Всички категории

8-те Най-Добри Интерактивни Играчки за Бебета и Деца

Ако сте родител от скоро и все още не сте “на ти” с интерактивните и смарт играчки, ние сме тук, за да обогатим познанията ви!

Не знаете дали е време да инвестирате в такава играчка за вашето мъниче, или пък не сте съвсем сигурни какво представлява тя? Не се тревожете, защото ще отговорим на всички въпроси, които имате!

Алберт Айнщайн е казал, че „играта е най-висшата форма на изследване“ и това не може да бъде по-вярно! Играта определено е най-добрият начин децата да започнат да учат.

Малчуганите обичат да изследват и научават нови неща в много ранен етап от живота си. Като родители, вие вероятно изпълвате домовете си с играчки, които вашите съкровища обичат и с които се забавляват.

Но знаете ли, че насърчаването на вашето дете да играе с играчки за образователна дейност може да помогне за интелектуалното и двигателното му развитие?

Запознаването на детето с интерактивните играчки и играчки за физическа активност, в ранен етап от развитието му, подобрява сетивата, разпалва въображението и увеличава социалните им умения.

Изследванията показват, че ученето чрез игра е важна част от развитието на детето. То започва да открива кое е то чрез игра, дори в ранна детска възраст, както и да опознава света около него.

Използването на интерактивни играчки е ключов етап от детското израстване. Този тип играчки ще дадат умения и знания на децата, без никакво усилие, докато забавлението е максимално! Освен това, те учат децата на споделяне, помагат за развитието на фините и груби двигателни умения и подхранват тяхната креативност.

Интерактивните играчки са задължителни подаръци за малки деца! Ако предстои да ставате родители, или пък вече сте такива, ви съветваме да продължите да четете.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за интерактивните бебеяки играчки. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какви са предимствата на интерактивните играчки?

Ученето може да бъде забавно. Не е необходимо непременно да е скучно. С нахлуването на технологиите във всеки спектър на живота ни, настъпиха много промени около нас.

Домовете се превърнаха в смарт домове. Телефоните се превърнаха в смартфони. И ученето стана забавно с интелигентни интерактивни образователни играчки. За щастие днешните деца са в най-доброто време на тази технологична ера, която им позволява да учат, докато се забавляват.

Все пак, не бива да пренебрегваме факта, че децата имат изключително кратък период на внимание. Всеизвестно е, че губят интерес към всичко по-малко от завладяващо за броени минути. Ето защо конвенционалните методи на преподаване не работят добре с малките човечета.

Те не реагират добре на това, че им се говори безкрайно и им се иска да изпълняват задача след задача.

Ето защо интерактивните игри за деца са един от най-добрите начини за обучение на малките ученици. Те са чудесен начин да запазите уроците забавни и интересни.

Нека разгледаме по-подробно някои от предимствата на интерактивните играчки, за които само ви намеквахме досега…

Учат на комуникация

Тъй като са технологично интегрирани, тези играчки могат да взаимодействат с вашето дете в реално време, подтиквайки го да взаимодейства с него. Комуникацията не е само за изучаване на езика, но и за ефективно предаване на информацията ясно.

Да се ​​научиш да говориш е една от важните фази в развитието на детето и подаряването на интерактивни играчки на децата ще им помогне да подобрят тези умения.

Нещо повече, на пазара има дори някои роботизирани играчки, които ще научат вашите малки деца как да говорят и това може да допринесе много за развитието на езиковите им умения в ранна възраст.

Интерактивните образователни играчки подтикват децата ви да общуват, като по този начин ги карат да станат по-добри в социални ситуации. Колкото по-рано представите тези играчки, толкова по-добре!

Развиват социални умения

Докато растат, децата трябва да научат как да изследват и да реагират на света около тях. Тези умения са известни като социални умения.

Докато играят в групи, те не само се научават как да играят с други деца, но и как да общуват, да си сътрудничат и да се доверяват един на друг в различни ситуации.

Важно е вашето дете да развие добър набор от социални умения, тъй като през следващите години ще посещава училище, където ще се сприятелява и ще общува с учителите си.

Способността да взаимодействат с друг индивид или група оформя всеки човек.

Интерактивната игра помага на децата да разберат начина, по който протича техният мисловен процес. Те ще знаят кога да слушат и/или да говорят.

Въпреки че тези умения ще се проявят основно в тях по време на обучението им. Но с въвеждането на интерактивни образователни играчки в ранна възраст, можете да направите този преход лесен и то в дома ви!

