Всички категории

8-те Най-Добри Олекотени Завивки

Всички мечтаем за топло и комфортно легло, в което да се потапяме вечер след тежък работен ден. А няма нищо по-уютно от мека завивка, която те обгръща и прави съня ти истински приятен.

Олекотените завивки са като една прегръдка за тялото и правят спането още по-чакано и желано!

Звучи прекрасно, нали? Ако сте в търсене на олекотена завивка, определено сте попаднали, където трябва! Ще преминем през всички етапи на купуването на такъв артикул.

Значението на качествения сън и ползите от него са широко известни. Недостатъчният сън може да има катастрофални последици за здравето на човека.

Положителната страна е, че всъщност можем да контролираме качеството на съня си. Необходими са известни инвестиции, но това е вид усилие, което се възвръща многократно.

Уютна и топла, добре подбраната завивка ще ви осигури спокоен сън през най-студените зимни нощи. Освен това, с малко търсене, можете също да намерите нещо, което няма да бъде прекалено дебело или тежко през лятото.

Една добре изработена олекотена завивка може да издържи от 10 до 25 години. Ако вашият юрган или завивка все още е в страхотна форма, но смятате, че вече не отива на спалнята ви или искате да промените стила, помислете за закупуване на плик за старата ви завивка. Така ще удължите живота й още повече, а и ще си спестите нови разходи.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за олекотените завивки. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват олекотените завивки и кои са основните им предимства?

Постигането на перфектна нощна почивка изисква спално бельо, което отговаря на вашия уникален стил на сън. С толкова много термини, които се хвърлят наоколо, откъде да започнете? Завивката – лесно объркана с одеяло или юрган – е уникален горен слой, който ви позволява да персонализирате спалното си бельо през цялата година.

Думата „duvet“ е френска дума, означаваща „пух“ – отнася се за подобно на пера вещество от гъски и патици.

Пухът е областта под външната покривка от пера, обикновено най-близо до корема на гъски или патици. Тя е много лека и пухкава и е ефективен топлоизолатор – идеален пълнеж за завивка. Силата на запълване определя теглото и топлината на завивката. За разлика от юргана, нейната уникална структура, подобна на възглавница, улавя топлината, без да ви натежава.

Завивките произхождат от Европа, където традиционно пухът се използва за пълнене на големи торби от плат, който служи като уютен горен слой на спалното бельо. Когато чуете някой да казва, че спи „в европейски стил“, това обикновено означава, че използва олекотена завивка.

Завивката е като мека плоска торба, изработена от различни видове плат и е натъпкана с пух или алтернативен пух, като коприна, вълна, полиестер или пера. Пухените алтернативни завивки са по-евтини от традиционните такива. Също така са хипоалергенни и са подходящи за хора, които са склонни към алергии от прах в естествения пух.

Завивките имат шевове навсякъде, за да се гарантира, че пълнежът остава равномерно разпределен, без да става на бучки или плосък от някоя страна. Детайлните шевове държат пълнежа на място и са от съществено значение за една завивка да се усеща равномерно плюшена.

А сега нека видим и така известните предимства на олекотените завивки и кое всъщност ги отличава от останалите.

Пълнеж

Важно е да помислите с какво е пълна новата ви завивка. От хипоалергенните ползи за здравето на синтетични кухи влакна и гроздовиден пух до традиционния гъши пух, опциите са безкрайни.

Колкото и топли и уютни да са пухените завивки, те могат да раздразнят страдащите от алергии и е важно да изберете антиалергични такива. Предимството на синтетичните пълнежи е, че са леки, хипоалергични и по-бързо съхнат след пране.

Лесни за поддръжка

Факт е, че прането на завивки е мъка. Те са обемисти и пухкави и през повечето време едва се побират в пералнята ви. Някои завивки дори се почистват само на химическо чистене, което наистина може да се окаже проблем с времето, ако имате няколко легла в дома си.

