Всички категории

7-те Най-Добри Виброшлайфове

Независимо дали сте професионалисти, направи-си-сам любители или тепърва прохождащи майстори, не можете да се справите с дървообработката без необходимите инструменти.

С помощта на добре подбрания виброшлайф можете да превърнете всяка дървена плоскост в каквото си поискате!

За изглаждането на различни повърхности се използват специализирани уреди. В случая с дървените материали и плоскости обикновено определен виброшлайф е приспособлението, което ни позволява да си свършим работата подобаващо.

На пазара обаче се предлагат толкова различни модели с разнообразни приложения, че в един момент вече не знаем откъде да започнем търсенето си. Освен това технологиите се развиват постоянно и докато се усетим, вече са проектирани нови и усъвършенствани уреди.

Тъкмо затова е от ключово значение да организирате добре проучването си. В противен случай ще ви бъде изключително трудно да намерите точния за себе си продукт. А това може да означава, че работата ви в крайна сметка ще остане несвършена.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви отървем от объркващите неизвестни. В него ще откриете цялата информация, която ви е необходима, за да изберете най-подходящия за себе си виброшлайф.

А за да ви бъдем от максимална полза, най-долу ще споделим с вас и някои от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Какво представляват орбиталните виброшлайфове и как работят?

Виброшлайфът е машина, проектирана специално за грубо и фино шлайфане на твърда и мека дървесина и други материали. Той се управлява ръчно и ви позволява да обработите необходимите материали спрямо собствените ви потребности.

Абразивът се закрепва на правоъгълна или квадратна вибрираща плоча. Тя, на свой ред, е разположена ексцентрично и се върти кръгообразно в малки орбити, за да постигне желания ефект.

Подходящото комбиниране на абразив с виброшлайф ви дава възможност да постигнете желаните резултати.

В повечето случаи тези машини се използват по-скоро за оформянето на финалните щрихи от работата по определен обект. Рядко влизат в употреба при по тежки задачи за отнемане на материал.

Виброшлайфовете обаче са страхотен избор за начинаещите и могат да послужат до голяма степен като универсални инструменти.

Достатъчно леки са, управляват се лесно, а и е доста малко вероятно с тях да отнемете повече от необходимото от обекта, който обработвате.

Ако ли пък имате нужда от малко по-грубо изглаждане на някоя дъска, винаги можете да използвате по-едра шкурка за целта.

Някои може да твърдят, че използвате грешната машина, но въпросът е, че работата в крайна сметка ще бъде свършена подобаващо.

Какви други видове шлайфмашини съществуват?

Фокусът на нашата статия са виброшлайфовете, които представляват орбитални машини, подходящи по-скоро за финалната работа по определен обект.

Необходимо е обаче да бъдете добре запознати и с останалите видове шлайфмашини, за да разберете силните и слабите страни на всяка една от тях.

Само така ще можете да установите точно от какво се нуждаете, за да се справите със задачите, поставени пред вас.

Неорбитални шлифовъчни машини

Това отново са ексцентрични виброшлайфове. За разлика от орбиталните, неорбиталните модели обикновено имат кръгла форма с различен диаметър. В повечето случаи различните модели се предлага с диаметър от 5 или 6 инча.

Второто нещо, което ги отличава от орбиталните виброшлайфове е това, че подложките на тези уреди вибрират в произволни орбити. Това от своя страна ги прави по-гъвкави от техните конкуренти, а те самите ви осигуряват възможност да постигнете по-добро отстраняване на материала, както и заглаждане.

Това със сигурност е изкушаващо, но имайте предвид, че с подобна машина в ръце, трябва наистина да знаете какво вършите.

Неорбиталните шлифовъчни машини са подходящи както за фина обработка, така и за бързо отнемане на материали. Освен това можете да ги използвате за шлайфане на заоблени повърхности.

Тези машини предоставят действително широки възможности в ръцете на своя потребител. Той обаче трябва да знае какво върши, ако иска да се справи със задачата си.

Други шлифовъчни машини

Освен орбиталните и неорбиталните виброшлайфове на пазара ще откриете и много други шлифовъчни машини. Всички те работят по специфичен начин и имат своите различни приложения.

Лентовите шлайфове например са по-сериозни и груби модели.

Те се използват за бързо и лесно отнемане на материал и в много от случаите служат за пълното премахване на слоеве боя или лак.

Това са сравнително просто конструирани машини, които поддържат малко по-високи цени, но пък за сметка на това в повечето случаи се оказват по-издръжливи от своите конкуренти.

