Всички категории

9-те Най-Добри SSD дискове

Най-лесният начин да забавите един бърз компютър е като му сложите бавен механичен твърд диск.


Така мощният процесор може да изпълни милиарди цикли в секунда, но заради бавното подаване на информацията от диска – потенциалът му не може да бъде достигнат. Добре познатите ни от десетилетия твърди дискове са особено бавни, защото са механични, т.е. имат движещи се части.

За да извлечете максималната производителност от един компютър за съхранение на информацията изберете SSD носител.

SSD е съкращение от Solid State Drive и това е една съвременна и бърза алтернатива на традиционните механични твърди дискове, които са масово използвани при настолни компютри и лаптопи от десетилетия.

Разликите между двата вида дискове са много, но ще ги разгледаме възможно най-кратко и ясно.

Името си SSD дисковете получават заради това, че нямат механични (движещи се) части. Механичните твърди дискове (наричани накратко HDD) имат въртящи се дискове и глава (четец).

Заради тази основна разлика SSD дисковете четат и пишат на паметта много по-бързо отколкото твърдите дискове.

Така операционната система и всички програми (включително и игри) зареждат много по-бързо.

И въпреки че са много по-бързи SSD дисковете са и по-скъпи от механичните дискове.

Така например SSD диск с капацитет от около 500 гигабайта може да струва около 200 лева, но за тези пари също може да се вземе механичен диск с капацитет от 2 до 4 терабайта.

Ако обаче сте твърдо решени, че искате да оборудвате своя компютър със SSD диск – то тогава прочетете нашето ръководство, за да направите информиран и правилен избор.

Представяме ви няколко бързи съвета, с които ще започнем това ръководство.

Запознайте се с това какво предлага вашият компютър:

Проверете какви слотове има на дъното, за да знаете какъв SSD диск би бил най-подходящ. Ако ще слагате 2.5-инчов SSD диск – уверете се, че има място за него в шасито на лаптопа или в кутията на настолния компютър.

Капацитет между 500 гигабайта и 1 терабайт:

Вече е почти безсмислено да се купуват SSD дискове с капацитет под 256 гигабайта. Най-добре е да не залагате на абсолютния минимум и да се спрете не диск с поне 500 гигабайта място за съхранение на данни – тези модели предлагат добро съотношение между цена и капацитет.

А ако искате да имате повече място и всичко да зарежда много по-бързо – SSD диск с 1 терабайт също е добър вариант.

SATA интерфейсът е по-евтин, но и по-бавен:Ако вашият компютър поддържа NVMe, PCIe или Optane дискове – по-добре вземете SSD с някой от тези интерфейси. Въпреки това SATA дисковете са много по-масови, по-евтини и въпреки че са по-бавни, предлагат доста добра производителност при по-общо приложение.

Всеки SSD диск е по-добър избор от HDD:

Дори и най-бавният SSD диск ще бъде поне три пъти по-бърз от стандартен механичен твърд диск. В зависимост от натоварването разликата в бързината между SSD диск от среден и висок клас може да бъде осезаема.

Бюджет

Повечето потребителски SSD дискове варират откъм капацитет от 120 гигабайта до 2 терабайта.

Въпреки че дисковете от 120 гигабайта са много евтини, те не предлагат достатъчно пространство за много програми или игри и обикновено са по-бавни от по-големите си откъм капацитет варианти.

Цената на един SSD диск с капацитет от 120 гигабайта варира и може да достигне дъно от 30-40 лева, но в повечето случаи подобна покупка не е оправдана.

По-добре е да обмислите закупуването на диск с капацитет от поне 250 гигабайта в този случай – тези дискове не са много по-скъпи. Най-доброто съотношение между цена и капацитет е при SSD дисковете от 500 гигабайта.

Разбира се, има и модели с капацитет от 1 или 2 терабайта (основно произвеждани от Самсунг). Но терабайтовите SSD дискове вече са сравнително скъпи и ако наистина не ви е необходим подобен капацитет (обикновено за професионални цели) – подобна инвестиция едва ли ще е оправдана.

Какъв тип SSD дискове поддържа компютърът ви?


SSD дисковете се предлагат в различни размери и с различни интерфейси за свързване към компютър. Какъв вид ще ви свърши работа зависи изцяло от това какво поддържа компютърът ви.

