Всички категории

7-те Най-Добри Образователни Игри

Искате да поддържате детето си развълнувано, заинтересовано и любопитно и то по много полезен за неговото развитие начин?

Образователните игри ще ви гарантират това с лекота!

Всички знаем колко нужно за пълноценното израстване на един човек е това той да сформира интереси и да обогатява възприятията си още от ранна детска възраст.

Особено когато говорим за малки деца, обаче, всичко това трябва да бъде поднесено с такт и финес, за да може малчуганите спокойно да се ориентират в това какво ги вълнува и какво не.

И докато това стане, игрите с образователен характер могат да бъдат много забавен подход, благодарение на който децата да придобият богата палитра от знания и умения без да се чувстват натоварени от това.

Разнообразието от предложения за игри на пазара, обаче, е наистина широко, а подбирането на перфектната за вашето дете може да се окаже доста сложна задача. 

Точно затова в това ръководство ще ви представим всичко най-важно, което трябва да знаете при избора на образователни игри, като по-долу ще ви запознаем и с някои от най-изкушаващите предложения на българския пазар в момента.

Какви са най-големите предимства на образователните игри?

Особено в ранна възраст децата са много любопитни и трупат знания и умения непрестанно.

Точно тогава те имат нужда и от интересна и приятна насока в сформирането на възприятията си, като специалисти споделят, че е препоръчително ежедневието им да ги среща поне веднъж с предизвикателство, което да поддържа вниманието им и да подпомага развитието им.

И факт – образователните игри са създадени именно с тази цел!

Те могат да бъдат най-разнообразни откъм стилистика и съдържание, но в същността си концентрират едно – прецизното отношение към развитието на положителни качества у човека.

Но какви са най-отличителните положителни страни на забавлението с образователни игри? Нека разберем…

Стимулират умствено развитие

Е, както се досещате от наименованието им, сновната задача на образователните игри е да носят нови, полезни познания на участниците.

В тях могат да бъдат да заложени някои най-основни теми като азбука, числа, цветове, животни и т.н. Също така, обаче, може да присъстват и по-задълбочени тематики с научен, географски или исторически характер.

Колкото повече нови знания придобива човек, пък, съответно, толкова по-голямо любопитство започва да има той към заобиколния свят.

И така, постепенно той обогатява своя мироглед, което, пък, активно стимулира неговото мислене и интелектуалното му развитие.

Подпомагат физическото развитие

Има образователни игри, които, обаче, провокират не само съзнанието на участниците, но и техните физически умения.

Те изискват качества като бързи реакции, ловкост, координация и добра ориентация, което означава, че играейки ги, човек, дори и несъзнателно, постепенно започва да подобрява своите рефлекси. Това е впечатляващо!

Особено, пък, когато говорим за деца, стимулирането на физическото развитие е също толкова важно, колкото и това на умственото.

Именно това подкрепя и твърдението, че образователните игри могат да бъдат пълноценен избор във всяко отношение за всеки миг на забавление.

Подбуждат емоционалното и социалното развитие

Освен, че подобряват умственото развитие на участниците, и често в частност стимулират физическия им прогрес, образователните игри имат и още едно много ценно качество и това е, че спомагат цялостното изграждане на характер и поведение.

Образователните игри често учат на адаптивност и съобразителност. Освен това допринасят за подобряване на решителността на играчите, както и на склонността им да носят отговорност.

Интересен факт – проучвания доказват, че честите занимания от образователен и любопитен характер подобряват и множество социални умения…

Те правят участниците, независимо от възрастта им, доста по-уверени, контактни и отворени към комуникация. А това, особено в изграждането на детски характер, е много полезен и ценен принос.

Какви видове образователни игри съществуват?

Както многократно намекнахме, съществуват много и разнообразни образователни игри, характеризиращи се с различна цел, условия, идейност и стилистика.

Уви, обаче, най-общо можем да класифицираме игрите с образователни нотки в няколко конкретни категории…

Познавателни образователни игри

Както може би се досещате, в тази класификация попадат игрите за най-малките.

Те често биват категоризирани като най-опростения тип игри, тъй като тяхната основна и конкретна цел е да придадат преки знания на играчите.

Такива игри срещаме под разнообразни тематики – обвързани с научаването на буквички, символи, думи, числа, разпознаването на форми, цветове, животни и т.н.

И макар с доста по-скромна формулировка, все пак този тип игри са много важни и полезни за подрастващите.

Именно затова не трябва да бъдат пренебрегвани, а дори напротив – трябва да бъдат неизменна част от игралните приспособления във всеки дом с дете.

Логически образователни игри

Този тип игри имат за цел да подобрят и стимулират логическото и последователно мислене на играчите.