Но олекотените завивки са съвсем друго нещо! Благодарение на леката си материя, те нямат проблем с побирането в пералнята. А сушенето се случва много по-бързо, отколкото при юрганите или одеялата.

Именно лесното им почистване прави много по-вероятно да ги перете редовно и да внасяте свежо ухание в спалното си помещение!

Декор

Олекотените завивки са особено привлекателни, ако обичате да правите интериорни промени в дома си. Това е така, защото е по-лесно и по-рентабилно да смените пликовете за завивките, отколкото да купите изцяло нов комплект спално бельо.

Пликовете за завивки се срещат под всякакви размери, цветове и форми, така че спалнята ви да придобие изцяло ново излъчване!

Какви видове олекотени завивки се предлагат?

Олекотените завивки се срещат в голямо разнообразие на пазара и понякога може да бъде объркващо накъде да се насочите. Истината обаче е, че всеки тип завивка има различна функция и това би следвало да направи избора ви по-лесен.

От вас се изисква единствено да определите какви са вашите нужди и след това, спрямо тях, да започнете търсенето на идеалния продукт.

Ще забележите, че всяка олекотена завивка има определен Tog рейтинг. Той ви казва колко топла е завивката и колко изолираща ще бъде, така че е важно да разберете коя оценка е най-добра за вас и за сезона.

Ако ви е твърде горещо или прекалено студено в леглото, няма да имате добър нощен сън и може да бъдете малко нацупени на следващия ден! Наличието на правилната оценка ще ви помогне да регулирате телесната си температура и да спите по-добре.

Скалата за оценка Tog започва от 1,5 до 15. Това показва колко добра е една завивка при задържането на въздуха и осигуряването на топлина. Колкото по-висок е рейтингът, толкова по-топла е завивката.

Като цяло спите най-добре, ако тялото ви остане на хладна до нормална температура през цялата нощ. Около 18 градуса е подходящата температура за поддържане на спалнята ви.

За да ви улесним максимално много, сме ви подготвили най-разпространените видове олекотени завивки и кое отличава всяка от тях.

Летни завивки

Летните олекотени завивки имат Tog рейтинг от 2,5 tog до 4,5 tog. Това ги прави идеални за летните месеци, осигурява по-малко изолация и ви държи по-хладно. Ако изпитвате нощно изпотяване, тогава тази обща оценка може да е подходяща за вас дори през цялата година.

Пролетни и есенни завивки

Пролетните и есенни олекотени завивки имат Tog рейтинг от 4,5 tog до 9 tog. Те ще ви затоплят, когато нощите са по-студени през пролетта и есента. В съвременните добре изолирани къщи тази обща оценка ще бъде достатъчна, за да ви стопли и през зимните месеци.

Зимни завивки

Зимните олекотени завивки имат Tog рейтинг от 10,5 до 13,5, което ги прави много топли и удобни за най – студените зимни нощи. С такава завивка няма да усещате студа навън, а ще се чувствате на топло и уютно място в леглото!

Целогодишни завивки

Целогодишните олекотени завивки, наричани още завивка 3 в 1, се състоят от две части, които могат да се използват отделно или да се закопчават заедно, за да се получи по-топла завивка.

Обикновено едната завивка е с по-нисък Tog рейтинг за сметка на другата и по тази начин се допълват идеално.

Най-често срещаните комбинации между двете завивки в комплекта са следните:

 • 13,5 tog целогодишна завивка: 4,5 тог + 9 тог
 • 11,5 tog целогодишна завивка: 2,5 тог + 9 тог
 • 7 tog целогодишна завивка: 2,5 тог + 4,5 тог

Завивка с какъв пълнеж да изберете?

Пълнежът на завивката е това, което я прави невероятна или ужасна!

Има два основни вида пълнеж за завивки, от които да избирате – естествен или синтетичен. Калъфът за завивка също е важен. Най-често препоръчван е памучният калъф, тъй като той е дишащ, регулира температурата и попива потта.

