Всички категории

6-те Най-Добри Газови Печки за Отопление

Искате ли да разчупите малко атмосферата в дома си и същевременно да си осигурите приятно локално отопление? Е, в такъв случай сте попаднали на правилното място.

С помощта на една газова печка за отопление можете да се наслаждавате на приятната топлина у дома през студените месеци.

Газовата печка може да се позиционира почти навсякъде в дома ви и да ви осигури естествена топлина. Същевременно няма да ви се налага да мислите толкова много за поддръжката и почистването ѝ.

Трябва ви само горивовключвате газовата си печка и се наслаждавате на уютната атмосфера, която тя ще ви осигури.

Изборът на най-подходящата печка обаче не е чак толкова лесна задача. На съвременния пазар съществуват толкова много видове с различни характеристики и особености, че неподготвеният потребител ще се изгуби сред тях.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви помогне да изберете най-подходящата газова печка за отоплението на своя дом. В него ще откриете най-важната информация за тези отоплителни способи, която ще ви ориентира кое е най-доброто.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Какво представляват газовите печки за отопление и кои са основните ползи от тях?

Независимо дали искате да затоплите някоя от стаите в дома си или си търсите подходящо отопление за навън, газовите печки са тъкмо това, от което се нуждаете.

Както го подсказва и самото им име, те използват природен газ или пропан-бутан като гориво. Благодарение на тези горива те успяват да ви осигурят приятна топла температура, която създава усещането за уют, сигурност и спокойствие.

Без значение е към кой от разнообразните видове газови печки ще насочите вниманието си. Те са подходящи за различни типове пространства, но при всички обстоятелства всички ще вършат задълженията си подобаващо.

Благодарение на начина, по който са проектирани, тези печки успяват да изгорят газа достатъчно ефикасно, така че да затоплят самите себе си и впоследствие да разпръснат топлината наоколо.

Така те успяват да ви осигурят топъл и уютен дом без да натоварват сметките ви прекалено.

Достатъчно икономично, а заедно с това и ефикасни са, така че няма за какво да се тревожите.

Те са идеалният начин да си осигурите топла и уютна атмосфера през студените месеци.

Сравнително достъпни са и в ценови план, така че е лесно да си набавите една.

Не бива да пропускаме и факта, че тези печки са в общи линии лесни за поддръжка и не изискват кой знае какви грижи, за да извършват пълноценно работата си.

Единствено от вас зависи да решите да се снабдите с една от тях и ще можете спокойно да се наслаждавате на топлината ѝ…

Какви видове газови печки за отопление съществуват?

След като вече сте решили да се оборудвате с газова печка обаче, трябва добре да помислите каква точно да бъде тя.

Съвременните производители предлагат много различни модели, които си имат своите особености и съответно приложения. Те могат да бъдат разделени според много обстоятелства.

От една страна, различните видове газови печки могат да се обособят спрямо метода, който използват за отопление. От друга, могат да се разделят според горивото, което използват, както и според особеностите на вентилационната си система.

Всички тези видове си имат различни приложения и вървят както със своите предимства, така и с определени недостатъци.

Подвижни газови печки

Подвижните газови печки са страхотен избор за всеки дом. Тези модели ви предлагат огромно разнообразие от допълнителни функции, удобни системи за управление и режими на работа, както и множество защити и системи за ефикасност.

В повечето случаи преносимите газови печки са високо оценени спрямо стандартите за ефикасност и успяват да ви осигурят наистина приятна топлина при минимален разход на енергия. Те успяват да превърнат почти цялото гориво в желаната и уютна топлина.

Те не изискват никаква инсталация и могат да бъдат съхранявани на много различни места, когато не са ви необходими. Тъкмо затова много хора предпочитат комфорта, който могат да осигурят тези модели на различните стаи в дома им.

Единственият им минус идва от тяхното основно предимство. Те не разполагат с димоотвод, който да отвежда вредните емисии извън затворените пространства на дома ви.

