Всички категории

8-те Най-Добри Прахосмукачки Робот за 2024

Кога ли роботите ще ни отменят в домакинските задължения?

Е, автоматичните прахосмукачки вече го правят!

Задълженията по поддръжката на дома са до болка познати на всеки домакин или домакиня. Досадното чистене, пране и готвене, сякаш нямат край – прахът и мръсните чинии в мивката постоянно се натрупват.

За щастие в днешно време технологиите ни позволяват да се отпуснем на дивана, докато машините вършат работата вместо нас. Миялните машини и пералните вече отдавна са навлезли в домовете ни, но един нов робот набира все повече популярност сред собствениците на жилища.

Прахосмукачката робот със сигурност е едно от най-иновативните и полезни средства, с които да намалите домашната работа и да си спестите излишните усилия по поддръжката на жилището.

Ако се чудите какво ги прави толкова специални и дали имате нужда от подобно съоръжение – попаднали сте на правилното място.

В тази статия ще ви запознаем с всичко най-важно, което трябва да знаете за този тип машини, а в края сме ви подготвили и някои от най-добрите прахосмукачки роботи на пазара у нас.

Какво представлява прахосмукачката робот и какви са ползите от нея?

Прахосмукачката робот е автоматична машина за почистване, която обхожда жилището ви и събира мръсотията и праха по земята. Обикновено тя е малка, кръгла и около 10-20 см във височина, за да минава лесно покрай мебелите.

Повечето подобни прахосмукачки са на батерии и изискват определен период от време, за да се заредят. Голяма част от тях позволяват и да ги управлявате дистанционно и да ги настройвате за определен час.

Ако все още се чудите с какво тази прахосмукачка превъзхожда обикновената такава, ви препоръчваме да обмислите следните ѝ предимства.

Отмяна в почистването

На първо място трябва да отбележим, че този вид уреди ще ви спестят часове и дори дни в почистването на жилището.

Те са чудесен вариант за всички домове, независимо дали са широки или тесни. Прахосмукачката робот сама ще се погрижи подовете във всяка стая да бъдат добре почистени, за да не ви се налага да чистите постоянно с метлата или парцала.

Подобни уреди значително улесняват всеки домакин или домакиня в домашните задължения.

Освен, че спестяват усилията за чистене, те спестяват и доста време, което може да използвате за изпълнението на друга задача. Докато прахосмукачката минава подовете ви, вие може да се заемете с избърсването на праха от рафтовете или сгъването на прането, за да приключите възможно най-бързо и да се отдадете на заслужена почивка.

Чистота

Разбира се, прахосмукачката робот ще допринесе значително и за хигиената във вашия дом.

Предвид натовареното ежедневие е напълно нормално понякога да подминавате или пропускате почистването на подовете у дома. Човек трудно може да се мотивира да хване метлата в ръка, след като цял ден е бил на работа или се е грижил за децата.

Точно тук идва автоматичната прахосмукачка, с чиято помощ можете да поддържате изрядна чистота в жилището.

Подобен уред е изключително полезен, особено когато споделяте жилището с малки деца или домашни любимци. Няма нужда да се притеснявате, че детето ви си играе в мръсотията, нито че животното ръси прекалено много косми, които се наслагват по пода.

Практичност

Една от най-полезните функции на прахосмукачките роботи е именно тяхното “смарт” устройство.

При повечето продукти управлението става посредством приложение на телефона.

По този начин можете да включвате прахосмукачката дори когато не сте у дома, да проследите през кои стаи е минала, както и дали не е попаднала на трудно за почистване място.

Можете да нагласите режима на прахосмукачката и да я накарате да почиства в определен час от деня. Така ще сте сигурни, че тя няма да се включи по средата на нощта и няма да създава неприятен шум, който да пречи на вас или вашите близки.

Какво трябва да обмислите преди покупката на прахосмукачката робот?

Разбира се, когато купувате подобен уред, е важно да прецените доколко той ще ви свърши работа. Редно е внимателно да обмислите някои характеристики на вашия дом, както и условията, в които живеете, за да сте сигурни, че машината ще ви свърши работа.

Добрата новина е, че на пазара се предлагат прахосмукачки за всяка ситуация, така че няма от какво да се притеснявате.

