Всички категории

6 Съвета За По-Добър Сън През Нощта

Добрият сън е изключително важен за здравето и пълноценността на човешкия организъм.

Сънят предоставя необходимата почивка на организмa. Докато спим тялото ни се разтоварва от натрупаната умора и така на следващия ден можем да продължим обичайните си дейности с нови сили.

Също така пълноценният сън помага за по-доброто възприемане на нова информация, както и за активирането на адекватни и навременни реакции.

Липсата на достатъчно сън може да влоши качеството ни на работа, може да се отрази на физическото и психическото ни състояние.

Недостатъчният сън може да повлияе и на настроенията, като най-често предизвиква раздразнение и агресивност.

А на какво се дължи липсата на достатъчно сън?

Стресът и напрежението могат да повлияят на качеството на съня, а прекомерното натоварване със задължения може да “съкрати” времето за пълноценен сън.

Разбира се, всеки човек се е сблъсквал с този проблем, но при някои хора честотата на непълноценния сън е доста по-голяма.

Понякога самите ние трябва да положим усилия, за да подобрим своята рутина и да си подсигурим добър и спокоен сън.

В това ръководство ще ви дадем някои полезни съвети, чрез които да си създадете добри навици за здрав и спокоен сън…

1. Създайте си рутина за сън…

Нерядко липсата на сън се дължи и на фактът, че самите ние се стараем да бъдем будни за повече време. Причината често се корени в множеството задачи, които имаме да свършим за определен часови диапазон, и в крайна сметка оставяме между 4-5 часа за сън.

Тези часове са абсолютно недостатъчни, за да може тялото ни да функционира пълноценно. Разбира се, еднократните случаи, в които спим малко, не могат да повлияят на здравето и функционалността ни.

Но когато това се превърне в честа практика, несъмнено наяве излизат и негативните резултати. Ето защо е важно да се стремите да си осигурявате между 7 и 9 часа сън, за да може тялото ви да си отпочине напълно.

Обикновено, когато навън се стъмни, тялото се настройва за сън и активна почивка. Старайте се да си лягате възможно най-близо до настъпването на пълния мрак и се опитайте да станете по изгрев слънце.

Разбира се, не е задължително веднага да заспите – можете просто да се отпуснете на леглото.

Също така не е необходимо всеки ден да си лягате в един и същи час. Важното е да си легнете в диапазона между 21-23 часа, за да можете да си набавите минимума часове за пълноценен сън.

Ако не можете да заспите, то има някои полезни практики, които могат да ви помогнат да се пренесете в света на сънищата бързо и лесно.

Някои хора заспиват много по-лесно, когато отвличат вниманието си с нещо…

Има различни приложения, които предразполагат към по-бързо заспиване. Обикновено те предлагат успокояващи мелодии или звуци, приятни приказки и истории.

Разбира се, можете да си пуснете любимия подкаст, приятен филм или пък да почетете книга. Тези неща също работят за разсейването на ума и по-бързото заспиване.

А можете да изпробвате и следната техника:

Седнете на ръба на леглото и отпуснете мускулите на лицето и тялото си. След това издишайте и отпуснете гърдите, бедрата, прасците и ходилата си. Изчистете ума си и не мислете за нищо за 10 секунди. След това си представете една от следните картини:

  • Вие се намирате в спокойно езеро, в кан, а небето отгоре е ясно и синьо.
  • Лежите в стая с яма в черен кадифен хамак.
  • Повторете си фразата “Не мисли” в рамките на 10 секунди.

Обикновено тази техника отнема около 2 минути и изисква няколко седмици практика. С времето тя ще започне да дава добри резултати.

Също така можете да се отдадете и на релаксираща медитация преди сън, която да ви успокои и да ви разтовари от напрежението.
 

2. Хранете се добре през деня…

Храната също има голямо значение за добрия сън.

Балансираната диета и някои храни като сиренето, яйцата и сьомгата влияят на мелатонина и серотонина, които подобряват качеството на съня.

Ако искате нещо за хапване късно вечерта, то е добре да бъде лека храна, която да бъде в умерени количества. Можете да заложите на плодове като киви или череши, които “насърчават” добрия сън.

Също така са препоръчителни и диетите, които са богати на фибри – те също спомагат за по-лесното заспиване. Можете да си направите малка купа овесена каша или да си направите малък пълнозърнест тост със сладко или мед.

Храните, които е добре да избягвате, са тези, които съдържат високи количества захар и мазнини. Също така е добре да избягвате храни и напитки, които са богати на кофеин – шоколад, кафе, чай с кофеин и т.н.

Нещото, което трябва да избягвате най-много, всъщност е алкохолът. Той може да ви накара да се чувствате сънени, но със сигурност ще се събудите през нощта от неговото въздействие.

Изненадващо или не, учените са категорични, че правилното хранене определено е ключът към пълноценната почивка.

Също така е препоръчително да не се храните обилно точно преди да си легнете. Стомахът има нужда от няколко часа, за да разгради храната, а този процес може да попречи на съня ви.
 

3. Дръжте телефоните и часовниците далеч…

Въпросите от типа “Колко време ми остава за сън?” могат допълнително да ви стресират и да нарушат съня ви. Именно затова е добре да “забравите за времето”.

То може само да ви разтревожи, особено ако утрешният ден е важен, и осъзнаете, че няма да получите необходимите според вас часове почивка.

Настройте алармата си за следващия ден и не се замисляйте дали имате достатъчно време да се наспите. В противен случай може да спите под напрежение и да не успеете да си починете или пък въобще да не заспите.

