Всички категории

8-те Най-Добри Камини на Дърва

Камините на дърва са традиционен начин за отопление на дома през зимата от дълги години и за много хора са именно нещото, което допринася най-много за домашния уют.

 

И въпреки че в днешните модерни времена не всеки би избрал този начин за отопление, за много хора той все още е предпочитан.

Използването на дърва за огрев има своите предимства като основните са красотата, уюта и топлината на живия огън, както и значително по-ниските сметки за газ и електричество.

Ако нямате нищо против да складирате дърва за огрев през зимата, то избирането на камина като начин за отопление е най-добрият ви вариант.

Единственият недостатък, пред който се изправят повечето потребители е на каква камина да се спрат.

На пазара има прекалено голям избор и нещата могат да станат по-сложни от очакваното. Може да ви трябва обикновена черна камина с базови екстри. Може пък да искате камина с пленителен дизайн и декорации, която да краси дома ви.

А може би пък ще предпочетете камина, в която да имате възможността и да готвите.

Вариантите са много и все отнякъде трябва да започнете.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно и по този начин след прочитането му ще можете да направите информирана покупка.  Ако нямате времето или пък желанието да го прочетете – просто се отправете в края му, където ще ви представим някои от най-добрите камини на дърва.

Каква камина ще ви трябва


Първото нещо, което трябва да обмислите е дали ще отоплявате цялото жилище с камината.

Ще я свързвате ли към локално парно при по-голяма площ или пък ще отоплявате само с нея по-малко жилище или пък една-две стаи?

Всеки вид камина на дърва има своите предимства.

Камина за локално парно

Когато камината ще играе ролята на основен източник на топлина за цялото жилище тя трябва да поддържа равномерна и достатъчно висока температура за отоплението на всяко помещение.

Дървата, които реално са горивото за поддържане на огъня е добре да се съхраняват някъде наблизо. При почистването на камината едва ли ще трябва да се притеснявате от прекомерна бъркотия или разсипване на пепел, тъй като тя може да се сложи и в някое специално или по-закътано помещение или място, например мазе.

Камина на дърва с водна риза за локално парно е най-добре да се използва при по-големи жилища.

Обикновена камина за отопление на по-малки площи

Когато се монтира на централно или правилно място, дори без водна риза и радиатори, камината може да отоплява помещението, в което се намира заедно с околните помещения.

Обикновено повечето хора в тези случаи разполагат камината в най-голямото помещение, например в хола. Така когато то се затопли достатъчно, което обикновено става бързо, се отварят вратите и топлината преминава и към останалите помещения в жилището.

И двата варианта за отопление с камина на дърва имат своите предимства и недостатъци. Камина, която е разположена в помещение в дома ви ще ви отваря повече работа за почистване и може да дими понякога – съответно ще ви мирише на дим и могат да останат и следи по тавана.

Също така ако отоплявате без локално парно когато е по-студено навън има риск страничните помещения (не в това, в което е разположена камината) да не могат да се загреят достатъчно добре и да има голяма температурна разлика при преминаване от една стая в друга.

Камина от какъв материал да изберете

Въпреки че вече могат да се намерят камини на дърва, които са изработени от всякакви материали, остават два основни вида – от чугун и от стомана.

И двата вида камини отопляват много добре и няма разлика в начина им на работа, така че всичко опира до това какво вие самите търсите и с какъв бюджет разполагате.

В дългосрочен план обаче камините от заварена стомана се представят по-добре, тъй като връзките им не се разширяват като при чугунените.

Обикновено веднъж на пет години камината от чугун трябва да се възстанови частично като се възстановят връзките й и така димът ще си излиза през комина, а не през процепите в тях.

Ако живеете на място със студени зими е добре да си дадете парите за камина, която ще ви отоплява добре. Евтина камина от какъвто и да било материал няма да отоплява достатъчно добре в ежедневието. Затова препоръчваме да се отглеждате за модел, който съчетава качество и добра цена според бюджета ви.

Като цяло колкото по-скъпа камина на дърва изберете – толкова по-добро отопление ще имате през зимата с нея.

Камина с какво горене да изберете

Повечето хора смятат, че е достатъчно да вкарват дърва в камината и тя ще отоплява. Това е донякъде вярно, все пак те горят и отделят топлина, но типът на горене също е от значение.

При камините на дърва може да има модели с различно горене и съответно отопляването ще е по-добро или обратно.

Основният въпрос е дали да инвестирате допълнително в камина на дърва с каталитично горене. Камините с каталитична камера са по-сложно направени, но в замяна получавате по-постоянна и дълготрайна топлина при горенето на дървата.

Единственият недостатък е, че керамичният елемент в горивната камера деградира с времето и ще трябва да се подменя през няколко години.

Също така няма да можете да използвате нищо друго освен дърва в камина с каталитично горене.

Камините с горивна камера като пещ са по-често срещани и са известни с това, че създават красив огън, в който мнозина обичат да се взират. И те изискват определена поддръжка и почистване, но пък за сметка на това са по-евтини. Основната жертва, която ще трябва да направите е с топлината – вместо продължителна и постоянна, тя е силна и в последствие отслабва.