Определено са по-производителни на фона на вибрационните шлайфове, но си остават по-трудни за контролиране. Изисква се достатъчна подготовка, която да ви помогне да придобиете специфични умения, които се изискват за работата с един лентов шлайф.

Делташлайфовете, от друга страна, разполагат с малка триъгълна шлайфаща повърхност.

Това ги прави идеални за фина обработка на различни ъгли или ръбове.

Ако обаче се опитате да впрегнете възможностите им в нещо по-различно, вероятно няма да бъдат особено ефикасни.

Съществуват и специални мултишлайф машини, които се опитват да комбинират предимствата на всички останали. Повърхността им има форма, подобна на ютия, която им служи както за фина обработка на ъгли, така и за безпроблемно справяне с по-големи повърхности.

Някои мултишлайфове дори ви предлагат възможност за разширяване с различни допълнителни приспособления. Ако се възползвате от това, можете да ги превърнете в наистина универсални инструменти, които се справят идеално с всичко, за което решите да ги използвате.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате виброшлайф?

И сами виждате колко различни могат да бъдат шлайфмашините и колко разнообразни могат да бъдат техните приложения.

За да подберете най-подходящия за себе си виброшлайф обаче има куп неща, на които трябва предварително да обърнете внимание.

Само така ще имате възможност да се насочите към продуктите, които действително си заслужават и да не попадате в капаните на съвременния пазар.

Размер на подложката

Припомняме ви, че подложките на орбиталните виброшлайфовете вибрират в малки орбити. След шлайфането с подобен модел обикновено остава лека въртовидна следа, ако не се използват като хората.

Така или иначе трябва да знаете, че вибрационните шлайфове се предлагат в три основни варианта според размера на подложките си.

Първите от тях използват ½ от класическата шкурка с размери 9 на 11 инча. Това са най-тежките и масивни машини, които, разбира се, са подходящи за по-бързата и лесна обработка на сравнително големи повърхности.

Виброшлайфовете, които използва ¼ от 9 на 11-инчовата шкурка пък са диаметрално разположени в спектъра на продуктите, които ще откриете по време на търсенето си. Това са най-малките машини, подходящи за по-фина обработка на по-малки обекти.

Средният вариант са виброшлайфове, които използват ⅓ от класическата шкурка с размери 9 на 11 инча.

Естествено, всеки размер е по-подходящ за определена употреба от останалите. Преценете внимателно за какво имате намерение да използвате бъдещата си машина и със сигурност ще започнете да се ориентирате по-лесно в разнообразните предложения.

Източник на захранване

Когато говорим за виброшлайфове, основните варианти за тяхното захранване са два. Съществуват модели, които работят благодарение на кабел, както и такива, които работят с помощта на батерии.

Естествено, всеки от двата метода на захранване си има своите предимства, но в повечето от случаите те вървят и със серия недостатъци.

Трудно е да се каже кой от двата типа модели ще бъде по-удобен за употреба. Виброшлайфовете, които работят с помощта на кабел обикновено са по-леки, тъй като нямат батерия, която да им прибавя допълнителна тежест.

Това обаче не означава задължително, че те ще се манипулират по-лесно от своя потребител. Неизбежната им постоянна връзка с източника на електрическо захранване на практика се превръща в друго ограничение на работата с тях.

Моделите, които работят с помощта на батерия, може да са по-тежки, но въпреки това ви освобождават от постоянното съобразяване с кабела и източника на захранване.

За жалост, тези виброшлайфове все още не могат да предложат конкурентни мощности на моделите, работещи благодарение на кабел. Технологиите обаче не спират да се развиват, затова си заслужава да се оглеждате за достатъчно мощна машина с батерийно захранване.

В много от случаите може да се окаже неизбежна нуждата ви от машина на батерии. Това се отнася особено до случаите, при които използвате виброшлайфа си на различни места и неговата преносимост се оказва важна за вас.

Плоча

Плочата е един от най-важните компоненти на всяка вибрационна шлайфмашина. До голяма степен именно тя отговаря за получаването на идеално гладката повърхност, към която вероятно се стремите.

Върху самата плоча се прикрепя шлифовъчната хартия. Това обикновено се случва благодарение на някаква система за затягане, кука, примка или нещо подобно. Някои модели дори имат възможност за работа дори и със залепваща хартия за шлайфане.

Освен това повечето съвременни модели са проектирани с дупки в основата на плочата. С нейна помощ се отстраняват дървените стърготини, които иначе има вероятност да надраскат повърхността, върху която работите.

