Всички категории

11-те Най-Добри Тави за Печене

Всеки пекар се нуждае от основно оборудване за печене, за да постигне най-задоволителните резултати.

Независимо дали приготвяте хляб, торта, кексчета, бисквити, мъфини или други изкушения, използването на подходящи съдове за печене ще направи всичко различно.

Именно затова, днес ще ви запознаем с качествата на най-модерните тави за печене.

За щастие, съвременните съдове са предназначени да опростят някои от по-трудните техники и умения, необходими за създаване на шедьоври, а и освен това спестяват време.

Тези модерни дизайни са доста иновативни и изискват само малка инвестиция за да отговарят на вашия стил и изисквания за печене.

Повечето модели се предлагат във всякакви форми и размери. Някои от тях имат и различни приложения- от приготвяне на бисквитки до печене на зеленчуци.

Първоначалния ви избор със сигурност може да е свързан с визията на кухненския ви сет, но е добре да си спестите суетата и да подходите практично.

Ако сте любопитни да научите повече – продължавайте да четете нашето ръководство, в което ще откриете много полезни съвети.

Освен това ви обещаваме, че по-надолу ще можете да намерите и списък с някои от най-добрите предложения за тави на пазара, които определено си струват.

Какви видове и форми тави за печене разпознаваме?


Съдовете за печене се предлагат в различни форми и обикновено са правоъгълни, квадратни или кръгли. Те често имат и оформени дръжки отстрани за подпомагане на повдигането.

Обикновено различните модели тави могат да се използват за различни задачи, включително печене и дори сервиране на масата.

Това да изберете най-подходящата форма за вашите нужди, пък, неминуемо ви гарантира допълнителен комфорт и спокойствие при готвенето.

Ето и някои от формите, които може да срещнете на пазара…

Форма за торта


Формата за торта обикновено е кръгла, но се предлага и в квадратна, правоъгълна или с нестандартна форма.

Някои от тях разполагат с хлабава основа за лесно изваждане на тортата, докато други разполагат със здрава „пружинна форма“, която се разширява, позволявайки на тортата да бъде освободена от формата.

Материалите на формите за торта ще варират от сребристо анодизирана, твърдо анодизирана до въглеродна стомана и силикон, и най-вече ще имат незалепващи покрития.

Форма за хляб

За разлика от формата за торта, формата за хляб обикновено е само с правоъгълна форма и понякога има дръжки или ръкохватки във всеки край.

Материалите за тенекии включват сребърно анодизирана, твърдо анодизирана и въглеродна стомана.

Тези формички може също така да имат незалепващо покритие, което да помогне за освобождаването на хляба от формата.

Традиционно в този тип форми се приготвят питки и хлябове, но могат да се използват и за сладкиши.

Форма за пудинг


Формата за пудинг представлява дълбока, заоблена купа с плоска основа за стабилност, понякога включваща капак.

Обикновено се използват за задушаване на десерти като коледен пудинг.

Много купи за пудинг са изработени от каменинови изделия, но могат също да бъдат анодирани в сребро, твърдо анодирани и пластмасови и могат да се използват безопасно в тенджера под налягане.

Форма за йоркширски пудинг

Формата за йоркширски пудинг е плитка форма, обикновено с четири кръгли вдлъбнатини, в които да се готви тестото.

Тези вдлъбнатини са с по-голям диаметър от тези в нормална форма за торта, но много по-плитки.

Тези форми ще бъдат незалепващи, така че тестото да може да втаса и да се освободи лесно от формата.

Обикновено се правят от твърда анодизирана или въглеродна стомана, за да издържат на високите температури, необходими за приготвянето на успешен йоркширски пудинг.

Стандартна форма


Тавата за печене е много плитка с тънка основа за печене във фурна и обикновено има незалепваща повърхност.

Тавите за печене обикновено са правоъгълни, за да паснат на рафтовете на фурната, но някои могат да бъдат и квадратни.

Както при другите съдове за печене, материалите използвани за тави и листове, включват сребърно анодизирана, твърдо анодизирана и въглеродна стомана.