Ако имате съвременен настолен компютър с дъно от среден или висок клас – вероятно ще имате всички съвременни интерфейси за свързване на SSD диск.

Също така съвременните лаптопи разполагат с повече от един интерфейс (например SATA и М.2 слот), но някои изключително тънки модели минават изцяло само на M.2.

В някои редки случаи производителите на лаптопи запояват към дънната платка SSD дискът и той не може да се смени изобщо. Затова преди да започнете да разглеждате различните модели SSD дискове – прегледайте инструкциите за употреба на компютъра или лаптопа и проверете какви точно дискове поддържа той.

Какъв вид SSD диск ви трябва?

Към момента SSD дисковете се предлагат в три основни вида и един тепърва навлизащ и все още рядък.

2.5-инчови Serial ATA (SATA) дискове:

Най-често срещаният тип дискове. Те напомнят на стандартен механичен диск за лаптоп по размер и форма и се свързват по същия начин – чрез SATA интерфейс.

Ако вашият лаптоп или настолен компютър имат отделение за 2.5-инчов диск и свободен SATA порт – можете спокойно да купите такъв SSD диск.

PCI-e Add-in Card (AIC) дискове:Тези SSD дискове имат потенциала да бъдат много по-бързи от останалите, защото работят през PCI Express шината вместо през SATA интерфейс. AIC дисковете се поставят в PCI-e слотовете на дъното, които обикновено се използват за видео карта или RAID контролери.

Разбира се, това означава, че подобен диск е опция само за собствениците на настолни компютри. За да го свържете ще ви трябва свободен PCI-e х4 или х16 слот.

Ако дъното ви е компактно и има само един PCI-e слот, в който вече е монтирана видео карта – тогава AIC диск не е вашата опция.

Но ако имате по-съвременно дъно от по-висок клас със свободен слот – монтирането на подобен SSD диск може да направи работата с компютърните програми осезаемо по-бърза. Имайте предвид, че AIC дисковете загряват малко повече – все пак при трансфер на данни със светкавична скорост се отделя топлина.

M.2 дискове:

Тези SSD дискове имат формата на плочка оперативна памет за лаптоп, но по размер са по-малки. Те се превръщат в стандарт за съвременни компютри и лаптопи и особено при много тънки модели. 

Някои съвременни дънни платки имат два или повече M.2 слота, което позволява монтирането на SSD дискове в RAID.

Въпреки че стандартно M.2 дисковете са 22 милиметра широки и 80 милиметра дълги – има модели, които са с по-различни размери. Можете да определите това по четири или пет-цифрения номер в името, като първите две цифри показват ширината, а останалите дължината.

Стандартният размер се маркира като M.2 вид 2280.

Въпреки че лаптопите работят само с този размер, много дъна за настолни компютри поддържат и по-дълги или по-къси M.2 SSD дискове.

Най-големите М.2 дискове са с капацитет от 1 и 2 терабайта.

U.2 дискове:На пръв поглед тези 2.5-инчови дискове приличат на традиционните SATA модели. Въпреки това те използват различна връзка и изпращат данните посредством бързата PCI-e шина.

Обикновено са и по-дебели от стандартен 2.5-инчов диск. U.2 дисковете са по-скъпи и имат по-голям капацитет от М.2 моделите. Сървърните машини с много отворени отделения за дискове могат да се възползват от U.2 SSD.

Диск с какъв интерфейс ви трябва – SATA или PCI-e?

Пригответе се, защото нещата са малко по-сложни отколкото предполагате. Както споменахме вече 2.5-инчовите SATA дискове са по-бавни от тези на PCI-e шина.

M.2 дисковете пък могат да работят както през SATA интерфейс, така и през PCI-e шината. А най-бързите М.2 SSD дискове поддържат и NVMe – протокол, разработен за съвременно бързо съхранение на данни.

Трудната част е, че М.2 дисковете могат да са на SATA интерфейс, PCI-e без поддръжка на NVMe или на PCI-e с поддръжка на NVMe.

Имайте предвид, че повечето бързи M.2 SSD дисковете излезли в последната година-две поддържат протокола NVMe.

Както М.2 дисковете, така и М.2 слотовете на дъната са съвместими, независимо от това какво точно се поддържа. Все пак най-добре е да проверите ръководството за употреба на компютъра или дъното, за да сте сигурни какво точно поддържа то преди да инвестирате в SSD диск.

