Всички категории

6-те Най-Добри Мивки за Баня

Чудите се как да придадете завършен и стилен облик на вашата баня, като едновременно подобрите нейната функционалност?

В такъв случай със сигурност си струва да отделите внимание на мивката за баня.

В днешно време поддържането на стриктна лична хигиена е една от най-обсъжданите теми в обществото.

Покрай пандемията от коронавирус, както и редица други заразни болести, стана ясно, че навици като честото миене на ръце са ключови за опазване на здравето. Усвояването на тези порядки е важно за изграждането на общество, в което всеки съзнателно се грижи както за себе си, така и за околните.

Именно с тази цел хигиенните правила се преподават и обсъждат още в детската градина. За да започнат малките да изпълняват стриктно задълженията си по отношение на чистотата, обаче, първо трябва да им се осигурят определени условия. Същото се отнася и за поддържането на вече усвоените навици при възрастните.

Очевидно мивката за баня е едно от най-полезните и важни приспособления за изпълнението на тази цел.

В наши дни се очаква всяка баня да разполага с умивалник, за да може посетителят да излиза от помещението чист, спокоен и освежен.

Независимо дали тепърва ще изграждате вашата нова баня или сте решили да обновявате старата, снабдяването с мивка е неизбежна част, която изисква внимателно обмисляне.

За щастие, в следващите редове сме ви подготвили всичко най-важно, което трябва да знаете, преди да се запътите към магазина. В допълнение ще ви предложим и няколко продукта, които в момента са сред най-предпочитаните на пазара у нас.

Какви са предимствата на добре подбраната мивка за баня?

В сравнение с нашите предци, които са изпълнявали голяма част от хигиенните си задължения на открито, хората днес могат да се нарекат истински щастливци. Почти всеки модерен дом вече е снабден с тръбопровод, течаща вода, както и функционална баня и тоалетна.

Ако, обаче, се чудите какво точно отличава мивката от останалите приспособления в банята и защо правилният й подбор е от значение, ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Качествена хигиена

Поради недостатъчно пространство в банята мнозина или не могат да си позволят монтирането на мивка или решават да си спестят нужните средства за качествено вместване и инсталиране.

Така те остават единствено с кухненската мивка, която започват да използват за всичко – от миене на съдове и хранителни продукти до ръце, зъби и лице.

Макар в такава ситуация хората все пак да полагат усилия да поддържат добра хигиена, това далеч не е най-удачният вариант и води до обратния резултат – нечистоплътност.

Има си причина двете мивки да са разделени. В случай, че използвате само един умивалник, цялата мръсотия, която премахвате от ръцете, лицето и зъбите си, отива върху вече оцапаните съдове. Освен това може да полепне и да се натрупа по стените на съда, където после ще почиствате храната си например.

В допълнение, този вариант далеч не е функционален когато в жилището пребивават повече хора. Всеки ще ползва мивката едновременно за лични нужди и домакински задължения, което значително ще влоши всеобщата хигиена. Освен това ще са нужни и допълнителни съображения с останалите.

За пример, когато единият мие чиниите, другият няма да може да си измие ръцете след като е посетил тоалетната, което в нормални условия не търпи отлагане.

Отделната мивка в банята значително ще подобри ситуацията и ще създаде нужните условия за стойностна лична хигиена и мирно съжителство.

Универсално потребление

Мивката за банята може да се счита за най-използваната в целия дом.

Освен за миене на ръце, лице и зъби, мнозина прибягват до нея и когато трябва да изчистят лапите на домашния любимец след разходка или да изперат нещо на ръка.

В допълнение, ако живеещите в дома са повече, всеки от тях би трябвало да използва мивката многократно през деня.

Поради това нейният дизайн е по-гъвкав от този на кухненската мивка. За разлика от нея, мивката в банята не е ограничена от купища съседни уреди или от височината на плота.