Стига внимателно да предвидите следните условия, вашата прахосмукачка робот ще се окаже една от най-добрите ви инвестиции.

Подът в дома/офиса ви

Разбира се, на първо място трябва да обмислите повърхностите, по които роботът ще се движи.

Тук трябва да съобразите самият материал на пода – дали сте с плочки или паркет например. Преценете колко е издръжлива настилката и дали колелата на прахосмукачката са приспособени да се движат по подобни повърхности.

Ако сте обзавели жилището си с паркет, вероятно между стаите има преходни лайсни или друг вид праг, който може да спъне робота.

Освен това, ви препоръчваме да обмислите и наличието на допълнителни постелки и килими, които допълнително могат да затруднят вашата прахосмукачка.

Нуждите ви

Независимо дали живеете сами или споделяте жилището с други хора или дори домашни любимци, трябва да предвидите тези условия преди покупката на робота.

Ако обитавате дома сам, то най-вероятно нуждата от почистване е далеч по-малка.

В случай, че споделяте пространството с малки деца, които често разливат течности, или домашни любимци, които отделят повече косми, вероятно ще ви е необходима по-мощна прахосмукачка.

Уверете се, че машината, която купувате, не представлява опасност за обитателите на вашия дом, както и че не вдига прекалено много шум. Ако живеете с възрастни хора, обмислете дали няма опасност някой да се спъне в прахосмукачката или да я забрави затворена в някоя стая.

Бюджетът ви

Когато избирате продукт за вашия дом, няма как да не подминете и цената му.

Средствата, които ще отделите за прахосмукачката, трябва да бъдат пропорционални на вашите нужди.

Ако закупувате робота за вашето собствено жилище, което обитавате през цялата година, и знаете, че прахосмукачката ще работи ежедневно, ви препоръчваме да инвестирате в по-скъп, но и по-качествен продукт.

Същото важи и в обратната посока.

В случай, че искате да обзаведете къщата си за гости, квартира, която давате под наем, или лятната вила, то по-евтин продукт би ви свършил достатъчно добра работа. Все пак, няма да използвате робота всеки ден, което ще удължи значително живота му.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на прахосмукачка робот?

Както вече стана ясно, прахосмукачките роботи навлизат все повече в домовете на всеки модерен собственик на жилище. Ето защо на пазара ще откриете огромно разнообразие от продукти, като всеки един от тях е предназначен за конкретни условия.

Ако се чувствате изгубени сред характеристиките на всички тези продукти, в следващите редове ще ви помогнем със спецификите, на които задължително трябва да обърнете внимание.

Вид

На първо място е добре да прецените какъв вид прахосмукачка робот ви е необходима.

Тези за сухо почистване са най-популярни.

Те всмукват много повече частици и са способни да изтеглят мръсотията, праха и бактериите, дори от най-малките пролуки по пода.

На пазара, обаче, все повече се появяват и такива за мокро почистване.

Те са снабдени с функция, която е предназначена най-вече за твърди подове от плочки или камък. Този вид роботи имат воден резервоар и пръскат вода докато почистват. Обикновено разполагат и с парцал, който да разнася равномерно водата и да я попива.

Разбира се, може да заложите и на комбинираните прахосмукачки.

Те са изключително удобни и практични, тъй като предлагат няколко режима на работа и могат да бъдат използване по различен начин, в зависимост от помещението, което искате да почистите.

Размер

Следващата важна характеристика за всеки подобен продукт е неговият размер.

Повечето прахосмукачки роботи са около 35см в диаметър, а височината им е около 10см.

Това позволява на машините да преминават през по-тесни пространства, да се движат под мебели като дивани и столове. Освен това, компактният им размер ги прави почти незабележими, за разлика от големите стандартни прахосмукачки.

Редно е да обмислите и теглото на машината.

Голяма част от съоръженията тежат между 3 и 5 килограма.

Това ги прави лесно преносими и осигурява безпроблемно почистване. По-леките машини са и по-безопасни, ако споделяте пространството с малки деца или домашни любимци.

Капацитет

Друга важна специфика на продукта е неговият капацитет, който невинаги е пропорционален с размера му.