Така или иначе производителите са съобразили това и са проектирали продуктите си, така че да отделят минимално количество вредни емисии.

И все пак, ако в дома ви живеят деца, бременни жени, възрастни хора или хора със здравословни проблеми, подобен модел газова печка не е най-добрата идея. Също така не ви препоръчваме да поставяте подобна печка в спалня, баня или друга прекалено малка стая.

Ако се запознаете с ръководството за употреба и инструкциите на производителя, не би трябвало да имате никакви проблеми. Повечето хора така или иначе усещат само приятната и уютна топлина, която преносимите газови печки ви осигуряват.

Подвижните газови печки се предлагат в три основни подвида спрямо начина, по който разпределят топлината в помещението:

Лъчисти газови печки

Особеното при този вид газови печки е, че те ви осигуряват топлина подобно на слънцето.

Те са проектирани така, че на практика затоплят само определено пространство от дома ви. С тях ще можете да си осигурите топлина само в зоната, позиционирана точно пред самата печка.

В повечето случаи тези модели се предлагат в по-малки размери и се използват предимно за отопление на малки зони. С подобен уред бихте могли например да затопляте само краката си, ако прекарвате много време на бюрото в дома си.

Основното предимство на лъчистите газови печки е, че те обикновено идват на най-ниските цени. Същевременно не изискват електрическа връзка, за да работят.

Основният им недостатък обаче е тъкмо онова, което определя обичайните им приложения. Те затоплят най-добре само определена зона и не излъчват кой знае каква топлина встрани от нея. Освен това обикновено не впечатляват кой знае колко с външния си вид.

Тъкмо затова обикновено се оказват скрити в някоя част на дома, така че без да се натрапват, да затоплят желаното пространство.

Конвекторни газови печки

Както сами се досещате, конвекторните газови печки затоплят пространството, използвайки конвекция или движение на въздуха.

Заедно с обичайната газова горелка, те разполагат и с вентилатор, който включват при нужда. Тъкмо той е проектиран така, че да се грижи за равномерното разпределение на топлината в околното пространство.

Основното предимство на подобни модели е, че обикновено изглеждат по-елегантно и вървят с повече допълнителни приспособления. Често можете да попаднете на конвекторна газова печка с дистанционно управление, таймер, технологии за ниски нива на емисиите или пък електронни термостатни контролери.

За жалост, тези печки обикновено вървят заедно с по-високата си цена. Същевременно не бива да пропускаме и че се нуждаят от електрическа енергия, която да задвижи вентилатора им.

Лъчисти конвекторни газови печки

Ако искате да комбинирате горните два отоплителни метода, лъчистите конвекторни газови печки са идеални за вас.

Те са изработени така, че да затоплят определена зона с лъчение. Същевременно обаче тези модели успяват да разпределят произведената топлина в пространството наоколо с помощта на вентилационна конвекция.

С подобен вид газова печка можете да си осигурите както отопление на определена зона, така и цялостно затопляне на пространството. Освен това цените на подобни газови печки обикновено се простират някъде между тези на лъчистите и тези на конвекторните им конкуренти.

Жалко е, но лъчистите конвекторни газови печки не комбинират само предимствата на останалите два вида отоплителни уреди. При подобен модел със сигурност ще имате нужда от електрическо захранване за вентилатора, а и обикновено няма да попаднете на кой знае какви допълнителни приспособления.

Дизайнът на подобни газови печки също обикновено не е особено впечатляващ.

Газови печки с димоотвод

Газовите печки за отопление, снабдени с димоотвод, трябва да се позиционират спрямо комина в дома ви. В случая говорим за газови печки с фиксиран димоотвод.

Те ви осигуряват страхотна топлина без никакви притеснения от вредни емисии, тъй като всички те биват отведени извън дома ви. Всички генерирани при изгарянето на горивото газове биват изведени навън през стената или тавана ви с помощта на фиксирана димоотводна тръба или комин.

