Всички категории

7-те Най-Добри Камери за Видеонаблюдение

Ако искате да защитите имуществото си от крадци, едно от най-добрите решения е инсталирането на камери за видеонаблюдение.


Но на пазара има толкова много опции, че избирането на подходящата може да се превърне в истински кошмар.

Истината е, че има различни видове камери с всякакви функции. Това значи, че трябва да изберете най-подходящите според това за какво ще се ползват и след това да се спрете на конкретни модели защото някои просто са по-добри от други.

В това ръководство ще обхванем всичко необходимо, което трябва да знаете за видеонаблюдението, за да можете да направите информирана покупка впоследствие.

Аналогова или IP система за видеонаблюдение

Какво представлява IP системата за видеонаблюдение?

IP е съкращение за интернет протокол и както може би се досещате тези системи за видеонаблюдение са свързани с интернет и записите могат да се запазват на отдалечен сървър. 

Камерите на тези системи записват и компресират видеозаписите, след което ги изпращат към сървъра където те се съхраняват и могат да се пускат при нужда.

Повечето модерни IP системи използват кабелът за интернет и за захранване (т.нар. POE). По този начин с един кабел се осигурява трансфер на данни, както и самото захранване на камерите.

Подобна функционалност позволява на почти всеки сам да си монтира и настрои системата за видеонаблюдение.

IP системите са едни от най-популярните и предпочитани защото предоставят снимки и видеозаписи с високо качество на детайл, камерите могат да се гледат и в реално време, а достъпът до записите може да стане от всяко устройство с връзка към интернет.

Предимства:

 • Лесен монтаж и настройка на системата;
 • Детайлни снимки и видеозаписи с високо качество;
 • Възможност за лесен достъп до записите;
 • Монтаж с по-малко жици и кабели;
 • Криптиране на данните за по-голяма сигурност;
 • Бързо и лесно обновяване на софтуера на камерите;
 • Напреднали технологии като засичане на движения, разпознаване на лица, сигнализация при преминаване на определена граница, уведомяване при нужда, дигитално мащабиране на картината, подобряване качеството на записите;
 • Възможност за покриване на по-големи площи – до три пъти повече площ от аналогова камера.

Недостатъци:

 • Видеозаписите с висока резолюция изискват голям капацитет на твърдия диск;
 • По-високи разходи за покупка и монтаж в сравнение с аналогови камери и системи за видеонаблюдение.

Какво представлява аналоговата система за видеонаблюдение?Камерите от аналоговите системи записват и предават видео в аналогов формат преди да се прехвърли през коаксиален кабел към цифров рекордер. 

Цифровият рекордер конвертира аналоговите данни в дигитален формат и след това компресира и съхранява записите на сървър. Някои от по-модерните аналогови системи за видеонаблюдение имат рекордери, които могат да се свържат към интернет за наблюдение в реално време и преглеждане на записите от разстояние.

Предимства:

 • По-ниска цена в сравнение с IP системи, особено ако трябват повече камери;
 • Настройването е много лесно;
 • Използват много по-малко интернет трафик в сравнение с IP системите;
 • Технологичните подобрения позволяват на аналоговите камери да снимат с прилично висока резолюция от до 5 мегапиксела.

Недостатъци:

 • Изискват се коаксиален и захранващ кабел за всяка камера;
 • Качеството на изображението и кадрите в секунда са по-ниски;
 • По-малко покритие откъм площ, което означава, че ще трябват повече като брой камери за покриването на същата площ в сравнение с IP система;
 • Липса на криптиране, което означава, че системата може да бъде хакната.

Какво представляват безжичните системи за видеонаблюдение?Безжичните системи за видеонаблюдение са подобни на IP системите. Единствената разлика е, че камерите се свързват към сървъра чрез безжична интернет връзка, а не по кабел.

Но това не означава, че няма нужда от кабел за захранването на камерите.

Кабелна или безжична връзка – кой вариант е по-удачен?

Преди да решите дали да се спрете на IP кабелна или безжична система трябва да се запознаете и с предимствата и недостатъците на всяка от тях.

Предимства на безжичните IP системи за видеонаблюдение:

 • Лесен монтаж без нуждата от кабелна връзка между камерите и сървъра;
 • По-лесно преместване на системата, което я прави идеална и за хора под наем;
 • По-добро прикриване на камерите заради по-малкия им размер и липсата на кабели;
 • Особено лесна настройка и последваща употреба.