Изграждат навици за учене

В ранната детска възраст може да не се интересувате да накарате детето си да учи азбуки или цифри. Но винаги можете да внушите в тях готовност за научаване на нови неща. Това ще им помогне да станат по-добри ученици, а и хора!

Интерактивните образователни играчки насърчат любопитството у децата. Вече споменахме, че мъниците имат много кратък период на внимание. Интерактивните играчки имат способността да ги държат запленени за дълго време, като по този начин увеличават продължителността на вниманието им по-дълго.

Развиват двигателни и когнитивни умения

Тези играчки насърчават детето ви да мисли, анализира и да бъде креативно. Те са склонни да използват въображението си, което прави обичайното време за игра дори забавно и приятно.

Прочитането на приказка преди лягане може бързо да им доскучае. Но какво ще стане, ако техните собствени плюшени играчки им разказват същата история? Интересно, нали? Това определено ще задържи вниманието им!

Интерактивните играчки помагат за подобряване на двигателните умения на децата, като развиват определени части от тялото им – пръсти, ръце и крака. Така се стабилизират и развиват мускулните им способности, които са им необходими, за да изследват заобикалящата среда.

Игрите за балансиране са чудесен начин да накарате детето си да развие важни мускулни групи, докато се забавлява.

Интерактивните играчки, като блокчета и пъзели, помагат за развитието на рационално мислене на малчуганите. Освен това, те ще увеличат способността си да запомнят, което ще им помогне да преработват информация в бъдеще.

Възможността за награди, придвижване нагоре в играта и спечелване често са достатъчно стимул, за да бъдат заети и заинтересовани от играта. В допълнение към това – много игри се основават на запазване на паметта и това помага на децата да усъвършенстват уменията си за памет, а игри като викторини подобряват общите им знания и академичните способности.

Когнитивните умения са нещо важно, което децата трябва да овладеят от ранна възраст. Да имаш изключителен ум е прекрасно, но за ежедневните взаимодействия е необходима логика.

Как да изберете интерактивна играчка спрямо възрастта на детето?

Интерактивните играчки са препоръчителни за малки деца, за да допринесат за доброто им развитие.

baby girl playing takes care of dog robot

Но те имат много предимства и за по-големите деца – дори когато мислят, че играят само видео игра или с плюшена играчка, те активно развиват своите умения и емоционален капацитет за бъдещето.

Малчуганите могат да започнат да се възползват от образователни играчки още на един месец. А сега нека разгледаме отделните възрастови групи и ползите от интерактивни играчки за всяка от тях…

1 – 12 месеца

В ранна възраст сензорната игра помага да се стимулират сетивата на вашето дете. Мобилните устройства, залъгалки и фитнес зали за бебета са страхотни първи играчки за деца, защото се фокусират върху сензорната игра чрез звук, зрение и докосване.

Тъй като детето ви продължава да расте и развива координацията между ръцете и очите, семействата могат да започнат да въвеждат играчки, които насърчават повече взаимодействие. Интерактивните играчки за мъници ще продължат да развиват зрителните и слуховите сетива с мигащи светлини и различни звуци.

Когато детето ви стане по-активно, ви предлагаме да въведете играчки за решаване на проблеми, като например блокчета. Тези играчки ще помогнат на децата да преодоляват конфликти и да се запознаят с причината и следствието като „Ако направя това, ще се случи следното“.

Те също така ще изградят увереността си, след като успеят да разберат как работи играчката след много проби и грешки. Други страхотни играчки са учебни центрове за пълзене или светещи постелки за танци. Тези видове играчки карат децата да се вълнуват и да искат да се движат чрез използването на светлини и звуци.

1 – 2 години

Когато детето ви достигне една година или повече, то става много подвижно и не обича да стои на едно място. Бутащите коли, играчките за разходка и каране, както и проходилките са чудесни за обучение на баланс и координация.

Когато детето ви започне да се учи да ходи, може да практикувате да броите заедно крачките, които прави. Това ще му помогне да се запознае по-добре с числата и значението им, дори да не ги разбира напълно на тази възраст.

Тематичните комплекти за игра са страхотни образователни играчки, които са най-подходящи за деца на възраст между 12-18 месеца. Например, ако имате тематичен комплект за игра, който включва животни, практикувайте какъв звук издава всяко животно. Този тип играчки помага и за развитието на говора чрез произнасяне на имената на цветовете и формите.

