Всички категории

4-те Най-Добри Рекуператори

Търсите устройство, което ви позволява през зимата да пестите от отопление, а лятото – от охлаждане? Ще ви представим точно това, което ви трябва!

Рекуператорът е уред, който ще реши всички ваши проблеми по най-икономичния начин!

Освен това, благодарение на него, е възможно да се създаде пълноценна вентилационна и отоплителна система, създавайки допълнителен комфорт за живеене в дома ви.

Повечето европейски държави отдавна знаят за понятието „рекуператор”. Голяма част от германците и англичаните от много време използват това просто устройство за икономично потребление на топлинна енергия в домовете си.

Комбинацията от рекуператор и термопомпа е идеално решение в настоящата борба за отоплителни системи, характеризиращи се с висока ефективност и оптимален финансов баланс.

Защо имате нужда от рекуператор за вашия дом? Какъв е принципът на неговото действие? Колко струва такова устройство? Възможно ли е да направите и инсталирате такова устройство със собствените си ръце? Отговорът на тези и други въпроси за рекуператора ще откриете в този материал.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за рекуператорите. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват рекуператорите и как работят?

Дотук звучи интригуващо, но вероятно вече си задавате въпроса: „Но какво всъщност представлява рекуператорът?“. Знаем, че първоначално може да звучи като нещо твърде сложно, а може би дори излишно за обикновеното домакинство, но това съвсем не е така!

Нека раздробим устройството и начинът на работа на рекуператора на отделни елементи, за да може да добиете цялостна представа какво представлява той:

Същност

Рекуперацията (от латински „recuperatio“ означава „обратна разписка“) е частично връщане на енергия за повторното й използване.

Рекуператорът е устройство, използвано за регенериране на топлинна енергия от система за отопление, вентилация и климатизация или промишлен процес. Това устройство помага за подобряване на енергийната ефективност, което може да намали разходите, свързани с отоплението или производството. В зависимост от приложението, рекуператорът може да бъде известен също като топлообменник или агрегат за рекуперация на топлина.

Тази система позволява ефективно проветряване на помещението и спестяване на отопление. Рекуператорът лесно съхранява 2/3 от топлината, излизаща от отоплението.

Рекуперацията е известна като механична вентилация с рекуперация на топлината.

Традиционната вентилация, наречена гравитация, се основава на всмукването на въздух, произведен от комините. Класическото решение има много недостатъци – по-специално говорим за значително охлаждане на къщата и неефективно отстраняване на влагата от помещенията.

Рекуператорът ви позволява да контролирате движението на въздуха, който се отстранява и подава от помещенията, както и възстановяването на топлината.

Рекуператорът събира мръсния въздух и след това го превръща в чист въздух. Това е изключително ефективно решение, поради което все повече семейства решават да инсталират рекуперативна система в домовете си.

Въздухообменът между къщата и външната среда е много важен преди всичко през зимата. Ако нямате рекуператор, трябва да отваряте прозорците и да пускате студен въздух. Това от своя страна би ни накарало да губим ценна енергия и в резултат на това сметките ни биха били много по-високи.

Ето защо използването на рекуператор е много важно, когато искаме да спестим от разходите за отопление на нашия апартамент или къща.

Начин на работа

Рекуперацията на топлина е процес на топлообмен, при който студеният въздух, влизащ в помещението, се нагрява от топлината, която се отстранява. По същия начин се извършва рекуперация при охлаждане: студът на извеждания въздух се предава към топлите подавани въздушни маси.

За организиране на топло и студопренос се използват специални устройства – рекуператори.

Всъщност това са топлообменници, през които потоците за захранване и изпускане на въздух преминават, без да се смесват един с друг.

Някои модели са оборудвани с електрически нагревател с ниска мощност, който автоматично се включва, ако разликата между вътрешната и външната температура е твърде голяма.

Съвременните устройства също често са оборудвани с филтри, овлажнители, йонизатори, система за потискане на шума и други полезни устройства.

Рекуператорите са противопоточни въздушни (или газови) предварителни нагреватели, при които топлите и студените газове протичат в съседни димни канали в тухлен топлообменник или през и около метални тръби, ако температурата е достатъчно ниска.

Металните рекуператори, предлагащи ниско термично съпротивление между горещите и студените газове, са теоретично по-ефективни. Те са по-компактни и здрави като конструкция (до тяхната гранична температура, която е около 700°C дори при използване на топлоустойчиви стомани), но дават степен на предварително нагряване, която се колебае във фаза с температурата на отпадъчния газ.

Какви видове рекуператори се предлагат на пазара?