Някои модели извеждат газовете директно нагоре с помощта на фиксирана тръба. Други обаче разполагат с вентилатор, който може да насочи изгорелите газове както верикално, така и хоризонтално.

При различните газови печки с димоотвод допустимата дължина на димоотвода ще бъде различна, а някои от тях могат да ви предложат и опция за 90-градусов завой на димоотвода.

Докато конвенционалните модели използват за изгарянето въздух, изтеглен от стаята, при димоотводните газови печки той може да се изтегля отвън. Това означава по-малко течения и никакво влияние върху печката от затворените врати.

Количеството въздух, което се изтегля за целите на горенето, е добре балансирано с количеството изгорели газове, които се извеждат навън.

Газовите печки с димоотвод обикновено струват повече от подвижните си конкуренти, с които по-рано ви запознахме. Освен това те не са така ефективни като подвижните си алтернативи и разликите във възможностите на различните модели са огромни.

Ако все пак искате да се оборудвате с подобна газова печка, ще имате нужда от помощта на специалист за нейната инсталация.

Газовите печки с димоотвод се разделят на три основни подвида спрямо начина, по който се инсталират:

Димоотводни лъчисти газови печки

Съществуват лъчисти модели газови печки, които са оборудвани с димоотвод за вредните емисии. Те отново осигуряват лъчиста топлина в определена зона, подобно на преносимите си алтернативи.

Успоредно с това обаче успяват да разпределят топлината и наоколо в пространството, използвайки вентилационна конвекция. Това означава, че по отношение на отоплителните си способности те доста приличат на лъчистите конвекторни преносими газови печки.

С тяхна помощ ще получите отопление на определена зона, както и приятна топлина наоколо в помещението, без никаква следа от вредни емисии.

Тези модели са оразмерени така, че да се поберат в съществуващ отвор за камина. Същевременно обаче могат да съществуват и като самостоятелна конзола.

Недостатъците им произлизат от това, че не са особено стилни и същевременно са сравнително претенциозни към местата, на които могат да бъдат инсталирани.

Конвекторни газови печки с димоотвод

Както вече знаете, конвекторните газови печки използват вентилатор, за да разпределят произведената топлинна енергия равномерно в цялото помещение. Тези модели имат повече възможности за монтаж в сравнение с лъчистите димоотводни алтернативи.

С тяхна помощ получавате равномерно и приятно отоплено помещение, а същевременно всички вредни емисии са изведени навън. Освен това обикновено са проектирани по-елегантно и разполагат с повече функции като дистанционно отопление, таймери и електронни термостатни контролери.

Основният им недостатък е, че обикновено тези модели са и най-скъпи, като същевременно изискват фиксиране на определено място. Неизбежно е – зависими са от димоотвода си.

Газови печки за стена

Съществуват такива газови печки, които са специално проектирани за монтиране на стена или вътре в самата стена.

В повечето случаи хората се насочват към тези модели, за да заменят по-стари газови печки за стена, така че газовият източник е вече налице. Предлагат се определени адаптери за улесняване на инсталацията.

Стенните модели обикновено работят като конвекторни печки и благодарение на позицията могат да разпределят страхотно топлината в цялото помещение.

За жалост, съвременните газови печки за стена обикновено са сравнително скъпи и се нуждаят от специални условия за инсталация.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на газова печка за отопление?

Сами виждате колко разнообразни са различните видове газови печки за отопление. Разбира се, всеки вид изисква определени условия и е подходящ за различни домове, както и приложения.

Дори и да сте си набелязали подходяща газова печка обаче, това далеч не е всичко. Има още куп неща, с които трябва да се съобразите, ако искате новата ви придобивка да ви върши наистина добра работа.

Размер

При всички положения трябва да подберете точния размер газова печка за отопление спрямо особеностите на своя дом.

Ако се снабдите с нещо твърде малко, излъчваната топлина просто няма да бъде достатъчна за отоплението на желаното пространство. Прекалено голямата газова печка обаче ще ви излезе по-солено а и може да се превърне в небезопасна придобивка.