А сега нека обърнем по-голямо внимание на пълнежите по отделно:

Естествен пълнеж

Естествените пълнежи са меки, топли, пухкави и по-дишащи от синтетичните материали. Няма нужда да се притеснявате за хигиената и грижата за завивките, повечето естествени пълнежи могат да се перат в пералня, издръжливи са и биоразградими.

Пълнежът от пух и пера е най-популярният естествен пълнеж за завивки, както гъши, така и патешки.

 • Гъши пух: Пухът е най-добрият естествен изолатор, осигуряващ приблизително три пъти повече топлина от синтетичните материали. Мекият пух е много издръжлив и осигурява най-високите нива на топлина в една завивка.
 • Пълнеж от пера: Тези завивки са по-тежки, по-големи и вероятно по-евтини от пухените, тъй като перата могат да бъдат малко бодливи, ако калъфката не е достатъчно здрава.
 • Пълнеж от пух и пера: Повечето завивки използват комбинация от пух и пера, за да осигурят достатъчно тегло и топлина. По-високото съотношение на пух към пера ще ви даде по-лека и по-топла завивка.
 • Рециклирани пухени завивки: Тези завивки са с пълнеж от рециклиран пух и/или рециклирани пера. Докато рециклираната пухена завивка може да бъде добра идея от гледна точка на околната среда, пухът ще е бил подложен на различни процеси на почистване, така че може да е загубил някои от полезните си свойства.
 • Копринени завивки: Не се предлагат широко, но са много издръжлив и лек пълнеж за завивки. Той е хипоалергичен, осигурява добра регулация на температурата и може да се пере и суши в сушилня. Въпреки това ще загуби естествените си свойства, ако се пере прекалено много.
 • Вълнени завивки: Естествено хипоалергенни, издръжливи и рециклируеми. Дебелата структура на вълната означава, че тя улавя въздуха наистина добре, осигурявайки хубава регулация на температурата. Вълнените пълнежи отвеждат влагата от кожата и задържат сухия въздух и топлина. Вълнената завивка обаче може да изглежда малко тежка и няма да има удобната покривка на пухената завивка. Може също така да има лек мирис на вълна.

Синтетичен пълнеж

Синтетичните завивки често са хипоалергенни и могат да бъдат добър вариант, ако сте алергични към пера или вълна. Въпреки че могат да попиват потта, те са по-малко дишащи от естествените влакна, така че не бихме ви ги препоръчали, ако имате нощно изпотяване.

Синтетичните влакна могат да бъдат произведени с различна ширина, дебелина и качество, така че се уверете, че завивката се усеща добре напълнена.

За съжаление, тъй като синтетичните пълнежи за завивки са изработени от форма на пластмаса, те не подлежат на рециклиране и не са биоразградими, така че ще се окажат в сметището, когато ги изхвърлите. Когато се перат, те също могат да отделят микропластмаса в околната среда.

 • Микрофибърни завивки: Фини синтетични влакна, изработени от полиестер. Нишките са по-фини от човешки косъм. Микрофибърът е предназначен да бъде синтетичният изкуствен еквивалент на естествения пух. Фините влакна са меки и копринени. Микрофибърът с наистина добро качество може да създаде усещането за пухена завивка с високо съотношение, но не може да съвпадне с ефирността на пуха.
 • Завивки от кухи влакна: Полиестер, подобен на микрофибър, но всяка нишка от влакна има един отвор в центъра, който улавя въздуха. Кухите влакна са леки, жилави и твърди. Особено издръжливи и често доста бюджетни. Улавят топлината добре и осигуряват по-голяма еластичност от микрофибъра.
 • Рециклирани завивки от кухи влакна: Отпадъчните пластмасови бутилки се стопяват в пластмасови чипове и след това се предат в полиестерни влакна. Това изисква по-малко енергия в сравнение с чистия полиестер и намалява извличането на нефтохимикали от околната среда. За производството на пълнеж за двойна завивка са необходими около 120 пластмасови бутилки. Рециклирането намалява депонирането, така че те са по-добър избор, ако искате микрофибърна завивка, но все пак може да създаде замърсяване от микрофибърна пластмаса.