Има нещо наистина важно по отношение на плочата на виброшлайфовете, което трябва да вземете предвид. Помнете, че след известно време употребата на машината неизбежно ще износи малко или много плочата ѝ. Все пак нищо не е вечно…

Разбира се, най-добре е да се стремите към възможно най-издръжливите плочи. И все пак моментът на износване все някога ще настъпи. Тогава ще ви се наложи или да смените плочата, или да си купите нова шлайфмашина.

Някои плочи обаче могат да бъдат сравнително скъпи. Толкова скъпи, че закупуването на нов виброшлайф се превръща в по-добрата идея.

Тъкмо затова ние ви съветваме да обърнете предварително внимание на качеството и цената на плочата на своята вибрационна шлайфмашина. Така ще имате възможност да направите необходимите съображения и когато плочата ви се износи, това няма да се превърне в някоя твърде неприятна изненада.

Система за събиране на прах

Както вече разбрахте, прахът, дървесината и останалите различни фини частици могат да възпрепятстват качеството на шлифовъчния процес. Това е така, понеже, ако нещо подобно се окажат между виброшлайфа ви и повърхността, която обработвате, силно вероятно е да нанесе драскотини и други щети по повърхността.

Тъкмо затова е от ключово значение да си потърсите такава шлифовъчна машина, която разполага с добре функционираща система за събиране на прах.

Вече знаете, че повечето съвременни модели са именно такива. В основата им има дупки, през които се събират образувалите се фини твърди частици.

Частиците могат да се събират или в специална торба за прах, или в специален микрофилтърен контейнер за прах.

В някои случаи виброшлайфовете дори вървят заедно със специален всмукателен адаптер. Той се грижи всички потенциални вредители на обработваната повърхност да бъдат бързо и лесно събрани, където им е мястото.

Естествено, давате си сметка, че колкото по-прецизна е системата за събиране на прах на един виброшлайф, толкова по-висока ще бъде и неговата цена. Имайте предвид обаче, че определено си заслужава да инвестирате в прецизен уред, стига да имате тази възможност.

Целият процес на работа ще бъде по-лесен и безвреден, ако си позволите да отделите малко допълнителни средства за нещо подобно.

Скорост

Повечето малки и мобилни орбитални шлайфмашини обикновено работят само на една определена скорост. Те си остават достатъчно оперативни дори и така, тъй като обикновено са добре балансирани откъм мощност и скорост на работа.

По-големите виброшлайфове обаче често вървят заедно с поне няколко различни скорости. В повечето случаи те се регулират с помощта на копче или въртящ се бутон.

По-големите машини обикновено работят с по-голяма мощност и не така прецизно. Тъкмо затова възможността за регулиране на скоростта ви позволява да прецизирате максимално процеса на работа.

Когато се научите да работите със своя уред и знаете кога от коя скорост се нуждаете, тогава със сигурност ще постигате най-добрите възможни резултати. Това е така, защото ще имат шанса да настроите както машината, така и себе си към задачата за шлайфане достатъчно прецизно.

Контрол

Естествено, регулирането на скоростта само по себе си е част от всичко, което ви дава по-добра възможност за контрол над виброшлайфа. А, повярвайте ни, контролът на машината е основата, от която изобщо се тръгва към процеса на работа.

Ако не контролирате шлайфа си достатъчно добре, не само че няма да съумеете да постигнете желаните резултати, но е силно вероятно да навредите на обектите, които обработвате.

Сигурни сме, че не искате това. Тъкмо поради тази причина ще ви насочим към някои ключови особености на виброшлайфовете, които подобряват контрола и определено си заслужават.

По-малките модели обикновено са държат от горна страна. В някои случаи можете дори да обхванете с ръка целият корпус на определени вибрационни шлайфове.

По-големите модели обаче не са така лесни за контролиране. Тъкмо затова в повечето случаи се проектират със специална дръжка, подобна на дръжката на пистолет. Понякога дори се налага обособяването на допълнителна дръжка в предната част на машината.

Тя при всички положения ще ви осигури по-добър контрол над виброшлайфа. Тъкмо затова в повечето ситуации моделите с произволна орбиталност се предлагат с подобна допълнителна дръжка.

Освен това повечето виброшлайфове, които използват ¼ от размера на хартията за шкурене, разполагат с превключвател. Той е гумиран за по-добра защита срещу образуващия се прах.

По-големите машини обаче обикновено имат специален спусък със заключване отстрани. Той осигурява на потребителя по-лесен контрол и го изтощава по-малко по време на работа.

А свежият потребител е от основно значение за качественото изпълнение на задачата. Тъкмо затова, ако ви се налага да работите продължително за по-големи периоди от време, е важно да имате средство за намаляване на вибрациите.