Има няколко основни неща, които трябва да вземете предвид, за да подберете точния размер газова печка за себе си. Това са: обемът на пространството, което искате да отоплявате, климатичната зона, в която живеете, както и физическите характеристики на дома ви (стени, таван, прозорци, изолация и пр.).

Всичко това става определящо за изходната мощност на газовата печка, от която се нуждаете.

При тавани с височина не повече от 2,4 метра 1 kW необходима мощност може да бъде достатъчна за отоплението на помещение с размери между 8 и 16 квадратни метра. Това, разбира се, зависи и от климатичната зона, в която живеете.

Ако живеете на някое по-студено място, 1 kW ще бъде достатъчен за по-малък обем на помещението. Съответно, ако зимните месеци при вас не са така студени, 1 kW топлинна енергия може да затопли и по-голямо пространство.

В случай че таваните ви са по-високи от 2,4 метра обаче, нямате килими и завеси, плочки по колоните или пък не разполагате с добра изолация, то тогава ще ви се наложи да приспаднете от обема на помещението, което 1 kW топлинна енергия може да затопли.

Потърсете си газова печка с такава мощност, която да отговаря на особеностите на помещението, което искате да отоплявате с нея. А, разбира се, по-големите печки ще имат възможност да произвеждат повече топлинна енергия.

Пространство

Да съобразите подбора на печката точно с особеностите на помещението, което искате да отоплявате, определено е от ключово значение. Имайте предвид обаче, че има определен минимум на пространството, под който в никакъв случай не бива да падате.

Минималният размер на помещението може да варира между газовите печки с термостатно или ръчно управление. Освен това, както вече ви споделихме, подвижните газови печки не са подходящи за прекалено малки помещения заради вредните емисии, които отделят.

В случай че сте се насочили към газова печка с димоотвод, също трябва да се съобразите с изискванията на производителя. Освен това е добре да вземете предвид и официалните държавни изисквания за безопасност.

На сайтовете на повечето производители бихте могли да намерите необходимата информация за всичко това. Там ще бъдат посочени подходящите продукти спрямо климатичните зони и размерите на помещенията.

Винаги е мъдро да следвате инструкциите, приложени към определен продукт, вместо да решавате всичко на своя глава.

Също бъдете достатъчно внимателни и не позиционирайте запалими обекти твърде близо до своята газова печка. Топлината, която отделя, може да бъде приятна, но може да се превърне и в опасна стихия.

Необходимо е да изберете възможно най-подходящото място за позициониране на новата си придобивка спрямо особеностите на пространството в дома ви. Само така ще успеете да извлечете максимума от нея както по отношение на ефикасността, така и по отношение на безопасността.

Бъдете съобразителни предварително и със сигурност ще останете доволни впоследствие.

Енергийна ефективност

Имайте предвид, че много производители посочват информацията за енергийните стойности на продуктите си в MJ/h (мегаджаули в час). Това обаче всъщност се отнася до консумацията на газ от уреда, а не до топлинната енергия, която той произвежда.

Измерването на мощността при газовите печки обикновено се осъществява в kW. Така че запомнете да следите за киловатите а не за мегаджаулите в час на определен модел.

Енергийната ефективност на определена газова печка обикновено се отнася до това колко ефективно консумираният газ се трансформира в топлинна енергия. В повечето случаи има различни системи за оценка на ефективността на различните продукти.

Както вече знаете, подвижните газови печки като цяло успяват да усвоят енергията от изгарянето на газа по-ефективно. Те могат да превърнат до 90% от тази енергия в топлинна, което си е един сериозен показател с минимални разходи.

Преди да се спрете на даден продукт, трябва да бъдете уверени, че сте се запознали добре със спецификациите му. Така ще имате възможност да определите точната мощност и да я сравните с консумацията на газ.