Каква топлинна мощност ще ви трябва

Камините на дърва имат различна топлинна мощност според модела и тя се измерва в BTU.  Всяка камина има максимално ниво на топлинна мощност, както и понякога номинално.

Нека ви дадем и един по-общ пример за избирането на камина според топлинната й мощност.

За съвременно жилище с подобрения откъм енергийна ефективност ще ви трябва камина с около 24 BTU за всеки 90 квадратни метра отопляема площ.

За стандартно жилище с обикновена изолация ще ви трябва камина с около 30 BTU за всеки 90 квадратни метра отопляема площ.

За жилища без изолация и при които има изтичане на топлина ще ви трябва камина с около 35 BTU за всеки 90 квадратни метра отопляема площ.

Когато избирате максималната топлинна мощност е добре да добавите около 20% отгоре към нужната ви.  Така дори и мощността да е дадена точно ще имате малък запас при нужда, например при по-студено време или ако ви се наложи да отоплявате по-голяма площ.

Твърдото гориво, което ще използвате с камината също ще повлияе на топлинната мощност. Сухите дърва например ще горят бързо, но ще произвеждат много силна топлина. По-влажните дърва пък ще горят по-бавно, но ще произвеждат по-малка и по-постоянна топлина.

Колко голяма пещ да има камината на дърва

При избора на камина най-голямо внимание се обръща на материалите за изработка и топлинната мощност.

Всъщност големината на пещта също е от значение.

Колкото по-голяма е пещта – толкова по-големи дърва ще могат да се слагат в нея, а те горят по-дълго време.

За повечето хора пещ със стандартни размери (32 сантиметра дължина) е напълно достатъчна, но някои могат и да предпочетат по-голяма.

Камините, които са направени за отопление на малки помещения очаквано имат по-компактни размери и съответно по-малка пещ. Това ще ви ограничи защото ще трябва да горите по-малки дърва или ако нямате такива – да нацепите или нарежете допълнително наличните.

Но ако планирате да отоплявате няколко помещения или цялото жилище – то тогава ще ви трябва камина, чиято пещ има поне стандартни размери.

Има модели, чиято пещ достига дължина от 46 до 50 сантиметра. Това означава, че можете да поставяте в нея много по-дълги дърва. Подобна камина обаче ще е по-подходяща ако ще се отоплява по-голямо жилище или площ.

Разбира се, има разлика във времето за горене на дебело дърво с дължина от 20 и 50 сантиметра.

Дизайн и проектиране

Когато избирате камина на дърва е важно тя да е лесна за използване и достатъчно ефективна да затопли дома и след това да поддържа топлината.

Има четири основни неща, които да вземете предвид откъм дизайна й.

Първото е камината да не изпуска дим отнякъде.

Димът трябва да излиза от камината само и единствено през комина. Той не трябва да бъде изпускан в помещението дори и в минимални и пренебрежими количества. Това важи дори и когато отворите камината, за да добавите дърва.

Камината не трябва да изпуска и миризми.Добре проектираната камина освен, че няма да изпуска дим, няма да изпуска и миризми – независимо дали са от дима или от гореното твърдо гориво. Същото важи дори и за моментите, в които камината не е запалена. Не трябва да разбирате по никакъв начин чрез обонянието си че в дома ви има камина на дърва.

Камината не трябва да връща.

Третото важно нещо откъм дизайна е камината да не връща. Това зависи изцяло от начина по който тя е проектирана, но добре направената камина ще е правилно изчислена.  От вас зависи да я монтирате правилно, за да предотвратите връщането.

И последно, но не и по важност – камината трябва да е устойчива на атмосферните влияния.

Тя трябва да може да работи при всякакви условия – вятър, дъжд, сняг не трябва да пречат на горенето на камината и на способността й да отоплява.

Как да се възползвате ефективно от добрият дизайн на камината


Ще започнем с това, че ще ви трябва комин, който е достатъчно дълъг и добре направен, че да предотврати горепосочените проблеми.

Късият комин ще позволи на камината да се влияе от външни фактори и има голям шанс тя да връща дим и да замърсява с пепел дома ви.

Препоръчително е коминът ви освен дълъг да е и напълно прав. Всяко огъване на комина е потенциално място, от което димът може да излиза или пък да се счупи при постоянното нагряване и охлаждане.  Също така ще отнема повече време на димът да излезе през комина, което е предпоставка за връщане.

Ако избирате камина за отопление на едно помещение или на жилище с малка площ ще е добре да се спрете на модел с прозорче.

Така не само, че ще можете да се любувате на живия огън, но и ще виждате кога е необходимо да добавите дърва в пещта. Ако пък искате камина за локално парно, която ще стои в мазето или на друго скрито място – най-добре е да заложите на модел с особено добра изолация.

