Всички категории

7-те Най-Добри Скенери

Ако се занимавате с художествено изкуство, графичен дизайн, фотография или просто искате да дигитализирате бързо и лесно документ, книга или каквото и да е друго, със сигурност сте попаднали на правилното място.

С подходящия скенер с лекота можете да създадете виртуален вариант на всичко необходимо.

Независимо какъв точно е вашият случай, ако имате нужда от дигитално копие на нещо материално, подходящият скенер ще свърши работата.

Той лесно би могъл да улови извадена снимка, произведение на художественото изкуство или текстов документ. След това за нула време ще ви осигури цифрово копие на желания обект, което ще се появи на монитора ви.

Единствено от вас зависи какво ще правите с него след това. Дали ще го обработвате допълнително, разпространявате, или просто искате възможност удобно да го съхраните във виртуалното пространство.

Тези инструменти предлагат най-различни възможности на своите потребители. Въпросът е да бъдете наясно точно от какво имате нужда и да знаете къде и как да търсите.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за скенерите. В него ще намерите пълнокръвна информация не само за самите устройства, но и за тяхната пълноценна употреба.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Какво представляват скенерите и кои са основните видове?

Без значение точно за какъв скенер става въпрос, тези машини на практика извършват едно и също.

Посредством специална технология те обработват и създават дигитален вариант на материален обект. Именно затова скенерите се считат за перфектните инструменти за дигитализация на данни.

Разбира се, съществуват много различни модели в зависимост от онова, за което се използват.

Кой модел е най-подходящ за вас обикновено зависи от много неща като може би най-важният фактор е дали ще го използвате за работа, или с домашни цели.

Плоски скенери

Плоските скенери например са доста универсални инструменти, които работят като копирни машини. Те могат да сканират всякакви тънки и дебели обекти.

Независимо дали става въпрос за единичен лист хартия, дебели списания, или цяла книга, тези машини ще се справят със задачата. Някои от тях могат да дигитализират дори различни цветя или бижута.

Фотоскренери

Фотоскенерите пък разполагат с високотехнологични процесори, които могат да ви осигурят дигитални изображения с висока резолюция.

Тези машини са в състояние да сканират фото негативи и дори да произвеждат увеличения на снимките с високо качество.

Скенери за документи

Съществуват и скенери, специално проектирани за обработка за листове. Те доста напомнят факс машина.

Тези модели предлагат наистина широко многообразие от варианти в зависимост от скоростта, качеството и производителността, които осигуряват на потребителите си. Така или иначе обаче те са идеални за хора, които искате да сканират много документи едновременно.

Ръчни скенери

Ръчните скенери от своя страна могат лесно да се държат на едно място с подвижна стойка. Този вид скенери най-често се използват за обработка на баркодове.

Преносими скенери

Преносимите скенери пък са идеални за вас, в случай че работите в движение и имате нужда да сканирате бизнес документи. Те са по-големи от ръчните скенери, но определено по-малки от традиционните плоски скенери и това ги прави идеални за използване навсякъде.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате скенер?

Е, вече познавате основните видове скенери и сме сигурни, че се ориентирате от какъв точно имате нужда.

Приложенията на тези инструменти, макар и еднотипни, могат да бъдат доста разнообразни и гъвкави спрямо техните потребители.

За да можете да изберете точния за себе си инструмент обаче, има още няколко неща, които трябва да знаете

Формат

Когато говорим за скенери, понятието “формат” може да се отнесе до две неща. От една страна, трябва да вземете предвид формата на обектите, които искате да сканирате. От друга обаче, определящ е и форматът на дигитализираните файлове, с които предпочитате да работите.

Повечето скенери предлагат различни опции в това отношение и могат да съхраняват файлове в различни формати. Това включва JPG, PNG, TIFF, BMP и др. файлове.

Някои модели дори могат да обработват документите и да го конвертират направо във файлове с текстови формат. Такива са например TXT, PDF и RTF форматите.

Помислете внимателно с какви файлове предпочитате или с какви файлове ви се налага да работите. Проверете дали определен продукт, който сте си набелязали, отговаря на изискванията ви, преди да се решите и да го закупите.

Когато става въпрос за формата на обектите обаче, нещата стоят малко по-различно.

Скенер, който е проектиран за сканиране на листове с А3 формат, безпроблемно ще се справи с всичко по-малко от това.

Съществуват и машини, които могат да сканират дори А2 и А1 формати. Те обаче се използват само с професионални рекламни цели и надали ще попаднете на нещо подобно в някой по-обикновен офис.

Помислете си внимателно точно от какво имате нужда.

В повечето ситуации обикновен А4 скенер би бил напълно достатъчен за домашна употреба.

Ако разполагате с повече пространство може да помислите и за по-големия А3 формат. Той със сигурност ще ви предложи повече възможности.