Недостатъци на безжичните IP системи за видеонаблюдение:

 • Камерите все пак се нуждаят от кабел за захранване;
 • Потенциал за слаб безжичен сигнал и дори прекъсвания при лоши метеорологични условия;
 • Скритите камери могат да създадат проблеми с властите според законите в страната, в която пребивавате;
 • Възможност за хакване, което може да изложи имота ви на риск; Трябва да се използват надеждни пароли и криптиране за намаляване рисковете от хакване;
 • Камерите трябва да са в обхвата на безжичната връзка или да се използват усилватели на сигнала на места.

Нека сега да разгледаме предимствата и недостатъците на кабелните IP системи за видеонаблюдение.
Предимства:

 • Обикновено са по-евтини;
 • По-надеждни и по-малко податливи на смущения от безжичните;
 • Възможност за използване на множество камери едновременно.

Недостатъци:

 • Изискват повече време за монтаж – трябва да се прекарват кабели;
 • По-постоянно решение подходящо за хора, чиито имоти са си тяхна собственост.

Видове камери за видеонаблюдение


Когато търсите какви камери за видеонаблюдение да си купите ще забележите, че има няколко основни вида – нека ги разгледаме по-подробно.

Има три основни вида камери откъм дизайн – бълет, търет и куполни. 

Всеки от тях си има своите предимства и недостатъци, затова трябва да изберете според личните си нужди и предпочитания.

Защо да изберете бълет камери за видеонаблюдение?

Заради дизайнът си тези камери изпъкват и не остават незабелязани, което може да бъде възпиращ фактор за мнозина. Заради размера и формата си могат да бъдат и с по-големи лещи, което им дава по-голям диапазон и покритие при запис.

Особено полезни могат да бъдат за външно наблюдение. Основно се монтират на стени.

Повечето бълет камери са устойчиви на слънце, дъжд и вятър, както и имат инфрачервен сензор за добра видимост и през нощта.  Лесно могат да се пренасочат, за да наблюдават нови места и са отличен избор както за външен, така и за вътрешен монтаж.

Защо да изберете куполни камери за видеонаблюдение?

Откъм дизайн и размери куполните камери са много по-дискретни. Самата леща на камерата е плътно затворена в купола като по този начин се скрива и посоката на гледане на камерата.

Тези камери са по-малко податливи на странична намеса и много от тях имат IK10 рейтинг.

Това гарантира по-добра защита срещу вандализъм и силни удари.

Куполните камери са идеални за вътрешни пространства и се монтират лесно по тавани. Могат да се използват и за външно наблюдение като много от тях имат IP67 рейтинг за пълна защита от слънце, дъжд и вятър.

Ако искате по-дискретно видеонаблюдение и да скриете накъде точно гледа лещата на камерата – този вид е подходящ.

Защо да изберете търет камери за видеонаблюдение?Търет камерите са естетически красиви, което ги прави предпочитани от много потребители. Те приличат на топка, която влиза в основа – това дава възможност за гъвкавост откъм насоченост на лещата.

Тези камери изискват минимална поддръжка и са лесни за почистване, освен това няма риск от паяжини, както е при куполните камери.

Недостатъкът на търет камерите е, че не предоставят така добра защита при опити за нанасяне на щети и вандализъм. Идеални са за хора, които искат лесни за монтаж камери, които се сливат с обстановката и няма да нарушават по никакъв начин естетиката в дома или офиса.

Какво представляват PTZ камерите

PTZ е съкращение от Pan-Tilt-Zoom.

Тези камери предлагат невероятно силна гъвкавост, възможност за приближаване и пълна подвижност. Така можете да покриете много по-голяма площ с много по-малко на брой камери.

Можете да ги настроите да са в подвижен режим – така ще следят периметъра, който покриват и при засичане на движение – ще следят движещия се обект докато не напусне периметъра им. Тези камери имат инфрачервен сензор за нощно виждане и хващат до 150-300 метра.

PTZ камерите са по-скъпи от останалите заради удобството и технологиите, които предлагат, но ако искате да защитите скъп имот или дори своя бизнес – те са най-доброто решение.

Записващи устройства за видеонаблюдение

Разлика между DVR и NVRЗаписващите устройства са два основни вида DVR и NVR. Те могат да записват в различни резолюции и поддържат различни камери за видеонаблюдение.  И двата вида устройства се използват за запазване на записите от камерите.

Видео данните в DVR системите се обработват в записващото устройство, докато при NVR системите това се случва още в камерата.

Тъй като двете системи управляват видеозаписите различни, те използват и различни типове камери. DVR устройствата трябва да се свържат кабелно с камерите и използват аналогови камери, докато NVR устройствата могат да бъдат кабелни и безжични и са съвместими с IP камери.