Играчките, които се управляват, развиват творчеството и въображение, но също така ще помогнат за усъвършенстване на координационните умения на малчуганите. Когато използват своите играчки за возене, настройте заобиколни пътища и пътеки, които ги подтикват да решават проблеми и да следват указанията. Може дори и вие да се включите в ролева игра, като им кажете, че ще посетят член на семейството или ще отидат на екскурзия!

Музиката има завладяващ ефект върху бебета и малки деца. Честото излагане на класическа музика задейства същата част от мозъка, отговорна за математическите способности! Това им помага да подобрят математическите си умения в бъдеще – известно е като ефекта на Моцарт. Подарете на вашето дете музикални инструменти, за да му помогнете да изследва различни звуци. Може да не звучи привлекателно да дадете инструмент на малко дете, но ползите за бъдещото му развитие ще си заслужават!

Над 2 години

Когато децата ви станат малко по-големи и по-активни, можете да им представите играчки, които насърчават повече физическа игра, като триколки или баскетболни кошове. Когато им показвате как да използват тези играчки, винаги се уверете, че са наясно със съображенията за безопасност, като например носенето на каска.

Това също е страхотна възраст за запознаването им с играчки, които включват изграждане на когнитивни умения. Кинетичният пясък е чудесна сензорна дейност, която помага на децата да практикуват писане, като образуват фигури или букви в пясъка. Те могат да упражняват и рисуване или изписване на имената си.

Има множество интерактивни играчки, които ще помогнат на детето ви да развие и нови умения за грамотност. Това са играчки, които ще покажат на детето ви визуална версия на това, което чува, и обратно. Например, повторението на играчката ще позволи на мъничето ви да започне да свързва картина на куче със звука, който кучето издава.

Четенето на книги с цветни картинки и няколко думи на всяка страница с вашето дете ще започне да го запознава с това как изглеждат думите, които чува на страниците.

По-сложните строителни комплекти, като тези, които са магнитни, са чудесен начин за насърчаване на творчеството и решаването на проблеми! Независимо дали се опитвате да изградите същата структура, която е изобразена на кутията, или създавате свой собствен шедьовър. Ако комплектът идва с различно оцветени блокове, можете също да практикувате да броите и сортирате всеки цвят.

Играчките за броене също са чудесни, за да помогнат на детето ви да продължи да учи числата. Тези играчки могат да варират от прости комплекти за подреждане до комплекти за боулинг на закрито. Играчките, които насърчават децата да играят с другите, също им помагат да изградят социални умения.

4 – 12 години

На тази възраст децата вече са преминали във втората половина на основния си етап на развитие. Тук те биха могли, без дори да осъзнават, да избират играчки с повече възможности за социално и емоционално развитие.

Интерактивните плюшени играчки биха могли да насърчат съпричастността и състраданието към истинските животни, докато играят. Тъй като тези играчки взаимодействат и отговарят на командите или действията на вашето дете, то може да придобие чувство за отговорност, което да продължи и в зряла възраст.

Автомобилите с дистанционно управление насърчават социалната игра с приятели и семейство и допринасят за последния етап от развитието на фините двигателни умения. Това им дава по-добро езиково, социално и пространствено разбиране.

Какво да имате предвид, когато купувате интерактивни играчки?

Обмисляте ли вече каква играчка да купите на вашето дете? Преди да инвестирате в интерактивна играчка, трябва да имате предвид няколко фактора, за да сте сигурни, че купувате правилния продукт.

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от интерактивни играчки и всяка от тях предоставя уникални и различни знания или умения на малчуганите.

Но ето една проста истина: вие познавате детето си (и бюджета си) по-добре от всеки друг.

Важно е да разберете, че няма значение дали избирате играчка по предписание, като набор по химия или научен комплект, строителни блокове или пластмасови тухли. Всяка играчка може да бъде образователна, когато играете с децата си и им говорите за това, което правят и учат.

Всичко, което трябва да вземете предвид, е какви играчки вече има вашето дете, на каква възраст е и с какво смятате, че най-много би му харесало да играе повече.

Блестящите играчки може да са привлекателни, но не са от полза, когато става въпрос за творчеството, ученето и израстването на вашето дете. Обградете вашите малки ангелчета с играчки и игри, които са от полза за тяхното физическо и умствено израстване. Необходимо е да избирате играчките им разумно.

Нека се фокусираме върху най-важните елементи от избора на играчка, за да сте сигурни, че взимате правилното решение.