Форма за блат/киш

Формите за блат и киш обикновено са кръгли и плитки.

Ръбовете на формичките са нагънати за декорация и ще имат две дръжки за захващане от двете страни на формичката.

Както при формичките за торта, някои може да имат хлабави основи, което прави сервирането много лесно.

Но поради набраздената украса това може да направи формата привлекателна, за да я вземете направо на масата и да сервирате на гостите си.

Материалите за тези кутии включват сребърно анодизирана, твърдо анодизирана и въглеродна стомана.

Мини форми за печене


Мини съдовете за печене включват индивидуални мини форми за торти и пайове.

Те обикновено се използват за по-специализирано, деликатно печене и имат сложни форми и модели, формовани по специфичен дизайн.

Най-често се правят от сребристо анодизирана, тежко анодизирана или въглеродна стомана, за да издържат на високи температури.

Ростери и решетки

Ростерите се използват за печене на месо и зеленчуци във фурната и могат да бъдат квадратни, правоъгълни, овални или кръгли.

Уредът за печене може да има дръжка от двата края, за да улесни повдигането.

Решетката е телена рамка, която се намира вътре във формата за печене, което позволява на храната да бъде окачена над дъното на формата, което позволява на соковете и мазнините да се оттичат.

Те могат да варират по размер според съда, в който трябва да се поберат.

Както печенето, така и стелажите могат да бъдат направени от твърда анодизирана или въглеродна стомана.

Други използвани материали за пекарните включват стъкло и каменинови изделия.

Тава за мъфини/кифлички


Подобно на формичките за йоркширски пудинг, тавата за кифлички има кръгли вдлъбнатини, подходящи за блатове за торти и сладкиши, но те са по-дълбоки и с по-малък диаметър.

Тези тави са незалепващи, но могат да се използват с хартиено фолио за мъфини или кексчета.

Броят на вдлъбнатините може да варира от четири до дванадесет за партидно печене.

Хранителни пръстени

Хранителните пръстени обикновено са по-скоро специализиран продукт, използван за приготвяне и сервиране на гурме храни в кухнята за презентации.

Тези пръстени обикновено са направени от неръждаема стомана и са достатъчно гъвкави, за да могат да се отдалечават свободно от храната.

Използват се за охладени храни като индивидуални чийзкейкове и други охладени десерти или пикантни храни като купчини ориз или картофи.

Форми за пай/тарт

Тези видове форми са разнообразни по дизайн, форма и материал, а също и много гъвкави в употребата си.

От правоъгълни, квадратни и кръгли до овални.

Някои от кръглите са набраздени директно за сервиране.

Материалите за тези продукти включват емайл, керамика, стъкло, твърдо анодизирана и въглеродна стомана.

Тава за пица

Тавите за пица обикновено са с кръгла форма, но има и правоъгълни дизайни.

Най-често са тънки с формовани дръжки за лесно боравене във и извън фурната.

Те са специално създадени, за да придадат на вашата пица хубава и хрупкава основа.

Някои от тях са чудесни за сервиране на вашата маса.

Обикновено се изработват от чугун или керамични материали.

Какво да имате предвид, когато купувате съдове за печене?


Преди да пристъпите към покупката ще ви се наложи да се запознаете с няколко особености, които непременно трябва да вземете предвид.

Именно те ще ви помогнат в избора и ще ви гарантират така желаната, успешна покупка.

Материал

Неръждаемата стомана е един от най-популярните материали за много видове съдове за печене.

Покритието от неръждаема стомана е устойчиво на ръжда и надраскване и запазва външния си вид с течение на времето.

Чугунът е популярен избор поради своята гъвкавост и издръжливост.

Въпреки че се смята за труден за поддръжка, ако подправите правилно съдовете си за печене преди първа употреба и ги почистите внимателно, този тип съдове за печене са чудесни за използване.

Емайлираният чугун има всички предимства на чугуна, но с издръжливостта на емайлирано покритие, което елиминира необходимостта от подправяне на съдовете за печене.