Капацитетът се измерва в литри и обозначава колко боклук и вредни частици може да побере машината, преди да се наложи почистване на контейнера. При повечето роботи тази характеристика варира между 250 мл и 1 литър.

Ако живеете в малък апартамент или искате да използвате робота само за една стая, малкия капацитет ще ви свърши чудесна работа. Той, обаче, изисква по-честа поддръжка.

В случай, че обитавате широк апартамент, вероятно няма да е удобно да почиствате машината след всяка стая. При такива условия ви препоръчваме да заложите на прахосмукачка с голям капацитет, която може да обере праха от цялото жилище, без да се претоварва.

Управление

Голяма част от прахосмукачките роботи са със “смарт” устройство и се управляват чрез Wi-Fi или Bluetooth. Обикновено настройките стават чрез мобилно приложение, с което робота е винаги достъпен, независимо къде се намирате.

Изключително удобна функция е гласовият асистент, с който да задавате команди на машината от разстояние. Разбира се, внимавайте ако имате малки деца, които могат да злоупотребят с възможността и да си поиграят с робота по този начин.

Разбира се, ще откриете и продукти с отделно дистанционно, както и такива с бутони на самата машина.

Що се отнася до захранването, повечето роботи са на батерии и се зареждат посредством станция, която може да поставите на скришно място в жилището.

Обикновено времето за пълно зареждане на машината е между 3 и 4 часа. Ако това ви се струва прекалено дълъг период, заложете на робот с по-мощна батерия, която не изисква често зареждане.

Функционалност

Когато избирате своята прахосмукачка, трябва да обърнете внимание и на допълнителните функции, които тя предлага.

На първо място се поинтересувайте от точната конфигурация на навигационната система. Уверете се, че машината е снабдена с достатъчно сензори и разполага с технологии против сблъсък.

Вижте и дали разполага с камера за разпознаване на жилището, както и дали може да проектирате и залагате допълнителни виртуални стени или препятствия, които робота да избягва.

Някои прахосмукачки разполагат и със система за разпознаване на повърхности и променят поведението си в зависимост от средата.

В повечето специфики на продуктите е указана и тяхната височина на изкачване. Сверете я с височината на килимите и праговете у дома, за да сте сигурни, че прахосмукачката ще може да премине през тях успешно.

Не на последно място обърнете внимание на филтрите и дали те са подходящи за обиране на специфични материали като косми от домашни любимци, разпиляна храна или козметични продукти.

Как да се грижите за вашата прахосмукачка робот възможно най-добре?

Като всяко друго съоръжение за дома, прахосмукачката робот също изисква добра поддръжка.

В противен случай рискувате тя да се повреди прекалено бързо и инвестицията ви да се окаже напразна.

Редовното почистване е ключово за дълготрайния живот на машината.

Старайте се да изпразвате често контейнера, в който се събират боклуците.

Освен него, не забравяйте да почиствате и праха от филтрите, както и космите, които най-вероятно са се насъбрали по колелата.

Не забравяйте да се погрижите и за сензорите.

Удачно е да ги забърсвате периодично, за да ги поддържате в изправност и да помагате на машината да навигира из жилището ви.

Отделете внимание и за батерията – ако не я почиствате редовно може да повредите захранването на робота.

Хубаво е да сменяте филтрите на всеки шест месеца.

Голяма част от прахосмукачките се продават с резервен филтър, а след това може да откриете допълнителни в повечето магазини за техника.

Редно е да следите зорко условията, в които машината работи.

Макар тя да върши чудесна работа за премахването на праха и дребните частици от пода, някои модели може да се затруднят при почистването на по-голяма бъркотия.

Ако сте разляли или разсипали нещо, не разчитайте на машината да премахне всичко. В такива случаи е редно сами да почистите мястото, иначе рискувате машината да се задръсти или повреди.

 

Е, надяваме се този наръчник да ви е от полза при избора на новата ви прахосмукачка робот.

Сега е време да ви представим и някои от най-добрите продукти на пазара у нас.

1. Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro


Тази прахосмукачка робот е с лазерна навигационна система LDS и 3 режима на почистване – сухо, мокро и комбинирано. Управлението става лесно чрез мобилното приложението Xiaomi Home, както и чрез гласов асистент, с който може да стартирате или да спрете почистването.