Добре подбраната мивка за баня може да бъде съобразена с нуждите и желанията на всеки член от семейството. Почти всяка нейна характеристика, от височината и разположението до функционалностите й, може да бъде пригодена дори за деца и хора с ограничена подвижност.

Освен това, когато гости посещават дома ви, е във ваш интерес да им осигурите възможно най-много удобства. Тук мивката в банята не отстъпва на почти нищо друго. Може да я считате за неизменна част от помещението, чиято липса ще постави както вас, така и външни хора в неудобна ситуация.

Естетическа стойност

Макар да се използва повече от кухненската мивка, тази в банята често е далеч по-чиста и свободна. В нея рядко се оставят предмети за миене, за разлика от съдовете в кухнята, и не се изсипват хранителни материали и течности, които да полепнат по стените или да я запушат.

Поради тази причина мивката в банята има по-голям шанс да изпълнява и естетическа функция и да се превърне в интериорен акцент.

При закупуването собственикът може да се съсредоточи повече върху дизайна и оформлението на продукта и умело да го съчетае с обзавеждането в помещението.

Така внимателно подбраната мивка може да усъвършенства цялостния изглед на банята. Тя ще привлича погледа на посетителите и ще оставя в тях добро впечатление. Освен, че ежедневно ще доставя естетическо удоволствие на собственика, тя ще е доказателство за добрия ви вкус пред гостите.

Какви видове мивки за баня съществуват?

Както вече стана ясно мивките за баня съчетават практични и естетически функции. Именно затова те се произвеждат в разнообразни форми, цветове и дизайни, които да удовлетворят желанията на всеки купувач.

Така на пазара се разграничават множество отделни видове, сред които да направите своя избор. Тук ще ви покажем основните категории, които са сред най-популярните и може да откриете в повечето магазини.

Вградена мивка

Този вид мивки се наричат и “drop in” на английски, тъй като се “пускат” в специално оформена дупка в плота на шкафа в банята.

Тъй като изглеждат като част от другата мебел, в която са вградени, те спестяват доста място. Междувременно изчистеният дизайн придава на помещението подреден вид.

Те предлагат и огромна свобода при избора на дизайн, като се разделят на две основни категории в зависимост от начина на вграждане.

Тези с горно вграждане, известни на английски като “top mount”, се различават с това, че външния ръб на мивката лежи на плота. Иначе казано, тялото е спуснато в дупката докато ръбът изпъква и остава видим, често залепен за повърхността със силикон.

Макар тези мивки да са предпочитани поради дизайнерската свобода, която предлагат чрез орнаменти по видимите краища например, те крият и рискове. Ако пролуката между ръба и плоскостта не бъде запълнена добре, тя лесно ще се пълни с вода и мръсотия и ще образува мухъл.

От друга страна, “подкопаните” мивки или “undermount” на английски, са изцяло вградени в плота. Външният им ръб се намира под плоскостта, което осигурява повече място отгоре.

Този вид дизайн прави почистването по-лесно, защото разплисканата вода по плота може да се забърше директно към мивката.

Знайте, че при този вид мивки ръбът на дупката е открит, затова подберете плот от твърд материал, който няма да пропуска водата. В тази връзка задължително трябва ръбът да е добре полиран и изгладен, за да няма опасност от наранявания.

Пиедестал

Този вид мивки се крепят на основа във формата на стълб, който от своя страна служи и да прикрива тръбите. Макар част от тежестта да се поема от основата, мивката се свързва и към задната стена, затова там е нужно допълнително укрепване.

Пиедесталните мивки са известни със своята традиционна визия във винтидж стил. Подходящи са за по-малки бани, тъй като не изискват шкаф с плот, в който да бъдат вградени.

От друга страна, те не разполагат с много място за съхранение на вещи или позициониране на хигиенични продукти, освен това около ръба и кранчето. Освен това, те може да затруднят почистването на пода, тъй като между стената и пиедестала често остава място, което е трудно достъпно за парцала.