Ако ежедневието ви се състои от сърфиране из интернет, офис приложения и дори игри – няма да усетите особено голяма разлика с NVMe SSD диск в сравнение с обикновен М.2 или SATA.

Ако обаче в ежедневието си правите трансфери на обемни файлове, обработвате снимки и видеа с висока резолюция, компресирате файлове и т.н. – тогава вероятно NVMe SSD диск би ви бил от полза. Дисковете, които поддържат този протокол са до пет пъти по-бързи от обикновените SATA модели.

Освен това цената на някои NVMe дискове се доближава до тази на SATA модели. Така че ако вашият компютър поддържа NVMe и можете да си позволите подобен SSD диск – това е най-добрият вариант, особено ако ще се възползвате от по-високите скорости.

От SSD диск с какъв капацитет се нуждаете?

128 гигабайта:

Това вече е дори е под абсолютния минимум като капацитет – затова най-добре не купувайте такъв диск. Освен малкото място за съхранение, тези дискове са по-бавни защото имат минимален брой модули памет.

Ако дискът ще се ползва само за операционната система и някои програми – можете да обмислите покупка. Ако обаче ще слагате игри и лични файлове – мястото много бързо ще свърши.

Освен това буквално за малко повече пари можете да си купите SSD диск с двойно повече памет.

250 гигабайта:Тези дискове са много евтини, но отново не предлагат особено много място. За тях можем да кажем, че са абсолютния минимум.

Ако ще слагате операционна система, програми, игри и лични файлове – отново капацитетът няма да ви бъде достатъчен.

Или ще трябва да се примирите с операционна система, важни програми и евентуално някоя игра – или ще трябва да вдигнете бюджета и да обмислите покупката на по-голям SSD диск.

500 гигабайта:

Тези дискове са с най-добро съотношение между цена и капацитет, въпреки че терабайтовите варианти стават все по-предпочитани.

1 терабайт:

Освен ако нямате наистина много лични файлове и игри – SSD диск с капацитет от 1 терабайт би бил достатъчен. На него можете спокойно да сложите операционна система, програми, игри и други.

2 терабайта:

Подобен SSD диск би бил подходящ за хората, които обичат да играят игри, да обработват видеа и снимки и имат големи колекции от филми и музика.

4 терабайта:

Малцина ще изпитат нуждата от толкова голям SSD диск, но ако вие сте от тези хора – то тогава това е най-удачният ви избор.

Имайте предвид, че диск с такъв капацитет може да бъде доста скъп – над 1000 лева.

Освен това няма много голям избор откъм модели на пазара.

Ако имате настолен компютър или лаптоп с повече слотове – може би трябва да сложите няколко по-малки откъм капацитет SSD дискове.

По този начин ще спестите пари и ще имате достатъчно място за съхранение на файловете си. След като 4-терабайтовите SSD дискове станат по-масови и цената им падне достатъчно – можете да подмените старите с такива.

С каква памет да бъде SSD дискът?


Когато търсите SSD диск за общо ползване – не е необходимо да се задълбочавате в това каква е паметта и т.н. Всъщност при повечето модели на пазара няма и голям избор.

Но ако сте любопитни или е важно да знаете каква памет има SSD дискът ви – нека разгледаме накратко различните видове.

Някои памети са много по-рядко използвани, докато други се превръщат в стандарт.

SLC памет – с нея бяха първите модели SSD дискове и тя бе използвана в продължение на години. Тъй като тази памет съхранява един бит информация на клетка – паметта е бърза и издържа дълго време.

Тази памет е много скъпа и затова вече не се използва при масовите SSD дискове.

MLC памет – тя измести SLC и позволява съхраняването на повече информация и на по-ниска цена, нищо че е по-бавна. За да наваксат скоростта много SSD дискове с MLC памет имат малък кеш от SLC памет, който играе ролята на буфер при запис.

MLC паметта също е заменена от по-нова технология – TLC.

TLC памет – използва се при повечето SSD дискове. Тя е по-бавна от MLC, но пък позволява да се произвеждат дискове с големи капацитети на достъпни цени.

Повечето TLC дискове (освен някои от най-евтините модели) също имат технология за кеширане, с която да наваксат по-ниските скорости на паметта.

За средностатистическите потребители SSD диск с TLC памет е напълно достатъчен.

