Всички категории

6-те Най-Добри Инкубатори за Яйца

Обичате ли да живеете по-естествено и близо до природата? Предпочитате ли сами да отглеждате прехраната си? Искате ли да бъдете от помощ за кокошките си?

Благодарение на инкубатора за яйца можете да се превърнете във втора майка за своите пиленца…

Вероятно се чудите защо бихте имали нужда от инкубатор за яйца, след като можете да оставите носачката сама да мъти. Е, благодарение на него ще улесните този процес и ще го направите максимално пълноценен, що се отнася до малките пилета.

А в ситуациите, при които носачката ви не се справя добре или просто нямате такава, инкубаторът се превръща в необходимост.

Не може да правите компромис в това отношение, тъй като от него ще зависи животът на още неизлюпилите се пилета.

Ако искате да научите всичко за инкубаторите за яйца, със сигурност сте попаднали на правилното място. Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко ключово, което трябва да знаете за тези апарати, за да можете да изберете възможно най-доброто за своите бъдещи кокошки.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента.

Какво представляват инкубаторите за яйца?

Инкубаторите за яйца са специализирани апарати, които са създадени, за да заменят кокошката в процеса на мътене. Те на практика представляват алтернатива на майката, която седи върху своите яйца, за да им осигури правилно излюпване.

Инкубаторите за яйца са специално проектирани, за да осигурят напълно пълноценно развитие на птичите ембриони.

Тези устройства се стремят да създадат по изкуствен път естествените условия на околната среда, от които яйцата се нуждаят.

Те са добре изолирани контейнери, в които могат да се съхранят значително количество яйца.

Неизлюпените пилета се поставят в среда, която да предразположи тяхното пълноценно излюпване.

Инкубаторът се грижи най-вече за термалната регулация, овлажняването и вентилацията, от която яйцата се нуждаят.

Тези апарати си вършат работата изключително прецизно!

Ембрионите в яйцата надали ще усетят разлика между добре устроеният инкубатор и топлината на майчиното тяло.

Интересен факт е, че инкубаторите не само заместват мътещата птица, но и до голяма степен могат да се справят по-добре от нея, тъй като се регулират с лекота. Използването им пък определено носи значителни ползи на птицевъдите.

Ние сме тук именно за да ви научим как да подберете точното устройство, както и да го използвате правилно.

Кои са основните ползи от употребата на инкубатор за яйца?

Дори и да разполагате с добри кокошки за мътене, ако се снабдите с правилния инкубатор за яйца, със сигурност ще оптимизирате докрай процеса на излюпване.

Използването на инкубатор за яйца определено носи със себе си значителни преимущества на онзи, който го използва.

В тази секция искаме да ви запознаем, макар и не с всички, поне с основните плюсове на тези апарати.

По-ранно започване на сезона на люпене

Благодарение на подходящия инкубатор за яйца можете да създадете оптимални условия за люпене. Това означава, че на практика можете да започнете сезона на люпене по-рано.

С помощта на един добър апарат няма да се налага да изчаквате кокошките сами да пожелаят да седнат на яйцата. Така или иначе в по-ранните периоди от годината птиците не предпочитат да го правят.

Това означава, че можете да избегнете забавянето на процеса поради липсата на усилие от страна на кокошките.

Единственото условие в действителност остава наличието на подходящо за целта устройство.

Увеличаване на производството

Докато кокошките ви постоянно седят върху яйцата, за да ги мътят, те на практика не могат да снасят нови. Това, разбира се, означава, че докато не се излюпят първите яйца, появата на вторите ще се забави.

Може да решите този проблем благодарение на един добър инкубатор за яйца. Той ще ви осигури възможност да продължите процеса на мътене и същевременно да отделите яйцата от кокошката.

Птицата няма да страда, а само ще се върне в естествения си ритъм. Когато инкубирате яйцата ѝ, това я освобождава от необходимостта да ги мъти.

Тогава тя може да продължи да носи нови яйца последователно и постоянно.

Контрол над излюпването

При естествените обстоятелства трябва да разчитате на кокошката за процеса на мътене, а това често не е достатъчно надеждно. Задържането на птицата върху яйцата не е гарантирано, тъй като много неща могат да я накарат да стане от тях.

Ако искате да придобиете по-добър контрол над процеса на мътене, неизбежно трябва да се снабдите с пълноценен инкубатор за яйца. С него ще можете да проследявате максимално броя на новоизлюпените пилета.