Сред тях може да откриете по-сложни тематики с математически характер, лабиринти, загадки и главоблъсканици.

Логическите образователни игри определено са интересни и провокират съзнанието, което ги прави подходящи по-скоро за подрастващи във вече съзнателна възраст (над 7 години).

Образователни игри за памет

Този тип игри могат да бъдат в доста широк диапазон от тематики и нива на сложност.

Те са много полезни за стимулиране на детското съзнание и изграждане и утвърждаване на качества като наблюдателност и рационалност.

Игрите за памет са най-подходящи за деца над 3 години, като определено са изключително вълнуващи и интересни дори и за възрастните хора.

Образователни игри за концентрация

Ако желаете да утвърдите ценни умения като концентрация и целенасоченост, то този тип игри са приспособени именно към това.

Пъзели, куиз игри, изискващи бърз отговор, игри на асоциации – всички те ще изискват от вас съсредоточаване и ще развият бързите ви реакции. Това, пък, съответно ще подобри цялостния ви мисловен процес.

Впрочем, такъв тип игри отново са най-полезни и ефективни при малчуганите (3-7 години), тъй като изграждат у тях трайни качества като прецизност, устременост и точност.

Исторически образователни игри

Тук вече постепенно започваме да навлизаме в по-прецизната конкретика на интересите на играчите.

За всеки човек е важно и нужно добре да познава историята на родината си и света.

Именно затова този тип игри са своеобразни мини-енциклопедии, които провокират любопитството и носят много нови знания.

Практични както за малки, така и за по-големи, историческите образователни игри определено са златно допълнение към всяка домашна игрална колекция.

Георграфски образователни игри

Подобно на историческите, географските образователни игри също носят своя собствена, специална практичност.

Те имат за цел да обогатят културата на играчите, запознавайки ги с факти за нови места и привличайки вниманието им към конкретни аспекти от географската реалност.

Този тип игри могат да научат участниците си както в обобщен смисъл за световната географска карта, така и в доста по-стеснен, разхождайки ги из конкретни държави или градове.

Научни образователни игри

А ако детето ви има конкретни интереси в научен план, то игрите с експериментален характер определено са страхотен избор.

Те най-често са специализирани в областта на физиката, химията, биологията и астрономията и, разбира се, са подходящи за по-големите по възраст ентусиасти, тъй като са доста сложни и опасни за най-малките.

Все пак, няма как да не споменем, че тези игри са все по-търсени на пазара през последните години. И това не ни изненадва!

Те наистина много умело комбинират теоретичната и практическа наука в същността си.

Какво трябва да съобразите при покупката на образователна игра?

При търсенето на перфектната образователна игра, освен насочеността на тематиката й, има и много други неща, които трябва да съобразите.

В противен случай играта може да се окаже непрактична и непълноценна за вас и вашето дете, което ще я направи напълно безполезна покупка…

Стил на играта

Стилът на образователната игра е от изключително значение за нейното удобно позициониране в ежедневието ви.

Има много и разнообразни варианти, сред които най-популярни са бордните игри, шаблонните игри и т.нар. “активити игри”.

Бордните образователни игри са статични и много богати на познавателна информация. Те най-често са по формата на игрално табло, върху което играчите се “движат”, научавайки нови, интересни факти.

Шаблонните игри, пък, са малко по-раздвижен вариант на бордните. При тях главна роля имат карти или малки табелки, които всъщност съдържат пълноценната познавателна информация.

“Активити игрите”, пък, от своя страна, изискват доста по-голяма физическа активност при забавлението с тях. В правилата им често попада не само мисловно-емоционална дейност, но и предизвикателен аспект, свързан с движения.

Възраст на детето

Както многократно споменахме, най-често образователните игри са създадени с цел подпомагане на детското развитие.

Точно затова, на първо място е добре да прецените от каква игра конкретно има нужда детето ви на този етап от живота му.

Така ще можете да направите най-полезен и пълноценен избор и прецизно да поддържате неговото внимание.

Тук е важно да отбележим, че този аспект не трябва да бъде пренебрегван.

Прекалено сложна игра за малко дете не би била практична и може да го демотивира или обърка.

Прекалено лесна игра за голямо дете, пък, няма да го вълнува и да надгради качествата му, което също е проблем.

Освен това, изборът на игра спрямо възрастта на детето ви, може да има и пряко отношение към запазване на здравето му.

Ако играта съдържа частици, лесни за поглъщане, например, прекалено малкото дете от любопитство може да глътне една.

Както се досещате, това несъмнено ще го изложи на сериозен риск и затова е добре да бъдете съобразителни в това отношение.