Освен допълнителните предимства на покритието, емайлът също прави съдовете за печене по-привлекателни и могат да бъдат закупени в гама от цветове.

Стъклените съдове за печене са много издръжливи и универсални за повечето ястия.

Стъклото провежда топлина много добре, така че е идеално за печене.

Също така е много издръжливо, когато става въпрос за почистване, тъй като може да се накисва с часове, без да се повреди повърхността.

Подобно на емайла, керамичните съдове за печене могат да бъдат закупени по цвят, за да отговарят на вашата колекция.

Керамиката генерира топлина по-бавно от други съдове за печене, така че е идеална за рецепти, които изискват бавно или дълго време за печене.

Допълнителното предимство на керамичните съдове за печене е, че ястието може да бъде представено направо от фурната на масата, благодарение на наличните цветове.

Твърдо анодизираните тави са алуминиеви, като по време на производството са претърпели процес, който променя естествената повърхност в твърдо анодизирана.

Това създава много издръжлива повърхност, която е устойчива на абразивни почистващи прибори.

Макар и по-тежък от другите материали, твърдият анодизиран съд за печене е чудесен за равномерно разпределение на топлината и следователно приготвя храната равномерно.

Този тип съдове за печене ще издържат дълго време и не се повреждат лесно.

Аксесоари


На пазара съществува голям избор от аксесоари, но истината е, че не всички са толкова функционални.

Именно затова избрахме най-основните.

Подложките за печене осигуряват незалепваща повърхност, а това е доста важна част при подобен тип продукти.

По този начин храната лесно се отделя от повърхността и това означава, че ще бъде изразходвано по-малко време за измиване.

Някои подложки за печене се доставят предварително нарязани на определени размери, други идват на рула, за да ги изрежете до желания от вас размер.

Кремовите рогове се използват в света на печенето за създаване на сложни сладкиши и сметанови торти.

Обикновено са направени от неръждаема стомана и се съхраняват лесно един в друг за удобство.

Покритие


Незалепващите тави са лесни за подготовка, употреба и почистване.

Недостатъкът при тях е, че могат лесно да се надраскат, но за сметка на това повечето могат да се мият в съдомиялна машина.

Освен това повечето незалепващи съдове за печене не използват тефлон и вместо това използват покритие на основата на силикон, което се счита за безопасно.

Капацитет за обслужване

Количеството храна, което планирате да приготвите, ще повлияе на размера и броя на тавите, от които се нуждаете.

Ако обичате да правите тестени изделия, които да споделяте с приятели и съседи, помислете за закупуване на набор от тави.

В случай че сте фенове на тортите, вземете две или три форми за торта, за да можете да приготвяте многостепенни торти.

Качество


Качеството зависи именно от предходните фактори, които ви изброихме по-рано.

Ако изберете правилните материали, форма и размери, то няма какво да се обърка.

Цена

На първо време, искаме да отбележим, че цените варират спрямо вида на тавата и нейното качество.

Предвид това, че има безкраен брой модели на пазара, струва си да отделите няколко минути да проучите темата.

Не бързайте да купувате нито най-евтините, нито най-скъпите варианти, които ще срещнете онлайн.

Качествената тава ще е с вас много дълго време, така че трябва да избирате разумно.

Как да използвате и колко често да сменяте съдовете си за печене?


Няма причина вашите тави за печене да не издържат години – ако не и десетилетия – ако се грижите за тях, разбира се.

На първо място е много важно да оставяте вашите тави да се охладят, преди да започнете да ги миете.

Особено ако ще ги миете със студена вода. В противен случай ще се изкривят.

Избягвайте да използвате метални ножове за изстъргване на препечената храна, особено от незалепващите повърхности.

Тавите за печене трябва да се съхраняват на сухи места и да не се прибират мокри, за да се избегне ръждясването.

Стъклените и керамичните тави се почистват сравнително лесно. Не забравяйте обаче, че могат да бъдат нащърбени или счупени по-лесно.