Това се дължи на факта, че един инкубатор за яйца ви позволява да управлявате условията на люпене. Както вече казахме, можете да контролирате температурата, влажността и изобщо всичко от околната среда, което е определящо за процеса.

В крайна сметка това ви позволява по-добра регулация, при която можете да люпите яйцата по-бързо и съответно по-често.

Какви видове инкубатори за яйца съществуват?

Инкубаторите за яйца постоянно се усъвършенстват, за да функционират възможно най-добре.

По време на своите търсения със сигурност ще попадате на различни инкубатори. Тъкмо затова сега искаме да ви запознаем с основните видове инкубатори за яйца, които се използват в момента.

Напълно автоматичен инкубатор за яйца

Това със сигурност е възможно най-добрият вид инкубатори за яйца, който можете да използвате за люпене на пилета.

Както подсказва и самото им име, тези инкубатори за яйца напълно автоматично и изцяло сами се грижат за всичко. Без да изискват нищо от вас, тези устройства сами контролирате температурата, влажността и въздушното положение вътре в контейнера.

Някои от автоматичните инкубатори за яйца дори вървят с вградени хигрометри, които ви позволяват да следите относителната влажност на въздуха. Благодарение на тях можете да наблюдавате всичко, което се случва с яйцата ви, и да се насладите на чудния процес.

Тези инкубатори за яйца са страхотни и понеже ви помагат да обърнете яйцата в точния момент. Дори са наоколо, за да ви улеснят в следенето на времето, при което завъртането трябва да спре.

Ако искате да люпите наистина сериозно количество яйца, напълно автоматичните инкубатори за яйца са тъкмо това, от което се нуждаете.

Ръчен инкубатор за яйца

Ръчният инкубатор за яйца определено е по-достъпен спрямо автоматичния. Той е чудесен избор за тези от вас, които искат се занимават с птицевъдство от по-малък мащаб.

Така или иначе обаче, ако решите да се снабдите тъкмо с такъв инкубатор за яйца, ще ви се налага да следите нещата и да запомняте процесите сами. Правилният апарат ще ви осигури пълноценни условия, за да можете на своя отговорност да извършвате всичко необходимо.

При наличието на такъв инкубатор за яйца, от вас ще се изисква да завъртате яйцата поне 3 пъти дневно. Освен това се налага да наблюдавате нивата на температурата и влажността напълно сами.

Ако използвате такъв инкубатор, задължително трябва да сте наясно как се случват нещата и внимателно да следите люпенето на яйцата. В противен случай може да се окаже, че един момент невнимание ви е коствал всички бъдещи пилета.

Малък инкубатор за яйца

Ако тепърва започвате или просто сте любители, които инкубират малко количество яйца, нямате нужда от кой знае какъв инкубатор.

Можете бързо и лесно да си набавите обикновен държач за яйца или малък инкубатор, който да обслужва нуждите ви. Повечето подобни устройства не разполагат с помощни функции, които да улеснят използването им, но така или иначе вършат добра работа.

Най-добрите малки инкубатори за яйца могат да поберат до дванадесетина яйца наведнъж.

Ако тепърва започвате обаче, все пак може би си заслужава да отделите малко повече средства. С тях ще можете да се снабдите с апарат, който поне контролира температурата.

Освен това, ако вашият инкубатор е оборудван със система за принудителна циркулация на въздуха, това със сигурност ще улесни нещата.

Инкубатори с неподвижен въздух и инкубатори с принудителен въздух

Това, което различава тези два вида инкубатори за яйца, се свежда до наличието на вентилатор.

Инкубаторите с принудителна циркулация на въздуха са по-скъпи, но определено си заслужават. Те използват вентилатор, който циркулира около инкубатора. Това със сигурност помага за поддържането на постоянна температура в инкубатора.

Освен това температурата при инкубаторите с принудителна циркулация на въздуха се следи по-лесно. Това е така, защото тя може да се измери навсякъде в рамките на въздушния поток.

Инкубаторите с неподвижен въздух, от друга страна, не разполагат с вентилатор. При тях топлината образува различни слоеве, които са вътре в инкубатора.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате инкубатор за яйца?

Независимо от вида инкубаторите за яйца със сигурност не са чак толкова сложно устроени апарати.

И все пак има няколко основни фактора, които трябва да вземете предвид, за да си изберете възможно най-добрия продукт.