Много от съвременните виброшлайфове са произведени по този начин, за да ви осигурят комфортна и контролирана работа. Препоръчваме ви да търсите такива модели, които ще намалят умората ви и усещането за изтръпване в ръцете.

Шлифовъчна хартия

Дори и да разполагате с най-добрия виброшлайф, ако не се снабдите с подходящата шлифовъчна хартия, надали ще успеете да си свършите работата.

Тъй като орбиталните шлайфмашини се произвеждат в определени размери, вашата машина се нуждае от същия размер шлифовъчна хартия, за да работи правилно. За да си осигурите нещо подобно, разбира се, бихте могли просто да се снабдите с обикновена шлифовъчна хартия, която да нарежете според размера на машината си.

На пазара могат да се открият и предварително изрязани стандартно оразмерени парчета. Много от тях дори вървят заедно с направени дупки, през които да преминават образуващите се фини твърди частици.

Естествено, този вариант обикновено излиза малко по-солено, но е хубаво да знаем, че пазарът ни предлага достатъчно опции.

Можете да попаднете и на много предложения за системи с кукички и примки или пък готови парчета залепваща се хартия. Това със сигурност ще ви спести време и ще улесни процеса на работа, но и сами се досещате, че отново ще ви струва малко повече.

Няма да изпадаме в подробности за това какви са различните видове шлифовъчна хартия и кой за какво се използва. Трябва обаче да бъдете наясно, че особеностите на хартията, от която се нуждаете, зависят от резултата, който искате да постигнете.

По-ситната шкурка ще шлифова по-деликатно и прецизно, но грубата ще се справя по-бързо с работата. Сами преценете от какво имате нужда и ще знаете накъде да насочите вниманието си.

Как да използвате виброшлайфа си безопасно?

Закупуването е само първата стъпка. След като вече сте подбрали точния за себе си продукт, тепърва ви предстои да се научите как да го използвате.

Неправилната употреба на виброшлайфовете обаче може да бъде опасна както за вас, така и за обектите, които обработвате. Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки, които да направят работата ви максимално безопасна.

Не подценявайте предпазните средства!

Когато използвате какъвто и да е виброшлайф, носенето на предпазни очила и респиратор или маска за прах е задължително. Това важи за абсолютно целия процес на работата!

Очилата ще пазят очите ви от всяка потенциална тресчица или фина частица, която може да се прицели към тях. Маската за прах пък ще се погрижи неизбежният ситен прах да не влиза в устата, носа и дихателния ви тракт.

Дори и да си позволите да свалите очилата, когато не използвате виброшлайфа си, маската трябва да остане на лицето ви. Фините прахови частици могат да се реят из въздуха дълго време, след като сте приключили работа.

И да, дори и вашата машина да разполага със страхотна система за справяне с праха, това правило остава.

Когато използвате прекалено шумни виброшлайфове, протекторите за уши също стават част от списъка на задължителните предпазни средства.

Преди да започнете работа…

При всички обстоятелства, преди да започнете работа, трябва да се уверите, че всичко с вашата шлайфмашина е наред. Когато тя е нова, надали ще има някакви проблеми, но е силно препоръчително тази проверка да стане част от работната ви процедура.

Проверете с поглед виброшлайфа си и се уверете, че захранващият кабел не е протрит или изваден от корпуса му. Ако забележите нещо нередно, поправете го, преди да се захванете за работа.

Имайте предвид, че ако вашата машина има метален корпус, захранващият я кабел разполага с функционираща клема за заземяване. Ако клемата липсва, не започвайте с работата, докато не смените щепсела.

Ако всичко с вашия виброшлайф ви изглежда наред, осигурете и затегнете щипката. Вече всичко е обезопасено и можете да се заловите за действие.

По време на работа…

Докато работите, винаги дръжте всички електрически и удължителни кабели на достатъчно разстояние от работната зона. Всеки нежелан контакт с тях в процеса на шлайфане може да се окаже животозастрашаващ.

Когато използвате шлифовъчната машина, не бива да се разтягате прекалено. Това ще ви изкара от равновесие и може да предизвика щети по вас или по обекта на работата ви.

Знаем, че плъзгането на виброшлайфа по повърхността е увлекателно, а ефектът удовлетворителен. Не се увличайте прекалено обаче. По-добре е да спрете за малко и да се преместите в удобна за вас позиция, вместо да застрашите работата си.

Освен това имайте предвид, че в процеса на шлайфане фини частици вероятно ще се разпръснат навсякъде по пода. При определени условия те могат да го направят хлъзгав, затова трябва да внимавате, когато се придвижвате.