Окачена мивка

Тези мивки се захващат директно за стената, а за да се прикрият тръбите често под тях се инсталират шкафчета за баня. Това прави този вид продукти изключително компактни и практични – идеалното решение за собствениците на малки бани.

Добрата новина е, че чрез окачените мивки може да създадете допълнително чувство за просторност в помещението като вместо монтиране на шкаф, оставите тръбите открити. В този случай, обаче, е удачно да вложите средства в тръби с метално покритие, вместо такива от ПВЦ, за да постигнете елегантен вид.

Още едно предимство на окачените мивки е това, че те не са ограничени от разположението на шкафа или височината на плота. Това ги прави подходящи за детски бани, както и за трудноподвижни хора, които имат нужда от мивка на определена височина.

Купа

Мивките с форма на купа са на пазара сравнително от скоро, на което се дължи и модерната им визия.

Накратко казано това са големи купи с дупки на дъното, които се монтират директно върху плота. Те може да са изградени от най-различни материали и са едни от най-лесните мивки за инсталиране.

В зависимост от вашите лични предпочитания, те могат да се инсталират по два начина. При първия купата е напълно открита, все едно е отделно тяло, поставено на плота. Ако този вариант не ви допада, може дъното да е леко вградено за повече стабилност и по-лесна употреба.

Макар този вид мивки да предлагат визия, която със сигурност ще привлича погледите, те имат и някои недостатъци.

Като за начало, купите са по-чупливи от останалите видове мивки, тъй като са изцяло открити. Особено внимателни трябва да бъдете с ръба на съда.

Освен това, поради формата и позиционирането на мивката, между дъното и плота се оформя тясно пространство, което е трудно за почистване.

Трябва да знаете още, че този вид мивки изискват и специално кранче, което да е достатъчно високо, че да мине ръба на купата.

В този ред на мисли, ако шкафът, на който купата е монтирана, е със стандартна височина, мивката може да се окаже прекалено високо. Затова преди да се спрете на мивка с подобно оформление се уверете, че шкафът в банята ви е достатъчно нисък за нея.

Корито

Мивките тип “корито” обикновено са в правоъгълна форма и са по-дълги от останалите видове.

Идеята зад тях е да спестят място на хората, които се нуждаят от две мивки, но не разполагат с достатъчно пространство за цял шкаф, в който да монтират и двете.

По-големият им размер им придава атрактивна визия и позволява монтирането на две, а понякога дори и три кранчета.

Това ги прави идеалния вариант за многочленните семейства, както и къщите за гости, офисите, ресторантите и прочее. За сметка на това те вероятно няма да са най-удачният избор за тези от вас с по-малки помещения.

Освен, че са лесни за почистване поради семплата си форма, те осигуряват и повече място за миене на предмети или къпане на домашни любимци например. Поради това те са вариант, който си струва да се обмисли дори от тези, които живеят сами.

От какви материали може да е изработена мивката за баня?

Разбира се, освен формата и начина за закрепяне, мивките се различават значително и по материала, от който са изработени.

Тази характеристика е от изключителна важност – зле подбраният материал, несъобразен с условията в банята, може да доведе до разочарования и неудовлетвореност от продукта.

За ваше улеснение ще ви представим материалите, от които най-често се изработват мивките за баня, както и насоки на какво да обърнете внимание при избора.

Керамика

Керамичните мивки или тези от порцелан вероятно са най-популярните в днешно време. Освен, че са евтини, те са и доста издръжливи срещу петна, плесен и бактерии.

В допълнение те са и едни от най-лесните са почистване. Твърдата, изгладена и добре запечатана повърхност не позволява на мръсотията да навлезе дълбоко в материала.

Те са и по-тежки от повечето мивки, но трудно се надраскват и чупят, затова ако внимавате може да сте сигурни, че те ще ви служат доста дълго време.