Безопасност

Това е един от най-важните фактори, когато купувате играчка. Уверете се, че в продукта няма малки предмети, защото бебетата са склонни да слагат неща в устата си, особено когато им никнат зъби.

Може би си мислите, че всички играчки на рафтовете днес са безопасни за деца, но не е така. Помислете дали даден продукт би бил безопасен конкретно за вашето мъниче. Дали няма малки винтчета, които могат да се разхлабят. Може ли боята да се отлепи от дървото, ако детето ви се опита да я махне?

Точно както купувате дрехи за малчугана и сте внимателни дали ще му станат, по същия начин трябва да сте предпазливи по отношение на функциите за безопасност и на игрите.

Например, когато избирате гризалка, тя не трябва да е твърда, а да бъде направена от органичен материал. Важно е играчките да нямат остри ръбове и да са добре структурирани.

Категория

Интерактивните играчки за малки деца могат да бъдат разделени на няколко категории, в зависимост от това на коя част от детето помага да се развие. Имайте предвид това, когато взимате решения за покупка.

Играчките, които изграждат физическо и мускулно развитие, са вагони, велосипеди, кутии, пъзели, блокчета, метли и лопати.

Същестшушат и сензорни играчки, които им помагат да разбират докосване, зрение, звук, вкус и мирис. Това могат да бъдат музикални инструменти, мехурчета, тесто за игра, а също и играчки с пясък.

Разпознашаме и играчки, които са чудесни за социално развитие – кукли с дрехи за обличане, коли, камиони, настолни игри и книги.

Има и играчки за творческо и интелектуално развитие като глина, пастели, бои, книги, хартия и ножици.

Често ще откриете, че има играчки, които попадат в няколко различни категории. Например влакчето може да помогне на децата да развият мускулите си и също така да ги научи да създават въображаема игра. Децата се нуждаят от баланс от играчки от всяка група за цялостното развитие!

Възраст на детето

Това е очевидно, но понякога може да не успеем да разберем дали дадена интерактишна играчка е наистина подходяща за възрастта на нашите деца. Повечето продукти упоменават на опаковката възрастта, за която играчката е подходяща.

Изберете продукти, които отговарят на интересите и способностите на вашето дете. Преди една играчка да може да допринесе за развитието на мъничето, то трябва да прояви интерес към нея. Ако вашето дете обича динозаврите, потърсете игри, които се фокусират върху праисторическите концепции. Или ако вашето дете в предучилищна възраст обича да строи, помислете за включване на набор от азбучни блокове, за да насърчите разпознаването на букви и звук.

Важно е да имате предвид възрастта на детето си, когато избирате правилната играчка. Тя трябва да бъде достатъчно предизвикателна, за да бъде забавна, но не толкова трудна, че да разочарова детето ви и то спре да играе с нея.

Връзка със заобикалящия ги свят

Търсете играчки, които насърчават изследването на реалния свят. Играчките, които канят децата да изследват света около тях, могат да предизвикат естествено любопитство и да стимулират желанието за учене.

Много интерактивни играчки ще осигурят на малчугана многобройни часове за открития, като същевременно подтикнат децата да задават различни въпроси. А след това можете да продължите заедно, като прочетете книги, които отговарят на тези въпроси.

В тази връзка – научните играчки са наистина винаги чудесен избор. Кой знае? Може в крайна сметка да вдъхновите начинаещ учен!
 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за интерактивни играчки на пазара в момента…

1. Дървена играчка M-Toys Happy Куб с дейностиТози дървен куб с активност е красива дървена играчка с малки мъниста, цветни животни и много забавни дейности. Сензорната игра ще запознае вашето мъниче с прекрасни сетивни елементи с уникалната си миризма и текстура. Отличава се с ярки цветове и практически функции, които подпомагат развитието на вашето дете. Издърпайте копчетата на сладките животни по зигзагообразни канали или завъртете веселите спинери, за да направите герои на животни. Кубчето има 5 страни на играта, с различни форми и цветове. С отварянето на малките врати, освобождавате животните, а чрез завъртане на плочките с букви ще имате повече начини да играете с тази прекрасна играчка!
Купи сега

2. Интерактивна играчка за бебета Mappy ToysТози невероятен кът за игра предоставя на вашето мъниче многообразие от занимания. Благодарение на специалните форми и цветове, детето ви ще бъде стимулирано да изучава и опознава играчката. По този начин звуковете и светлините от нея са проектирани да допринесат за развитието на координацията, визуалното и слуховото възприятие. Играчката работи с 3 батерии AA от 1.5v, което я прави практична и лесна за дълга употреба. Размерите ѝ са 31 x 29.5 x 22 см. Препоръчително е да се ползва от малчугани над една годинка, заради по-малките частици, от които е изградена.
Купи сега