За рекуперация в захранващата и изпускателната система се произвеждат няколко вида агрегати. Ще разгледаме всеки и от тях и ще ви запознаем с плюсовете и минусите им..

Ламеларен рекуператор

Този тип се използва в системи за захранване и смукателна вентилация. Неговата отличителна черта е преплитането на потоци за захранване и изпускане на въздух, които не могат да се смесват поради конструктивните характеристики на устройството.

Дизайнът на този модел предполага наличието в топлообменника на специални плочи с вълнообразна конфигурация, които са изработени от такъв материал, който добре провежда топлина (алуминий, стомана, пластмаса).

Предимствата на този вид рекуператор са следните:

 • Ефективността му е до 92%.
 • Не изисква честа поддръжка.
 • Няма части, които консумират електрическа енергия. Това означава, че можете да спестите електроенергия.

Недостатъците на този вид рекуператор са следните:

 • Пластинчатият топлообменник може да замръзне през зимата, поради факта, че влагата, носеща се от топла струя, се утаява по стените на механизма. За да се предотврати превръщането на кондензата в лед, студеният захранващ въздух трябва периодично да се пропуска директно – т.е. заобикаляйки рекуператора.
 • Такъв тип рекуператори се използват само за топлообмен.

Ротационен рекуператор

Ротационните рекуператори заемат второ място по популярност. Принципът на работа се основава на преминаването на потоци за захранване и отработен въздух през въртящ се топлообменник.

С помощта на въртящ се барабан топлообменникът работи в два режима:

1. преминаване на отработения поток от помещението;
2. преминаване на захранващия въздушен поток.

Работата на ротационния топлообменник се управлява от неговата електроника, която в зависимост от външните и вътрешните температури определя броя на оборотите и режима на работа. По този начин металните плочи или се нагряват, или отделят топлина.

Ротационният топлообменник може да има един или два ротора.

Предимствата на този вид рекуператор са следните:

 • Ефективността е около 85%.
 • Ротационният топлообменник е в състояние да връща топлината и влагата.
 • Възможно е да се контролира общата ефективност на рекуператора.
 • Не замръзва през зимата.
 • Не изсушава въздуха в помещението.

Недостатъците на този вид рекуператор са следните:

 • За осигуряване на подаване на свеж въздух е необходимо да се монтират допълнителни филтри за подаване и изпускане.
 • В този рекуператор има мобилни компоненти и консуматори на електрическа енергия. Ето защо е необходимо да се извършва редовна поддръжка.

Воден рекуператор

Воден рекуператор (рециркулация) – това е топлообменник, в който водата или антифризът служи като топлообменник. Той е подобен по дизайн на традиционната отоплителна система. Топлообменната течност се нагрява от изходящия въздух, а захранващият въздух се нагрява от топлообменника.

Рекуператорите за рециркулация на вода се използват в системи за захранване и смукателна вентилация. Те пренасят топлинна енергия от свободно стоящ топлообменник на отработените газове към захранващия от вода антифриз или други топлоносители.

Топлообменниците (захранващи и изпускателни) са разположени отделно един от друг и свързани с помощта на топлоизолационен тръбопровод. Такива рекуператори се използват не толкова често поради ниска ефективност и по-трудна поддръжка.

Предимствата на този вид рекуператор са следните:

 • Нормалният показател за ефективност на работата е 50 – 65%.
 • Предоставя възможност за инсталиране на отделните му части на различни места.

Недостатъците на този вид рекуператор са следните:

 • Сложен дизайн.
 • Обменът на влага не е възможен.
 • Зависимост от електричество.
 • Това е предимно индустриален рекуператор, съответно не е подходящ за частни къщи и апартаменти.

Рекуператор за покрив

Възстановяването на топлината във вентилационните системи с помощта на вече споменатите рекуператори, може да се извърши и само със специален покривен модул. Обикновено тези високоефективни системи се монтират в големи помещения без вътрешно разделяне. Това са основно хангари, големи гаражи или търговски обекти.

Предимствата на този вид рекуператор са следните:

 • Ефективността е 68%.
 • Монтира се на покрива. Специална система за закрепване елиминира допълнителното натоварване върху покривната конструкция.
 • Ниски оперативни разходи.

Недостатъците на този вид рекуператор са следните:

 • Труден за монтиране, защото изисква специална система за монтаж.
 • Не е подходящ за частна къща или апартамент.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате рекуператор?

Покупката на това устройство не е малка инвестиция, заради това е важно да се вземат предвид възможно най-много фактори. Нека се фокусираме върху най-съществените от тях, за да може да си изградите ясна представа кое ще отговори на нуждите ви.