Какъв калъф за завивка да изберете?

Калъфът за завивка е това, което „облича“ вашата завивка, служейки като защитен слой и най-видимата част от спалното ви бельо. Въпреки, че не е задължително да купувате калъф, все пак е препоръчително.

С него олекотената ви завивка ще се запази в отлично състояние, а прането ще бъде по-приятно!

Хората избират калъфи за завивки поради тяхната популярност, въпреки че има много фактори, които трябва да имате предвид, преди да направите покупка. Те могат да се перат в пералня, като цяло са евтини, удобни и лесно се сменят, ако ви омръзне един стил.

Нека видим какви видове калъфи се предлагат, преди да направите тази покупка:

Памучен калъф

Памукът е най-често използваният материал за пликове за завивки и е лесна за поддръжка материя, която е мека и удобна. Ако търсите безпроблемна материя с ниска поддръжка, памукът е най-добрият ви избор.

Повечето сайтове за спално бельо препоръчват калъф за завивка с над 300 на брой конци, за да сте сигурни, че олекотената ви завивка ще бъде добре защитена от всякакви вреди.

Копринен калъф

Ако търсите дишаща и луксозна завивка, препоръчваме коприна. Естествените свойства на коприната я правят чудесна за влажен климат и ще ви топли, без да се чувствате притиснати.

Ако страдате от алергии или астма, коприната е предпочитан материал поради нейните прахоотблъскващи свойства.

Калъф от полиестер и памук

Завивките от полиестер и смес от памук са най-подходящи за хора, които искат устойчива материя, която не се мачка или избледнява с времето.

Полиестерът е създаден от човека, което означава, че обикновено е по-евтин от естествените алтернативи. За разлика от памука или коприната, полиестерът е по-малко дишащ, улавя влагата и топлината във вашите чаршафи. Ако сте човек, който предпочита по-топла среда за сън, полиестерът е чудесен вариант.

Какво друго да имате предвид, когато сте в търсене на олекотена завивка?

Избирането на перфектната завивка може да бъде малко напрягащо! Но когато намерите завивка, която е „точната за вас“, тя може да направи чудеса за качеството на съня ви. Така че си струва да отделите време, за да разберете коя е подходяща за вас.

Има много фактори, които трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че можете да се отдадете на спокоен сън всяка нощ.

И така, ето едно лесно ръководство за закупуване, което да следвате, и стъпка по стъпка можете да стесните избора, за да намерите завивка, която е направена за вас.

Топлина на завивката

Когато става въпрос за топлина, ключовата дума, на която трябва да внимавате, е „tog“. Общата оценка показва топлината на завивката и ще бъде едно от най-важните решения, които трябва да вземете, след като вземете решение за пълнежа.

Помислете за температурата в стаята си, колко топло ви е като цяло, когато спите и как температурата в помещението ви варира от сезон до сезон.

Имайте предвид, че са налични и опции за завивки за всички сезони. Те се състоят от две отделни завивки, закопчани заедно, за да бъдат по-топли или по-леки в зависимост от сезона.

Размер на завивката

Това може да изглежда доста очевидно, но не винаги хората се сещат да съобразят размера на завивката с размера на матрака си, така че трябва да го обмислите.

Много потребители всъщност избират завивка, която е с един размер по-голяма от рамката на леглото им, така че да виси добре над края на матрака, създавайки красив ефект на драпиране. Освен това, ако ще се използва от двама души, по-голямата завивка ще е достатъчна, за да спите спокойно през цялата нощ!

Шевове на завивката

Когато купувате завивка, внимавайте за шевовете, които я пресичат – те са важни, за да запазите пълнежа от влакна на място.