Размер

Инкубаторите за яйца се предлагат в най-различни форми и размери, от които можете да избирате.

Тъкмо затова е необходимо да можете да определите оптималния размер на инкубатора, от който се нуждаете. Той на свой ред зависи от две ключови обстоятелства

На първо място, трябва да сте наясно какво количество яйца имате намерение да люпите. Ако планирате да се занимавате с по-малко количество яйца, разбира се, нямате нужда от инкубатор, който може да побере хиляди.

От друга страна, важно е да бъдете наясно с пространството, с което разполагате за своя инкубатор за яйца. Някои от тези апарати могат да бъдат доста обемни в зависимост от количеството яйца, което могат да поберат.

Трябва да осигурите на инкубатора си подходящо пространство, в което може да се позиционира. Той не трябва да бъде пречка. Същевременно покрай него трябва да има достатъчно място, така че безпроблемно да се грижите за всичко останало.

Температура и влажност

Температурата и влажността на яйцата са може би най-ключовите обстоятелства за тяхното пълноценно излюпване.

Именно затова трябва да сте сигурни, че можете да поддържате необходимата постоянна и точно измерена температура. Само така можете да бъдете сигурни, че ембрионите под черупките не са засегнати.

От вас се изисква да прецените дали имате нужда от вградени термометър и хидрометър, които да следят нивата съответно на температурата и на влажността, или пък предпочитате да извършвате измерванията отделно.

Разбира се, ако изберете удобството на термометъра и хидрометъра, ще се наложи да отделите малко повече средства.

В случая определящи се оказват единствено собствените ви предпочитания и вашите финансови възможности.

Качество

Образно казано, в ръцете на един инкубатор за яйца на практика лежат животите на още неизлюпените пилета. Тъкмо затова не е желателно да правите компромис по отношение на качеството при избора си на определен продукт.

А и в крайна сметка искате от апарата да ви свърши работа, а не да се окаже, че единственото, което прави, е да запълва пространството, което сте му отделили, и да харчи електричество…

Разбира се, по-висококачествените инкубатори за яйца вероятно ще бъдат по-скъпи, но в повечето случаи цената наистина си заслужава. Със сигурност и един по-евтин вариант ще ви свърши работа, но надали ще бъде чак толкова дълготраен и изпълнителен.

Не бива да правите и компромис с материала, от който е изработен вашия инкубатор за яйца. Той трябва да бъде така устроен, че лесно и удобно да се почиства.

В противен случай неотстранени бактерии може да засегнат яйцата ви и в крайна сметка да ви оставят без пилета.

Съветваме ви да внимавате в търсенето и да подбирате разумно.

Цена

Цената на инкубатора за яйца, който е най-подходящ за вашите потребности, както сами виждате, зависи от наистина много фактори.

Сумата, която сте склонни да отделите за бъдещия си апарат, ще се окаже определяща за неговия размер, потенциал, функции, както и лекотата и удоволствието, с които ще използвате новата си придобивка.

Направете си внимателна сметка какво изисквате от един инкубатор за яйца и колко сте склонни да отделите за него.

Дали предпочитате да дадете повече за автоматичен инкубатор, който е лесен за използване, или пък ръчен инкубатор, който изисква повече усилия от ваша страна – това зависи единствено от вас самите.

В крайна сметка, независимо колко струва, най-добрият инкубатор за яйца за вас винаги ще си заслужава цената.

От какво друго се нуждаете за инкубацията?

Въпреки че инкубаторите на практика вършат основната работа, има още няколко неща, които ще ви бъдат необходими за правилното люпене.

Със сигурност се нуждаете от няколко ключови инструментa, с които да управлявате процеса пълноценно.

Свещник

Един свещник при всички обстоятелства ще ви помогне да откриете несъвършенствата в някое яйце. С негова помощ ще имате възможност да разпознаете яйцата, при които вероятността за излюпване е най-голяма.

Свещникът ви гарантира, че цялата светлина е фокусирана върху определено яйце. Междувременно, за да е максимално ефективен, той изолира всякаква външна светлина.

Именно така ще можете да проучите в детайли всяко яйце в инкубатора и да съобразите действията си с тяхното състояние.

Лампа за отопление

Ако не сте достатъчно внимателни, дори и след като вече се е излюпило, все още има шанс да загубите пиленце. Това може да се случи, ако на пилетата не им е достатъчно топло, след като са напуснали черупките си.