Разбира се, ако нямате намерение да се възползвате от тях, би било просто излишно да отделяте повече средства и да окупирате по-голяма част от мястото, с което разполагате.

Запомнете – всичко зависи преди всичко от вашите собствени желания и потребности.

Качество на изображенията

Качеството на сканираните изображения зависи от няколко основни фактора.

От една страна, сензорите на скенера преобразуват светлината, отразена от сканирания обект в дигитално изображение. Това означава, че колкото по-добри са, толкова по-ярко и ясно ще бъде цифровото изображение.

Макар и сензорите на скенера да са важни за качеството на сканираното изображение, ако не сте достатъчно навътре в сферата, трудно ще можете да определите кои сензори са по-добри от други.

Това, което засяга вас самите повече, е каква резолюция на изображенията може да осигури определен скенер.

Резолюцията на тези устройства се измерва в точки на инч (dpi) или пиксели на инч (ppi). Колкото повече са точките на инч, толкова по-висока ще бъде резолюцията.

В крайна сметка вие самите искате вашият скенер да ви осигурява дигитални изображения с възможно най-високо качество, нали така?

Повечето модели разполагат с резолюция между 600 и 1200 dpi. Това е напълно достатъчно за дигитализирането на документи с високо качество. Тази резолюция обаче обикновено не стига, ако имате намерение да сканирате снимки.

Ако се занимавате с дигитализирането на стари снимки и го правите редовно, ви препоръчваме да се целите към резолюция от поне 2000 dpi. Това ще ви излезе една идея по-скъпо, но със сигурност виртуалните копия на снимките ще бъдат с кристално качество.

Качеството на изображенията ви зависи и от още един фактор – т.нар. “битова дълбочина”. Тъй като един скенер събира определен брой битове от всеки пиксел, колкото повече са битовете, толкова по-високо ще бъде качеството.

За стандартно цветно сканиране 24 до 36 бита ще бъдат достатъчни. Ако имате намерение да се занимавате с по-детайлни графики обаче, ви препоръчваме да се стремите към повече.

И в този случай всичко зависи от това за какво искате да използвате скенера си.

Скорост

Скоростта, с която работи един скенер, се отнася до това какво количество документи може да обработи за определена единица време.

Разбира се, ако нямате професионални потребности и използвате скенера си само от време на време, това не ви засяга толкова.

Трябва да бъдете наясно, че понякога информацията под продуктите може да бъде подвеждаща. Това, че под определен модел пише, че той може да сканира 5000 страници на ден, е вярно, но само при положение че сте готови да отделите над 12 часа от денонощието си за това.

Големите числа не бива да ви подвеждат. Още повече, че те обикновено се отнасят до сканиране при идеални условия.

Хартията, с която ще се занимавате обаче, не винаги може да бъде в перфектно състояние. Ако дигитализирате стара книга например, то следите на времето със сигурност си личат по страниците ѝ. В този случай скенерът със сигурност ще срещне затруднения по огрубелите листове и това ще забави процеса на сканиране.

Помислете внимателно какъв обем от материали имате намерение да сканирате ежедневно. Внимавайте в търсенето си и не се подвеждайте!

По-добре се доверете на продукт, чийто производител е посочил брой листове за час или дори минута под продукта си. Така ще придобиете по-добра яснота за реалната скорост, с която определен модел може да работи.

Дизайн

Разбира се, вероятно искате скенерът, който ще поставите на бюрото в дома или офиса си, да бъде максимално удобен, функционален, но също така и елегантен. Производителите на тези машини предлагат наистина сериозно разнообразие от модели, така че можете да изберете онзи, който най-много ви приляга.

На първо време, трябва да помислите за това какво изисквате от един скенер.

Ако не сте особено претенциозни, вероятно не си заслужава да инвестирате в модел с излишни функции, които надали ще използвате.

Вероятно не се нуждаете и от твърде голяма машина, ако всичко, което искате да сканирате, се свежда до книги с различен формат.

В повечето случаи дори обикновените модели са доста обемни, така че със сигурност не си заслужава да заемат ненужно място.

Формите на скенерите не са особено различни, тъй като различните модели така или иначе работят на един и същи принцип. И все пак постарайте се да изберете онзи модел, който ще ви бъде най-удобен за употреба.

Бъдете наясно какво искате и не се изкушавайте от модели, които няма да ви свършат добра работа.

Цена

Цената на един скенер наистина зависи от много фактори. Това включва всичко, което дотук коментирахме – вида и размера на машината, скоростта, с която работи, резолюцията на дигитализираните изображения, които предлага, както и тяхната яснота и качество.