Ровенето в социалните мрежи преди сън също не е добра идея, тъй като те могат да ви развълнуват или разсънят.

Ярката светлина на екрана, цветовете, ефектите и музиката могат да ви събудят и да не ви позволят да заспите навреме. А това може да е сериозен проблем.

Смартфоните и съдържанието, което те предоставят, изпращат сигнали до мозъка, които поддържат вниманието ви и ви пречат да заспите.
 

4. Избягвайте пренасищането с изкуствена светлина преди сън…

Дневната светлина е изключително важна за правилното функциониране на тялото и съответно за правилното активиране на хормоните, които ни подготвят за сън и за събуждане.

В тази връзка е добре вечер да не стоите на прекалено ярка светлина и е препоръчително да намалите яркостта на лаптопа и телефона си, ако ги използвате вечер.

Ярката светлина изпраща сигнали до мозъка ни и го кара да мисли, че още е ден и е рано за сън.

Ето защо е добре да използвате по-мека светлина за помещенията и да прекарвате достатъчно време навън, за да бъде синхронизиран вашият вътрешен часовник.

Така, макар и на светнати лампи, тялото ви ще знае кога е подходящото време за сън.
 

5. Създайте релаксираща обстановка в спалнята…

Заобикалящата ви среда също е важна за добрия сън. В стаята си използвайте лампи с мека светлина, която няма да дразни очите ви.

Преди сън можете да използвате нощни лампи. Те обикновено излъчват по-слаба светлина, която прави обстановката по-уютна и приглушена.

Можете да се насочите към уреди за ароматерапия. Етеричните масла притежават приятен аромат, който може да ви успокои да ви предразположи да заспите.

Дифузерите за етерични масла придават приятен аромат и овлажняват въздуха. Ако живеете в среда със сух въздух, то дифузерът е напълно необходим, за да се чувствате комфортно по време на сън.

Може да опитате и с ароматни свещи – те също създават уютна обстановка. Бъдете внимателни обаче – горящите свещи не бива да се оставят без надзор, тъй като може да стане пожар.

Запомнете, че всеки детайл е от значение!

Добра идея да декорирате стаята си в приятни цветове, които да имат успокояващ ефект върху зрението ви.

Имайте предвид, че ярките цветове определено са атрактивни, но не предразполагат мозъка към почивка.

Заложете на пастелни цветове или пък на цветове в телесни тонове. Това важи както за цвета на стените, така и за мебелите, декоративни възглавници, одеала и т.н.
 

6. Бъдете активни през деня, за да спите дълбоко през нощта…

Когато сте заети с различни дейности през деня, изразходвате голямо количество енергия, което можете да си възвърнете с хранене и с добър сън.

Когато човек не изразходва енергията си, то той няма нужда от активна почивка. Ето защо дори и да нямате задължения за вършене, винаги можете да се разходите в парка, да спортувате, да пренаредите гардероба си и т.н.

По този начин не само ще изразходите натрупаната енергия, но и ще ви накара да се чувствате пълноценни.

От друга страна е добре да не прекалявате с активностите късно вечер, защото те могат да повишат адреналина, да възбудят организма и да ви попречат да заспите.

Ако имате много домашни задължения като миене на чинии, почистване, готвене и т.н., можете да помолите останалите членове на вашето семейство да се включат. Така ще можете да разпределите задачите си по начин, който няма да разстрои вашата рутина за сън.

 

Добрият сън е наистина важен за здравето…

За съжаление изграждането на спокойна и здравословна рутина за заспиване не е лесна работа, но с усилия и постоянство това начинание е напълно постижимо.

Вече ви представихме нашите съвети за по-пълноценен сън, а сега е време да ви запознаем с някои продукти, които несъмнено ще ви помогнат да спите по-спокойно…

1. Ортопедична възглавница с охлаждаш гел Medico Plus


Тази ортопедична възглавница е създадена специално за хора, които страдат от болки във врата, главоболие и неразположение след сън.

Възглавницата е изработена от висококачествена мемори пяна, която се моделира по формите на тялото. Тя съдържа и специален гел, който предотвратява изпотяването и да поддържа нормална телесна температура.

Калъфът на възглавницата е изработен от антиалергичен и антибактериален плат, който създава усещане за свежест.
Купи сега

2. Спален комплект Sleepmode Double


Луксозният спален комплект е изработен от памучен сатен, който е невероятно мек и нежен на допир.

Нежният бял цвят, гладкостта и изящната изработка създават несравним комфорт по време на сън.
Купи сега

3. Ултразвуков арома дифузер и овлажнител за въздух Transilvan ZC-M300


Дифузерът е изключително лесен за употреба – добавяте вода, няколко капки от любимото етерично масло и натискате бутона за старт.

Дифузерът разпръсква смесицата от вода и етерично масло и по този начин въздуха придобива благоприятна влажност и страхотен аромат.

Арома дифузерът може да се използва и само като овлажнител на въздуха. Устройството притежава възможност за регулиране на парата.
Купи сега

4. Апарат за генериране на бели звукове Zenifique


Устройството генерира т.нар. бели звукове, които действат успокояващо и които имат благоприятен ефект върху съня.

Апаратът притежава различни типове звуци, а сред тях са птици, вълни, щурци, огън, влак, часовник, дъжд, море и т.н.

Устройството разполага с възможност за настройване за автоматично изключване, което го прави идеално за приспиване. Апаратът за генериране на бели звукове е подходящ както за бебета и деца, така и за възрастни.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!