За щастие, решението на този проблем не е особено сложно. Ако използвате надежден източник на топлина, със сигурност ще успеете да избегнете тази нежелана и неприятна ситуация.

Лампата за отопление служи като допълнителен топлинен източник, който да компенсира невъзможността на новоизлюпилите се пилета да се стоплят сами. Когато се излюпят, пилетата все още нямат достатъчно перушина, така че не могат самостоятелно да си набавят необходимата топлина.

Така или иначе внимавайте при избора на лампа за отопление. Не всяка подобна лампа ще ви свърши работа. Тази, която ви е необходима, трябва да бъде съобразена със ситуацията, в която ще я използвате.

Все пак целта на лампата за отопление е да помогне, а не да се окаже вредна за новоизлюпените пилета.

Брудер

Брудерът на практика представлява заграждение за пилета, за да можете максимално ефективно да ги управлявате.

Препоръчителните размери, които да отделите за всяко пиле, възлизат на около 30 сантиметра дължина и 30 сантиметра ширина. Това е минималното пространство, от което едно пиле се нуждае през първите няколко седмици.

След това вече птицата ще порасне и е желателно да ѝ осигурите повече пространство, за да се чувства максимално пълноценно.

Как да направите процеса на инкубация оптимално добър?

Горните три допълнителни инструмента горе-долу изчерпват всички неща, от които задължително ще имате нужда, когато се занимавате с птицевъдство. Разбира се, винаги може да си набавите нещо допълнително в зависимост от собствените си потребности.

Е, вече до голяма степен знаете всичко необходимо за инкубаторите за яйца и сме сигурни, че можете да изберете най-добрия.

Ние обаче искаме да сме ви от максимална полза. Ако ще сте занимавате с инкубация, е необходимо да знаете точно как да се погрижите за своите яйца. Тъкмо затова сега сме ви подготвили няколко съвета и насоки, с които да ви помогнем да оптимизирате процеса на инкубация.

Температурата и нивото на влажността трябва да бъдат настроени правилно!

Независимо с какъв инкубатор сте решили да се снабдите, задължително се уверете, че измервате правилно температурата и нивото на влажността.

Трябва да поддържате температура от 37,5 градуса през цялото време. Ако се отдалечите от това ниво на температурата, сериозно ще застрашите ембриона.

Що се отнася до нивото на влажността, тя трябва да бъде между 40 и 50 процента през първите 18 дена. През последните няколко дена, преди излюпването, обаче трябва да я държите между 65 и 75 процента.

Полагайте изрядни хигиенни грижи за яйцата!

Поддържането на правилни санитарни условия е изключително определящо за здравето и цялостната съдба на вашите яйца. Именно затова трябва да си създадете добри навици и да поддържате инкубатора си чист.

Ако почиствате инкубатора си винаги след употреба, можете да редуцирате до 95 процента случаите, при които избухват различни заболявания.

Освен това в никакъв случай не бива да бършете яйцата си с кърпа или да се опитвате да ги почиствате! Така със сигурност ще ги изложите на опасност от взаимодействие с различни микроорганизми.

Как да събирате и да съхранявате яйцата?

За да се стигне до процеса на инкубация, първо, трябва да съберете яйцата и да ги съхраните по подходящ начин.

Това означава, че температурата, при която ще съхранявате яйцата, трябва да бъде перфектна. В противен случай ембрионите може да пострадат.

При всички обстоятелства се отнасяйте с яйцата изключително внимателно и не ги съхранявайте за повече от 10 дена! Освен това ви препоръчваме да обърнете яйцата, които сте съхранявали за по-дълго от 10 дена.

Разбира се, не на последно място, трябва да се уверите, че яйцата, които съхранявате, са плодородни.

За какво време да съхранявате яйцата?

Със сигурност трябва да съберете яйцата, които искате да инкубирте, възможно най-рано.

За да ги подготвите за инкубацията, трябва да ги съхранявате за около 3 дена. Това е така, защото всеки час, който яйцето прекара в съхранение, добавя час към необходимия за инкубацията му период.

Ако действате по този начин, при всички обстоятелства значително ще повишите възможността яйцето да се излюпи пълноценно.

Как да подготвите яйцата за инкубация?

Уверете се, че яйцата, които подбирате за инкубация, са пресни, добре оформени и пълноразмерни. Това говори за здрав ембрион с потенциал за живот.