Казано накратко DVR записващите устройства използват аналогови камери, а NVR – IP жични и безжични камери.

И двата вида записващи устройства идват с 4, 8, 16 и 32-канални конфигурации. Всеки канал поддържа една камера, така че 4-канална система ще има капацитет да работи с до четири камери и т.н. 16-каналните записващи устройства са най-популярни тъй като може да се започне с по-малко камери и в последствие да се добавят още при нужда.

Кабели за системи за видеонаблюдение

Има различни кабели за различни ситуации, но за повечето системи за видеонаблюдение ще ви трябва да знаете за двата основни вида – един за IP системите и един за аналоговите.

Кабели за IP системи

За IP системи за видеонаблюдение, които използват NVR записващи устройства ще ви трябва CAT5E кабел (или CAT6 кабел за изключително високи скорости на информационен трансфер).

Този тип кабел се нарича още мрежов кабел и е същия син кабел, който се използва за свързване на компютърни мрежи.

CAT5E кабелът поддържа скорости до 1000Mbps, докато CAT6 кабелите поддържат скорости до 1Gbps. За повечето потребители CAT5E кабелът е достатъчен.

За системи с висока резолюция, които поддържат камери с 8 мегапиксела и дори 4К резолюция CAT6 е по-добрият избор за кабел.

Максималният обхват за пренос на данни по CAT5E и CAT6 кабелите е съответно 67 и 91 метра. За по-големи разстояния ще ви трябва екстендър, които да подсили сигнала и да увеличи преносът на данни.

Ако вашите IP камери поддържат POE можете да направите свързването като просто включите единия край на кабела в камерата, а другият в NVR записващото устройство.

Само един кабел ви върши работа – той ще захрани както камерата, така и ще предава данните от камерата към записващото устройство.

Кабели за аналогови системи

За аналогови системи, които използват DVR записващи устройства ще ви трябва RG59 (или RG6) сиамски коаксиален кабел.

Този кабел има потоци за захранване и трансфер на данни дори за видео с високо качество. Може лесно да се раздели в случай, че захранването е далеч от камерата.

Кабелът позволява разстоянието за предаване на видео информацията да бъде до 457 метра, но сте ограничени от максималното разстояние за захранването, което е около 76 метра.

Това означава, че ще трябва да имате източник на електроенергия в близост до камерата, ако искате тя да е монтирана на по-далечно разстояние.

Резолюция и мегапиксели


Видеозаписите и снимките с висока резолюция правят картината по-ясна и така по-лесно се идентифицират лица и автомобилни номера.

Едно изображение се състои от мрежа от пиксели. Колкото повече са пикселите, толкова по-ясно е изображението. Като пример често срещаната 1080p FHD резолюция се състои от 1080 пиксела по височина и 1920 пиксела по ширина. Като умножите двете ще получите общ брой от 2 073 600 пиксела.

Това са два милиона пиксела, съответно камерата е 2 мегапиксела. IP камерите имат възможността да записват в различни резолюции – от 0.5 мегапиксела (DVD качество) до 5 мегапиксела (HD качество) чак до 8 и 12 мегапиксела (4К UHD качество).

Обикновено камерите с по-висока резолюция и по-добро качество на изображението са по-скъпи.

В повечето случаи за видеонаблюдение камери с 4 или 5 мегапиксела са напълно достатъчни – с тях получавате ясно и детайлно изображение.

Имайте предвид, че колкото по-висококачествен е един видеозапис, толкова повече дисково пространство ще заема той.

Съхранение на видеозаписите


Заснетите от камерите кадри могат да се съхраняват или локално на вградени в записващото устройство твърди дискове или на външни носители – обикновено сървъри. Ще разгледаме по-подробно и двете опции, за да добиете представа коя би била по-подходящата за вас.

Твърди дискове за видеонаблюдение

Тези твърди дискове не са като обикновените – те са създадени за много по-голямо натоварване и постоянна работа. С подобен диск можете да съхранявате видеозаписите си локално.

Те пишат и четат данните много по-бързо от обикновен диск и освен това консумират много по-малко електроенергия. Някои дискове за видеонаблюдение поддържат запис от 64 камери едновременно.

Те са направени така, че да могат лесно да се монтират към всяко NVR или DVR записващо устройство.

Облачно съхраняване на видеозаписите

Някои камери за видеонаблюдение позволяват записите от тях да се съхраняват на отдалечен сървър или т.нар. облачни услуги. Но за да използвате този вариант на съхранение ще ви трябва и съвместима система за видеонаблюдение.