Именно затова можете да попаднете на модели от наистина широк ценови диапазон. В търсенето си вероятно ще срещнете скенери за по няколко стотин, но и такива за по няколко хиляди лева.

Всички винаги искат възможно най-доброто. Помислете си внимателно обаче дали имате нужда от скенер с резолюция и битова дълбочина, проектирани за снимки, ако всичко, което искате, е да дигитализирате документите си от време на време.

Както на няколко пъти уточнихме, надали се нуждаете и от машина, която може да обработи най-големите формати листове. Особено ако всичко, което имате намерение да поставите в нея, не надвишава А4 формата.

Разбира се, няма как всички модели с едни и същи характеристики да бъдат на една и съща цена. Различните производители оценяват скенерите си различно.

Не забравяйте, че цената не означава задължително качество и все пак в много от случаите се оказва гарант за него.

Трябва да бъдете наясно от какво точно се нуждаете, за да можете да подберете точния скенер за себе си. С него ще знаете, че сте заплатили точно толкова, колкото е било необходимо за пълноценното спокойно постигане на целите си.

Внимателно преценете бюджета си и избирайте разумно.

Как да използвате скенера си възможно най-добре?

След като ви запознахме с всичко, което трябва да знаете за скенерите, сме уверени, че ще оцените най-доброто предложение.

И все пак ние искаме да сме ви от максимална полза. Тъкмо затова сме подготвили няколко съвета, които със сигурност ще направят работата ви с новата придобивка пълноценна, безопасна и качествена.

Уверете се, че стъклото на скенера е добре почистено!

Всяка нежелана мръсотия ще окаже влияние върху качеството на дигиталното изображение, което ще получите при сканиране.

Тъкмо затова трябва да сте сигурни, че сте почистили добре стъклото на скенера си, преди да започнете сканиране.

Кристално чистото стъкло ще ви осигури кристално чисти дигитални образи.

Поставете обекта за сканиране правилно!

Уверете се, че при всички обстоятелства поставяте обекта, който искате да сканирате, правилно. Само така ще получите оптимално дигитално изображение, а не някакво изкривено подобие на обекта, който сканирате.

Всеки лист хартия трябва да е максимално плоско и плътно прилепнал към стъклото, за да може дигиталният вариант да бъде възможно най-близък до оригинала.

Използвайте оптималните настройки!

Дори и най-просто устроените скенери обикновено разполагат с куп опции за различно сканиране

Повечето модели позволяват да настройвате необходимата резолюция. По подразбиране може да се окаже, че настроената резолюция е по-ниска от желаното. Ако искате да повишите качеството на дигиталните образи, при всички обстоятелства я повишете. Да, файловете ще станат една идея по-големи, но със сигурност качеството им ще бъде значително по-добро.

Уви, по-високата резолюция често означава по-бавно сканиране. Ако просто искате да сканирате една купчина документи, не си заслужава да настройвате резолюцията на максимално високо ниво.

Така ще спестите време и със сигурност ще оптимизирате процеса на сканиране, без да губите от качеството на текста.

Ако искате да сканирате изображения обаче, не забравяйте да се стремите към възможно най-високата резолюция.

Същото се отнася и за калибрирането на цветовете, ако вашият модел разполага с подобна опция.

Не забравяйте допълнителните настройки!

Изключваме основните настройки, които се грижат за качеството на изображенията, но пак остават още куп опции, които вероятно може да използвате.

Различните модели предлагат различни опции. Има някои обаче, които се срещат често и със сигурност ще допринесат процесът ви на сканиране да бъде максимално пълноценен.

Можете например да разрешите на скенера си да засича празните страници, ако моделът ви разполага с такава опция. Той ще ги засича и изтрива, което в крайна сметка ще ви спести хартия, а и време.

Внимавайте също, ако вашият скенер разполага с функция за цветно сканиране, да не я оставите изключена! Някои цветни изображения не са така симпатични, ако ги лишим от цветовете им и ги оставим в черно и бяло.

Повечето модели вероятно ще могат да сканират документи двустранно. При всички обстоятелства това е за препоръчване. Не си заслужава да хабите хартия и време, като използвате само едната страна на листовете си.

Разбира се, има още куп функции, с които вероятно можете да улесните процеса на сканиране. Съветваме ви най-настоятелно да проучите внимателно модела си, така че нещата да се случват максимално пълноценно и приятно за вас.

Откривайте и използвайте възможностите на скенера си!

Проверявайте резултатите!

Макар и да изглежда очевидно, много хора пропускат да проверят резултата от сканирането си, особено когато ги очакват купчина листове. Погрижете се да не забравяте тази стъпка.

Ако нещо не се е получило прецизно, със сигурност е по-добре да повторите процеса на сканиране, вместо да изпратите празен или некачествен файл на някого.