Шевовете, преминаващи в равни линии през завивката, няма да са достатъчни, за да задържат пълнежа на място и да го запазят равномерно разпределен. Неравномерно разпределеният пълнеж вътре в завивката нарушава целта й, тъй като няма да ви заобиколи с равномерен комфорт и топлина.

Наличност на други завивки

Не на последно място, добре е да помислите за останалите слоеве завивки, които може би вече използвате. Ако имате много други завивки, едва ли ще имате нужда от топла такава и обратното.

Наличието на кувертюри, чаршафи и особено по-дебели одеяла на леглото ви означава, че едва ли ще имате нужда от нещо друго. Затова, ако все пак искате олекотена завивка, изберете по-лека от селекцията.

Имайте предвид, че калъфът ще добавя още повече тежест и топлина, така че вземете предвид и това, когато избирате.

Поддръжка на завивката

Последната проверка е дали сте наясно как най-добре да се грижите за нея, така че да бъде дългосрочна инвестиция за вашия дом.

Повечето олекотени завивки могат да се перат и сушат в сушилня, а в някои случаи могат и на химическо чистене. Често, обаче, една завивка ще бъде твърде голяма, за да се побере в пералнята ви у дома, така че го имайте предвид.

Ако търсите дълготрайна и издръжлива завивка, тогава е вероятно да сте избрали синтетичен пълнеж, тъй като те са известни с фантастичното си възстановяване след пране.

Но ако избирате естествен пълнеж, не се притеснявайте, вашата завивка все още може да се пере и суши, просто трябва да имате предвид температурите на пране и методите на сушене.

Съвети за най-правилно почистване на олекотената завивка

Когато става въпрос за почистване на вашата завивка, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какъв тип пълнеж има – синтетичен или естествен. Това ще повлияе на метода на почистване.

Как да перете синтетична завивка?

1. Обърнете внимание на етикета на производителя, за да видите дали има някакви специални инструкции, които да следвате при пране.

2. Проверете дали вашата завивка ще се побере в пералнята ви. Тя трябва да е достатъчно хлабава (около три четвърти пълна), за да може да се получи добро движение, когато цикълът на центрофугиране започне.

3. Настройте пералнята си на най-високата температура, която инструкциите за поддръжка позволяват – повечето синтетични завивки могат да се перат при 60⁰C, което е достатъчно, за да се унищожат праховите акари.

4. Използвайте около една трета от обичайното количество перилен препарат, което бихте използвали за пълна пералня с дрехи.

5. Настройте вашата машина на редовен цикъл на центрофугиране и започнете прането.

6. След като прането приключи, отстранете влажната завивка и я разклатете, така че пълнежът да се изравни.

7. Вашата олекотена завивка вече е готова за сушене!

Как да перете естествена или пухена завивка?

1. Обърнете специално внимание на инструкциите за грижа за завивката и не се изкушавайте да ги пренебрегнете — ако те показват, че завивката се нуждае от почистване от специалист, тогава наистина си струва да вземете правилните предпазни мерки.

2. Проверете дали завивката ще влезе в пералнята – тя не трябва да заема повече от три четвърти от цилиндъра. Пухените завивки могат да бъдат обемисти, така че ако машината ви е твърде малка, тогава може да си струва да перете на ръка или да потърсите професионално почистване.

3. Естествените завивки (като вълна) или пухени завивки (като гъши пух) обикновено могат да се перат в пералня, но изискват повече грижа и внимание от синтетичните материали:

 • Пухени завивки: Трябва да се перат с малко количество мек перилен препарат при щадяща програма. Не използвайте белина!
 • Вълнени завивки: Обикновено могат да се перат на цикъл за вълна с щадящ вълната препарат, последвано от центрофугиране, за да се освободи задържаната вода след това.
 • Копринени завивки: Не трябва да се перат изцяло в пералня или на ръка, освен ако инструкциите не казват, че могат. Вместо това те трябва да бъдат напълно покрити и почистени на място, когато има петно.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за олекотени завивки на пазара в момента…