Някои системи дори предлагат вградена облачна услуга или могат да се конфигурират да качват записите на отдалечен сървър.

Съхраняване на карта памет

Някои камери имат слот за карта памет и могат да съхраняват записаното директно на сложената в него карта. Но този вариант е подходящ за бекъп, ако например се наруши връзката между камерата и записващото устройство.

Това е така защото капацитетът на картите памет е доста ограничен. Предимството им обаче е, че при нужда лесно се изваждат от камерата и записаното на тях може да се гледа или прехвърли на друг носител.

Екстри при системите за видеонаблюдение


Нека разгледаме някои от основните екстри, които вероятно бихте искали в една система или поне камера за видеонаблюдение.

Нощно виждане

Ако ви трябва камера за денонощно наблюдение, логично е да искате тя да може да снима ясно и през нощта. За целта се уверете, че сте избрали камера с вградени инфрачервени светодиоди или т.нар. нощно виждане.

При повечето от тях видимостта от инфрачервените светодиоди е до 30 метра.

Отдалечен достъп – смартфон, таблет или компютър

Ако искате да наблюдавате имота си в реално време независимо от това къде се намирате – отдалечен достъп през мобилно приложение или интернет браузър би бил важен.

Различните компании за видеонаблюдение предлагат различни софтуери и приложения за отдалечен достъп.

Засичане на нарушители

Много от водещите компании в сектора влагат огромни суми за проучвания и разработки. Затова и вече има много и различни възможности камерите да засичат нарушители.

По този начин камерата веднага заснема нежелано събитие и ви уведомява. В повечето случаи уведомяването може да стане в реално време посредством текстово съобщение, имейл или дори нотификация на телефона.

Възможност за добавяне на още камериИзберете система за видеонаблюдение, към която в последствие ще имате възможността да добавите още камери – така при нужда няма да ви се налага да купувате изцяло нова система.

Захранване през кабела за интернет (POE)

Ако предпочитате сами да си съберете и монтирате система за видеонаблюдение, тогава препоръчваме тя да е IP система и да използва POE. Чрез POE ще можете само с един кабел да свържете камерата с NVR устройството и същевременно да я захраните.

Така всичко се случва само през един кабел – по-лесен монтаж и спестявате пари от покупката на допълнителни кабели. Тази екстра обаче не е налична за аналоговите системи за видеонаблюдение.

Какво трябва да знаете преди покупката

При системите за видеонаблюдение имате възможността да си купите готова система или да вземете отделно всички компоненти (камери, кабели и записващо устройство) и сами да си ги сглобите и монтирате. Независимо на кой от двата варианта ще се спрете, преди покупката обмислете отново някои важни неща.

Какъв вид камери ще ви трябват според това какво ще се наблюдава.

Колко на брой камери ще са ви необходими според площта на имота и входните точки.

Ако се купуват камери за наблюдение на открито – уверете се, че са устойчиви на дъжд, вятър и слънце и няма риск да бъдат повредени от вандали и недоброжелатели.

Преценете какво място за съхранение на видеозаписите ще ви трябва и на какъв носител ще става това – локално на мемори карта и/или твърди дискове за видеонаблюдение или на отдалечен сървър.

Уверете се, че имате правилните кабели за съответната система и че дължината им е достатъчна.

Проверете осветлението около камерите.  Места с по-лошо осветление ще се нуждаят от камери с добри възможности и при ниска осветеност.

Най-добрите камери за видеонаблюдение

Видеонаблюдението не е никак просто и въпреки подробното ръководство, което ви представихме има риск отново да нямате представа какви камери да изберете.

Затова ще ви представим някои от най-добрите камери за видеонаблюдение, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Пълен комплект от осем камери за вътрешно наблюдение 5MP ТУРБОHD HIKVISION


Комплектът се състои от осем на брой камери за вътрешно наблюдение, едно DVR записващо устройство, батерия, източник за превключване на пулсар, хранителни свещи и тапи, коаксиален кабел с дължина от 305 метра и един твърд диск с капацитет от 2 терабайта.

Камерите са куполни с 5 мегапиксела. Записват в резолюция 2560х1944 пиксела с 20 кадъра в секунда.

Имат инфрачервен осветител, който хваща до 20 метра и цифрово намаляване на шума на картината. Включен кабел за връзка на всички камери към записващото устройство и 2-терабайтов твърд диск за съхранение на записите.
Купи сега

2. Четири камери за видеонаблюдение Rovision 4K


Комплектът съдържа четири камери с моторизирано увеличение на картината и един 8-канален DVR за съхраняване на записите.