Корпус

Корпусът на повечето рекуператори е изработен от поцинкована стомана. Размерът на корпуса е оптимизиран за максимална ефективност на устройствата.

Обикновено корпусите на тези устройства са компактни и необемни. От това следва, че уредът не изисква много място за монтаж и няма да се налага да се съобразявате с площта на вашия дом, за да решите струва ли си покупката.

Освен това уредът може да бъде монтиран в стандартно хоризонтално положение или с главата надолу, ако е необходимо. Корпусът е частично топло и акустично изолирани за ограничаване на загубите на енергия.

Поддръжка

Продължителността на живота на рекуператора зависи от редица фактори. Това могат да са неговата работна среда (офис, производство зала и др.), време на работа и неговата работоспособност.

За да осигурите правилна, дългосрочна и надеждна работа, се стремете да следвате указанията по-долу:

 • Извършване на периодични проверки на вентилаторите и филтрите. В случай на забележимо намаляване на ефективността на рекуператора, препоръчваме смяна на филтрите;
 • Периодично почиствайте топлообменника. Не препоръчваме почистване на обменника с въздух под високо налягане, поради високия риск от повреда на уреда. Хубаво е да почистите обменника, като съберете праха с прахосмукачка. Такова почистване трябва да се прави например на всеки 3 години. Желателно е да сменяте обменника на всеки 10 години експлоатация.
 • Измивайте външния корпус с вода и перилни препарати в случай на мазни налепи.

Ротационният рекуператор е по-чувствителен от гледна точка на дизайн, монтаж и поддръжка на системата, поради което се препоръчва за болнични приложения да се използва друг модел рекуператор.

Вентилатори

Рекуператорите са устройства, оборудвани с всмукателни и изходящи вентилатори. Всеки вентилатор е снабден с променливотоков двигател.

Конструкцията на вентилаторите осигурява дълготрайност, нисък шум дори при високи скорости на въртене и относително ниска консумация на енергия. Всеки вентилатор гарантира оптимална работа на рекуператора.

Всмукателните и изходящите вентилатори се контролират странично. Което означава, когато регулираме ефективността на рекуператора от високо до средно ниво, това също променя ефективността на всмукателните и изпускателните модули на същото ниво.

На практика това гарантира, че през инсталацията се подава и отстранява същото количество въздух.

Контролер

Някои рекуператорите са снабдени с интелигентна система за управление, позволяваща настройване на работните параметри за всяка единица за определени часове и дни от седмицата.

Това означава, че операторът трябва само да настрои температурите за всеки ден и час веднъж и не е нужно да се притеснявате и да следите настройките на уреда допълнително.

Контролерът, освен простите, стандартни функции на работа, също позволява програмиране на седмичния часовник. Това разрешава на оператора да посочи точното време и дата за включване или изключване на рекуператора.

Например, ако една стая ще бъде свободна за продължителни периоди от време, няма нужда да държите рекуператора включен постоянно. Вместо това, той може да бъде настроен да се изключва в 8 сутринта от понеделник до петък, и да се включва в 15 часа. Това позволява да си осигурите чист въздух в стаята, когато се приберете от работа.

Как най-добре да използвате вашия рекуператор?

За да си гарантирате по-дълъг живот на рекуператора, не бива да пренебрегвате неговата поддръжка.

Спазвайки тези прости и лесни съвети, определено ще бъдете по-спокойни за инвестицията си:

Съвети за безопасно почистване

Уверете се, че сте определили вида на топлообменника, температурата, налягането, съвместимостта на материала, естеството на течността, опорите, вентилационния отвор, дренажа и структурния дизайн.

Натрупването на мръсотия причинява запушване на тръбата. В резултат на това вътре в топлообменника може да се натрупа налягане.

Внимавайте за течове на тръби, причинени от корозия. Може да възникне реакция, ако течността от горещата и студената страна се комбинира. Проверката за корозия, наблюдението и откриването на течове са от решаващо значение.

Ако суспензия или поток от замърсена течност достигне до топлообменника, може да възникне ерозия и изтичане. За да отделите твърди частици от течности, използвайте филтър.

Пазете топлообменника от свръхналягане. Осигурете безпроблемно стартиране и изключване. Придържайте се към стандартната оперативна процедура.

Избягвайте изгаряния на кожата, като стоите далеч от горещите повърхности.

Когато почиствате топлообменника, следвайте следните стъпки:

1. Уверете се, че всички входящи клапани са здраво закрепени и маркирани:

2. Оставете налягането на топлообменника да спадне. Проверете дали манометърът показва нула.

3. Изпразнете топлообменника от всякакви опасни химикали.