3. Бебешка играчка Smoby Гараж с превозни средстваТази цветна интерактивна играчка е пълна с функции, които ще заемат вниманието децата с часове! Много различни дейности ще ги държат ангажирани, включително асансьор с магическа дръжка, автомивка за коли, ремонтна площадка, хеликоптер, люлка, електронна и бензинова помпа. Разпалете въображението им с този забавен гараж за коли! Вашето дете може да се потопи в играта, създавайки въображаеми истории и истински приключения. Тази добре проектирана играчка е създадена безопасно за малки ръчички. Цветните гаражи за автомобили за момчета и момичета са истински хит за всяко малко дете!
Купи сега

4. Интерактивна играчка WinFun Забавният Зайо-БайоТова плюшено зайче не само ще се превърне в приятел за вашето бебе, но и ще му бъде полезен! Плюшената играчка излъчва нощна светлина, правейки я подходяща за малчугани над 6 месечна възраст. Има два режима – дневен и нощен. Когато е в първия режим, зайчето движи ушите си нагоре и надолу, издава забавни звуци и весели мелодии. В нощен режим, коремчето на играчката светва нежно, изрича фрази за сън и пее приспивна песен. На крайниците си има два бутона – усмихнато лице и музикална нота. Захранва се от три AAA батерии. Зайчето помага за развиване на въображението на вашето бебе!
Купи сега

5. Образователна играчка M-Toys Пирамида с активностиТози интерактивна пирамида е подходяща за деца над една годишна възраст. Разполага с цели пет нива за интересни, образователни игри и планина с лабиринт, цветни мъниста за упражняване и какво ли още не! Играчката има превключвател за включване/изключване, който активира весела мелодия, животински звуци и цветен светлинен ефект. Освен това съдържа огледало, цветни мъниста за местене, анимация на движеща се равнина – картинки, които дават оптическа илюзия за движещ се модел, когато детето премести квадрата. Също така играта съдържа картинки на животни, покрити с листа. При тяхното разкриване, детето ще чуе звука на всяко отделно животно. Всички животински звуци завършват с весела мелодия със светлинен ефект!
Купи сега

6. Интерактивно Слонче Felis СимеонТова плюшено слонче е винаги готово за игра с вашия мъник! Има истински движения и говори на български език! Препоръчва се за деца над три години, за да могат да се възползват максимално от всичките му функции. Слончето Симеон знае приказки за слончета, музикални игри, познавателни реплики, български детски песнички, както и класически релаксиращи мелодии. Тази интерактивна играчка насърчава непрекъснатата игра и вниманието на вашето дете. Привлекателният плюшен външен вид стимулира и насърчава мъника ви да играе, изследва и открива нещо ново! Играчката е снабдена с механизъм, при който докато говори, слончето мърда хобота и ушичките си като истинско.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Интерактивна играчка Fisher Price Говорещо кученце – SisПриветствайте първия най-добър приятел на вашето бебе! Говорещото кученце Сис е меко, пухкаво и е готово да се увери, че забавлението от ученето никога не свършва. Тази музикална плюшена играчка отговаря на докосването на вашето бебе с вълнуващи песни, звуци и фрази! Съдържа множество думички и песни, с които вашият мъник ще научава части от тялото, цветове, форми и много други! И тъй като всяко бебе се развива със собствено темпо, играчката има технологията Smart Stages, така че можете да изберете нивото на обучение, което е най-добро за вашето дете. Има разнообразие от песни, звуци и фрази във всяко ниво. А светещото многоцветно сърце на кученцето дори блещука под фона на музиката!
Купи сега


8. Бебешки волан Learning Fun Проектор със светлини и музикаТази интерактивна и образователна играчка е предназначена за бебета и малки деца. Воланът е идеален за ранно учащи се мъници и показва цветове, форми и емоции. Освен това насърчава координацията между ръцете и очите, както и говорното развитие! Състои се от цветни светлини и песнички, а може и да се върти на 360 градуса! Детето ви ще може само да регулира звука на мелодиите с пръсти. Също може да се ползва за ярък проектор през нощта, тъй като показва различни изображения с висока разделителна способност. Работи с четири AA 1,5 V батерии.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!