Всички категории

8-те Най-Добри LED Крушки

LED осветлението вече не е в бъдещето – то е част от настоящето що се отнася до осветяването на всичко – от дома до офиса и дори публични места.


Технологията напредва с всяка изминала година и сега LED крушките са с по-гъвкав дизайн, по-добра ефективност и дават допълнителни предимства.

Покупка на LED крушки: Кратка информация

LED е съкращение за Light Emitting Diode (в превод “излъчващ светлина диод” или просто “светодиод”). Значението на името е само началото в разбирането на това как работи тази напреднала технология и как може да помогне за дома.

Нека споменем и нейните предимства накратко.

Ефективност

В сравнение с обикновените осветителни тела с нажежаема жичка, LED крушките издържат много по-дълго време, по-здрави са и поне пет пъти по-ефективни от енергийна гледна точка. Една LED крушка използва между 2 и 10 вата електричество на час.

Яркост

Яркостта на LED крушките се измерва в лумени, не във ватове.

ЦенаРазходите за първоначалната покупка на LED крушки са по-големи, но с времето инвестицията се оправдава.

Дизайн

Компактните размери на LED крушките ги правят много гъвкави от гледна точка на дизайна. Различните производители ги произвеждат във всякакви форми и могат да вграждат в тях различни технологии.

Без нагряване

При LED крушките електричеството се превръща в светлина и съответно няма никакви нагряване.

Без живак

Живакът не се използва при произвеждането на LED крушки.

Без внезапни повреди

LED крушките не горят внезапно като обикновените – вместо това с времето светлината, която произвеждат става все по-малко и така знаете кога е време за смяна.

Димиране

В началото LED крушките не можеха да се димират, но технологията измина дълъг път от тогава. Сега може сами да определяте колко ярко да светят крушките във всяко помещение, ако разбира се искате това.

Покупка на LED крушки: По-подробна информация


Ако искате да задълбаете повече около LED крушките и осветлението като цяло – нека ви представим и по-подробна информация по темата.

Ефективност на LED крушките

Ефективност не е просто модерна дума – това е основното предимство на LED крушките. Те са поне пет пъти по-ефективни от енергийна гледна точка от моделите с нажежаема жичка.

LED крушките използват не повече от 20% от електроенергията, която консумират вторите за произвеждането на същото количество светлина.

Качествена LED крушка може да издържи между 20 000 и 50 000 часа работа. Или ако тя е светната по 6 часа на ден и работи през 365 дни от годината – ще издържи до 20 години.

Яркост на LED крушките

При тези крушки яркостта се измерва във лумени, а електроенергията, която консумират във ватове. За да произведат същото количество светлина LED крушките консумират много по-малко ватове от обикновените крушки.

Стандартна 60-ватова крушка произвежда около 800 лумена светлина и консумира 60 вата на час, докато LED вариантите за 800 лумена консумират между 13 и 15 вата на час.

Препоръките за замяна на стандартни крушки с LED такива са следните:

 

Обикновена крушка, която сте купували LED заместител
100 вата  23-30 вата и 1600 лумена
75 вата  18-25 вата и 1100 лумена
60 вата  13-15 вата и 800 лумена
40 вата   9-13 вата и 450 лумена

                                                            
                                                               

Луминесцентно или LED осветлениеИ луминесцентните и LED крушките са по-ефективни енергийно от тези с нажежаема жичка. LED крушките консумират до 90% по-малко електроенергия, а луминесцентните до 75% по-малко.

Луминесцентните крушки са направени от стъклени тръби, които могат да се пръснат при удар, докато LED крушките са по-издръжливи. Също така луминесцентните съдържат следи от живак и има специални правила за тяхното рециклиране.

Недостатъци на LED крушките

Основният недостатък е, че тези крушки са по-скъпи, т.е. ще трябва да платите повече при първоначалната покупка.

Но с времето инвестицията се оправдава и само след няколко години ще сте спестили пари от сметките за електричество. Първите LED крушки излъчваха светлината насочено, което ги правеше добър вариант за осветяване на определени точки.

Сега обаче LED крушките разпръскват светлината като я насочват към огледална повърхност или тя премине през висококачествена леща – така се получава по-равномерно разпределение. Въпреки че първите LED крушки се свързваха с лоша точност на цветовете и яснота, настоящите модели са много подобрени в сравнение с тях.