Каква камина на дърва да изберете

Модерните камини на дърва се правят така, че да спазват всички стандарти за безопасност и замърсяване.  Замърсяването на въздуха е минимално при тях, но въпреки това те са достатъчно ефективни откъм разходи и отопление. 

Въпреки че размерът на самата камина обикновено е пряко свързан с топлинната мощност, именно тя трябва да е първото нещо, което да вземете предвид.

След като знаете камина с каква мощност ви трябва, можете спокойно да продължите с избирането и според останалите фактори.

Най-добрите камини на дърва

Факт е, че зимата в България не е от най-топлите.  Ако искате новата ви камина да поддържа приятна температура в дома ви дори и в най-студените зимни дни – тогава не е достатъчно просто да купите първият модел, който се спре пред погледа ви.

Вземете предвид информацията, която ви представихме в това кратко ръководство и въз основа на нея, бюджета ви и личните предпочитания изберете най-подходящата камина.

Нека ви помогнем още повече като ви представим някои от най-добрите камини на дърва, които към момента могат да се намерят на пазара.

1. Камина Diplomat Вижън Тюлин


Камината работи само с дърва и се запалва стандартно. Подходяща е за жилищна употреба с монтаж на пода. Изработена е от стомана в черен цвят. 

Номиналната й мощност е 7 киловата, а теглото й е 74 килограма.

Благодарение на твърдото гориво топлината в дома ви ще е естествена и температурата в помещенията ще се запазва за по-дълго време дори след изгарянето им. Камината е екологична и ефикасна, като ще ви помогне да спестите много пари в дългосрочен план.

Може да се използва за отопление на всяко помещение в основното ви жилище, отдалечена вила или всяка друга рядко обитавана къща.
Купи сега

2. Камина с водна риза Prity S3 W21


Моделът е с водна риза и може да се използва за локално отопление с парно.

Мощността на камината е 5 киловата, а мощността на водната риза е 21 киловата.

Може да се използва за отопление на помещения до 150 квадратни метра. Тези 134 килограма и може да се използва само с дърва. Изработена е от стомана и чугун.

Дизайнът й позволява да има пепелник за събиране на пепелта и ниша за дърва.
Купи сега

3. Камина на твърдо гориво Ferroli Breta N


Тази камина може да се зарежда с дърва и въглища. Запалва се стандартно и е подходяща за жилищна употреба.

Монтира се на под и има естествен димоотвод. Изработена е от стомана и е изключително здрава и издръжлива.

Номиналната мощност на модела е 9 киловата, а теглото му е 45 килограма.
Купи сега

4. Камина Прометей


Камината работи само на дърва и има метален плот. Предназначена е за отопление на помещения до 70 квадратни метра.

Минималната й мощност е 8 киловата, а максималната 11 киловата.

Горивната камера има вратичка с термоустойчиво японско стъкло и месингова дръжка с дървена част. Самата камина е изработена от стомана.

В долната си част има голям отвор за съхранение на дърва.
Купи сега

5. Камина на твърдо гориво Звезда ФАНТАЗИЯ


Моделът работи само на дърва и е със стандартно запалване. Подходяща е за отопление на жилища и се монтира на пода. Традиционен дизайн в черен цвят и изработка от стомана и чугун.

Номиналната мощност на камината е 9 киловата, а теглото й е 72 килограма.
Купи сега

6. Камина за вграждане Prity A W16


Камината е за вграждане и има водна риза за локално парно.

Мощността на самата камина е 5 киловата, а на водната риза – 16 киловата. Теглото на модела е 125 килограма.

В нея могат да се слагат само дърва. Подходяща за отопление на жилища независимо дали са апартаменти или къщи. Изработена е от метал и има традиционен дизайн в черно. Диаметърът на комина е 200 милиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Печка на дърва Canada 00 със стъкло


Камината е тип „канадска печка“ и е изключително икономична и много по-ефективна от останали модели.

Има елегантен дизайн, високо качество на изработка и разширени възможности. В горивната камера има вградени стоманени тръби, които поемат хладния въздух под камината, нагряват го и го изпускат обратно в помещението. Няма никакви топлинни загуби, което позволява оптимално отопление и оползотворяване на огъня. За гориво на камината може да се използва всякакъв вид дървесен материал с ниска калоричност.

Моделът е изработен от висококачествена стомана и може да се използва за загряване на помещения до 100 квадратни метра.

Максималната мощност е 6 киловата, а номиналната 2.6 киловата. Теглото на камината е 67 килограма.
Купи сега

8. Камина на твърдо гориво MBS HIT


Камината е със стандартно запалване и в нея могат да се слагат дърва и въглища. Подходяща е за жилищна употреба и се монтира на пода. Изработена е от стомана и чугун.

Има вграден пепелник за събиране на пепелта. Номиналната й мощност е 13 киловата, а коефициентът на полезно действие е 83 процента.

Димоотводът е монтиран централно. Теглото на самата камина е 71 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Василка Димитрова пише

    Интересувам се за камина с въздушна риза на дърва за отопление на две помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!