В крайна сметка, ако разполагате с достатъчно информация, и сами бихте могли да оцените енергийната ефективност на даден продукт.

Качество и цена

Когато си избирате газова печка за отопление, при всички положения искате да получите възможно най-доброто качество срещу вложените си средства.

Имайте предвид обаче, че в никакъв случай не бива да правите компромис по отношение на цената в определени отношения. Ако искате газовата печка да върши работата си подобаващо, то със сигурност тя трябва да е подходяща за помещението, в което искате да я позиционирате.

Едва когато преминете през ситото на това условие, можете да се насочите към различните модели и да сравните техните особености.

Имайте предвид, че е по-добра идея да си потърсите такава газова печка, която ви предлага най-голям коефициент на енергийна ефективност. В крайна сметка дори и да вложите малко повече средства първоначално, икономичността на подобен продукт със сигурност ще ви се изплати в бъдеще.

Залагайте повече на това, отколкото на различните екстри. Дистанционното управление може да бъде удобно, но в крайна сметка далеч не е задължително.

За сметка на това е много по-добре да вложите средствата си в модел с различни системи за сигурност и икономичност. Ако се насочите към газова печка с автоматична регулация на режима на работа, със сигурност ще останете доволни.

В случай обаче че нямате достатъчно средства за това, не бива да се тревожите. Просто ще ви се налага да се грижите за всичко това собственоръчно.

Вече сте достатъчно информирани, за да подбирате внимателно. Следвайте насоките, които ви дадохме. Така при всички положения ще откриете точния за себе си модел с идеалното съотношение между цена и качество.

Как да използвате газовата си печка за отопление възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за газовите печки за отопление и сме сигурни, че ще изберете най-доброто за себе си. Имайте предвид обаче, че дори и при правилният избор неправилната употреба на новата ви придобивка може да я направи опасна.

Газовите печки не се препоръчват в случай че в дома ви живеят хора с рисково здравословно състояние. Ако искате да запазите пълноценното си здраве обаче, така или иначе трябва да използвате новата си придобивка спрямо инструкциите за безопасност към продукта.

И все пак, за да сме ви от максимална полза, ще ви дадем няколко основни съвети и насоки за безопасност.

Винаги!

Осигурете на помещението достатъчно добра вентилация. Тя е ключова за запазването на здравословната среда, тъй като позволява навлизането на свеж въздух и излизането на вредните емисии.

Избягвайте пускането на изпускателни вентилатори в банята и кухнята си, в случай че не разполагате с димоотводна газова печка. Това може да доведе до връщането на въглероден диоксид обратно в помещението. Трябва да тествате тази възможност, когато сервизирате газовата си печка.

При всички положения трябва да почиствате газовата си печка редовно, като преди това я изчакате да изстине добре. С помощта на прахосмукачка можете да редуцирате натрупването на прах по всички канали и отвори за връщане на студения въздух. Проверете устройството на газовата си печка и познавайте скривалищата на праха.

Бъдете внимателни с горещите повърхности! Газовите печки обикновено разполагат със защитно облекло, но то предпазва само от случаен контакт. Ако задържите тъканта си за по-дълго, със сигурност ще се опарите.

Бъдете внимателни, когато сушите прането си вътре. Дръжте всички запалими материали на поне един метър от газовата си печка. Сами се досещате какви могат да бъдат последствията в противен случай…

Никога!

Никога не оставяйте газовата си печка да гори, когато си лягате. Това важи особено в случаите на модели без димоотвод. Няма да усетите колко много от вредните емисии се вдишали.

Няколко пъти вече ви споменахме за това, но никога не бива да използвате газови печки без димоотвод в бани, спални, каравани или каквито и да е други малки пространства. Изгорелите газове в тези случаи се натрупват много по-бързо и концентрирано и могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Никога не съхранявайте разтворители, аерозоли или консервни кутии в близост до газовата си печка. Дори когато печката не работи, контролната лампа може все още да бъде включена, а целият уред да бъде топъл.