Защо LED крушките струват повече?Компонентите на тези крушки са по-скъпи – в тях има основна платка, светодиоди и жълт фосфор, който е рядък.

Но с напредването на технологията и популяризирането на LED крушките – цените им постепенно спадат. Имайте предвид, че качеството на LED крушките варира в големи граници и съответно това се отразява и на цената. 

Затова ще срещнете крушки от по няколко лева и такива за няколко десетки лева броя.

Къде е най-добре да се използват LED крушки?

В наши дни отговорът на този въпрос е прост – навсякъде. От полилеите в дома до осветителните тела в офиса.

Едно основно предимство на LED крушките е тяхната насоченост на светлината, което ги прави отличен вариант за:

 • Настолни лампи;
 • Скрито осветление;
 • Осветление в тъмни пространства, например шкафове;
 • Осветление на стълби и пътеки;
 • Вградено осветление;
 • Труднодостъпни места (заради дългият живот на крушките);
 • За осветяване на картини.

Продължителност на живота на LED крушките

Тъй като тези крушки не горят внезапно както тези с нажежаема жичка, светодиодите не трябва да се сменят. Вместо това диодите постепенно започват да произвеждат по-малко светлина, но това става в едни много дълги периоди от време.

Счита се, че една LED крушка е за смяна когато започне да произвежда под 70% от първоначалното количество светлина.

Цветова температура на LED крушкитеНякои хора могат да се интересуват от това в какъв цвят светят крушките – топъл жълт или студен бял. Цветовата температура на LED крушките се дава по скалата на Келвин.

Така крушка с цветова температура от 2700К означава, че свети в много топъл, почти златен бял цвят, докато 7000К ще е за много студен бял цвят. 3000К се отнася за меко топло бяло, а между 3500К и 4000К е за ярко топло бяло – всичко над тези цифри отива към ярко студено бяло.

Това подвига логичния въпрос – колко ярко е при 2700К в сравнение с 3500К или 4000К? Обикновено нещата опират до лични предпочитания, но 2700К се използва за места където не е нужна чак толкова ярка светлина, но пък трябва да е топла.

Около 3500К ще произведе средно топла светлина и може да се използва за помещения, където е необходима по-топла светлина – например хол или трапезария.  Светлината отива към естествено бяло около 4000К и е отлична за осветление на настолни лампи, офиси, кухни и други.

Светлина над 5000К рядко се използва в домовете, но пък е често използвана в търговските обекти.

Димируемост на LED крушките

Някои модели могат да бъдат димируеми, но най-добре е да проверите характеристиките, които производителят е дал.

Обновяване на домашното осветление

Възможността за купуване на LED крушки и завиването им във фасунгата на мястото на обикновени крушки ги прави отлични за обновяване на осветлението в дома.

Ако искате да сте в крак с новите технологии и да спестите в дългосрочен план от сметките за електричество – LED крушките са отличен вариант за вас.

Най-добрите LED крушки

Ако искате да започнете да използвате LED крушки в дома си, но нямате особено желание да търсите най-подходящите сред стотици, дори хиляди модели, ние ще ви улесним допълнително.

Представяме ви някои от най-добрите модели LED крушки, които можете да намерите на пазара към момента.

1. Крушка LED Philips, E27, 8.5W (60W)


Крушката е с топла светлина, матова и с възможност за димиране. Спада към енергиен клас А+. Захранва се от 230 волта напрежение и има мощност от 8.5 вата (еквивалент на обикновена 60-ватова крушка).

Стандартна фасунга на цокъл Е27. Цветната температура е 2700К. Очакваният живот на светодиодите е 15 000 часа.
Купи сега

2. Крушка LED Sylvania ToLedo GLS V4 A67, E27, 20W, 2452 лумена


Крушката е със топла светлина и е от енергиен клас А++. Тя е класическа с кръгла форма като се захранва от 230 волта.

Отдава 20 вата мощност, което е еквивалент на 150 вата при обикновените крушки. Фасунгата е стандартна на цокъл Е27. Цветната температура е 2700К.