4. Ако почиствате страната на тръбата с механичен подход, внимавайте да не я повредите. Хората могат да бъдат наранени и от механичното почистване.

5. За да избегнете изтичане, внимателно инсталирайте ново уплътнение, фокусирайки се върху главата. Течът ще бъде резултат от лоша инсталация.

6. След работата по поддръжката е необходим хидростатичен тест. Тъй като ще бъде упражнен голям натиск, внимавайте да завършите тази работа внимателно.

Инсталация

Рекуператорите разполагат с набор от топлообменни тръби, поставени в корпуса на тръбата и вентилатори, които осигуряват изпускане на въздух в помещението и подаване на чист въздух.

Два въздушни потока (тези от изходящия и входящия въздух) се движат в рекуператора един към друг, като единият въздушен поток се движи вътре в тръбите, а другият извън тръбите.

По време на този противоточен поток единият ток дава на другия топлинна енергия през разделителните тръбни плочи. През зимата горещият въздух, който се изпуска отвътре, отдава топлина, през лятото изпусканият въздух с по-ниска температура от външния отдава студения.

В резултат външният въздух влиза вътре доста затоплен през зимата или охладен през лятото и това се случва практически без допълнителна енергия (консумацията на енергия за вентилация е твърде незначителна в сравнение с количеството топъл въздух, спестен през зимните месеци и хладен въздух, спестен през лятото месеци).

Има много възможности за монтаж на рекуператорите на стена, в стенна ниша, скрит в стена и др. Всеки от тях осигурява висок коефициент на пестене на енергия, топлинен комфорт в помещението и висок дебит на въздуха.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за рекуператори на пазара в момента…

1. Децентрализиран рекуператор Atrea Duplex WALLМоделът Atrea Duplex WALL 100-25 е чудесен за оптимална вентилация на вече построени и обитавани къщи и апартаменти. Той предлага ниско потребление на енергия, вентилатори, керамичен топлообменник с ефективност до 93% и 3-степенна система за управление. Важно е да отбележим, че се препоръчва за едностайни помещения и максимална площ от 20 m2. Монтира се на стена, а в комплекта му има включени необходимите аксесоари за монтажа. Също така има външна мрежа със защита срещу насекоми. Работната температура на този модел е между -20 ° C и + 50 ° C. Захранването е 220 V – 50 Hz.
Купи сега

2. Рекуператор реверсивен вентилатор на въздух MMotorsРекуператорът на въздух MMotors може да се монтира както на етап строителство, така и във вече завършени сгради. Голямо негово предимство е, че се управлява с дистанционно управление. Освежава и подобрява цялостния микроклимат в помещението с лекота. Той изпълнява функцията на хидростат, контролирайки влажността в рамките на 75%. Ако влажността надвиши 75%, уредът автоматично преминава в режим на максимална вентилация. Също така е и йонизатор за въздуха, чрез, който се премахват неприятните миризми, убива патогенните микроорганизми и предотвратява развитието на гъбички, плесени и мухъл. Има керамичен нагревател с положителен температурен коефициент, предназначен за затопляне на входящия въздух. Разполага и със защитна мрежа за предотвратяване на навлизането на насекоми.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

3. Рекуперативен блок Atrea Duplex 400 EasyРекуперативният блок Atrea Duplex 400 Easy ви предлага отлични размери, ниско потребление на енергия, до 95% възстановяване на топлината и базова система за управление. Монтира се лесно на тавана, вертикално на стената или долу, на пода. Осигурява равномерно и цялостно проветряване на дома, включително баните и кухнята. Корпусът му е изолиран от експандиран полипропилен като така намалява шума. Има 2 температурни сензора за непрекъснато наблюдение на външните и вътрешните температури. Струва си да споменем, че има интегриран летен by-pass с автоматично управление, което е много полезно, особено в летния период, осигурявайки механично охлаждане нощем.
Купи сега


4. Вентилационна камера с рекуперация Atrea Duplex 170 EC5И последният модел от Atrea Duplex, който си струва да проучите, е 170 EC5. Неговият корпус е изолиран с вата, което намалява минимално шума на околната среда. Има 4 температурни сензора за непрекъснато наблюдение на външните и вътрешните температури. Може да се използва както в търговски и промишлени пространства, така и в малките домакинства и апартаменти. Монтира се на таван, а посоката му може да бъде регулирана лесно, благодарение на дистанционното управление, което има. Също така разполага с Тouch screen и Double filtration system. Има невероятната 10-степенна система на управление и максимален дебит от 170 м3/ч при 200 Pa.
Купи сега

4.4/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!