По време на работата си трябва да се чувствате комфортно, а целият процес трябва да бъде контролиран. Ако се изморите, поспрете за малко, починете си и съберете сили отново.

Ако обаче забележите нещо нередно по машината си, моментално прекратете работа. Оставете я да си почине и я инспектирайте внимателно, докато не откриете проблема.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко за виброшлайфовете и тяхната безопасна употреба, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Виброшлайф Baukraft BK-SA20


Виброшлайфът Baukraft BK-SA20 е една страхотна машина, която работи с осцилиращо движение. Мощността ѝ възлиза на 150 W и се захранва с помощта на кабел. Това означава възможност за постоянна работа на максимална мощност. Шлифовъчната ѝ повърхност е с размери от 187 на 90 милиметра, а размера на шкурката ѝ възлиза на 230 на 90 милиметра. Този виброшлайф си остава компактен, лек и удобен за употреба, а междувременно може да достигне до скорост на въртене от 12000 оборота в минута.
Купи сега

2. Виброшлайф Raider RD-SA01


Този виброшлайф е доста подобен на предходния, който ви споделихме. Отново с помощта на кабел се захранва и поддържа максималната му мощност от 150 W. По време на работа може да достигне до скорост от 10000 оборота в минута, а ходът на вибрациите му възлиза на балансираните 2 милиметра. Размерът на плочата му отново е от порядъка на 187 на 90 милиметра, а необходимия размер на шлифовъчния лист възлиза на 230 на 93 милиметра. Междувременно тази машина си остава надеждна и удобна за употреба.
Купи сега

3. Виброшлайф Möller


Този виброшлайф е произведен от Möller и представлява още едно страхотно предложение. Подходящ е за шлифоване на големи повърхности от дърво, пластмаса и метал. Подобно на предходните два продукта и този работи с помощта на кабел и 150-ватов мотор. По време на работа може да достигне до максимална скорост от 10000 оборота в минута. Машината е малко шумна, но пък разполага с прахоотводен отвор, който ще се погрижи за образуващите се фини твърди частици. Производителят ви предлага този продукт с гаранция за пълноценна работа от 2 години.
Купи сега

4. Виброшлайф Bosch GSS 280 AE Professional


С виброшлайфът на Bosch GSS 280 AE Professional сменяме категорията на продуктите, които ви споделяме. Това е една машина, която истинските професионалисти със сигурност ще оценят. Изключително удобен за употреба, този виброшлайф разполага с демонтираща се допълнителна ръкохватка от челната страна. Подходящ е и за употреба с лява ръка, за да отговори на предпочитанията на своите потенциални потребители. Микрофилтърната система на Bosch се грижи за перфектното мобилно прахосмучене. Машината работи прекрасно и ако се насочите към нея, със сигурност ще останете доволни.
Купи сега

5. Виброшлайф RTRMAX


Този виброшлайф е проектиран с удобна двойна дръжка, която ви позволява да го контролирате максимално прецизно. Работи с помощта на кабел, който захранва неговите 320 W мощност. Тази машина може да достигне до страховитата скорост от 14000 оборота в минута. Междувременно две уплътнения пазят лагера от прах и замърсявания, така че да не възпрепятстват работата му. Виброшлайфът разполага с бутон за постоянна работа, а размерът на шкурката, която ви е необходима, възлиза на 93 на 185 милиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Виброшлайф MAKITA BO4557


Виброшлайфът MAKITA BO4557 е един страхотен продукт, който ви гарантира лека, безпроблемна и пълноценна работа. Той може да достигне до скорост от 14000 оборота в минута. Това е един от по-компактните модели, което обаче го прави изключително лек и удобен за употреба, който свежда вибрациите до минимум благодарение на двустранното балансиране на тежестта. Освен това машината се грижи за вашия комфорт като ви предлага понижени нива на шума и удължена експлоатация. На основната плоча има 6 отвора, които гарантират ефективното засмукване на целия прах право в удобно позиционираната торба.
Купи сега


7. Виброшлайф WORX WX641


Този виброшлайф работи при балансираната мощност от 250 W. Захранва се с помощта на кабел и ви осигурява безпроблемна работа. Меката му и ергономично проектирана дръжка се грижи за вашия комфорт, докато ви осигурява по-добър контрол над машината. Алуминиевата му плоча е със стандартни размери от 90 на 187 милиметра, а размерите на шкурката трябва да възлизат на 90 на 230 милиметра. За да направи работата ви максимално улеснена, този виброшлайф ви предлага опция за регулиране на оборотите спрямо конкретните ви потребности в даден момент.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!