Камерите са 8-мегапикселови и снимат с максимална резолюция от 3840х2160 пиксела. Към записващото устройство има твърд диск с капацитет от 1 терабайт и коаксиален кабел.

Комплектът може да се свърже с интернет, за да се гледат камерите дистанционно от мобилен телефон, таблет или компютър.
Купи сега

3. Комплект за видеонаблюдение Dahua (DVR + осем камери)


Системата е от осем на брой камери и DVR видеорекордер.

Резолюцията на камерите е до 4 мегапиксела, а максималният размер на видеозаписите е 1920х1080 пиксела. Записващото устройство поддържа до осем камери и твърд диск с капацитет от 8 терабайта.

Има функция за запис при движение. Камерите са подходящи и за външен монтаж, защото имат водоустойчив алуминиев корпус.
Купи сега

4. Комплект четири камери за наблюдение Hikvision 1080P


Комплектът съдържа четири 2-мегапикселови камери, които могат да снимат с резолюция до 1920х1080 пиксела с 25 кадъра в секунда.

Имат вградени инфрачервени светодиоди за нощно виждане до 40 метра. Подходящи за външен и вътрешен монтаж като работят на температури от -40 градуса до +60 градуса.

В комплекта има още захранване и записващо DVR устройство. Максимално поддържаният твърд диск е до 6 терабайта, а със устройството идва 1-терабайтов.

Включен софтуер за гледане на камерите дистанционно на телефон, таблет и компютър.
Купи сега

5. Система за видеонаблюдение WIFI NVR Foscam FN3104W-B4-1T


Този комплект съдържа четири IP камери, които снимат с резолюция от 1280х720 пиксела.

NVR записващото устройство е с вграден твърд диск с капацитет от 1 терабайт. Възможност за безжично свързване с интернет.

Вградено инфрачервено осветяване на разстояние до 15-20 метра. Възможност за правене на снимки с резолюция от 1 мегапиксел. IP безжична връзка.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Комплект за видеонаблюдение PNI House WiFi 550 NVR


Камерите могат да се управляват и гледат дистанционно от мобилни устройства благодарение на мобилно приложение, както и от компютър със специализиран софтуер.

Възможност за свързване с интернет чрез безжична мрежа като максималното разстояние за предаване е 100 метра при отворено поле. Комплектът съдържа четири на брой камери за вътрешен и външен монтаж.

Включено NVR записващо устройство с осем канала, т.е. могат да се добавят още четири камери. Възможност за запис през нощта благодарение на инфрачервени светодиоди с обхват до 30 метра.
Купи сега

7. Комплект четири камери AKU за вътрешно и външно видео наблюдение


С този комплект получавате четири камери подходящи за външно и вътрешно видеонаблюдение, четириканално DVR записващо устройство с LAN свързаност и четири кабела с дължина 10 метра всеки.

Системата е подходяща за използване в дома, работното място, паркинги и други публични места, които имат нужда от видеоконтрол.

Камерите са високо устойчиви на влага, дъжд, сняг и слънце, работят безпроблемно от много ниско до много високи температури.

Вградени инфрачервени светодиоди за видимост и през нощта.
Купи сега

3.9/5 - (17 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
7 Коментари
 1. Илия Щилянов пише

  Изключително подробен ,и полезен материал ,на достъпен език

 2. Светослав пише

  Страхотна статия. Благодаря ви. Трудът ви има смисъл.

 3. Христо Христов пише

  Браво , много подробна и точна информация на рабираем език!

  1. Емил пише

   Благодарим ви 🙂

 4. galin пише

  Здравейте в момента съм с безжични камери рубиком които прекъсват от слабия нет и не правят пълни записи на паметната карта т.е забива и спира или искат платен абонамент за правене на запис, искам нещо по добро да не накъсва и да записва нон стоп в 2тб. Диск и лесно откриване на движещите се обекти от купчина записи, за да мога аз да преглеждам записите по бързо и ефикасно, айпи камера с nvr тунер да е

 5. Васил Младенов пише

  Здравейте, бих ви препоръчал продукти на ALG Vision, Dahua и HikVision. Не мисля, че ще е коректно да пиша от кой ги купувам аз но, когато започнах да се занимавам с това се свързах с една фирма в софия в младост 1 до метростанцията. Изключително коректно отношение, до колкото зная имат и технически екипи извършват монтажи. Аз се занимавам само с монтажи като втора работа и до сега каквото и да съм купил от тях не е мръднало.

 6. S.Petrova пише

  Много изчерпателена и полезена информация. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!