Все пак има и някои особености, за които трябва да следите. За да избегнете петна по покритието на мивката е удачно да не използвате силни препарати за почистване. Освен това следете за напукване по покритието, което може да появи от горещи течности или прекалено затегнати фланци.

Чугун с порцеланово покритие

Този вид мивки имат доста общо с керамичните – издръжливи са, особено ако се грижите добре за тях.

Поради различната вътрешна изработка, обаче, тези продукти са по-скъпи.

При тях емайлът е от изключителна важност, тъй като може да се изрони. Ако това се случи и металът отдолу се разкрие, контактът с въздуха и влагата може да предизвика ръжда и петна.

Неръждаема стомана

Металните мивки стават все по-предпочитани, най-вече заради тяхната издръжливост. Те са твърди, плътни и здрави, а освен това много трудно улавят мръсотията и бактериите.

За да удължите максимално живота на стоманената мивка е нужно да я почиствате редовно, за да избегнете появата на петна. Това, разбира се, трябва да става с помощта на препарати, които щадят повърхността, иначе тя става податлива на надрасквания.

Акрил

Главният материал, който се използва в изработката на акрилните мивки, е пластмасата, което прави този тип продукти леки и удобни.

Те са издръжливи на петна и ръжда и са удобни за употреба. Ако внимавате за надрасквания и полагате старателни грижи може да сте убедени, че инвестицията ви ще бъде оправдана.

Вероятно се досещате, че както с всеки друг пластмасов продукт, акрилните мивки трябва да се предпазват от високи температури, иначе може да се разтопят. Затова ако сте се спрели на този продукт трябва да внимавате и да не оставяте горещи уреди като машата и ютията близо до мивката.

Стъкло

Макар стъклените мивки за баня да не са сред най-популярните у нас, те са изключително атрактивни и придават луксозен и изтънчен вид на помещението.

Най-често стъклото се съчетава с формата на купа, която вече обсъдихме, за да се постигне максимално впечатляващ ефект.

Вероятно се чудите как е възможно такъв крехък материал да се използва в изработката на мивки. Истината е, че за този тип продукти се употребява удебелено стъкло, в което са добавени различни подсилващи вещества.

Въпреки това този тип мивки не са подходящи за семейства с малки деца, тъй като все пак при по-силен удар може да се пропука или раздроби.

Преди да закупите такава мивка трябва да вземете предвид и допълнителните грижи, които ще се наложи да полагате. Стъклото изисква по-редовно почистване защото продукти като сапуна и пастата за зъби оставят петна, които ясно се открояват през прозрачната повърхност.

На какво друго да обърнете внимание при закупуването на мивка за баня?

Освен вида и материала на мивката съществуват и още няколко характеристики, от които зависи дали инвестицията ви ще бъде оправдана или не. Разбира се, разнообразието на пазара е толкова голямо, че темата е на практика необятна.

Въпреки това ви препоръчваме да обмислите следните основни специфики.

Размер

Kакто при всички останали мебели и приспособления в жилището, размерът на мивката за баня не е за подценяване.

На първо място той трябва да е съобразен с наличното пространство в помещението. Когато избирате къде точно да поберете мивката не забравяйте, че тя все пак трябва да се намира близо до водоснабдяването.

Задължително измерете предварително с какво място разполагате и отсъдете дали видът мивка, на който сте се спрели, ще е най-подходящ за помещението.

В случай, че сте се спрели на мивка за шкафа в банята, трябва да измерите както големината на плота, така и общата височина.

Ако, пък, искате мивка на пиедестал трябва да измерите колко място ще е нужно за основата. Нужно е да прецените и къде ще се намира тя спрямо стената и останалите приспособления в банята.

Дизайн

За да стане мивката акцент и да издигне обзавеждането на още по-добро ниво, тя трябва да е обвързана с общата идея на банята.

Ако искате да създадете модерна обстановка, най-удачно е да заложите на гладки стени и прави, заоблени ъгли. Насочете се към простите и изчистени форми като овал и квадрат.