В никакъв случай не бива да изхвърляте салфетки, кърпи, памук или други материали в газовия огън. Това не само че ще повлияе на горенето, но със сигурност ще произведе много опасни токсични газове.

Ако сте се снабдили с газова печка за открито, в никакъв случай не я използвайте вътре. Има си причини различните модели да са предвидени за употреба на различни места.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за газовите печки за отопление и тяхната безопасна употреба, ще ви представим и няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

1. Газова печка за отопление Elite EGH-1403


Тази страхотна и доста елегантна газова печка е идеална за отоплението на почти всякакви помещения. Това е така, тъй като топлинната енергия, която излъчва, може да се регулира между 1,5 kW и 4,2 kW. Същевременно този модел е оборудван с колела за удобното му транспортиране в различни стаи. Има място за газова бутилка до 15 килограма, от която печката изразходва по 305 грама на час. Този модел разполага със сензор за наличие на кислород, защита против падане, както и защита при изгасване на пламъка. Същевременно си остава едно страхотно, достъпно и ефикасно предложение.
Купи сега

2. Газова печка Bartolini Libera


Бутановата газова печка за отопление Bartolini Libera също може да се използва за отоплението на различни помещения. Уредът разполага с две нива на мощност – едното при 2,4 kW, а другото – при 4,2 kW. Същевременно моделът остава достатъчно елегантен, така че да се впише в дома ви, а и е напълно компактен и удобен за транспортиране в различни стаи благодарение на колелата си. Това е един доста приличен уред, който е достатъчно икономичен и ефективен.
Купи сега

3. Газов отоплител TMC Blue Belle Chic


Тази газова печка разполага с иновативен и стилен леко ретро дизайн и горелка тип “отворен пламък”, която да допринесе допълнително за уютната атмосфера в помещението. Препоръчваната бутилка е 10-килограмова БВГ27, която бива елегантно прибрана в задната част на уреда. Продуктът разполага с кислороден анализатор, а освен това е компактен и удобен за транспортиране благодарение на колесната си система. За да се разширят приложенията на тази газова печка, тя може да работи при два режима на мощност с максимална стойност от 4,2 kW. Моделът се предлага в четири различни цвята.
Купи сега

4. Газов отоплител Enders Vulano


Газовият отоплител тип пирамида Enders Vulano е страхотен избор, в случай че искате да оборудвате двора си с топлинен източник през студените месеци или прохладните вечери. Работи при мощност от 11 kW, като същевременно ви оставя възможност да наблюдавате ефектния пламък, който допълнително облагодетелства атмосферата наоколо. Добре проектиран, този модел е удобен за преместване, както и лесен за съхранение, когато не е необходим. Разполага със защита при накланяне или падане, както и защита от прегряване.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Газова печка iCart BG


Тази газова и същевременно електрическа печка ви предлага наистина широко разнообразие от приложения. Когато уредът работи на ток, използва вентилаторна система за отопление при мощност от 1,5 kW, което я прави подходяща за по-малки помещения, които изгорелите газове биха направили неблагоприятни. Захранвана от газ пък, печката може да работи на различни степени, достигайки до мощност от 4,2 kW при разход на горивото от 305 грама на час. Достатъчно мобилна и удобна, тази печка разполага и със защита от прегряване. Препоръчителният размер на бутилката е 10 кг.
Купи сега

6. Газова печка TESY LD 168D


Това е една доста лека, компактна и удобна за придвижване газова печка. Уредът разполага с три режима на работа при максимална мощност от 4,2 kW, която може да достигне сравнително бързо благодарение на специалната си система за бързо загряване. За максимална безопасност този модел е снабден с три нива на защита. Незабавно спира подаването на газ, ако нивата на въглероден (ди)оксид достигнат 1,5% или ако пламъкът се забави или изгасне. Егономична, елегантна и функционална, тази газова печка е страхотна за всеки дом.
Купи сега

3.5/5 - (6 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!