1. Завивка Poohy Premium Down DuvetТази олекотена завивка има пълнеж от френски патешки пух (90% пух, 10% фибри от пух и фини перца), обвита с дишащ 100% памучен перкал плат. Тя е подходяща за целогодишна употреба при умерена температура. Има свойството да отвежда ненужната влага! Продуктът е хипоалергичен и изработен от натурални материали. Може да се пере в пералня на 40°C и да се суши в сушилня. Има и гаранция от 2 години!
Купи сега

2. Олекотена завивка Alcam FantasyТази олекотена завивка е направена от мек микрофибър и може да се използва през всеки сезон. Пълнежът й е от силиконови влакна 250 гр / кв.м. Препоръчително е винаги да го използвате с калъф, който има защитна роля и ще намали броя на прането. Може да се пере в пералня и се суши доста бързо. А цветният принт създава приятна атмосфера и ще зарадва дори вашите малчугани!
Купи сега

3. Олекотена завивка MIDIMAОлекотената завивка Midima е капитонирана и изработена от 100% памук. Има вата с плътност 150 гр/м2. Размерите й са 200 x 200 см, което я прави подходяща за употреба в голяма спалня, дори от двама души едновременно. Цветът й е бял и затова се препоръчва да я ползвате с калъф, за да запазите живота й възможно най-дълго.
Купи сега

4. Поларен юрган FRENCHOME FlowerПредставяме ви една пухкава и двулицева олекотена завивка, която ще внесе елегантност в дома ви. Може да се ползва като завивка и като покривало за легло. Размерите й са 200 х 220 см. Материята, от която е изработена е мек микрофибърен плат и поларен плюш, а пълнежът е 100% силиконова вата от 310 г/м2. Може да се пере в пералня до 40º С., но не се препоръчва използването на хлор и други избелващи препарати.
Купи сега

5. Комплект олекотена завивка Ultrasleep Vintage Brown SomnartТози модел представлява две цветни микрофибърни части, съединени с кадифе. Едната част е олекотена лятна завивка с тегло на пълнежа 120 г/кв.м. Другата е топъл юрган, подходящ за пролетта и есента, с тегло 200 гр./кв.м. когато двете части се съединят с кадифе, се получава дебела завивка за студения сезон. Пълнежът е от вълна със силиконизирани полиестерни влакна, конюгирани и с вътрешна кухина, която предлага комфорт и добра топлоизолация. Може да се пере на 40 градуса в пералня.
Купи сега

6. Олекотена завивка Alcam ButterflyТази многоцветна олекотена завивка е с размери 180 х 200 см и плътност от 250 гр/м². Пълнежът й е от силиконови фибри и е подходяща за всички сезони. Може да се пере в пералня, но без да се използва белина. Моделът е хипоалергичен и може да се използва спокойно, дори от хора с алергии. Принтът на завивката я прави изключително подходяща за детска стая!
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Олекотена зимна завивка Izidream Мирабел БраунТази олекотена завивка е изработена от висококачествен микрофибър. Материята е устойчива и не се свива. Също така е конечно капитонирана с мека и топла силикованова вата, която я прави още по-пухкава, като запазва формата и пълнежа си за дълго време. Изключително подходяща е за употреба през зимата. Може да се пере в пералня, на не повече от 30 градуса и без белина! Ако я сушите в сушилня, използвайте програма за деликатни тъкани.
Купи сега

8. Олекотена лятна завивка BeautissuАко пък ви трябва нещо за по-топлите месеци, то този продукт ще ви свърши чудесна работа! Олекотената завивка е съставена от 100% високакачествен полиестерен микрофибър и пълнеж от силиконов пух. Благодарение на комбинацията между това леко тегло и висококачествените материали, тялото ви ще може да диша, без да се запарва и изпотява. Размерите са 135 х 200 см и може да се пере в пералня при 60°C. Също е подходяща и за машинно сушене.
Купи сега

4.3/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!