата, а максималната скорост е 1500 оборота в минута.

Ударите в минута са 4300 с енергия от 2.6 джаула на удар. Машината тежи 2.5 килограма.
Купи сега

4. Перфоратор SDS plus Bosch Professional GBH 240 F


Моделът може да се използва за професионална употреба и се захранва с кабел от електрическата мрежа. Може да пробива дърво, метал, бетон и зидария. Патронникът е тип SDS+.

Мощността на мотора е 790 вата, а максималната скорост е 930 оборота в минута.

Броят удари е 4200 в минута, а енергията на всеки удар е 2.7 джаула. Перфораторът тежи 2.9 килограма.
Купи сега

5. Перфоратор Hitachi DH40MC


Машината е за професионално използване и се захранва от мрежата посредством кабел. Подходяща е за пробиване в бетон, зидария, камък, керамика и други. Патронникът е от тип SDS Max с размер от 40 милиметра.

Мощността на мотора е 1100 вата, а максималната скорост е от 680 оборота в минута.

Ударите в минута са 2800, а всеки от тях е със сила от 10.5 джаула. Моделът тежи 7 килограма.
Купи сега

6. Перфоратор Einhell TE-RH 32 E


Перфораторът е най-подходящ за хоби и домашна употреба. Захранва се от електрическата мрежа посредством кабел. Мощността на мотора е 1250 вата, а оборотите в минута са 850.

Моделът може да достави до 4100 удара в минута, всеки със сила от 5 джаула.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Перфоратор Raider RD-HD40


Този перфоратор е подходящ за професионална употреба и е кабелен, т.е. захранва се директно от електрическата мрежа. Подходящ е за пробиване в метал, бетон, дърво и зид. Патронникът му е тип SDS+.

Мощността на мотора е 800 вата, а максималната скорост е от 1000 оборота в минута.

Ударите в минута са 4850, всеки от тях със сила от 2.2 джаула.
Купи сега

8. Перфоратор Steinhaus PRO-RH1500


Моделът е най-подходящ за хоби и домашна употреба като се захранва от електрическата мрежа с кабел. Може да пробива в метал, бетон, зидария, дърво и други.

Патронникът му е от тип SDS+. Мощността на мотора е 1500 вата, а максималната скорост 880 оборота в минута.

Броят на ударите е 4350 в минута като всеки от тях е със сила от 5.5 джаула. Перфораторът тежи 5.3 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. миро пише

  Много интересно че сред тия най – добри перфоратори не видях фестул и милуоки
  ама те сигурно не стават

 2. Jean пише

  Хора, най-добрите перфоратори в света са Kango и Hilti. Отново се появяват експерти, които си говорят ей така, защото не носят отговорност, ама те да си кажат….

 3. Тони пише

  Как може на перфоратор с 2,2 джаула да пишете професионална употреба а на перфоратор за 5 джаула домашна употреба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!