Но професионалистите, за които бързината е преди всичко може да предпочетат диск с по-бърза памет.

QLC памет – тепърва се имплементира в дисковете и е следващата стъпка в технологичната революция. SSD дисковете с QLC памет ще са още по-достъпни ценово и ще имат още повече място за съхранение на данни.

Колко издръжливи са SSD дисковете?


Още един фактор, за който обикновения компютърен потребител не трябва да се притеснява или замисля. Разбира се, тъй като SSD дисковете имат модули с памет – същата тази памет има ограничен живот.

На нея може да се записва определено количество информация определен брой пъти. Повечето производители на SSD дискове дават приблизителния живот на паметта на дадения модел – той се измерва в общо записана информация в терабайти (TBW) или записи на ден (DWPD).

Но повечето дискове оставят резервни клетки в паметта.

Така с времето когато някои клетки от паметта се износят и започнат да измират, информацията се прехвърля на резервните. По този начин животът на един SSD диск се удължава значително. Обикновено, ако не използвате SSD диска си за сървър или в друг случай, в който постоянно да записвате информация на него, средният очакван живот е между три и пет години.

Ако планирате да използвате диска за сървър или за много и ежедневни записи, тогава по-добре изберете модел с по-скъпа памет, която да не е QLC.

Дисковете от Pro серията на Самсунг имат по-дълъг живот и гаранция. Но отново, за средностатистическият потребител животът на диска и типа памет изобщо не са от значение.

Най-добрите SSD дискове на пазара

След като вече знаете всичко необходимо за избирането на SSD диск, можете да се спрете на най-правилния модел. Запомнете, че не винаги ще има забележима разлика при по-скъпите и бързи модели – всичко зависи за какво използвате компютъра си.

При всички положения ако преминавате от механичен твърд диск към SSD диск – ще забележите огромна разлика в бързината.

Нека ви представим и SSD дисковете, които предлагат най-добро съотношение откъм капацитет, бързина и цена.

1. Samsung 970 Evo Plus


Най-добрият SSD диск за всякакви цели и задачи.

Капацитет: 250GB/500GB/1TB/2TB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

Самсунг е една от компаниите, които правят невероятно добри SSD дискове. Моделът 970 Evo Plus е по-бърз и производителен от предходния 960. Към момента на пазара това е един от най-бързите дискове, а цената му е просто невероятно добра. 

Тъй като дискът е бърз, издръжлив и на изгодна цена – не е трудно да го определим като най-добрият SSD диск.
Купи сега

2. WD Black SN750 NVMe SSD


Най-добрият SSD диск за игри.

Капацитет: 250GB/500GB/1TB/2TB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

Производителят на този SSD диск отдавна си е изградил името на един от най-добрите що се отнася до твърди дискове, затова и този модел спокойно може да се нарече най-добрият за игри. Скоростта му е невероятно бърза, което означава, че всяка игра ще зарежда светкавично – а това е много важно за повечето геймъри.

Освен това цената на този SSD диск не е никак висока, което го прави достъпен за повече любители на игрите.
Купи сега

3. Samsung 970 Pro


Най-добрият NVMe SSD диск.

Капацитет: 512GB/1TB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

В продължение на години Самсунг е един от водещите производители на SSD дискове на пазара, въпреки конкуренцията в лицето на други големи компании. Моделът 970 Pro е един от най-бързите дискове, които можете да намерите към момента.

Въпреки че скоростта на четене не е по-висока спрямо предходния модел 960 Pro, скоростта на писане е много по-висока (до 2700 мегабайта в секунда). Ако искате бърз SSD диск без да ви се налага да правите компромис с качеството – няма как да сгрешите с този модел.
Купи сега

4. Adata XPG SX8200 SSD


Отлична производителност за малко пари.

Капацитет: 240GB/480GB/960GB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

Този диск е отличен избор за хората, които искат нещо наистина бързо и на достъпна цена. Няма друг модел към момента, който да се сравни с този откъм съотношение цена / производителност.  Разбира се, можете да си купите много по-бърз SSD диск, но на много по-висока цена.

Този обаче се препоръчва за хората, които искат да извлекат максимума от парите си.
Купи сега

5. Intel 750


Диск с поглед към бъдещето.

Капацитет: 400GB/800GB/1.2TB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 U.2 | Гаранция към производителя: 5 години

U.2 стандартът позволява на дискът да има по-голям капацитет и да използва PCI-e х4 слота на компютъра за максимални скорости при четене и писане.