Машината е с диаметър 353 мм и с тегло от 3.6 кг. Капацитетът на резервоара е 450 мл, а батерията е с мощност от 36 волта и държи до 180 минути.
Купи сега

2. Робот прахосмукачка Roborock S7 MaxV+


Този продукт създава 3D карта на вашия дом и разполага с 6 сензора за ориентиране. Роботът предлага сухо и мокро почистване и е предназначен за всякакъв тип повърхности. С капацитет от 400 мл и батерия, която издържа 180 минути, той е едновременно компактен, но и доста издръжлив.

Диаметърът на машината е 35 см, а теглото му – 10.5 кг. Освен с Wi-Fi връзка, роботът може да се управлява и чрез гласовите асистенти на Google и Amazon.
Купи сега

3. Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner


Следващото ни предложение е прахосмукачка робот с капацитет от 0,6 литра и няколко програми за почистване. Машината тежи едва 3.6 кг и е с диаметър от 35 см.

Прахосмукачката може да се движи и по пода, и по килима, а батерията с мощност от 40 вата е предостатъчна за почистването на цялото жилище.
Купи сега

4. Робот прахосмукачка Karcher RC 3


Тази прахосмукачка е с 2 режима на почистване и разполага с двойна четка за максимални резултати. Навигацията става чрез лазери, а управлението се случва през мобилно приложение.

Машината е с диаметър от 34 см и тегло от 3,6 кг. Капацитетът е 350 мл, който е напълно достатъчен за почистването на малко жилище. Батерията издържа от 90 до 120 минути в зависимост от натовареността на машината.
Купи сега

5. Робот прахосмукачка Rowenta X-Plorer Serie 50 RR7387WH


Този продукт предлага три различни режима на работа и може да бъде настроен за сухо или мокро почистване. Разполага с няколко сензора, сред които такъв против падане, против сблъсъци и още един, който сканира предметите в стаята.

Капацитетът на резервоара е 0,4 литра, а батерията издържа до 120 минути. В диаметър робота е дълъг 325 мм, височината му е една 8 см, а теглото му – 3,8 кг.
Купи сега

6. Прахосмукачка робот MUHLER Bobby 1


Тази семпла, но полезна прахосмукачка робот е с капацитет от 200 мл и предлага сухо и мокро почистване. Може да се управлява лесно както през мобилно приложение, така и през гласовите асистенти Google и Amazon Alexa.

Машината сама се връща до станцията си, когато ѝ падне батерията, а зареждането трае около 5 часа. След това тя може да работи около 100 минути без да спира, а освен това може да преодолява и препятствия до 15 мм във височина. Що се отнася до размерите, роботът е изключително лек и тежи едва 2.5 кг, диаметърът му е 330 мм, а височината – 74 мм.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Робот прахосмукачка Roidmi Robot EVE Plus


Следващото ни предложение е прахосмукачка робот с капацитет цели 3,3 литра, който изисква далеч по-рядко почистване. Машината е с диаметър от 35 см и тежи 6 кг. Освен, че е доста издръжлива и може да работи в продължение на 180 минути, тя предлага и няколко режима за почистване и е предназначена за всякакви повърхности.

Управлението става лесно и бързо чрез мобилно приложение, както и чрез гласови асистенти. Освен няколко сензора против сблъсъци, роботът е снабден и с индикатори за паднала батерия и пълна торба, за да знаете кога точно трябва да изпразните резервоара.
Купи сега

8. Робот прахосмукачка DREAME D9 Floor Mopping Robot


Последното ни предложение е прахосмукачка робот, която може да работи в продължение на 150 минути. Тя предлага сухо и мокро почистване и е снабдена с няколко сензори и радари, чрез които се движи безопасно по всякакви повърхности.

Машината е дълга 35 см в диаметър и тежи само 3.8 кг. Освен няколко алгоритъма за ориентиране и капацитет от 0,57 литра, роботът е снабден и гласово управление за максимално лесна употреба.
Купи сега

3.4/5 - (76 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Евгения Гергова пише

    Благодаря,бяхте ми много полезни в избора на прахосмукачка робот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!