Освен това трябва да сте сигурни, че не сте почиствали яйцата, които вкарвате в инкубатора. В противен случай ще обезсмислите цялата процедура, тъй като вече ще сте свалили специалното покритие около яйцето, което гарантира успешното излюпване на бъдещото пиле.

Как да се подготвите за деня на излюпване?

На едно яйце му е нужен период от 21 дена, за да се излюпи. Докато трае процесът, е желателно да проверявате нивата на температурата и влажността на всеки 24 часа.

Постарайте се да поддържате благоприятната за люпене среда през цялото време. Ако се налага да увеличите влажността, дори можете да добавяте вода.

Трябва да обръщате яйцата средно по три пъти на ден. Колкото и пъти да решите да ги обърнете, уверете се, че бройката е нечетна. Така ще им подсигурите и оптимално нощуване.

След като мине 18-ия ден, спрете да обръщате яйцата и ги оставете така за останалия период от време.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза и съвсем скоро да се радвате на писукането на новоизлюпилите се пиленца!

Време е да споделим с вас някои от най-добрите предложения за инкубатори на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Инкубатор за яйца HDD ZT


Това е един страхотен автоматичен инкубатор за яйца със средни размери. Контейнерът може да събере 56 яйца и е оборудван с различни вградени измервателни системи. Продуктът има вградени термометър, хидрометър и термостат, които ще ви позволят с лекота да следите средата, която предлагате на яйцата си. Инкубаторът разполага с цифров дисплей и функции за контрол както на температурата, така и на влагата, така че използването му със сигурност ще бъде максимално удобно и лесно.
Купи сега

2. Инкубатор за яйца Cleo 5


Многофункционалният инкубатор за яйца Cleo 5 може да събере 50 пълноразмерни кокоши яйца или пък 150 пъдпъчи. Освен това производителите гарантират при правилна употреба около 60% инкубационна ефективност. Ще ви се наложи да си закупите термометър и хидрометър допълнително, но, от друга страна, този апарат разполага със страхотни системи за контрол на температурата и хомогенизация на въздуха. Това със сигурност ще гарантира на бъдещите пилета отпимални условия за ембрионално развитие.
Купи сега

3. Инкубатор за яйца ZT


Този висококачествен малък инкубатор осигурява пространство едва на 4 яйца. Именно това обаче го прави подходящ за експериментални хоби занимания и го превръща в една малка люпилня, която може да осигури живот на различни животински видове. Апаратът разполага с вграден термометър и система за регулиране на температурата, която може да настроите през дигиталния дисплей в зависимост от вида на яйцата, които искате да излюпите. Прозрачната външна повърхност пък ви оставя възможност да наблюдавате отблизо целия процес.
Купи сега

4. Инкубатор за яйца Micul Fermier


Инкубаторът за яйца Micul Fermier може да събере 48 кокоши и 132 пъдпъдъчи яйца. Изработен е от специална топлоизолираща пластмаса, която подсигурява задържането на необходимата температура, а отвори осигуряват на яйцата в инкубатора пълноценна вентилация. Апаратът разполага със страхотни системи за отопление и хомогенизиране на въздуха, което гарантира на бъдещите пилета напълно благоприятна среда за развитие.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Инкубатор за яйца EVOTOOLS


Този доста голям електрически инкубатор за яйца има възможността да събере цели 60 кокоши или пък 150 пъдпъдъчи яйца. Оборудван е със страхотен термохигрометър, благодарение на който успява прецизно да измерва температурата и влажността, така че да можете внимателно да следите благоприятността за развитие на средата вътре в контейнера. Този апарат се управлява от страхотен цифров дисплей, така че работата с него е удобна и приятна.
Купи сега

6. Инкубатор за яйца Tehno Mss Ms-240


С този инкубатор вече драстично надскачаме нивото на по-скромните птицевъди. Размерите и устройството на този апарат му позволяват да събере цели 240 яйца, така че може идеално да послужи на една сравнително голяма птицеферма. Подходящ е за всякакви видове птичи яйца, тъй като можете да настроите необходимата температура през настройките на LED дисплея. Изключително лесен за почистване е, разполага с люлка със система за автоматично завъртане на яйцата на всеки два часа, както и сензор, който позволява автоматичен контрол на температурата и влажността. Изработен е от висококачествени материали, осигурява на яйцата добра вентилация и дори може да ви индикира при приближаване на долната или горната граница на влажността.
Купи сега

3/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!