В комплекта на този диск има включен и кабел за хората с настолни компютри.
Купи сега

6. Samsung 860 Pro


Най-добрият SATA3 диск.

Капацитет: 250GB/512GB/1TB/2TB/4TB | Интерфейс: SATA3 | Гаранция към производителя: 5 години

Някои потребители може и да смятат SATA3 дисковете за отживелица, но 860 Pro моделът на Самсунг все още е най-добрият сред тях.

Капацитетът му може да достигне до 4 терабайта, което е повече от достатъчно за всеки, който няма против да използва SSD диск на SATA интерфейс.
Купи сега

7. Intel 760p


Невероятна производителност на добра цена.

Капацитет: 128GB/256GB/512GB | Интерфейс: PCI-e Gen 3 x4 M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

Най-добрите NVMe SSD дискове бяха прекалено скъпи за масовите потребители. Но Интел слагат край на това със своя 760p, който променя всичко. Този диск има невероятна производителност и изостава с малко само пред 960 Evo на Самсунг. 

Но това, което прави този модел да изпъква пред останалите е невероятното съотношение между цена и производителност.

Да, има и по-бързи NVMe дискове на пазара, но дали си заслужава да платите много повече за тях? SSD дискът на Интел е едно от най-добрите предложения на пазара към момента, не само защото е бърз, но и защото ни показва какво може да очакваме в близко бъдеще.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Samsung X5


Най-добрият външен SSD диск.

Капацитет: 500GB/1TB/2TB | Интерфейс: Thunderbolt 3 | Гаранция към производителя: 3 години

Ако ви трябва външен SSD диск с поддръжка за NVMe – този модел е подходящия за вас. Благодарение на интерфейса Thunderbolt 3, шасито от закален магнезий и 256-битовото AES криптиране на файловете – дискът е един от най-добрите в категория външни SSD. Имайте предвид, че не е никак евтин – това, което предлага идва на своята цена.

Ако не ви трябва чак такъв външен диск, вероятно можете да разгледате други по-евтини модели.
Купи сега

9. Samsung 860 Evo


Невероятни скорости на фантастична цена.

Капацитет: 250GB/500GB/1TB/2TB/4TB | Интерфейс: 2.5-инчов, mSATA, M.2 | Гаранция към производителя: 5 години

Предходния модел 850 Evo бе много популярен и продаван модел и от Самсунг трябваше да представят негов достоен заместник. За щастие 860 Evo напълно оправда очакванията на всички. Въпреки че скоростите му са ограничени заради SATA3 интерфейсът, дискът е с висока производителност (по-добра от предходния модел) и се предлага в различни размери, а цената е все така достъпна.

Този модел е отличен избор за всеки потребител, който иска здрав, бърз и надежден SSD диск без да се охарчва прекалено.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Иван пише

  Здравейте!
  А, защо няма в списъка Transcend? Според данните в сайта им те имат цели 2,200 TBW за 1Tb. Почти 4 пъти повече от тази на Samsung 970 EVO Plus, а цената е сходна. С какво Samsung и останалите превъзхожда Transcend по издръжливост? Все пак според мен издръжливоста е много по-важна от скороста. Какъв смисъл от висока скорост ако ще губиш данни? Имах преди едно за M.2 и изкара малко повече от година и имаше към 15% лоши сектори. В момента съм със SSD Intel 530 и не съм губил данни, но почти нищо няма на него освен опарационна система и някой програм. Скоростта е паднала в пъти за около 4г и половина, а здравето му е на 29%. Твърдите дискове може да не са супер бързи, но никога не съм губил данни от такъв за разлика от SSD. Имам твърд диск на повече от 10г който още работи макар и бавно.

 2. HD пише

  Цитираните от Вас марки и модели са по-скоро ширпотреба.
  Подкрепям коментара на Иван, защото съм минал през Transcend и WDBlack SN750 , и от две години използвам Sabrent 1TB Rocket 4 NVMe 4.0 в лаптоп на който се компилират големи файлове и се натоварва зверски. Същият, но във формат с фабричен охладител работи в стационарна работна станция.
  Препоръчвам Ви да пробвате новите модели на Sabrent и ще бъдете приятно изненадани, и може би ще актуализираре класацията 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!