Не само това, но ако започнете сканиране на голямо количество материали с неправилните настройки, вероятно ще съжалявате, когато откриете резултатите.

Винаги можете да отделите малко повече време и да проверите как се е получил поне първият файл. Това ще ви успокои и ще ви гарантира аналогични резултати и при следващите.

В крайна сметка използването на един скенер има конкретни цели. Погрижете се, че сте ги постигнали, преди да продължите с работата си.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за скенерите и тяхната употреба, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента…

1. Скенер Canon Lide 300


Този фотоскенер е предвиден за сканиране на листове не по-големи от А4 формат. С него можете спокойно да дигитализирате цветни и черно-бели изображения. Резолюцията, която може да постигнете благодарение на тази машина е изключително висока и възлиза на цели 2400 х 2400 dpi. Компактният и елегантен дизайн може с лекота да впише скенера Canon Lide 300 във всеки дом или офис, така че той да му служи възможно най-добре. Универсалните USB портове гарантирано ще му позволят да се справи със задачите, които му възложите, бързо и ефективно.
Купи сега

2. Скенер Brother ADS-2200 ADS2200TC1


Този изключително удобен скенер е страхотен за всеки офис или дом. Благодарение на него можете да се насладите на бързо и качествено сканирани документи с формат не по-голям от А4. Резолюцията, която това устройство ще ви осигури, възлиза на 1200 х 1200 dpi, а скоростта, с която скенерът работи, може да достигне при оптимални условия цели 35 страници в минута. USB връзката е оптимална за лесен и удобен трансфер на изображенията. Скенерът разполага с функция за двустранно принтиране, така че съвсем да оптимизира работата ви.
Купи сега

3. Скенер CZUR ET16 Plus


Мобилният смарт скенер CZUR ET16 Plus е абсолютно страхотен за използване при всякакви условия. Елегантната стойка го повдига на достатъчна височина, така че устройството безпроблемно може да сканира всичко до А3 формат и да го дигитализира в най-различни файлове. Резолюцията му достига до страхотните 4608 х 3456 точки на инч, а скоростта, с която тази машина сканира, може да се повиши до цели 40 страници в минута.
Купи сега

4. Скенер Media-Tech


Този преносим скенер е оптимално компактен и удобен за употреба при най-различни условия. Продуктът дори върви със специален калъф за максимално сигурно и удобно пренасяне. Устройството работи благодарение на 2 АА батерии и върви заедно с включен OCR софтуер за оптимизиране на работата. Основният формат документи, с който скенерът може да се справи, е А4. След сканиране образите могат да се прехвърлят спокойно в JPEG или PDF файлове. Подходящ е за цветно сканиране и разполага с три режима на резолюция – 300 х 300, 600 х 600 и 900 х 900 dpi.
Купи сега

5. Скенер EPSON Perfection V600


Скенерът EPSON Perfection V600 е перфектен за всеки дом или офис. С него може да си осигурите изключителни дигитални изображения в моно- и полихромен вариант със страхотно качество. Резолюцията им може да достигне до цели 6400 х 9600 dpi, което означава, че този скенер с лекота ще се справи дори и с повечето снимки или произведения на художественото изкуство. Продуктът върви с три включени софтуера, за чието инсталиране на CD разполагате с най-подробни и удобни инструкции.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Скенер Fujitsu ScanSnap SV600 Overhead


Този скенер е оптимизиран за цветно сканиране на всякакви книги, списания, енциклопедии, стига да не надвишават А3 формата. Тъй като моделът е проектиран с over head система, няма да ви се налага да прилепяте страници към плоска повърхност. Уредът сам ще се справи с всичко. Доста лек и компактен е, така че лесно може да бъде местен из стая или офис и да пасне навсякъде. Осигурява ви едноцветно сканиране с резолюция 300 х 1200 dpi при скорост от 3 страници в минута. Дигитализираните файлове могат да бъдат в най-различни формати, а към продукта върви и специализиран софтуер, който да оптимизира употребата му.
Купи сега

7. Скенер HP ScanJet Pro 2500 f1


Скенерът на HP ScanJet Pro 2500 f1 е страхотен за домашна и офис употреба. Разполага с функции за едноцветно и многоцветно сканиране на всякакви документи, които не надвишават А4 формата. Моделът удобно и ефикасно се свързва към компютър с USB кабел и осигурява на потребителите си голямо разнообразие от възможни файлове и високо качество на дигитализираните образи. Резолюцията, която може да ви осигури този скенер, достига до 1200 х 1200 dpi, а скоростта, с която работи – до 20 страници в минута.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. андреев пише

    Имах HP G3110, което ми служи’ вярно много години. Сканирах си много книги. Но той не бил за Windows 10! И останах без скенер за книги в домашни условия. Сегашните са ми много скъпи. Лоздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!