Освен това е хубаво да използвате пергаментова хартия или фолио, за да покриете повърхността, когато печете лепкав продукт.


Трябва да сте наясно, че колкото по-висок е габарита, толкова по-тънък е съдът.

Колкото по-нисък е измервателният уред, толкова по-дебел е съдът.

Важното е да запомните, че по-дебелите алуминиеви тигани се нагряват повече и трябва да сте една идея по-внимателни.

От голямо значение е да проверите предварително тези особености, за да преценявате по-добре градусите, които ще настройвате при печене.

Освен това цветът на вашите съдове за печене може да повлияе на загряването.

В редки случаи тавите за печене може да се деформират/изкривят при нагряване и след охлаждане да си върнат оригиналната форма.

За да избегнете изкривените тави, поставяйте ги изравнени и използвайте подходящи форми.

Как най-добре да почиствате съдовете си за печене?


Тавите за печене отнемат много топлина, докато работят за доставяне на храна и сладки изкушения.

Но дори и най-внимателният готвач не може да предотврати случайни загорели петна и мазни пръски.

Както знаете, тези петна и следи от изгаряне се натрупват с времето.

За да не се налага да заменяте тавата си с нова на няколко месеца е нужно да се грижите добре за нея.

Ето и няколко съвета с домашни средства, които ще накарат съдовете ви да изглеждат като нови:

Почистване със сода за хляб

Решението без търкане е един от най-лесните и най-добри начини за почистване на тави за печене.

Започнете като излеете вряла вода върху тавата и добавете няколко супени лъжици сода за хляб.

След като разтворът спре да бълбука, оставете го да престои един час, преди да избършете изгорелите остатъци с мека кърпа.

Завършете работата, като измиете ръчно тавата с мек препарат за съдове.

Почистване със сода за хляб и оцет


За по-упорити петна използвайте комбинацията от сода за хляб и оцет.

Напълнете кухненската си мивка с гореща вода и изсипете в равни части сода за хляб и оцет (приблизително половин чаша).

Поставете тавата в мивката и я оставете да кисне за 30-60 минути.

След като сте почистили запечените остатъци, измийте тавата с препарат за съдове и я подсушете.

Почистване с водороден пероксид

Може би звучи странно, но истината е, че работи безотказно!

Поръсете загорялата тава със сода за хляб и изсипете върху нея водороден пероксид, последван от друг слой сода за хляб.

Оставете сместа да престои до два часа.

Избършете сместа с гъба. Ако е необходимо, повторете процеса за твърди петна.

След като приключите, изплакнете добре тавата за печене и я измийте с препарат за съдове.

Производителят предупреждава, че пероксидът може да има избелващ ефект и не е хранителен продукт.

Ако решите да го използвате, първо тествайте пероксида на незабележимо място.

Има много начини за почистване на тави за печене без водороден пероксид, така че първо започнете с някой от другите ни методи.

 

Надяваме се, че нашето ръководство е успяло да заинтригува интереса ви, като същевременно ви е обогатило с няколко полезни съвета.

А сега е време да се насладите на неустоимите предложения, които сме подготвили специално за вас.

1. Тава Tefal Perfect bake


Висококачествена и издръжлива тава за печене, която ще ви гарантира отлични резултати. Формата е лесна за употреба, с незалепващо покритие и изработка от качествени материали. Благодарение на изключителното незалепващо покритие Perfect Bake, всеки път ще получавате перфектно приготвяне на всякакви сладкиши, дори торти. Тавата е подходяща за миене в съдомиялни машини, с правоъгълна форма и компактни размери – 38×28 см.
Купи сега

2. Тава за печене zephyr actual line zp 1222 nma32


Удобна и лесна за използване тава за печене с висококачествена конструкция, с отлична топлопроводимост, което допринася за равномерното изпичане. Моделът разполага с мраморно незалепващо покритие, екологични материали и възможност за миене в миялна машина. Тавата е подходяща за представителите на здравословното хранене, благодарение на технологията, която позволява готвене без мазнина. С кръгла форма и компактни размери 32х8 см.
Купи сега