Интереси на детето

За да е пълноценно допълнение в ежедневието на детето ви, образователната игра трябва да отговаря не само на неговите нужди, но и на интересите му.

В този смисъл, подберете такъв тип занимание, което детето ви иска и към което е любопитно.

Така, освен че ще сте сигурни, че на него му харесва играта, ще му покажете, че и зачитате неговото мнение.

А съвет от нас – това е много ценен етап, изграждащ взаимотношенията дете-родител.

Дизайн на играта

Често сте чували израза, че “по вида посрещат”. Е, това важи с пълна сила, когато децата избират с какво да си играят.

Именно затова, за да привлечете и задържите вниманието им, играта трябва да ги грабва и интригува. В противен случай, бързо ще им се стори безинтересна, а това няма да даде добри резултати по отношение на новите научени неща.

На първо място вземете предивд цялостната визия на играта…

Повечето игри за деца са многоцветни. Това има за цел да привлича детския интерес и да развива у малчуганите умения като съобразителност, комбинативност и рационалност.

Същевременно, обаче, твърде шарените дизайни на игрите могат да имат обратен ефект – да разсейват детето постоянно и да го стресират.

Именно затова, бъдете внимателни в този аспект и, както по-горе споменахме, за най-пълноценен избор се допитайте до детето ви.

Сложността на дизайна на играта, обаче, също е от значение и не бива да се пренебрегва. 

Прекалено опростените игри, особено за по-любопитните деца в 3-4 годишна възраст, рядко могат да задържат вниманието им.

Крайно сложните дизайни, същевременно, могат да отблъснат детето, натоварвайки го значително психически.

Именно затова и в това отношение се стремете към баланс. Така ще сте сигурни, че правите най-правилната покупка, която детето ви ще обикне и приеме напълно естествено.

Това, съответно, ще направи миговете му в игра много по-забавни, а и в образователен аспект – много по-ефективни и полезни.

 

Ето, че ви запознахме накратко с най-важното, което трябва да знаете за образователните игри…

Време да ви представим и някои от най-отличителните сред тях на пазара в момента.

1. Образователна игра „Букварино“Тази образователна игра е предназначена за забавно научаване на правопис и правоговор, като в същността си тя съдържа интересна и вълнуваща гледна точка за произхода и развитието на българската азбука. Играта е практична и може да се играе във всякакви условия като е предназначена най-вече за деца на възраст над 5 години.
Купи сега

2. Образователен пъзел „Уча Буквите“Този образователен дървен пъзел е подходящ за деца над 3 години и се състои от 30 елемента, които имат за цел да обогатят знанията на децата едновременно в две сфери – правопис и природознание. Пъзелът е интересен и забавен и стимулира детския потенциал, развива логиката и подобрява последователността и концентрацията.
Купи сега

3. Образователна игра „Физика“Ако в дома ви живее един млад, любопитен изобретател, то тази игра определено ще плени съзнанието му. Този образователен комплект е предназначен за деца над 8 години и предоставя възможност за създаване на над 17 механични модела, предназначени за разнообразни експерименти. Така по развлекателно вълнуващ начин, детето ви ще може да се запознае с основни физични закономерности, обогатявайки културата си.
Купи сега

4. Образователна игра „Английски за деца“В днешно време познанието на чужди езици е много важен аспект от живота на всеки човек, а най-доброто време за започване на изучаването на езици е ранна детска възраст. Е, тази образователна игра определено ще ви впечатли. Тя по забавен път ще придвижи вашето дете по картата на Лондон, научавайки го дума по дума бързо и интересно на английски език.
Купи сега

5. Игра за развиване на уменията „Brainstorm Addictaball“Тази образователна активити игра със завладяващ детското внимание дизайн има за цел да подобри концентрацията, координацията, креативността и целеустремеността на вашето дете. Тя е със силно интригуваща стратегия, многоцветен дизайн и е подходяща за деца над 6 години.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Образователна игра „Човешкото тяло“Тази образователна игра за деца между 4 и 8 години има за цел да обогати детската култура в областта на познанието на човешкото тяло. Играта е интересна и увлекателна, а от нея детето ви определено ще натрупа не само приятни емоции, но и много полезна информация.
Купи сега

7. Образователна игра „Бухалът Buboo: Научи се да броиш“Направете обучението на числа у дома лесно и приятно още сега. С тази образователна игра детето ви ще развие логическо мислене и памет и ще се запознае с числата много внимателно и подоробно още в ранна детска възраст. Играта е лека, приятна и вълнуваща, определено ще впечатли вашето дете и пълноценно ще поддържа неговия интерес през целия игрален процес.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!