В случай, че предпочитате по-традиционен вид, е нужно да знаете, че мивките в този стил са по-подходящи за класически бани. Удачни са и за такива в официална обстановка като офиса например.

Те са добро решение и ако не възнамерявате да реновирате помещението в близко бъдеще, тъй като дизайнът им не е податлив на променящите се с времето тенденции.

Винтидж мивките, пък, ще разпознаете по детайлната украса или леко захабената визия. Изтънчеността в този вид продукти може да се постигне и чрез нетрадиционна форма, както и нарисуваните или издълбани орнаменти.

Тези мивки са най-удачното решение най-вече за тези, които поставят естетиката пред функционалността и държат мивката в банята им да привлича погледите на посетителите.

Какви грижи са необходими за правилната поддръжка на мивката?

Освен, че се използва доста често, мивката в банята е разположена и на място със специфични условия, които са предпоставка за редица проблеми.

Именно затова тя изисква редовно почистване, за да не се натрупат остатъци от сапун и козметични материали, мръсотия, ръжда, мухъл или котлен камък.

Най-добрият вариант би бил да премахвате мръсотията веднага след като тя е попаднала в мивката. Ако оставите продукти като грим или паста за зъби за по-дълго време, те може да доведат до упорити петна.

Най-практичният и безопасен метод за почистване е чрез топла вода и сапун.

В случай, че по повърхността има натрупвания или са се образували петна може да използвате и сода. Първо трябва да намокрите стените на мивката с топла вода, а след това може да ги поръсите със содата. След това леко разтъркайте с мек парцал или гъба докато не се образува пяна.

Старайте се да не използвате абразивни препарати за почистване, които може да повредят повърхността. В допълнение не оставяйте тежки предмети или горещи устройства върху мивката, за да не се счупи или разтопи тя.

Ако водата, която използвате ежедневно, е богата на минерали, по стените на мивката и надолу по тръбите може да се образуват котлен камък и петна. Тях може да премахнете с лимонов сок или оцет.

 

Имате ли вече идея каква мивка най-добре ще пасне на банята ви?

Надяваме се информацията, която ви представихме, да ви е била полезна. Ако все още се колебаете относно избора, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения, които в момента са сред първенците на българския пазар…

1. vidaXLТази мивка се отличава със своят стилен дизайн. Изработена е от порцелан и има формата на купа с тегло 1 кг. Благодарение на приятния си син цвят и елегантното матово покритие, този продукт със сигурност ще се превърне в акцент във всяка баня.
Купи сега

2. Макена ЛайтСледващото ни предложение се състои от долен водоустойчив шкаф, изработен от ПВЦ, и мивка от порцелан. Умивалникът е във формата на ниска купа, а общата тежест на продукта е 22 кг.
Купи сега

3. EGO Interiors BELLAОще едно съчетание на шкаф за окачване и мивка във формата на купа. Тази мебел, обаче, е изработена от МДФ с матово покритие и разполага с две чекмеджета, а умивалникът е от композитен минерал.
Купи сега

4. Szel MobМакар тази мивка също да е във формата на купа, тя се различава най-вече по основата, на която се крепи. Дървеният шкаф под нея разполага с два рафта за съхранение на вещи и привлича погледите със своята визия във винтидж стил.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. vidaXLСледващото ни предложение ще внесе природата във вашата баня, тъй като се състои от шкаф от тиково дърво и две мивки от речен камък във формата на купи. Освен изчистената визия, тази мебел разполага и с две закачалки за хавлии, както и с приставка за стена за допълнителна стабилност.
Купи сега


6. Badenmob 172Последното ни предложение е съчетание от самостоятелен шкаф, изработен от ПДЧ и МДФ, и умивалник с горно вграждане. Шкафът разполага с едно чекмедже и второ помещение с две вратички, като цялата композиция е с обща тежест от 25 кг.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!