3. Тава алпака Pandeia 5133


Универсална тава за печене със специално предназначени дръжки, които ще допринесат за вашето удобство по време на готвене. Моделът е с правоъгълна форма, като ви позволява да приготвяте различни видове ястия. Изработена е от стомана с компактни тегло и размери 40х30х7 см и сребрист цвят.
Купи сега

4. Тава за печене Prestige Inspire, Non-stick


Този комплект включва универсална тава за печене и удобна белачка. Тавата е с правоъгълна форма и е изработена от карбонова стомана, за да ви гарантира сигурност и качество при употреба. Моделът е подходящ за приготвяне на различни ястия, като всеки път ще получавате отлични резултати. Тавата за печене се почиства лесно, а освен това е подходяща и за миене в миялна машина. Размерите са компактни 26,5х19,5х2 см, а цветът черен.
Купи сега

5. Тава за печене Vertex, Неръждаема стомана


Универсална тава за печене с кръгла форма, която включва удобен буркан с херметическа капачка за съхранение. Тавата е изработена от висококачествена неръждаема стомана, което я прави здрава и издръжлива във времето. Размерите са компактни и удобни за приготвяне на различни ястия – 30 см, а цветът е сив, за да пасва перфектно на останалия ви кухненски сет.
Купи сега

6. Тава за печене Cooking by Heinner


Тавата е изработена от емайлиран чугун, за да ви гарантира здравина и качество, дори при ежедневно използване. Благодарение на материалът от който е изработена, тавата успешно се справя с равномерното изпичане на всякакви ястия, като едновременно спомага за намаляването на консумацията на енергия. Размерите са 33х23,3х6,8см, формата е правоъгълна, а цветът е син.
Купи сега

7. Тава BRIO Black Stone


Този чудесен комплект е оборудван с вътрешно незалепващо петслойно покритие, което е подсилено с минерални частици. Съдовете са много удобни както за използване, така и за почистване, благодарение на незалепващото покритие. Размерът е стандартен 32 см, а формата е кръгла. Материалът, от който e изработенa тавата е алуминий, за да ви гарантира здравина и издръжливост във времето.
Купи сега

8. Тава Elekom EK


Този модел е изработен от висококачествен алуминий с мраморно каменно покритие, за да ви гарантира отлично качество при употреба. Тавата притежава устойчиво и незалепващо покритие, което ви позволява практична употреба и лесно почистване. Също така е възможно и измиване в миялни машини, което ще ви улесни допълнително. Съдът за печене предлага равномерно загряване, кръгла форма и удобни размери 30х8см.
Купи сега

9. Тава за печене Berlinger Haus


Екологично чиста тава с уникален дизайн, в розов цвят и компактни размери – 33х14х7 см. Моделът е оборудван с троен слой мраморно незалепващо покритие, което ще ви гарантира отлични резултати всеки път. Почистването е лесно, като също така може да се поставя в съдомиялна машина за по-голямо улеснение. Материалът използван за изработването на тавата е въглеродна стомана, което ви гарантира изключителна здравина и дълготрайност. Свободни сте да приготвяте всякакви тестени изделия и сладкиши, благодарение на правоъгълната форма на тавата.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Тава за печене Hendi


Универсална тава за печене с правоъгълна форма, която включва със себе си удобна белачка. Тавата е изключително издръжлива, благодарение на стоманената изработка. Лесна и удобна както за употреба, така и за почистване. Моделът е с компактни размери за използване и съхранение – 31,5х24х5 см, а цветът е сребрист.
Купи сега

11. Тава за печене Profi basic Inoxriv


Дълбока тава за печене с правоъгълна форма и сребрист цвят. Размерите на съда ви позволяват да експериментирате с различни ястия, както и да приготвяте по-големи количества храна ( 36х25х8 см). Тавата е изработена от висококачествена стомана, за да бъде здрава и издръжлива, освен това е лесна за употреба и почистване, дори в съдомиялна машина, без излишни усилия.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!