Очакваната издръжливост на светодиодите е 15 000 часа.
Купи сега

3. Комплект интелигентни крушки LED Philips Hue E27, RGB светлина, 9.5 W, 806 лумена


Комплектът се състои от три крушки с мост и вариатор. Интересното е, че всичко е интелигентно и може да се управлява дистанционно, а самите крушки могат да светят в 16 милиона цвята.

Възможност за всякакви настройки включително постепенно увеличаване на светлината според времето от деня. Могат да се настройват и таймери кога крушките са светят и с каква яркост и цветове. Опция за дистанционно включване и изключване – край на досадното ставане когато искате да светнете или загасите лампите.

Самите крушки са умни и се захранват на 230 волта напрежение. Всяка от тях има мощност от 9.5 вата и излъчва студена бяла светлина по подразбиране.

Автономията на всяка от крушките е 25 000 часа.
Купи сега

4. Крушка LED Osram, E27, 14.5W


Тази крушка е матова и излъчва топла светлина.

Тя е с класическа стандартна форма и свети в топло бяло. Мощността й е 14.5 вата и работи на стандартна фасунга с Е27 цокъл.
Купи сега

5. Комплект крушки LED Philips, E27, 9 W (60 W), 806 лумена


Комплект от три крушки с топла бяла светлина от енергиен клас А+, което гарантира много ниска консумация на електроенергия. Формата на крушките е стандартна, а мощността им е 9 вата (еквивалент на 60 вата при обикновените).

Фасунгата е стандартна на цокъл Е27. Цветната температура е 2700К. Очакваният живот на всяка от крушките е 15 000 часа.
Купи сега

6. Крушка LED V-TAC – 10W E27 A60 Термо Пластик 4500K


Това е по-евтин и обикновен модел, подходящ за всяко домакинство, дори и за тези, в които бюджетът за подобни покупки е силно ограничен.

Крушката е изработена от термо пластмаса и има класически вид и форма. Мощността й е 10 вата и свети в студена бяла светлина.

Цветната температура е 4500К.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Крушка LED Star-Light, 15W, E27


Крушката има много ниска консумация на електроенергия и спада към енергиен клас А. Тя свети с топла бяла светлина и има мощност от 15 вата. Излъчваният светлинен поток е от 1350 лумена.

Формата на крушката е стандартна, както и фасунгите, на които се монтира. Цветната температура е 3000К.

Очакваната продължителност на живота е 30 000 часа.
Купи сега

8. LED крушка LESO с допълнително охлаждане E27, 18W


Крушката е с допълнително охлаждане, което й гарантира по-дълъг живот. Свети в студена бяла светлина и има мощност от 18 вата (еквивалент на 100 вата при обикновените крушки).

Захранва се от 220 волта и е от енергиен клас А. Може да се монтира на стандартни фасунги с цокъл Е27. Цветната температура е 6000К.

Очакваната автономия е 30 000 часа.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
4 Коментари
 1. Стефан пише

  За първи път попадам на Вашия сайт и съм приятно изненадан от неговото съдържание. Смятам, че ще бъде полезен за много хора, както бе полезен за мен. И ако разрешите, бих Ви препоръчал да се консултирате със подходящи специалисти за някои технически параметри – волтаж вместо мощност (ватаж) при блендерите, консумация във ватове за час (вместо популярната мерна единица – киловатчас) – при LED осветителните тела. Това наистина са дребни неща, които са без значение за повечето читатели, но правят впечатление на останалите, като ги карат да се замислят дали няма и други неточности в областите, в които не са добри специалисти.

  1. Емил пише

   Благодарим ви за поправките. Наистина даваме най-доброто от нас, за да направим всяко наше ръководство максимално точно и ясно. Постоянно се консултираме със специалисти във всички области, но наистина такъв тип коментари са ни много полезни.

 2. Petyr пише

  Качествена LED крушка може да издържи между 20 000 и 50 000 часа работа.

  Taка като гледам предлагате 8 най – добри крушки, които едвам изкарват 15 000 часа.
  Въпросът е, това най-некачествените крушки, които може да се намерят ли са или са най-качествените, а статията не е вярна ?

 3. Илиян пише

  Недостатък е и, че светят само в една посока и тавана остава тъмен, особено луничките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!